Orijinalini görmek için tıklayınız : akü kullanım süresi hesaplama
arkadaşlar, geçen gece talihsiz bir şekilde arabanın alternatörü yani şarj dinamosu bozuldu. öncelikle araç 2001 ahf 19tdi standart seat leon. gece olduğundan dolayı farlarda açıktı ve kısa bir sürede akü bitti yolda kaldım. araç bursaya 200km uzakta. şimdi ben dolu bir akü alsam yanıma 60ah kapasitede. bu akü klimasız,teypsiz beni 200km götürür mü? yürüyen bir arabada sadece motorun elektrik tüketimi kaç watt dır ?
araç ne kadar güncelse o kadar çok akım çeken malzemeler oluyor.
araç ne kadar eskiyse akü o kadar uzun gider
tabi tüm detayı bilmek için aracı çok iyi tanımak lazım
mesela örnek belki direksiyon elektrikli tip? yandın o zaman
araç ne kadar güncelse o kadar çok akım çeken malzemeler oluyor.
araç ne kadar eskiyse akü o kadar uzun gider
tabi tüm detayı bilmek için aracı çok iyi tanımak lazım
mesela örnek belki direksiyon elektrikli tip? yandın o zaman
Maxi bildiğim kadarı ile benim aracın çalışma sırasında sadece ecusu ve depodan motora mazot basan pompa elektrikli. enjektöre mazot basan pompa bile mekanik gücünü kranktan alıyor. o zaman şöyle sorayım bir araba beyni ve depoiçi pompası toplam kaç watt tüketir ?
turboman
01-08-2017, 20:16
60 amper akü ile gündüz kullanımda işe gel git 1 hafta gidiyordu ama araç karbüratörlü lpg li idi iş yerim günlük git gel 16 km X 6 =96 km yapmış oluyordum bide araçta tesisat vardı. Onuda kısık seste dinliyordum bu tüketim sizin araçta daha yüksek olacaktır. Tahminim gündüz çıkarsanız 3 aküyle gelebilirsiniz veya bi akücüden emanet 150 amper alıp yanınızda uzun takviye kablosuyla aküyü paspasın üstüne içeri koyarak gelebilirsiniz.
Ama en iyisi çıkma veya sıfır şarz dinamosu alıp yanınızada bi işten anlayan biriyle gidip değiştirmek daha mantıklı :D
bluestain
01-08-2017, 20:30
2012 transporter'ı 6o amper akü ile bu kış 100 km yola gönderdim hiç birsey çalıştırmadan gitti sıkıntı olmadı ama 200 km az değil gidemeyebilirsin.
Bu arada araç nerede belki yardımımız dokunur
bluestain araba balıkesir sanayi sitesine 20km uzaklıkta fakat benim ustam bursa sanayide 150km uzaklıkta.
şimdi ben 60ah tam dolu bir akü bulsam ki bu akü 1 saat boyunca 60 amperi verebilecek demektir. benim aracın hareket halinde iken ihtiyacı olan güç maksimum 10amperdir. 10 amperlik akımı 5 saatten fazla verebilir bu akü yaptığım hesaba göre. bence 60ah bi akü ile bu işi denemeye değer.
turboman kardeş senin hesapta 1 hafta gittin ama tesisat açmışsın ayrıca araba benzinli yani ekstra buji elektriğide var işin içinde benim aracım dizel dediğim gibi en fazla depoiçi pompa ve diğer sensörler elektriğe ihtiyaç duyuyor. selektör bile yapmam yol boyunca :D
bluestain
01-08-2017, 21:35
Arabayı çalıştırdıktan sonra stop etme durmadan devam et muhtemelen gidersin
slowmotion
01-08-2017, 21:46
Ayni sekilde opel aracim 20-30km gidip yolda kalmistim
turboman
01-08-2017, 22:53
O zaman frenede basmayın 21wattx2=42 watt yapar,yada fren pedalının ordan müşürün fişinide çıkarın yanmasın :D
Bide yaz olması kötü bi etken radyatör fanı çalışıncaki sarfiyatıda hesaba katın benim araçta fan civalıydı benzinlide ateşleme varsa dizeldede enjektörler elektrikli yeni nesil olduğu için
İnşallah yolda kalmazsınız sonucu bura yazarsanız bizlerede tecrübe olur :D
200km az değil ama eğer ağır elektrik çeken birşey yoksa 60ah yetecektir.
farları yakmayın, selektor atmayın, frene basmayın diyemeyiz ama daha sert ve kısa aralıklarla basın
klima kalorifer vs vs elektrikle çalışan ne varsa kapalı olduğundan emin olun
Bir tane 60Ah akü yeter gibi. Ancak işinizi garantiye alıp emanet bir akü daha bulundurun yanınızda fazladan. Tekrar yolda kalmak daha da can sıkıcı olabilir.
arkadaşlar yaşadıklarım şu şekilde sonuçlandı. önce gittim balıkesir sanayiye internetten Teksin Oto elektriği bulmuştum ordaki ustaya bana çıkma bir akü vermesini o aküyle arabayı dükkana kadar getirebileceğimi söyledim ve kendilerinde çıkma akü olmadığını akücüden alabileceğimi söyledi. sonra başka bir oto elektrikçi Ahmet İŞGÖREN in dükkanına gittim. Ahmet ustadan çıkma bir akü istedim yeniye yakın bir povver akü verdi. aküyü götürüp yolda kalan aracıma taktım. araba sorunsuz şekilde çalıştı sadece teypin güvenlik kodu gerekliydi onuda ezbere bildiğim için direk yazdım. Ahmet ustanın dükkanına götürdüm arabayı. Araç çalışırken akü değerlerine baktılar sonra stop edip tekrardan baktılar ve aracın alternatöründe sorun olduğunu kesinleştirdi. Benim eski aküm şarj edilmeye başlandı. Aracın alternatörü söküldü kömür takımı ve bakırlarının bittiği tespit edildi. Yeni kömür takımı ve bakır ünite değiştirildi. Alternatör torna tezgahına bağlanarak test edildi çalıştığı onaylandı. alternatör araca monte edildi. sarjda olan akümde geri takıldı. araç çalıştırıldı. tekrar çalışırken kontroller yapıldı şarj değerleri olması gibi olduğu ölçüldü. 100tl tamir ücreti ödendi ve vedalaşıldı.
Olması gerekende buydu zaten, macera aramaya gerek yoktu bence. :)
Geçmiş olsun. En güzelini yapmışınız.
aslında bursaya kadar gelecektim ama bursadaki tamirhanelerden çıkma emanet akü alamadım :ofk: bu arada yapılan iş için 200 lira istese hakkıydı ustanın, bursada yaptırmaya kalksam 200den aşşa yapmazlardı.
çıkma aküyle gitseydin zaten yolda kalırdın
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.