PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cekme belgeli aracin yurtdisina cikmasi



SULTANOGLU
01-04-2020, 18:21
Arkadaslar biliyorum su an yasadigimiz gundem yaninda ciddi alakasiz bir konu ama ben artik dusunmekten kafayi yeme asamasina geldigim icin belki icimizden bir bilen vardir diye sormak istedim.

Belki biliyorsunuzdur is sebebi ile almanyaya tasindim, her ne kadar gelip gittigim zamanlarda arabami ve motorumu kullansamda artik yasadigim ozlem ciddi boyutlara ulasti. Sizlere sormak istedigim sey, ikisinide cekme belgeli hale getirsem ve onlari almanyaya getirsem. Burada onlari trafige isletsem (bunuda arastirmam lazim) ve atiyorum gelecekte temelli donmek istedigim zaman Turkiyeye dondugumde ikiside cekme belgeli oldugundan tekrsrdan trafige sokabilirmiyim? Yani cokmu ucuk kacik dusunuyorum? Yani yillar sonra cekme belgeli araci gumrukten sokarken ederken bir sikinti olurmu? Cekme belgeli araci farkli bir ulkede kullanabilirmiyim edebilirmiyim. Yani kisacasi derdimi sk.ym ama merak ediyorum :D

Cok ilginc ve spesifik bir konu ama belki bunu yasayan biri aramizdan vardir diye merak ettim ve paylasmak istedim :) simdiden cok sagolun.

997TT
01-04-2020, 19:33
Sana vecap verdım,buyuzden yazmıyorum mıke : )

Mr.K
01-04-2020, 19:34
Belki motorsporları veya federasyonla konuşup yarış otosu/motosu tarzında olabilir ama onda da bir sğre vardır belki. İlk aklıma bu geldi.

SULTANOGLU
01-04-2020, 19:45
Sana vecap verdım,buyuzden yazmıyorum mıke : )
Abi aynen ilk buraya konu acip sonra sana sormustum :D cok saol bilgilendirmelerin icin :D

Belki motorsporları veya federasyonla konuşup yarış otosu/motosu tarzında olabilir ama onda da bir sğre vardır belki. İlk aklıma bu geldi.

Abi bu hic aklima gelmemisti. Murat abi kisaca ihracat belgesi olmadigi taktirde hic bir takdirde bunun olmayacagini soyledi. Yani bende acikcasi neden bi gaza geldim onu soyliyim, bizim esyalari getiren firma bana bu yonde tabikide gotururuz hic bisey olmaz almanyada da islettirirsiniz vs vs demisti. Ozamandan beri aklimda ama bunun gercekciligi konusunda emin degilim.

Burda da bi arastiricam bunu tekrardan.

individual
01-04-2020, 20:54
burdan araç yurtdışına birşekilde çıkar ve o ülke trafiğine işletirsiniz ama sonrasında tr geri sokmak işletmek kesin çok zor olur.

SULTANOGLU
01-04-2020, 21:38
Abi en cok korktugum o konu :( yoksa cikartmak kolay gibi fozukuyor :(

individual
01-04-2020, 21:45
Abi en cok korktugum o konu :( yoksa cikartmak kolay gibi fozukuyor :(

benim bildiğim kadarıyla TR ikinci el araç kabul etmiyor.Etsede belli bir yaşın üstünde olması gerekiyor (klasik araç olması lazım)

Onun haricinde tr 0 km harici klasik otomobil harici çok zor.

Bence hiç riske girme.Gerçi başka bir yöntem varda zor olur.Örnek olarak aracı getirdin yabancı plaka yakalandı trafik'de bağlandı.Sonra ihalede satılırken senin alman lazım oda zor başkasıda girer.

Zamanında taşiş bölümünde eski bir klasik mini vardı ters'den direksiyon yazmışlardı gurbetci birininmiş kızının aracı tr getirmek istemiş onlar girecek ihaleye demişlerdi.

XoR
01-04-2020, 21:47
Dönüşte Camaro'yu Merkel'e hediye edersin :D motoruda Bmw fabrikasına bağışlarsın Alman tarihine adınız yazarlar :D

TarikS
01-04-2020, 22:43
Abi en cok korktugum o konu :( yoksa cikartmak kolay gibi fozukuyor :(

eğer çıkartmak kolaysa getirmesi bence daha kolay Hakan, klasik statüsünde gelir Camaro veya BMW motosikletin için soruyorsan. Ama tabii maliyetleri göze alabilir misin, o kadar paraya almanyada benzerlerini bulup hevesini almak daha mantıklı olabilir

ef186
01-04-2020, 22:47
Tr plakalı götürüp yanında tutamıyomusun?

Octane
01-04-2020, 23:09
Tr plakali gotur, burada vergi vermeye devam edersin. Bence kimse bir sey diyemez o zaman :D

+soner
02-04-2020, 00:24
Orada aynılarını alsan ve toplamaya başlasan nasıl olur ? Hem seviyorsun bu tip işleri :D

Ferhat_V
02-04-2020, 09:55
tr plaka araçla ya da yabancı plaka araçla gittiğin ülkede 2 sene bulunma süren yokmu zaten ? gürcistandan araç getirenler bu şekilde 2 seneliğine getirmiyomu..
sende aynısını almanya için yapacaksın..ama Türkiyede vergi ödemeye devam tabi..TR plaka bir camaro almanyada efsana olur..hollandadaki şahin gibi :D

ghibli06
02-04-2020, 10:00
'geçici ihracat' mevzuatında bazı makinelerin tamir-bakım için yurtdışında çıkabileceği yazar, ben de makine yollamıştım 2 sene süresi vardı, otomobilleri kapsıyor mu araştırmak lazım, orada bir garajla anlaşıp belki bu şekilde çıkartılabilir, sonrasında süre dolunca gelmezse makine büyük cezası vardı ben ucu ucuna yetiştirmiştim...

SpeedlinE™
02-04-2020, 10:26
Hakan abi TR plakalı götürüp yanında tut ya. Yabancı geçici plaka vs bile varsa ben onu riske atamazdım. Burası TR :D ne olup ne olmayacağı belli olmaz bence. Camaro zaten evlat kıymetli keza bmw de öyle. İnstagramda bmw kullanan almanyada birkaç insan var, TR'den öyle e30-e36 götürmüşler zamanında yanlarına kullandıklarına rastladım

Ormanci
02-04-2020, 10:48
Hiç uğraşmayın, araçları götürün :) Orada TR plaka ile ne kadar süre kullanabilirsiniz, oturum izni - vatandaşlık vb işleri ile arabanızı kullanıma izin veriyorlar mı, falan filan şeklinde o tarafı daha çok araştırmanız hayrınıza olur gibi :)

Garavel Usta
02-04-2020, 11:39
esas sikinti orada basliyor. vatandas yurtdisinda, yani almanyada ikamet ettigi icin türkiye ehliyetini almanya (eu) ehliyetine karsi degistirmistir. yani sürekli almanyada yasadigi icin TR plakali bir araci almanyada, türkiye ruhsatinda kendi adi yazsa bile kullanamaz diye biliyorum. bu birinci konu.

ikinci konu ise sigorta konusu. arac diyelim bir sekilde TR plakali olarak almanyaya geldi. sigortasi ona göre türkiyede yapilmistir ve ödeniyordur. fakat türkiyedeki sigorta policelerine göre zorunlu sigortanin hasar karsilama kapsami EU ve almanya icin kesinlikle yetersiz kalacaktir.

yani lafin kisasi, EU yada almaya ehliyeti ile TR kayitli bir arac almayada kullanilamaz! ya ehliyet ve ruhsat TR olacak yada ehliyet ve ruhsat EU (almanya) olacak.

yani en azindan yasadigim isvicrede kanun böyle. almanya icin pek farkli olacagini düsünmüyorum.

grüss gott aus der schweiz

_opeth
02-04-2020, 12:01
bence FeVıDun yardımcı olur bu konuda bence sonuçta Japonya'dan r34 getirmişti.

Ormanci
02-04-2020, 12:01
O zaman en güzeli burada satıp orada almak, veya buradan götürüp orada trafiğe işletmek. Ancak "dönüş" olursa bu sefer orada satmak...

Bu ülkede bu tip işlerle uğraşılmaz. Çünkü hep bi şekilde suistimal edildiği için devlet her seferinde "aha bi tarafıma bişey sokacaklar" refleksi ile hareket ediyor.

Birkaç ay önce bir toplantıda Bakan Yardımcısı geldi, sektörün sorunları vesaire diye dinliyor.

Bir otomotivci çıktı, işte bizim revizyon yapılmış motor ihraç etmemiz, tamir vb için araçları ithal edip tekrar geri göndermemizin falan yolu açılmalı, burada çok potansiyel var, biz bu işi yapmak istiyoruz dedi. Bakan Yardımcısının ilk sorduğu soru; "he, buraya getirip parçalayıp satacaksınız yani kısaca" dedi... Bi duraklama oldu... Yoooo? dedi soruyu soran adam :D Bakan Yardımcısı gülümsedi, "yaaaa abi, tamam anladım ben" dedi.. Sessizliğe devam. Devlet de haksız değil ki kardeşim, kansız şerefsiz memleketiyiz...

Schumi
02-04-2020, 12:12
Taxfreecar.Net Yabancıdan Yabancıya M Plaka (https://www.taxfreecar.net/)

Bu işi en iyi bunlar bilir ama bence hiç kasma. Muayenesini sigortasını yaptır TR plaka götür. Vergilerini de ödeme. Af çıkınca ödersin.

SULTANOGLU
02-04-2020, 13:14
Beyler cok saolun :D hakkaten duygusal bagim olmasa hic unrumda bile olmadan satarim ama artik aileden bir parca olunca kiyamiyorum. Burda aynisini almak mumkun ama basta belirttigim gibi duygusal bag asil beni bu yola itiyor. Tabi birde araba yatmasin calissin etsin baska bisey degil.

Birde burda kirmizi plaka gibi bisey var o aklima geldi simdi bunu yazarken. Onunda bi prosedurune bakicam.

Ferhat_V
02-04-2020, 13:16
bence FeVıDun yardımcı olur bu konuda bence sonuçta Japonya'dan r34 getirmişti.

bu almanya japonya arası yapılıyor..2 ülkedede 2.el ithalatı serbest olduğu için..çok yakın komşularımız olan gürcistan azerbeycan rusya ukrayna da bu şekilde araç getiriliyor bir tek biz Türkler alamıyoruz :)

araştırdım hepsini şansımıza s...yım 2.el bir şey alıp kullanamıyoruz :)

aybarsdnr
02-04-2020, 15:35
Şu kural buradan oraya giderken de geçerlidir diye düşünüyorum;

Oturumunuz varsa ve 1 yıl içerisinde toplamda 185 günü oturuma sahip olduğunuz ülkede geçiriyorsanız, aracı Türkiyeye 2 sene süreyle sokabiliyorsunuz (Bulgaristan için bu şekilde en azından).

Ters mantık, Almanyada oturum var ve 1 sene içerisinde 185 günü orada geçirdiyseniz, bu hakka sahip olup buradan aracı oraya götürebilirsiniz? Nakliye ile bu yol olur mu? sanmıyorum. Sizin sınırdan geçirmeniz gerekir.

SinanTT
02-04-2020, 15:49
Geçenlerde böyle haber vardı

YouTube (https://youtu.be/ux9CPrCXdZY)

G_TT_I
02-04-2020, 16:08
Arkadaslarim yurt disinda pistte yer kiraladi bende sifir kullanilmamis sirketim ustune plakasiz racing satin aldim, federasyondan lisans ve ata belgesi ile uzun sure pistte birakip baska arac yada ucak ile giris cikis yapilabiliyordu, halen birakanlar var ben plakalandirip sattim.

Tr plaka ile cikarttiginda hem burda vergi uzun sureli yesil sigorta, uzun gecerlilik sureli almanya ici stickerlar gereksiz para tutar. Birde evinde otopark hakkin varmi bilmiyorum ama araba orda buyuk dert.
Ek olarak turist mantiginda ise arabayi orada birakip ucak ile donecegin zaman arabanin cesitli kosullara gore farkli bir izin cikartman gerekecek.

Orda birine satis yapabilirsin alman plaka cikar ama bu seferde geri donus problem, camaro sabit vergi ucretlendirmesi uzerinden ithalati uzay para tutar, gumruge biraksan ihale bam baska dert olur, millet sadece ruhsat olsun diye yarisi olmayan arabalara cilgin para oduyorlar.

Almanyada varmi bilmiyorum, ingilterede vergisiz arac alabiliyordum ama isin bitince satmasi dert.
Ozlem gidercek en iyi yontem orda piyasayi biliyorsan normal kosullarda alman plaka bisey alip sonra satmak.

Kesin yerlesene yada donene kadar evlatlar burda kalaca :)
Ayni ozlem mantigi ile 1 haftalik gelisimde plakanin takili oldugunu unutup 1000rr ile 1 gecede 4800tl ceza yemistim �� Yapilandirmada 12 bolduler oyle odedim :):):)

FeVıDun
03-04-2020, 23:22
Merhaba araci almanya ya getirip almanya plakasi yapabilirsiniz. Fakat geri turkiye ye götürüp tr plakasi yapmaniz imkansiz.

TR plakali sekilde almanya da 2 3 aydan fazla kullanamazsınız. Aracınızın fiyatina göre yüklü miktarda ceza yazarlar. Bu konu hakkinda asagidaki haner biraz fikir verebilir size.


Alman vatandaşı Kayseriliye 4 bin euro Turk plakası cezası - Dunya haberleri (https://www.google.com/amp/s/www.sozcu.com.tr/2020/dunya/alman-vatandasi-kayseriliye-4-bin-euro-turk-plakasi-cezasi-5608404/amp/)

turbo&quattro
03-04-2020, 23:50
Vaktimiz bol gereksiz seyler bolca dusunenebiliriz. Ben su anki aracimi TR ye getirsem bir sure kullansam sonra yabanci birisine satabilirmiyim?

Yekta
04-04-2020, 00:23
Beyler cok saolun :D hakkaten duygusal bagim olmasa hic unrumda bile olmadan satarim ama artik aileden bir parca olunca kiyamiyorum. Burda aynisini almak mumkun ama basta belirttigim gibi duygusal bag asil beni bu yola itiyor. Tabi birde araba yatmasin calissin etsin baska bisey degil.

Birde burda kirmizi plaka gibi bisey var o aklima geldi simdi bunu yazarken. Onunda bi prosedurune bakicam.

Abi sen burada vergi sigorta ödememe derdinde misin yoksa araba nolursa olsun gelsin mi diyorsun? Senin yaptığın işlemin buradaki karşılığı MA plaka araçlar, onlar buraya nasıl geliyorsa sen de aynı şekilde götürebilirsin diye düşünüyorum arabanı. Trafikten düşersen ve ülkeden çıkartırsan tekrar plaka alamazsın bence, yada illegal birşekilde çıkartıp aracın TR dışına çıktığını göstermeyeceksin :D
Fakat burada bildiğim kadarıyla ikamet izni olan yabancılar sadece 1 MA plaka araç hakları oluyor. Belki diğerini eşin üzerine alabilirsin.

Az biraz bakınınca bu sitedeki bilgiyi gördüm arabayı plakalamak için, "A car or other motor vehicle imported to Germany from outside the EU is normally subject to a 10% import duty and a 19% import value added tax." Ayrıca sitenin alt kısmında 12 aya kadar kalacak olanlar plaka değişikliği olmadan kendi ülke plakası ile kullanabilir diye bir ibare de var. Önce oradan arabayı nasıl kayıt ettireceğini ve ne gerektiğini araştır sen, expat sitelerine bir göz at hatta kesin bulursun örneğini :)

How To Germany - Importing a Car Into Germany (https://www.howtogermany.com/pages/import-car.html)

Importing & Exporting vehicles in Germany (https://www.iamexpat.de/expat-info/driving-germany/importing-exporting-vehicles)

SULTANOGLU
04-04-2020, 00:25
Merhaba araci almanya ya getirip almanya plakasi yapabilirsiniz. Fakat geri turkiye ye götürüp tr plakasi yapmaniz imkansiz.

TR plakali sekilde almanya da 2 3 aydan fazla kullanamazsınız. Aracınızın fiyatina göre yüklü miktarda ceza yazarlar. Bu konu hakkinda asagidaki haner biraz fikir verebilir size.


Alman vatandaşı Kayseriliye 4 bin euro Turk plakası cezası - Dunya haberleri (https://www.google.com/amp/s/www.sozcu.com.tr/2020/dunya/alman-vatandasi-kayseriliye-4-bin-euro-turk-plakasi-cezasi-5608404/amp/)

Baya aciklayici oldu :) ikametimde burda oldugu icin ozaman camaroyu artik gittigimde kullanmaya devam. Tesekkurler tekrardan.

Day Walker
04-04-2020, 16:39
Olm yollar falan hep boş ne gazlardık burda olsaydın :D

Şaka şaka lan ama şu olaylar geçsin muştuyla alıcaz babadan anektarları haberin olsun :hehe:

SULTANOGLU
04-04-2020, 17:04
Abi sen burada vergi sigorta ödememe derdinde misin yoksa araba nolursa olsun gelsin mi diyorsun? Senin yaptığın işlemin buradaki karşılığı MA plaka araçlar, onlar buraya nasıl geliyorsa sen de aynı şekilde götürebilirsin diye düşünüyorum arabanı. Trafikten düşersen ve ülkeden çıkartırsan tekrar plaka alamazsın bence, yada illegal birşekilde çıkartıp aracın TR dışına çıktığını göstermeyeceksin :D
Fakat burada bildiğim kadarıyla ikamet izni olan yabancılar sadece 1 MA plaka araç hakları oluyor. Belki diğerini eşin üzerine alabilirsin.

Az biraz bakınınca bu sitedeki bilgiyi gördüm arabayı plakalamak için, "A car or other motor vehicle imported to Germany from outside the EU is normally subject to a 10% import duty and a 19% import value added tax." Ayrıca sitenin alt kısmında 12 aya kadar kalacak olanlar plaka değişikliği olmadan kendi ülke plakası ile kullanabilir diye bir ibare de var. Önce oradan arabayı nasıl kayıt ettireceğini ve ne gerektiğini araştır sen, expat sitelerine bir göz at hatta kesin bulursun örneğini :)

How To Germany - Importing a Car Into Germany (https://www.howtogermany.com/pages/import-car.html)

Importing & Exporting vehicles in Germany (https://www.iamexpat.de/expat-info/driving-germany/importing-exporting-vehicles)

Abi derdim arabami ve motorumu kullanmak :( vergi falan umrumda degil. Okadar yaptik ettik hop geldik burdayiz icimde patliyor. Bide duruyor yani ikiside calismadan duruyor canimi sikan seylerden biride bu.

Getirmek aslinda dert degil anladigim ama asil derdim olduda abi geri donduk, burada birakmak istemem onlari skintim o :(

Ya bir caresini bulucam ya da aynisini alicam veya hic olmadi su corona mevzusu gecince baska bir projeye falan saricam.

SULTANOGLU
04-04-2020, 17:05
Olm yollar falan hep boş ne gazlardık burda olsaydın :D

Şaka şaka lan ama şu olaylar geçsin muştuyla alıcaz babadan anektarları haberin olsun :hehe:

Bi marsina basinda kendine gelsin araba ��

mmustu
05-04-2020, 11:10
Hacı abi senin ilacın bende.

1- enektarların yerini söyleyeceksin,
2- ruhsata gerek yok ben hallederim :) ,
3- müsait olduğun gün ve saatlerin listesini vereceksin,
4- o saatlerde gazlarken sana canlı yayın yapacağım :) :) :)

Y.Emre
05-04-2020, 16:41
Yazılmıştır belki tüm mesajları okumadım ama,

Buradan götürmek mümkün, yurtdışı fabrika yatırımı için 1 adet sondaj 3 tane vinç götürdük şimdilik (kamyonları 2. el) ama geri getirmek sıkıntı mümkün değil. Araçları orada bırakmayı göze aldık/planladık Gerçi sizin araç eski amerikanlardandı yanlış hatırlamıyorsam, antika sınıfına girip getirilebilir belki bilemiyorum

Year One
05-04-2020, 19:08
peki arızalı aracı avrupa da yaptırmak için, binek aracın arkasına bağlanan treyler üzerinde kapıkuleden çıkartıp 2 hafta sonra dönsek buna izin varmı ? normalde pasaporta 1 araç işlenir. treyler de sürülecek araç ile aynı plaka oluyor diye biliyorum. ama treyler ile çekeceğim araç benim üstüme ancak farklı plaka ise nasıl bir yol izlemek lazım acaba bilen varmı ? :)

FeVıDun
05-04-2020, 21:42
peki arızalı aracı avrupa da yaptırmak için, binek aracın arkasına bağlanan treyler üzerinde kapıkuleden çıkartıp 2 hafta sonra dönsek buna izin varmı ? normalde pasaporta 1 araç işlenir. treyler de sürülecek araç ile aynı plaka oluyor diye biliyorum. ama treyler ile çekeceğim araç benim üstüme ancak farklı plaka ise nasıl bir yol izlemek lazım acaba bilen varmı ? :)

Tr den çıkışı bilemiyorum ama giris icin ben görüşmüştüm benim arabayi treyler ile getirecektim. Sonucta 2 arac oldugu icin iki kisi gerekiyor ayri ayri kayit ediliyor fakat tr den çıkış da nasil olur bilemem

Year One
06-04-2020, 17:24
Tr den çıkışı bilemiyorum ama giris icin ben görüşmüştüm benim arabayi treyler ile getirecektim. Sonucta 2 arac oldugu icin iki kisi gerekiyor ayri ayri kayit ediliyor fakat tr den çıkış da nasil olur bilemem

karavancılar arkaya plakalı motorsiklet veya scooter koyabiliyor, avrupaya giriş yaparken motorsikleti de karavanda bulunan diğer bir kişiye işliyolarmış. muhtemelen aynı şekilde geçilecek. yeterki arabada 2 kişi olsun. araştırdığıma göre bu şekilde :)

+soner
06-04-2020, 18:17
Hakan abi Camaro'yu Türkiye'den Münster'e 1000 euroya götürebilir misin ? :D

turboman
06-04-2020, 18:50
Arkadaşın annesi alman onun üstüne izmirden ma plakalı mercedes aldık 2015 te alsancak limandan çıkışını yaptık çekiciyle antalyaya götürüp orda gümrükte plaka çıkarıp touring bedeli ödenecekti biz aracı bi şekilde binerek antalyaya getirdik ve bunlar bugün yarın diye diye tam 5 yıldır arabaya biniyorlar uyduruk bi alman plakasıyla babası zaten kıbrıs gazisi çevirmeye girince kimliğini gösteriyor arabada yabancı plaka alamancı arabası diye gönderiyorlar valla şansa biz olsak ilk kavşakta arabayı bağlarlar ;)

SULTANOGLU
06-04-2020, 19:13
Abi yanlisim yoksa 2000 falan civarina getiriyorlsr diye duydum. :D ofise hala gitmedigimizden ardaki arkadaslarima soramadim bu arac getirince yapmamis gereken islemleri ama ben en azindan motoru getirmeyi bi sekilde goze aldim. Su mevzular bitsin ilk bi motoru getirmeyi deniycem.