PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sahibinden.com'a soruşturma

Hondafatih
06-06-2017, 12:38
Rekabet Kurulu, Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticareti AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticareti AŞ'nin hakim durumunu aşırı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullandığı iddiası üzerine yürütülen ön araştırma, Kurul tarafından karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeler ile yapılan tespitleri değerlendiren Rekabet Kurulu, Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticareti AŞ hakkında bulguları ciddi ve yeterli bularak 4054 sayılı Kanunun 6. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Haber Kaynağı :Sahibinden.com`a rekabet soruşturması | GAZETE VATAN (http://www.gazetevatan.com/sahibinden-com-a-rekabet-sorusturmasi-1073553-ekonomi/?utm_source=facebook.com&utm_medium=vtn-vtn-ekonomi&utm_campaign=1073553)

Bence geç kalınmış bir soruşturma

gokhankenar
06-06-2017, 13:10
Beter olsunlar. Çok bitleri kanlandı son 1-2 yıldır...

sekizsilindir
06-06-2017, 13:20
6. Madde

Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması

Madde 6- Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.
Kötüye kullanma halleri özellikle şunlardır:
a) Ticarî faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerinin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler,
b) Eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayırımcılık yapılması,
c) Bir mal veya hizmetle birlikte, diğer mal veya hizmetin satın alınmasını veya aracı teşebbüsler durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın veya hizmetin, diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da satın alınan bir malın belirli bir fiyatın altında satılmaması gibi tekrar satış halinde alım satım şartlarına ilişkin sınırlamalar getirilmesi,
d) Belirli bir piyasadaki hâkimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticarî avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler,
e) Tüketicinin zararına olarak üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması.

immortalboss
06-06-2017, 14:01
Şimdi anladığım kadarı ile fiyat sınırlaması gibi birşey mi yapılacak,yoksa insanların birbirleri ile alakalı şu paraya olan araçlar kazalıdır,dökükdür gibi kavramlar mı kısıtlanacak?

STP
06-06-2017, 14:08
uyelık bedellerı ya ıyılesır yada tam tersı olur

KÖROĞLU
06-06-2017, 14:22
Bu açıklama sanırım yeni soruşturmaya yönelik. Çünkü rekabet kurulu sitesinde daha önce açılıp sonuca bağlanmış bir karar var.

Bu karar da (tüm metni okursanız) karşılaştırma için yeterli bir done olmadığı için red edilmiş gibi bir anlam çıkıyor.

Yeni araştırmada da farklı bir sonuç beklemiyorum şahsen. Evet sahibinden faydalı bir site hem alıcı hem satıcı için,
hizmetin bir bedeli illaki olmalı ama makul sınırlar içinde olmalı.

http://www.rekabet.gov.tr/File/?path=ROOT%2f1%2fDocuments%2fGerek%C3%A7eli+Kurul+ Karar%C4%B1%2f15-08-109-45.pdf

Sezgin
06-06-2017, 14:23
uyelık bedellerı ya ıyılesır yada tam tersı olur

soruşturma sonuçlanması ne kadar sürecek acaba. Daha soruşturma açılmadı. Açılsın mı açılmasın mı diye araştırma yapılıyormuş. Bu durum sonunda haksız bulunurlarsa sahibinden.com ' a idari para cezası kesilir, mantıken üyelik fiyatlarının düşmesi gerekir ama burası Türkiye. Yiyecekleri cezayı amorti edebilmek adına misliyle üyelere fiyat giydirmesi yapadabilirler :D

arda35
06-06-2017, 21:00
Ben burada hakim durumu kötüye kullanma falan göremiyorum.
Herhangi bir emlakçı ya da galericiyi düşünelim. Pekala gidip hurriyetemlak veya araba.com gibi alternatiflere yönelebilirler. sahibinden bu arkadaşlara engel olmuyor. (Orada dükkan açarsanız sözleşmenizi iptal ederim demiyor mesela).

Rakiplerin piyasaya girmesini engellemesi de imkansız. Rakipleri bir zahmet çalışacak, tanınacaklar.

C bendindeki maddeyi biraz zorlayabilir rekabet kurulu. Çünkü bazı bölümlerde 10 ilan alamıyorsunuz mesela. İlla 100 ilanlık pakede mecbur bırakılıyorsunuz.

d ve E'den de bir nane çıkmaz. Boşa zaman kaybetmesinler.

mert_can 41
06-06-2017, 21:45
Soruşturmanın gearbestin kapatılmasından hemen sonra olması çok şaşırtıcı ve ironik.

coolvtec
06-06-2017, 21:57
Ben de tam anlamadım neyin hatalı yapıldığını???

Chatin
06-06-2017, 22:16
Hakim durumu kötüye kullanmak nedir? Belki de şu olabilir.

Yaklaşık iki sene önce bir araba alacağım zaman galericinin biriyle muhattap olmuştum. Bana dediği şuydu: Siz kelepir araba falan alamazsınız. Sizin favoriye aldığınız ilan veya yayınlanmaya başlayan bir ilanı siz görmeden saatler önce bize sms geliyor demişti. Bunu sadece biz galericilere yapıyorlar normal kullanıcılar da faydalanamaz demişti. Biliyorsunuz bu adamlar kurumsal üyelik falan alıyor paket paket. Onun bonusu olabilir.

Yani biz düşük kmli, boyasız, hatasız, teyzeden, amcadan gibi tabir ettiğimiz araçları almadan çok önce zaten o kategoride bir bilgilendirme yapılıyor. Bize de bu galericilerin beğenmediği veya alım satıma uygun görmediği araçlar kalıyor.

Bu konu mesela hakim durumun kötüye kullanılması olablir. Ama genel olarak oranın emlakçı galerici sitesine döndüğü ortada. Belki de devlet alması gereken vergiden bir azalma hissettiği için takmış da olabilir.

Gökhan Bilgin
06-06-2017, 22:24
Hakim durumu kötüye kullanmak nedir? Belki de şu olabilir.

Yaklaşık iki sene önce bir araba alacağım zaman galericinin biriyle muhattap olmuştum. Bana dediği şuydu: Siz kelepir araba falan alamazsınız. Sizin favoriye aldığınız ilan veya yayınlanmaya başlayan bir ilanı siz görmeden saatler önce bize sms geliyor demişti. Bunu sadece biz galericilere yapıyorlar normal kullanıcılar da faydalanamaz demişti. Biliyorsunuz bu adamlar kurumsal üyelik falan alıyor paket paket. Onun bonusu olabilir.

Yani biz düşük kmli, boyasız, hatasız, teyzeden, amcadan gibi tabir ettiğimiz araçları almadan çok önce zaten o kategoride bir bilgilendirme yapılıyor. Bize de bu galericilerin beğenmediği veya alım satıma uygun görmediği araçlar kalıyor.

Bu konu mesela hakim durumun kötüye kullanılması olablir. Ama genel olarak oranın emlakçı galerici sitesine döndüğü ortada. Belki de devlet alması gereken vergiden bir azalma hissettiği için takmış da olabilir.

Öyle bir sistem yok sadece son giren ilanları görmek için açılan son 48 saat var onun dışında sms gelmesi gibi bir durum söz konusu değil iyi esmiş o galerici abi

Chatin
06-06-2017, 22:42
Öyle bir sistem yok sadece son giren ilanları görmek için açılan son 48 saat var onun dışında sms gelmesi gibi bir durum söz konusu değil iyi esmiş o galerici abi

Olabilir. Bu son 48 saat sadece galericilere mi açık peki? Öyle ise o da olabilir kötüye kullanma. Bu arada parasını verip eski ilanların daha yeni ilana düştü gibi yıldızlı ve yeni tarihli yayınlanması da olabilir.

Sizin sahibinden.com dan kurumsal hesabınız var sanırım. Size verilen bonus özellikler nedir ki bu kadar galerici odaklı oldu bu site?

Gökhan Bilgin
07-06-2017, 00:21
Olabilir. Bu son 48 saat sadece galericilere mi açık peki? Öyle ise o da olabilir kötüye kullanma. Bu arada parasını verip eski ilanların daha yeni ilana düştü gibi yıldızlı ve yeni tarihli yayınlanması da olabilir.

Sizin sahibinden.com dan kurumsal hesabınız var sanırım. Size verilen bonus özellikler nedir ki bu kadar galerici odaklı oldu bu site?

Yok hayır sizede açık ben orayı kontrol ediyorum ama öyle uygun bir şey çıkıyor mu derseniz nadirdir. Evet kurumsal üyeyiz ama fiyatlar çok yükseliyor bu şekilde olursa iptal etmeyi düşünüyoruz ama alternatifte yok bize zararı daha fazla 15 ilan sonrası araç başı 55 lira para veriyoruz önceden ayda üç doping ücretsizdi onu iptal ettiler dopinglerin tamamı ücretli oldu gibi gibi. Sahibinden.com bana göre tam bir vampir

ENGean
07-06-2017, 00:48
Chatin gokhan bilgin
Öyle bi durum 2-3 sene önce sahibindende vardı,yani sms olayı değilde, aktif olmamıs ilanları görme gibi bşey sanırım.
Galeri işi yapan 2 farklı arkdsm wardı ikiside aynı şeyi söylemşti, yaklasık 2-3 sene önce bu muhabbet geçmşti.
Detsyları bilmyrm fakat.

Gökhan Bilgin
07-06-2017, 01:06
Chatin gokhan bilgin
Öyle bi durum 2-3 sene önce sahibindende vardı,yani sms olayı değilde, aktif olmamıs ilanları görme gibi bşey sanırım.
Galeri işi yapan 2 farklı arkdsm wardı ikiside aynı şeyi söylemşti, yaklasık 2-3 sene önce bu muhabbet geçmşti.
Detsyları bilmyrm fakat.

9. sene üyeliğimiz ilk defa duydum he çok kovalayan varsa böyle ilanları doğrudur bir şey diyemem ama bizim aldığımız şirketler bayiler zaten var ilanlardan araba alıp satmak biraz zor. Çünkü iyi kötü araba bozdurmak istendiğinde illa herkesin ahmet mehmet arabadan anlayan arkadaşları var esnaftan biniciye kalmaz diye düşünüyorum en azından bize denk gelmiyor :D

meganes
07-06-2017, 02:29
aynı tepkiyi mahkemeyi kararı yükselen ev fiyatlarına kiralarına ve yüzde 150 vergi aldıkları araç fiyatlarınada uygulasalar keşke

GokhanK.
07-06-2017, 08:15
Şu an ki mevcut durumda site tek el. Rakiplerinden çok tercih ediliyor. Sitede bunu kullanarak önceleri 29 daha sonraları 59 69 ve şuan da 99 tl olan ilan fiyatını yükseltti. Çoğu kişide şikayet ediyor bu yüzden. Çünkü bu fiyat arttırımları orantısız diğer rakiplere göre kullanıcıları bazı uygulamalara zorlamakta. O yüzden de gelen şikayetler dikkate alınmış.

GokhanRS
07-06-2017, 08:33
yani aslında serbest piyasa, sahibinden zorla kullandırmıyor ki sitesini. ben fiyatı yüksek görüp arabam com yada hurriyet emlağı tercih ediyorum. hatta ev bulma konusunda hurriyet emlak çok daha düzgün bir site, sahibinden comdaki gibi yalan ilan sayısı çok daha az.

Evrenoz
07-06-2017, 08:44
Başkaları otururken sen bir fikir üret, onu hayata geçir, haftalarca sabahla, dünya kadar yatırım yap, fikrini ürün haline getir ve insanlar bu ürünü çok beğensin.. Fikir senin, mal senin, emek senin.. E o zaman fiyatı belirleme hakkı da senin..

Beğenmeyen kullanmasın... Pahalı bulan oturduğu yerden konuşmak ya da o kurumu aşağı çekmek yerine az yesin daha iyisini yapsın.. Beceremiyorsa daha uygun olan diğer siteleri kullansın.. Sahibinden daha mı kaliteli, daha mı kıymetli, daha mı hızlı, daha mı tanınmış, daha mı kıymetli, daha mı daha daha daha... O zaman parasını vereceksin.. Son derece adaletsiz bir olay olmuş..

ghibli06
07-06-2017, 08:49
şimdi alım-satım olayı neyi kapsarsa kapsasın bir ihtiyaç: ev,araba,eşya vs... bunu en yoğun gerçekleştiren ilan sitesi de haliyle hakim durumda oluyor, arabayı alan otobandan geçerken fahiş ücret ödüyorsa ona beğenmiyorsan köy yolundan git diyemezsin... sahibinden.com çok ciddi cirolara ulaştı, devlet bir yerden sonra müdahale edecek bu çok normal... haa şu anda herşeyi bedava yapmak da rekabet kurumu kurallarına aykırı :) çetrefilli iş sonucu hepimize yarar umarım...

Evrenoz
07-06-2017, 08:51
şimdi alım-satım olayı neyi kapsarsa kapsasın bir ihtiyaç: ev,araba,eşya vs... bunu en yoğun gerçekleştiren ilan sitesi de haliyle hakim durumda oluyor, arabayı alan otobandan geçerken fahiş ücret ödüyorsa ona beğenmiyorsan köy yolundan git diyemezsin... sahibinden.com çok ciddi cirolara ulaştı, devlet bir yerden sonra müdahale edecek bu çok normal... haa şu anda herşeyi bedava yapmak da rekabet kurumu kurallarına aykırı :) çetrefilli iş sonucu hepimize yarar umarım...

Neden abi?

Tüneli pahalı buluyorsan köprüyü kullan
3. Köprü pahalı ise 1 ve 2 yi kullan
Körfez köprüsünü pahalı buluyorsan feribot kullan, o da pahalı ise körfezi dolaş

Bunlar mevcutta söylenen şeyler.

Sahibinden pahalı ise hurriyet emlakı kullan gibi.

İbrahim33
07-06-2017, 09:13
Şu an ki mevcut durumda site tek el. Rakiplerinden çok tercih ediliyor. Sitede bunu kullanarak önceleri 29 daha sonraları 59 69 ve şuan da 99 tl olan ilan fiyatını yükseltti. Çoğu kişide şikayet ediyor bu yüzden. Çünkü bu fiyat arttırımları orantısız diğer rakiplere göre kullanıcıları bazı uygulamalara zorlamakta. O yüzden de gelen şikayetler dikkate alınmış.

Aynen öyle. Adamlar resmen tekel haline geldi.

Fiyat artırmaları şuradan daha net görülebilir... (benim şahsi sayfam)

https://i.hizliresim.com/pWY5mN.png

Başkaları otururken sen bir fikir üret, onu hayata geçir, haftalarca sabahla, dünya kadar yatırım yap, fikrini ürün haline getir ve insanlar bu ürünü çok beğensin.. Fikir senin, mal senin, emek senin.. E o zaman fiyatı belirleme hakkı da senin..

Beğenmeyen kullanmasın... Pahalı bulan oturduğu yerden konuşmak ya da o kurumu aşağı çekmek yerine az yesin daha iyisini yapsın.. Beceremiyorsa daha uygun olan diğer siteleri kullansın.. Sahibinden daha mı kaliteli, daha mı kıymetli, daha mı hızlı, daha mı tanınmış, daha mı kıymetli, daha mı daha daha daha... O zaman parasını vereceksin.. Son derece adaletsiz bir olay olmuş..

Abi sen eşekten düşmemişsin. Eşekten düşen anlar. Tamam emlakçılar galericilerde çok masum bir kesim değil ama , adamları sömürüyor resmen sahibinden.com Bu adamlar resmen %100 lerin üzerinde zamlar yaptı. Bence haksız kazanç. Get ilanlarından müthiş derecede komisyon alıyor. Daha neler neler.

Beğenmiyorsanız başka siteyi kullanın zorla mı sizi tutuyorlar sahibinden.comda diyeceksiniz ama. Onlar olmadanda olmuyor. Adamlar bunu bal gibi bildiği için fahiş zamlar yapıyor. Ama bu demek değil ki , sahibinden.com bu halkı sömürecek. Umarım gerekli müdahale yapılır.

ghibli06
07-06-2017, 09:16
Neden abi?

Tüneli pahalı buluyorsan köprüyü kullan
3. Köprü pahalı ise 1 ve 2 yi kullan
Körfez köprüsünü pahalı buluyorsan feribot kullan, o da pahalı ise körfezi dolaş

Bunlar mevcutta söylenen şeyler.

Sahibinden pahalı ise hurriyet emlakı kullan gibi.

işte bu sektörel anlamda başı çekmek de bela, tekelleşme ya da hakim durum statüsüne giriveriyorsun bir anda, sadece pahalı olması değil, bedava olması da belli kurallara bağlı... hatırlasanıza Microsoft bazı programları windows un içinde bedava veriyor diye ceza almıştı...

DOHC
07-06-2017, 09:26
Rekabet kurulundan benzer yaklaşımları ÖTV üzerinden alınan KDV (verginin vergisi), TOKİ için yapılan araç vergi artışları, mal bedelinden fazla olan vergiler (misal arabalarda %110-160), tarlada 30 kuruş pazarda 3 lira olan gıda, elektrik faturalarında ki TRT payı vb konularında da bekleriz.
Bu konularda malesef "beğenmeyen almasın, kullanmasın" olmuyor sahibinden sitesi gibi.....

Yigit-Y
07-06-2017, 09:38
Sahibinden.com sahibi olsanız

Çocuğu koymuşsun türkiyede birşey satılacaksa senden soruluyor

Eeee para kazanıyorsun diye dava açıyorlar

Ağır saçmalık

Kullanıcı şikayetçi değil

Şikayetçi olsa kullanmaz

Şikayetçi olan kullanmasın

Adamlar yapmış o para kazanılacak .

Rekabetmiş rakipleri beceremiyorsa adamlar ne yapsın

İbrahim33
07-06-2017, 09:53
Sahibinden.com sahibi olsanız

Çocuğu koymuşsun türkiyede birşey satılacaksa senden soruluyor

Eeee para kazanıyorsun diye dava açıyorlar

Ağır saçmalık

Kullanıcı şikayetçi değil

Şikayetçi olsa kullanmaz

Şikayetçi olan kullanmasın

Adamlar yapmış o para kazanılacak .

Rekabetmiş rakipleri beceremiyorsa adamlar ne yapsın

Ortağı mısın abi sahibinden.comun *

GokhanRS
07-06-2017, 10:17

bende aynı düşünüyorum. microsofta da bedava program verdi diye dava açtılar. bana kıbrıs şirketi üzerinden dünyaya mal satıyorum diye dava açtılar. kıbrıstaki şirketten, online satıştan, canadaya orta doğuya satışımdan devlete ne.

neymiş efendim türklerde online alışveriş yapmışlarda, western unionla bana dolar yollamışlarda, ee? kanuna o doları yollayan adam malın vergisini türkiyede ödemediyse banane, ihracatçı ödemezki malı alan ithalatçı öder vergiyi. bu yüzden hiç dava bile görülmeden vergi dairesi tarafından suçlu bulundum ve ceza yedim. sonra bir şekilde afdır itirazdır filan iptal ettirdim cezayı ama stresi bile ömrümden ömür aldı meslek değiştirtti resmen bana. bu ülkede maalesef özgürlük filan yok.

ben sahibinden comda iğne bile satmam çünkü çok pahalı salak değilim, oraya verceğim paraları google reklamlarına versem daha çok satış yaparım. ancak adamların bu şekilde dava edilmesine de karşıyım özgür iradesiyle fiyat koyuyor kimseyi dolandırmıyor. istikbalin yada bellonanın bir koltuk takımına 12bin TL yazması o koltuğun 12bin tl ettiği anlamına gelmiyor. kendini yoldurmak istemeyen almıyor. param çok herşeyin pahalısı olacak diyen de daha ucuza almıyor bir şey.

GokhanRS
07-06-2017, 10:21
Rekabet kurulundan benzer yaklaşımları ÖTV üzerinden alınan KDV (verginin vergisi), TOKİ için yapılan araç vergi artışları, mal bedelinden fazla olan vergiler (misal arabalarda %110-160), tarlada 30 kuruş pazarda 3 lira olan gıda, elektrik faturalarında ki TRT payı vb konularında da bekleriz.
Bu konularda malesef "beğenmeyen almasın, kullanmasın" olmuyor sahibinden sitesi gibi.....

aynen öyle, hep söylüyorum 8 bin tl ye aldığım pejoyu millet türkiye de 40bin tl ye alıyor, bir allahın kuluda demiyor haksız kazanç ve haksız rekabet var, devlete ceza verelim diyen var mı? yok. araba üreticisi 3-4bin euro kar ediyor, türk devleti 40-50bin euro vergi alıyor bir bmw mercedesten.

ondan sonrada sivri zekalılar çıkıp sizde bmw mercedese binmeyin g.nüz mü kalktı diyorlar. yahu bmw dediğin araba avrupada fakir arabası, adam sende lükse binme diyor :D

DOHC
07-06-2017, 10:25
Bir firma, başka bir şirketi kullanıp, satış yapıp, para kazanıyorsa bir karşılığı olacak. Bu bedel çok gelirse kullanmasın. Çoğunluk böyle yaparsa firma da indirir fiyatlarını. Çoğunluk firmayı kullanmaya devam ederse, maliyetini sattığı ürüne yansıtır.
Sözleşmelerde "yıllık paket fiyat artışı TÜFE+TEFE / 2 olur" diye madde yok herhalde.
Bir cacık çıkmaz bu incelemeden.

Yigit-Y
07-06-2017, 10:45

velinimetiniz değilmi sahibinden.com

site kapansa diyelim ticaretleri bir düşün hele kardeşim

adam başarmış işi hakkıyla yapıyor

malını satabiliyorsun sayesinde

bedelsiz istiyorsan gelme diyor bana

git başka siteye

buna kinlenmek gereksiz

adamlar yapmış başarmış ya sev ya terket diyorlar

bende olsa bu site emin ol daha acımasız davranıp al satçıları keserdim

Galericiler şukulasın diye değil araçlar değerine gelsin diye yapardım

sahibinden insaflı siz rakamları çok görseniz bile

ben insanların işine gelecek yazı yazmam gerçeği yazarım huyum kurusun :D

fthdrn
07-06-2017, 10:48
Oturduğun yerden aracını satıyorsan yeni eskisi gibi yazın sıcağında kışın soğuğunda hafta sonunu ayırıp giriş ücreti ödeyip açık oto pazarında saatlerce beklemeyi bıraktıysan fiyatı da göze alacaksın deniliyor.

arda35
07-06-2017, 11:10
Üyelik ücretlerini pahalı bulan esnaf 2-3 ay denesin bakalım, site olmadan nasıl iş yapıyorlarmış. Hem adamların sırtından para kazan, hem de komisyonunu verme. Yok öyle yağma.

Benim de iki farklı alanda kurumsal üyeliğim vardı. Birini kapattım, çünkü getirisi iyi değildi. Diğeri maksimum fayda sağlıyor. Tek bir işle tüm senenin ilan masrafını karşılıyorum.

** ''Belli sayıda ilan dayatılması'' haricinde hiçbir şikayetten sonuç alamazlar. 2016 başında bazı emlak firmaları şikayet etmişti aynı şekilde. Sonu hüsran oldu tabii.

sahibinden.com devletin 9 kurumuna şikayet edildi - ekşi sozluk (https://eksisozluk.com/sahibinden-com-devletin-9-kurumuna-sikayet-edildi--5031904)

Evrenoz
07-06-2017, 14:40
Abi sen eşekten düşmemişsin. Eşekten düşen anlar. Tamam emlakçılar galericilerde çok masum bir kesim değil ama , adamları sömürüyor resmen sahibinden.com Bu adamlar resmen %100 lerin üzerinde zamlar yaptı. Bence haksız kazanç. Get ilanlarından müthiş derecede komisyon alıyor. Daha neler neler.

Beğenmiyorsanız başka siteyi kullanın zorla mı sizi tutuyorlar sahibinden.comda diyeceksiniz ama. Onlar olmadanda olmuyor. Adamlar bunu bal gibi bildiği için fahiş zamlar yapıyor. Ama bu demek değil ki , sahibinden.com bu halkı sömürecek. Umarım gerekli müdahale yapılır.

Konunun benim şahsımla ilgisi yok. Apple bir telefon yapıyor, maliyeti belki 1000 TL.. Sana satıyor 4000 TL'ye..
Mal onun, mülk onun.. Fiyatı kendi belirler. Daha ucuzu var piyasada ama "apple olmadan olmuyor" ya da "apple'ın bana kazandırdıkları işime geliyor" diyenler 4000 TL'yi paşa paşa veriyor.

Ya da etin kilosu kaça? Nusret kaça satıyor? Daha ucuzu yok mu?

Adam kendi markasını yaratıyor, malının ederini kendi belirliyor. stratejisi yanlışsa, fiyatını düşürür.. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir yüzlerce örnek ile..

Madem onlarsız olmuyor diyorsun, onların verdiği hizmeti istiyorsun ücretini de ödemelisin. Ücreti de alıcı değil, elbette ki satıcı belirler. Zira mal onun malı.. Sen arabanı veya evini satmak istediğinde ve 40.000 TL belirlediğinde ben gelip sana, bunun ederi bu değil 30.000 veririm dediğimde nasıl kabul etmiyorsan aynı konu.. Benim fiyatım bu, beğenmiyorsan git başka araba ya da ev al demiyor muyuz? Diyoruz.. Neden diyoruz? Çünkü mal bizim, biçeceğimiz pahayı biz belirleriz.. Satamazsak indiririz veya indirmeyiz, bu karar mal sahibinin insiyatifi

Ortada tekel gibi bir durum da yok.. Muadilleri var mı var... Senin sahibinden gibi bir site kurmana engel var mı? Yok.. Kullan kafanı, kur daha iyisini.. Tutan yok.. Sahibinden daha mı iyi, e ferrarinin de muadili var ama kimse gidip de bu çok pahalı indirin fiyatı demiyor. Daha iyiyi almak isteyen daha çok ödemeyi göze almalı.

Ayrıca kimse illa bu siteyi kullanmak zorunda değil. Bu site daha çok müşteri getiriyor olabilir ama müşterinin tek kaynağı değil..Dolayısıyla daha çoğu istiyorsan bunun bedelini mal sahibinin belirlemesine de itiraz etmemek gerekir.

işte bu sektörel anlamda başı çekmek de bela, tekelleşme ya da hakim durum statüsüne giriveriyorsun bir anda, sadece pahalı olması değil, bedava olması da belli kurallara bağlı... hatırlasanıza Microsoft bazı programları windows un içinde bedava veriyor diye ceza almıştı...

Bence Microsoft örneği doğru bir örnek değil. Ha bana kalırsa ceza da almaması gerekir yukarıda saydığım sebeplerden. Sahibinden özelinde de ben bir tekelleşme görmüyorum. Evet pazar payı yüksektir lakin bu bir suç değildir. Çıksın diğer siteler geçsin sahibindeni, tutan ya da engel olan yok. Pazar payında apple lider diye kimse fiyatlarına müdahale etmedi

exclusive
07-06-2017, 16:02
3. yıl üyeliği indirimi ile birlikte 314 tl den 546 tl ye çıktı fiyat 10 ilan limitli ama el mahkum yapacak bir şey yok

ENGean
07-06-2017, 22:22
3. yıl üyeliği indirimi ile birlikte 314 tl den 546 tl ye çıktı fiyat 10 ilan limitli ama el mahkum yapacak bir şey yok

10 ilandan sonra, ilan basına 99 liramı ödüyorsunuz hocam sizde? yoksa onda da 69-79tl gibi bi indirim varmı

Chatin
08-06-2017, 01:23
Yamulmuyorsam sahibinden.com orijinal bir fikir değil. Zaten genelde orijinal bir fikir olmuyor. Craiglist'in TR versiyonu. Yani adam düşünmüş bulmuş ve tüm hakları onun olduğu için de sizi istediği gibi sevebilir durumu geçerli olmaması lazım.

Bu tekel durumu oluşunda patron bu buna konuş da olamıyor. Yoksa tüm otomobil firmaları birleşip araçların fiyatlarına 50% zam yapar veya atıyorum Samsung ve Apple ortaklaşa bir karar alır aşmış bir zam yapar. Seve seve alacaksınıza getirirler. Öyle olamıyor işte.

Bundan dolayı katma değeri yüksek ürünlerin üretimine önem vermek gerekiyor ülkece. Bunun da en güzel örneği yazılım. Giderin minimum olduğu bir iş kolu olunca ortaya çıkan üründen elde edilen karlar uçuk rakamlara varıyor. Durum böyle olunca ¨oldu gözlerim doldu¨ diyen biri çıkacaktır illa ki. O da kanun yapıcı olan devlet.

Tabii ki herkesin istedi 1 saniye içinde uzay mekiği alabilecek kadar zengin olmak. O yüzden piyango biletleri satılıyor. İddialar oynanıyor. Atlar yarışıyor vs. ama işte işin ticari yönü kanunlarla belirlenmiş durumda.

Ben de sahibinden.com un ezici bir şekilde hizmet vermesini istemeyenlerdenim galerim olmamasına rağmen. Allah herkese rızkını, yani günlük ihtiyaçlarını karşılayabilme kazancını versin inşallah. Çok verip azdırmasın az verip baktırmasın derim naçizane.

Lee-on!
08-06-2017, 01:46
Herkes istediğini istemekte özgür ona lafım yok hele ki su anki yönetim gibi sömürgeci bir yapı varken başımızda... Ancak her işin bi adabı var ticaret de ahlakı ile yapılmalı. sahibindenin ihtiyacları giderleri bir ilanı 314 den 546 liraya cekecek kadar arttı mı yani? Ben açgözlülükten başka bir şey olmadığını düşünüyorum... Gün gelir de iyi bir rakip çıkarsa o zaman görürüm o indirimleri, arayıp bahis siteleri gibi bize gelin efendim bakın size ne indirimlerimiz ne bonuslarımız var demeleri... Meydan boş olunca yolduğu kadar yoluyor işte...

exclusive
11-06-2017, 16:13
10 ilandan sonra, ilan basına 99 liramı ödüyorsunuz hocam sizde? yoksa onda da 69-79tl gibi bi indirim varmı

Evet ilan sonrası 69.6 tl ödeniyor. Fiyat politikasından bende hiç memnun değilim fakat yeri geliyor 2 aydır elde duran arabayı taa konya dan müşteri geliyor aracı alıp gidiyor. fiyat pahalı doğru fakat siteye para ödemeden de olmuyor bi şekilde iş görüyor

Chatin
02-10-2018, 18:13
Ve beklenen ceza geldi.

Son dakika... Sahibinden.com'a 10.7 milyon liralık para cezası - Sondakika Ekonomi Haberleri (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-sahibinden-coma-10-7-milyon-liralik-para-cezasi-40974583)