PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çizim ile uğraşan mühendis ve mühendis adayları adayları hangi çizim programı?



burakk.
25-02-2015, 02:14
Öncelikle merhaba ben Mekatronik Mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Sizlere ucu tartışmaya açık bir soru sormak istiyorum. Bugün hocamızla da belli bir tezatlığa düşmüş bulunmaktayız. Mekatronik öğrencileri kendini bir dalda yetiştirmeli diye açılan konumuz sonunda Autocad ve Solidworks karşılaştırmasına dönüşmüştür. Şimdi benim sorum ben kendimi bir alanda değil de iki alanda da yetiştirmek istiyorum(tasarım-programlama) işe ilk olarak çizimle adım atmak istiyorum biraz liseden,birazda üniversiteden öğrendiğim kadarıyla solid daha çok kullanışlı geliyor bana hocam aksine autocad diye haykırıyor resmen herkes onu kullanıyormus,çoğu şirketin aradığı niteliklerdenmiş falan filan.. Sizce ben hangisinde kendimi geliştirmeliyim? Daha çok 3D çizimle ilgileniyoruz makina parçaları vs alanımız dahilinde tasarımlarla uğraşıyoruz. Çok fazla kafa yormak istiyorum tamamiyle iki programdan birine hakim olmak istiyorum. Siz hangisini öneriyorsunuz veya hangi program daha çok gelecek vaadebilir?

ugurkaban
25-02-2015, 02:42
Merhaba Burak öncelikle şunu söylemek istiyorum ki eğer kendi iş yerin yoksa ikisini de öğrenmen fazlasıyla yararına olur çünkü her şirket başka bir program kullanıyor. Makine üreten şirketler programın işlevselliğine, kullanım kolaylığına bakar ancak bu işin maddi boyutunu da ele alırlar. Sonuçta hiç bir şirket sadece 1 lisans ile firmayı döndürmüyor ve bu fazlasıyla maliyeti etkiliyor. Dolayısıyla sen sadece autocad veya solidworks öğrenirsen iş hayatına atıldığında başvuru yaptığın firmanın kullandığı programı kullanamıyorsan malesef ki diğer adaylar karşısında şansın kalmaz.

Mesela hocanın söylediğinin aksine biz Kaban Makina olarak solidworks kullanıyoruz. Babam bilgisayarla alakası olmamasına rağmen kolayca öğrendi ve bir çok proje çıkarıyor. Ben 20 yaşındayım senin gibi mekatronik mühendisliği okuyorum youtube videolarıyla 1 haftada programın kullanışını kavradım. Hatta şuan da bu yaşıma rağmen babamın desteğiyle solidworks programı üzerinde 5 eksenli freze makinesi yapıyorum.

Sonuç olarak eğer ki sadece bir tanesini öğrenmek istiyorsan solidworks işlevsellik olarak benim görüşümce çok iyi. Ancak autocadi kullanan firma sayısı az değil.

ALPER-VNS
25-02-2015, 02:42
solidi bilmiyorum ama autocad olmalı bence.. Hani dillerde ingilizce bilmen lazım sonrası da senin için artı oluyor ya tasarım çizim işlerinde de autocad öyle.. 3 boyutluda da gayet başarılı işler çıkıyo..

Ben iç mimarım bize de rhino öğrettiler ilk sınıflarda ordan başladım devam ediyorum ama 3dmax e geçmem şart bizde de tanınan 3d programı o olduğu için.. Sizde en çok kullanılan program hangisiyse ona yoğunlaş bence..

ErkanCanS
25-02-2015, 02:42
Bu işlerden hiç anlamam ama çevremdeki herkes autocad programına yardırıyorlar vardır heralde bi hikmeti :)

berko
25-02-2015, 06:01
Makina mühendisiyim, 3 senedir tasarımcı olarak çalışıyorum. Ilk başta bir programı öğrettiler okulda, sonra başka programla devam ettim proje işleri için falan. Işe başladım bambaşka bir program vardı. Bir sene sonra şirket programı değiştirdi... Hiçbirinde isim vermedim çünkü herhangi biriyle başlaman yeterli, diğerlerine alışmak max 2 hafta sürüyor. Genel mantık hep aynı çünkü.

yavuz364
25-02-2015, 06:14
Autocad i az çok bilmeniz ve bir tane de katı model programı bilmeniz üstteki arkadaşın dediği gibi kısa sürede diğerlerine alışacağınız için yeterli olur.. Katı modelde de fiyat performans oranından dolayı piyasada genellikle solidworks kullanılıyor.. Daha üst düzey firmalarda analize yönelik yerlerde catia yada proengineer flan bulunuyor.

Ers
25-02-2015, 07:06
Autocad bu işin can damarıdır, autocade hakimsen, teknik resim çizimine (el ile çizim) hakimsin demektir bence, böyle oluncada diğer programların hepsini öğrenmen çok fazla zamanını almaz. Sen autocade de hakim ol solidide tek program diye şartlanma. Şimdiden kaytarmanın yollarını arama :)

cusse
25-02-2015, 07:55
az çok her iki programda proje çizmiş biri olarak kesinlikle söylemeliyim autocad kesinlikle çok daha komplike bir program ve her mühendislik dalında kullanılıyor,yan program olmaksızın kullanılabilir,solidde yapılacaklar belli bir yerde kalır....:)

srkn.ylc
25-02-2015, 08:31
Merhaba burak ben bir mühendislik firmasında teknik ressam olarak çalışıyorum 2d programlar da kullanılıyor 3d de her ikiside mutlaka olmalı solid daha ağırlıklı olmalı sebebine gelirsek solid de 3 boyutlu çalısıyorsun buyuzden 2d programlarda tasalarken bıseyı zor oluyor ve solid in su guzel yönü ver pat pat pat detay alabiliyorsun vede 2d ye donusturebılıyorsun.Birşeyi 3 boyutlu çizmek daha kolay ole solım. Aslında catia olsaymış daha iyiymiş ;)

altugkocer
25-02-2015, 08:38
Autocad çizimin en önemli parçasıdır, bence autocadi öğrenmeden diğerlerine yanaşma, autocadi öğrendikten sonra diğerlerini (solid, catia, 3dsmax vs.) öğrenmen daha kolay olacaktır.

bilalMW
25-02-2015, 08:47
Otomotiv endüstrisi der ki CATIA V5. Hepsi onu kullanır standart gibidir. Solidworks kullanması eğlencelidir. Kullacını dostudur youtube'dan bir kaç video izleyip ortalama basit bir kalıp dişli bile çizebiliyorsun. Birşey öğrenip farkındalık yaratmak istiyorsun CATIA V5 öğren.

burakgunay
25-02-2015, 09:02
aslında autocad'le baslayıp 2d çizim olayına hakim olup, solidWorks'te 3d muhabbetini iyice öğrenip en son CATIA da master yapmak en mantıklısı olur tasarımcı için.
Çünkü CATIA'nın ucu bucağı yok. CAD'de 3D büyük amelelik çünkü çok uğraştırıyor.

burakgunay
25-02-2015, 09:03
Otomotiv endüstrisi der ki CATIA V5. Hepsi onu kullanır standart gibidir. Solidworks kullanması eğlencelidir. Kullacını dostudur youtube'dan bir kaç video izleyip ortalama basit bir kalıp dişli bile çizebiliyorsun. Birşey öğrenip farkındalık yaratmak istiyorsun CATIA V5 öğren.

V6 sı çıktı hocam.

onursumer
25-02-2015, 09:19
biz makine imalatı yapıyoruz ufak olçekli

auto cad ve solidworks yetiyor bence ikisi en başta teknik resim bilgisi ile yeterli seviyede oğrenilmeli

Mehmetmert
25-02-2015, 09:47
Cad dersini aldim,simdi catia aliyorum.
Cad bildigim icinmi catia cok kolay ve kullanisli geliyor yoksa gercekten catia dahami iyi bilemedim :)
Herkes yazmis zaten,mantik hepsinde ama hepsinde ayni birini bildikten sonra digerini anlamak cok daha basit :)

AdemAr
25-02-2015, 11:27
Autocad'i zaten gözün kapalı bilmelisin çizim le uğraşacaksan. Eğer büyük ölçekli firmalarda çalışacaksan Catia ve pro engineer bilmen şart. Solidworks te bilmen gerek tabi.

Tayfun.O
25-02-2015, 11:38
İnşaat müh 2. sınıf öğrencisi olarak autocad-sta4cad le uğraşıyorum. Yaza doğru sap2000 ve idecad halledicem. Daha beton dersi görmedim ama görünce raylar yerini oturur, 3 sınıfta vaktim olmicak bence sende ne kadar çok program öğrenebiliryosan öğren.
Autocad üstünde durmalarının nedeni inşaatcıda elektirikcide makinacıda autocad kullanıyor bir nevi ortak program

altugkocer
25-02-2015, 11:47
İnşaat müh 2. sınıf öğrencisi olarak autocad-sta4cad le uğraşıyorum. Yaza doğru sap2000 ve idecad halledicem. Daha beton dersi görmedim ama görünce raylar yerini oturur, 3 sınıfta vaktim olmicak bence sende ne kadar çok program öğrenebiliryosan öğren.
Autocad üstünde durmalarının nedeni inşaatcıda elektirikcide makinacıda autocad kullanıyor bir nevi ortak program

sta4cad biliyorsan idecad e gerek yok boşuna öğrenme 2si de çizgi roman gibi kolay programlar :) Benim tavsiyem sap2000 ve Autocad Civil3d üzerine yoğunlaş

semsialtunbas
25-02-2015, 12:01
Biz talaşlı imalat yapan bir firmayız iş makineleri için yedek parça üretiyoruz ve eskiden hep autocad kullanırdık daha sonra yine autodeskin olan inventor programına geçtik 3 boyutlu çizimler için, ancak firmadaki mühendis solid kullanıyor çok daha detaylı bir program, yani bana göre talaşlı imalat makina sektöründe solid ( cnc tezgahlarla uyumu da büyük avantaj) diğer sektörleri bilemicem ama proje bazlı 2 boyutlu çalışanlar genelde autocad tercih ediyor

d3n1s
25-02-2015, 12:06
konu azıcık amacından sapmış olsa da, mekatronik mühendisi olarak SolidWorks daha çok işine yarar. Ancak, genelgeçer ortak program AutoCAD'dir. Ancak tek bir programa yoğunlaşma, hepsini öğrenmeye çalış. Neyin nerde ne zaman işine yarayacağını bilemezsin.

DENON
25-02-2015, 12:21
AmaÇ nedİr ?

Proje tasarimi İse 3d modelleme İÇİn solidworks basİt ve kullaniŞli (montaj sİmÜlasyonu vs...)

amaÇ talaŞli İmalata yÖnelİk bİr program İse dİrek cnc odakli cad&cam ve dns aktarimini İÇİnde barindiran bİr program olmali , yanİ bİr programda Çİzİmİnİ yapip baŞka bİr program İle cam atip yİne baŞka bİr program İle cnc tezgaha aktarim yapmak bİraz amelelİk olur

ben 2001 yilindan bu yana dÜnyanin en eskİ cam sİstemİ olan surfcam İ kullaniyorum (yÜzey modelleme) ve Şu anda 2d ve 3d cam konusunda pİyasadakİ rakİplerİne fark atar konumda (solİdworks daha İyİ dİyecekler mutlaka olacaktir ancak solİdworks un cam modÜlÜ yok İken surfcam İle partner olarak ÇaliŞirdi )

s7158
25-02-2015, 12:32
Ben NX8 Inventor ve edgecam kullandım.
Denon'un dediği gibi amaç nedir? Katı modelleme programları 3 aşağı 5 yukarı hep aynı mantık.

Mert Ali
25-02-2015, 13:10
İkisinide öğrenmende fayda var. Ama solidworks e ağırlık vermelisin. Hocalar hep bir şey der ama işin içinde olmayan bilmez. Sadece bir öğrenci olarak değil,bir makina imalatçısı olarak söylüyorum.

-Aydın-
25-02-2015, 13:29
Öncelikle hangi programı öğrenmem gerekir sorusundan önce hangi sektöre ilgin olduğu yada hangi sektöre yönelmek istediğini belirlemelisin diye düşünüyorum.
Sonra bir kere Autocad mutlaka bileceksin, Autocad bilmek bir + kazandırmıyor günümüzde aksine bilmemek büyük bir - katıyor. Neredeyse bilmeyen kalmadı :)
Daha sonra yönelmek istediğin sektöre göre yanında öğreneceğin ek en az 1 program daha olacak buda sektöre göre değişir.. Solidworks & Inventor, Autodesk Plant 3D & PID, CATIA, CAD UNIGRAPHICS vs.

Tayfun.O
25-02-2015, 16:05
sta4cad biliyorsan idecad e gerek yok boşuna öğrenme 2si de çizgi roman gibi kolay programlar :) Benim tavsiyem sap2000 ve Autocad Civil3d üzerine yoğunlaş

Aynen abi bende oyle duymustum fakat isparta antalya cevresi sta kullaniyor izmir gibi yerler ide kullaniyor sehir disina cikarsam bir yardimcisi olur diye dusunmustum. Yazın kurs icin ankara ya gidicem burda sap2000 veren yer yok malesef civil3d duymamistim arasririyim onuda

burakk.
26-02-2015, 03:41
Artık autocad bilmek farz oldu bana,yavaş yavaş solide de bakarım ikisinide yaza kadar hallederim umarım. Benim asıl hedefim programlamacı olabilmek ama yarın bir gün işe girdiğimde adam bana şunu biliyor musun dediği an bilmiyorum demek istemiyorum sadece.

ilkerist
26-02-2015, 09:59
Bu işlerin içindeyken cad bilmek farz zaten,okulda proengineer gördük biz ama piyasada kullanan görmedim,hem bir işimize yaramadı hem de unuttuk :) cad+solid ile start verip sektör koşullarına göre kendini geliştirmen çok yararına olacaktır.