Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Soğuk çalıştırmada takırtı ? TSİ

bomonti
06-01-2016, 00:19
Geçenlerde devirdaim pompası bozuldu. Hasar tespitini doğuş oto da yaptırdım ve fiyat aldım tuzlu geldiği için sanayiye gittim. Neyse sonuç olarak yan sanayi bir pompa taktırdım, eski antifirizimi değiştirdim ve aracı getirip kapının önüne park ettim. Sabah ilk çalıştırmada kayış sesi gibi takır tukurt ses yaptı (2-3 saniyeden fazla değil). Motor ısındıktan sonra hiç bir şekilde aynı sesi duymadım.. Bu sabah yine marşa bastığımda aynı sesi duydum, zaten bariz bir şekilde gelen bir ses. Ancak bu sefer biraz daha geç yaptı yani pompayı değiştirdikten sonraki ilk soğuk çalıştırmada çalıştırır çalıştırmaz geldi takırtı, 2. soğuk çalıştırmada yaklaşık 6-7 saniye sonra geldi..

Araç B7 Vw Passat 1.4 tsi, sorun hakkında bir tahmin var mı? veya daha önce buna benzer bir sorun yaşayan ?

Benim tahminim pompa değişiminde kayışı düzgün takamadılar, gergin veya gevşek bırakma gibi bir durum oldu.. Yada pompa yan sanayi olduğu için o yapıyor bu sesi.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Dou
06-01-2016, 00:36
Pompanın kasnağının boyutu farklı ise yapabilir. Kayış uzun/kısa kalıyor olabilir.

bomonti
06-01-2016, 00:56
Pompa kasnağının boyutu farklıysa problem olur mu? Olursa parçacıyla papaz olucaz :)

asscutter
06-01-2016, 00:57
triger birde v kayışının kondisyonu nasıl

bomonti
06-01-2016, 01:18
triger birde v kayışının kondisyonu nasıl

Araç 63.xxx km de 2011 model. Bildiğim kadarıyla tsi lar da zincir bulunuyor ve 100 k km de değişmesi gerekiyor. ( iyi olduğunu umuyorum )

V kayışı 2 gün önce sök tak yapıldı, bir aksilik olsa usta haber verirdi sanırım..

turboman
06-01-2016, 02:38
Takırtı dediğiniz sanki bana yağlamayla ilgili geldi yağ boşluğundan da olabilir ilk 3 saniyelik tıkırtı canlı dinlemeden bilinmez belkide belli bi sorunu vardır vosvogenden tecrübeli olanlar cevap verecektir

Dou
06-01-2016, 04:13
Pompa kasnağının boyutu farklıysa problem olur mu? Olursa parçacıyla papaz olucaz :)

Farklı ise gergi bir yere kadar tölere edebilir. VW'de nasıldır bilmiyorum. Fakat çıkan pompa ile taktığın pompanın kasnağının çaplarını kıyaslasan iyi olur.

Ben pompa değiştikten sonra olduğu için pompa-kayış ikilisine yönelmen taraftarıyım. Fakat sesi dinlemeden yorumlarımız falcılıktan öteye gitmez.

Video çekip paylaşabilirsen daha iyi yardımcı olabilir herkes.

bomonti
06-01-2016, 16:44
Farklı ise gergi bir yere kadar tölere edebilir. VW'de nasıldır bilmiyorum. Fakat çıkan pompa ile taktığın pompanın kasnağının çaplarını kıyaslasan iyi olur.

Ben pompa değiştikten sonra olduğu için pompa-kayış ikilisine yönelmen taraftarıyım. Fakat sesi dinlemeden yorumlarımız falcılıktan öteye gitmez.

Video çekip paylaşabilirsen daha iyi yardımcı olabilir herkes.

https://www.youtube.com/watch?v=6cbRUGVFXPE&feature=youtu.be

Ses tam olarak bu. Sanayiye gittim trigerde bir sorun olmadığını söylediler + sesin büyük ihtimal V kayışından kaynaklı olduğunu söylediler.. Pompa değişiminden önce bu ses yoktu dediysemde derdimi anlatamadım :) sanayi işte...

3 kat pahalı olsa da yetkili servis en güzeli yani :)

Kadyr
06-01-2016, 16:52
https://www.youtube.com/watch?v=EBHiLprBSh4
normalde bu ses kroniktir ama seninki farklı sanırım

Berkayy
06-01-2016, 20:41

Ses tam olarak bu. Sanayiye gittim trigerde bir sorun olmadığını söylediler + sesin büyük ihtimal V kayışından kaynaklı olduğunu söylediler.. Pompa değişiminden önce bu ses yoktu dediysemde derdimi anlatamadım :) sanayi işte...

Sorun Triger Zinciri değişmesi gerekiyor. Zincir zamanla uzayıp bollaşıyor ve bu ses ortaya cıkıyor. Normalde tsi'larda soğuk marşlarda zincir sesi gelir fakat seninki bir hayli fazla. Golf TSI'da başımıza gelmişti, soğuk marşta bu ses sonrasında kesiliyordu. Zincir değişiminden sonra normale dönmüştü. VW'den özellikle tsi dan anlayan iyi bir usta sorunu çözecektir.

murat çelik
06-01-2016, 20:47
motorda iki ayrı ses var birinci ses vanos veya itiçi sesi diyri gergi sesi : gelin bakayım sıkıntı ya

asscutter
06-01-2016, 20:55
Sorun Triger Zinciri değişmesi gerekiyor. Zincir zamanla uzayıp bollaşıyor ve bu ses ortaya cıkıyor. Normalde tsi'larda soğuk marşlarda zincir sesi gelir fakat seninki bir hayli fazla. Golf TSI'da başımıza gelmişti, soğuk marşta bu ses sonrasında kesiliyordu. Zincir değişiminden sonra normale dönmüştü. VW'den özellikle tsi dan anlayan iyi bir usta sorunu çözecektir.
zincirle alakalı değil bu ses zincir ilk çalıştırmada şu şekilde yapar
https://www.youtube.com/watch?v=AecKQwc6tTE

Kadyr
06-01-2016, 21:23
https://www.youtube.com/watch?v=EBHiLprBSh4
normalde bu ses kroniktir ama seninki farklı sanırım

Eklediğin videoda bilemyen birinin zincir sesini anlaması zor.
yukarda ekledim zaten zincir sesi bariz ortada en anlamayan bile duyabilir.
arkadaşın aracında ise zincir sesi ile birlikte farklı bir ses daha geliyor bunu usta anlar.

Berkayy
06-01-2016, 21:24

Arkadaşın paylaştığı videoda bence ilk çalıştırmada zincir sesi geliyor sonrasında devam eden seste zincir kaynaklı olabilir.

Dou
06-01-2016, 23:13

Hala su pompası ve v-kayışına bakılması gerektiğini düşünüyorum. Triger zinciri sesine benzetemedim.

Benim şu noktada önerim, aracından çıkan parçayı bulup, sıfır parça aldığın yere götürüp, parçanın sıfırı ile kasnak çapını kıyaslaman (aracın üzerindeki pompayı durduk yere sökemeyeceğine göre). Eğer kasnak çapı aynı ise, v-kayışını değiştirerek şansını deneyebilirsin.

Bu sebepten araca bir şey yaptırırken her zaman çıkan parçayı bagajıma isterdim ben. Şu anda çoğu şeyi kendim yaptığım için çıkarttığım parçayı hemen atmıyorum. Bir şey istediğim gibi olmaz ise, referans olarak eski parçayı kullanmak için.

bomonti
06-01-2016, 23:51
Eklediğin videoda bilemyen birinin zincir sesini anlaması zor.
yukarda ekledim zaten zincir sesi bariz ortada en anlamayan bile duyabilir.
arkadaşın aracında ise zincir sesi ile birlikte farklı bir ses daha geliyor bunu usta anlar.

Zincir ile kayışı birbirinden ayıralım önce. Pompa sökülürken V kayışı söküldüğü için kuvvetle muhtemel kayıştır diyorum. Zira sökülüp takılan parçaların trigerle uzaktan yakından ilgisi yok. Kaldı ki ustaya defalarca sordum triger olabilir mi diye.. Yok allah yok dedi.. He eğer o kadar bakıp incelemesine rağmen triger sesini bilemediyse 50-60 yaşında bir ustaydı bu adam, boşa çalışmış derim.

bomonti
06-01-2016, 23:53
Hala su pompası ve v-kayışına bakılması gerektiğini düşünüyorum. Triger zinciri sesine benzetemedim.

Benim şu noktada önerim, aracından çıkan parçayı bulup, sıfır parça aldığın yere götürüp, parçanın sıfırı ile kasnak çapını kıyaslaman (aracın üzerindeki pompayı durduk yere sökemeyeceğine göre). Eğer kasnak çapı aynı ise, v-kayışını değiştirerek şansını deneyebilirsin.

Bu sebepten araca bir şey yaptırırken her zaman çıkan parçayı bagajıma isterdim ben. Şu anda çoğu şeyi kendim yaptığım için çıkarttığım parçayı hemen atmıyorum. Bir şey istediğim gibi olmaz ise, referans olarak eski parçayı kullanmak için.

Atmadılarsa çıkan pompayı bulabilirim sanırım. Kayışta 40-50 lira birşey sanırım, değiştiririm mecburen.

bomonti
06-01-2016, 23:58
motorda iki ayrı ses var birinci ses vanos veya itiçi sesi diyri gergi sesi : gelin bakayım sıkıntı ya

İlginiz için teşekkür ederim. Kayış sesinin haricindeki ses yakıt hortumlarından kaynaklı, izolasyonu yapılması gerekiyordu vakit bulamadığım için götüremedim servise. Yani en azından doğuş oto nun söylediği bu.

Yeriniz neredeyse getireyim bakın.

rekord2000
08-01-2016, 09:41
Ya kasnak bılyası, yada devırdaım arızalı. Benim görüşüm bu yönde.

murat çelik
08-01-2016, 11:36
İlginiz için teşekkür ederim. Kayış sesinin haricindeki ses yakıt hortumlarından kaynaklı, izolasyonu yapılması gerekiyordu vakit bulamadığım için götüremedim servise. Yani en azından doğuş oto nun söylediği bu.

Yeriniz neredeyse getireyim bakın.
şaşmazda yerim 2558 sokak no 9 05333852665 murat usta özenvolkswagen

bomonti
08-01-2016, 14:30
İlginçtir ses kesildi, eser kalmadı. Her geçen gün beni şaşırtıyor bu araba :)

mkerim
08-01-2016, 16:48
Kayış gergisi zarar görmüş olabilir. Kayışı yerine oturtamamış olabilirler. Ya Zaman'la yerine oturdu yada havalar ısınınca ses kesildi.