PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : VW Polo 2015 5k Arka Hoparlörler

Wind of VW
18-11-2015, 14:27
Merhaba,
Mart ayında 2015 model Polo 1.2 Tsi bir araç aldık.
Müzik sistemi standart donanım ve ses aslında tatmin edici ancak sesi sadece arkaya aktardığımda fark ettim ki arka kapılardaki hoparlörlerden ses az çıkıyor.

Ön kapılardakiler ise hem bass hem tiz de çok başarılı.
Merak ettiğim konu şu; Ön kapılarda yer alan hoparlörlerden arka kapıyada taktırabilir miyim? yani arka kapılardakiler sökülerek yerine ön kapılardakilerin aynısından takılabilir mi?

Yarbay
18-11-2015, 15:47
Merhaba,
Mart ayında 2015 model Polo 1.2 Tsi bir araç aldık.
Müzik sistemi standart donanım ve ses aslında tatmin edici ancak sesi sadece arkaya aktardığımda fark ettim ki arka kapılardaki hoparlörlerden ses az çıkıyor.

Ön kapılardakiler ise hem bass hem tiz de çok başarılı.
Merak ettiğim konu şu; Ön kapılarda yer alan hoparlörlerden arka kapıyada taktırabilir miyim? yani arka kapılardakiler sökülerek yerine ön kapılardakilerin aynısından takılabilir mi?

selamlar, aynı mevzu birçok yeni model multi medya vs donanımlı bu segment araçta mevcut, mesela birebir ynı durum clio 4 iconlardada geçerli.

fakat bu durumun hoparlörün kendisi ile alakası yok , özetle öndeki hoparlörlerin aynısından alıp arkaya takmak ile arkadan öndekiler kalitesinde ses alamazsınız.

buna sebeb olan birçok unsur var, birincisi sistem toplamda belli bir güce sahip ve üretici ister bunu 4 eşit şekilde böler besler ister 2 kanal daha güçlü 2 kanal daha az sesli şekilde ve bizim araçlarda aynen bu durum var multi medya yada ana üniteden önlere daha fazla voltaj/ses frekansı gidiyor arkalar daha zayıf.

buna ek olarak kimi arabada önlerde yuva daha bass üretmek odaklı tasarlanıyor mesela clio4 lerde bass reflex denilen ön kapılarda bulunan hoparlör yuvası mevcut ama rkadalarda yok buda inanılmaz bir etken.

özetle üreticiler dinleyen önde olduğu için çok daha fazla önlere odaklanarak tasarlıyor yani önlerdekinden alınarak olmaz hocam hatta muhtemelen önler ile arkalar bireibir zaten aynıdır en azından clio4 lerde öyle :)

birde şunu unutma insan kulağı kavisli radüslüdür ve önden duymaya elverişlidir o sebeble ses sahnelemesi hep önden olmalıdır ses sistemlerinde kalite odaklı yarışmalarda %99 arkada bırakın kaliteliyi hiç hoparlör bulunmaz.

en fazla belli belirsiz ölçüde ses verecek şekilde rear fill adı altında bir görev yapacak şekilde ses çıkarmalı yoksa öndeki kaliteli sesin sahnelemesini alır götürür anlamı kalmaz.

biliyorum biliyorum ama hocam ben fader ayarından arkaları belli edecek şekilde sesi ayarladımmı hoşuma gidiyor diyeceksin ama yapman gereken alışmak, yüzünü iki koltuğun arkasına getir sol kulağın aracın önüne, sağ kulağın bagaja bakacak şekilde tam ortada dur ve faderı tamamen öne ver, sonra yavaş yavaş arkaya almaya başla arkadaki hoparlörden kulağına gelen ve ordan geldiğini anlayabildiğin noktada vokal bir ses duyduğunda orada dur kalman gereken ayar budur.

levent
18-11-2015, 16:20
Sebebini şöyle açıkliyim,

Konserde sanatçıya sırtınızı mı yüzünüzü mü dönersiniz?

İşte o yüzden önden daha çok ses gelecek şekilde tasarlanmaları normal.