PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Üniversiteden Yeni Mezunlar İçin İş Arama Tavsiyesi



koray ozan
22-07-2018, 17:58
Öncelikle merhabalar. İş, okul, üniversite üçgeni arasında cebelleşirken, hayatımın detailing kısmına ara verip, çok şükür okulu bitirip, makine mühendisi oldum. Fakat daha büyük bir problem çıktı karşıma, iş bulma. Baba emekli astsubay olunca bir telefonla da iş çözülmüyor. Kariyer.xxx sitesi üzerinden başvuruda bulunuyorum ama herhangi bir dönüş elde edemedim. Bu site dışında başvurulacak firmaların yer aldığı başka platformlar da var fakat sonuç yine hüsran. Bundan dolayı konuyu, benim gibi sudan çıkmış balık gibi dolanan yeni mezunlara yol göstermesi için açtım :D Ayrıca Ankara içi şuraya da başvur ya da kendini şu konuda geliştir diyebileceğiniz bir alan varsa tavsiyelere de açığım. Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim, herkese keyifli günler dilerim.

aykutsafakyaman
22-07-2018, 18:29
Hangi okuldan mezunsun bilmiyorum ama kariyer.net'in ben bi işe yaradığını düşünmüyorum. Firmalar lütfedip cv'ne bile bakmıyolar.

Mutu
22-07-2018, 18:35
Üniversiteden mezunn olduğumda askerliği tamamlamadan iş bakmak zorunda kaldım(babamın maddi durumu çalkantılıydı) Sırf bu engel olduğundan güzel işler de kaçırdım. Bu işi sorun etmeyen bir firmada kabin memuru olarak işe başladım(dil mezunuyum, dil mezunu olanlar için en olası ihtimal kabin memurluğu) Hala orada çalışıyorum. Hatta buradan tayfun abi önermişti. Yoksa maddi olarak zor durumda olsam da gidip askerliğimi aradan çıkarmayı düşünüyordum. Çalışmaya başladım, para tatlı geldi, yüksek lisansa yazıldım sırf askerliği ötelemek için. İşten bunalınca 2. dönemi yenilemeyip geçen sene gittim askerliğimi yaptım ve ocakta geldim. SAnırım işsizken askerliğimi sorun etmeyip beni işe aldığı için olsa gerek tekrar aynı firmaya döndüm. :)

Bu arada hala alternatif işlere bakıyorum, kabin memurluğu ne kadar geliri Tr standartına göre güzel olsa da içinde olan için pek de keyifli bir iş değil. :)

İlk işiniz askerliği aradan çıkarmak olsun. Sonra pişman olursunuz tavsiyem. :)

halilcan9455
22-07-2018, 18:36
Elektrik-Elektronik Mühendisleri için EMO( Elektrik Mühendisleri Odası )'nun da kendi içinde bir havuzu var. Eğer Makina Mühendisleri Odasınında böyle bir oluşumu var ise iş arayan olarak başvuru yapabilirsin.

TarikS
22-07-2018, 18:38
Öncelikle geç kaldığını söyleyebilirim, ben Marmara Endüstri'den mezun olurken son yıl ilk dönemden başlıyordum büyük kurumsal firmaların yeni mezun programlarına başvurmaya. :D Örneğin ING Bank IITP, Vodafone Discover, Turkcell GNYTNK vb.. Tüm bu programlar Temmuz-Eylül arası teklif aşamasına geçecek şekilde aylar önceden süreci başlatırlar

Senin şu an normal tecrübesiz aday olarak işe alınabileceğin yerlere başvurman gerekecek, görece maaşlar düşük teklif edilir, çok parlak pozisyonlar olmayabilir vs buna hazır ol

Kariyer.net ve Linkedin'de başvurmadık ilan bırakma, 100 yere başvurursun 3'ü arar 1'ine girersin :)

Yine önceden yapmak gereken okulda okurken hem üst dönemlerle arayı iyi tutmak olurdu, öyle bir şey yaptıysan arkadaşların nerelerde çalışıyorsa hepsiyle iletişime geç, açık pozisyon varsa CV versinler içerden

Ankara'daki arkadaşlarımın çalıştığı yerlerden sana da uyabilecek olanlar TAI, Man, Türk Traktör ilk aklıma gelen şirketler.

Bir de keşke bu yıl ALES, YDS ve KPSS'ye girmiş olsaaydın derim, seneyeki başvuruları kaçırma şimdiden aklında olsun. ALES askerlik için lazım olabilir, YDS ve KPSS de MİT'e bile başvursan lazım olur :) Devlette maaşlar inan özel sektörden daha iyi, özellikle başlangıç aşamasında

2013'teki yeni mezun iş fırsatlarını biliyorum bir de bu yılki iş aramalarımı kıyaslıyorum, durumlar facia, Allah yardımcın olsun

calamityeas
22-07-2018, 19:22
Bu sene içinde mezun olmuş , askerlik sebebi ile son işinden ayrılan biri olarak tavsiyem, iş konusunda olmayacak ama askerlik olmadığı için sana ne kadar bilgili ve deneyimli olsanda yeni yetme hemen gidicek adam gözü ile bakıcaklar bunu mecburen katlanıcaksın.

Güzel bir cv hazırla staj yaptığın işler ne var ne yoksa yaz internette hazır cv hazırlayan siteler var cv creator yazarak bulabilirsin pdf formatında olması işini görür.

İş görüşmelerinde ise yapacağın işi tam tamına detayı ile öğrenmeni tavsiye ederim.Adam ingilizce seviyeni soruyor upper intermediate mi advance mi diye soruya bakınca ciddi seviyede ingilizce olacağını sanıyorsun adam iş yerine gelen müşteriye here is our showroom demek için bu soruyu soruyor.Tam olarak ne konuda çalışacağını iyi öğren.Örnek için yazıyorum solid biliyomusun diye sorar sen sanarsın ki makine tasarlıcaksın adam seni tekniker gibi otur şunu şunu çiz der tasarlamana hiç fırsat vermeyen bir pozisyona koyar seni.4 sene üniversiteyi o eğitimi teknikerlik için okumadın sonuçta gidip kurs alan birinin yapacağı işi yapmak yerine kendini geliştirebileceğin bir yere gir bence.

Çoğu iş sözleşmesinde ilk 2 hafta boyunca sebep belirtmeksizin işi beğenmezsen ayrılabiliyorsun yada onlar seni çıkarabiliyor bilgin olsun.

İşe girerken seni bağlıcak bi sözleşme imzalama,imzaladığın şeyin her maddesini oku.Bazen firmalar kafalarına göre madde ekleyebiliyorlar.Adam benden çıktıktan sonra 3 sene aynı sektörde çalışamazsın diye madde getirmiş meselası.

Sigorta nın tamdan mı asgariden mi yatacağını öğren tamdan yatıran firma daha büyüktür her zaman.

Varsa yol yemek olayını sor öğren , yediğin yemeği kendin ödeyeceksin diyen komik bir iş görüşmesi geçirdim.Onu yaparız bunu hallederiz diyen adamdan da uzak dur.

Fazla mesai yi kesinlikle sor. Her firma ayda ya ayda bi falan oluyo der ama bi oldumu kitler koyar adamı.Olduğu zaman ise bunun size geri dönüşünün nasıl olduğunu kesinlikle öğren kanunen ya sana tatil vermeli yada 1,5x mesai saati üzerinden ödemek zorundalar ama bu senin seçimin para olarak istersen vermek zorundalar. Sadece izin olan kullandırmayı teklif ederler ve buna zorlarlar genellikle.

İŞ KANUNU MUTLAKA OKU,BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ,BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ bunları oku haklarını öğren ki ne hak ye ne hakkını yedir.

İş başvurularında seçici olma işte bu askerlik şartı istiyo bu istemiyo buna bi madde uymuyo gibisinden.Firmalar zor durumda kalabiliyor zaten çağıracak adam her türlü çağırıyor.Eğer istediğin türden bir ilan firma bulursan firmayı arayıp insan kaynakları vs kim ilgileniyorsa CV ni oraya mail atabilirsin bu işe girme şansını arttırır.

Maaş konusunda bir beklentin olmasın en çok sana bilgi katabilecek firmayı tercih et bence , verecekleri aralık 2000-2500 arası diye tahmin ediyorum.

Bunları yeni mezun olduktan ilk işinden 8 günde ayrılmış sonra 4 ay çalışmış şimdi askerlik sebebi ile işten ayrılmış birisi olarak yazıyorum.Bende Ankara'da çalışıyordum ve ciddi eğitimsiz,verdiğin emekleri küçümseyecek insanlara denk geleceksin kardeşim. Allah yardımcın olsun.

16EC813
22-07-2018, 22:41
önce askere git askere gitmeyene kız bile vermiyolar :D

Redfish16V
22-07-2018, 23:06
Hangi okuldan mezunsun bilmiyorum ama kariyer.net'in ben bi işe yaradığını düşünmüyorum. Firmalar lütfedip cv'ne bile bakmıyolar.
sırf zevki piyasa yoklama amaçlı 10dan fazla başvuru yapmıştım kariyer.netden.6-7si direk görüşmeye çağırmıştı.Biraz şans,birazda tam profil doldurmakla alakalı sanırım.Açıkcası az çok cvniz doluysa bi yerlerden göze batar çağrılabilirsiniz.Tabi sonrası şans..

tiMachine
22-07-2018, 23:53
Valla cvnizin doluluk kısmını pek bilmiyorum ancak iyi firmalar artık 3-4.sınıftan yakaladıkları adamları staj sonra iş melaikesine alıyorlar eğer tecrüben yoksa işin zor ama kendi dalını bireysel olarak yapabileceğin yönlere de yönel

muharrem7791
23-07-2018, 08:56
önce askere git askere gitmeyene kız bile vermiyolar :D

O eskidendi bende gitmeye çok niyetlenmiştim sağlık şartı elvermemişti üzülmüştüm joh mensubu bir arkadasim dedi iyiki gitmedin askerlik yapılacak bir ordu yok dedi herkes bedelli eğitim uzatmalı erteleniyor dedi bende susuverdim

aykutsafakyaman
23-07-2018, 09:04
sırf zevki piyasa yoklama amaçlı 10dan fazla başvuru yapmıştım kariyer.netden.6-7si direk görüşmeye çağırmıştı.Biraz şans,birazda tam profil doldurmakla alakalı sanırım.Açıkcası az çok cvniz doluysa bi yerlerden göze batar çağrılabilirsiniz.Tabi sonrası şans..

Valla ben okulun isminin çoğu yerde etkisi olduğunu görüyorum. Sayısız kere staj başvurusu yaptım. 1 tanesi çağırdı o da diğer adaylarla sınava sokacakmis başarılı olursan yüzyüze mülakata alacakmış.
Mühendislik iş arayışlarında 18 - 24 yaş arası 8 sene tecrübeli askerliğini yapmış seyahat engeli olmayan gerekirse 15 gün izin yapmayıp gikini çıkarmayan adam arıyorlar. Tanıdık olmadıkça zor o işler. He gidip bı yere satış departmanına girersin o sektör de bana göre değil. Bütün gün masa başında bütünleşmekle iş öğrenilmez bana göre.

Octane
23-07-2018, 10:10
yarın gel başla :D

KARALOM
23-07-2018, 10:52
önce askere git askere gitmeyene kız bile vermiyolar :D
öyle deme abi ben hem evlendim hemde işe girmiştim askerden önce

mcanx
23-07-2018, 12:07
askerliği hallet
her kanaldan başvuru (ben kariyer.net üzerinden işe girdim)
giyime çok dikkat et, takım elbise ve sinek kaydı traş olarak git her görüşmeye (kravat takmadığımdan kaybettiğim iş oldu zamanında)
görüşmede oturmana kalkmana çok dikkat et sadece sorulan sorulara cevap ver, fazlası değil
görüşmeye gittiğin firma eğer büyük bir yerse patronu kimdir, hangi sektörlerde iş yapıyolar hepsini ezberle
internette bulabilirsin İK cıların salak soruları gelecek önüne, kendin hakkında 3 olumlu/3olumsuz kelime söyle gibi internette örnekler var bu sorulardan nasıl yırtılır, nasıl doğru cevap verilir hepsi var

birde şu var firmaların en çok alım yaptığı zaman yılbaşına yakın ve yılbaşından max 2 ay sonrası en yoğun olduğu dönemler oluyor, şu anda herkes tatilde geri dönüş alamaman normal umudunu kaybetme. torpil yapmamaya çalış kimsenin aldığın parada söz hakkı olmasın
zamanında askerlik sonrası torpilsiz inatla 8-9 ay iş arayan ama sonucunda köklü kurumsal bir firmada kendi hakkımla iş bulan biri olarak yaşadıklarımdır yukarıda saydıklarım :)


ingilizceyi geliştir dememe gerek yok sanırım? :)


son olarak başarılar, umarım bu zor zamanda en kısa sürede, seveceğin bir iş bulursun

serkanokan
23-07-2018, 12:53
Koray aynı okuldan mezun olduk, yaşadıklarının aynısını bir bir yaşadım.

İlk iş sakın acele etme ve karamsarlığa kapılma. Yakın arkadaşlarının iyi yerlerde işe başlaması, güzel paralar alması(genelde olmuyor ama) vs asla sende umutsuzluğa sebep olmasın.

Makine mühendisliği, iş alanı olarak çoook geniş bir alan. Her bir alanının kendine göre artısı eksisi var. Kendini iyi tanıyıp, ne istediğinden çok emin olman lazım.

Satış mı, satın alma mı, proje firmasında çizim mi, üretim mi, planlama mı, kalite kontrol mü, şantiye mi, kamu mu, akademisyenlik mi, pilotluk mu... Buna karar verdikten sonra, yapacağın mülakatta neden bu bölümü istediğinden bahsedebilecek kadar bir fikrinin olması, bu işi istediğine dair gerekli hevesi taşıman beklenir.

Mezun olur olmaz askerliğini yapan arkadaşlarım şu an en az vakit kaybı ile işe başladı ve daldan dala atlamadan stabil olarak çalışıp, güzel maaşlar alıyorlar.
Hele bi iş bakayım, olmazsa askerliğimi yaparım diye düşünenler gerek maaş gerek çalışma şartları daha düşük yerlerde işe başlayıp 1-2 yıl sonra askerliklerini yapıp dönünce tekrar iş arayışına girdiler ve bundan dolayı daha çok vakit kaybettiler. Askerlik, iş bulma konusunda erkeklerin baş belası. Bundan kurtulman lazım.

Yeni mezun her adayların yüzde 95'i sudan çıkmış balık gibi olduğu için, CV'nde seni öne çıkaracak eğitim,mesleki ve sosyal pozitif noktalardan mutlaka bahsetmelisin. Üniversite topluluklarında yaptığın aktiviteler, aldığın görevler senin sosyal yönünü ön plana çıkardığı için İK'cıların hep ilgisini çeker.
Dünya üzerinde geçerliliği olan IELTS, Toefl gibi sınavlardan kabul gören puanları alman seni çok öne taşıyacaktır.

Yukarıda saydıklarım, iş görüşmesine çağırılman için seni ön plana çıkaracak maddeler. En güzel mülakat tecrübesi, mülakatlara gire çıka öğreniliyor. Ama yine de google'da yapacağın 1-2 saatlik arama ile faydalı bilgilere ulaşabilirsin.

Bir de CV'ni bana mail atarsan hem CV'nin daha etkileyici olması hakkında tavsiyelerde bulunurum hem de kulağım delik olur, gerektiğinde bir yerlere ulaştırırım.

KÖROĞLU
23-07-2018, 13:00
Yeni yaşadığım bir durumu yazayım, arkadaşımın kardeşi işsiz uzun süredir. Kardeşimin dükkanı için (büfe) 9-19 çalışacak birini arıyoruz.

Abartı derecede bir yoğunluk yok, gün içinde mal gelir az çok onu indir kaldır, kalanı önünde sınırsız internet pc- gelene malı verip geçecek. Akşamları yoğun olur onda da birader var zaten, neyse çalışır mı dedim, hacı dedi fabrika olsa daha iyi olur, e şimdi fındık ta var ondan sonra bakacak dedi. Peki dedim.

Sonra yine kendi iş yerim için gün içinde malzeme dağıtacak, ustanın eksiğini tamamlayacak bir adam lazım oldu, bu poz için söyledim benzeri bir cevap aldım.

Siz siz olun iş beğenmemezlik etmeyin, en güzel iş çalışırken bulunur.

Ben 2008 de mezun olduğumda ilk bulduğum işe girdim ön muhasebe diye, mobilya da fayans da taşıdım, yeri geldi ist'a gidip mal da aldım geldim.
O sayede 2. işi buldum orada 8 ay çalıştım daha fazla ön muhasebe işiydi. Sonra askere gittim geldim.

Bu işler sayesinde 3. işi buldum, sonrasında staj yük.lis. vs derken şuan SMMM olarak çalışıyorum.

Bu süre içerisinde benimle aynı dönemde mezun olan arkadaşım iş beğenmediği için hiç bir yerde çalışmadı,

Yalan olmasın 2012 idi sanırım gitti polis oldu. Tam 4 sene işsiz dolaştı. O kadar süre çalışmamak nasıl bir duygudur ben düşünemiyorum.

O yüzden (seçici olma demiyorum) bir yerden başlamak sana merdivenlerin ilk basamağını tırmandırır, kalanı kendi çaban ve marifetin ile sen getirirsin.

Çok müthiş bir başarı hikayesi değil anlattığım elbette ama konunun özü bir yerden başlamak ve mesleki/kişisel gelişime önem vermek.

İş imkanları kısıtlı / iş gücü arzı da çok olunca fark yaratıp kendini göstermen lazım, bunun % 50 si şans desen kalan % 50 yi senin doldurman gerek.

Ama imkanın varsa maddi olarak dil + staj için bir şeyler ayarlayıp yurt dışı gör derim. En büyük kızgınlığımdır kendime imkan varken y.dışına gitmemek.

MBuğra
23-07-2018, 19:10
Hukuk mezunuyum, Ingiltere'de de yuksek lisans yaptim.

Yuksek lisansi yaptigim alan olan Deniz Tic/Hukuku uzerinde calisan bir firma veya buroda calismak istedim, firma oncelikliydi tabi.

Ocakta TR'ye geldim. Uzun bir sure bu alanda is aradim, bulamadim. Mart'ta bir ayakkabi firmasinda avukat olarak calismaya basladim, ama girerken dedim bu alanda calismak istiyorum, bulursam cikarim dedim. Ok dediler.

Bi gun actim Deniz Ticaret Odasinin uyeler bolumunu. Kurumsal firmalarin hepsini ayikladim. Hem Turkce hem Ingilizce bir on yazi hazirladim, yine ingilizce hazirladigim cv ile gondermeye basladim.

Baktim kurumsala dusen mailler s. klenmiyor. Linkedin'den bu sirketlerin IK mudurlerini ve maillerini buldum, bu sefer onlara mail bombardimanina basladim. Yetmedi TR ayaklarindan sorumlu mudurlerine kadar attim.

Donusler oldu. Ben bu sirketlerin in-house hukuk departmani vardir zannediyordum, en buyukleri bile disardan hukuk hizmeti satin aliyormus meger.

Su an calistigim buroyu da, mudurun mailimi patrona iletmesi sonucu buldum. Evet is yuku cok, evet onceki yerden daha az maas veriyorlar ama en azindan istedigim alanda calisiyorum ve baslangicta gelecek icin bazi fedakarliklarin gerektigine inaniyorum.

Bu surecte sunu farkettim. Eleman arama sureci ulkede soyle isliyor: 1- Saglam torpil (yeni adi referans) 2- Memleketcilik 3-Uzaktan tanidik 4-En son piyasaya goz gezdirme.