Orijinalini görmek için týklayýnýz : Piyasadaki algý yýkýlýrmý ? (kaporta iþçilik boya fiyatlarý)
Arkadaþlar bugün tampon boyatma da bile kaportacýlar 4-5 k dan fiyat veriyorlar hele renk sýkýntýlýysa 6-7 leri bile buluyor tek parça boya maliyeti.2 parça boyatsan 15-20 k ya varan maliyetler var.
Herkesin piyasada anlamsýz þekilde kaçtýðý öcü muamelesi yaptýgý boyalý araçlar tekrar kýymete binermi sizce ? En azýndan fiyat kýrýlmaz artýk diye düsünüyorum o algý ters yönde deðiþebilir.
Ya da herkes güneþ yanýklý vuruklu çizikli araçlara binecek.Bu iþin bir ortasý kalmadý bana kalýrsa :)
boyalý araç kafasý sadece biz türklerde var zaten :D
deðiþen hiç bir þey olmaz. Bizdeki boyalý araç mantýðý fiyat düþürmek için bir koz aslýnda.
Tertemiz boyanmýþ aracýn ya da orjinal parçayla deðiþen kaportanýn aracýn deðerini etkilememesi lazým ama sonuçta aðýr kazalý araçlarý kazasýz diye itelemeye çalýþan insanlar olduðu için boyalý dendiði zaman akan sular duruyor.
Ýþ ahlaký olmayýnca kaporta boyalý araçlara pert muamelesi çekiyor insanlar.
Yoksa experde herþey ortaya çýkýyor aslýnda, alýcýlar içinde fiyat kýrmak için bahane oluyor boya iþi :)
baskan96
26-03-2024, 12:01
Yazýn 1993 model orta kasa bir Broadway aldým. Araca gidip baktým, yapýlan masraflarý gördüm, çürük çarýða karþý alýnan önlemlere baktým ve gösterdim aldým. Biraz elim bollaþýnca satýp modelli bir araba alayým diye ilana koydum, günde abartýsýz 20-25 telefon görüþmesi yaptým ancak bunlarýn %80'i doðu ve güneydoðu bölgesinden gelen aramalardý ve ilk sorduklarý soru boya - deðiþen idi. Biraz daha iþin içine girmeye baþlayýnca az çok bunun sebebini anladým. Bu tip broadway gibi çürümeye meyilli araçlarda kasa kýsmýnda iþlem olmayýnca, saklama koþullarýna da baðlý olarak çürüme durumu nispeten daha az oluyor(muþ). Ek olarak, özellikle Tofaþlar takside çok kullanýldýðý için ve bu broadway spring tayfasý polis-zabýta aracý olarak zamanýnda fazlasýyla kullanýldýðý için boya durumuna ticari geçmiþ var gibi bakýyorlar. 2 veya 3 hafta gibi bir periyot sonrasýnda Konya'dan bir polis memuru geldi, kaputu açtý hayýrlý olsun dedi notere geçtik :D
Geçtiðimiz cuma günü Scenic aldým. Tavan komple, kaputun %80'i güneþ yanýðý. Kasasýnda da kaputta boya, bagajda deðiþim var harici hatasýz araç. Þöyle bir baktým piyasaya, araçlarýn çoðunu komple boyatmýþlar güneþ yanýðý kaynaklý. Kendi kendime "broadway için boya soran millet, nispeten daha modelli avrupa arabasý için daha beter saçmalar al geç yanýklýyý" dedim gittim aldým.
Son olarak þunu eklemek istiyorum; Türkiye'yi yukarýdan bir çizgiyle Çorum'un solu ve Çorum'un saðý diye ayýrsak, sol tarafta yavaþ yavaþ "araç modelli olsun pert bile olur çok da fifi" anlayýþý geliþirken sað tarafta "2018 model 1 deðiþen birkaç boyalý parasýna 2013 model boyasýz alalým" anlayýþý hala hakim. Memur-asker kesimin yoðunluðundan mýdýr, görece küçük þehirler olduðu için þehir dýþýndaki kiþiler bizi kolay kandýrýr yaklaþýmýndan mýdýr yoksa ekspertiz vs. iþleri yokken devrik arabalarý birbirlerine itelemelerinden midir bilinmez ancak benim naçizane gözlemlerim bu þekilde..
bu halk iki þeyden vazgeçmez.
bir boyalý deðiþen muhabbeti
iki rt€
umutsuz vakayýz.
Yaþý genç araba alýrken boya algýsý yüksek ama azýcýk mantýklý insanlar için yaþý büyük arabalarda boya algýsý kýrýlmalý.
4 senedir kullandýðým 2004 A6 Avant ý alýrken boyalý olmasý beni mutlu etti, hatta boyalý olupta kötü durumda olan yerleri ben tekrar boyattým alýr almaz :) kafa rahat.
Son 1 yýlda 3 defa arkadan týklattýlar :) Her seferinde kasko-sigortadan onarým yaptýrdým (karþý taraf sigortasýndan) her seferinde yeniden boyandý :)
Ufak bir kaza mý oldu, amaaan :)
Benim boya takýntým yok, ama yeni boyanan arabayý almam. Mesela ilanda 1 ay önce komple boyandý diyen arabaya gidip bakmam bile.
Neden ? Boya nýn kusurlarý erken dönemde çýkmýyor. Sen pasparlak bir araba görüyorsun 6 ay sonra araba baþlýyor çatlamaya.
Hakkýyla boya yapýp fýrýnda kurutup satanlara bir sözüm yok. Ama esnaf iþi bas macunu bas boyayý bas verniði 15 gün sonra bas pastayý cilayý yapýlan araçlar çok sýkýntý.
Benim boya takýntým yok, ama yeni boyanan arabayý almam. Mesela ilanda 1 ay önce komple boyandý diyen arabaya gidip bakmam bile.
Neden ? Boya nýn kusurlarý erken dönemde çýkmýyor. Sen pasparlak bir araba görüyorsun 6 ay sonra araba baþlýyor çatlamaya.
Hakkýyla boya yapýp fýrýnda kurutup satanlara bir sözüm yok. Ama esnaf iþi bas macunu bas boyayý bas verniði 15 gün sonra bas pastayý cilayý yapýlan araçlar çok sýkýntý.
aynen katýlýyom ,ucuz merdiven altý makyaj malzemesi alýp orasýna burasýna sürüp ,kendini kahinat güzeli sanýp ortalýkta gezinen tel altý kaldýrým taþlarý gibi :D
benim için boya deðiþen önemli deðil zaten, kazanýn büyüklüðü önemli. sanayide dükkan dükkan dolaþan pertten toplama araçlarý hepiniz biliyorsunuz. beyin arýzalarý, sensör arýzalarý bitmiyor. bunlarýn tesisatý da öyle fabrikasyon toplanmýyor iki kabloyu birbirine dolayýp, elektrik bandýyla sarýyolar. sýcak soðuk bant düþüyor hooop baþka arýza. soket kýrýlmýþ nede olsa çalýþýyor diye deðiþtirmiyorlar su yada mazot oradan bir giriyor tee beyine kadar korozyon taþýyor araba da mazda volvo olunca ne beyini bulabiliyorsun ne yazýlýmý. yani asýl önemli olan boya deðil iþçilik
OMTechJr.
26-03-2024, 13:55
100 bin TL'lik araba 500 bin TL olunca, bin tl lik boyama ücreti de 5 bin TL oluyor. Konjonktürel olarak her þey yolunda :)
100 bin TL'lik araba 500 bin TL olunca, bin tl lik boyama ücreti de 5 bin TL oluyor. Konjonktürel olarak her þey yolunda :)
Boya iþi çok zahmetli bi iþ, boyacý esnafýný oldum olasý sevmedim farklý bir alemdeler, ama zemin hazýrlamak boya atmak kusursuz þekilde ciddi emek istiyor baya baya ince iþ.
Yeni kaporta paneline tadilatsýz 6k civarý panel baþý istiyorlar, ciddi paralar. Ha saðlýkla ilgili kýsýmlarda çok kötü durumdalar o kýsmýný da es geçmemek lazým.
Komple araba boyamak için 80-100 bin TL istiyorlar. Bunun 20 bini malzeme tutsa iþçilik için 80 bin bence çok büyük bir para. En babasý 1 ay uðraþýr. Kaportasý yapýlmýþ bir araca ne kadar ince iþçilikte yapsan 1 ayda sadece 1 araba ile uðraþmýyorsun ama gene de 80 büyük para.
SerkanYazgan.
27-03-2024, 08:34
Ben ne zaman tamponumu boyatsam 1 ay içinde tekrar gelip biri dokunduruyor, vuruyor. Bizim burda 3-4 arasý para istiyorlar, tampon sökme iþini kaportacý yapsýn diyorlar oda aðzýný sök tak 500 den açýyordu en son. Fiyatlarý biraz daha indirseler herkes boyatacak, çünkü gördükçe sinir krizi geçiriyorum ama bu paralarý vermekte zoruma gidiyor, yerden toplamýyoruz sonuçta.
Piyasadaki algý deðiþmez, benim aracým 25 yaþýnda coupe bmw, gören araba temiz neresi boyalý diye soruyor :) Napacan boyayý arabanýn çürümediðine dua et deyip geçiyorum :)
Sti_Ozan
27-03-2024, 10:16
Boyalý ya da kaput harici deðiþenli araba candýr, araç alýrken özellikle boya-deðiþenli arabalara bakýyorum.
Üst segment araçlarda 1 parça deðiþenli 1 parça boyalý arabalarla hatasýz arabalar arasýnda ciddi bir fiyat farký oluyor.
Alýrken ucuz alýrým satarken ucuz satarým zaten uzun dönemde biniyoruz hýzlý satma kaygýmýz da yok.
Ýstanbul trafiðinde araba kullanýyoruz, ben vurmasam baþkasý gelir bana vurur o hatasýz arabanýn da anlamý önemi kalmaz :)
2023 aralık ayında en son kullandığım poloyu almıştım boyasız şekilde. 3 parça boyanması gerekiyordu fakat ben temiz olsun diyerek 5 parça boyattım. Satarken zorlanmadım ama insanlara 5 parça lokal var dediğimde bir değişik tavır takınıyolardı fakat kaput tavan bagaj boyasızdı zaten. O zamanlarda 1 tam 4 lokal , tampon komple kaporta dahil 8000 tl ödemiştim. Renkte opak kırmızıydı. Şuan artık bu işleri yaptırmak inanılmaz maliyetlere çıkıyor , algının bence değişmesi lazım. Alıp kendi istediğin kondisyona getirmek sıkıntı.
GokhanRS
28-03-2024, 15:06
Boya takýntýsý bana da saçma geliyor du ama yurtdýþýnda yaþadýktan sonra normal gelmeye baþladý. zira boyalý araçlar birçok ülke de daha ucuz ama araçlar genel olarak ucuz olduðu için aralarýndaki fiyat farký uçuk olmadýðýndan alýp satarken çok takan olmuyor. içine siniyorsa alýyor insanlar. bir de yalan söyleyen de bir çok ülkede daha az.
Biz de o kadar çok yalancý var ki aracý alýrken boyasýz araçta bile pert çýkabiliyor sel v.s sebepli. Expertiz yaptýrma iþi bu yüzden biz de yaygýn. Birçok ülkede ekspertiz merkezi diye bir iþ yok. Bizde adým baþý olan þey :D
Yani boyasýz araca güvenemiyoruz, bir de boyalý deðiþenli aracýn çýtýr istanbul týklamasý olduðuna nasýl inanacaðýz? Ülkeler arasý piyasanýn bu kadar farklý olmasýnýn bir çok etkeni var. Yani Türk veya ingiliz olmamýz önemli deðil. Alým gücünden tutunda eðitim, ahlak, vergi, devlet politikalarý vb herþey birbirine etki ediyor.
Ýþçilik maliyetleri konusunda neyin pahalý neyin ucuz olduðu kavramýný kaçýralý çok oldu :) esnafýn da gideri çok fazla, kazançlar da bu oranda artmadý, herkes haklý :)
Celiskilerle dolu bir ulke ve milletiz, yurtdisinda insanlar sifir parca ile hasarli olani onarir bir Allahin kulu da buna bizdeki gibi tepki gostermez ama bizde arabanin parcasi degisse araba boka batmis muamelesi goruyor malesef her seyimiz boyle celiski dolu ve yamuk.
Hiçbir zaman bu algý yýkýlmaz.
Yakýn zamanda F10u sattým, sahibinden ve telefonda sorulan sorularý duysanýz inanamazsýnýz. Kafayý yemiþ millet.
Arabanýn ilk sahibindeyken arka çamurluðuna sokak arasýnda transit sürtmüþ, fotoðrafý var basit bir sürtme olduðu belli yetkili servis arka çamurluðu deðiþmiþ herþeyin kaydý var bin tane soru soruyorlar yine. Kaportada baþka hiçbir kusur olmayýnca hangi usta bakýmlarýný yaptý, ön takýmda salýncaðý hangi markayla deðiþtiniz, yok külbütör kapaðý orjinal mi býdý býdý...
150 binde araba alýyorlar ama kafa 0 araba alýyor mantýðýnda. Ki düþünün benim arabam TRde en temizlerden, en iyi bakýmlýlardan biriydi. Hoþ hata bizde oldu herhalde, ilanda onu bunu sýfýrladým deðiþtirdim ývýr zývýr yazmayacaksýn, dümdüz bomboþ bi ilan koyacaksýn o zaman hiçbir þey sormayan denk gelir. Bize nerede cins var o denk geldi.
Yakýn zamanda F10u sattým, sahibinden ve telefonda sorulan sorularý duysanýz inanamazsýnýz. Kafayý yemiþ millet.
Arabanýn ilk sahibindeyken arka çamurluðuna sokak arasýnda transit sürtmüþ, fotoðrafý var basit bir sürtme olduðu belli yetkili servis arka çamurluðu deðiþmiþ herþeyin kaydý var bin tane soru soruyorlar yine. Kaportada baþka hiçbir kusur olmayýnca hangi usta bakýmlarýný yaptý, ön takýmda salýncaðý hangi markayla deðiþtiniz, yok külbütör kapaðý orjinal mi býdý býdý...
150 binde araba alýyorlar ama kafa 0 araba alýyor mantýðýnda. Ki düþünün benim arabam TRde en temizlerden, en iyi bakýmlýlardan biriydi. Hoþ hata bizde oldu herhalde, ilanda onu bunu sýfýrladým deðiþtirdim ývýr zývýr yazmayacaksýn, dümdüz bomboþ bi ilan koyacaksýn o zaman hiçbir þey sormayan denk gelir. Bize nerede cins var o denk geldi.
Kesinlikle katýlýyorum abi, ilan açýklamasýna ne kadar fazla detay yazarsan o kadar deðiþik sorulara maruz kalýyorsun ve sorun yaþýyorsun. Detaylý yazdýðýn zaman onu niye boyattýn vs gibi bir sürü saçma sorular soruluyor, bakýyorum adam yazmýþ 3-5 parça lokal var diye pat diye satýlýyor.
Kesinlikle güzel açýklamalar bile yapmayacaksýn, onu farkettim bende.
Tahmin edebiliyorum ben o þekilde sorduklarýnda artýk bu araba size gelmez baþka araba bakýn diyordum. Abdullah arabayý geldi aldý gitti hiçbiþey sormadý forumda yazýyor herþey dedi :hehe:
aybarsdnr
29-03-2024, 12:04
Kesinlikle katýlýyorum. Aman mahçup olmayalým, gelen her þeyini bilerek gelsin, akýlda soru iþareti kalmasýn diyerek tüm araçlarýmýn fotoðraflarýyla beraber hasar vs. en ufak kusur sayýlacak yönlerini madde madde yazardým. Hala ayný þeyleri sorup, sanki yalan söylüyormuþ muamelesi görüyordum. Bir daha araç satýþýnda detay falan yazmayacaðým.
Karþýdakinin algýsýyla alakalý bence ilan detay konusu.
Ben ilandaki yazým tarzýnýn bile satýcý ile ilgili ipucu verdiðini düþünüyorum.
Düzgün bir üslup ve detay bilgi veren ilanlar her zaman daha çok ilgimi çekmiþtir. Deðiþik insan modeli bu ülkede bitmez.
Çünkü herkes alýrken kazanma peþinde, ticareti adabý ile yapabilen insan çok az. Adam o rakamý yuvarlar mýyýz diyor, ne geleceðini az çok tahmin ettiðim için "nereye yuvarlanacaðýna baðlý " diyorum. sonra 650 den 600 olur mu diyor. Nezaketi bozmayýp o rakama düþünmüyorum diyorum, ardýndan gelen mesaj "rakamý bana bildir"
Þimdi buna sövsen yok yere sinir harbi. "satmýyorum" deyip geçiyorsun.
Sorsan ayný camiada benzer arabaya binen adam arabana talip oluyor, kendinde de aynýsý var diyorsun arabayý biliyor.
þunuyaptým bunu yaptým anlatýyosun, 650 olan ilana 530 olur mu diyor, üstüne bir de senin aman mahçup olmayalým diye çamurlukta da çizik var ha bilesin dediðini, sana geriye þimdi araba boyanacak nerdek baksan 100k diye geri satýyor :)
Alýrken kazanmak ile öldürüp almak arasýnda çok ciddi bir fark var.
Keza alýrken de adamdan insan gibi, detay foto varsa iletir misin diyorum, ilanda fotoðraf var ya diyor.
Araçla ilgil idety bilgi alabilir miyim diyorum, ilanda yazýyor ya diyor. Bu konuda ben þanslýyým çoðu zaman dengimi bulup alýþveriþ yapmak nasip oldu.
Yeteri kadar al sat yaptýktan sonra cümleye giriþten sorduðu sorudan niyeti az çok anlýyorsun ona göre tavýr gösterip konuyu kapatýyorsun.
Sýfýr araba beklentisi olan bayiye gidecek diyorum genelde, orada zaten anlýyorlar genelde.
Algý deðiþir mi bilmem ama bu hafta sedefli beyaz 208 ön tampon boyattým, 6.000 tl
Yazýn 1993 model orta kasa bir Broadway aldým. Araca gidip baktým, yapýlan masraflarý gördüm, çürük çarýða karþý alýnan önlemlere baktým ve gösterdim aldým. Biraz elim bollaþýnca satýp modelli bir araba alayým diye ilana koydum, günde abartýsýz 20-25 telefon görüþmesi yaptým ancak bunlarýn %80'i doðu ve güneydoðu bölgesinden gelen aramalardý ve ilk sorduklarý soru boya - deðiþen idi. Biraz daha iþin içine girmeye baþlayýnca az çok bunun sebebini anladým. Bu tip broadway gibi çürümeye meyilli araçlarda kasa kýsmýnda iþlem olmayýnca, saklama koþullarýna da baðlý olarak çürüme durumu nispeten daha az oluyor(muþ). Ek olarak, özellikle Tofaþlar takside çok kullanýldýðý için ve bu broadway spring tayfasý polis-zabýta aracý olarak zamanýnda fazlasýyla kullanýldýðý için boya durumuna ticari geçmiþ var gibi bakýyorlar. 2 veya 3 hafta gibi bir periyot sonrasýnda Konya'dan bir polis memuru geldi, kaputu açtý hayýrlý olsun dedi notere geçtik :D
Geçtiðimiz cuma günü Scenic aldým. Tavan komple, kaputun %80'i güneþ yanýðý. Kasasýnda da kaputta boya, bagajda deðiþim var harici hatasýz araç. Þöyle bir baktým piyasaya, araçlarýn çoðunu komple boyatmýþlar güneþ yanýðý kaynaklý. Kendi kendime "broadway için boya soran millet, nispeten daha modelli avrupa arabasý için daha beter saçmalar al geç yanýklýyý" dedim gittim aldým.
Son olarak þunu eklemek istiyorum; Türkiye'yi yukarýdan bir çizgiyle Çorum'un solu ve Çorum'un saðý diye ayýrsak, sol tarafta yavaþ yavaþ "araç modelli olsun pert bile olur çok da fifi" anlayýþý geliþirken sað tarafta "2018 model 1 deðiþen birkaç boyalý parasýna 2013 model boyasýz alalým" anlayýþý hala hakim. Memur-asker kesimin yoðunluðundan mýdýr, görece küçük þehirler olduðu için þehir dýþýndaki kiþiler bizi kolay kandýrýr yaklaþýmýndan mýdýr yoksa ekspertiz vs. iþleri yokken devrik arabalarý birbirlerine itelemelerinden midir bilinmez ancak benim naçizane gözlemlerim bu þekilde..
Senin olay çok farklý ben doðuda yýllarca çalýþtým broadwayýn anavataný urfa viranþehir burda bir algý var broadwayler boyasýz olacak yoksa satýlmýyor boyasýz broadway bul 500 bin bile verirler ..
Yani doðuda acayip bir takýntý var broadwaye karþý 🙂 hocam
ben 2001 model arabamý satarken ne kadar bakým yaptýrdýysam yazdým ki o arabayla çok uðraþýyordum. tramerde olan her kayýtta baþýna ne geldi ise hem yazdým hem fotoðraf koydum. arayanlardan þunu duydum: araba galiba sorunlu, baya uðraþmýþsýn. araba sorunlu deðil 20 yaþýnda diyorum, günü gelen her þeyi zamaný gelmeden deðiþtiriyorum diyorum kendimce ama algý çok farklýymýþ onu anladým. o aracý mesela ilanla satamadým, sanayide ustamdayken talip çýktý, satan tek kelime sormadan aldý. boya deðiþen bile sormadý belki ustama sormuþtur.
velhasýl ben akýllandým. mantýk göz görmez ise gönül katlanýr þeklinde çalýþýyor. o yüzden hiç detay yazmayacaðým bundan sonraki ilanlarýma.
darkmoon
03-04-2024, 18:26
Boyalý araç algýsý bence bu ekomik pahalýlýkta yýkýldý bunu bariz ticarette görüyorum özellikle araçlarda pahalýlýktan ötürü insanlar artýk plakasý olsun yeter çöpten araçlarý çýkartýp topluyor insanlar bayaðý eski ucuz araçlara yöneliyor bazý galeriler uno topluyor mesela bazý galeriler alda Vega topluyor restore ediyorlar lpg yoksa takýyorlar ..
çok duyuyorum sohbetlerde abi boyanmýþýný al boyasýzýný alýrsan 50k-60k ekstra boya masrafý çýkar baþýna adam boyatmýþ iþte al gitsin bu laflarý çok duyuyorum.. hatta bazý araç sahipleri tavan hariç komple boyatýyor oda bana saçma geliyor ama adamlar kendince kazadan ötürü boyanmadý demeye getirmek için tavaný boyatmýyor araç boyadan çýkýyor her yeri gýcýr gýcýr sýfýr. Olmuþ tavanýnda güneþ yanýðý var ..
Benim gördüðüm o boya algýsý çoktan yýkýldý çünkü satanda artýk dikleniyor karþý tarafa , karþý taraf neden boyandý dediðinde dayý kardeþ 10-15-20 yaþýnda her neyse araca bakýyorsun git boyanmamýþýný al diyor kapatýyor konuyu burnundan kýl aldýrmýyor kimse .. ekspertiz denen bir þeyde var zaten anlaþýlýr neden boyandýðý ..
þahsen eski her yeri güneþ yanýðý vernik kabuk atmalarý olmuþ pas çürük içinde kaporta masrafý olan araç alýcaðýma o aracýn kaportasý elden geçirilmiþ boyasý atýlmýþ sorunsuzunu alýr geçerim .
bu halk iki þeyden vazgeçmez.
bir boyalý deðiþen muhabbeti
iki rt€
umutsuz vakayýz.
Merhaba arkadaþlar bu posttan sonra seçimlerde durumu biliyorsunuz.
bi update zamaný gelmiþ.
bu halk bir þeyden vazgeçmez.
oda boyalý deðiþen muhabbeti. :D
darkmoon
04-04-2024, 02:29
Sektör deðiþiyor sektördeki iþçilik tamirat yöntemleri deðiþiyor ..
Eskiden parça çekiçlenir tamir edilirdi þimdi o iþler bitti kimse uðraþmýyor ufak bir kaportacýya gitsen o bile abi çýkmasýný falan bul biz boyarýz hallederiz diyor ..
Artýk folyo kaplamasý var zýrh kaplamasý var zevk için bile insanlar aracýnýn rengini deðiþtiriyor hele þu nardo gray çýktý çýkalý her araçta bir kez en az o renge boyanmýþýný görmüþümdür .. gençlerde çok görmüyorum bu boya takýntýsýný daha çok belli bir yaþ üstü kesimde var benim gözlemlediðim biraz daha yaþlý insanlarda ..
Bazý insanlar kendini günceller bazýlarý güncellenmekte zorluk çeker kolay kolay düzenini bozmak istemez normal þeyler nesil çakýþmasý diyorlar bunlara .. tüm dünyada her alanda oluyor ..
crazy_orcun001
07-05-2024, 14:46
Algýnýn kýrýlacaðýný zannetmiyorum.Bizim millette boya deðiþen takýntýsý genetik gibi.
Yapýlan iþ/iþçilik/maliyetlere de bakýlýrsa maliyete oranla kat be kat artýþ söz konusu.
1400'e sýfýr aldýðým tamponu boyasýný kendim aldým ben de yardým ederek 1300'e boyattým.Onu da ebesi gibi boyamýþ 2 kere boyadýk 2.ye de para istedi.Öyle bir yüzsüzlük.Düzgün esnaf bulmak samanlýkta iðne aramak gibi bi þey.Olanýn da iþi baþýndan aþkýn.
Bence devir kendin yap devri.Bu tür iþlerle uðraþmayý seviyorsan al bi kompresör tabanca .Kötü bi ustadan ne kadar kötü yapabilirsin ki.Ýnternet denen dünyada her þeyin tarifi izahý videosu var.
Algýnýn kýrýlacaðýný zannetmiyorum.Bizim millette boya deðiþen takýntýsý genetik gibi.
Yapýlan iþ/iþçilik/maliyetlere de bakýlýrsa maliyete oranla kat be kat artýþ söz konusu.
1400'e sýfýr aldýðým tamponu boyasýný kendim aldým ben de yardým ederek 1300'e boyattým.Onu da ebesi gibi boyamýþ 2 kere boyadýk 2.ye de para istedi.Öyle bir yüzsüzlük.Düzgün esnaf bulmak samanlýkta iðne aramak gibi bi þey.Olanýn da iþi baþýndan aþkýn.
Bence devir kendin yap devri.Bu tür iþlerle uðraþmayý seviyorsan al bi kompresör tabanca .Kötü bi ustadan ne kadar kötü yapabilirsin ki.Ýnternet denen dünyada her þeyin tarifi izahý videosu var.
En büyük sýkýntý yer. Kapalý bir alan lazým kompresörü koymaya boyamaya vs.vs. Bizim ülkede evler garajlý olsa herkes bakýmýný kendisi yapardý.
MURAT_HLX
07-05-2024, 16:47
bu nedenlerden aracýmý sattým,zaten son dönemdede bayaðý bir soðukluk oldu sanayi usta ikilemesinden ötürü,
ha alýrsam ilerde 1.0-1.3ü geçmeyen bi japon alýp ývýrýný zývýrýný kýrsam bozsam dahii kendim yapasým var sitenin kapalý garajý var zaten çözülür bi þekil
hatta araba vs almadan sehpa ve takým bakmaya baþladým
Seyfettin777
07-05-2024, 16:53
En büyük sýkýntý yer. Kapalý bir alan lazým kompresörü koymaya boyamaya vs.vs. Bizim ülkede evler garajlý olsa herkes bakýmýný kendisi yapardý.
Abi ben de bu olayý anlayamýyorum, eskiden biz dahil herkes müstakil evlerde otururdu, en azýndan Adana'da evlerin neredeyse yarýsý böyleydi. Þuan Adana, apartman ormaný gibi oldu.
Bunla ilgili ilginç bir çalýþma vardý gördüðüm, Türkiye'deki tüm evler müstakil olsa ve 3 kiþilik bir aileyi barýndýrabilse dahi yerleþime elverir topografik haritaya uyarlandýðýnda, yapýlaþmaya elveriþli bu topraklarýmýzýn 1/4'ü kadar kýsým yetiyormuþ.
Ancak biz ýsrarla binalaþmaya devam ediyoruz. Yapýlan binalar beþ para etmez özellikle yeni evlerin çoðunda üst veya alt katta izlenen Tv sesi olduðu gibi geliyor yalýtým henüz icat edilmemiþ sanki, denetim desek zaten hak getire kim nerde ne beton ya da demir kullanmýþ, iþçilik hatasý var mý, zemin düzgün mü ya da aþamalarda hile hurda dönmüþ mü bilinmez. Otopark meselesi sorun, garaj desen zaten yok, bazý sitelerin otoparkýnda aracýn bir tarafýndan vida söksen güvenlik gelip yasak diyor.
E bir de deprem bölgesiyiz, çok katlý yapýyla ne iþimiz olur ki. Kendimize bu iþkenceyi neden yapýyoruz bilmiyorum, Ýncirlik'te Abd ordusunun lojmanlarýný gördükçe imrenirim, keþke bizim sokaklarýmýz da böyle dizayn edilseymiþ diye.
Abi ben de bu olayý anlayamýyorum, eskiden biz dahil herkes müstakil evlerde otururdu, en azýndan Adana'da evlerin neredeyse yarýsý böyleydi. Þuan Adana, apartman ormaný gibi oldu.
Bunla ilgili ilginç bir çalýþma vardý gördüðüm, Türkiye'deki tüm evler müstakil olsa ve 3 kiþilik bir aileyi barýndýrabilse dahi yerleþime elverir topografik haritaya uyarlandýðýnda, yapýlaþmaya elveriþli bu topraklarýmýzýn 1/4'ü kadar kýsým yetiyormuþ.
Ancak biz ýsrarla binalaþmaya devam ediyoruz. Yapýlan binalar beþ para etmez özellikle yeni evlerin çoðunda üst veya alt katta izlenen Tv sesi olduðu gibi geliyor yalýtým henüz icat edilmemiþ sanki, denetim desek zaten hak getire kim nerde ne beton ya da demir kullanmýþ, iþçilik hatasý var mý, zemin düzgün mü ya da aþamalarda hile hurda dönmüþ mü bilinmez. Otopark meselesi sorun, garaj desen zaten yok, bazý sitelerin otoparkýnda aracýn bir tarafýndan vida söksen güvenlik gelip yasak diyor.
E bir de deprem bölgesiyiz, çok katlý yapýyla ne iþimiz olur ki. Kendimize bu iþkenceyi neden yapýyoruz bilmiyorum, Ýncirlik'te Abd ordusunun lojmanlarýný gördükçe imrenirim, keþke bizim sokaklarýmýz da böyle dizayn edilseymiþ diye.
Toprak ve inþaat pahalý. Müstakil evin maliyeti yüksek. Ýnsanlar merkezi yerlere yakýn olmasýný istiyor. Ýstanbul nüfusunu en fazla 2-3 kat olacak þekilde yaymaya kalksan büyük bir nüfusun silivri çatalya þile gibi Ýstanbul'a baðlý ama nerdeyse Ýstanbul sayýlmayacak yerlere gitmesi lazým. Ýþ için de toplu taþýma geliþmediði için herkes araba sahibi olup inanýlmaz bir trafik ile yer deðiþtirmesi gerekiyor. Þehircilik bence iþ gücü ve çalýþma hayatý gözetilmeden yapýlamaz. Karý koca farklý sektörlerde çalýþýyorsa ve bunlarýn da merkezleri farklý semtlerde ise orta da oturmak isterler haliyle. O yüzden müstakil arama lüksü yerine 20 katlý binaya bile tamam diyorlar.
Seyfettin777
08-05-2024, 12:32
Ýstanbul konusunda haklýlýk payýn var abi.
Ama Kayseri, Adana gibi þehirlerde bunun mantýðýný hala anlamýyorum, mesela Adana'da þehrin en uzak iki noktasý arasýnda eðer aþýrý trafik yoksa yolda harcayacaðýn vakit maksimum 45 dakika, ortalamasý 30 dakika ancadýr.
Eskiden toprak da bu kadar pahalý deðildi, babamýn teyzelerinin çoðu memur, emekli ikramiyeleriyle birkaç tane imarlý arsa ya da ev-yazlýk alanlarý biliyorum, bu pahalýlýk son 5 senede zirve yaptý. Yani bundan önce elimizde böyle bir imkan vardý.
Ben mesele Yozgat gibi bir þehirde neden yüzlerce apartman olduðunu anlayamýyorum, o nüfusla o kadar bina neden var?
Maliyet konusunda da pahalý olmasýnýn nedeni bizim ev anlayýþýmýzdan. Amerika ve Kanada'da yaþayan tandýklarýmýn oturduðu evlerin duvarlarý kontrplak, boya bile yapmýyorlar bazen kaðýdý döþeyip geçiyorlar. Arkadaþým Springfield'da, evi müstakil ve oturduðu ev 74 yýlýnda yapýlmýþ ahþap iskeletli bir ev, evde bir karýþ beton bile yok. Bizim Adana'da depremden sonra prefabrik ve çelik konstrüksiyon ev moda oldu, çevremden duyduðum kadarýyla geleneksel evlere göre çok daha uygun fiyata ev dikilebiliyor.
Bence deprem bölgesi bir ülke için çok daha makul ve ekonomik bir seçenek. X müteahhite villa yaptýrsan betonu demiri ne kullandý kaygýsý yaþayacaðýna prefabrik evi dikmek deprem konusunda mantýklý olduðu gibi daha da ucuz. Bu kültür yerleþse bahçe ve garaj kültürü de onla beraber geliþir zaten...
crazy_orcun001
08-05-2024, 14:13
Bir adanalı olarak olaya şöyle bi detay katmak istiyorum.Benim çocukluğumda apartmanda yaşayana lüx,elitizm,popülerlik katıyor zannediliyordu ve müstakil evlerden pahalıydı.Ama artık devir değişiyor ve müstakiller daha değerli.Bence de bizim toplum toplu yaşamaya pek müsait değil.
İmkanlarım el verdiğinde müstakil bir yerde kendi garaj/atölyemi kurmayı planlıyorum.Ufak ufak alet edevat almaya başladım.Hem ustacıklardan bıktım hem de fahiş fiyatlardan.
crazy_orcun001
08-05-2024, 14:16
Bir adanalı olarak olaya şöyle bi detay katmak istiyorum.Benim çocukluğumda apartmanda yaşayana lüx,elitizm,popülerlik katıyor zannediliyordu ve müstakil evlerden pahalıydı.Ama artık devir değişiyor ve müstakiller daha değerli.Bence de bizim toplum toplu yaşamaya pek müsait değil.
İmkanlarım el verdiğinde müstakil bir yerde kendi garaj/atölyemi kurmayı planlıyorum.Ufak ufak alet edevat almaya başladım.Hem ustacıklardan bıktım hem de fahiş fiyatlardan.
Edit:imla
Bir adanalý olarak olaya bir detay katmak istiyorum.Benim çocukluðumda apartmanda oturmak lüx,popülerlik katýyor zannediliyordu ve müstakil evlerden pahalýydý.Ama artýk devir deðiþiyor ve müstakiller daha deðerli.Bence de bizim toplum toplu yaþamaya pek müsait deðil.
Ýmkanlarým el verdiðinde müstakil bir yerde kendi garajýmý kurmayý planlýyorum.Ufak ufak alet edevat almaya baþladým.Hem ustacýklardan býktým hem de fahiþ fiyatlardan.