PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilgisayar ramlerini görmüyor

Ahmet Saraçoğlu
17-10-2020, 14:48
Arkadaşlar , dell precision t79610 bilgisayarda , 2x16 , 2x8 ram takılıydı.4 tane de boş slot vardı.Yine benzer ayarda hpz820 var ama onu hiç kullanmadığım için ; 4x8 gb ramlerini buna takayım dedim.Tüm slotları takıp açtım , ram sayısında bi değişiklik gözlemleyemedim.Neyse işe yaramıyor herhalde , öbür kasayı topal etmeyeyim diyip çıkardım ekstra taktıklarımı.Faka şu an da ram i 16 gb görüyor bilgisayar.İşin ilginci tüm ramleri söktüm , yine 16 gb.Şu an ramsiz pcden yazıyorum.O kadar da iş var durduk yere iş aldım başıma.Farklı slotlara takarak farklı kombinleri de denedim ama sonuç aynı.En azından eski ramleri görse yeter , görmesi için içerden bi ayar vss mi yapılıyor?

https://i.hizliresim.com/yYI5UI.jpg

Yiğit G.
17-10-2020, 15:02
Ram işi boktan.. Genelde bu işin en iyi yolu her şeyi söküp tekrar takmak. Bende yaşadım böyle sorun kontak temizleyicisi ile tüm slotları temizleyip kuruttum. (kontak cleaner spray sıkıp fırça ile slotların içini fırçaladım) benimki düzeldi. ondan mıydı değil miydi bilmiyorum.

sagi
17-10-2020, 15:17
ram'leri silgi ile silin, bios pilini çıkarıp 2-3 dk bekleyip tekrar takın birde öyle deneyin

Ahmet Saraçoğlu
17-10-2020, 15:22
naıl oldu bilmiyorum ama oldu.Ramleri dokunmatik kalemin kaucuğuyla bi tur silip yerine taktım.Diğerler ekstraları takmıyorum ağzımızın tadı kaçmasın die, eski düzene dönsek yeter :) , gereksiz görülürse silinebilir

imate
17-10-2020, 15:35
Bios güncellemesi yaparak tekrar deneyiniz.

Ahmet Saraçoğlu
17-10-2020, 15:57
o zaman bu konuda bu pc ile ilgili başka bi sıkıntımı yaziym , ziyan olmasın konu
Öncesinde quaddro 4000 ekran kartı vardı.Onun 2 adet displayport girişi 2 adet te dvi girişi vardı.Bu sayede displayport kablo ile çift monitörden görüntü alabiliyordum.Coronadan bir hafta önce quaddroyu 2080super ile değiştirdik , onda 2 adet displaport , 1 tane de hdmi girişi var.Fakat displayport girişlerinden hiçbir şekilde görüntü alamıyorum.1 tane hdmi var , ondan görüntü alıyorum ama çift monitör kullanamyorum bu sebepten.Corona falan girince de üzerine düşemedim.Aslında sağLıklı çalışsa ; 2 displayporttan iki monitörü , hdmi dan da projeksiyonu çalıştırmak istiyorum ama sadece hdmi dan tek monitörü çalıştırabiliyorum.Bununla ilgili bi fikriniz varmı?

asmisinsan
17-10-2020, 16:21
ram işi karışık bazı makinalar sadece sonunda E olan ramlarle çalışıyor şu an içinde gördükleri server ram R olabilir

CloudGrey
17-10-2020, 16:58
şöyle açıklayayım anakart üstündeki tüm ram slotları aynı anda çalışmaz.

atıyorum 8 slotmu var 4 slot ddrX içindir 4 slot ddrY içindir genel olarak
bunların hepsi aynı anda çalışmaz.
ya ddrX ile 4 slota ram diziceksiniz yada ddrY ile 4 slota.

diyelimki ddrX 4 slotada dizmeye karar verdiniz.
takılacak 4 ramında mhz'si , gb boyutu, marka modeli birbire aynı olmak zorunda , yoksa gene aptallaşır.

Omak
17-10-2020, 18:23
Kullandığın ram ler ne bilmiyorum ama ram upgrade edeceksen aşağıdaki verdiğim linkte precision t7910 configuring tablosu mevcut. (not olarak: Rdimm ile LRdimm karışık takılamaz diyor.)

Access Denied (https://www.dell.com/support/manuals/tr-tr/precision-t7910-workstation/precision_t7910_om_pub/memory-module-guidelines?guid=guid-7e277fcd-642b-42c8-9fe6-ca1196a12c68&lang=en-us)

displayport içinde şöyle bir çözüm önermişler;

Had the same issue, upgraded from rx580 to RTX2070 last night. Two monitor one is connected via HDMI which works fine but 144hz monitor connected via display port would not display but detects on nvidia control panel and screen resolution windows setting. Tried other display port but same issue and tried using a HDMI cable for the 144hz monitor and it worked fine. Googled around and saw someone suggesting to power cycle the monitor... Disconnected power cable for the 144hz monitor and then it worked connected via displayport. give it a try..

THANK YOU! I've been building computers for 15 years, worked in IT most of that, troubleshooting stuff like this daily. After everything I've learned I would never think that a monitor would need to be power cycled for it to see an input. Never. I've always been under the assumption that a monitor will see what being provided as an input. Until I got a new 2080 Super, worked fine for a day or two then the 3rd day it won't post. Reset CMOS, reseat RAM, reseat power cables, nothing. Unplug monitor power and plug it back in...instantly fixed...can now see the displayport input. You learn something new everyday I guess. Thank you for you help.

Omak
17-10-2020, 18:27
yazıda 2070 yazdığına bakma bir çok yerde 2080 içinde aynı çözüm var ben örnek olarak bunu kopyaladım, monitörün elektriğini kesmek yeterli oluyormuş görüntünün gelmesi için. displayport kablosunuda vesa 1.4 öneriyorlar.

EnesAksu
21-10-2020, 15:19
Arkadaşlar , dell precision t79610 bilgisayarda , 2x16 , 2x8 ram takılıydı.4 tane de boş slot vardı.Yine benzer ayarda hpz820 var ama onu hiç kullanmadığım için ; 4x8 gb ramlerini buna takayım dedim.Tüm slotları takıp açtım , ram sayısında bi değişiklik gözlemleyemedim.Neyse işe yaramıyor herhalde , öbür kasayı topal etmeyeyim diyip çıkardım ekstra taktıklarımı.Faka şu an da ram i 16 gb görüyor bilgisayar.İşin ilginci tüm ramleri söktüm , yine 16 gb.Şu an ramsiz pcden yazıyorum.O kadar da iş var durduk yere iş aldım başıma.Farklı slotlara takarak farklı kombinleri de denedim ama sonuç aynı.En azından eski ramleri görse yeter , görmesi için içerden bi ayar vss mi yapılıyor?

https://i.hizliresim.com/yYI5UI.jpg

Silgi ? yok artık. Çamaşır suyuna yatırın. Kullandığınız makine de ECC Ram var. Kullandığın cihaz da 2x cpu şekilde mi kullanıyorsunuz.
2 cpu varsa
1. CPU DIMM 1 Ram Takın.
2. CPU DIMM 1 Ram Takın. Restart edin Aynı şekilde,
DIMM 2 DIMM 3 şekilde devam edin her taktığını ram de restart edin. İşlemlere başlamadan önce güç kablosu çekili olsun. Güç tuşuna 3 sn. basılı tutmanız gerekiyor. Fanlar 1 sn çalışıp susacaktır. Amaç statik elektriğin boşalmasını sağlamak.
Silgi vs işlerine girmeyin kullandığınız cihazın anakartı 850 $ bilginize.

EnesAksu
21-10-2020, 15:24
Kullandığın ram ler ne bilmiyorum ama ram upgrade edeceksen aşağıdaki verdiğim linkte precision t7910 configuring tablosu mevcut. (not olarak: Rdimm ile LRdimm karışık takılamaz diyor.)

Access Denied (https://www.dell.com/support/manuals/tr-tr/precision-t7910-workstation/precision_t7910_om_pub/memory-module-guidelines?guid=guid-7e277fcd-642b-42c8-9fe6-ca1196a12c68&lang=en-us)

displayport içinde şöyle bir çözüm önermişler;

T7910 SODIM , RDIMM ve LR-DIMM hepsini destekler. Hepsi aynı olması lazım. Evde 256 GB RAM SODIM şekilde kullanıyorum.

Ahmet Saraçoğlu
22-10-2020, 00:20
kardeş sen yetkili bi abiye benziyosun :) bana faydan dokunacak ama benim teknik bilgim senin bana sorduklarını cevaplayacak seviyede değil malesef.
CPU DIMM2 DIMM2 nedir?

bilgisayarın özellikler şunlar.
Anladığım çift işlemci var.
https://i.hizliresim.com/eRKhqZ.jpg

Nasıl oldu bilmiyorum ama bikaç aç kapa sonrası düzeldi , eski takılı ramleri gördü.Fakat şu ramler var elimde diğer kasadan kullanabileceğim.
https://i.hizliresim.com/gS9AWw.jpg

bunları da boştaki diğer 4 slota takıp 64+32=96gb ram yapmak teknik olarak memkün mü?

Bu arada display porttan çift monitör olayını hala beceremedim.Güç kablosunu çektim tekrar taktım vs , kablonun bozuk olmasını da eliyoruz , diğer kasada aynı motitör aynı kablo takımı ile çalışıyor.Bu kasada 2080 den önce takılı olan quaddro k5000 le de çalışıyordu.Ne olduysa 2080 den sonra oldu.Sadece hdmi dan görüntü alabiliyorum ve tek hdmi çıkışı olduğu için tek monitör bağlayabiliyorum.3d görselleştirme yaptığım için çalışma ekranını genişletmek , çift monitör zamanları baya kolaylaştıryodu hayatımı.

EnesAksu
22-10-2020, 07:33
kardeş sen yetkili bi abiye benziyosun :) bana faydan dokunacak ama benim teknik bilgim senin bana sorduklarını cevaplayacak seviyede değil malesef.
CPU DIMM2 DIMM2 nedir?

Nasıl oldu bilmiyorum ama bikaç aç kapa sonrası düzeldi , eski takılı ramleri gördü.Fakat şu ramler var elimde diğer kasadan kullanabileceğim.

bunları da boştaki diğer 4 slota takıp 64+32=96gb ram yapmak teknik olarak memkün mü?

Bu arada display porttan çift monitör olayını hala beceremedim.Güç kablosunu çektim tekrar taktım vs , kablonun bozuk olmasını da eliyoruz , diğer kasada aynı motitör aynı kablo takımı ile çalışıyor.Bu kasada 2080 den önce takılı olan quaddro k5000 le de çalışıyordu.Ne olduysa 2080 den sonra oldu.Sadece hdmi dan görüntü alabiliyorum ve tek hdmi çıkışı olduğu için tek monitör bağlayabiliyorum.3d görselleştirme yaptığım için çalışma ekranını genişletmek , çift monitör zamanları baya kolaylaştıryodu hayatımı.

Makinede 2 tane işlemci yuvası var 2 side dolu mu ? onu söylersen sana yardımcı olurum. Anakart ram yuvaların yanına bakarsan DIMM 1,2,3 şeklinde yerlerini gösterir.
Aşağıda sana tek işlemci olmak üzere Ram prosedürünü anlatıyorum. İşine yarar umarım, ama dediğim gibi ramlerin özellikleri aynı olması lazım. Aşağıda sana bir link bırakıyorum.
Sayfa 51e bakarsan sana yardımcı olacaktır. Cihazının çalışma prensibi normal ev kullanıcı oyuncu bilgisayarlarından çok farklı, güzel cihaz değerini bil. :) cihazın üzerinde yada biosta Service tag etiketi olacak bana özelden iletirsen,
cihaz hakkında daha çok bilgim olur.

https://dl.dell.com/topicspdf/precision-t7910-workstation_owners-manual_en-us.pdf

Tek işlemciliyse bilgisayarın aşadağıki gibi olacak.

8 GB RAM OLACAKSA DIMM1 4 GB RAM - DIMM2 4 GB RAM TAKILI OLACAK
16 GB RAM OLACAKSA DIMM1 4 GB RAM - DIMM8 4 GB RAM TAKILI OLACAK - DIMM2 4 GB RAM TAKILI OLACAK - DIMM4 4 GB RAM TAKILI OLACAK
32 GB RAM OLACAKSA DIMM1 8 GB RAM - DIMM8 8 GB RAM TAKILI OLACAK - DIMM2 8 GB RAM TAKILI OLACAK - DIMM4 8 GB RAM TAKILI OLACAK

sagi
23-10-2020, 08:42
Silgi ? yok artık. Çamaşır suyuna yatırın. Kullandığınız makine de ECC Ram var. Kullandığın cihaz da 2x cpu şekilde mi kullanıyorsunuz.
2 cpu varsa
1. CPU DIMM 1 Ram Takın.
2. CPU DIMM 1 Ram Takın. Restart edin Aynı şekilde,
DIMM 2 DIMM 3 şekilde devam edin her taktığını ram de restart edin. İşlemlere başlamadan önce güç kablosu çekili olsun. Güç tuşuna 3 sn. basılı tutmanız gerekiyor. Fanlar 1 sn çalışıp susacaktır. Amaç statik elektriğin boşalmasını sağlamak.
Silgi vs işlerine girmeyin kullandığınız cihazın anakartı 850 $ bilginize.

Hocam merak ettim, ram'leri silgi ile silmenin ne gibi bir zararı oluyor ?

EnesAksu
23-10-2020, 09:12
Hocam merak ettim, ram'leri silgi ile silmenin ne gibi bir zararı oluyor ?

Ramlerin ucu oksitlenmeye çok müsait parçadır. Kirden, tozdan arındırmak için sürekli silgiyle temizlik yapıldı. Ev kullanıcılarında genelde tek yada 2 ram olduğundan bu çözüm işe yarıyor.
Fakat arkasında statik elektriğide getiriyor. Bu arkadaş yaşadığı sorunda Ramleri ECC olacağından yapması gereksiz. ECC destekli bellek kullanılmasının sebebi belleğin işlemci ve diğer donanımlar ile olan iletişimde oluşan hataların giderilmesidir. Basit bir anlatımla belleğin işlemci veya diğer donanımlar ile olan iletişimi sırasında oluşan bit hataları ECC desteği ile doğrulanır ve tekrarlanması engellenir bu da sistemin performanslı çalışmasını sağlar.

Performans attırmak için soruyorsanız. command ekranında chkdsk c: /r yaparsanız senede bir kere iş görür.

Kadyr
23-10-2020, 09:20
Silgiyi bilmiyorsunuz sanırım.bu tarz pinli elemanlarda pinleri silgi ile temizleyin bir çok temassızlık giderilir

sagi
23-10-2020, 09:41
Ramlerin ucu oksitlenmeye çok müsait parçadır. Kirden, tozdan arındırmak için sürekli silgiyle temizlik yapıldı. Ev kullanıcılarında genelde tek yada 2 ram olduğundan bu çözüm işe yarıyor.
Fakat arkasında statik elektriğide getiriyor. Bu arkadaş yaşadığı sorunda Ramleri ECC olacağından yapması gereksiz. ECC destekli bellek kullanılmasının sebebi belleğin işlemci ve diğer donanımlar ile olan iletişimde oluşan hataların giderilmesidir. Basit bir anlatımla belleğin işlemci veya diğer donanımlar ile olan iletişimi sırasında oluşan bit hataları ECC desteği ile doğrulanır ve tekrarlanması engellenir bu da sistemin performanslı çalışmasını sağlar.

Performans attırmak için soruyorsanız. command ekranında chkdsk c: /r yaparsanız senede bir kere iş görür.

Cevap için teşekkürler.
Uzun bir süre ECC ram'lar dahil bir çok ram'de silgi ile silip takarak kullandım, şansıma ozaman diyelim statik yüklenme problemi yaşamadım o sebeple sormak istedim.

mcitir
25-10-2020, 11:19
Eğer denemediysen bütün ramlari çıkartıp bilgisayar ram takılı olmadan bi çalışsın, ram olmadığı için bir takım sesler gelecektir. Sonradan bilgisayarı kapatıp eski ramlari tekrardan tak bilgisayara ,tekrar bilgisayarı çalıştırıp dene.

Omak
25-10-2020, 23:25
CPU DIMM2 DIMM2 nedir?

Sen ayni bu sekilde makinanin icindeki ram lerinde resmini cek at daha sonra ram ler yokken ram slotlarininda resmini cek at buraya guzelce gozukecek sekilde (islemcilerle birlikte gozuken halide olsun) ben tarif edeyim conf tablosuna bakarak.

Ramlerin boyutuna cesidine ve kullandigin islemci sayisina gore bir takilma duzeni oluyor yukaridaki attigim linkte tablo vardi sanirim daha once tecruben olmadigindan anlamamis olabilirsin. Dedigim gibi sen resimleri sagla olurmu olmazmi olursa nasil olur bakalim.

Dp kablon vesa 1.4 mü peki?

Schumi
29-10-2020, 00:35

Nasıl yani ? Ne demek istediğini anlatır mısın biraz ?

EnesAksu
30-10-2020, 10:02
Nasıl yani ? Ne demek istediğini anlatır mısın biraz ?

Diskler üzerinden 4 kb sektörler vardır. vermiş olduğum komutu komut ekranına yazarsanız windows kurulu c diskinizi diskte bozuk kısımları tespit ederek okunabilir bilgilerin kurtarılmasını sağlar.
Mesela taşınabilir diskiniz var, D harfi E harfi artık ne harf aldıysa komuttaki c yerine o harfi yazarsanız onuda tarayıp düzeltir. Düzelteceği için okuma yazma hızında performansı iyileşir.

Schumi
05-11-2020, 15:33
Diskler üzerinden 4 kb sektörler vardır. vermiş olduğum komutu komut ekranına yazarsanız windows kurulu c diskinizi diskte bozuk kısımları tespit ederek okunabilir bilgilerin kurtarılmasını sağlar.
Mesela taşınabilir diskiniz var, D harfi E harfi artık ne harf aldıysa komuttaki c yerine o harfi yazarsanız onuda tarayıp düzeltir. Düzelteceği için okuma yazma hızında performansı iyileşir.

Dostum maalesef /R parametresini yanlış biliyorsun. Mekanik disklerde oluşabilen bad sectorlerin yerini bulup bad sector listesinde eklenmesi ve böylece ileride oralara veri yazılmasını engellemeye yönelik tüm diski taratan bir parametre /R parametresi. Yan avantajı bozuk badsector deki veriyi okumaya çalışır ama bunu başaramaz maalesef. Hiçbir şekilde performansa faydası yok. 20 yılı aşkın zamandır bilişim sektöründen uzman birisi olarak söylüyorum.

Octane
05-11-2020, 16:28
Benim bilgisayarım da m2 ssd'yi gördü çalışıyor ama sata hdd almıştım 1tblik, onu takıyorum oralı olan yok. Yardımcı olabilecek olan var mı?

Schumi
05-11-2020, 16:29
Benim bilgisayarım da m2 ssd'yi gördü çalışıyor ama sata hdd almıştım 1tblik, onu takıyorum oralı olan yok. Yardımcı olabilecek olan var mı?

Bazı anakartlarda belli M2 ve Sata portlarını shared olarak gösteriyor. Atıyorum M2'yi takınca Sata 4 iptal olabiliyor.

Octane
05-11-2020, 17:07
Bazı anakartlarda belli M2 ve Sata portlarını shared olarak gösteriyor. Atıyorum M2'yi takınca Sata 4 iptal olabiliyor.

Z490 anakartım. İkisini de kullanabilecek bir ayar var mı ki?

Schumi
05-11-2020, 17:18
Z490 anakartım. İkisini de kullanabilecek bir ayar var mı ki?

Tam modeli ne.

Octane
05-11-2020, 17:26
Tam modeli ne.

Msi mag z490 tomahawk. Hdd ise normal wd 1tb hdd.

Schumi
05-11-2020, 21:40
Msi mag z490 tomahawk. Hdd ise normal wd 1tb hdd.

https://download.msi.com/archive/mnu_exe/mb/E7C80v1.1.pdf

Sayfa 33

SATA2 will be unavailable when installing M.2 SATA SSD in the M2_1 slot.
SATA5 & SATA6 will be unavailable when installing M.2 SSD in the M2_2 slot.

M2 yi eğer ilk M2 slotuna taktıysan sata2 yi kullanma. Eğer M2 yi ikinci slota taktıysan sata5 ve sata6 yı kullanma. Diğer yerlerde görmesi lazım. Bu arada BIOS update de yap.

Octane
05-11-2020, 21:47

Sayfa 33

M2 yi eğer ilk M2 slotuna taktıysan sata2 yi kullanma. Eğer M2 yi ikinci slota taktıysan sata5 ve sata6 yı kullanma. Diğer yerlerde görmesi lazım. Bu arada BIOS update de yap.

Çok teşekkür ederim. Deneyeceğim.

Evrenoz
05-11-2020, 22:00

Sayfa 33

Aklımda olsun bu

Ben de z490 A-pro kullanıyorum. Şuan m2 mevcut değil ama er geç alacağım.
Aldığımda delirmeyeyim diğer diski neden görmüyor diye.