Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yağın katranlaşması Sorunu ????

Yiğit G.
15-12-2023, 08:39
Arkadaşlar çok uzatmadan yazmaya çalışıcam. Geçen yaz başı araç yatak sardı. Eşimi aracı Getz 1.4 benzinli. Motoru açtık baktık ki yağ katran gibi olmuş. Motor rektifiye edildi ama usta çok uğraştım dedi motoru temizlemek için öyle yapışmış yağ katranlaşmış. Neyse motor rektifiye oldu katalizör acaip tıkalı idi, o katranlaşma bundan olabilir dedi usta, boşalttık katalizörün içini, neyse motor yapıldı araç mis gibi sorun yok. Dün motor yağ kapağını açtım gördüm ki yine katranlaşmaya başlamış, şok oldum tabi ama tırnağımla baktım yumusak yani tam zamanında gördüm. Salı ustaya gidicem yağ değişimi yapıcaz belki engine flush yaparız yada kendi mi temizler artık bilemiyorum sonra yeni yağ koyacağız ama bu katranlaşma neden olur, çözemedim? Araç rektifiye oldu, yağımız 7 aylık daha, (Lique Molly Special Tec 5-30 ) , yağ değişimine 4-5 bin km var daha... Bir arkadaşa sordum kurbutor havalandirma tıkalı olabilir mi o yapar dedi... Sizce ne sebep olabilir yep yeni motorda bu olaya ? 7-8 ay önce işte bu olay yüzünden motor yapıldı, tırstım şimdi yine... Ustaya salı gidicem ama gitmeden size sorayım dedim. Videosu burada dün çektim

15 Aralık 2023 - YouTube (https://youtube.com/shorts/ZGb2ZAQPplQ?feature=share)

turboman
15-12-2023, 10:56
Havalandırma tıkalı olsa biryeri mutlaka patlatır ama tıkalı değildir. Ya önceden kalan tortu olabilir baktığınız yerdeki. Yağ değişimi geciktiyse yapabilir ama oda değil yeni motor yapılmış dediniz. Bide yağı koyarken katkımı koydular acaba ondanda yapabilir. Bide son olarak sahte yağda olabilir yağı koyanın günahını almayalım ama tamirciye gitmeden iyi bir yağcıya uğrayıp gösterin daha detaylı bilgi verebilir.

Yiğit G.
15-12-2023, 11:08
Yağ değişimine daha var. Katkı koyulmadı. Yağı ben kendim lm yetkili satıcısı autocher den aldım, usta gözümün önünde koydu. Zaten motor yapıldı rodaj yağından sonraki ilk yağ bu. Eski kalıntı olmasıda imkansız yumusak çünkü daha önceki kaskatı olmuştu hepsini temizledi usta motor yapılırken.

turboman
15-12-2023, 12:27
Ustaya gittiğinizde külbütör kapağını söküp iç yüzeyine bakın orda kalıntı yoksa bi sıkıntı olmaz eğer varsa detaylı bir inceleme yapılmalı

turboman
15-12-2023, 12:30
Yağ değişimine daha var. Katkı koyulmadı. Yağı ben kendim lm yetkili satıcısı autocher den aldım, usta gözümün önünde koydu. Zaten motor yapıldı rodaj yağından sonraki ilk yağ bu. Eski kalıntı olmasıda imkansız yumusak çünkü daha önceki kaskatı olmuştu hepsini temizledi usta motor yapılırken.
Eski kalıntıda olabilir külbütör kapağının içinde dalgakıran gibi kapaklar var eğer onların içini tam temizlemedilerse zamanla yeni yağın buharı be ısısıyla kapağın oraya atmışta olabilir doğal olarakta yumuşamış olur.

sagi
15-12-2023, 12:48
Külbütör havalandırma dediği gibi tıkalı olabilir, kontrol edip akabinde belkide her araca oil cath can yapmak mantıklı.

turboman
15-12-2023, 16:21
ULUDAĞ OTOMOTİV on Instagram: "Bilmediğiniz Yerlerden Ucuz Yağ Alırsanız Başınıza Gelecekler!
Bilgilenmesini İstediğin Kişilere Gonder. 👍🏼 Daha Fazlası İcin Takipte Kalın Dostlar. 🙋🏽*♂️
YouTube “ULUDAĞ OTOMOTİV” Instagram “uludag.otomotiv” Takipte Kalın Dostlar. 👍🏼
#otomotiv #eğitim #bilgi #araba #tamir #car #repair #motor #mechanicalengineering #mechanic #mechanical #engineer #engineering #engineers #yağ #oil #şanzıman #auto #automotive #silindirkapak #silindir #cylinder #cylinderhead #enjektor #euro #dizel #partikulfiltresi #benzin" (https://www.instagram.com/reel/CywM8T3IQmJ/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==)
Şunu gördüm sizin araçtamı bu haldeydi motor yapılmadan önce, burdada sahte yağdan bahsediyorlar.

Yiğit G.
16-12-2023, 00:04
ULUDAĞ OTOMOTİV on Instagram: "Bilmediğiniz Yerlerden Ucuz Yağ Alırsanız Başınıza Gelecekler!
Bilgilenmesini İstediğin Kişilere Gonder. ���� Daha Fazlası İcin Takipte Kalın Dostlar. ����*♂️
YouTube “ULUDAĞ OTOMOTİV” Instagram “uludag.otomotiv” Takipte Kalın Dostlar. ����
#otomotiv #eğitim #bilgi #araba #tamir #car #repair #motor #mechanicalengineering #mechanic #mechanical #engineer #engineering #engineers #yağ #oil #şanzıman #auto #automotive #silindirkapak #silindir #cylinder #cylinderhead #enjektor #euro #dizel #partikulfiltresi #benzin" (https://www.instagram.com/reel/CywM8T3IQmJ/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==)
Şunu gördüm sizin araçtamı bu haldeydi motor yapılmadan önce, burdada sahte yağdan bahsediyorlar.

sahte yağ olamaz hocam. iki kere üst üste sahte yağ ? Molly de sahte yağ da yok hemde yetkili satıcıdan aldım. youtube da bir sürü böyle video var hiç sahte yağ lafı geçmiyor birsürü başka sebepler sayıyorlar "oil sludge" diye geçiyor bu olay. Kullanım alışkanlıkları, yüksek ısı, yanmış benzinin karışması vs Ayrıca ilginçtir reddit te şöyle yorumlar var

"I had this exact issue in my 06 Lexus ES330 with the 3.3L v6, I’m sure it’s the same engine. I read online it was nothing to worry about so I didn’t, drove it 3 years with no issues, was just extra careful when filling with oil"

veya

"My 06 highlander is about half as bad as this, no problems."

bir de böyle olan motorlarda engine flush yapmayın diyorlar

"The safest way is to do multiple oil changes 3-4 weeks apart. Using an engine flush product on a sludged engine is very risky because it softens the hardest deposits. Then as you drive, those deposits break off and clog oil passages, causing oil starvation and engine destruction"

ayda bir 3-4 ay boyunca yağı sürekli değiştirin, parça parça atsın diyorlar. Neyse salı günü açılacak motor, usta garanti verdi bir durum olduysa yapacak artık. Belki de çok fazla değil az az başlamış. ya da eski kalıntılar çıkmıştır oraya.

Bu arada aracın motoru saat gibi. Ne tekleme, ne duman, ne çekiş sorunu, ne hararet. Yağ da eksiltmiyor.

turboman
16-12-2023, 01:04
Birincisinde sahte yağ olabilir dedim,ikincisinde videodaki görüntü gibimi oluyor diye gösterdim. Sahte yağdan olduğunu belirtiyor videoda demek istedim.sizin yağ orjinal onda hemfikiriz ;) ben aracı aldığımdada külbütör kapağını söktüğmde böyle manzarayla karşılaşmıştım hatta konu açmıştım bu neden olur diye sonrasında temizleyip kapattım yağınıda motülle değiştirmiştim en ucuz olan modeliydi 6100 dü galiba. 3 senedir yağını 10 binde bir değiştrdim 2 ay önce söktüğümde içerisi tertemizdi. O zamanki araştırdığımda 2 cevap almıştım 1.yağ değişimi zamanında olmaması 2. Kalitesiz yağ olduğunu söylemişlerdi.

Yiğit G.
16-12-2023, 01:21
Birincisinde sahte yağ olabilir dedim,ikincisinde videodaki görüntü gibimi oluyor diye gösterdim. Sahte yağdan olduğunu belirtiyor videoda demek istedim.sizin yağ orjinal onda hemfikiriz ;) ben aracı aldığımdada külbütör kapağını söktüğmde böyle manzarayla karşılaşmıştım hatta konu açmıştım bu neden olur diye sonrasında temizleyip kapattım yağınıda motülle değiştirmiştim en ucuz olan modeliydi 6100 dü galiba. 3 senedir yağını 10 binde bir değiştrdim 2 ay önce söktüğümde içerisi tertemizdi. O zamanki araştırdığımda 2 cevap almıştım 1.yağ değişimi zamanında olmaması 2. Kalitesiz yağ olduğunu söylemişlerdi.

iki kere üst üste sahte yağ dedin demedim hocam yanlış anlaşıldı, bu katran olayı daha önce de oldu ya, 2 kere üst üste sahte yağ almış olamam demek istedim. Siz nasıl temizlediniz motoru? Bizde öyle temizleyecez sonra yağ koyup takip edicez anladığım kadarı ile. Bende şimdi aynı yağı almak istemiyorum açıkçası Lique molly yani castrol falan alayım motula hiç girmem onunda sahtesi bol.

turboman
16-12-2023, 07:33
iki kere üst üste sahte yağ dedin demedim hocam yanlış anlaşıldı, bu katran olayı daha önce de oldu ya, 2 kere üst üste sahte yağ almış olamam demek istedim. Siz nasıl temizlediniz motoru? Bizde öyle temizleyecez sonra yağ koyup takip edicez anladığım kadarı ile. Bende şimdi aynı yağı almak istemiyorum açıkçası Lique molly yani castrol falan alayım motula hiç girmem onunda sahtesi bol.
Motorun içinde tortu birikmiyor sadece külbütör kapağı ve eksantrik mili olduğu kısımdan oluyor. Siz yinede emin olmak için karteride söktürün komple benzin ile yıkatın sonra yağ ve filtre değişimiyle sonlandırın ben öyle yaptım şu an bi sıkıntı yok. Markalı yağların sahtesi çok olduğu için lubex 10/40 yarı sentetik koymuştum en son şimdilik böyle biniyorum.

Omak
17-12-2023, 18:57
Bu olan engine sludge yada oil sludge diye geciyor rusyada fln cok sık karsilasilan bi olay. Yag sahteyse olmasi cok muhtemel ama yagi aldiginiz yeri biliyorsunuz.
(Liqui moly ninde sahtesi var şöyle; kullanilan orjinal yagin boş bidonlarini toplayip doldurup kapak takiyorlar. Bizzat denk geldim) bu arada sakin castrol almayin Turkiyede en cok sahtesi bulunan yag :D

Arac lpg limi? Yenge cok kisa mesafelerdemi yolculuk yapiyor? Yani motor daha isinamadan 2-3km çapta yolculuklar?

Biraz bir bakimayim dedim yukaridaki ingilizce terim ile yag basinc hatasi alan getz gordum buyuk ihtimal sizin motor yatak sarma mevzusundaki olayla ayni. Birde dikkatimi ceken hyundainin diger benzinli 2.0- 2.4 motorlarindada bu sikayetle konu gordum yurtdisinda.

Bence bu araca liqui moly yerine opetin veya shell in hx3 mu 4 mu ne yagi vardi sari bidon veyahut yukarida soyledikleri gibi lubex gibi f/p bir markanin yagini koyup 6 ayda bir yag filtre+yag degistirmek daha iyi temizlemek acisindan ve balciklanmamasi icin.

Birde aracin Tam model motor bilgisi verebilirmisin rica etsem.

220T
17-12-2023, 20:30
Yağ, maruz kalmaması gereken bir şeye maruz kalıyor, bu da yapısını bozuyor bence. Konunun yağın kendisiyle alakalı olmadığını düşünsem de bununla ilgili bakılacak şey yağın,üreticinin istediği sertifikaya sahip olup olmadığıdır. Olur da hiçbir ilerleme kaydedemezseniz diye farklı bir yöntem de söyleyeyim: Geçen hafta Tamirat Tadilat izlerken gördüm. Motor yağından örnek alıp analiz laboratuvarına gönderdiler. Adamlar sadece yağdan arabanın durumunu tek tek söylediler. Siz de bir yağ analiz laboratuvarına başvurabilirsiniz.

Omak
17-12-2023, 20:34
Yağ, maruz kalmaması gereken bir şeye maruz kalıyor, bu da yapısını bozuyor bence. Konunun yağın kendisiyle alakalı olmadığını düşünsem de bununla ilgili bakılacak şey yağın,üreticinin istediği sertifikaya sahip olup olmadığıdır. Olur da hiçbir ilerleme kaydedemezseniz diye farklı bir yöntem de söyleyeyim: Geçen hafta Tamirat Tadilat izlerken gördüm. Motor yağından örnek alıp analiz laboratuvarına gönderdiler. Adamlar sadece yağdan arabanın durumunu tek tek söylediler. Siz de bir yağ analiz laboratuvarına başvurabilirsiniz.

Yag analizi yurtdisinda cok meshur 2. El araba alirken bile yaptiranlar var motorun ne durumda oldugunu anlamak icin. Ama bizim ulkede yapan bulunur illaki ama cok pahaliya mal olur. Yurtdisinda kitler yanlis hatirlamiyorsam 100$ civari

220T
17-12-2023, 20:38
Yag analizi yurtdisinda cok meshur 2. El araba alirken bile yaptiranlar var motorun ne durumda oldugunu anlamak icin. Ama bizim ulkede yapan bulunur illaki ama cok pahaliya mal olur. Yurtdisinda kitler yanlis hatirlamiyorsam 100$ civari

Farkındayım, o yüzden "hiçbir ilerleme kaydedemezseniz" diyerek söyledim.

Yiğit G.
17-12-2023, 23:22
Bu olan engine sludge yada oil sludge diye geciyor rusyada fln cok sık karsilasilan bi olay. Yag sahteyse olmasi cok muhtemel ama yagi aldiginiz yeri biliyorsunuz.
(Liqui moly ninde sahtesi var şöyle; kullanilan orjinal yagin boş bidonlarini toplayip doldurup kapak takiyorlar. Bizzat denk geldim) bu arada sakin castrol almayin Turkiyede en cok sahtesi bulunan yag :D

Arac lpg limi? Yenge cok kisa mesafelerdemi yolculuk yapiyor? Yani motor daha isinamadan 2-3km çapta yolculuklar?

Biraz bir bakimayim dedim yukaridaki ingilizce terim ile yag basinc hatasi alan getz gordum buyuk ihtimal sizin motor yatak sarma mevzusundaki olayla ayni. Birde dikkatimi ceken hyundainin diger benzinli 2.0- 2.4 motorlarindada bu sikayetle konu gordum yurtdisinda.

Bence bu araca liqui moly yerine opetin veya shell in hx3 mu 4 mu ne yagi vardi sari bidon veyahut yukarida soyledikleri gibi lubex gibi f/p bir markanin yagini koyup 6 ayda bir yag filtre+yag degistirmek daha iyi temizlemek acisindan ve balciklanmamasi icin.

Birde aracin Tam model motor bilgisi verebilirmisin rica etsem.

ara lpg li değil. Uzun yapıyor hergün 40-50 km arası. Aynen kısa sürede yağ değişimi şu an mantıklı duruyor çamurlaşmayı da atması için. Bulamaz ise usta tabi ne olduğunu. 2007 1.4 benzinli araç.

Yiğit G.
17-12-2023, 23:31

Üretici Api Sn DX1 istiyor zaten son aldığım LM'de karşılıyor birebir. Labaratuar işi bizi aşar da güzel düşünceymiş :) Bende aynen düşünüyorum ama neye maruz kalıyor. Daha önce egzos gazı geri basıyor diye düşünmüştük hakkaten katalizör tıkalı idi ama yok artık katalizör güzel atıyor egzoz gazını. İvmelenme serilik yakıt durumu vs harika. Yağ da yakmıyor. yağ çubuğu hiç eksilmedi. su da öyle. İlginç bir vaka salı açıp bakıcaz. Fotoğraf çekip paylaşırım durumu.

mikelazi
18-12-2023, 08:21
motor yapılmış usta pcv yi kontrol etmemişmi???

bence tıkalı kat. + sizden önceki sahibinin kullandığı sahte yağların toplamı gibi geliyor bana.

bence kalıntı kalmıştır.karteri kontrol edilirken süzgeçlerede bir baktırın derim,oralarıda tıkamasın.

önümüz kış ve soğuk bence 5w30 la değişin yağınızı.yaz başındada (km beklemeden) tekrar kaliteli bir yağ ile değişin derim.

Omak
18-12-2023, 13:20

bence tıkalı kat. + sizden önceki sahibinin kullandığı sahte yağların toplamı gibi geliyor bana.

bence kalıntı kalmıştır.karteri kontrol edilirken süzgeçlerede bir baktırın derim,oralarıda tıkamasın.

önümüz kış ve soğuk bence 5w30 la değişin yağınızı.yaz başındada (km beklemeden) tekrar kaliteli bir yağ ile değişin derim.

Abi zaten 5w30 yağ kullanılmış :)

Hyundai getz ile ilgili yurtdısında karşılaşılan sorunlar arasında şöyle bir madde de var;

"2.1.2. Oil Sludge Build-up and Engine Overheating
One common issue that Hyundai Getz owners with gasoline engines may experience is oil sludge build-up and engine overheating. This can be caused by a number of factors, including poor maintenance practices, low-quality engine oil, and extended intervals between oil changes.

Over time, engine oil can break down and lose its ability to properly lubricate and protect engine components. When this happens, contaminants can build up in the oil, leading to the formation of sludge. Sludge is a thick, sticky substance that can clog oil passages and reduce oil flow to critical engine components, such as bearings and camshafts. This can cause the engine to overheat, as the oil is not able to effectively transfer heat away from these components.

In addition to poor maintenance practices and low-quality oil, extended intervals between oil changes can also contribute to oil sludge build-up. It is recommended that Hyundai Getz owners change their engine oil every 5,000 to 7,500 miles or every six months, whichever comes first.

To prevent oil sludge build-up and engine overheating, it is important to follow a regular maintenance schedule and use high-quality engine oil that meets the manufacturer's specifications. If you suspect that your engine may be experiencing oil sludge build-up or overheating, it is important to have it inspected by a qualified mechanic as soon as possible to avoid further damage to the engine."

5-7k mil yada 6 ayda bir demiş.

bu arada bence bu katran oluşturma sebebi yağın çok ısınması. Bana sorarsanız madem çok çok kısa mesafe çapında sürülmüyor 5w40 bir yağ koyun. (İstanbuldasınız varsayıyorum, Ankara ve ötesi değil sanırım)

Yiğit G.
18-12-2023, 23:29

Kalıntıya pek benzemiyor çünkü daha önce bu olay olduğunda yağ kurumuş ve yapışmıştı. Kazıyarak benzinlerle mazotlarla uğraşarak temizledi. Bu şimdi ki yumuşak yeni olduğu çok belli. Biz ilk sahibiyiz aracın. Usta bütün motoru temizledim günlerimi aldı dedi. Fotoğraflar gönderdi baya temizlemişti yani.

Yiğit G.
18-12-2023, 23:32
Abi zaten 5w30 yağ kullanılmış :)

Hyundai getz ile ilgili yurtdısında karşılaşılan sorunlar arasında şöyle bir madde de var;

"2.1.2. Oil Sludge Build-up and Engine Overheating
One common issue that Hyundai Getz owners with gasoline engines may experience is oil sludge build-up and engine overheating. This can be caused by a number of factors, including poor maintenance practices, low-quality engine oil, and extended intervals between oil changes.

Over time, engine oil can break down and lose its ability to properly lubricate and protect engine components. When this happens, contaminants can build up in the oil, leading to the formation of sludge. Sludge is a thick, sticky substance that can clog oil passages and reduce oil flow to critical engine components, such as bearings and camshafts. This can cause the engine to overheat, as the oil is not able to effectively transfer heat away from these components.

In addition to poor maintenance practices and low-quality oil, extended intervals between oil changes can also contribute to oil sludge build-up. It is recommended that Hyundai Getz owners change their engine oil every 5,000 to 7,500 miles or every six months, whichever comes first.

To prevent oil sludge build-up and engine overheating, it is important to follow a regular maintenance schedule and use high-quality engine oil that meets the manufacturer's specifications. If you suspect that your engine may be experiencing oil sludge build-up or overheating, it is important to have it inspected by a qualified mechanic as soon as possible to avoid further damage to the engine."

5-7k mil yada 6 ayda bir demiş.

bu arada bence bu katran oluşturma sebebi yağın çok ısınması. Bana sorarsanız madem çok çok kısa mesafe çapında sürülmüyor 5w40 bir yağ koyun. (İstanbuldasınız varsayıyorum, Ankara ve ötesi değil sanırım)

Bende okudum onları ama motor çok ısınması olsa su eksilmezmiydi? hararet olmazmıydı? Daha önce de bu olay olduğunda hararet olmadı. Hadi dhaa önce oldu yeni yapılmış motorda niye çok ısınma olsun? Hadi getz lerde kronik sorun desek bu olay, kız bu aracı 2007 den beri kullanıyor neden son 2 yılda katranlaşma oldu ? Valla bilemiyorum inan can sıkıcı. Yağ'ı 5w30 a çevirme işini ustaya sorucam, iyi bir usta garantide verdi bişey olduysa yapacak bu hafta o değiştir derse değiştirim yoksa tantana yapmasın bir daha olursa benim dediğim yağın dışına çıktınız falan. Bakalım ne derse onu yapıcaz artık.

mikelazi
19-12-2023, 07:54
Bende okudum onları ama motor çok ısınması olsa su eksilmezmiydi? hararet olmazmıydı? Daha önce de bu olay olduğunda hararet olmadı. Hadi dhaa önce oldu yeni yapılmış motorda niye çok ısınma olsun? Hadi getz lerde kronik sorun desek bu olay, kız bu aracı 2007 den beri kullanıyor neden son 2 yılda katranlaşma oldu ? Valla bilemiyorum inan can sıkıcı. Yağ'ı 5w30 a çevirme işini ustaya sorucam, iyi bir usta garantide verdi bişey olduysa yapacak bu hafta o değiştir derse değiştirim yoksa tantana yapmasın bir daha olursa benim dediğim yağın dışına çıktınız falan. Bakalım ne derse onu yapıcaz artık.

motor yağı ısınmasıdır.radyatör ısısıyla kıyaslama çok.haa etkilermi,daha çok fan açar falan.

konuyu bende okudum.zaten bildiklerimizi yazmış.biz sanki daha farklı birşeyler arıyoruz.

bence fii tarihinde haberiniz olmadan sahte bir yağ konuldu veya şu motor yenileme zımbırtılarından eklendi.

veya kat. tıkandı egt yi yükseltti buda yağ ısısını tavana çıkardı.yağı bozdu,uzun süre bu yağ ile gezincede sonuç...

haa benzinli atmo. bir arabada egt nekadar yukselebilir oda muamma :)

Yiğit G.
19-12-2023, 11:28
motor yağı ısınmasıdır.radyatör ısısıyla kıyaslama çok.haa etkilermi,daha çok fan açar falan.

konuyu bende okudum.zaten bildiklerimizi yazmış.biz sanki daha farklı birşeyler arıyoruz.

bence fii tarihinde haberiniz olmadan sahte bir yağ konuldu veya şu motor yenileme zımbırtılarından eklendi.

veya kat. tıkandı egt yi yükseltti buda yağ ısısını tavana çıkardı.yağı bozdu,uzun süre bu yağ ile gezincede sonuç...

haa benzinli atmo. bir arabada egt nekadar yukselebilir oda muamma :)

kat full tıkalıydı. Bizde geçen sefer o yüzden oldu dedik zaten o katranlaşma. Kat içi boşaltıldı. motor yapıldı. Şimdi tekrar yaptı. Katalizör yok artık. kurbutore bakarız belki o tıkalıdır diye başka da aklıma hiçbişey gelmiyor. Şu an ilk düşüncem bu katranın temizlenmesi. Yarın bir açalımda umarım çok yayılmamıştır motor içine.

mikelazi
19-12-2023, 11:34
iyi haberlerini bekliyoruz.

livaneli
19-12-2023, 18:31
Yağ, yüksek sıcaklıklara ulaşınca özelliğini yitirip katranlaşır. Temel nedenlerden biri de yağ soğutucunun tıkanmasıdır.

Omak
19-12-2023, 22:40

Motorun harareti degilde, motor icinde yag asiri isiniyor sanirim tasarimsal olarak yağin harareti tam alinamiyor olabilir yada bir yag sogutucusu lazimken konulmamis galiba vsvs yurtdisinda da bu tür vakalarin olmasi bence bundan. sebep bu kalintilar oluşuyor olabilir. Ondan dedim 5w40 yaga gecin bence diye.

Yiğit G.
20-12-2023, 07:28
Motorun harareti degilde, motor icinde yag asiri isiniyor sanirim tasarimsal olarak yağin harareti tam alinamiyor olabilir yada bir yag sogutucusu lazimken konulmamis galiba vsvs yurtdisinda da bu tür vakalarin olmasi bence bundan. sebep bu kalintilar oluşuyor olabilir. Ondan dedim 5w40 yaga gecin bence diye.

bende şunu düşündüm motorun yağı aracın su soğutma sistemi ile soğutulur yani yağ soğutucusu bildiğim kadarı ile su sistemine bağlı, hani arabada su hararet yapıyorda yağ da soğumuyor mu diye düşündüm sonra arkadaşlar yağ soğutucusu vs tıkalı olabilir deyince mantıklı geldi haklısınız ona da bakarız herhalde.

mikelazi
20-12-2023, 09:01
bende şunu düşündüm motorun yağı aracın su soğutma sistemi ile soğutulur yani yağ soğutucusu bildiğim kadarı ile su sistemine bağlı, hani arabada su hararet yapıyorda yağ da soğumuyor mu diye düşündüm sonra arkadaşlar yağ soğutucusu vs tıkalı olabilir deyince mantıklı geldi haklısınız ona da bakarız herhalde.

atmo 1.4 benzinli getz yağ soğutucu yok arabanda.
dizel olsa neyse.ondada suya yağ karışır,yağa su karışmaz

bu arada konu ile farklı bir sorum:kat. yanıltıcı taktırdınmı.

8.000rpm
20-12-2023, 10:41
bu konunun ucu nereye varacak ciddi meraktayım ben de

Yiğit G.
20-12-2023, 12:38
atmo 1.4 benzinli getz yağ soğutucu yok arabanda.
dizel olsa neyse.ondada suya yağ karışır,yağa su karışmaz

bu arada konu ile farklı bir sorum:kat. yanıltıcı taktırdınmı.

benzinlide aynen yokmuş. kat yanıltıcı taktırmadım.

Yiğit G.
20-12-2023, 12:47
Neyse sorun çözüldü. O delikten baktığımda motor yağ deliği önünde bir süzgeç gibi bişey var metal parça ben meğerse oradan baktığımda motoru görmüyormuşum bu yuvarlak içine aldığım parçayı görüyormuşum.Kapak temizlenirken orası kalmış ben eski katranı görümüşüm. (bu arada kapakta kalan yanık yağ katranına bakın daha önceden nasıl bir olay olduğunu hayal edebilirsiniz) Kapağı daha da temizledik baya çıktı bu gözüken siyahlıklarda. Motorun içi temiz hiç sorun yok. Usta dedi ki elbet o eski yağdan kalan parçalar kalacaktır her yeri temizlemem mümkün değil her yağ değişiminde o sümükler atılacak. 2-3 yağ değişiminden sonra hiç kalmaz dedi. Yağ bile değiştirmedik baktı gerek yok dedi. Engine Flush almıştım boşuna elimde kaldı o da, olmadı mini'ye yaparım. Yani kısaca sorun yok ben kıllanmışım değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

https://i.hizliresim.com/dp6aem1.jpg

https://i.hizliresim.com/r8ry6fn.jpg

mikelazi
20-12-2023, 13:34
benzinlide aynen yokmuş. kat yanıltıcı taktırmadım.

2.o2 arıza yakmıyormu.

mutlu son geçmiş olsun :)

8.000rpm
20-12-2023, 13:55
aklıma zaten yatmamıştı durum ama sebep bulup bir zemine oturtamamıştım :)
hadi geçmişler olsun :)

16EC813
20-12-2023, 13:57
hadi gözün aydın ,ama harbi çok kötü bişey herşeyi yapıyon sıkntı geçmedi sanıyon hötü bi durum

babayimben
20-12-2023, 14:33
Geçmiş olsun, birşey çıkmadı iyi oldu :icon_tup:

Yiğit G.
20-12-2023, 19:04
2.o2 arıza yakmıyormu.

mutlu son geçmiş olsun :)

2-3 hafta da bir yakıyor obd ile siliyorum.

Teşekkürler herkese sağolun

Omak
21-12-2023, 23:17
İyi hadi gecmis olsun kafan rahatlamistir artik. Sen yine arada bir kontrol et :)