Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ev sahibi evi satacakmış

Seneca
30-10-2022, 14:08
Selamlar, yine bir ev sahibi kiracı mevzusuyla karşınızdayız. Bizim ev sahibi evi satacağını söylüyor. İlk sorum şu olacak emlakçıyla gelip evin içinin fotolarını çekme durumu olursa, çekmelerine izin vermeli miyim? Çünkü özel alanım olduğu için tereddüt ettim. Çekeceklerse sıkıntı yok, ikinci sorum şudur ev satılırsa çıkmak için ne kadarlık sürem var pat diye çık diyebilirler mi? Yani özetle bu gibi bir durumda işleyiş nasıl olur yardımlarınızı bekliyorum.

tiMachine
30-10-2022, 14:42
6 ay hakkın var ev satılırsa ve yeni ev sahibi çık derse. Ancak satıştan sonraki 1 ay içinde bu tahliye ihtarnamesini gerçekleştirmek zorunda. Velev ki 1.5 ay sonra tahliye etmeni istedi, o zaman senin eski ev sahibinden kalma kira kontratı koşulların devam ediyor.

207_TR
30-10-2022, 14:51
Evi alan kişi sana yeni hesap numarası verir,
kendi oturmak isterse yada farketmez çıkmanı isterse 1 ay içinde ihtarname çekip tahliye ister.

6 ay süre içinde çıkman gerekir.

Çıkmazsan adli süreç başlar. Mahkeme en son seni çıkartır ama 2 tarafa da bu iş zindan olur.

Şayet benim satın aldığım bir evden kiracı yasal süreçte çıkmaz ve aramızda tatsızlık oluşursa zindan boyut değiştirir.

Yakın zamanda arkadaşımın başına geldi.

Kiradan kurtulmak için ev aldılar kredi çektiler. Evde kiracı vardı. Çıkmıyor.

Akradaşım kirada oturduğu ev sahibine evi boşaltacağını söyledi , şuan hem kira hem kredi ödüyor.

Kirada oturduğu evin sahibi de yeni kiracı buldu.

Hadi çık işin içinden.

cagalazade
30-10-2022, 15:17
Selamlar, yine bir ev sahibi kiracı mevzusuyla karşınızdayız. Bizim ev sahibi evi satacağını söylüyor. İlk sorum şu olacak emlakçıyla gelip evin içinin fotolarını çekme durumu olursa, çekmelerine izin vermeli miyim? Çünkü özel alanım olduğu için tereddüt ettim. Çekeceklerse sıkıntı yok, ikinci sorum şudur ev satılırsa çıkmak için ne kadarlık sürem var pat diye çık diyebilirler mi? Yani özetle bu gibi bir durumda işleyiş nasıl olur yardımlarınızı bekliyorum.

Dostum adım adım ilerlemek lazım zira uygulama kağıt üzerinde belli ama yoruma açık çok detay var. Lisanslı gayrimenkul firması sahibiyim, 0532 204 68 90 telefonum, yaz dursun kenarda.

Şimdi satılığa çıkartabilir, "senin uygunluk verdiğin" gün ve saatlerde müşteri getirebilirler evine, aksi bir durum söz konusu dahi değil. Diyelim ki satıldı, zaten alıcı kendisine başkası ne demiş olursa olsun sana sorar tahliye konusunu, o zaman karşılıklı iyi niyet çerçevesinde süredir, masraflardır vs konuşursunuz. Dediğim gibi tavır çok önemli.

Kafana takılan bir konu olursa arayabilirsin, sıkma canını, kural hep aynıdır; her ev kiracınındır dostum :)

DOHC
30-10-2022, 21:21
Resim çekileceği gün evi dağıt, herşey her yerde olsun, resim çekerken zorlansınlar :)

Karakuş
31-10-2022, 09:51
Dip not düşeyim, yeni malikin sadece ihtarname sonrası 6 aylık süre içerisinde tahliye etme zorunluluğu var sanılıyor, bu yanlış. Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye etmek isterse, taşınmazı edindikten sonra 1 ay içerisinde ihtarname ile kiracıya durumu bildirir ve 6 aylık süre sonunda tahliye davası açabilir, bu birinci seçenektir. Ancak, TBK m.351/2'yi incelerseniz, bu fıkra uyarınca yeni malik dilerse ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma hakkını kira sözleşmesinin süresinin bitiminden başlayarak bir ay içerisinde açacağı dava ile de kullanabilir.

Bu madde, kira sözleşmesinin sonra ermesine altı aydan daha az bir süre kalan taşınmazı elde eden yeni malik için daha avantajlı oluyor. Bu durumda yeni ev sahibi, kiracıya bildirimde bulunmak ve altı aylık süreyi beklemek zorunda kalmıyor.

Kira sözleşmenizin bitimine 6 aydan az kaldıysa bu hususa dikkat edin. Tabi kanun kiracıyı da korunuyor. Yeni malik ihtiyaç sebebine dayanarak tahliye sağlamışsa, ilgili taşınmazı üç yıl başka birine kiraya veremiyor. Bu hususta kanuni yaptırımlar mevcut. (T.B.K m.355)

Biraz karışık oldu ama bu şekilde :D

Ome_RS
31-10-2022, 11:28
Resim çekileceği gün evi dağıt, herşey her yerde olsun, resim çekerken zorlansınlar :)

ben bunu doğru bulmuyorum. kiracı var diye ben ev satamayacak mıyım?
kiracı olsam ev sahibi satıcam dese zorluk çıkartmam böyle bir hakkım yok. zaten adamın evinde emanetçi durumundayım.
tamam hoş bir durum değil taşınmak ev bulmak zor ama mal sahibinin şunu ne?

AliGizda
31-10-2022, 12:09
ben bunu doğru bulmuyorum. kiracı var diye ben ev satamayacak mıyım?
kiracı olsam ev sahibi satıcam dese zorluk çıkartmam böyle bir hakkım yok. zaten adamın evinde emanetçi durumundayım.
tamam hoş bir durum değil taşınmak ev bulmak zor ama mal sahibinin şunu ne?

Başınıza benzer bi olay geldi mi bilmiyorum ama benzerini yaşasanız bu şekilde bi yanıt vermezdiniz diye düşünüyorum.

Ome_RS
31-10-2022, 13:56
Başıma benzer durum gelmedi ama gelse de fikrim değişmez.
Bana mantığını anlatabilir misiniz?
Bir evim var içinde kiracı var ama evimi satmamam gerekiyor. veya evi satıcam kiracıdan rıza almam gerekli çok saçma.
ilk teklifi kiracıya yaparım imkanı varsa alır yoksa almaz. Sattıktan sonra kiracı ile yeni ev sahibi anlaşırsa devam eder anlaşamazsa kendine yeni bir ev bulur.
Ben kendi malımın tasarrufunu yaparken başkalarından rıza mı almam gerekli? Adı üstünde kiracı. Kirasını ödediği sürece oturduğu yerin emanetçisi.

burcinkarabacak
31-10-2022, 14:42
Aynı durumu yaşıyoruz kiracı olan evi satmaya çalışıyoruz. adam ne evde duruyor ne randevu veriyor ne de çıkarım diyor. kaç kişi vazgeçti almaktan sırf kiraci ile uğraşmamak için

Ormanci
31-10-2022, 15:05
Evi satarken de alırken de kiracı çıkaramamak süper saçma salak bi durum.
Buna başka bi çözüm bulunması gerekiyor bence de.

Evi satacağım, kiracı çıkmam diyor, oldu canım.
Evi alacağım, ulan oturmam lazım, kiracı çıkmam diyor, oldu.

İşte ülke ülke olsa lunapark gibi takılamaz kimse. Bir yere hak vereceğim diye vur dedin mi öldürüyor devlet de. Saçmalığa bak.
Kiracı iyi niyetli ise sıkıntı yok da, kötü niyetli ise ne yapacağız???

Ondan sonra haberlere çıkıyor işte, ev sahibi kiracı birbirini öldürdü bilmemne diye.

Demek hasbelkader ev sahibi olma ihtimali olursa, içinde kiracı da varsa, kendisi ile de sözleşme yapmak, anlaşmak falan gerekiyor. İşe bak. Hoş, anlaşsan bile garantisi yok. Tipe göre notunu verip girmek lazım demek.

207_TR
31-10-2022, 15:08
iki tarafında insani değerleri olması gerekli.

Anlaşılabilir olması gerekli.

Şayet böyle bir durumda olsam 1-2 aylık kirayı almaz yeni eve çıkmasında destek olurdum.

bilalMW
31-10-2022, 15:45
Dip not düşeyim, yeni malikin sadece ihtarname sonrası 6 aylık süre içerisinde tahliye etme zorunluluğu var sanılıyor, bu yanlış. Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye etmek isterse, taşınmazı edindikten sonra 1 ay içerisinde ihtarname ile kiracıya durumu bildirir ve 6 aylık süre sonunda tahliye davası açabilir, bu birinci seçenektir. Ancak, TBK m.351/2'yi incelerseniz, bu fıkra uyarınca yeni malik dilerse ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma hakkını kira sözleşmesinin süresinin bitiminden başlayarak bir ay içerisinde açacağı dava ile de kullanabilir.

Bu madde, kira sözleşmesinin sonra ermesine altı aydan daha az bir süre kalan taşınmazı elde eden yeni malik için daha avantajlı oluyor. Bu durumda yeni ev sahibi, kiracıya bildirimde bulunmak ve altı aylık süreyi beklemek zorunda kalmıyor.

Kira sözleşmenizin bitimine 6 aydan az kaldıysa bu hususa dikkat edin. Tabi kanun kiracıyı da korunuyor. Yeni malik ihtiyaç sebebine dayanarak tahliye sağlamışsa, ilgili taşınmazı üç yıl başka birine kiraya veremiyor. Bu hususta kanuni yaptırımlar mevcut. (T.B.K m.355)

Biraz karışık oldu ama bu şekilde :D

üstad benim ev sahibi kontrat yenileme süresi ekim ay. Fakat bu ay içerisinde açmadı. Fakat iki ihtar gönderdi. Bende ikincisine cevap çektim avukat tanış desteği ile. Şimdi bizde nasıl oluyor ?

KÖROĞLU
31-10-2022, 15:46
Evi satarken de alırken de kiracı çıkaramamak süper saçma salak bi durum.
Buna başka bi çözüm bulunması gerekiyor bence de.

Evi satacağım, kiracı çıkmam diyor, oldu canım.
Evi alacağım, ulan oturmam lazım, kiracı çıkmam diyor, oldu.

İşte ülke ülke olsa lunapark gibi takılamaz kimse. Bir yere hak vereceğim diye vur dedin mi öldürüyor devlet de. Saçmalığa bak.
Kiracı iyi niyetli ise sıkıntı yok da, kötü niyetli ise ne yapacağız???

Ondan sonra haberlere çıkıyor işte, ev sahibi kiracı birbirini öldürdü bilmemne diye.

Demek hasbelkader ev sahibi olma ihtimali olursa, içinde kiracı da varsa, kendisi ile de sözleşme yapmak, anlaşmak falan gerekiyor. İşe bak. Hoş, anlaşsan bile garantisi yok. Tipe göre notunu verip girmek lazım demek.

Annem kendi evini 2 ye bölüp kiraya verdi, dayımın evini de kiralayıp tadilat yapıp oturmak istedi. Eski kiracı eve bakmaya izin vermedi, sonrasında aylarca kira ödemedi, adam ücretli çalışan işten de attırmış kendini dava açtık bir şey alamadık. En son 1 gece perdeleri bırakıp sırra kadem bastı. Bulmak istesek bulunur ama ne fark edecek ?

Ev sahibi olmak zor, kiracı olmak zor. İki tarafın da insan olduğu bir ilişkide süreç huzurla ilerliyor. Burada bir ospiyon olarak sözleşme öncesi boşaltmayı talep eden ev sahibi ya da yeni ev sahibi taşınma işleri için kiracıya (iyi niyetli bir davranış olarak) 1 kira bedeli destek olabilir mesela, ya da son ay kirasını almayabilir.

Ama o kadar aç gözlü varlıklarız ki bunu yapan insan bulmak çok zor.

Kiracı açısından taşınma maliyetlerini düşününce iş gerçekten zor, ama mülk sahibi de belki ihtiyaç hasıl olduğu için satış yapıyor ve alan arkadaş oturacak.

Ben evimi içinde oturan sahibinden satın aldım. Ocak 25 çıkacak olarak sözleşme yaptık mart 1 ancak çıkabildi, o zaman diliminde annemde vs kaldık, idare etme lüksümüz vardı.

Ama olmasaydı çok zor durumda kalırdım.

Uzlaşarak çözüm aramak lazım, mal sahibiyim diye kestirip atarsan eğer kiracıyı koruyan bir sistem var, biraz da art niyetli birine denk gelirsen kiracı olarak uğraşır durursun.

Ben 2. evi sattım kurtuldum, bu işlerle uğraşmamak için.

bilalMW
31-10-2022, 15:47
üstad benim ev sahibi kontrat yenileme süresi ekim ay. Fakat bu ay içerisinde açmadı. Fakat iki ihtar gönderdi. Bende ikincisine cevap çektim avukat tanış desteği ile. Şimdi bizde nasıl oluyor ?

not: oturduğum ev sahibi değişmedi.

Seneca
31-10-2022, 16:27
Dostum adım adım ilerlemek lazım zira uygulama kağıt üzerinde belli ama yoruma açık çok detay var. Lisanslı gayrimenkul firması sahibiyim, 0532 204 68 90 telefonum, yaz dursun kenarda.

Şimdi satılığa çıkartabilir, "senin uygunluk verdiğin" gün ve saatlerde müşteri getirebilirler evine, aksi bir durum söz konusu dahi değil. Diyelim ki satıldı, zaten alıcı kendisine başkası ne demiş olursa olsun sana sorar tahliye konusunu, o zaman karşılıklı iyi niyet çerçevesinde süredir, masraflardır vs konuşursunuz. Dediğim gibi tavır çok önemli.

Kafana takılan bir konu olursa arayabilirsin, sıkma canını, kural hep aynıdır; her ev kiracınındır dostum :)

Abi çok sağol kaydediyorum numaranı. O zaman akşam 6 dan sonra uygunum derim bakmak isteyen o saatte gelir en iyisi bu şekilde olur gibi duruyor şimdilik.

Seneca
31-10-2022, 16:29

Haha bu iyidi abi :D O değil bir de ev hurdaydı eve girdik, sıfırdan istikbalden döşedik evi bilerek eşyalı foto çekmek istiyor, kendisinde evin boş halinin fotoları da var :)) Şaşalı gösterip fiyatı şişirecekler akıllarınca :D

AliGizda
31-10-2022, 16:43
Başıma benzer durum gelmedi ama gelse de fikrim değişmez.
Bana mantığını anlatabilir misiniz?
Bir evim var içinde kiracı var ama evimi satmamam gerekiyor. veya evi satıcam kiracıdan rıza almam gerekli çok saçma.
ilk teklifi kiracıya yaparım imkanı varsa alır yoksa almaz. Sattıktan sonra kiracı ile yeni ev sahibi anlaşırsa devam eder anlaşamazsa kendine yeni bir ev bulur.
Ben kendi malımın tasarrufunu yaparken başkalarından rıza mı almam gerekli? Adı üstünde kiracı. Kirasını ödediği sürece oturduğu yerin emanetçisi.

Umarım fikrini değiştirtecek duruma ve ev sahibine düşmezsin o zaman. Tok açın halinden ne anlasın derler ya, bu da o hesap.

Cimmeria
31-10-2022, 17:16

empati onemli bir şey aslında :)

bunu yapan arkadas bir gun ev sahibi olur da kiracisi bunu yaparsa ne tepki verir acaba? Bence baya sayar sover o kiracinin ardından :)

FatihR.
31-10-2022, 17:39
Umarım fikrini değiştirtecek duruma ve ev sahibine düşmezsin o zaman. Tok açın halinden ne anlasın derler ya, bu da o hesap.

Ome_RS yorumunda tok açın halinden anlamayacak gibi bir yorum yapmamış ki, gayet mantıklı olanı yazmış. Öyle bir yorum yapıyorsun ki kiracılar sürünsün dedi sanki :)
Bende kiracıydım ev sahibi ilk bana sundu teklifi bende imkanım vardı aldım. imkanım olmasa bende başka ev bulup çıkardım. Adamın malı sonuçta beraber kazanmadık ki.

Onurkk06
31-10-2022, 18:19
Ev sahibi evi satıyorsa satsın senin haftanın belirli günleri göstermen gerekir göstermediğin taktirde mahkemeden göstermek için dava açması gerekir, ev satılırsa tamamen evi yeni alacak kişi ile alakalı gelişiyor işler belki devam etmeni ister ama adam kendisi oturacak ise de 1 ay içerisinde ihtar çekmesi gerekir ihtardan 6 ay kadar sonra çıkmazsan tahliye davası açar, davayı kaybedersin tüm mahkeme masrafları ve avukat ücreti ile beraber mahkeme masraflarını ödersin,

AhmetKadir
31-10-2022, 22:23
Pandeminin basiydi,ev sahibim daha tasinali 6 ay olduktan sonra evi saticam dedi, 1 yila yakin sure olmadan da ev satildi. Ev sahibine eve girerken yaptigim boya masrafının yarisini, nakliye ucretini ve son ay kira ve faturalarimi ode tatli tatli cikayim dedim. Yeni ev sahibi de son ayin aydatini odedi kendi teklif ederek. Evet zor bir durum ama vicdani olarak yapcak bisey de yok. Alici ve satıcı kiraciyi biraz desteklesinler ama:)

Ome_RS
01-11-2022, 08:31

Valla uzatmak istemiyorum. Tok aç örneğinize anlam veremedim. 4 defa ev taşıdım çok şükür şimdi kendi evimde oturuyorum.
Allah umarım sizin zihniyetinize sahip bir kiracıyı karşımıza çıkartmaz. İyi günler..

AliGizda
01-11-2022, 08:35
Ome_RS yorumunda tok açın halinden anlamayacak gibi bir yorum yapmamış ki, gayet mantıklı olanı yazmış. Öyle bir yorum yapıyorsun ki kiracılar sürünsün dedi sanki :)
Bende kiracıydım ev sahibi ilk bana sundu teklifi bende imkanım vardı aldım. imkanım olmasa bende başka ev bulup çıkardım. Adamın malı sonuçta beraber kazanmadık ki.

Söylemek istediğim benzer şeyleri yaşamadığımızdan biz kiracıları anlaması biraz daha zor.

Şimdi alabilir misin peki o evi :)

Devlet bankalarından Ziraat' te 250.000 TL, Vakıf' da 150.000 TL, Halk Bankası' nda ise 300.000 TL limiti var. Özellerde limit yok ama kimse kredi vermek istemiyor. Özel bankalarda ise oran 2,05' den başlıyor.

AliGizda
01-11-2022, 08:37
Valla uzatmak istemiyorum. Tok aç örneğinize anlam veremedim. 4 defa ev taşıdım çok şükür şimdi kendi evimde oturuyorum.
Allah umarım sizin zihniyetinize sahip bir kiracıyı karşımıza çıkartmaz. İyi günler..

Beni ne kadar tanıyorsun da zihniyetim hakkında çıkarım yapabiliyorsun?

onur_S
01-11-2022, 12:22

cekmelerine izin vermek durumundasin, izin vermeyebilirsin o da hukuki yoldan geregini yapar, haftada 1 ya da 2 gun sana uygun bir saat belirlenir o sekilde gosterirsin.
butun bunlarla ugrasana kadar bunu bastan haftada su gun su saat uygunum onun disinda musada edemem deyip gecebilirsin..
ev sahibi cesitli sebeplerle evini satmak isteyebilir ancak kanunlar insanlari birbirine dusurur duruma gelmemeli.
yuzde 25 kira zammi yuzunden ev sahibi x paralik evden y para kira alacagima satar parami cebime koyarim diye dusunuyor
kiraci da cakal ev sahibi kira zammi yapamadi bizi yildirmak icin ugrasiyor diye dusunuyor, bir suru cikmaz var isin icinde..
gercekten boyle dusunen de var isi kurnazliga vuran ev sahibi ve kiraci da var..

naci
01-11-2022, 12:58
Kiracısına, "13 yaşındaki oğlum oturacak evden çıkın" diyeni duydum ben.

Kirada oturduğum ev satılığa çıkmıştı. Ev sahibi önce bana teklif etti tabi. Sonra emlakçı geldi resim felan çekti. Sonra birer ikişer müşteri getirdi. Dikkat edin emlakçı ile anlaşın deyin ki: gelecek olan müşteri tek seferde en fazla 2 ya da 3 kişi olsun yoksa eve almam. Bizim oturduğumuz evi görmeye gelen bir grup ailecek toplaşıp gelmişler. tam 6 kişi. Önce almayacaktım içeri ama birdaha böyle yaparsanız kapıyı açmam dedim. Sonrası 2 şer kişi geldiler.
İşin ilginci 3 milyonluk daireye gelenlerin çoğununu sokakta görseniz acır ekmek parası vermek istersiniz.

Ome_RS
01-11-2022, 14:17
Beni ne kadar tanıyorsun da zihniyetim hakkında çıkarım yapabiliyorsun?

Vermiş olduğun örnek yeterli oldu.

AliGizda
01-11-2022, 16:14
Vermiş olduğun örnek yeterli oldu.

Tek örnek yeterli oluyor he zihniyet öngörüsü için, o da güzelmiş.

Tunacan
01-11-2022, 16:41
Ankara’da gayrimenkul satış danışmanlığı yapıyorum.

İçinde kiracısı olan yüzlerce mülk satıyoruz.

Şuna inanın, bu ülkede hiçbirşey imkansız değil.

Bir tevsiye; burada boşuna birbirinizi yemeyin..

melihyilmaz
02-11-2022, 09:32
Aynı durum şu anda benim başımda. Evimi satıyorum içerisinde kiracı var ve daha 6-7 ay oldu oturalı. Evi alan adam onları çıkarırsa yaptığı bütün masrafları boya tadilat vs. dahil birde tasınma ücretini vericem magdur olmasınlar diye. Ama satılamaz diye bir şey yok. kiracı burdan cıkmıycam dersede bunun tutarlı bir tarafı yok. Her iki tarafıda üzmememek lazım.

Karakuş
02-11-2022, 10:41
not: oturduğum ev sahibi değişmedi.

Ev sahibin değişmediyse dert etme, tahliye etme ihtimali çok düşük :) 5 yıldan uzun kiracı değilsen hiç sorun yok :icon_tup:

aslan
02-11-2022, 10:52
Nedir son durum ev satıldı mı?

Seneca
02-11-2022, 18:58
Nedir son durum ev satıldı mı?

Hayır hocam henüz satılmadı. Pazartesi ev sahibi ve emlakçı gelip fotoğrafları çekecekler. Bakalım hayırlısı.

FatihR.
03-11-2022, 07:55
Söylemek istediğim benzer şeyleri yaşamadığımızdan biz kiracıları anlaması biraz daha zor.

Şimdi alabilir misin peki o evi :)

alırım kardeş :) ben tokum açın halinden anlamam. oldu mu şimdi için rahatlasın birazda bitsin bu tok aç muhabbetin:)

Ormanci
03-11-2022, 08:46
alırım kardeş :) ben tokum açın halinden anlamam. oldu mu şimdi için rahatlasın birazda bitsin bu tok aç muhabbetin:)

Olmaz, aç illa toku mağdur edecek aç diye, hakkı o onun, diğeri tok nasıl olsa :P

S-works
03-11-2022, 08:51
Konu başlığı ''Evimi Satacağım kiracı zorluk çıkartıyor'' olsa buradaki bir çok yorum tersine döner. Ev sahibi evi satacaksa gösterin zorluk çıkartmayın. Hakkınız değil. Bazı şeyler yasal olsa da hak değildir. Umarım alan kişide yatırım için alıyordur,makul rakamla devam edersiniz ...

Ormanci
03-11-2022, 09:09
Konu başlığı ''Evimi Satacağım kiracı zorluk çıkartıyor'' olsa buradaki bir çok yorum tersine döner. Ev sahibi evi satacaksa gösterin zorluk çıkartmayın. Hakkınız değil. Bazı şeyler yasal olsa da hak değildir. Umarım alan kişide yatırım için alıyordur,makul rakamla devam edersiniz ...

Ya benzeri ev alıp yerleşecek olan için de geçerli değil mi..
Tok-aç diye bir ağlama şekli mi var, ben de dünyanın parasını vermişim kredi almışım bilmemne yapmışım, şu kadar taksit ödeyeceğim, çık kardeşim ben geliyorum.
"Yoooooooohhhhh, sen nasıl kiracıyı çıkarırsın"a dönüyor olay. Kendi paramla kendi malımı kullanamıyor muyum arkadaş, bu nasıl bir saçmalık. Bir de bunu savunup aman çıkma sakın çıkma vesaire diyen oluyor. Ya da mağduriyet oluştuğunu söyleyen. Peki mal sahibi??? O tok nasıl olsa. Böyle bir mantık mı var ya :)

Diğer başlıkta yazmıştım, kira artacak, arkadaş diyor ki yasal %25 değil mi, onu ekle geç. Ya arkadaş, sen ev sahibi olsan kabul edeceksin sanki de bunu...

Biz mi çok empati yapıyoruz nedir ben anlamıyorum ki...

AliGizda
03-11-2022, 09:34
Olmaz, aç illa toku mağdur edecek aç diye, hakkı o onun, diğeri tok nasıl olsa :P

Ben aç tok muhabbeti açtım diye konu sahibi arkadaşa, diren o evden çıkma sakın vs dedimde benim mi haberim yok? Mağdur et mi dedim konu sahibi arkadaşa da zihniyetim hakkında çıkarımda bulunuldu, ya da ev sahibini mağdur et mi dedim?

2 ay önce zam dönemi zammı ne yaparız diye nabız yoklayan ev sahibim, Mayıs' ta ben oturacağım Mayıs' ta evi boşalt dedi. Bende onu mağdur etmemek için şimdiden ev bakmaya başladım.

Ev sahibimin kirada bir dükkanı, ve kendisinin oturduğu bir villası var. Benim oturduğum ev dahil hepsi İstanbul Anadolu yakasında. Kimsenin malında gözüm yok, Allah hak edene daha çok versin. Telefonda bana ağlamasını görseniz cebinizdeki parayı çıkartır verirsiniz. Beni küçük görmek için sarf ettiği kelimeleri atlıyorum.

Ben zorluk çıkartcak mıyım? Hayır. Harıl harıl ev bakıyorum şu an, bazen ev bakmaktan işime dahi yoğunlaşamıyorum.

Bana eve girerken sen kendi rızanla çıkana kadar bu ev senindir, istediğin gibi otur dedi. Şimdi oturduğu villayı ısıtamadığı, ısınma parası çok geldiği için bana çık demesi biraz komik oluyor. Ben gelip kendisininde oturacağını düşünmüyorum.

He tekrar söylüyorum, mal onun ben çöreklenmedim. Gününden gününe kirasını ödüyorum, malına da kendi malım gibi bakıyorum.

Diğer topicte yazdığın gibi ev sahibim olsa, bana gelip düzgün bir dille bak kiralar yükseldi, ama ülkede de durum belli. Devlet %25 diyor ama gel ortasını bulalım yine bulurdum. Ki zam zamanı onu mağdur etmemek için hep devletin belirlediğinden yüksek kira artışı yaptım.

Şimdi gelelim ev arama işine, oturduğum muhitte o kadar saçma rakamlar var ki beyaz yakalı bi çalışanım, oturduğum muhitte ev almam hayal. Artık kiralamam dahi hayal, kiralarsam aç kalırım.

Ev alayım, ev sahibiyle uğraşmayayım diyorum ama krediler uçmuş, devlet bankaları ise dalga geçer gibi maksimum 300.000 kredi veriyor. He özel vs bir şekilde 10 yılımı ipotek altına alıp sırf barınmak için o krediyi çekip ev alacağım.

i-vtec07
03-11-2022, 09:48
Önemli olan iyi niyet, ev sahibinin kötüsüde var kiracının kötüsüde var, bizde ev sahibiyiz evimize bir kiracı aldık, dedim ki evlilik düşünüyorum başka evimiz yok 1 yıl oturcaksan öyle gir tamam söz zaten bende ev alıcam 1 yıl anca oturucam dedi, tahliye tahütnamesi de yaptık, 1 yıl oturucak diye emsal kiralar 3500-4000 tl iken, 2021 ağustos (fiyatlar uçmadan önce) 2500 tl ye otur dedik, şimdi ne evden çıkıyo nede kirayı emsallerine yakın yükseltiyo hani bi halt yedin en azından karşındaki insanı gönülle yüzde 25 artırıp yollamış yasal sınır ya tabi. Emsal kiralardan yüzde 20 azını bile yollasa bende biraz ekler başka ev tutabilirdim. Hatta çıkıcaksan 3 ay kira yollama taşınma masrafında çıksın dedik, sonra yasal haklarımı kullanıcam diyince film koptu.

Şimdi ben napıyım bu arkadaşı siz söyleyin ? Kendisinin başına küçük tahlisizlikler gelebilirdi hayat bu sonuçta allah göstermesin kazası var belası var, sonra kötü ev sahibi olurduk demi ?

Neyse ben de antalyanın tanınmış bir icra avukatı var ona verdim. İhtarnamesi çekildi. Yolladığı kiraylada direk avukatın ödemesini yapıyorum taksit taksit. Elimdeki senetleride kullanıcaz .

Ormanci
03-11-2022, 09:52
Ben aç tok muhabbeti açtım diye konu sahibi arkadaşa, diren o evden çıkma sakın vs dedimde benim mi haberim yok? Mağdur et mi dedim konu sahibi arkadaşa da zihniyetim hakkında çıkarımda bulunuldu, ya da ev sahibini mağdur et mi dedim?

2 ay önce zam dönemi zammı ne yaparız diye nabız yoklayan ev sahibim, Mayıs' ta ben oturacağım Mayıs' ta evi boşalt dedi. Bende onu mağdur etmemek için şimdiden ev bakmaya başladım.

Ev sahibimin kirada bir dükkanı, ve kendisinin oturduğu bir villası var. Benim oturduğum ev dahil hepsi İstanbul Anadolu yakasında. Kimsenin malında gözüm yok, Allah hak edene daha çok versin. Telefonda bana ağlamasını görseniz cebinizdeki parayı çıkartır verirsiniz. Beni küçük görmek için sarf ettiği kelimeleri atlıyorum.

Ben zorluk çıkartcak mıyım? Hayır. Harıl harıl ev bakıyorum şu an, bazen ev bakmaktan işime dahi yoğunlaşamıyorum.

Bana eve girerken sen kendi rızanla çıkana kadar bu ev senindir, istediğin gibi otur dedi. Şimdi oturduğu villayı ısıtamadığı, ısınma parası çok geldiği için bana çık demesi biraz komik oluyor. Ben gelip kendisininde oturacağını düşünmüyorum.

He tekrar söylüyorum, mal onun ben çöreklenmedim. Gününden gününe kirasını ödüyorum, malına da kendi malım gibi bakıyorum.

Diğer topicte yazdığın gibi ev sahibim olsa, bana gelip düzgün bir dille bak kiralar yükseldi, ama ülkede de durum belli. Devlet %25 diyor ama gel ortasını bulalım yine bulurdum. Ki zam zamanı onu mağdur etmemek için hep devletin belirlediğinden yüksek kira artışı yaptım.

Şimdi gelelim ev arama işine, oturduğum muhitte o kadar saçma rakamlar var ki beyaz yakalı bi çalışanım, oturduğum muhitte ev almam hayal. Artık kiralamam dahi hayal, kiralarsam aç kalırım.

Ev alayım, ev sahibiyle uğraşmayayım diyorum ama krediler uçmuş, devlet bankaları ise dalga geçer gibi maksimum 300.000 kredi veriyor. He özel vs bir şekilde 10 yılımı ipotek altına alıp sırf barınmak için o krediyi çekip ev alacağım.

Hoca önceki tartışma konusu mesajlarında öyle bir yazdın ki, tam tersini savunuyor yapıyor gibi oldu. Diğer arkadaş da yazdı hatta benzerini.
Bu durumda düşüncede isek zaten sıkıntı yok, neyi tartışıyoruz :)

KÖROĞLU
04-11-2022, 07:20
İki tarafında art niyetli olduğu ilişki de benim gördüğüm kadarıyla devlet kiracıdan yana, benzer bir durumu yaşadık.

Annem dayıma ait bir evi kiralayıp oturmak istedi muhiti yüzünden, kendi evini de kiraya verdi. Dayımın evinde oturan adam son 1 yıl kira veremedi,

davalık işleri de 1 sene kadar sürdü, en son tahliye kararından sonra eve çilingir ile girebildik, adam perdeleri bırakıp gitmiş, evin de anasını bellemiş 70k ayrıca içine masraf etmek zorunda kaldık.

Uzlaşarak bir yol bulmak lazım ama bizim uzlaşı kültürümüz herkes birbirine dik yapmayı marifet sandığından 3 dk bile sürmüyor maalesef.

Sırf bu işlerle uğraşmamak için kirada olan bir evim vardı sattım geçtim, evin olacaksa kendi oturacağın ev olacak en temizi.

Şartlar o kadar saçma sapan hale geldi ki, aralık 2019 da aldığım evin kirası o dönem 800-1000 TL arasındaydı, şuan aynı mahalle de 5k altı kira yok.

Evin tabelası da aldığım fiyatın 5 katına çıktı, ev aynı ev, hatta eskiyor gün geçtikçe. Yıllarca kirasını düzenli ödüyor diye kendi kiracıma zam yapmadım desem yeri.

2011 de 500 TL ye girdiği evden 2019 da 700 TL ile çıktı. Ev sahipleri şunu kaçırıyor bence, düzgün ödeyen kiracı bulursan o adamı tutacaksın aç gözlülük yaparsan birisi geliyor çöküyor malına 6 ay kira ödemese onun stresi avukat işleri vs derken çok zarar ediyorsun. Bu tip modeller genelde eve de zarar verme yoluna gidiyor.

tequila818
04-11-2022, 09:17
İki tarafında art niyetli olduğu ilişki de benim gördüğüm kadarıyla devlet kiracıdan yana, benzer bir durumu yaşadık.

Annem dayıma ait bir evi kiralayıp oturmak istedi muhiti yüzünden, kendi evini de kiraya verdi. Dayımın evinde oturan adam son 1 yıl kira veremedi,

davalık işleri de 1 sene kadar sürdü, en son tahliye kararından sonra eve çilingir ile girebildik, adam perdeleri bırakıp gitmiş, evin de anasını bellemiş 70k ayrıca içine masraf etmek zorunda kaldık.

Uzlaşarak bir yol bulmak lazım ama bizim uzlaşı kültürümüz herkes birbirine dik yapmayı marifet sandığından 3 dk bile sürmüyor maalesef.

Sırf bu işlerle uğraşmamak için kirada olan bir evim vardı sattım geçtim, evin olacaksa kendi oturacağın ev olacak en temizi.

Şartlar o kadar saçma sapan hale geldi ki, aralık 2019 da aldığım evin kirası o dönem 800-1000 TL arasındaydı, şuan aynı mahalle de 5k altı kira yok.

Evin tabelası da aldığım fiyatın 5 katına çıktı, ev aynı ev, hatta eskiyor gün geçtikçe. Yıllarca kirasını düzenli ödüyor diye kendi kiracıma zam yapmadım desem yeri.

2011 de 500 TL ye girdiği evden 2019 da 700 TL ile çıktı. Ev sahipleri şunu kaçırıyor bence, düzgün ödeyen kiracı bulursan o adamı tutacaksın aç gözlülük yaparsan birisi geliyor çöküyor malına 6 ay kira ödemese onun stresi avukat işleri vs derken çok zarar ediyorsun. Bu tip modeller genelde eve de zarar verme yoluna gidiyor.

Evet düzgün kiracı bulmak artık neredeyse kira fiyatından daha önemli. Bir konuya daha değineceğim. Aynı muhitte içi boş olan evler 1.450.000 iken, içinde kiracı olan evler 1.350.000 den ilanda. Evin içinde kiracı olup olmaması evin satış fiyatında 100 bin TL oynatıyor. İlk etapta saçma geliyor ancak alacak olsam ben 100 bin fazla verip içi boş olan evi almayı tercih ederim.

asmisinsan
04-11-2022, 09:17
Önemli olan iyi niyet, ev sahibinin kötüsüde var kiracının kötüsüde var, bizde ev sahibiyiz evimize bir kiracı aldık, dedim ki evlilik düşünüyorum başka evimiz yok 1 yıl oturcaksan öyle gir tamam söz zaten bende ev alıcam 1 yıl anca oturucam dedi, tahliye tahütnamesi de yaptık, 1 yıl oturucak diye emsal kiralar 3500-4000 tl iken, 2021 ağustos (fiyatlar uçmadan önce) 2500 tl ye otur dedik, şimdi ne evden çıkıyo nede kirayı emsallerine yakın yükseltiyo hani bi halt yedin en azından karşındaki insanı gönülle yüzde 25 artırıp yollamış yasal sınır ya tabi. Emsal kiralardan yüzde 20 azını bile yollasa bende biraz ekler başka ev tutabilirdim. Hatta çıkıcaksan 3 ay kira yollama taşınma masrafında çıksın dedik, sonra yasal haklarımı kullanıcam diyince film koptu.

Şimdi ben napıyım bu arkadaşı siz söyleyin ? Kendisinin başına küçük tahlisizlikler gelebilirdi hayat bu sonuçta allah göstermesin kazası var belası var, sonra kötü ev sahibi olurduk demi ?

Neyse ben de antalyanın tanınmış bir icra avukatı var ona verdim. İhtarnamesi çekildi. Yolladığı kiraylada direk avukatın ödemesini yapıyorum taksit taksit. Elimdeki senetleride kullanıcaz .

seninde işin zor ben olsam 1 yıl sonra işime yarayacak evi kiraya vermezdim bende kiracıyım 13 yıldır (4 kere ev taşıdım) taşınmak ev bulmak hiç kolay degil malesef benim ev sahibi aradı %100 yapacagım dedi tamam dedim devam ettim bu devirde evden çıkmakta taşınmakta zor

ES353
04-11-2022, 10:21
Şuan evim kiralık olarak ilanda ama yazılanları gördükçe kiraya vermesem mi diye düşünmüyor değilim.

tiMachine
04-11-2022, 11:57
Şuan evim kiralık olarak ilanda ama yazılanları gördükçe kiraya vermesem mi diye düşünmüyor değilim.

Abi vereceksen aile, uzun süreli iş deneyimi gibi mevzulara bak, benim daireyi bir elemana verdik kaldı yıllarca sonra tertemiz ayrıldı geçti, sonra bir aileye verdik bi baktık adam evli cocukluyum diyor, meğersem 2.karısı, resmi olmayan cocukları falanmıs.. :D boyle ufak surprizler cıkabiliyor

İBO
04-11-2022, 14:03
kız kardeşimin başına geldi aynı olay ev sahibi taşınma masraflarını ve yeni bulduğu evin kira farkının bir senelik kısmını ödeyim kızım mağdur olma dedi ve dediğinide yaptı sağolsun

aslan
04-11-2022, 14:17

Nerede eviniz bir arkadaşım ev arıyordu

aslan
08-11-2022, 12:00
Hayır hocam henüz satılmadı. Pazartesi ev sahibi ve emlakçı gelip fotoğrafları çekecekler. Bakalım hayırlısı.

Evet gelişmeleri bekliyoruz?

ardicli2000
10-11-2022, 13:22

Maalesef diyeceğim, diyorum çünkü kanunlar tamamen tek taraflı hazırlanmış durumda. İnanılmaz bir haksızlık söz konusu oluyor.

Biz kiracıyı çıkartmadık, ihtar çektik aylarca kapıyı açmadılar. Kısacası o 1 ay da evde olmasanız ihtar çekilmiş de sayılmıyor. Postacıya kapıyı açmayın, muhtardan adresinizi sildirin dava bile açamıyor. Ve devlet buna izin veriyor.

İhtarname süreçleri var *****, 3. ye mi ne 6 ay içinde teslim edilemezse memurla kapıya gidiyorsunuz. Memur kapıya bırakıp imzalıyor. Buna rağmen "hakim tebligat elden ilgilisine yapılmadığı için yine de kabul etmez" demişti...

Gel de bunu kabul et. 14 ay para vermeden evde otur, için harabeye çevir sonra da çek git.... Savcıya gittik evin içi mahvolmuş diye. sobaları satmışlar camları kırmışlar "savcı somut delil olmadığından" kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Almanya'da da yaşadım. Kiracı 3 aylık kirayı Takas Banka yatırır. Neden 3 ay. Çünkü haber süresi 3 ay. Ev sahibi de olsa kiracı da olsa 3 ay öncesinde haber vermek zorunda. 1 ay erken çıktım paşa paşa ödedim 1 ay boş parasını. Evin masrafları hesaplanması 1 yılı buluyor. 15 ay sonra mı ne 3 aylık kirayı alabildim.

Bu süre ve işlem bir sürü sözleşmede geçerli. Ev interneti, telefon, elektrik vs hepsini aynı şekilde ödedim. Diyelim ödemediniz mi o zaman ölseniz daha iyi işte..... Sistemde tamamen bloke ediliyorsunuz. İşe bile girseniz maaşınızı alamazsınız sizden önce alırlar.

Bizde ise kiracıyı çıkarmak İMKANSIZ. tek kelimeyle İMKANSIZ. Ancak çirkeflik yapacaksınız. Adam iyi niyetli değilse o iş yaş.

Peki neden böyle. Çünkü zamanında kanunları yönetmelikleri hazırlayan bürokratlarımız sağ olsunlar hepsi kiracı olduklarından maddeleri ona göre düzenlemişler.

Şimdi işi bilen arkadaşlar gelip diyecekler ki "yok o öyle değil osu var bu su var şu su var. onu imzalat bunu et şunu yap...." Gel gör ki o evraklarla notere ihtar için gittiğimde bile noter hazırlamayıp avukata gidip yazı yazdır başın ağırır diyor. Bakkalda kontrat satılırken ne bir senet ne bir taahhütname ne bir bilmem ne satılmıyor. Kiracı deli gibi korunurken ev sahbinin hakkı kimsenin umurunda olmuyor.

G.U.Z.
10-11-2022, 19:15
zamanında kanunları yönetmelikleri hazırlayan bürokratlarımız sağ olsunlar hepsi kiracı olduklarından maddeleri ona göre düzenlemişler
Almanya'da burokratlar kafasına göre mevzuat cikarabiliyor sanırım, ama Türkiye'de mevzuatlari bürokratlar çıkarmaz:))

Ormanci
14-11-2022, 08:29
Maalesef diyeceğim, diyorum çünkü kanunlar tamamen tek taraflı hazırlanmış durumda. İnanılmaz bir haksızlık söz konusu oluyor.

Biz kiracıyı çıkartmadık, ihtar çektik aylarca kapıyı açmadılar. Kısacası o 1 ay da evde olmasanız ihtar çekilmiş de sayılmıyor. Postacıya kapıyı açmayın, muhtardan adresinizi sildirin dava bile açamıyor. Ve devlet buna izin veriyor.

İhtarname süreçleri var *****, 3. ye mi ne 6 ay içinde teslim edilemezse memurla kapıya gidiyorsunuz. Memur kapıya bırakıp imzalıyor. Buna rağmen "hakim tebligat elden ilgilisine yapılmadığı için yine de kabul etmez" demişti...

Gel de bunu kabul et. 14 ay para vermeden evde otur, için harabeye çevir sonra da çek git.... Savcıya gittik evin içi mahvolmuş diye. sobaları satmışlar camları kırmışlar "savcı somut delil olmadığından" kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Almanya'da da yaşadım. Kiracı 3 aylık kirayı Takas Banka yatırır. Neden 3 ay. Çünkü haber süresi 3 ay. Ev sahibi de olsa kiracı da olsa 3 ay öncesinde haber vermek zorunda. 1 ay erken çıktım paşa paşa ödedim 1 ay boş parasını. Evin masrafları hesaplanması 1 yılı buluyor. 15 ay sonra mı ne 3 aylık kirayı alabildim.

Bu süre ve işlem bir sürü sözleşmede geçerli. Ev interneti, telefon, elektrik vs hepsini aynı şekilde ödedim. Diyelim ödemediniz mi o zaman ölseniz daha iyi işte..... Sistemde tamamen bloke ediliyorsunuz. İşe bile girseniz maaşınızı alamazsınız sizden önce alırlar.

Bizde ise kiracıyı çıkarmak İMKANSIZ. tek kelimeyle İMKANSIZ. Ancak çirkeflik yapacaksınız. Adam iyi niyetli değilse o iş yaş.

Peki neden böyle. Çünkü zamanında kanunları yönetmelikleri hazırlayan bürokratlarımız sağ olsunlar hepsi kiracı olduklarından maddeleri ona göre düzenlemişler.

Şimdi işi bilen arkadaşlar gelip diyecekler ki "yok o öyle değil osu var bu su var şu su var. onu imzalat bunu et şunu yap...." Gel gör ki o evraklarla notere ihtar için gittiğimde bile noter hazırlamayıp avukata gidip yazı yazdır başın ağırır diyor. Bakkalda kontrat satılırken ne bir senet ne bir taahhütname ne bir bilmem ne satılmıyor. Kiracı deli gibi korunurken ev sahbinin hakkı kimsenin umurunda olmuyor.

Katılıyorum.

Daha önce de yazmıştım, bu konuda çok saçma sapan bi kiracı koruma durumu var. Veya yasada orada burada saçma bi boşluk var. Kötü niyetli olan da dibine kadar kullanıyor.

Ya şu kira artırma, belirleme mevzularında bile çok kimseyle konuştum, "yasalı %25 değil mi, artır geç" diyen oldu. Yahu siz ev sahibi olsanız razı mı olacaksınız sanki. Ben bu yaklaşımı kesinlikle anlamıyorum ve kabul etmiyorum. Ki kiracı olarak söylüyorum bunu. Yine konuda geçmişti, birisi çok güzel yazmıştı, millet ev sahiplerini emlak kralı sanıyor diye. Yahu belki oradan gelen kira ile geçiniyor adam. Enflasyonun yüzde bilmemkaç olduğu ortamda, buna sebep olan devlet, bir de hala propaganda yapacak, dar gelirliye göz kırpacak diye %25 artır diyor. Böyle bir saçmalık mı var.

Empati yapmak gerekiyor karşılıklı, ama işte ev sahibi de olsa kiracı da olsa, kötü niyetli oldu mu iş acayip değişiyor. Ve mal sahibisiniz, hiç bir şey yapamıyor olmak çok saçma. Ondan sonra izliyoruz, o onu vurdu, bu bunu bilmemne yaptı, benim malım ulan?.. Arabanıza birisi çöktü mü inmiyor kardeşim bu ama adam haklı mı diyoruz mesela :) O gaspa giriyor, bu girmiyor. Çok komik.

bilalMW
14-11-2022, 10:02
Katılıyorum.

Daha önce de yazmıştım, bu konuda çok saçma sapan bi kiracı koruma durumu var. Veya yasada orada burada saçma bi boşluk var. Kötü niyetli olan da dibine kadar kullanıyor.

Ya şu kira artırma, belirleme mevzularında bile çok kimseyle konuştum, "yasalı %25 değil mi, artır geç" diyen oldu. Yahu siz ev sahibi olsanız razı mı olacaksınız sanki. Ben bu yaklaşımı kesinlikle anlamıyorum ve kabul etmiyorum. Ki kiracı olarak söylüyorum bunu. Yine konuda geçmişti, birisi çok güzel yazmıştı, millet ev sahiplerini emlak kralı sanıyor diye. Yahu belki oradan gelen kira ile geçiniyor adam. Enflasyonun yüzde bilmemkaç olduğu ortamda, buna sebep olan devlet, bir de hala propaganda yapacak, dar gelirliye göz kırpacak diye %25 artır diyor. Böyle bir saçmalık mı var.

Empati yapmak gerekiyor karşılıklı, ama işte ev sahibi de olsa kiracı da olsa, kötü niyetli oldu mu iş acayip değişiyor. Ve mal sahibisiniz, hiç bir şey yapamıyor olmak çok saçma. Ondan sonra izliyoruz, o onu vurdu, bu bunu bilmemne yaptı, benim malım ulan?.. Arabanıza birisi çöktü mü inmiyor kardeşim bu ama adam haklı mı diyoruz mesela :) O gaspa giriyor, bu girmiyor. Çok komik.

Benzer durumdan geçiyorum. Bir kaç kelime etmem gerektiği ihtiyacındayım.

Ev sahibimi hiç görmedim. Aracı bina sahibi vardı. Daire sahibi farklı. 4.yıla girdik 1 gün sekmedi kira.

Dedi evden çık kardeşimle anlaşamıyorum (altlı üstlü oturuyorlarmış) kentsele vereceğim evi. Ev lazım..

Dedim konu para ise oturalım konuşalım orta yol buluruz sende bende mutlu oluruz. Dedi yok ev lazım...

Sonra öğreniyorum Allah'ın sopası yok böyle bir şey yokmuş. Dedimi şimdi komşular sizden rahatsız !

alt komşu üst komşu üstün üstü komşu ile görüştüm. Yazılı ifade aldım attım. Kim rahatsız görüştür yüzleştir beni.

Bu sefer geri vites ev lazım çıkın evden. Sonra gelsin ihtarlar gitsin ihtarlar. Yok hanım annemle anlaşamıyor çocuğum sınava hazırlanıyor odası yok. Kendi evi de 2+1 benimkide.

Tamam o zaman öde masraflarımı çıkayım. yok. Banka hesabını kapatmış ödemeyeyim de hacize düşeyim diye uyanık ya. Gittim ptt konutta ödemeli.

Şimdi bi tane daha çekmiş 2023 martta boşaltın o sırada kirayı bu yeni açılan IBAN'a atın diye. sonra dava açarım cart curt... 2023 Mart inş canım ya...

drago
14-11-2022, 10:21
Benzer durumdan geçiyorum. Bir kaç kelime etmem gerektiği ihtiyacındayım.

Ev sahibimi hiç görmedim. Aracı bina sahibi vardı. Daire sahibi farklı. 4.yıla girdik 1 gün sekmedi kira.

Dedi evden çık kardeşimle anlaşamıyorum (altlı üstlü oturuyorlarmış) kentsele vereceğim evi. Ev lazım..

Dedim konu para ise oturalım konuşalım orta yol buluruz sende bende mutlu oluruz. Dedi yok ev lazım...

Sonra öğreniyorum Allah'ın sopası yok böyle bir şey yokmuş. Dedimi şimdi komşular sizden rahatsız !

alt komşu üst komşu üstün üstü komşu ile görüştüm. Yazılı ifade aldım attım. Kim rahatsız görüştür yüzleştir beni.

Bu sefer geri vites ev lazım çıkın evden. Sonra gelsin ihtarlar gitsin ihtarlar. Yok hanım annemle anlaşamıyor çocuğum sınava hazırlanıyor odası yok. Kendi evi de 2+1 benimkide.

Tamam o zaman öde masraflarımı çıkayım. yok. Banka hesabını kapatmış ödemeyeyim de hacize düşeyim diye uyanık ya. Gittim ptt konutta ödemeli.

Şimdi bi tane daha çekmiş 2023 martta boşaltın o sırada kirayı bu yeni açılan IBAN'a atın diye. sonra dava açarım cart curt... 2023 Mart inş canım ya...

Geçmiş olsun, inşallah çözersiniz.

Boldladığım kısım tam olarak ne oluyor?

bilalMW
14-11-2022, 11:01
Geçmiş olsun, inşallah çözersiniz.

Boldladığım kısım tam olarak ne oluyor?

Tabii açıklayayım.

Şimdi sen borcunu ödemek istiyorsun borç olarak düşün kira haricinde de geçerlidir.

Adam Hesabını kapatır kendini ulaşılmaz hale getirir. Borcunu ödeyemezsin. Bu durumda çok saçma ki sen borcunu ödemedin statüsünde olup icralık olabilirsin.

PTT konutta ödeme sistemiyle parayı gönderiyorsun. Para ya da para geldi bildirimi adamın konutuna kadar gidiyor. Adam parayı alır -almaz, kendi bilir. Rizikosu ona geçiyor seni icralık yapamaz.

Yapsa bile makbuzunu gösterirsin bye-bye. Sen sadece parayı almazsa bile döndüğüne dair evrağını da alıp arşivlemek lazım.

Geçmiş olsun dileğin için teşekkür ederim.

Seneca
17-12-2022, 12:11
Evet geliÅŸmeleri bekliyoruz?

hocam gelip fotoları çektiler o tarihte. 1 hafta sonra ilana koydular. birkaç gün önce ilandan kaldırdılar evi. bugün aradı ev sahibi şu fiyattan otur yoksa çık.

bu aşamadan sonra ne yapmalıyım, ev sahibinin niyeti belli oldu amaç evi satmak değil beni çıkartmakmış.

Seneca
17-12-2022, 12:13
yukarıdaki mesajım bozuk çıkmış tekrar yazıyorum müsadenizle.

hocam gelip fotoları çektiler o tarihte. 1 hafta sonra ilana koydular. birkaç gün önce ilandan kaldırdılar evi. bugün aradı ev sahibi şu fiyattan otur yoksa çık.

bu aşamadan sonra ne yapmalıyım, ev sahibinin niyeti belli oldu amaç evi satmak değil beni çıkartmakmış.

sportwagon
17-12-2022, 13:29
yukarıdaki mesajım bozuk çıkmış tekrar yazıyorum müsadenizle.

Kendi evimi kiraya verip , istanbul kadıköy bölgesinde kiralık daire tuttum 3 sene önce son 1 senedir daire sahibi önce evim yıkılıyor başka dairem yok çıkın evde ben oturacağım ile başladı, daha sonra % 100 zam yapın aralıga kadar oturuna döndü son aylarda evi satıyorum ile devam ediyor..... Zengin bir insan değillim maaşla çalışıyorum, kendi evimde oturan kiracımı arayıp bana yapılan muameleyi yapmaktan utanıyorum, hakkım olduğunada inanmıyorum. Devletin size verdiği hakları sonuna kadar kullanın , 5 yıl boyunca yapabileceği hç bir şey yok daha sonrasında kira tespit davası açıp kiraya müdahale edebilir

Kahn23
17-12-2022, 13:31
Kira neydi şimdi ne istiyor ?

Seneca
17-12-2022, 15:02
Kendi evimi kiraya verip , istanbul kadıköy bölgesinde kiralık daire tuttum 3 sene önce son 1 senedir daire sahibi önce evim yıkılıyor başka dairem yok çıkın evde ben oturacağım ile başladı, daha sonra % 100 zam yapın aralıga kadar oturuna döndü son aylarda evi satıyorum ile devam ediyor..... Zengin bir insan değillim maaşla çalışıyorum, kendi evimde oturan kiracımı arayıp bana yapılan muameleyi yapmaktan utanıyorum, hakkım olduğunada inanmıyorum. Devletin size verdiği hakları sonuna kadar kullanın , 5 yıl boyunca yapabileceği hç bir şey yok daha sonrasında kira tespit davası açıp kiraya müdahale edebilir

şuan benden istediği kira %300 artışa denk geliyor. el insaf hocam bu nedir. %25 kanunu var şu an geçici olarak. fakat kendisi telefonu açar açmaz bana direk şu fiyattan otur yoksa çık dedi. deseydiki orta yolu bulalım ben normal tüfe %70 üzerinden de yollardım bu kirayı.

haklısınız haklarımı sonuna kadar kullanacağım, utanmadan bir de bana şu tarihe kadar çık kendine yeni ev bak o zaman diyor.

bilalMW
18-12-2022, 13:48
şuan benden istediği kira %300 artışa denk geliyor. el insaf hocam bu nedir. %25 kanunu var şu an geçici olarak. fakat kendisi telefonu açar açmaz bana direk şu fiyattan otur yoksa çık dedi. deseydiki orta yolu bulalım ben normal tüfe %70 üzerinden de yollardım bu kirayı.

haklısınız haklarımı sonuna kadar kullanacağım, utanmadan bir de bana şu tarihe kadar çık kendine yeni ev bak o zaman diyor.

üstad,

benzer durumdan bende geçiyorum olayın anahtar kısmı şu: psikolojik savaş.

Ev sahipleride biliyor kanuni olarak birşey yapamayacaklarını ya da sonuç almanın uzun zaman alacağını psikolojik savaş ile korkutup huzur bozup kaçırmak istiyorlar.

En az 1 deste ihtarname geldi bana son gelen ihtarname ekimde geldi: Mart 2023 de evi boşaltın. Bende diyeceğim hayır kardeş konrantıp var kontratımın dediği koşulları sağlıyorum. Senin sebeplerin samimi değil çıkmıyorum istersen mahkemeye ver. Uğraşmak istemiyor musun ver bana 70-80k yeni depozito taşınma kira farkı hemen çıkayım...

rain man
18-12-2022, 21:14
Ev sahibi değilim ama bu konuda nafaka konusu gibi taraflı.

Mal sahibi olmayan - görece daha az zengin olanı korumak amacıyla pozitif ayrımcılık mevcut.

Ama birileriyle takışıp bir evde keyifsizce oturacaksam ben çıkarım. Yoksa sürekli sinir harbi.

Allah herkesin karşısına iyi insanlar çıkartsın. Diyecek sözüm yok.

d3n1s
19-12-2022, 09:36
ilk maasimi aldigim donemlerde sirf zevkine kendime ev acmistim. O zamanlar Ankara'da iyi bir semtte, iyi bir site icerisinde, durumu orta halli olan bir evin kirasi, aidati, faturalari asgari ucretten biraz daha az tutuyordu. Su an bakiyorum ayni muhitte benzer durumlarda evlere, sirf evin kirasi asgari ucretten fazla, bunun aidati faturasi derken 1.5-2 asgari ucret arasinda bir yere geliyor. 12 yil deneyimli muhendisim, deneyimsiz halimle actigim evi simdi acamam, totom yemez. Totom yese, alistigim kosullarda yasamaya kalksam iflas ederim. Ben 12 yil deneyimi bosuna kazadim o vakit?

Geldigimiz noktada sanirim kimse kiralarin asiri arttigina itiraz edemez. Ama iste yukarida rain man'in de daha onceki sayfalarda baska forumdaslarin da dedigi gibi, meseleye hangi acidan bakildigina gore durum degisiyor.

Diyelim ev sahibiyim ve kira geliriyle geciniyorum. Gecen yil evi kiraya verdim 1000 liradan. Bu yil %25 artis yapilmasi benim net zarar etmem demek. Gecen yila gore o 1000 lira neredeyse yarisina dustu cunku alim gucu olarak. Simdi kiraci hakli mi %25 zam yapip oturmakta? Ya da rakamda anlasamadik diyelim, kiracinin cikmasini istemekte haksiz mi oluyorum?

Cok yazilir cizilir de iste netice donup dolasip iyi niyetli insanlarla karsilasmaya cikiyor.

DOHC
19-12-2022, 12:39
ilk maasimi aldigim donemlerde sirf zevkine kendime ev acmistim. O zamanlar Ankara'da iyi bir semtte, iyi bir site icerisinde, durumu orta halli olan bir evin kirasi, aidati, faturalari asgari ucretten biraz daha az tutuyordu. Su an bakiyorum ayni muhitte benzer durumlarda evlere, sirf evin kirasi asgari ucretten fazla, bunun aidati faturasi derken 1.5-2 asgari ucret arasinda bir yere geliyor. 12 yil deneyimli muhendisim, deneyimsiz halimle actigim evi simdi acamam, totom yemez. Totom yese, alistigim kosullarda yasamaya kalksam iflas ederim. Ben 12 yil deneyimi bosuna kazadim o vakit?

Geldigimiz noktada sanirim kimse kiralarin asiri arttigina itiraz edemez. Ama iste yukarida rain man'in de daha onceki sayfalarda baska forumdaslarin da dedigi gibi, meseleye hangi acidan bakildigina gore durum degisiyor.

Diyelim ev sahibiyim ve kira geliriyle geciniyorum. Gecen yil evi kiraya verdim 1000 liradan. Bu yil %25 artis yapilmasi benim net zarar etmem demek. Gecen yila gore o 1000 lira neredeyse yarisina dustu cunku alim gucu olarak. Simdi kiraci hakli mi %25 zam yapip oturmakta? Ya da rakamda anlasamadik diyelim, kiracinin cikmasini istemekte haksiz mi oluyorum?

Cok yazilir cizilir de iste netice donup dolasip iyi niyetli insanlarla karsilasmaya cikiyor.

Kiraların "aşırı" arttığı bence tartışmalı.
Resmi enflasyon %85, ENAG enflasyonu %185 olduğu bir yerde insanlar gelirlerini gerçek enflasyon oranında korumak ister.
Sen demişsin ilk maaş dönemi ne güzeldi diye. Problem gelirlerin gerçek enflasyon kadar artmaması.
Asgari ücret 2016'dan sonra çıldırdı. Deli oranlarda artış oldu.
Keşke kanunlarda "maaş artış oranları asgari ücret artışıdan az olamaz" diye madde olsa da herkesin geliri korunsaydı, halk asgari ücrete yakın maaş alır hale gelmeseydi.

d3n1s
19-12-2022, 12:54
Kiraların "aşırı" arttığı bence tartışmalı.
Resmi enflasyon %85, ENAG enflasyonu %185 olduğu bir yerde insanlar gelirlerini gerçek enflasyon oranında korumak ister.
Sen demişsin ilk maaş dönemi ne güzeldi diye. Problem gelirlerin gerçek enflasyon kadar artmaması.
Asgari ücret 2016'dan sonra çıldırdı. Deli oranlarda artış oldu.
Keşke kanunlarda "maaş artış oranları asgari ücret artışıdan az olamaz" diye madde olsa da herkesin geliri korunsaydı, halk asgari ücrete yakın maaş alır hale gelmeseydi.

bir anlasmazlik olmus, duzelteyim. Ben kendi maasimdan ornek vermedim zaten. Ev kiralari ile asgari ucret arasinda bir denklem kurdum, hala da arkasindayim bunun. 2010 yilinda ev kirasi, aidati ve evin butun faturalari asgari ucretten daha azdi, simdi ayni evin kirasi, aidati ve butun faturalari 2 asgari ucrete yaklasiyor. 12 yilda ev kirasi, aidat ve faturalarda yaklasik 2 katlik artis olmus asgari ucret endeksinde.

gecen yil (2021 ekim diye hatirliyorum) su ilandaki ( https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-kiralik-tunali-hilmi-caddesi-buklum-sokakta-yapili-3-plus1-daire-1064736095/detay ) eve denk bir evin ilani 4000 liradan girilmisti mesela.

ya da daha eskiyle ilgili soyle bir ornek verebilirim, Ankara Konutkent 1'de 3+1 ev tutmustum 2013 yilinin mart ayinda, aylik 700 liraya. O donemin asgari ucreti 774 lira, kaynak: https://www.csgb.gov.tr/media/1228/2013_birincialtiay.pdf

simdi ayni evlere aylik istenen rakam 7000 lira, kaynak sahibinden.com Hata Sayfası (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/ankara-cankaya-cayyolu-umitkoy-konutkent-mah.?a20=38474) 6500'den anlastik diyelim, mevcut asgari ucret 5500 lira.

Umarim demek istedigimi anlatabilmisimdir.

DOHC
19-12-2022, 13:13
bir anlasmazlik olmus, duzelteyim. Ben kendi maasimdan ornek vermedim zaten. Ev kiralari ile asgari ucret arasinda bir denklem kurdum, hala da arkasindayim bunun. 2010 yilinda ev kirasi, aidati ve evin butun faturalari asgari ucretten daha azdi, simdi ayni evin kirasi, aidati ve butun faturalari 2 asgari ucrete yaklasiyor. 12 yilda ev kirasi, aidat ve faturalarda yaklasik 2 katlik artis olmus asgari ucret endeksinde.

gecen yil (2021 ekim diye hatirliyorum) su ilandaki ( https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-kiralik-tunali-hilmi-caddesi-buklum-sokakta-yapili-3-plus1-daire-1064736095/detay ) eve denk bir evin ilani 4000 liradan girilmisti mesela.

ya da daha eskiyle ilgili soyle bir ornek verebilirim, Ankara Konutkent 1'de 3+1 ev tutmustum 2013 yilinin mart ayinda, aylik 700 liraya. O donemin asgari ucreti 774 lira, kaynak: https://www.csgb.gov.tr/media/1228/2013_birincialtiay.pdf

simdi ayni evlere aylik istenen rakam 7000 lira, kaynak sahibinden.com Hata Sayfası (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/ankara-cankaya-cayyolu-umitkoy-konutkent-mah.?a20=38474) 6500'den anlastik diyelim, mevcut asgari ucret 5500 lira.

Umarim demek istedigimi anlatabilmisimdir.

Seni anlıyorum. Aynı şeyleri değişik kelimeler ile yazıyoruz aslında.
Asgari ücret artışı son 5-6 yılda ne kadar yüksek olsa da gerçek enflasyonun altında kalıyor.
Ev sahipleri de gerçekten yaşadıkları enflasyon oranında kiralarını arttırıyor.
Asgari ücretli de eskiden karşılayabildiği evleri zaman içinde karşılayamaz hale geliyor.......

d3n1s
19-12-2022, 14:44
Seni anlıyorum. Aynı şeyleri değişik kelimeler ile yazıyoruz aslında.
Asgari ücret artışı son 5-6 yılda ne kadar yüksek olsa da gerçek enflasyonun altında kalıyor.
Ev sahipleri de gerçekten yaşadıkları enflasyon oranında kiralarını arttırıyor.
Asgari ücretli de eskiden karşılayabildiği evleri zaman içinde karşılayamaz hale geliyor.......

Simdi anladim :) hal boyleyken, gercekten %25 zam yapip oturmak ne derece hakkaniyetli? Ote yandan, ben kendi maasima 2x almamisken kirayi 2x yapmak da bir o kadar haksizlik. Rabbena hepbena yapmadan orta yol bulunmali, ne ev sahibini magdur edecek, ne de kiraciyi.

S.Özcan
19-12-2022, 15:21
Bütün ev sahipleri mi böyle olur arkadaş anlamadım. Eniştem'in ev sahibi de evini satacağını söyleyip eniştemi ev'den çıkartmaya çalışıyor.

GokhanRS
20-12-2022, 09:40
sorun yaşamak istemeyen ev sahipleri yeni yöntem bulmuş. şahıs şirketi kurup günlük kiralık ev veriyorlar. örneğin 365gün kiraya verip 12 taksite bölüyorlar :D aslında mantıklı, kazandığı paradan devlette vergi almış oluyor.

turboman
20-12-2022, 21:51
Şu an 5 yıldır oturduğum evden haftaya çıkıyorum kiram 1200 tl. 5 yıl önce 650 tl ile kiralamıştım. Geçen sene 1200 kira veriyordum maaşım 5500 tl idi, şimdi maaş 10000 tl ve yeni bir ev tutacak olsam aynı ev 8000 tl. Yani kira 7 kat artmış ama benim maaş 2 kat artmış. Şimdi 8 bine ev tutsam 2 binle nasıl geçinecem. Bizde mecburen ev eşyalarını sattık ve yan binada oturan babamın evine taşınacağız. Bu millet bunu hak etti ama ben hak edecek birşey yapmadım. Zaten önümüzdeki yaz yurtdışına gideceğim ailecek kalanlara allah yardım etsin diyecem ama %50 lik kısıma sadece gerisi daha beter olsun inşallah.

DOHC
20-12-2022, 22:01
sorun yaşamak istemeyen ev sahipleri yeni yöntem bulmuş. şahıs şirketi kurup günlük kiralık ev veriyorlar. örneğin 365gün kiraya verip 12 taksite bölüyorlar :D aslında mantıklı, kazandığı paradan devlette vergi almış oluyor.

Gelecek seneden itibaren kontratlar edevletten yapılacak zaten sanırım.

Seneca
08-01-2023, 14:06
Güncelleme yapayım. Ev sahibi geçen gün özür diledi. Ara yolu bulduk %70 civarı mevcut tüfeye denk gelen bir fiyat teklif etti. Ben de tamam dedim normalde 25 üstü yapılmıyor ama yapalım dedim. Ev halen satışta bu arada o konuda bir gelişme yok sadece kirayı hallettik. Gelecek sene bakalım ne olacak.

DOHC
08-01-2023, 14:40
Güncelleme yapayım. Ev sahibi geçen gün özür diledi. Ara yolu bulduk %70 civarı mevcut tüfeye denk gelen bir fiyat teklif etti. Ben de tamam dedim normalde 25 üstü yapılmıyor ama yapalım dedim. Ev halen satışta bu arada o konuda bir gelişme yok sadece kirayı hallettik. Gelecek sene bakalım ne olacak.

Keşke 25 ile 70'in orta yolunu bulsaydınız. Neticede biri senin hakkın, öteki ise ev sahibinin teklifi.
Pazarlık sünnettir :)

Seneca
08-01-2023, 14:47
Keşke 25 ile 70'in orta yolunu bulsaydınız. Neticede biri senin hakkın, öteki ise ev sahibinin teklifi.
Pazarlık sünnettir :)

Aslında o öyle deyince ben de dediğiniz gibi 25'le 70'in arasında bir şey teklif ettim fakat fakat çok ısrar etti rica etti tamam dedim ben de hocam.

aqustic
09-01-2023, 09:20
Şu an 5 yıldır oturduğum evden haftaya çıkıyorum kiram 1200 tl. 5 yıl önce 650 tl ile kiralamıştım. Geçen sene 1200 kira veriyordum maaşım 5500 tl idi, şimdi maaş 10000 tl ve yeni bir ev tutacak olsam aynı ev 8000 tl. Yani kira 7 kat artmış ama benim maaş 2 kat artmış. Şimdi 8 bine ev tutsam 2 binle nasıl geçinecem. Bizde mecburen ev eşyalarını sattık ve yan binada oturan babamın evine taşınacağız. Bu millet bunu hak etti ama ben hak edecek birşey yapmadım. Zaten önümüzdeki yaz yurtdışına gideceğim ailecek kalanlara allah yardım etsin diyecem ama %50 lik kısıma sadece gerisi daha beter olsun inşallah.

Antalyada mısınız?
Orda bir arkadaşım var.3500₺ kira ödüyor.Çıkarsam aynı ev 13000₺ diyor.
Antalya'da son 1 yıldır kiralar çok aşırı arttı..
Birçok sahil şehirleri kira artışları böyle devam ederse çalışacak memur da bulamıyacak.

turboman
09-01-2023, 09:56
Antalyada mısınız?
Orda bir arkadaşım var.3500₺ kira ödüyor.Çıkarsam aynı ev 13000₺ diyor.
Antalya'da son 1 yıldır kiralar çok aşırı arttı..
Birçok sahil şehirleri kira artışları böyle devam ederse çalışacak memur da bulamıyacak.
Antalyadayım. Şu an baba evindeyim kafam rahat, tek sorun ayrı eve alışınca biraz konfor eksikliği oluyor
2 haftadır bi sıkıntı yok. Kiralar inanın 2 hafta önce 8 den başlıyordu dün baktım 10 dan başlıyor işin garibi ilanlar hep aynı ilanlar gördüğüm kadarıyla bu işin sonu ne olacak bakalım nereye kadar böyle gidecek. İşin boyutu değişti zaten milletin psikolojisi yerlerde çalıştığı para yaşam giderlerine anca yetiyor buda gelecek kaygısı olarak endişelendiriyor. Benim yurtdışı planı var bu yıl içerisinde eğer olmaz ise köye dönüp orda yaşama düşüncem var. ev sahibi ve marketlere çalışacağıma gider kendime çalışırım en azından daha mutlu olurum...

darkred
20-02-2023, 11:12
Forumda bu kiracı ev sahibi konularını okuyor ve takip ediyordum. Bende 8,5 yıldır kiracıyım. 2 gün önce aldığım telefonla Haziran ayında evi boşaltmam istendi. Ev sahibi kendisi oturacakmış. 1.5 yıllık kontratım olmasına rağmen kabul ettim ve ev arayışı içindeyim.8,5 yıldır kira ödemelerimi 1 gün geciktirmedim. Pandemi öncesi dönemde TEFE TÜFE oranında her yıl kira artışı yapıldı ancak o dönemde TEFE TÜFE ye göre 1820 TL olan kirayı 1800 olarak yatırdım diye telefon açtı 20 lira eksik yatırmışsın diye. Pandemi sonrası konutta zam oranı %25 olmasına rağmen ev sahibimden gelen %50 zam teklifini sorgusuz itirazsız kabul ettim. Ayrıca geçen yılbaşında ve bu yılbaşında ev sahibimden talep olmamasına rağmen 2 kez %15 ve %35 olmak üzere kendiliğimden ara zam yaptım. Herkes bana enayimisin dedi. Müstakil olmasından kaynaklı rutubet sorunu oluştu 2 kez komple boya badana yaptırdım arayıp para dahi istemedim haber dahi vermedim. Şuan ciddi üzgün ve kızgınım.2 gündür uyuyamıyorum. Kendimi kovulmuş ve haksızlığa uğramış hissediyorum. Evlendikten sonra oturduğum ilk evimdi, oğlum o eve doğdu, anıları hatıraları vardı bende. Ev sahibimi asla mağdur etmediğimi düşünüyorum. Cidden çok zoruma gitti. Şimdi düşünüyorum da gerçekten enayilik etmişim. Annemin kayınvalidemin apartları var kirada kiracıları düzenli ödeme yaptığı için yıllardır zam yapmıyorlar. Ev sahiplerim çok yaşlı olmalarına rağmen biz oturacağız kisvesiyle ben çıktıktan sonra daha yüksek bir rakama kiraya vereceklerini de adım gibi biliyorum. Maalesef ülkenin geldiği duruma bakılınca ev alma imkanı da oluşmuyor. 2milyon olan evler 0,69 sonrası 3 milyon bandına geldi Eskişehir de. Deprem sonrası kira fiyatları 1500 TL civarında artış gösterdi genel olarak. Her malın bir ederi var tabi ki kabul ancak işi bu kadar da fırsatçılığa çevirmek ahlak sorunu yaşadığımızın en büyük kanıtı bence. Neyse ciddi doluyum bu konuda biraz içimi döktüm varsayın.

aqustic
20-02-2023, 11:32
Forumda bu kiracı ev sahibi konularını okuyor ve takip ediyordum. Bende 8,5 yıldır kiracıyım. 2 gün önce aldığım telefonla Haziran ayında evi boşaltmam istendi. Ev sahibi kendisi oturacakmış. 1.5 yıllık kontratım olmasına rağmen kabul ettim ve ev arayışı içindeyim.8,5 yıldır kira ödemelerimi 1 gün geciktirmedim. Pandemi öncesi dönemde TEFE TÜFE oranında her yıl kira artışı yapıldı ancak o dönemde TEFE TÜFE ye göre 1820 TL olan kirayı 1800 olarak yatırdım diye telefon açtı 20 lira eksik yatırmışsın diye. Pandemi sonrası konutta zam oranı %25 olmasına rağmen ev sahibimden gelen %50 zam teklifini sorgusuz itirazsız kabul ettim. Ayrıca geçen yılbaşında ve bu yılbaşında ev sahibimden talep olmamasına rağmen 2 kez %15 ve %35 olmak üzere kendiliğimden ara zam yaptım. Herkes bana enayimisin dedi. Müstakil olmasından kaynaklı rutubet sorunu oluştu 2 kez komple boya badana yaptırdım arayıp para dahi istemedim haber dahi vermedim. Şuan ciddi üzgün ve kızgınım.2 gündür uyuyamıyorum. Kendimi kovulmuş ve haksızlığa uğramış hissediyorum. Evlendikten sonra oturduğum ilk evimdi, oğlum o eve doğdu, anıları hatıraları vardı bende. Ev sahibimi asla mağdur etmediğimi düşünüyorum. Cidden çok zoruma gitti. Şimdi düşünüyorum da gerçekten enayilik etmişim. Annemin kayınvalidemin apartları var kirada kiracıları düzenli ödeme yaptığı için yıllardır zam yapmıyorlar. Ev sahiplerim çok yaşlı olmalarına rağmen biz oturacağız kisvesiyle ben çıktıktan sonra daha yüksek bir rakama kiraya vereceklerini de adım gibi biliyorum. Maalesef ülkenin geldiği duruma bakılınca ev alma imkanı da oluşmuyor. 2milyon olan evler 0,69 sonrası 3 milyon bandına geldi Eskişehir de. Deprem sonrası kira fiyatları 1500 TL civarında artış gösterdi genel olarak. Her malın bir ederi var tabi ki kabul ancak işi bu kadar da fırsatçılığa çevirmek ahlak sorunu yaşadığımızın en büyük kanıtı bence. Neyse ciddi doluyum bu konuda biraz içimi döktüm varsayın.

Kendi oturacaksa yazılı olarak ihtarname çeksin...Şayet siz çıktıktan sonra başkasına kiraya verirse siz mahkemeye verin.
Veya adam gibi söylesin kafasından geçen rakamı.Taşınmak kolay değil.Bir sürü masraf ve zaman gidecek.4-5 bin arası derse imkanınız varsa kabul edin.

DOHC
20-02-2023, 11:37

Valla insanoğlu nankör ve doyumsuzdur.
Keşke kanun ne diyorsa onu yapsaydınız, ne eksiği ne fazlası.
Ev sahibinin o şehirde başka evi varsa sana çık diyemek diye birşey kalmış aklımda. Bir araştırın.
Evi de takip edeceğini, kendisi oturmaz ise dava açacağını söyleyin.
Hatta en iyisi çıkmaktan vazgeçtim diyin. Kontrat varmış 1.5 yıl, çıkma taahütnamesi falan da yoktur muhtemelen.
İlla çıkacaksanız yokuşa sürün. Taşınma parası, hava parası vs isteyin.

darkred
20-02-2023, 11:44
Kendi oturacaksa yazılı olarak ihtarname çeksin...Şayet siz çıktıktan sonra başkasına kiraya verirse siz mahkemeye verin.
Veya adam gibi söylesin kafasından geçen rakamı.Taşınmak kolay değil.Bir sürü masraf ve zaman gidecek.4-5 bin arası derse imkanınız varsa kabul edin.

Abi ben uğraşamam o işlerle mal adamın malı beni içinde istemiyorsa oturum süremi uzatmak adına ihtar vs yokuş yapamam yani. Ayrıca artık huzurum kaçmış durumda bu iş ne kadar o uzarsa o kadar huzursuz gün yaşayacağım.

2022 temmuz ayında 2000TL olan kiramı %50 zam ile 3000TL yaptık. Bende geçen ay 4000TL ye çıkarttım kendim. Talep olmadığı halde hemde.

2023 temmuzunda da tekrar rutin dönemde zam sürecini konuşuruz diye düşünmüştüm aklımdan 5500-6000 geçiyordu ama tahliye istedi.

Oturduğum sitede aynı emsal ev son 7000 TL den kiraya verilmiş. 8,5 yıllık kiracı olarak rayiç bedele yaklaştırmaya çalışıp mağdur etmemeye çalışıyordum kendimce.

Hayatımda ilk kez taşınacağım masraf edeceğim, para kaybedeceğim evet ama artık bitti o ev bende. Huzurla oturamam artık. Her kira ödediğimde bir daha ne zaman arayacak evi boşalt diyecek diye bekleyemem.

DOHC
20-02-2023, 12:06
Abi ben uğraşamam o işlerle mal adamın malı beni içinde istemiyorsa oturum süremi uzatmak adına ihtar vs yokuş yapamam yani. Ayrıca artık huzurum kaçmış durumda bu iş ne kadar o uzarsa o kadar huzursuz gün yaşayacağım.

2022 temmuz ayında 2000TL olan kiramı %50 zam ile 3000TL yaptık. Bende geçen ay 4000TL ye çıkarttım kendim. Talep olmadığı halde hemde.

2023 temmuzunda da tekrar rutin dönemde zam sürecini konuşuruz diye düşünmüştüm aklımdan 5500-6000 geçiyordu ama tahliye istedi.

Oturduğum sitede aynı emsal ev son 7000 TL den kiraya verilmiş. 8,5 yıllık kiracı olarak rayiç bedele yaklaştırmaya çalışıp mağdur etmemeye çalışıyordum kendimce.

Hayatımda ilk kez taşınacağım masraf edeceğim, para kaybedeceğim evet ama artık bitti o ev bende. Huzurla oturamam artık. Her kira ödediğimde bir daha ne zaman arayacak evi boşalt diyecek diye bekleyemem.

5 yılı geçtiği için kira tespit davası açabilir. 2 sene sürer.
10 yıl bitince de çık diyebilir ki senin de 1.5 yıl kontratın varmış, 10 yıla tamamlıyor.
Sen gereğinden fazla iyi niyetli davranıp, bunun kurbanı olmuşsun. Ben olsam çıkmazdım kontrat sonuna kadar.
Kanunlar senden yana.

pirasa
20-02-2023, 13:00

resmen herkesin aradığı kiracı modelisiniz. bir telefonla rahatsız olup bir daha burada huzurlu oturamam diyerek çıkıyorsunuz. millet kiracının kapısında yatıyor her ay formaliteden eve görücü getiriyor. görücülerle kiracıyı tahrik ediyor "alırsak ne zaman çıkarsınız. hemen çıkacak mısınız?" gibi. en güzeli yukaridaki arkadaşın söylediği gibi ihtarnameyle tahliye talebi istemek, sonrasında takip edip ev kiraya verildiğinde tazminat davası açarak parasını almak benim aklıma yatan yol.

TarikS
20-02-2023, 13:02

olm sen çok naif adamsın, yok mu sert konuşmayı kanunu hukuku mevzuatı bilen bir avukat tanıdığın, avukat olmasa da olur mk arayıp bu adamı darlamayın size dünyayı dar ederim diyecek biri? :D

AliGizda
20-02-2023, 14:52

Bende aynı şeyleri yaşamamak için yaklaşık 3 ay önce ev sahibi oldum ama evi alana kadar yaşadığım sinir, stresi kelimelerle ifade edemem. Ev bakmaktan günlerce çalışamadım, düşünmekten günlerce uyuyamadım.

İnşAllah siz de ev sahibi olur, bu tarz insanlarla muhattap olmak zorunda kalmazsınız.

gökan
20-02-2023, 17:47
Ailemdepremzede ev sahibi çıkın diye başımızın etini yedi…başta iyilik yaptılar iki yaşlı insan şimdide çıkarmak için süreklli ne zaman çıkacaksınız diyor . İnsanları anlayamıyorum kirayıda ödüyoruz zamanında

bilalMW
20-02-2023, 21:08
5 yılı geçtiği için kira tespit davası açabilir. 2 sene sürer.
10 yıl bitince de çık diyebilir ki senin de 1.5 yıl kontratın varmış, 10 yıla tamamlıyor.
Sen gereğinden fazla iyi niyetli davranıp, bunun kurbanı olmuşsun. Ben olsam çıkmazdım kontrat sonuna kadar.
Kanunlar senden yana.

ara zamları vs fazla ödeme yapmışım yanlışlıkla onları geri iste. sen zam istemedin ben yanlışlıkla işlem hatası yaptım de. Hatta ödemezse bunla alakalı bankayla görüştüm dava açabilirsin dedi de yürü oradan. biraz onun götü tutuşsun.

darkred
21-02-2023, 11:32
Cevap yazan herkese teşekkür ederim. Kiracı olarak haklarımı biliyorum. Ancak ben bu tip işlerle uğraşacak biri değilim.

Şuan istediğim kriterde ev bulamam ve belirsizlik en huzur kaçıran tarafı. Satın alma veya kira her ihtimali değerlendirmeye çalışıyorum.

Umarım kısa sürede çözer ve taşınırım. Tekrar teşekkürler desteğiniz için.

pirasa
21-02-2023, 14:23
Cevap yazan herkese teşekkür ederim. Kiracı olarak haklarımı biliyorum. Ancak ben bu tip işlerle uğraşacak biri değilim.

Şuan istediğim kriterde ev bulamam ve belirsizlik en huzur kaçıran tarafı. Satın alma veya kira her ihtimali değerlendirmeye çalışıyorum.

ben mesela tam bu işlerle uğraşacak adamım fakat hanım hiç değil. sırf hanımın dırdırına ev alıp 15 yıl kredi taksiti ödeyeceğim.

bilalMW
21-02-2023, 14:57

ev alabilme gücünüz var ise s*ktir et gitsin abi. Ama sırf senin güzel iyi niyetin bu kadar suistimal edildiği için ben olsam mahkemeye versin icra talebinde bulunsun. Uğraşıversin...

Velev ki o haklı çıktı 3 yıl o ev kiracı alamaz pirince giderken nohuttan olsun..

TarikS
21-02-2023, 17:40
ev alabilme gücünüz var ise s*ktir et gitsin abi. Ama sırf senin güzel iyi niyetin bu kadar suistimal edildiği için ben olsam mahkemeye versin icra talebinde bulunsun. Uğraşıversin...

Velev ki o haklı çıktı 3 yıl o ev kiracı alamaz pirince giderken nohuttan olsun..

Aynen Evren darkred bari bunu yap, mazlumları ezmek alışkanlık haline gelmesin ibinede :)

Ozan Özer
21-02-2023, 20:34

Öncelikle büyük geçmiş olsun.Umarım en kısa sürede sizin gibi iyi insanlara laik bir ev bulursunuz. Tabi bu ülkede kiracı olmak her zaman için cebinde saatli bomba taşımaya benziyor ne yazık ki.
Bizde bundan 3 yıl önce, ev sahibinin "Evi satacağım, vazgeçtim kalın, yok yok satacağım" demesinden bunalarak mecbur ev arayışına başlamıştık ve ne şanstır ki aynı sitede farklı apartmanda bir ev bularak, ev sahibi olduk.
Bu arada ev sahibi gerçekten de evi sattı..O dönemde faizler oldukça düşüktü,hatırlayan vardır.Aksi halde şimdiki faizlerle evi almamız imkansızdı zaten..Gerçekten bu dönemde Allah kiracı olanların yardımcısı olsun.O hayırsız telefonun ne zaman geleceğini merak ederek yaşamak, büyük bir kalp çarpıntısı sebebi çünkü.
Babamdan kalma bir dükkan var ve bu hafta kiracıyla yeniden sözleşme koşullarını konuşacağız.Hali hazırda benzer dükkanların ederinin %50si değerinde kira ödüyor..Ve buna rağmen her kira döneminde 100-200tl düşelim muhabbetini yapan, kirayı sürekli geciktiren (1 aya kadar); buna rağmen maddi durumu oldukça iyi birisi. Yeni dönemde ya olması gereken kirayı ödemesini söyleyeceğim yada çıkmasını..Herkese hak ettiği gibi yaklaşacaksın bu dönemde.Kiracımız sizin gibi biri olsaydı, her ay teşekkür edip sesini duymak için arıyor olurdum kesinlikle..
Yeni yolunuz hayırlara vesile olsun inşallah.:icon_tup:

darkred
01-03-2023, 16:49
Arkadaşlar merhabalar, yine içimi dökmeye geldim :)

Benim için çok zor geçen 10 günün ardından bugün bazı hamleler yaptım. 0,69'dan ömrümün 15 yılına tekabül edecek bir konut kredisi başvurusunda bulundum. Araçlarımı satarak üzerini kredi ile destekleyerek bir konut sahibi olmaya karar verdim. Artık 15 yıl boyunca ne ödeyeceğimi en azından biliyorum. En çokta ülkedeki enflasyona güvenerek bu kararı verdim. Çünkü bu kadar içine ettikleri ekonomiyi toparlayamayacakları da aşikar. Hükümet değişimi olsa da işler kolay görünmüyor. Deprem nedeniyle kira fiyatları ciddi artış yaşadı Eskişehir de. Favoriye günlük 10 kiralık ev ekliyorum akşam eşime göstermek için açtığımda 3 tanesi duruyor oluyor. Bu talep ve deprem bölgesindeki göçün daha da yoğunlaşması kısa sürede konut arzının talebi karşılayamamasına yol açacak. Bu da doğal olarak fiyatlara etki edecek. Bugün zorlanarak aldığımı, yarın bırakın almayı kiralayamayacağım belki de. Bu yüzden arabalarımı, benim olmasa da yaşadığım evimi, muhitimi her şeyimi değiştirip kilometreyi sıfırlıyorum. Bazıları için çok kolay olsa da bu benim için inanılmaz zor bir süreç oluyor, olacak. Keşke 2015-2019 arası günlere dönsek. Bu güne kıyasla kazandığımız 3 kuruşa her istediğimizi karşılayabilir durumdaydık. Bunları neden yazıyorum derseniz de 2-3 sene sonra bugünlerimi hatırlayıp iyi ki mi diyeceğim yoksa lanet olsun mu diyeceğim onu görmek için tarihe not düştüm.

Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

evliya
01-03-2023, 18:10
En güzelini yapmışsınız, hayırlı olsun. 3-5 seneye zaten ödeyeceğiniz kredi taksitleri komik rakamlar gelir gözünüze.

DOHC
01-03-2023, 19:12
Hayırlı olsun.
0.69 ile bulabilmek büyük başarı ve/veya tanıdık işi olmalı tutara göre.
0.69'dan verdikleri kredi 400 - 500k TL'yi geçmiyordu sanırım.

livaneli
01-03-2023, 23:51

Benim için çok zor geçen 10 günün ardından bugün bazı hamleler yaptım. 0,69'dan ömrümün 15 yılına tekabül edecek bir konut kredisi başvurusunda bulundum. Araçlarımı satarak üzerini kredi ile destekleyerek bir konut sahibi olmaya karar verdim. Artık 15 yıl boyunca ne ödeyeceğimi en azından biliyorum. En çokta ülkedeki enflasyona güvenerek bu kararı verdim. Çünkü bu kadar içine ettikleri ekonomiyi toparlayamayacakları da aşikar. Hükümet değişimi olsa da işler kolay görünmüyor. Deprem nedeniyle kira fiyatları ciddi artış yaşadı Eskişehir de. Favoriye günlük 10 kiralık ev ekliyorum akşam eşime göstermek için açtığımda 3 tanesi duruyor oluyor. Bu talep ve deprem bölgesindeki göçün daha da yoğunlaşması kısa sürede konut arzının talebi karşılayamamasına yol açacak. Bu da doğal olarak fiyatlara etki edecek. Bugün zorlanarak aldığımı, yarın bırakın almayı kiralayamayacağım belki de. Bu yüzden arabalarımı, benim olmasa da yaşadığım evimi, muhitimi her şeyimi değiştirip kilometreyi sıfırlıyorum. Bazıları için çok kolay olsa da bu benim için inanılmaz zor bir süreç oluyor, olacak. Keşke 2015-2019 arası günlere dönsek. Bu güne kıyasla kazandığımız 3 kuruşa her istediğimizi karşılayabilir durumdaydık. Bunları neden yazıyorum derseniz de 2-3 sene sonra bugünlerimi hatırlayıp iyi ki mi diyeceğim yoksa lanet olsun mu diyeceğim onu görmek için tarihe not düştüm.

6 yıl önce hatunun zoruyla çift kredi çekip asla satmam ben bunu dediğim 60 model BMW r50 motorumu da satarak bir ev aldık. Kiramız 600 Lira iken 4200 kredi ödemeye başladık. Bu süreçte kiralar hızla yükseldi, iki ay sonra bizim çıktığımız evi önerimizle arkadaşımız 1300 Liradan tuttu. 4 yıl sonra büyük kredi bitti, küçüğü pul parası gibi (1500 Lira) kaldı, buradaki muadil kiralık evler şu an 10-12 bin civarına çıktı.
Sözün özü, iyi etmişsiniz.

CenkB
02-03-2023, 07:46

Hayırlısı olsun hakkınızda. Şuan eşimin doğu görevi için farklı bir ildeyiz. Doğu görevi bittiğinde ki 2 senesi var daha yüksek ihtimalle Eskişehir'e taşınacağız(Benim işim sebebiyle).
Biz bile şimdiden araştıralım hatta ev alabiliyorsak alalım diye bakınırken bence çok iyi yapmışsınız.

darkred
02-03-2023, 07:59
En güzelini yapmışsınız, hayırlı olsun. 3-5 seneye zaten ödeyeceğiniz kredi taksitleri komik rakamlar gelir gözünüze.

3 yıl kadar önce maaşının %45ine krediye giren arkadaşımın taksiti şuan neredeyse %15 e tekabül ediyor. Bu biraz cesaret verdi bana. Birde kirada oturduğumda nefes aldıkça o parayı ödemek zorunda olacağım ama şimdi en azından bir gün bitecek.

Hayırlı olsun.
0.69 ile bulabilmek büyük başarı ve/veya tanıdık işi olmalı tutara göre.
0.69'dan verdikleri kredi 400 - 500k TL'yi geçmiyordu sanırım.

Teşekkürler. Eskişehir, istanbul veya ankara gibi değil ***** anadolu kenti çok çok zengini yok olanında zaten evi barkı var. İnşaatçılar ellerindeki evleri satmak için mecburen 2 milyona kadar kredi kullandırmak zorundalar çünkü satamıyorlar. Satamadıkça yeni projeye başlayamıyorlar. Çok olmasa da 0,69 la 2m Tl ye kadar kredi kullanabileceğiniz projeler var. Şuan ikinci el ev almak isterseniz 300k TL veriyor kamu bankaları maksimum 1.20 oran ile.

6 yıl önce hatunun zoruyla çift kredi çekip asla satmam ben bunu dediğim 60 model BMW r50 motorumu da satarak bir ev aldık. Kiramız 600 Lira iken 4200 kredi ödemeye başladık. Bu süreçte kiralar hızla yükseldi, iki ay sonra bizim çıktığımız evi önerimizle arkadaşımız 1300 Liradan tuttu. 4 yıl sonra büyük kredi bitti, küçüğü pul parası gibi (1500 Lira) kaldı, buradaki muadil kiralık evler şu an 10-12 bin civarına çıktı.
Sözün özü, iyi etmişsiniz.

Çok teşekkür ederim umarım birkaç yıl sonra bende sizin yazdığınız satırları yazarım belki buralara. Çok sağolun.

Ome_RS
02-03-2023, 09:48

Hakkında hayırlısı olsun en doğrusunu yapmıssın Allah ödeme kolaylığı versin.
2017 yılında ben de aynı şeyi yaptım maaşımın 4/3ü krediye gidiyordu eşimin maaşı ile idare ettik. Arabayı vs satıp sıfırlandım. Bir daha araba da alamayız diyorduk çok şükür aralıkta evin kredisi bitti arabalarımız da var. Umarım sen de daha iyilerine sahip olursun.

zOnstyLe
02-03-2023, 10:58
Hayırlı olsun ödeme gücünüz varsa cok mantıklı karar, bir sure sonra ödediğiniz tutar kiradan cok daha uyguna gelecek. Araba bir şekilde alınır iyi kötü ayağınızı yerden keser ev sahibi gibi bir sıkıntınız olmayacak buna değer.

darkred
09-03-2023, 16:59
Konu sahibi beni affetsin sürekli yazıyorum buraya,

1 günde 2 aracımı da satıp 1 araç aldım. Bu kadar hızlı gelişeceğini hiç düşünmemiştim. Fabiam sahibinden ilanını girdikten 10 saniye sonra çalan telefonla ilk arayana Eskişehir'e satıldı.

Fabia nın kaparaso gelince, Tiguanı da facebook alım satım grubuna koydum. İlanı koyduktan yaklaşık 10 dk sonra çalan telefonumla onunda kaparosu geldi ve Denizliye satıldı.

Pazartesi günü noter satışları arasında arkadaşın dükkanın da çay içerken oraya gelen başka bir arkadaşımın 301'ini 3dakikalık bir sürüş sonrasında almış bulundum.

Bunların hepsi aynı gün oldu. Nasıl olduğuna dair hiçbir fikrim yok. Sadece satar rakamlarının 10 lira altını yazmıştım. Pazarlıksız verdim birde.

Şuan bankanın kredi onayını bekliyoruz. Artık 301 modifik gruplarında takılıyorum facebookta :)

Nereden Nereye geldi Türkiye... Emeği geçenler sağolsunlar

TarikS
13-03-2023, 12:10

1 günde 2 aracımı da satıp 1 araç aldım. Bu kadar hızlı gelişeceğini hiç düşünmemiştim. Fabiam sahibinden ilanını girdikten 10 saniye sonra çalan telefonla ilk arayana Eskişehir'e satıldı.

Fabia nın kaparaso gelince, Tiguanı da facebook alım satım grubuna koydum. İlanı koyduktan yaklaşık 10 dk sonra çalan telefonumla onunda kaparosu geldi ve Denizliye satıldı.

Pazartesi günü noter satışları arasında arkadaşın dükkanın da çay içerken oraya gelen başka bir arkadaşımın 301'ini 3dakikalık bir sürüş sonrasında almış bulundum.

Bunların hepsi aynı gün oldu. Nasıl olduğuna dair hiçbir fikrim yok. Sadece satar rakamlarının 10 lira altını yazmıştım. Pazarlıksız verdim birde.

Şuan bankanın kredi onayını bekliyoruz. Artık 301 modifik gruplarında takılıyorum facebookta :)

Ben de 2007 megene 2 1.5 dizel sedan'a biniyorum brom, Allah kimseyi gördüğünden geri koymasın, mal geri gelir, huzur & sağlık daha önemli :D

Güzel ticaret olmuş valla sevindim

darkred
13-03-2023, 12:18
Ben de 2007 megene 2 1.5 dizel sedan'a biniyorum brom, Allah kimseyi gördüğünden geri koymasın, mal geri gelir, huzur & sağlık daha önemli :D

Güzel ticaret olmuş valla sevindim

Tarık teşekkür ederim kardeşim benim sağol. Tüm düzenim değişmek zorunda kaldı. Birde dediğin gibi gördüğümüzden geri düştük. Birçok borca harca girdik. Bunlar tabi biranda olunca huzur kalmadı stres çok. Herşey yolunda gidiyor çok şükür. Kredi onayımda geldi. Eksper ve tapu süreci kaldı. Sonrasında ev satışını aldıktan sonra taşınma telaşesi başlacak. Bakalım allah hepimiz için hayırlısını versin.

GokhanRS
13-03-2023, 12:52
çok mantıklı. ben de 10 yıl vade diye başlayıp 3ncü yıl kapatmıştım borcumu. Gerçi benim durum farklıydı ama 3ncü yıl taksitler komikleşmişti. Yurtdışına çıkınca da evin kalan borcu 6 ay da toplanmıştı ***** dolar tl kuru sayesinde.

ilk yıl ucu ucuna geçinebileceğinizi düşündüğünüz borçtan korkmamak lazım. Nakit bişi almak çok zor. Enflasyon ülkesinde taksitler sadece ilk yıl zorlar.

ES353
13-03-2023, 13:53

2019 yilinda bizde evi alirken daha 9 ay oncesinde sifir aldigim megane 4 u 1600 kmde muteahhite satmak zorunda kaldim ve acikcasi biraz zarar ederek satmistim. ardindan 9 ay arabasiz kaldik ve 9 ay sonrasinda aldigim arac 2012 fiestaydi ve fiestayi aldiktan 1 sene sonra tekrar neredeyse sifira yakin bir arac aldim. odedigimiz ev kredisi taksitleri evi aldiktan 5 6 ay sonra kira parasi gibi oldu hatta suan evi aldigim yerdeki kiralar odedigim taksidin 4 kati. bence ev herseyden daha onemli. gorulen hersey bir sure sonra daha iyi bir sekilde geri geliyor. bence cok iyi bir hamle yaptiniz pisman olmayacaginizdan eminim.

Birkan61
13-03-2023, 14:04
En güzelini yapmışsınız. Benzer şeyleri yazmaya geldim bende

4 yıl önce kiracıydım, F30 dizel arabam vardı yemeyip içmeyip F30 almıştım peşinat olarak onu sattım 140.000TL

6 ay kirada durduktan sonra ev sahibiminde saçma sapan biri olmasından ötürü ev arayışına girdim ve ev aldım

4150 TL maaşa çalışıp 2500 TL'lik taksite girmiştim. Araba peşinatı + altınları bozdurmuştuk.

Abartıyorum sanacaksınız belki ama 2-3 ay kadar sık sık akşam yemeklerini annemde yedik içtik :)

Peşine güzel zamlar aldım, param birikti Peugeot 407 aldım, sattım aldım derken 4 yıl içinde 2010 Bmw E90 alabilecek kıvama geldim

Ev taksitimin tam 4 katı benim burdada kiralar hayatımda verdiğim en mantıklı karardı

Ev almaya niyeti olupta borca girmeye korkan varsa hunharca girin derim her sene dahada zorlaşıyor.

Şuan banka 1.5milyon kredi verse tekrar bi ev borcuna girerim yokluk dönemlerindeki kart ödemesi aksatmalarımdan biraz kredi puanım düşmüş :D

Schumi
13-03-2023, 22:41
Şuan banka 1.5milyon kredi verse tekrar bi ev borcuna girerim

Herşey şuraya kadar çok güzel. Lütfen beni yanlış anlamayın. Yazlık alınır, kışlık alınır ne bilim bağ bahçe alınır ama kiraya vermek için ev almak büyük resimde soruna sebep maalesef.
Bazen bende düşünüyorum almayı ama yanlış yapıyoruz. Oturmayacağımız evleri sırf kiraya vermek için alıyoruz. Kiralar birazda bundan yükseliyor. Tabi ev fiyatları ile.
Ülkede konut bir yatırım aracıydı hep. Evet maalesef böyle ama mümkün olduğunca konuttan kaçınmak lazım yatırım için. Dükkan alınmalı, arsa alınmalı, başka bişi alınmalı.
Ben şahsen dükkan bakıyorum ama ev almamak için zor tutuyorum kendimi. Sırf bu sebeplerden dolayı.

Barınma ihtiyacı temel ihtiyaç ve kira / ev fiyatları yüzünden ülkenin sosyal dengesi bozuldu. Çok kötü yerlere doğru gidiyoruz.

DOHC
14-03-2023, 07:27
Herşey şuraya kadar çok güzel. Lütfen beni yanlış anlamayın. Yazlık alınır, kışlık alınır ne bilim bağ bahçe alınır ama kiraya vermek için ev almak büyük resimde soruna sebep maalesef.
Bazen bende düşünüyorum almayı ama yanlış yapıyoruz. Oturmayacağımız evleri sırf kiraya vermek için alıyoruz. Kiralar birazda bundan yükseliyor. Tabi ev fiyatları ile.
Ülkede konut bir yatırım aracıydı hep. Evet maalesef böyle ama mümkün olduğunca konuttan kaçınmak lazım yatırım için. Dükkan alınmalı, arsa alınmalı, başka bişi alınmalı.
Ben şahsen dükkan bakıyorum ama ev almamak için zor tutuyorum kendimi. Sırf bu sebeplerden dolayı.

Barınma ihtiyacı temel ihtiyaç ve kira / ev fiyatları yüzünden ülkenin sosyal dengesi bozuldu. Çok kötü yerlere doğru gidiyoruz.

Ben de tam tersi önce ev düşünürüm. Sonra para birikirse dükkan falan. Merkezi bir yerde ev alıp, çocuğa vermek isterim. Çöcuğa verene kadar da kiralar ile kendi bedelini ödemesini isterim.
Dükkan da güzel ama önce ailemin barınma ihtiyacı gelir.

melihyilmaz
14-03-2023, 07:41
Kendi oturduğum evden çıkıp kiraya geçtik Bursa'da. 1 yılda 2 tane kiracı geldi. Tövbe bi daha kiracımı, evi kirayamı vermek. Benden uzak dursun.

Schumi
14-03-2023, 14:53
Ben de tam tersi önce ev düşünürüm. Sonra para birikirse dükkan falan. Merkezi bir yerde ev alıp, çocuğa vermek isterim. Çöcuğa verene kadar da kiralar ile kendi bedelini ödemesini isterim.
Dükkan da güzel ama önce ailemin barınma ihtiyacı gelir.

Oturduğun ev dışındakini diyorum ben ama. 2inci 3üncü ev olarak. Tabiki öncelik oturacağın evi almalı.

DOHC
14-03-2023, 15:09
Oturduğun ev dışındakini diyorum ben ama. 2inci 3üncü ev olarak. Tabiki öncelik oturacağın evi almalı.

Ben de onu diyorum :)
Oturduğum ev benim çok şükür.
Oğlan 12 yaşında, ikinci bir ev alıp, o evlenene kadar kirasını toplayıp, evlenince de ya oturması için ona vermek veya oturmazsa kirasını ona vermek isterim destek için.

Birkan61
14-03-2023, 15:22

Abi estağfurullah neden yanlış anlayayım :) Size %100 katılıyorum lâkin bu ülkede yoksul sayılabilecek bir vatandaş için geleceğe bir yatırım yapmam gerekli.

Sebebi ise tam olarak DOHC abimin açıkladığı gibi, eli kulağında 3 ay sonra doğacak oğlum için bir yatırım düşüncesi

Oturduğum ev benim çok şükür.
Oğlan 12 yaşında, ikinci bir ev alıp, o evlenene kadar kirasını toplayıp, evlenince de ya oturması için ona vermek veya oturmazsa kirasını ona vermek isterim destek için.

Son cümlemde imkânım olursa ikinci ev almayı istememin sebebi tam olarak bu

Geç kaldığımız hergün bize yarar yazıyor ne yazık ki

Umarım ilerleyen dönemlerde herşey çok daha güzel olur

Birkan61
14-03-2023, 15:24
İmlâ hatalarımdan ötürü flood olacak ama, düzelt butonu yok, özür. :)

Geç kaldığımız hergün bize zarar yazıyor ne yazık ki

darkred
22-03-2023, 11:02
Kredim onaylandı, eve eksper gitti geldi eksper raporunu bankaya gönderdi, banka şu evrakı imzala bunu imzala hergün birşey gönderiyor henüz satış işlemini yapamadık.

Sanırım cuma yada pazartesi satış olur. Satış ne kadar geç olursa benim için o kadar iyi oluyor aslında arabaların parası günlük vadede duruyor.

1 gün gecikmesi 1000TL kar yazıyor bana oda taşınma masrafları abonelikleri filan çıkartıyor işte.

Evin iskanıda henüz alınmadığı için hemen alel acelede taşınmam sanırım. Bir iki kişi gelsin diye düşünüyorum. Güvenlik açısından.

Gelişmekte olan bir bölgeden aldığım için heryer tarla tapan ışıklandırma vs çok yok. O yüzden hemen koşa koşa gideyim gibi bir kafada değilim.

Satış işlemide olmadığı için garip bir boşluktayım. Kirada oturduğum şuanki evime ait hissedemiyorum artık. Diğer tarafın işlemleride bitmediği için onuda kabullenemedim.

Bir garip boşluktayım.

bilalMW
22-03-2023, 11:50
Kredim onaylandı, eve eksper gitti geldi eksper raporunu bankaya gönderdi, banka şu evrakı imzala bunu imzala hergün birşey gönderiyor henüz satış işlemini yapamadık.

Sanırım cuma yada pazartesi satış olur. Satış ne kadar geç olursa benim için o kadar iyi oluyor aslında arabaların parası günlük vadede duruyor.

1 gün gecikmesi 1000TL kar yazıyor bana oda taşınma masrafları abonelikleri filan çıkartıyor işte.

Evin iskanıda henüz alınmadığı için hemen alel acelede taşınmam sanırım. Bir iki kişi gelsin diye düşünüyorum. Güvenlik açısından.

Gelişmekte olan bir bölgeden aldığım için heryer tarla tapan ışıklandırma vs çok yok. O yüzden hemen koşa koşa gideyim gibi bir kafada değilim.

Satış işlemide olmadığı için garip bir boşluktayım. Kirada oturduğum şuanki evime ait hissedemiyorum artık. Diğer tarafın işlemleride bitmediği için onuda kabullenemedim.

Bir garip boşluktayım.

abi kendi evine geçiyorsun şükür ödeyecek gücün var. sal gitsin abi. maşallah.

AliGizda
22-03-2023, 12:34

Bir garip boşluktayım.

Benim kredi süreci çok sancılı geçmişti, o dönem geçirdiğim süre x10 olarak ömrümden gitmiştir net. Ben ev sahibine artık daha fazla kira ödememek için evi boşalttım, eşyayı kendi evime yığıp bir süre babamda kaldım. Hala daha internet gelmiş değil mesela :)

Herşey gönlünüzce olsun :) umarım min stresle atlatırsın süreci, ve tüm işlerin su gibi yolunda akar.

nyz_61
22-03-2023, 16:57

Bir garip boşluktayım.

Öncelikle yeni eviniz hayırlı olsun güle güle oturun. bende 2016 sene sonunda ev sahibimin aniden evi satmaya karar vermesi yüzünden kiralık ev bakarken bir anda dağ başında ev sahibi oldum ama şuan benim evin etrafı öyle güzel olduki gelenler buraşı şehir olmuş diyor 5 senede. ayrıca o dönem kendi maaşımdan yüksek taksitle kredi ödemeye başladım eşiminde yardımıyla. Sonra arabamı aldım evin kredisi 5 sene ödemiştim artık taksitleri çerez parası gibi ve altımdaki araba kredi borcumu 5 kez kapatmaya yetecek seviyeye gelmişti. Sonra kaşıntı vurdu ev 2+1 die satıp yine aynı siteden 3+1 aldım. hem evi hem arabayı sattım üstüne yine borçlanıp hem daha iyi bir ev aldım hemde çok daha iyi bir araba aldım(Aslında kredinin büyük kısmını araba için çekmiş oldum :D) şimdi 9. taksidi ödedim çok şükür şuanki aracımın değeri öyle arttıki satınca krediyi kapatabiliyorum ama bu devirde türk lirasıyla borçlanmak en doğru iş olduğu için ödeyebildiğim kadarını ödiycem taksitlerin. Sizede başta zor gelir belki 1 2 sene bunalabilrsiniz ama emin olun o 1 2 sene sonunda iyiki diyceksiniz. Allah ağız tadıyla yeni evinizde oturmayı nasip etsin.

darkred
28-03-2023, 16:58
Tüm yorumlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar. Burada yazdıklarınız inanın okudukça içimi rahatlattı. Bende o nedenle yazmaya devam ediyorum süreçleri.

Dün tapu sürecimde sona erdi. Artık kendime ait bir evim var. Ancak taşınma süreci 1-2 ay alacak gibi iskan sürecinden dolayı.

Taşınma süreci stresi abonelik vs stresleri kaldı tabi onlar için koşuşturmalar başlayacak. İlk taksidim önümüzdeki ay olacak.

Kredi 0,69 olduğu için ilk 4 yıl artarak devam edecek taksitler ve sonrasında sabitlenecek. O süreçte maaş zamlarımızla bu artışları telafi edeceğimizi düşünüyorum.

Hane gelirimizin yaklaşık 3te1 i ile başlayacak taksitler o nedenle ödeme zorluğu çok yaşamayacağımı düşünüyorum. Ama yaşamadan bilemem tabiki.

CenkB
28-03-2023, 18:44
Tüm yorumlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar. Burada yazdıklarınız inanın okudukça içimi rahatlattı. Bende o nedenle yazmaya devam ediyorum süreçleri.

Dün tapu sürecimde sona erdi. Artık kendime ait bir evim var. Ancak taşınma süreci 1-2 ay alacak gibi iskan sürecinden dolayı.

Taşınma süreci stresi abonelik vs stresleri kaldı tabi onlar için koşuşturmalar başlayacak. İlk taksidim önümüzdeki ay olacak.

Kredi 0,69 olduğu için ilk 4 yıl artarak devam edecek taksitler ve sonrasında sabitlenecek. O süreçte maaş zamlarımızla bu artışları telafi edeceğimizi düşünüyorum.

Hane gelirimizin yaklaşık 3te1 i ile başlayacak taksitler o nedenle ödeme zorluğu çok yaşamayacağımı düşünüyorum. Ama yaşamadan bilemem tabiki.

Hayırlı olsun. İsteyen herkes alabilir inşallah

Seneca
02-04-2023, 13:08
Ben de kocaelide belediyenin yaptığı kentkonuta yazıldım ama çıkmadı, tokinin türkiye geneli projesine yazıldım o da çıkmadı. Onun dışında zaten şu şartlarda alınabilecek ev yok benim için.

0.69'u kaçırmayayım diyorum ama toki ve belediye dışında uygun fiyatlı hiçbir şey yok mlsf.

Alanlara hayırlı olsun, umarım bir gün bize de nasip olur.

darkred
03-04-2023, 15:55
Ben de kocaelide belediyenin yaptığı kentkonuta yazıldım ama çıkmadı, tokinin türkiye geneli projesine yazıldım o da çıkmadı. Onun dışında zaten şu şartlarda alınabilecek ev yok benim için.

0.69'u kaçırmayayım diyorum ama toki ve belediye dışında uygun fiyatlı hiçbir şey yok mlsf.

Alanlara hayırlı olsun, umarım bir gün bize de nasip olur.

Valla hocam bende tüm sürecimi senin konuna yazdım takip etmişsindir.

Ortalama benim ve ailemin oturabileceği evler için eskişehir de kiralar 7000 + seviyelerinde.

0,69 la ilk yıl 8500 TL taksit ödemem olacak. İkinci yıl 12500 seviyesine çıkacak ödemeler. Ancak 7 bine bir eve kiraya çıksam zaten seneye 10 bin ödeyeceğim.

Bu nedenlerle 0,69 dan çokta seçme şansımız olmadan bir ev bulduk ve aldık. Enflasyonun en az 5 yıl daha süreceğini ön görüyorum ki bu ay için %50 çıktı.

O yüzden kısa sürede bu çok büyük rakamlar küçük paralar kalacak. İmkanının varsa hertürlü biryer almaya bak derim.

Ben çok mu mutluyum ev aldım diye kesinlikle hayır. Ama en azından artık bir telefonla kimse hayat düzenimi bozamayacak.

Mert-
16-04-2023, 12:58
Benim de bir kiracım var yaklaşık 2 yıldır oturuyor. Emsal kiralar 7 civarı, kendisi 1900'e oturuyor.

Sözleşme yenileme dönemi geldi, paragöz biri değilim fakat enflasyondan ben de etkileniyorum, kredisini ödüyorum nasıl orta yolu bulacağım? %100 bile yapsam 3800 oluyor, bu oranları düşündükçe içim rahat etmiyor.

fiyatlar öyle kısa sürede uçtu gitti ki güncele yaklaşmak bile acayip bir artışa denk geliyor. *** gibi bir durum oldu

tequila818
17-04-2023, 12:39
Benim de bir kiracım var yaklaşık 2 yıldır oturuyor. Emsal kiralar 7 civarı, kendisi 1900'e oturuyor.

Sözleşme yenileme dönemi geldi, paragöz biri değilim fakat enflasyondan ben de etkileniyorum, kredisini ödüyorum nasıl orta yolu bulacağım? %100 bile yapsam 3800 oluyor, bu oranları düşündükçe içim rahat etmiyor.

fiyatlar öyle kısa sürede uçtu gitti ki güncele yaklaşmak bile acayip bir artışa denk geliyor. *** gibi bir durum oldu

hocam evi satacaksınız 5 yıldan önce rayiç bedel davası açamıyorsunuz. Kiracı iyi niyetle anlaşma yoluna giderse daha iyi olur tabi.

DOHC
17-04-2023, 13:36
%25 kuralı Temmuzda bitiyor galiba.
Bu noktada kiracılar da iyi niyetini göstermeli. Neticede kiracının geliri %100'e yakın arttı son bir yılda.
%25 kira artışı ortamı germekten başka birşey yapmaz.

darkred
17-04-2023, 14:01
Valla etrafımdaki çoğu kiracı mal sahibi konularında mülk sahipleri fazla rakam istendiğinde kiracılar %25 kozunu kullanıyor ve orta yolu bir şekilde buluyorlar.

%25 olayı temmuzda bitiyor eğer bir uzatma olmazsa. Sonra tefe tüfe neyse ona göre zamlanacak kira fiyatları.

Bence kiracınızla konuşup kendisinden de memnunsanız şayet enflasyon ortamını herkesin aynı süreçleri yaşadığını söyleyerek bir orta yolu bulmalısınız.

5 yıldan önce kira enflasyon değerlemesi talep edemiyorsunuz kanunen.

Bu arada 0,69 ile ilgili birşey söyleceğim. Biliyorsunuz bu krediyi kullandım. Normalde aylık taksit ödemem 16.700TL ancak ilk yıl müteayyit ve sonraki 3 yıl devlet desteği olduğu için ödemeler daha düşük oluyor.

Ben ilk taksidimi cuma günü 16.500 TL olarak ödedim. 8.500 TL si bugün hesabıma iade geldi. Yani taksidi öderken ödeme planında ki rakam neyse onu ödüyorsunuz akabinde destek tutarı hesabınıza geri yatıyor.

Bu krediyi kullanacakların bilgisi olsun.

darkred
17-04-2023, 14:06
Flood olacak ama ilave etmek istediğim bir konu daha var.

Banka kredi çekerken evi ne kadara alıyorsunuz diye soruyor. 2 milyon derseniz müteayitten 100 bin TL kesinti yapıyor buda ilk sene taksitlerinize 8333 TL olarak yansıyor.

3 milyon derseniz müteayyitten 150 bin TL kesiyor bu durumda taksidinize ilk yıl 12.500 TL destek geliyor.

Şöyle bir handikap var banka rakamını yüksek bildirirseniz tapu daki harç miktarıda ona göre artabiliyor.

Müteayyit ten fazla destek alayım diye çok bildirirseniz bu kez keseceği faturanın %4 ünü tapu harcında fazlasıyla ödüyorsunuz.

Dengeyi bulmanız lazım. Ben 2 m TL bildirdim. 80 bin TL tapu harcı ödedim.

Seneca
20-04-2023, 17:55
Güncelleme yapayım.

Birkaç gün önce birileri bakmaya gelmişti, evin satıldığını öğrendik. Hafta içi işlemler tamamlanacakmış.

Bundan sonrasında ne yapılması lazım? Biz kiralık ev bakmaya başladık. Galiba yeni ev sahibinden gelecek ihtarname sonrası 6 ay süremiz başlayacak. Onun dışında yapılması gereken bir işlem var mıdır acaba?

volkan_gs
22-04-2023, 13:09
Güncelleme yapayım.

Birkaç gün önce birileri bakmaya gelmişti, evin satıldığını öğrendik. Hafta içi işlemler tamamlanacakmış.

Bundan sonrasında ne yapılması lazım? Biz kiralık ev bakmaya başladık. Galiba yeni ev sahibinden gelecek ihtarname sonrası 6 ay süremiz başlayacak. Onun dışında yapılması gereken bir işlem var mıdır acaba?

Merhaba, evet gelecek evrakta yeni sahibinin ibani olacak, bundan sonraki odemelerinizi oraya yapmaya dikkat etmeniz gerekiyor herhangi bir hukuki sorun olmamasi adina.
Kontrat yenileme doneminize 6 aydan kisa sure varsa o sure kadar, 6 aydan uzunsa 6 ay sure bulunuyor, zaten noterden gelecek evrakta belirtiliyor bosaltmaniz gereken tarih ordan emin olabilirsiniz. Evin devrini aldiktan sonra 1 ay icinde gondermesi gerekiyor bu arada, ihtiyac sebebiyle tahliye isteyecek ise.
Yine ev sahibinin ihtiyaci sebebiyle cikmanizi istedigini varsayarak, sizden sonra 2 yada 3 yil kiraya vermemesi gerekiyor, takip etme imkaniniz varsa ve bu durum gerceklesirse siz de tazminat davasi acabiliyorsunuz.
Umarim gonlunuze gore bir ev bulursunuz, her iki taraf icin de sorunsuz cozume ulasilir.

GokhanRS
22-04-2023, 15:58
%25 kuralı Temmuzda bitiyor galiba.
Bu noktada kiracılar da iyi niyetini göstermeli. Neticede kiracının geliri %100'e yakın arttı son bir yılda.
%25 kira artışı ortamı germekten başka birşey yapmaz.

Geçmiş olsun ev sahiplerine.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz’da sona erecek olan düzenlemenin uzatılacağını duyurdu.

Seneca
22-04-2023, 17:27
0.69'dan ev bakalım dedik fakat çoğu ev için %30 peşinat isteniyor ayrıca mesela evler 1.700 diyelim 700-800 bin kredi çıkıyor diyorlar. Bazı evler var 1 milyon kredi çıkıyor diyor ama ev 2 milyon. Nasıl bir yol izlemek gerekiyor bulanlar nasıl buluyor ev? Önceden birikimi olupta onun üstüne mi çekiyorlar krediyi yoksa tamamına kredi çekme gibi bir durum olmuyor mu hiçbir şekilde acaba? Yol gösterebilecek olan var mıdır? Arabayı satayım diyorum ama etse etse 300 bin edecek istenen peşinat 600 bine falan denk geliyor çoğu ev için.

Seneca
22-04-2023, 17:28
Merhaba, evet gelecek evrakta yeni sahibinin ibani olacak, bundan sonraki odemelerinizi oraya yapmaya dikkat etmeniz gerekiyor herhangi bir hukuki sorun olmamasi adina.
Kontrat yenileme doneminize 6 aydan kisa sure varsa o sure kadar, 6 aydan uzunsa 6 ay sure bulunuyor, zaten noterden gelecek evrakta belirtiliyor bosaltmaniz gereken tarih ordan emin olabilirsiniz. Evin devrini aldiktan sonra 1 ay icinde gondermesi gerekiyor bu arada, ihtiyac sebebiyle tahliye isteyecek ise.
Yine ev sahibinin ihtiyaci sebebiyle cikmanizi istedigini varsayarak, sizden sonra 2 yada 3 yil kiraya vermemesi gerekiyor, takip etme imkaniniz varsa ve bu durum gerceklesirse siz de tazminat davasi acabiliyorsunuz.
Umarim gonlunuze gore bir ev bulursunuz, her iki taraf icin de sorunsuz cozume ulasilir.

Merhabalar teşekkür ederim yanıtınız için. Yeni ev sahibi kendisi oturacağını söylüyor. Takip ederim ben onu yan komşudan bir şekilde. Böyle bir imkanımız olduğunu bilmek güzel.

volkan_gs
22-04-2023, 22:15
0.69'dan ev bakalım dedik fakat çoğu ev için %30 peşinat isteniyor ayrıca mesela evler 1.700 diyelim 700-800 bin kredi çıkıyor diyorlar. Bazı evler var 1 milyon kredi çıkıyor diyor ama ev 2 milyon. Nasıl bir yol izlemek gerekiyor bulanlar nasıl buluyor ev? Önceden birikimi olupta onun üstüne mi çekiyorlar krediyi yoksa tamamına kredi çekme gibi bir durum olmuyor mu hiçbir şekilde acaba? Yol gösterebilecek olan var mıdır? Arabayı satayım diyorum ama etse etse 300 bin edecek istenen peşinat 600 bine falan denk geliyor çoğu ev için.

Bir onceki satista evin degeri dusuk gosterildiginde bir sonraki satista gercek fiyattan gostermek istemiyor bunu yapan kisiler, cunku anormal bir deger artisi olacagindan farkedilip bir onceki satista devletten kacirdiklari alim satim vergisini odeme riskiyle karsi karsiya kaliyorlar :)
Bir onceki satisin uzerinden 5 yil gecmisse, veya bina yeniden yapilmis ve toprak sahibi kisi satiyorsa, veya bir onceki satista gercek satis bedeli beyan edilip alim satim masraflari odendiyse, yeni satis yapilirken de gercek fiyat beyan edilebilir ve kredi ona gore talep edilebilir.
Zaten ilanlarda kredi limiti yoktur diye belirtirler onlari, ilanda bu tarz bir ibare yoksa muhtemelen dediginiz tarzda bir durum vardir, ev icin aradiginizda ilk olarak kredi limiti var mi diye sorarsaniz bosuna emlakcilarla iki saat konusmaya gerek kalmaz :)
Bu isin cakallik boyutuyla ilgiliydi, bunun disinda subat ayi gibiydi galiba cikan duzenleme sonrasi da evin degeri ve enerji sinifina gore tutarlar belirlendi.
1 milyon altinda %90, 2 milyona kadar evlerde enerji sinifi yuksekse %70’e kadar veriliyor diye biliyorum, kalani pesinat olarak hazir olmasi gerekiyor.
Birde yasal duzenleme veya kisitlarin disinda bankalar kredi verme konusunda cok isteksiz davraniyorlar birkac aydir, bence en asilmasi guc durum bu gibi gozukuyor, emlakcilarin tanidik bankacilari falan oluyor yoksa tek basiniza gidince zaten pek sallamiyorlar sagolsunlar :)
Bizim de oturdugumuz ev satilmis ve bosaltmak durumunda kalmistik, ogrendigim seyleri aktarmaya calistim umarim yardimci olur biraz, insallah bu olumsuz durum bir sekilde ev sahibi olmaniza vesile olur.

darkred
24-04-2023, 07:44

Hocam öncelikle hakkında hayırlısı olsun.

Tam kredi kullandıran bir firma bulman gerekiyor. 0,69 Krediye uygun diye ilan veriyorlar ama aradığında 500-600 bin kullanabilirsiniz diyorlar çünkü firma daha önce sattığı daireleri hep o rakamdan fatura etmiş ve fatura başı devlete %23 vergi ödemek zorunda.

Bu nedenle herkes tam kredi kullandırmıyor. Benim aldığım firma 2 milyona kadar kredi kullandırıyordu. Ben 1700 kredi çektim mesela. İstesem 2milyonda çekebilirdim.

Peşinat kısmı da şöyle oluyor. Yukarda da yazdım banka kredi için gittiğinde sana soruyor evi ne kadara alıyorsun diye. 2 milyon olarak bildirdin diyelim ne kadar kredi çekeceksin 1.7 milyon, arada kalan 300 bin TL yi banka hesapta görmek istiyor.

Tabi 2 milyon kredi kullanınca firma da tapuya buna yakın bir rakam bildiriyor satış için ve ödeyeceğin tapu harcı 80-100 bin arası oluyor bunu da hesaplamana katman iyi olur.

Krediyi kullanan ve süreci yeni yaşayan biri olarak kafana takılan bir durum olursa çekinmeden yazabilirsin.

darkred
10-05-2023, 16:32
Güncelleme olsun

1 ay sonra 10 Haziran'da taşınacağım nasipse.

Aldığım sitede 3 adet kiralık daire var arsa sahibine ait kira olarak 13.750 TL yazmışlar. Arsa sahibi de üst komşum sürekli irtibat halindeyiz.13.000 gibi verecekmiş.

Ben kredi olarak 8500 ödeyeceğim. Kiralasam daha çok para ödemem gerekecekti.

Ne garip bir durum değil mi :)

DOHC
10-05-2023, 18:43
Güncelleme olsun

1 ay sonra 10 Haziran'da taşınacağım nasipse.

Aldığım sitede 3 adet kiralık daire var arsa sahibine ait kira olarak 13.750 TL yazmışlar. Arsa sahibi de üst komşum sürekli irtibat halindeyiz.13.000 gibi verecekmiş.

Ben kredi olarak 8500 ödeyeceğim. Kiralasam daha çok para ödemem gerekecekti.

Ne garip bir durum değil mi :)

Çok değişken var senin durumda ama.
Verebildiğin peşinat miktarı, banka faizi, aldığın kredi tutarı, kredi geri ödeme süresi, ödeyebileceğin aylık kredi miktarı vs
Bunlardan biri değişse belki de sende 13k tl taksit verecek şekilde bir planın olabilirdi.
13k kira ile kaç aylık kiraya denk geliyor senin aldığın ev?

darkred
11-05-2023, 07:15
Çok değişken var senin durumda ama.
Verebildiğin peşinat miktarı, banka faizi, aldığın kredi tutarı, kredi geri ödeme süresi, ödeyebileceğin aylık kredi miktarı vs
Bunlardan biri değişse belki de sende 13k tl taksit verecek şekilde bir planın olabilirdi.
13k kira ile kaç aylık kiraya denk geliyor senin aldığın ev?

O konuda haklısın 0,69 olmasaydı 15 yıl süre olmasaydı 4 yıl boyunca destek olmasaydı bende bahsettiğin rakamlara yakın ödeyecektim doğdu.

Benim ödeme planında ödeyeceğim maksimum rakam 17 bin oda 8 ve 15. yıllar arasında.

"13k kira ile kaç aylık kiraya denk geliyor senin aldığın ev?" bu sorunu anlayamadım.

TarikS
11-05-2023, 07:39
"13k kira ile kaç aylık kiraya denk geliyor senin aldığın ev?" bu sorunu anlayamadım.

13000 kira tutarı / evi satın aldığın fiyat kaç aya tekabül ediyordu demek istemiş brom :)

darkred
11-05-2023, 07:46
13000 kira tutarı / evi satın aldığın fiyat kaç aya tekabül ediyordu demek istemiş brom :)

Ok şimdi anladım takaşim sağol :)

250 ay 20 yıl civarı 13 sabit ödeme ile

sweap07
19-05-2023, 13:59
Merhabalar;
2 senedir kiraci olarak evde oturuyorum.Dun ev sahibim kendi evimi tadilata sokcam seni cikartabilirim dedi ve kira zammini tatmin edicek sekilde artirirsak idare edebilirim seklinde bi konusma gecti aramizda, sorum şuki ev sahibimin suan oturdugu evde kendi evi, tadilat sebebiyle tahliye islemi nasil oluyor yardimci olabilecek varmidir ?

phoenixs
19-05-2023, 19:38
Merhabalar;
2 senedir kiraci olarak evde oturuyorum.Dun ev sahibim kendi evimi tadilata sokcam seni cikartabilirim dedi ve kira zammini tatmin edicek sekilde artirirsak idare edebilirim seklinde bi konusma gecti aramizda, sorum şuki ev sahibimin suan oturdugu evde kendi evi, tadilat sebebiyle tahliye islemi nasil oluyor yardimci olabilecek varmidir ?

Çok detaylı işlemi var hocam fakat öyle kafasına göre çıkaramıyor kafanız rahat olabilir.Siz den para koparmaya çalışıyor.Size olan tutumuna göre kendiniz dilerseniz kira arttırımına gidebilirsiniz.İstemezseniz kusura bakmayın şu anda bu evden çıkamam bütçem buna uygun değil deyip konuyu kapatabilirsiniz.Ev sahibinin yapabilecek hiçbir şeyi yok.

kısaca özetleyim.

Sözleşme imzalandığı anda 1. yıl bittikten sonra tekrar sözleşme imzalanmasına gerek yoktur.10 yıl oturulabilir.Mahkeme ile çıkarabilir.Çıkarabilmesi için de geçerli sebebinin olması ve bu sebebini İSPAT etmesi lazım.

sweap07
19-05-2023, 21:35
Çok detaylı işlemi var hocam fakat öyle kafasına göre çıkaramıyor kafanız rahat olabilir.Siz den para koparmaya çalışıyor.Size olan tutumuna göre kendiniz dilerseniz kira arttırımına gidebilirsiniz.İstemezseniz kusura bakmayın şu anda bu evden çıkamam bütçem buna uygun değil deyip konuyu kapatabilirsiniz.Ev sahibinin yapabilecek hiçbir şeyi yok.

kısaca özetleyim.

Sözleşme imzalandığı anda 1. yıl bittikten sonra tekrar sözleşme imzalanmasına gerek yoktur.10 yıl oturulabilir.Mahkeme ile çıkarabilir.Çıkarabilmesi için de geçerli sebebinin olması ve bu sebebini İSPAT etmesi lazım.

Tesekkur ediyorum sagolun

gokhan g.
20-05-2023, 06:57
Borçlanmadan duramama hastalığı var bende :D Bundan tam bir sene önce kredimin biri bitmişti ve kenarda 50bin lira param vardı. 380 bin kredi çektim, 415 bine ev aldım. Kalan 15 bine de ikinci el esya aldım, tapuya param yetmiyordu onu da kredi kartından çektirdim ve aldığım gün 3000 liraya kiraya verdim.
Evi almamdaki motivasyonum da şuydu. Devlet sabit %25 kira artışı getirse dahi ev kendini 65 ayda amorti ediyor. Ki nitekim bugün o ev 950 bin lira ediyor. Kredi borcunu kapatınca elime 600 bin lira para kalıyor. Geçen sene ise sadece 50 binim vardı.

Ama tabi ki şimdi kazın ayağı öyle değil. Ben neredeyse tamamını kredi ile aldım kenarda evi alacak kadar param olsaydı almazdım. Ayrıca şu anki ev fiyatları ile bırak 65 ayda amorti etmeyi 10 yılda edemiyor.
Bugünün şartlarında size katılıyorum ama 0.69 ile kredi cekebilen varsa da affetmesin bence

fanatik
20-05-2023, 11:51
Borçlanmadan duramama hastalığı var bende Bundan tam bir sene önce kredimin biri bitmişti ve kenarda 50bin lira param vardı. 380 bin kredi çektim, 415 bine ev aldım. Kalan 15 bine de ikinci el esya aldım, tapuya param yetmiyordu onu da kredi kartından çektirdim ve aldığım gün 3000 liraya kiraya verdim.
Evi almamdaki motivasyonum da şuydu. Devlet sabit %25 kira artışı getirse dahi ev kendini 65 ayda amorti ediyor. Ki nitekim bugün o ev 950 bin lira ediyor. Kredi borcunu kapatınca elime 600 bin lira para kalıyor. Geçen sene ise sadece 50 binim vardı.

Ama tabi ki şimdi kazın ayağı öyle değil. Ben neredeyse tamamını kredi ile aldım kenarda evi alacak kadar param olsaydı almazdım. Ayrıca şu anki ev fiyatları ile bırak 65 ayda amorti etmeyi 10 yılda edemiyor.
Bugünün şartlarında size katılıyorum ama 0.69 ile kredi cekebilen varsa da affetmesin bence

fanatik
20-05-2023, 11:53
Bozuk gorunen Turkce harfleri duzelten site! - TurkceKarakter.com (https://www.turkcekarakter.com/)

razzmatazz
30-05-2023, 22:28
Flood olacak ama ilave etmek istediÄŸim bir konu daha var.

Banka kredi çekerken evi ne kadara alıyorsunuz diye soruyor. 2 milyon derseniz müteayitten 100 bin TL kesinti yapıyor buda ilk sene taksitlerinize 8333 TL olarak yansıyor.

3 milyon derseniz müteayyitten 150 bin TL kesiyor bu durumda taksidinize ilk yıl 12.500 TL destek geliyor.

Şöyle bir handikap var banka rakamını yüksek bildirirseniz tapu daki harç miktarıda ona göre artabiliyor.

Müteayyit ten fazla destek alayım diye çok bildirirseniz bu kez keseceği faturanın %4 ünü tapu harcında fazlasıyla ödüyorsunuz.

Dengeyi bulmanız lazım. Ben 2 m TL bildirdim. 80 bin TL tapu harcı ödedim.

Abi peki hane geliri etkiliyormu nekadar kredi çekebileceğimizi hangi şartlar belirliyor mesela ben eksper bedeli 1900 olan eve 1700 çekebiliyormuyum yada hane gelirim yetersiz kalırsa ev ipoteği kefil vs kabul ediyorlarmı bu konularda bilgilendirebilirsen sevinirim başvuru için yarın bankaya gideceğim ön bilgilendirme almak istedim

razzmatazz
30-05-2023, 22:29
Abi peki hane geliri etkiliyormu nekadar kredi çekebileceğimizi hangi şartlar belirliyor mesela ben eksper bedeli 1900 olan eve 1700 çekebiliyormuyum yada hane gelirim yetersiz kalırsa ev ipoteği kefil vs kabul ediyorlarmı bu konularda bilgilendirebilirsen sevinirim başvuru için yarın bankaya gideceğim ön bilgilendirme almak istedim

drago
31-05-2023, 08:30

İpotek yapacak bir eviniz varsa 0.69'dan yararlanamazsınız ki?

Kampanya evi olmayanlar için

razzmatazz
31-05-2023, 10:50
İpotek yapacak bir eviniz varsa 0.69'dan yararlanamazsınız ki?

Kampanya evi olmayanlar için

ev babamın benim değil abi halk bankla görüştüm bugün konut kredilerinde kesinlikle ipotek kefil kabul edilmiyormuş

pirasa
31-05-2023, 13:03
hane gelirin yetersiz kalması için 15k altında hane geliri göstermen gerekir 1700 kredi için. hane geliri her türlü yeter. zaten ilk sene müteahhit katkı payı var sonraki seneler içinde hazinenin yardımı var her türlü ödenecek seviye getiriyor taksitleri.

razzmatazz
31-05-2023, 13:51
hane gelirin yetersiz kalması için 15k altında hane geliri göstermen gerekir 1700 kredi için. hane geliri her türlü yeter. zaten ilk sene müteahhit katkı payı var sonraki seneler içinde hazinenin yardımı var her türlü ödenecek seviye getiriyor taksitleri.
şuan benim sigortam olmadığı için resmi hane gelirimiz sadece eşimin maaşı olarak görünüyor 12 bin tl o şekilde bi hesaplama yaptılar şuanda 1700 krediye ilk yıl ödeme 3400 tl gibi bir rakam çıktı sonraki yıllar artarak devam ediyor başvurumuzu yaptık şansımızı deneyelim diye bakalım inşallah bizde ev sahibi oluruz

darkred
01-06-2023, 16:53

Mesajını yeni gördüm 2 - 3 gündür şehir dışındaydım siteye giremedim. Hane geliri tabi ki etkiliyor ödeme gücünü nasıl tespit edecek banka. Senin hane gelirin 20 bin diyelim ödemen gereken rakam 16 bin çıktı nasıl ödeyeceksin veya geçineceksin.

Eksper bedeli çok önemli değil hatta hiç değil. Krediyi kullanırken banka sana soruyor evi ne kadara alıyorsun diye. Kendimden direk örnek vereyim.

Aldığım evin eksper değeri 2 milyon 950 bin çıktı. Ben evi 3 milyon 250 bine aldım. Ama bankaya dedim ki 2milyona alıyorum. Bu 2 milyonun 1700 üne kredi kullanmak istiyorum dedim.

Banka bana hesap açtı ve aradaki 300 bin TL yi hesaba yatırmamı istedi. Bende o hesaba 300 bin TL para yatırdım. Kredim onaylandı ve 1700 ü direk benim hesabıma yatırdılar ve akabinde mütayitin hesabına geçip blokelediler.

Yatırdığım 300 bin yine benim hesabımda kaldı. O parayı nakit olarak çektim ve 1milyon 550 bini mütayite elden verdim nakit olarak.

Satış yapıldıktan sonra tapuyu bankaya gönderdik ve mütayitin hesabına geçen 1700 ün blokesi kaldırıldı.

Ben evi 2 milyona alıyorum diye beyan ettiğim için %5 mütayit desteği aldım yani 100 bin TL. 12 aya bölünce aylık 8,333 TL destek ödemesi geliyor. Yani 16 bin olan ödememi 16 bin olarak yapıyorum. Aynı gün 8.333 lirası hesabıma geri geliyor.

Mütayitin ne kadar kredi kullandıracağına bağlı bende 2 milyona kadar kullanabilirsin dedi ama ben 1700 tercih ettim.

razzmatazz
02-06-2023, 07:27
Mesajını yeni gördüm 2 - 3 gündür şehir dışındaydım siteye giremedim. Hane geliri tabi ki etkiliyor ödeme gücünü nasıl tespit edecek banka. Senin hane gelirin 20 bin diyelim ödemen gereken rakam 16 bin çıktı nasıl ödeyeceksin veya geçineceksin.

Eksper bedeli çok önemli değil hatta hiç değil. Krediyi kullanırken banka sana soruyor evi ne kadara alıyorsun diye. Kendimden direk örnek vereyim.

Aldığım evin eksper değeri 2 milyon 950 bin çıktı. Ben evi 3 milyon 250 bine aldım. Ama bankaya dedim ki 2milyona alıyorum. Bu 2 milyonun 1700 üne kredi kullanmak istiyorum dedim.

Banka bana hesap açtı ve aradaki 300 bin TL yi hesaba yatırmamı istedi. Bende o hesaba 300 bin TL para yatırdım. Kredim onaylandı ve 1700 ü direk benim hesabıma yatırdılar ve akabinde mütayitin hesabına geçip blokelediler.

Yatırdığım 300 bin yine benim hesabımda kaldı. O parayı nakit olarak çektim ve 1milyon 550 bini mütayite elden verdim nakit olarak.

Satış yapıldıktan sonra tapuyu bankaya gönderdik ve mütayitin hesabına geçen 1700 ün blokesi kaldırıldı.

Ben evi 2 milyona alıyorum diye beyan ettiğim için %5 mütayit desteği aldım yani 100 bin TL. 12 aya bölünce aylık 8,333 TL destek ödemesi geliyor. Yani 16 bin olan ödememi 16 bin olarak yapıyorum. Aynı gün 8.333 lirası hesabıma geri geliyor.

Mütayitin ne kadar kredi kullandıracağına bağlı bende 2 milyona kadar kullanabilirsin dedi ama ben 1700 tercih ettim.

anladım abi benim düşündüğüm dairenin fiyatı 2100 tl karşı dairesi aynı şekilde satılmış eksper 1900 fiyat biçmiş bende 1700 kredi başvurusunda bulundum hane gelirimiz benimki resmi olmadığı için sadece eşiminkini beyan edebildik 12 bin tl gelire göre bir ödeme planı çıkarıldı onaylanacağını hiç sanmıyorum ama bir umut bekliyoruz bakalım

müteahhit 1 milyona kadar kredi kullandırabilirim dedi üzerinin %20 gelir vergisi farkını alırım dedi
1900 fatura keseceği için
900 bin tl nin 180 bin tl gelir vergisi farkı çıkıyor
kredi masrafları da 45 bin tuttu
tapu masrafı 76 bin tutacak
400 de evin kalanı
toplamda 700 bin tl nakite ihtiyacım var olarak hesapladım kaçırdığım bir nokta varmıdır abi

arda35
02-06-2023, 10:11
anladım abi benim düşündüğüm dairenin fiyatı 2100 tl karşı dairesi aynı şekilde satılmış eksper 1900 fiyat biçmiş bende 1700 kredi başvurusunda bulundum hane gelirimiz benimki resmi olmadığı için sadece eşiminkini beyan edebildik 12 bin tl gelire göre bir ödeme planı çıkarıldı onaylanacağını hiç sanmıyorum ama bir umut bekliyoruz bakalım

müteahhit 1 milyona kadar kredi kullandırabilirim dedi üzerinin %20 gelir vergisi farkını alırım dedi
400 de evin kalanı
toplamda 700 bin tl nakite ihtiyacım var olarak hesapladım kaçırdığım bir nokta varmıdır abi

Müteahhit alenen vergi kaçırıcam dedi ama kaçıramazsam çıkacak vergiyi size ödettiririm dedi, değil mi.

Cumhuriyet tarihinde vergi kaçırmanın bu kadar aleni yapıldığı bir dönem olmamıştır. Otomotiv ve gayrimenkul sektöründekiler böyle kayıtsız kazançlara doymuyor adeta. Koca ülke birlik olduk, bu kaçakçıların açığını kapatmaya çalışıyoruz.

pirasa
02-06-2023, 14:57

400 de evin kalanı

hocam kaçırdığın bir şey yok. kredi çıkacaktır muhtemelen nakiti toplamaya başla. hoş para hesabına bloke olduktan sonra istersen 2 hafta bekle banka için sorun yok sadece müteahhit fiyatı falan artırabilir o kadar. hayırlı olsun şimdiden.

razzmatazz
02-06-2023, 18:24
hocam kaçırdığın bir şey yok. kredi çıkacaktır muhtemelen nakiti toplamaya başla. hoş para hesabına bloke olduktan sonra istersen 2 hafta bekle banka için sorun yok sadece müteahhit fiyatı falan artırabilir o kadar. hayırlı olsun şimdiden.

Abi umutlandırma beni cidden hiç umudum yok nasıl onaylanacak keşke onaylansa benim için büyük bir mucize olur şuanda

darkred
19-06-2023, 12:35
Arkadaşlar 1 hafta önce taşındım.

Artık kendi evimdeyim. 2 abimiz hariç neredeyse herkes yaşıt.

Bu yönü de çok güzel oldu. Herkes kafa dengi gibi görünüyor ilerde hanımlarda kaynaşınca güzel bir ortam olacağını düşünüyorum.

Allah isteyen herkese nasip etsin inşallah. 15 kilo verdiğim bir dönem oldu kendi adıma zor günlerdi.

Arabaları sattık kredi çıkacak mı çıkmayacak mı vs derken stres seviyesi yüksek bir dönemdi.

Şükür sonunda bitti.

drago
19-06-2023, 13:04
Arkadaşlar 1 hafta önce taşındım.

Artık kendi evimdeyim. 2 abimiz hariç neredeyse herkes yaşıt.

Bu yönü de çok güzel oldu. Herkes kafa dengi gibi görünüyor ilerde hanımlarda kaynaşınca güzel bir ortam olacağını düşünüyorum.

Allah isteyen herkese nasip etsin inşallah. 15 kilo verdiğim bir dönem oldu kendi adıma zor günlerdi.

Arabaları sattık kredi çıkacak mı çıkmayacak mı vs derken stres seviyesi yüksek bir dönemdi.

Şükür sonunda bitti.

Ben Nisan 28'den beri bekliyordum, en çok da boldladığım kısım canımı sıkıyordu; daha yaptıktan sonra 100 kilometre süremediğime yanmak bir yana, 2 mayısta sattığımdan beri her gün inanılmaz bir hızda 5-10 koydu üstüne.

2 kere cep uygulamasında krediyi iptal gördüm (red değil iptal), hatta arandım, ama tabiri caizse 2 kere uzatmaya gitti maç.

Daha önce ön onay veren, ama yeterli tutarı sağlamayan başka bir banka, 2. kez başvurunca bu sefer ön onayı da vermedi.

Üstüne bir de peşinatın vadesiz Türk lirası mevduatta bulunması zorunlu dediler, oradan da gol yedik.

Tüm bu stresler bitince rahat bir nefes aldık; lakin Eylül ayında eve girebilecek miyiz endişesi ile devam ediyoruz :)

Allah iyi komşular ve ödeme gücü versin bizlere; ve iyi niyetli herkese nasip etsin.

darkred
19-06-2023, 13:17
Ben Nisan 28'den beri bekliyordum, en çok da boldladığım kısım canımı sıkıyordu; daha yaptıktan sonra 100 kilometre süremediğime yanmak bir yana, 2 mayısta sattığımdan beri her gün inanılmaz bir hızda 5-10 koydu üstüne.

2 kere cep uygulamasında krediyi iptal gördüm (red değil iptal), hatta arandım, ama tabiri caizse 2 kere uzatmaya gitti maç.

Daha önce ön onay veren, ama yeterli tutarı sağlamayan başka bir banka, 2. kez başvurunca bu sefer ön onayı da vermedi.

Üstüne bir de peşinatın vadesiz Türk lirası mevduatta bulunması zorunlu dediler, oradan da gol yedik.

Tüm bu stresler bitince rahat bir nefes aldık; lakin Eylül ayında eve girebilecek miyiz endişesi ile devam ediyoruz :)

Allah iyi komşular ve ödeme gücü versin bizlere; ve iyi niyetli herkese nasip etsin.

Abi bende krediye başvurdum arabaları sattım. 1 hafta bekleseydim 200 bin totalde artı yazacakmış.

Kredi onaylanırsa hemen ödemeyi yapalım para hazır olsun diye aceleci davrandık.

O süre beni yedi bitirdi. Allahtan iptal vs süreci hiç yaşamadım direk onaylandı benim kredim.

Evi aldık nasıl taşınacağız derdi başladı. Eşyalar zarar görür mü endişesi kapladı içimizi. Evlenirken iyi bir mağazadan almıştık mobilyaları.

Nakliye konusunda ciddi para harcadım diğer firmaların neredeyse 2 katına patladı bana tek bir çizik olmadan şükür yeni eve getirdik eşyalarımızı.

Tez zamanda içine girmekte nasip olsun inşallah. Şuan şantiye elektriğinden normal aboneliğe geçme sürecindeyiz onu da çözersek işlem tamamdır.

drago
19-06-2023, 13:42
Abi bende krediye başvurdum arabaları sattım. 1 hafta bekleseydim 200 bin totalde artı yazacakmış.

Kredi onaylanırsa hemen ödemeyi yapalım para hazır olsun diye aceleci davrandık.

O süre beni yedi bitirdi. Allahtan iptal vs süreci hiç yaşamadım direk onaylandı benim kredim.

Evi aldık nasıl taşınacağız derdi başladı. Eşyalar zarar görür mü endişesi kapladı içimizi. Evlenirken iyi bir mağazadan almıştık mobilyaları.

Nakliye konusunda ciddi para harcadım diğer firmaların neredeyse 2 katına patladı bana tek bir çizik olmadan şükür yeni eve getirdik eşyalarımızı.

Tez zamanda içine girmekte nasip olsun inşallah. Şuan şantiye elektriğinden normal aboneliğe geçme sürecindeyiz onu da çözersek işlem tamamdır.

Ben de teşekkür ederim, inşallah, bekliyoruz artık.

Bu arada kredi kullanacak arkadaşlar için aşağıdaki linki bırakayım; herkes günlük tecrübelerini paylaşıyor, en azından bir faydası olur belki.

15 Yıl Vadeli 0.69 ile konut kampanyası | DonanımHaber Forum >> Sayfa 256 (https://forum.donanimhaber.com/15-yil-vadeli-0-69-ile-konut-kampanyasi--154803609-256)

Onurkk06
19-06-2023, 19:30
Bende başvurdum 0.69a arabayı falan sattım şimdi bankadan kredi onayını bekliyorum yanlız benim alacağım ev 5 milyon banka 3150 max veririz dedi eş dost allah ne verdiyse ben de borç arıyorum şu anda gerçekten çok sıkıntılı bir süreç şu tapu işi bir an önce olsa rahatlayacağım her an 0,69u bitireceklerini düşünüyorum (resmiyette bitmese bile uygulamada sıkıntı çıkaracaklar büyük ihtimalle)

gökan
19-06-2023, 20:47
Sağolsun depremzede anne babam sonunda evden çıkartılıyor şimdi
Ev arıyoruz izmirde kiralar uçmuş allah sonumuzu hayır etsin

darkred
20-06-2023, 12:26
Bende başvurdum 0.69a arabayı falan sattım şimdi bankadan kredi onayını bekliyorum yanlız benim alacağım ev 5 milyon banka 3150 max veririz dedi eş dost allah ne verdiyse ben de borç arıyorum şu anda gerçekten çok sıkıntılı bir süreç şu tapu işi bir an önce olsa rahatlayacağım her an 0,69u bitireceklerini düşünüyorum (resmiyette bitmese bile uygulamada sıkıntı çıkaracaklar büyük ihtimalle)

Zaten bu kredinin 100 Milyar TL gibi bir limiti var diye biliyorum. Bu kaynak tükenince kredide bitecek.

Taşınma ıvır zıvır için 15 bin kredi çekeyim dedim 24 bin geri ödeme istedi banka vazgeçtim.

Asgari ücrette açıklandı bugün onunda yansıması gelir çok yakında herşeye zam yağar.

Hani diyorlar ya başka ülkede yaşayamam, keşke papua yenigine de yaşasaydım da burda yaşamasaydım. O dereceye getirdiler.

Sağolsun depremzede anne babam sonunda evden çıkartılıyor şimdi
Ev arıyoruz izmirde kiralar uçmuş allah sonumuzu hayır etsin

Abi inşallah gönlünüze göre tez zamanda bulursunuz. Benide deprem sonrası çıkarttı ev sahibi eskişehir'de kiralar uçmuş gitmişti ev almaya yöneldik.

Tabi sizin durumlar bambaşka talihsizlikler bir türlü başınızı bırakmıyor umarım kısa sürede herşey yoluna girer sizin içinde.

gökan
20-06-2023, 14:52
Zaten bu kredinin 100 Milyar TL gibi bir limiti var diye biliyorum. Bu kaynak tükenince kredide bitecek.

Taşınma ıvır zıvır için 15 bin kredi çekeyim dedim 24 bin geri ödeme istedi banka vazgeçtim.

Asgari ücrette açıklandı bugün onunda yansıması gelir çok yakında herşeye zam yağar.

Hani diyorlar ya başka ülkede yaşayamam, keşke papua yenigine de yaşasaydım da burda yaşamasaydım. O dereceye getirdiler.

Abi inşallah gönlünüze göre tez zamanda bulursunuz. Benide deprem sonrası çıkarttı ev sahibi eskişehir'de kiralar uçmuş gitmişti ev almaya yöneldik.

Tabi sizin durumlar bambaşka talihsizlikler bir türlü başınızı bırakmıyor umarım kısa sürede herşey yoluna girer sizin içinde.

Sorma kardeşim herşey üst üste geliyor insan zor dayanıyor …depremzede insanlara allah yardım etsin bambaşka bir durum

Mutu
20-06-2023, 14:56
Beyler bizim şuan oturduğumuz kendi sahibi olduğumuz ev kentsel dönüşüme girmek üzere, 1 tane de kira geliri elde ettiğimiz ev mevcut.

Evimiz kentsel dönüşüme gireceği vakit kiracıya bunu tebliğ ve yasal süreç nedir bilgisi olan var mı?

Araştırıyorum googledan da farklı farklı durumlar ve ifadeler çıkıyor.

safaks
20-06-2023, 15:21
Beyler bizim şuan oturduğumuz kendi sahibi olduğumuz ev kentsel dönüşüme girmek üzere, 1 tane de kira geliri elde ettiğimiz ev mevcut.

Evimiz kentsel dönüşüme gireceği vakit kiracıya bunu tebliğ ve yasal süreç nedir bilgisi olan var mı?

Benim bildigim emin degilim ama, kiraciya sadece bir kira yardimi yapip mecburen devletin binayi bosaltma zamanina kadar sure verip cikarttiriyor. Gerekirse elektrigi suyu kesiyor.Kentsel donusum icin karot alinip, curuk raporu verildiyse, daha zaten orda kimseyi barindirmiyolar.

Ormanci
20-06-2023, 15:53

O konu biraz gıcık ve ucu normal kiracı-ev sahibi muhabbetlerindeki gibi işliyor galiba.
Yine de daha önceden davranıp, o evden çıkmadan önce içeridekileri çıkarmaya çalışmak iyi olur herhalde.

Benzer durumda kirada alt komşumuz var, çok eski diye oturmak istemedikleri bir apartmanda kendi daireleri var, kiralar coşunca önce oraya dönmek istediler, içindeki kiracı "ev bulamıyorum, kiralar çok" falan diye çıkmadı.
O arada bizim apartmandaki ev sahibi ile anlaşmaya vardılar, biraz daha oturmaya karar kıldılar.

Geçenlerde konuştuk, o eski apartmanın yıkılıp yeniden yapılması durumu varmış. Şimdi içerideki mecbur çıkacak, bizim apartmandaki ev sahibi ile de durumu ayarlamaya çalışıyorlar. Öncesinde çıkarmak zor gibi... Ev yıkılana kadar bu apartmandaki ev sahibi de kıllık yaparsa biz de ona yaparız, apartman yapılana kadar takılırız burada moduna girmişler :)

darkred
20-06-2023, 17:28
Sorma kardeşim herşey üst üste geliyor insan zor dayanıyor …depremzede insanlara allah yardım etsin bambaşka bir durum

Abi HJU saxo zamanından beri yüzyüze görüşmesekte seni tanır bilirim. Gerçekten zor zamanlar geçirdin, geçiriyorsun.

Az daha sabır inşallah herşey yoluna girecek.

aposport
21-06-2023, 07:37
Bursa da bu ev kiracı problemleri konusunda uzmanlaşmış ve en önemlisi cevval bir avukat arayışımız var.

Tanıdığınız bildiğiniz bir isim varsa paylaşırsanız sevinirim.

Mutu
24-06-2023, 11:04
Benim bildigim emin degilim ama, kiraciya sadece bir kira yardimi yapip mecburen devletin binayi bosaltma zamanina kadar sure verip cikarttiriyor. Gerekirse elektrigi suyu kesiyor.Kentsel donusum icin karot alinip, curuk raporu verildiyse, daha zaten orda kimseyi barindirmiyolar.

Yok bizim içinde oturduğumuz ev girecek kentsel dönüşüme, diğer kiracı olan evimiz değil.

Onurkk06
24-06-2023, 14:30

Üstad merhaba şimdi bizim kredi çıktı beklediğimizin biraz altında çıktı eş dosttan da para alarak peşinatı tamamladık. Peşinat miktarını banka satıcı Sinpaşın hesabına geçirmiş şimdi bayram tatili girdi araya tapuyu alamadık daha bi sıkıntı olur mu acaba bu saatten sonra ?

gökan
24-06-2023, 21:08
0,69 krediye nasıl başvurabiliriz sanırım her ev için vermiyor 1+1 için bende artık düşünmeye başladım anne baba için var olanı satıcam artık

darkred
25-06-2023, 06:56
Üstad merhaba şimdi bizim kredi çıktı beklediğimizin biraz altında çıktı eş dosttan da para alarak peşinatı tamamladık. Peşinat miktarını banka satıcı Sinpaşın hesabına geçirmiş şimdi bayram tatili girdi araya tapuyu alamadık daha bi sıkıntı olur mu acaba bu saatten sonra ?

Valla bende peşinat benim hesabımda kaldı, kredi onaylanınca sadece başvurduğum kredi miktarı Müteayyit firmanın hesabına geçti ve blokelendi. Sanırım sorun olmaz çünkü satış ve tapu olmadan Müteayyit in hesabına parayı geçseler bile bloke koyuyor bankalar.

0,69 krediye nasıl başvurabiliriz sanırım her ev için vermiyor 1+1 için bende artık düşünmeye başladım anne baba için var olanı satıcam artık

Abi ev sıfır olacak, Müteayyit firma projesini 0.69 a sokmuş olacak, her sıfır ev için kullanamıyorsun. Firmanın başvuru yapması lazım. Birde firma istediğin gibi kredi kullandırması lazım. Bazıları 0.69 a sokuyor projeyi ama 500 bin kullandırıyor vs.

Geçen hafta duyduğuma göre tüm krediler durmuş 0.69 da dahil şuan kullandırım yapışmıyormuş bilgine

KÖROĞLU
04-07-2023, 10:40
Farklı bir soru sorayım ?

Ev sahibi olup %25 yapan var mı ? Birader ile ortak bir dairemiz var, oturan arkadaş 1+1 daire için 3.500 TL ye oturuyor.

Ve biz evi kota mevcut şekilde ısınma + elektrik + su + eşya dahil şekilde kiraya verdik. Bizim evin olduğu bölge de şuan en uygun kira sahibinden de 6k civarından başlıyor.

Just a moment... (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/sakarya-adapazari-semerciler-papuccular-mh.?sorting=price_asc&viewType=List)

Ağustos 2023 zam vakti, Ben 5.500 TL olması taraftarıyım oran olarak %46 ya tekabül ediyor.

Ev ile aynı sokakta 10+ yıllık kiracısı olduğumuz dükkan için %80 zam yaptı mal sahibi ve ses çıkaramadık, direkt boşalt o zaman muhabbeti olacaktı.

Bu nokta da 5.500 TL beklentisi yersiz mi ? Kiracıya da kendimize de haksızlık etme taraftarı değiliz.

Siz olsanız nasıl davranırdınız ?

tequila818
04-07-2023, 10:52
Farklı bir soru sorayım ?

Ev sahibi olup %25 yapan var mı ? Birader ile ortak bir dairemiz var, oturan arkadaş 1+1 daire için 3.500 TL ye oturuyor.

Ve biz evi kota mevcut şekilde ısınma + elektrik + su + eşya dahil şekilde kiraya verdik. Bizim evin olduğu bölge de şuan en uygun kira sahibinden de 6k civarından başlıyor.

Just a moment... (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/sakarya-adapazari-semerciler-papuccular-mh.?sorting=price_asc&viewType=List)

Ağustos 2023 zam vakti, Ben 5.500 TL olması taraftarıyım oran olarak %46 ya tekabül ediyor.

Ev ile aynı sokakta 10+ yıllık kiracısı olduğumuz dükkan için %80 zam yaptı mal sahibi ve ses çıkaramadık, direkt boşalt o zaman muhabbeti olacaktı.

Bu nokta da 5.500 TL beklentisi yersiz mi ? Kiracıya da kendimize de haksızlık etme taraftarı değiliz.

Siz olsanız nasıl davranırdınız ?

Ben bugüne kadar %25 zam yapan bir mal sahibi duymadım. Yapanları haberlerde izliyoruz zaten. Hem mal sahibini hem de kiracıyı koruyacak şekilde orta yolda buluşmak en mantıklısı. Kiracı da kabul edecektir. Öte yandan %80 zam yaptığınız ve kiracı olduğunuz dükkanda mümkünse yeni aylık tutarı yazarak karşılıklı yeni bir kira sözleşmesi imzalatmaya çalışın mal sahibine. Eğer imzalarsanız +10 yıl daha size tahliye davası açamaz.

KÖROĞLU
04-07-2023, 10:55
Ben bugüne kadar %25 zam yapan bir mal sahibi duymadım. Yapanları haberlerde izliyoruz zaten. Hem mal sahibini hem de kiracıyı koruyacak şekilde orta yolda buluşmak en mantıklısı. Kiracı da kabul edecektir. Öte yandan %80 zam yaptığınız ve kiracı olduğunuz dükkanda mümkünse yeni aylık tutarı yazarak karşılıklı yeni bir kira sözleşmesi imzalatmaya çalışın mal sahibine. Eğer imzalarsanız +10 yıl daha size tahliye davası açamaz.

Dükkan işi karışık, mal sahiplerinin parayla işleri yok, yandaki dükkan 10 yıldır boş kiracıyla uğraşmamak için vermiyorlar.

Kendi işlerinde zaten darphane gibi, bizim oradaki derdimiz mevcut müşteri portföyünü elde tutmak ve yıllardır olduğumuz lokasyonu terk etmek istemiyor olmamız.

%25 beklentimiz dükkan da olmadı zaten, her şey uçmuşken adama %25 de diyemezdik.

Ama ev işi karışık, oturan arkadaş mayıs ayında devletin doğalgazı bedava yapması neticesinde doğalgaz ödemediniz o parayı iade edecek misiniz diye soran birisi.

DenizKaan
04-07-2023, 11:14
Arkadaşlar benimde bir sorum var, normalde kendi evim var (2+1)
bebek olunca ve home ofis çalışmaya başlayınca küçük geldi,
babamın kirada başka bir evi var, oğlum oturacak diyip çıkartma şansımız nedir ?
sanırım benim üstüme ev olduğu için mahkemeden dönme olasılığı çokmuş,
var mı bir fikir verebilecek olan :)

ChuckBartowsKi
05-07-2023, 11:13
Arkadaşlar benimde bir sorum var, normalde kendi evim var (2+1)
bebek olunca ve home ofis çalışmaya başlayınca küçük geldi,
babamın kirada başka bir evi var, oğlum oturacak diyip çıkartma şansımız nedir ?
sanırım benim üstüme ev olduğu için mahkemeden dönme olasılığı çokmuş,
var mı bir fikir verebilecek olan :)

Tapu sahibinin başka dairesi var mı o muhitte? Kendi ihtiyacı olarak gösterebilir. Fakat şu an bu dava süreçleri hem çok uzun sürüyor hem de %90 kiracıdan yana oluyor. Ben de şu an kiracıyım kendi dairemde kiracım var başka bir yerde ben oturuyorum gerçekten kira işleri çözülemez bir sorun yani başka birinin yaşadığı süreç size bire bir uymaya biliyor vs vs. çok sorunlu devam ediyor süreç.

gökan
06-07-2023, 08:45
Günaydın dostlar..izmir de kiralık daire arıyoruz çevresinde olan ve düzgün kiracı arayan varsa yazabilirse sevinirim …2 memur emeklisi anne baba için teşekkür ederim

DenizKaan
06-07-2023, 10:53
Tapu sahibinin başka dairesi var mı o muhitte? Kendi ihtiyacı olarak gösterebilir. Fakat şu an bu dava süreçleri hem çok uzun sürüyor hem de %90 kiracıdan yana oluyor. Ben de şu an kiracıyım kendi dairemde kiracım var başka bir yerde ben oturuyorum gerçekten kira işleri çözülemez bir sorun yani başka birinin yaşadığı süreç size bire bir uymaya biliyor vs vs. çok sorunlu devam ediyor süreç.

Malesef o da var :)
ihtiyacım olmasa çıkartmak istemiyoruz ama,
böylede garip bir durum var.
her iki tarafda haklı.

DOHC
06-07-2023, 11:40
Yargıtay’dan ihtiyac nedeniyle tahliyeye yonelik emsal karar | Doviz.com (https://haber.doviz.com/gundem-haberleri/yargitay-dan-ihtiyac-nedeniyle-tahliyeye-yonelik-emsal-karar/699725)

Onurkk06
08-07-2023, 17:16
1 aylık stresli sıkıntılı bir süreç ardından sonunda ben de 0.79dan evi aldım cuma günü 3 yıl boyunca 12 sonra 32 olucak ödemeler allah evi olmayan herkese nasip etsin kirada kalsam bu sene büyük ihtimalle 10 bin yapıcaktı ev sahibi

Birkan61
08-07-2023, 20:23
1 aylık stresli sıkıntılı bir süreç ardından sonunda ben de 0.79dan evi aldım cuma günü 3 yıl boyunca 12 sonra 32 olucak ödemeler allah evi olmayan herkese nasip etsin kirada kalsam bu sene büyük ihtimalle 10 bin yapıcaktı ev sahibi

Hayırlı olsun harika olmuş çok sevindim bu gidişle ileride olacak taksitiniz 32'yide arar olacağız hiç olmazsa her ay ödediğiniz para kendi malınıza

makif84
11-07-2023, 08:24
Dükkan işi karışık, mal sahiplerinin parayla işleri yok, yandaki dükkan 10 yıldır boş kiracıyla uğraşmamak için vermiyorlar.

Kendi işlerinde zaten darphane gibi, bizim oradaki derdimiz mevcut müşteri portföyünü elde tutmak ve yıllardır olduğumuz lokasyonu terk etmek istemiyor olmamız.

%25 beklentimiz dükkan da olmadı zaten, her şey uçmuşken adama %25 de diyemezdik.

Ama ev işi karışık, oturan arkadaş mayıs ayında devletin doğalgazı bedava yapması neticesinde doğalgaz ödemediniz o parayı iade edecek misiniz diye soran birisi.

Yanlış bilmiyorsam % 25 olayı evlerde geçerli,ticari dükkanlarda geçerliliği yok

KÖROĞLU
11-07-2023, 08:31
Yanlış bilmiyorsam % 25 olayı evlerde geçerli,ticari dükkanlarda geçerliliği yok

Doğrudur ama bu da adaletsiz değil mi ? Kiracılık zor gerçekten, biz de haksızlık etmeyelim istiyoruz.

Planladığım zam oranı ile bile emsal dairelerin altında kalan bir rakam oluyor kira.

2 tarafı da üzmeden bu işin olurunu bakalım nasıl bulacağız :)

sweap07
18-07-2023, 08:28
Merhabalar;
Kiraci olarak oturuyorum. Malesefki ev sahibimiz ile kira yenileme doneminde ortak nokta bulamadik istedigi kira bizim butcemizi asiyor ve evden cikmamizi istiyor bizde kendisine hukuki yollada basvurmasini soyleyerek %25 oraninda zam yaparak kirayi gonderdik. Ertesi gun whatsap uzerinden kirayi iade etmek icin benden iban numarami istedi sanırim kabul etmeyip iade edicek. Önunuzdeki surecte hukuki olarak dikkat etmem gerekenler icin yardimci olabilecek varmidir, kirayi iade etmesi durmunda izlenecek yol nedir simdiden tesekkurler

tequila818
18-07-2023, 09:10
Merhabalar;
Kiraci olarak oturuyorum. Malesefki ev sahibimiz ile kira yenileme doneminde ortak nokta bulamadik istedigi kira bizim butcemizi asiyor ve evden cikmamizi istiyor bizde kendisine hukuki yollada basvurmasini soyleyerek %25 oraninda zam yaparak kirayi gonderdik. Ertesi gun whatsap uzerinden kirayi iade etmek icin benden iban numarami istedi sanırim kabul etmeyip iade edicek. Önunuzdeki surecte hukuki olarak dikkat etmem gerekenler icin yardimci olabilecek varmidir, kirayi iade etmesi durmunda izlenecek yol nedir simdiden tesekkurler

Evde kiracı olarak kaçıncı seneniz? Şu an rayiç kira bedeli nedir, siz ne kadar ödüyorsunuz?

Sefa_vts
18-07-2023, 09:27
Merhabalar;

Bir avukat ile görüşmen gereken bir konu haline gelmiş çünkü belliki seni temerrüde düşürmeye çalışıyor. Noter aracılığı ile posta yolu ile gönderebilirsin, ki o zaman da almayabilir vs.

Normal şartlarda sen para gönderirken ''kira bedelidir'' diye gönderiyorsan ve iade gelen para ( IBAN paylaştıysan ) herhangi bir not olmadan geri geliyorsa bu kanunen ''Hibe'' yerine geçiyor ancak yönlendirmiş olmayayım.

Dediğim gibi işin uzmanı olan Avukat arkadaşlar yorumlayacaktır ya da bir bilene danışmakta fayda var.

sweap07
18-07-2023, 10:04
Evde kiracı olarak kaçıncı seneniz? Şu an rayiç kira bedeli nedir, siz ne kadar ödüyorsunuz?
Evde 3. Yılım 1350 tl idi kiram 3500 teklif ettik ev sahibi 6 bin tl istemektedir

tequila818
18-07-2023, 10:19
Evde 3. Yılım 1350 tl idi kiram 3500 teklif ettik ev sahibi 6 bin tl istemektedir

rayiç kira bedeli davasını 5. yıl sonrası açabiliyor. Bu durumda eliniz güçlü. Bir şekilde sizi evden çıkarmaya çalışabilir tabi. Rayiç bedellerin ne kadar olduğunu bilmiyorum dolayısıyla 6 bin rayiç bedelin altında ise anlaşmaya yoluna gidebilirsiniz. Fahiş bir tutar ise de dava açsın. Ya da evi satılırsa alan kişi 6 ay sonra sizi tahliye edecektir.

Mutu
18-07-2023, 10:36

Var, babam. :) Limit neyse onun üstünde yapma dedi kiracısına, kiracısının da gönlünden kopmuş galiba böylesine denk gelince %35 yapmış kendiliğinden. :D

tequila818
18-07-2023, 10:43
Var, babam. :) Limit neyse onun üstünde yapma dedi kiracısına, kiracısının da gönlünden kopmuş galiba böylesine denk gelince %35 yapmış kendiliğinden. :D

helal olsun hocam ben 3 milyon TL para bağlayıp içinde kiracının 2 bin liraya oturmasını kabul etmez anlaşamazsam evi uygun fiyata hızla satar farklı bir yatırım aracına geçerdim muhtemelen.

driver_can
18-07-2023, 10:59
helal olsun hocam ben 3 milyon TL para bağlayıp içinde kiracının 2 bin liraya oturmasını kabul etmez anlaşamazsam evi uygun fiyata hızla satar farklı bir yatırım aracına geçerdim muhtemelen.

Burda yanılgı şu yalnız evi bir yatırım aracı olarak alıyor kiraya veren birçok kişi.5 sene önce 350 bin liraya almış ev sahibim evi bana da o günün şartlarında rayiç değer neyse ondan 100-200 fazlasına kiraya verdi.İlk 3 yıl herkesin yaptığı gibi 100-200 artışlar sonraki yüzde 25 sınır olduğunda yüzde 40 yapıldı.Bu sene de yüzde yüz yapmayı ben teklif ettim gönlüm razı gelmez 25 oranı sizde haklısınız diye fakat yüzde 400 zam istiyor.Evi 350 ye aldı karşı dairem 10 aydır boş halde satılık 3200 isteniyor.Yani evin değeri neredeyse 9 kata yakın artmış.Ben 3 milyon verip kiradan geleni yatırım olarak görmem ki evin değerinin artmasıdır yatırım yanında gelen kira da bonusudur.Yoksa yatır mevduata yada döviz vs yatırım araçlarına garanti para gelsin vereceğiniz kiranın en az 10 katı.

tequila818
18-07-2023, 11:25
Burda yanılgı şu yalnız evi bir yatırım aracı olarak alıyor kiraya veren birçok kişi.5 sene önce 350 bin liraya almış ev sahibim evi bana da o günün şartlarında rayiç değer neyse ondan 100-200 fazlasına kiraya verdi.İlk 3 yıl herkesin yaptığı gibi 100-200 artışlar sonraki yüzde 25 sınır olduğunda yüzde 40 yapıldı.Bu sene de yüzde yüz yapmayı ben teklif ettim gönlüm razı gelmez 25 oranı sizde haklısınız diye fakat yüzde 400 zam istiyor.Evi 350 ye aldı karşı dairem 10 aydır boş halde satılık 3200 isteniyor.Yani evin değeri neredeyse 9 kata yakın artmış.Ben 3 milyon verip kiradan geleni yatırım olarak görmem ki evin değerinin artmasıdır yatırım yanında gelen kira da bonusudur.Yoksa yatır mevduata yada döviz vs yatırım araçlarına garanti para gelsin vereceğiniz kiranın en az 10 katı.

Tabi hele ki düşük peşinat ve düşük faiz oranı ile bol bol konut kredili bire üç, bire dört kaldıraçlı ev alındı ise bu enflasyonist ortamda dediğiniz gibi kira bedeli yapılan kazancın yanında çerez parası kalıyor. Ben sadece birisi benim malımı gasp etmeye çalışırsa satar kurtulurdum demek istedim. Her zaman kira konusunda orta yolda buluşmak en iyisi. Rayice göre düşük kalsın eski kiracı olduğu için ancak bir yandan da kirayı öldürmesin. Tabi her zaman anlaşma yoluna gidilemiyor. Ben kirada oturuyorum, ev sahibi benden %100 artış istedi kabul ettim çünkü rayicin yine altında kaldı.

Mutu
18-07-2023, 14:10

1750 abi. 😁😁😁

darkred
18-07-2023, 14:54
İşyerinde aynı ofiste çalıştığım arkadaşımın ev sahibi geldi geçen hafta.

2023 Ocak ta 1500 TL kira ödüyordu.
2023 Mart 'ta 3500 Tl yaptı kirasını.
2024 Ocak için 7000 TL ye anlaştılar.

1 yılda %366 lık bir zamma tekabül ediyor.

sword
18-07-2023, 15:03
2 sene önce ev sahibi atıyorum ev kirası 3 bin ise o rakama o zaman neler alabiliyorsa günlük hayyat ta aynı şeyleri şuan kaça alıyorsa kirada o oranda artmalı.. (ev sahibi konuştu) :))

livaneli
18-07-2023, 21:12
2 sene önce ev sahibi atıyorum ev kirası 3 bin ise o rakama o zaman neler alabiliyorsa günlük hayyat ta aynı şeyleri şuan kaça alıyorsa kirada o oranda artmalı.. (ev sahibi konuştu) :))

2 sene önce alınan maaşın yüzde kaçı kira olarak ödeniyorsa bugün de aynı oranda kira ödenmeli.

sword
18-07-2023, 22:47
2 sene önce alınan maaşın yüzde kaçı kira olarak ödeniyorsa bugün de aynı oranda kira ödenmeli.

maaşlar düşük kalması evlerin prim yapması sonuç bu.. ev sahiplerimi finanse etsin düşük maaşların neticesini .. enflasyona ezdir milleti sonra ev sahibi günah keçisi..

Berkan
19-07-2023, 08:37
Öncelikle ev sahibinin adresine kira posta yoluyla PTT aracılığı ile gönderilir. Burada dikkat edilecek olan detay ise kiracı kirayı eksiksiz bir şekilde ev sahibine göndermelidir. Posta yolu ile gönderimde bir masraf çıkarsa kiracı bunu ödemeli ve ev sahibine gönderilecek kiradan kesilmemelidir.
Kiracının posta yoluyla gönderdiği kira ücreti ev sahibi tarafından kabul edilmeyebilir. Bu durumda kiracılar gönderimin yapıldığı ama karşı taraftan kabul edilmediği şeklinde bir yazıyı PTT'den almalıdırlar. Bu yazı ile mahkemeye başvuran kiracılar kirayı ödeyemediklerini ve kendilerine bir banka hesabı bildirilmesini talep ederler. Mahkeme tarafından bu başvuru hükme bağlanarak kiracının ödeme yapacağı banka hesabı belirlenir. Bu şekilde ev sahibinin kirayı almama ihtimali kalmayacaktır.

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarabilmek için kira ödemelerini yapmalarını engellemeleri esasında kira sözleşmesini sona erdirecek bir sonuç doğurmaz. Kiracının evden çıkarıbilmesi için bir kira döneminde ev sahibi tarafından kiracıya haklı gerekçe ile ihtarname göndermesi gerekiyor. Tek ihtarname ile kira sözleşmesi fesh edilemiyor.
Tam bu hukuki adida varda bulamadim simdi. Yakindaki bir adliyeye gidersen hallolir durum gibi

Eyüp
19-07-2023, 09:45
maaşlar düşük kalması evlerin prim yapması sonuç bu.. ev sahiplerimi finanse etsin düşük maaşların neticesini .. enflasyona ezdir milleti sonra ev sahibi günah keçisi..

Ülkede herşeye %100'ün üzerinde zam gelsin ama ev sahibi %40 zam yaparsa kötü.Piyasası 8 bin lira olan bir yerde bir dairem var , 2 lira kira alıyorum adam 2500 yapabiliriz diyor bana :D

livaneli
19-07-2023, 21:22

Ev sahibi ve maaşlı memur günah keçisi. Siyasi iktidar hatasız, kokmaz, bulaşmaz tavşan boku pzvnkler

aykutsafakyaman
20-07-2023, 16:16

Babamın yatırım amaçlı aldığı 1+1 bir ev var kendisi de kirada oturuyor.
Düğün öncesi absürt bişey yapma ama adamla da konuşalım bizi mağdur etme dedik. Gitti %25 yaptı geldi. Kanun neyse o gerek yok taşkınlığa dedi kavga etmemek için cevap vermedim.
Öbür yandan kendi oturduğu ev sahibi 3 katını istedi kiranın. Evde 2. seneleri. Orta yolu bulmaya da yanaşmadı. %25 yatırdı kirayı bugün ev sahibi kadın arayıp bir düzine beddua ve hakkını helal etmiyorum laflarından sonra suratına kapattı telefonu.
Bu olayları gördükten sonra elimdeki bütün parayı yatırıp ben de kendime ev alayım diye baktım bir ama dalga geçen emlakçı bile oldu 0.79-0.99 kredi olayına. Siz inanıyor musunuz vs diye. 300-400 bin lira kredi çıkabileceğini söylüyor bir çok emlakçı. Düşünmekten kafayı yemek üzereyim. Bu filmin sonu nerde bitecek çok merak ediyorum.

drago
20-07-2023, 16:46
Babamın yatırım amaçlı aldığı 1+1 bir ev var kendisi de kirada oturuyor.
Düğün öncesi absürt bişey yapma ama adamla da konuşalım bizi mağdur etme dedik. Gitti %25 yaptı geldi. Kanun neyse o gerek yok taşkınlığa dedi kavga etmemek için cevap vermedim.
Öbür yandan kendi oturduğu ev sahibi 3 katını istedi kiranın. Evde 2. seneleri. Orta yolu bulmaya da yanaşmadı. %25 yatırdı kirayı bugün ev sahibi kadın arayıp bir düzine beddua ve hakkını helal etmiyorum laflarından sonra suratına kapattı telefonu.
Bu olayları gördükten sonra elimdeki bütün parayı yatırıp ben de kendime ev alayım diye baktım bir ama dalga geçen emlakçı bile oldu 0.79-0.99 kredi olayına. Siz inanıyor musunuz vs diye. 300-400 bin lira kredi çıkabileceğini söylüyor bir çok emlakçı. Düşünmekten kafayı yemek üzereyim. Bu filmin sonu nerde bitecek çok merak ediyorum.

Emlakçının biriyle telefonda görüşüyoruz, pazarlık bile etmeden evi ne zaman görebiliriz diyorum, cebinize uyuyorsa gösterelim diyor, lafa bak.

Tabii buraya uzun uzun ne cevap verdiğimi yazmayacağım, devamında özür dileyip kusura bakmayın, kimlerle ne konuşuyoruz bir bilseniz diye empati istiyor bir de. Sanki inşaatına taş taşıdı da bana yoruluyorum ayağı yapıyor umrumdaymış gibi.

Her neyse Eve gidip baktık, bir tek oda salon sayısı doğru. Giriş katını kattan saydığı yetmemiş +1 de kendi koymuş pzvnk. Oturduğumuz evden en az yüzde 10 daha küçük, ilanda bizim evden yüzde 20 büyük.

Bu mu x milyon istediğin, telefonda artislik yaptığın ev deyince fiyatta anlaşırız diyor bir de.

Allah kolaylık versin, yazdıklarınızı görünce sinirim attı çenem düştü, komisyoncunun her türlüsünden, en çok da onu bunu hakir göreninden nefret ediyorum.

aykutsafakyaman
20-07-2023, 20:55
Emlakçının biriyle telefonda görüşüyoruz, pazarlık bile etmeden evi ne zaman görebiliriz diyorum, cebinize uyuyorsa gösterelim diyor, lafa bak.

Tabii buraya uzun uzun ne cevap verdiğimi yazmayacağım, devamında özür dileyip kusura bakmayın, kimlerle ne konuşuyoruz bir bilseniz diye empati istiyor bir de. Sanki inşaatına taş taşıdı da bana yoruluyorum ayağı yapıyor umrumdaymış gibi.

Her neyse Eve gidip baktık, bir tek oda salon sayısı doğru. Giriş katını kattan saydığı yetmemiş +1 de kendi koymuş pzvnk. Oturduğumuz evden en az yüzde 10 daha küçük, ilanda bizim evden yüzde 20 büyük.

Bu mu x milyon istediğin, telefonda artislik yaptığın ev deyince fiyatta anlaşırız diyor bir de.

Allah kolaylık versin, yazdıklarınızı görünce sinirim attı çenem düştü, komisyoncunun her türlüsünden, en çok da onu bunu hakir göreninden nefret ediyorum.

Babamın mesleği gereği çok fazla ev taşıdık ve bir çok emlakçı ile muhatap olduk. Bu zamana kadar belki de yaşım kadar ev taşıdım, 1 tanesi hariç geri kalanı 5 para etmez insanlardı muhatap olduğumuz emlakçılar. O düzgün çıkan adamın da yüzüne söyledim beni utandırdın diye.
Bankaların kısıtlamasından dolayı telefonda nakit paran varsa konuşalım yoksa kapat hadi der gibi konuşuyolar ciddi anlamda birine sövecem az kaldı. Düğünü yapalı yaklaşık 3 ay oldu oturduğum evi de tutalı 4 ay oldu daha şimdiden seneye kirayı ne yapacak onu düşünüyorum.
Hanımın isteği ile emlakkonut projelerine irtibat için form doldurmuştum. Oradan da geri dönüş geldi. Küçükyalı’daki projede yer kalmamış hepsi satılmış. Çekmeköydeki için boşluk olduğu söylendi. 2+1 - 110 m2 den başlayan daireler için bilgi verdiler. En son abi ödeme koşullarına geçelim dedim. 7.5 milyondan başlıyor fiyatlar. %30 peşinat alınıyor, geriye kalan için 5 sene de 0.99 faizle ödeme devam ediyor. İş yerinde olmasaydım 2.5 milyona yakın param olsa ben sizinle konuşur muyum ulan diye bir giriş yapacaktım. Sinirden dudağımı ısırıp teşekkürler dedim kapattım. O tarafla ilgilenen varsa pek umutlu olmasın.