Orijinalini görmek için tıklayınız : Lastik Boyutları / Yararları / Zararları
EfectusHD
27-12-2017, 14:45
Merhabalar,
Şu mantığı gerçekten anlamak istiyorum pek çok kişi yol tutuşu arttırdığını düşünerek geniş ve ince yanakları lastik kullanıyor bu doğrumu ?
Haftasonu aracıma yeni kış lastikleri ve jant alacağım eğer böyle bir durum varsa buna göre almak istiyorum.
Aracın şuanki lastik ölçüleri 185 / 65 / R14 ( Fabrika Çıkışı ölçüleri ).
Konu hakkında bilgim yok fakat bana gerçekten mantıklı geldi genişliğin artması ile yol tutuşun orantılı olması.
Ve muayene esnasında böyle bir işlem sorun yaratırmı ?
Teşekkürler şimdiden.
Kış şartları için konuşursak tabanın genişlemesi değil, daralması tutunmanızı arttırır.
Yaz şartlarında geçerli olabilir ama ben aracın standart ölçüsü ne ise onun kullanılması taraftarıyım. Pist kullanımı hariç...
EfectusHD
27-12-2017, 14:57
Evet kış için böyle bir durum var fakat jant almışken ona göre almak istiyorum ve gerçekten R14 ler hiç içime sinmiyor R16 düşünüyorum ve bir kere alıcam şimdi hatada yapmak istemiyorum açıkcası
Yerinizde olsam kış için 14 inchten devam eder, yaz lastiğini ve jantını 16 inch tercih ederdim.
EfectusHD
27-12-2017, 15:07
Evet aslında eski jantları elimde tutup onlardan devam edebilrim haklısınız.
hali hazırda 14 jantınız var, sizin araç için en uygun kışlık lastik ebadı 175 / 65 / R14 olur, şu anki jantınıza kışlık alın, yazlık için 15 16 jant geniş taban lastik kombinesi yaparısnız
EfectusHD
27-12-2017, 15:36
hali hazırda 14 jantınız var, sizin araç için en uygun kışlık lastik ebadı 175 / 65 / R14 olur, şu anki jantınıza kışlık alın, yazlık için 15 16 jant geniş taban lastik kombinesi yaparısnız
Muayenede jant boyutu töleransı nedir peki bilginiz varmı ?
benim bildiğim jant lastik ebadı ve ayrıca yük kapasite ve hız degerleri de aracın katalogda veya kapı içinde yazan ebatlarda olması gerekiyor, ama biraz tuvdeki arkadaşların toleransına baglı sanırım
denizhandinc
27-12-2017, 22:28
Taban genisledikce sürtünme artacagından yol tutusu artar. Yanak inceldikcede konfordan kaybedersin. Ama bu lastikleri ben dahil kimse bu sebeple secmiyor hersey tamamen görsellik amaclı:)
Slipshod
27-12-2017, 22:36
185.60.14 orjinal ebat için 195.45.16 aldım. kışın zorlu geçtiği bir bölgede olsam çıkanlara kışlık takardım. vizede orjinal çap değişmezse sıkıntı çıkaracaklarını sanmıyorum ama tuvdekilerin inisiyatifine kalmış biraz da.
kış lastik ebatınızın 175*65*14 olması gerekir yaz için ise sizin orijinalinize göre ise 185*45*15 ideal olur diye düşünüyorum
amann aman roll vs koşturan birisiyseniz mümkün olan en hafif 15 jantı kullamanızı öneririm
Slipshod
27-12-2017, 22:40
https://www.youtube.com/watch?v=NklPSPXzbVg
teknik bilgim yok fakat bu videodan yola çıkarak mantık yürüttüğümde yanak ölçüsü kısaldığı için lastiğin esnemesi azalıyor ve bu da esneme azaldığı için yol tutuş sağlıyor.
edit: taban ölçüsünün aynı olduğunu var sayarsak.
sekizsilindir
27-12-2017, 22:57
Araç ne?...
Kapı eşinde yazan rakam dışında ise kalıyor muayeneden
185/65/14 yerine "öncesinde kontrol edilerek" 195/50/16 takılabilir
veya 195/55/15 takılabilir.
biraz daha abartılırsa
205/45/16 veya 205/50/15 olur.
fakat bu lastik konusu fazla kişisel birşeydir.
-değişiklik sonrası vay efendim eskiden çok konforluydu diyen olabilir
-abi ama bu lastikler şimdi 3 katı daha pahalı oldu diyen olabilir
-çüşş naptın sen, bu lastikler arabayı yorar diyenler olabilir
-orjinal orjinal orjinal den şaşma.. merhaba ben orjinal diyenler olabilir
-hep roket gibi hızlı gittiğini sanıyorsundur, aynı viraja gene 30 ile girince birşey değişmediki dersin
bu mevzu uzar gider.
yani lastik konusu derin, ben bildiklerimi yazayım
-kaliteli lastik var dandik lastik var, yani her geniş lastik aynı değil
-aracı gösteren boya + jant lastiktir.
-geniş taban lastik (tabi 335/30/19 kadar değil) daha iyi yol tutar ve durur (yazın).
-335/30/19 araban +400hp posche falansa o başka tabi
-o araca yakışan jantı almalısın, senin hoşuna gideni değil
-çin malı jantlar her zaman risklidir
-jantlarda ET ölçüsü vardır, aracına uyanı almalısın. olay sadece çap ve genişlik değil yani
-araç 70hp ve x virajına 160 ile girmiyorsan bu işi gösteriş için yaptığını unutma.
buradan faydalanabilirsiniz
Tire Size Calculator (https://tiresize.com/calculator/)
EfectusHD
29-12-2017, 08:33
185/65/14 yerine "öncesinde kontrol edilerek" 195/50/16 takılabilir
veya 195/55/15 takılabilir.
biraz daha abartılırsa
205/45/16 veya 205/50/15 olur.
fakat bu lastik konusu fazla kişisel birşeydir.
-değişiklik sonrası vay efendim eskiden çok konforluydu diyen olabilir
-abi ama bu lastikler şimdi 3 katı daha pahalı oldu diyen olabilir
-çüşş naptın sen, bu lastikler arabayı yorar diyenler olabilir
-orjinal orjinal orjinal den şaşma.. merhaba ben orjinal diyenler olabilir
-hep roket gibi hızlı gittiğini sanıyorsundur, aynı viraja gene 30 ile girince birşey değişmediki dersin
bu mevzu uzar gider.
yani lastik konusu derin, ben bildiklerimi yazayım
-kaliteli lastik var dandik lastik var, yani her geniş lastik aynı değil
-aracı gösteren boya + jant lastiktir.
-geniş taban lastik (tabi 335/30/19 kadar değil) daha iyi yol tutar ve durur (yazın).
-335/30/19 araban +400hp posche falansa o başka tabi
-o araca yakışan jantı almalısın, senin hoşuna gideni değil
-çin malı jantlar her zaman risklidir
-jantlarda ET ölçüsü vardır, aracına uyanı almalısın. olay sadece çap ve genişlik değil yani
-araç 70hp ve x virajına 160 ile girmiyorsan bu işi gösteriş için yaptığını unutma.
buradan faydalanabilirsiniz
Tire Size Calculator (https://tiresize.com/calculator/)
Evet :/ gösterişte illaki bu işin bir parçası fakat kuru havadaki yoltutuşunuda cidden düşünüyorum.
Maxi ye katılıyorum.
Geniş tabanli lastik kullanılıyorsa yağmurlu havalarda aquaplaning' e. ekstra dikkat etmek gerekiyor