Orijinalini görmek için tıklayınız : Trafikte Gezen Yabancı Plakalı Araçlar
Civar coğrafyamızda olan olaylar ve ekonomik durumumuzun "avantajlı" hale gelmesiyle etrafımızda daha fazla yabancı ülke plakası taşıyan araç görmeye başladık. Geçen gün önümdeki üc aracında yabancı plakalı olduğunu fark ettikten sonra merak etmeye başladım. Latin harfleri kullanan plakalar bir nebze ama farklı alfabe kullanan araçlarla trafikte kaza vs. yaşadığımızda nasıl bir yol izlememiz gerek? Bizim tutanaklar bu konuda iş yapar mı? Bilgi sahibi olanlar benim gibi bilmeyenleri aydınlatırlarsa sevinirim.
Civar coğrafyamızda olan olaylar ve ekonomik durumumuzun "avantajlı" hale gelmesiyle etrafımızda daha fazla yabancı ülke plakası taşıyan araç görmeye başladık. Geçen gün önümdeki üc aracında yabancı plakalı olduğunu fark ettikten sonra merak etmeye başladım. Latin harfleri kullanan plakalar bir nebze ama farklı alfabe kullanan araçlarla trafikte kaza vs. yaşadığımızda nasıl bir yol izlememiz gerek? Bizim tutanaklar bu konuda iş yapar mı? Bilgi sahibi olanlar benim gibi bilmeyenleri aydınlatırlarsa sevinirim.
Hiç sanmıyorum
Araç kamerası + kasko bence işin olabilecek en sade çözümü
Hak arama konusunda hiç birimiz sigorta firması kadar imkana sahip değilizdir diye düşünüyorum
kendimde alman plakalı bir araç kullanıyorum. Arabanın a dan z ye hgs borcuna kadar herşeyi interaktif vergi dairesinde cıkıyor. Ancak bu arap plakalılar veya rus plakalılar nasıl çıkıyor hiç bir fikrim yok :D
ghibli06
23-01-2023, 13:42
legal giriş yapan her araç trafik sigortasını yaptırmak zorunda, ama 'legal' kelimesi önemli :)
GokhanRS
23-01-2023, 16:12
Ben kiril plaka ile Türkiye ye geldiğimde trafik cezası yiyebiliyorsam siz de tutanak tutabilirsiniz bence.
Ancak yabancı plaka araçla kaza yaptığınızda aranızda tutanak tutmayın. Mutlaka polis çağırın. Vur kaç olayında yabancı Türk zaten fark etmez.
GokhanRS
23-01-2023, 16:14
Polis çağırın çünkü yeşil sigorta yoksa veya sahteyse hiçbiryerden paranızı alamazsınız. Polis gelirse en azından tepesine çökersiniz paramı ver diye :)
Yeşilkartı varsa anlaşmalı tutanak tutulabilir ama başarabiliyorsanız olay yerine polis getirtip kaza zaptı tutturun, en sağlamı bu olur.
Yani bir de TR yazan yer mavi olması gerekirken kırmızı olanlar var, onlar nedir ?
aykutsafakyaman
23-01-2023, 20:28
Birebir olayı yaşayan biriyim. Suriyeliler ilk geldiği dönemde bilindiği üzere arapça yazan plakalı arabalarla uzun süre dolaştılar. 2015 ya da 2016 olması lazım babam suriye plakalı sedan bi civic’i hatchback yaptı. Kendisini hala haklı görüyor ama suçlu bizimki, neyse konu o değil. Bizim araba kaskolu fakat tutanağa arapça yazamadıkları ve hareketli bir güzergah olduğu için fotoğrafları çekip arabaları kenara almışlar devamında da dağılmışlar. Daha sonra kasko devreye girdi ve kesinlikle durumu kabul etmeyeceğini söyledi. Etrafta bulunan dükkanların vs. kameralarının yardımıyla işi çözdük ama bizi çok uğraştırdı. Başınıza gelirse mutlaka bir şekilde tutanak tutturun.
Ben de bir şey sormak istiyorum konu sahibinin izniyle. Yabancı ülkelerden birçok kişi uygun maliyet sebebiyle arabasını Türkiye'ye getirip bakım yaptırıyor. Youtube'da birçok video mevcut. Bugün tesadüfen Resmî Gazete'de şöyle bir şeye denk geldim:
GEÇİCİ VE YABANCI PLAKALI TAŞITLARDAN ALINACAK GEÇİŞ
ÜCRETLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 68)’DE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
MADDE 1 – 7/8/2013 tarihli ve 28731 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’in 8 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Tamir, bakım, onarım veya tadilat amacıyla gelen ve ülkemizde işlem ve işçilik gördükten sonra boş olarak çıkış yapacak yabancı ülke taşıtlarından tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı Türk Lirasından fazla olan ve bu durumu belgeleyen taşıtlardan geçiş ücreti alınmaz. Bu taşıtların tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı Türk Lirasından az olanlarından 600 (altıyüz) Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınır.”
Uygun maliyet gerekçesiyle arabasına bakım yaptırmaya Türkiye'ye gelenler bu tebliğe tabi mi? Yoksa burada farklı bir işlemden mı bahsediliyor?
By_Carizma
23-01-2023, 21:57
Polis çağırın çünkü yeşil sigorta yoksa veya sahteyse hiçbiryerden paranızı alamazsınız. Polis gelirse en azından tepesine çökersiniz paramı ver diye :)
iş yerinden bir arkadaşımın Opel Astra'sına Suriye'li birisi motorla çarptı, sağ ön çamurluk ve kaput değişti, polis çağırıldı ve polisin dediği şey kaskonuzdan yaptırın biz bulamayız.
turboman
23-01-2023, 22:45
Zaten hepsine gıcık oluyorum biri çarpsada arabaya bahane şöyle iyibir deşarj olurum ;)
Geçiş ücreti nedir ? İlk kez duyuyorum.
snan1910
24-01-2023, 07:26
Yabancı plakalı her araca ülkeye giriş yaparken trafik sigortası yaptırma zorunluluğu tutuyorlar fakat kısa süreli poliçeler düzenlendiği için poliçe bitince kişinin inisiyatifine kalıyor. Trafik sigortası varsa poliçe işleyecektir.
Bunun dışında yeşil sigorta yazılmış yukarıda, yeşil poliçe
yurt dışına çıkan TR plakalı araçlara yapılır. Türkiye içinde işlevi olmaz maalesef.
CüneytIşıkkent
24-01-2023, 07:53
Yani bir de TR yazan yer mavi olması gerekirken kırmızı olanlar var, onlar nedir ?
Onlar bildiğim kadarıyla aksesuarcılarda satılan sticker kendileri alıp yapıştırıyor.
Konunun biraz farklı yerinden yorum yapayım lojistik şirketim var araçlarım avrupaya çalışıyor bildiğiniz gibi yeşil sigorta zorunlu her çıkan araç için, eylül ayında fransada geçiyor olay bizim tır dönerken dorsesin köşesini depoda duran fransız plaklı araca takıyor arabanın tampon vs zarar gördü orada tutanak tutuldu konu kapandı diye düşündük aylar geçti geçen gün yeşil sigorta kurumu bize ulaştı tutanakları resimleri olayın oluşunu vs gönderdik bir sorun çıkmadı. Ülkeye gelen her araca bu tarz bir sistem gerekiyor bence de
GokhanRS
24-01-2023, 10:10
Yabancı plakalı her araca ülkeye giriş yaparken trafik sigortası yaptırma zorunluluğu tutuyorlar fakat kısa süreli poliçeler düzenlendiği için poliçe bitince kişinin inisiyatifine kalıyor. Trafik sigortası varsa poliçe işleyecektir.
Bunun dışında yeşil sigorta yazılmış yukarıda, yeşil poliçe
yurt dışına çıkan TR plakalı araçlara yapılır. Türkiye içinde işlevi olmaz maalesef.
yeşil poliçe başka ülkelerde de var, tr plakalı araçlara özel bişi değil :) yani poliçede Türkiye yazıyorsa gayet geçerli poliçe. ben daha önce yaptırdım ve tr ye girerken ayrı poliçe gerekmedi. Duyup yazmıyorum bizzat tecrübemdir.
yeşil poliçe başka ülkelerde de var, tr plakalı araçlara özel bişi değil :) yani poliçede Türkiye yazıyorsa gayet geçerli poliçe. ben daha önce yaptırdım ve tr ye girerken ayrı poliçe gerekmedi. Duyup yazmıyorum bizzat tecrübemdir.
yeşil sigorta tr de yapıldıysa tr de geçmiyor onu anlatmaya calısmıs sanırım arkadaş hangi ülkeden alındıysa o ulkede geçmiyor.
Yeşil sigorta zaten bildiğim kadarıyla o ülke için alınan trafik sigortasına verilen ad. Ya da uluslararası mı oluyordu emin olamadım.
Gurbetçiler falan filan girerken nasıl biz çıkarken yeşil sigorta yaptırmak zorunda isek, onlar da Türk plakalı olmayan araçlar için Türkiye'de geçerli ve trafik sigortası yerine geçen yeşil sigortayı yaptırıyor, yanlış bilmiyorsam. GokhanRS de onu demiş. O yüzden arkadaşların dediği gibi "kaçak" falan girmediyse bir şekilde yeşil sigortası veya trafik sigortası ne ise adı artık, onu yapmış olması gerekiyor. Haliyle sigortalık durumlarda da oradan karşılanması gerekiyor artık muhtemelen.
Ha ama dil sorunu vesaire bilmemne diye nasıl yapmak gerekiyor tutanak işini, onu sigortaya sormak lazım sanırım. Gıcık işler :)
CloudGrey
24-01-2023, 12:31
Onlar bildiğim kadarıyla aksesuarcılarda satılan sticker kendileri alıp yapıştırıyor.
aynen öyle , yapan varsa hemen söksün cezasıda var..
inanması güç olacak ya hee diyeceksiniz belki ama yarına sağ kalkmak nasip olmasın bu durum ciddi ciddi şu an bizim firmadaki direktörün başına geldi şu anda,
dün gece romanya plaka tır kiralik şirket aracımıza çarptı adam işim gücüm var çekti,otobanda trafikte oluyor olay polisde gelmeyince alabildiği tüm evrakları topladı,videosunu çekti meslekdaşımız ama kasko şimdiden sorun yaratıyor pasaportu olmadan işlem yapamayız diye (inanın alakasını bilmiyorum). adamı çokca kez aradılar ama henüz bir sonuç yok dönüş yapmıyor.
gidişata göre konuya geri dönüş yapıyor olacam belki gelecekte birine yardımcı olur ,cidden sıkıntılı bir durum ama onu söyleyeyim.
Durum çok parlak değil o zaman, anladıklarımı toparlayayım; Bu yeşil sigorta/poliçeyi kişinin geldiği ülkeden yaptırmış olması ve Türkiye diye belirtmiş olması gerekiyor, bizim karşı tarafın pasaportuna kadar her evrakının örneğini almış olmamız gerekiyor, polisi çağırmak gerekiyor, polisin tutacağı tutanak bağlayıcı olacak, tabi gelirse o da. Daha önce hafif hasarlı kazada 3 sefer aradım arabalar yürür durumda diye gelmediler.
Aklıma takılan diğer soru şu: yeşil poliçe/sigortanın süresi nedir? Ülkeye giren yabancı aracın 2sene dolaşma izni var sigorta süresi 2 sene değildir herhalde.
Durum çok parlak değil o zaman, anladıklarımı toparlayayım; Bu yeşil sigorta/poliçeyi kişinin geldiği ülkeden yaptırmış olması ve Türkiye diye belirtmiş olması gerekiyor, bizim karşı tarafın pasaportuna kadar her evrakının örneğini almış olmamız gerekiyor, polisi çağırmak gerekiyor, polisin tutacağı tutanak bağlayıcı olacak, tabi gelirse o da. Daha önce hafif hasarlı kazada 3 sefer aradım arabalar yürür durumda diye gelmediler.
Aklıma takılan diğer soru şu: yeşil poliçe/sigortanın süresi nedir? Ülkeye giren yabancı aracın 2sene dolaşma izni var sigorta süresi 2 sene değildir herhalde.
O kalabileceği üst limit. Kalacağı süre kadar alması gerekiyor olması, aksi halde girişe izin verilmiyor olması lazım. En azından ben yurtdışına çıkarken öyle idi, 1 hafta kalacaksın mesela, minimum 15 gün mü neydi, onu alacaksın diyorlardı.
"Yaralandım, kolum kırıldı galiba" deyin, yaralanmalı olunca gelmeleri gerekiyor. Sonradan en kötü "kolumu kasmışım ama şimdi düzeldi sanırım kırık değil, ben gidebilirim" dersiniz :D
snan1910
24-01-2023, 22:57
Yeşil poliçe bir anlaşma gibi düşünebilirsiniz. :) Bu anlaşmayı sağlayan ülkelerin hepsinde geçerli, biz de bu ülkeler arasındayız. Fakat bizim girişlerde yeşil poliçeden daha çok trafik poliçesi düzenlenmesine yönlendiriliyor diye biliyorum. Bunu da sektörde olmam nedeniyle gümrükte bu işi yapan ve gurbetçi ağırlıklı portföye sahip kişilerden biliyorum.
yeşil sigorta tr de yapıldıysa tr de geçmiyor onu anlatmaya calısmıs sanırım arkadaş hangi ülkeden alındıysa o ulkede geçmiyor.
Doğrudur. Biz Türkiye de yabancı plaka araca yesil kart düzenleyemiyoruz.
Yeşil sigorta ve yabancı plaka araca trafik sigortası yaptırmak için ulaşabilirsiniz.
instagram gokselsigorta detaylı iletişim bilgisi mevcut.
-Murat Özcan-
27-01-2023, 08:29
O değil de ben en çok MA plakalı araçlara uyuz oluyorum, çünkü suriyeliler kullanıyor..
arkadaşlar olurda böyle bir durum içine girerseniz muhakak çarptığınız aracın ehliyet,kasko ama en önemlisi pasaportunu çekin. pasaport görüntüsü olmadan baya sıkıntı yaşıyorsunuz sebebi ülkemizde yabancıların 6 aydan fazla kalması durumunda ehliyeti geçersizmiş onun için pasaport girişini almaları gerekliymiş