Orijinalini görmek için tıklayınız : gercek anlamda rodaj sorunsali? (yeni nesil araclarda)
Arkadaslar merhaba herkese,
simdi yeni nesil araclardaki rodaj konusunu bayadir arastiriyorum kimisi sehir efsanesi zaten fabrika cikisinda hazir oluyor, kimiside parcalarin gercek anlamda adapte olmasi icin tabiri caizse cigerli hale gelmesi icin 1000 km gerekli diyor daha sonrasindada max olarak zorlayip tamamlanmali gibi.
sizlerin bu konuda fikri oldugunu dusunuyorum paylasirsaniz sevinirim.. (buarada aracim 2015 audi tt 2.0tfsi)
omrasm01
13-01-2016, 18:05
Bir ata sözümüz var; Alışmadık popoda don durmaz diye . Burada ne demek istiyorum evet rodaj olayı var . Rodaj net tabirler parçaları bir birine alıştırmak . Nasıl yapılır detaya girmeden söyle söyleyim fazla devir çevirilmez ani fren yapılmaz gibi vs vs
OrcunInce
13-01-2016, 18:11
İlk 2000 kilometre biraz sabretmekte fayda var. Yeni de olsa eski de olsa parçaların birbirine alışması önemli.
Uzun yolda sabit gaz değil de daha çok trafikte zaman geçirmek daha sağlıklı. Bol bol ısınıp soğumalı motor.
Biz 1.4 tsi'ları utku ile çalıştırıp 1 saat kendi haline bırakıyorduk.
Rodaj diye birşey yok. Önceden 1000 km tıngırı mıngırı giderdim, artık anahtarı çevirdiğim gibi keyfim nasıl istiyorsa öyle kullanıyorum. Focusumu ve ailecek kullandığımız b6 ve b7 passatımızı bayiden çıkar çıkmaz dip gaz yaptım. Sonuç olarak hiçbir fark yok standart Nasıl gidiyorsa kullandığım araçlarda öyle gidiyor, arıza da hiç çıkmadı çok şükür.
Ilk 1000 km yag değişimi
5000Km ve her 5000 sonrası yag değiştiririm.
Ilk 500 km 3000 rpm alti ikinci 500 km full trafik
Ondan sonra yag değişir ve ozcanlara kofte yemeye giderim tapa gaz
Ben boyle yaptım dbs typer iyi dayandı :)
Rakipleri o zaman motor ustasindan cikamadilar:)
Yeni nesil (sıfır) araçlarda yağı çok erken değiştirmek yarardan çok zarar getirebilir.
Bunun sebebi, çoğu marka içerisinde rodaj yağı ile yolluyor arabaları. Rodaj yağının içerisinde ekstra miktarda katkı maddesi bulunur.
Mesela Honda(Amerika), rodaj yağının özellikle önerilen aralıkta kullanılmasını, erken değiştirmenin rodaj sürecini etkileyebileceğini deklare etmişti zamanında. Bu tahminimce global olarak aynıdır.
Bu arada, evet halen rodaj var. Çok ufak düzeyde olsa bile kullanılmış yağ analizlerinde demir, aluminyum ve kurşun miktarı ilk 25-30 bin kilometre yüksek çıkıyor.
Tabi rektifiye görmüş araçlarda Yiğit'in formulünü uygulardım ben olsam.