Orijinalini görmek için tıklayınız : Ev satın alırken ne kadar kredi çekilmelidir?
Herkese selam,
Yakın zamanda bir ev alma durumumuz olabilir. Ama kredi çekerken ne kadar çekeyim emin olamadım. Kimisi elindeki nakit paranın bir kısmı dursun vade karşılığı kredi gibi olur faizi krediyi öder diyor(bir kısmını). Faizler düşünce eldekini yatırıp kapatırsın krediyi diyorlar. Kimisi az çek hemen bitir elinde ne varsa koy diyor. Tam emin olamadım değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Özetle elde x miktar para var diyelim. ev 3x olsun. 2x kredi çekip eldekini koyup ev almak mı? yoksa 2.5x kredi çekip elde 0.5 bırakmak mı ve onun faiziyle krediye destek olmak mı? Bu soru biraz saçma gelebilir bazılarınıza ama yine de sormak istedim. Artık maaş zamları az gelecek riske girmek istemiyorum pek geçen seneki gibi 40-50 gelse dedikleri doğru olabilir ama şimdi bilemedim..
max kredi max vade :)
Çok uzun değil 3 sene önce ev kiramdan yüksek kredi ile başladım, 4.yıla girmek üzere 1 hamburgercide 3 kişinin doyacağı hesabı kredi taksidi olarak ödüyorum :)
max kredi max vade :)
Çok uzun değil 3 sene önce ev kiramdan yüksek kredi ile başladım, 4.yıla girmek üzere 1 hamburgercide 3 kişinin doyacağı hesabı kredi taksidi olarak ödüyorum :)
tabi ödeme dengesine göre ama nakidin çoğunu bağlamak hata olur konutta.
Ev 3x ise banka 2.5x veya 2x kredi vermez diye düşünüyorum mevcut durumda.
İlk ev kredisi diye bişet çıkacakmış galiba 1.46 faiz ile mi ne, bir bakarsınız.
Zamanında bende hesap yapmıştım, 60 ay en optimum nokta gibi duruyordu. Sizde hesap yaparsınız ama yukarıda yazıldığı gibi max kredi max vade derim. Para ileride pul olacak, allağ korusun işsiz kalma durumu falan olursa ödemeler zorlamamalı..............
Faizler inince yapılandırırsın.
AliGizda
28-08-2024, 07:40
Ev almak sadece ev almak ile, kredi çekmekte sadece kredi çekmekle bitmiyor, onları iyi hesap et derim. Bende 2 sene önce ev aldım, çekebileceğim maks kredi miktarını 120 ay vade ile ile kullandım. Biter mi diyodum 2 haneli taksit sayısına düştüm bile :) Ayrıca şu an evi kiraya versem ev kendi kredisini ödüyor, üstüne kenara para bile atıyor.
Tapu masrafı, kredi dosya masrafı, ben evi 0 almıştım ilk girerken abonelikler epey yüklü miktarda para ödemiştim. Kenarda nakitin kalsın derim.
Şimdiden hayırlı olsun, Allah ödeme kolaylığı versin.
tequila818
28-08-2024, 07:50
Bir kere ilk eviniz mi olacak önemli olan o. Hali hazırda eviniz var ise BDDK kararları gereği neredeyse kredi vermiyorlar diyebilirim. Eğer ilk eviniz ise maksimum vade ve maksimum tutarda kredi alabilirsiniz. Yalnız krediyi alırken kredi faizleri düştüğünde borcunuzu yapılandırabileceğinizden emin olun. 1-2 seneye faizler düşerse borcunuzu yapılandırır düşük faizden tekrar borçlanırsınız ve aylık ödemeleriniz düşer. Tabi faizler düşünce satın aldığınız evin fiyatı da bir anda artar. Ballı kaymak olur. Bu ülkede borca giren uzun vadede çok para kazanıyor.
Şuan faizler çok yüksek olduğu için vade uzadıkça faiz yükü çok artıyor ve ödeme o kadar kabarıyor.
5-6 yıllık vade seçenekleri daha makul.
Hangi kredi sitesinden baktım şimdi
1 milyon kredi çekerseniz 10 yıl vade aylık taksit 31 bin küsür geri ödeme 3 Milyon 750 bin
Yine 1 milyon kredi çekio 5 yıl vade yaparsanız aylık taksit 36 bin geri ödeme 2 Milyon 100 bin
O yüzden max vade şuan pek mantıklı değil.
500-600 bin TL nin de aylık faiz getirisi şuanda 20 bin TL civarında. Ama bu rakam şimdi böyle faizler düşünce ne olur bilinmez.
Kenarda bırakmak istediğiniz para kadar fazla kredi çekeceksiniz. Bu paranın toplam geri ödemedeki ve aylık ödemedeki yükü ne olacak ve getirisi ne kadar olacak onu siz bilirsiniz bence.
Birde ev sıfırsa eksper değerinin belli bir yüzdesini kredi çekebiliyorsunuz ikinci else daha düşük bir yüzdesini. Bu rakamlar sizi kurtaracak mı ona da bakmak gerek.
Şimdiden hayırlı olsun sizin için.
hane halkında birisinin üstüne ev varsa ortalama max %20 (eksper değerinin) civarına kredi veriyor bankalar, eğer ev yok ise %80di yanlış hatırlamıyorsam. faiz oranlarında ise çok birşey fark etmiyordu 3,10-3,15 gibi bir fark oluşuyordu. yapılandırma tarafını banka ile netleştirsen bile şöyle bir detay paylaşmıştı banka bana açıklanan faiz oranları yapılandırmayı kapsamaz ise (devlet tarafından) bizim banka olarak yapabileceğimiz bir şey olmuyor
Enteresan bir dönem şuan, faizler ciddi yüksek ve ev fiyatları talep düşüklüğü neticesinde görece uygun. (ülkede uygun fiyatlı bir şey yok bana kalsa da)
Ben şu denklemi uygulardım ev alacak olsam.
Aylık olarak ödeyebileceğim max tutarı belirler buna göre minimum vade ile alırdım.
En uygun sitesinde 1.000.000 M için 60 ay aylık taksit 36.599 TL iken toplam geri ödeme 2.206.172 TL
36 ay aylık taksit 46.215 TL iken toplam geri ödeme 1.673.982 TL
Aradaki toplam geri ödeme farkı 532.190 TL
Aylık taksit farkı ise 9616 TL 24 ay daha erken bitecek bir kredi ve totalda yarım milyon tl cepte kalabiliyor.
Tamamen gelir ile odaklı bir durum.
ev fiyatları uçmadan önce 0.8 li rakamlardan kredi alıp o dönem ev kirası 800 tl iken 2300 tl aylık taksitle ev almıştım.
Bu gün kredim sabit evlerin kirası 15k + oldu oturduğum site de. Enflasyonist ortamın kısa vadede normale döneceğini düşünmüyorum, bu yüzden bu gün biraz zorlanarak atılacak bir adım ileride oldukça ferahlık sağlayabilir.
Ortalama gelirli, atadan babadan mal mülk kalmayan ya da çok afaki kazanmayan bizim gibi adamlr için sıkmadan mal sahibi olmak çok zor.
babayimben
28-08-2024, 15:19
Elde kalan nakitin faizi ile kredi taksidi ödeyip kar etmek tamamen banka sistemi mantığına ters. Çektiğiniz kredi faizi vadeliden aldığınızdan fazla olacaktır her durumda muhtemelen.
Ödeyebileceğiniz maksimum taksit miktarını belirleyip ona göre kredi miktar ve vadesini belirlemek gerekir. Bazı bankalar zamanında kademeli artışı olan krediler veriyordu şu an durum nedir bilmiyorum ama sorulabilir.
Hakkınızda hayırlısı
Bence elindeki para yada almak istediğin evin fiyatı ilk etapta önemsiz. Şunu kesin olarak belirlemen lazım. Hane halkı olarak toplam gelirinizi çıkartın. Eşiniz yada sizin işinizin devamlılık durumunu gözden geçirin. Tabi ki hiçbir şeyin garantisi yok ama en az 2 yıl kadar işlerinizde kalabilecek misiniz? Yada tekrar iş bulmanızı gerektirecek bir durumda çalıştığınız meslekler hemen iş bulmaya müsait mi?
Eğer bunlardan yana kendinize güveniyor yada risk almak istiyorsanız. Sizi 1.5-2 yıl boyunca öldürmeyecek ama en çok zora sokabilecek aylık ödeme miktarını belirleyin. Çünkü kredi kolay değil zor ödenirken mantıklı. Şimdi ödemesi zor olacak rakamı belki kredinin son taksitinde çocuğunuza cep harçlığı olarak verebilirsiniz. :)
Kredi miktarı için şöyle söyleyeyim. Çekebildiğiniz kadar çok kredi çekin. En yüksek oranla bile olsa şu enflasyonist ortamda para almaktan korkmamak lazım diye düşünüyorum. Size tahsis edilebilecek aylık ödemesini yapabildiğiniz en yüksek tutarda krediyi çekin. Almak istediğiniz eve verilen kredi tutarı sonrası elinizdeki nakitin en azını kullanmaya çalışın. Kalan nakit olur onunla da FON vs.vs. girilebilir. Kredi yapılandırma ile ilgili zaten arkadaşlar söylemişler.
Konut kredisinde genelde %40-50 veriyorlar. O yüzden %50 sini nakit ödemeniz lazım. Bende bakıyorum 4-5 milyon daireler. 2-2,5 çıkmıyor :) Kredi ödeme gücüm var ,ancak istediğim rakam çıkmıyor.
Elindeki parayla krediyi ödersin diyen arkadaşlara enflasyonun tanımını biliyorlar mı acaba?
Ayrıca bu kadar yüksek faiz oranlarının olduğu yerde olabildiğince az borçlanmak lazım derim. Enflasyon hep önceki 2 senedeki gibi seviyede gidip, bizlerin gelirlerine benzer yansıma olmayacaktır. Bu bir risk oldu diyelim, elinde paranın da kıymeti çok azalacak bu durumda. Bu daha büyük risk.
e 1milyon çektiğini 3 milyon ödeyeceksin varsayalım krediler çok uzun vadede düştü, bu da durgunluk demek konut piyasasında, yani senin 2milyonluk evi 5milyona almana sebep olup, hala evin 2 milyona kalması da bir risk.
Kendi ödeme durumuna bakarak, ülkenin ekonomik risklerini de göz önünde bulundurup sen karar vermelisin, bu iş tavsiyeyle olmaz malesef.
Emre-Dylan
04-09-2024, 08:25
Geçen sene kasımda eski evimi satıp yeni ev aldım elimde yeni evin %70i kadar nakit vardı ben krediyi %50 oran çekip geri kalan %20 nakiti altına yatırdım Şuan altın o dönemden bu zamana %40 civarı koydu. Amacım araç almaktı istediğim araçlar uymayınca altına yatırım yaptım. Bana göre enf döneminde ne kadar uzun vade borç o kadar iyi. Gelir sürekli artıyor kredi borcun sürekli enf karşısında ezilmekte. Herkesin düşüncesi aynı olmayabilir ama bana bu mantıklı geldi ve pişman etmedi bu yatırım beni.
Ne kadar uzun vade çekerseniz o kadar iyi. Ülke de her sene %65 e yakın kira artışı oluyor. 3. senenin sonunda kira öder gibi daire sahibi olursunuz.
Normal şartlarda maksimum süre ve maksimum tutarda kredi derdim
Ama faizler bu seviyede iken tam anlamıyla çılgınlık.
Hiç bir banka enflasyon oranından düşük kredi vermez (yoksa batar :) ) ancak devlet teşviği vs olması lazım.
Bu arada krediye ihtiyacınız olmasa bile az bir tutarda olsa da kredi çekin. Evin olası tüm ofsayt durumlarını görebilmeniz açısından faydalı oluyor. Kredi çıkmayan evden, alım gücünüz dahi olsa, ne kadar beğenseniz de uzak durun.
Krediye dönecek olursak; bu faizlerde ben olsam vadeyi kısa tutar, en fazla alacağım evin kira bedeline denk gelecek taksit kadar kredi çeker, kalanını nakit öderdim. 35bin kira ediyorsa misal; minimum 35bin, maksimum 50bin aylık ödemeli, 3 yıl gibi.
1 milyona 2,5m ödeme var ve kredi çekin diyorsunuz mantıklı değil sanki
tequila818
06-09-2024, 08:16
Herkes kendi kararını versin tabi ki ama mahalle arasında gittiğim berber tıraşı 250 TL den 350 TL ye çıkardı. Günlük temizlikçi 1500 TL alıyor. Şuraya geleceğim, kira fiyatları 2-3 sene sonra 100 bin TL olursa şaşırmayacağız. 100 bin TL kira ödemektense 50 bin TL kredi ödemeyi tercih edebilirsiniz. Hali hazırda eviniz var ise tabi ki mantıklı değil ancak her yıl enflasyon oranında artan kira sarmalından kurtulmak için bir fırsat yakalanırsa değerlendirmekte fayda var.
Öyle bakınca mantıksız evet ama şöyle düşün
Ortalama 25k dan bir eve kiraya çıksan bu ortamdaki kira artışlarıyla 3 yılda ödeyeceğin kira bedeli zaten 1 milyonu buluyor ve bu para komple çöpte.
Birde kredi oranları düşünce 2 milyonluk bir ev 3 milyon olacak. Daha önce gördük bunları. Dolayısıyla o 1 milyon hertürlü gidecek.
2 milyona alacağın ev krediler düştüğünde değerlenecek rayiç olarak 3milyon olacak, ödeyeceğin faizin 1 milyonu evin değerlenmesinden dolayı cebinde kalacak.
Birde ödeyeceğin kredi sabit olacak artış olmayacak. 25k kira ödemektense 35k kredi ödemek mantıklı 3 yılda kira fiyatıda o rakama gelecek kredi sabitken kira artmaya devam edecek.
2 yıl önceki 1 milyon şimdi 1 milyon olarak durmuyor
Misal tam 2 yıl önce sattığım tiguan life (güvenlik paketli) 1.040.000 TL ilen şuan emsali 2.200.000 TL
Bu aracı alırken 500 kredi çekseydin ve 500 ün geri ödemesi 2 yılda 1.000 olarak maliyetlenseydi, Kar mı- zarar mı ?
Sti_Ozan
06-09-2024, 08:59
2020 yılında ikinci el ortalama bir araba alacak tutarda kredi çektim, maaşımın yarısına denk geliyordu ve vadesi 30 aydı.
İlk 6 ayda maaşımın %25'ine kadar geriledi ödeme tutarı, zaten 12. aydan sonra artık dişe bile dokunmayacak rakamlara düştü otomatik ödeme talimatından kendi kendine çekiyordu fark bile etmiyordum tutarı.
Faizler düşerse tekrar yapılanma izni olduğundan en yüksek vade en mantıklısı sanırım, 10 yıllık bir vadede minimum 10 adet maaş zammı ya da düşünülmesi durumunda iş değiştirerek maaşta ciddi farklar olabilir. Ne kadar uzun vade o kadar iyi bana göre TR şartlarında.
Farklı bir yatırım, ikinci ev alma planı ya da buna benzer planlarınız varsa vadenin kısa olması sizin için daha avantajlı olabilir, sonuçta kredi hep bir ayak bağı olacak.
Hayırlı olsun şimdiden.
2020 yılında ikinci el ortalama bir araba alacak tutarda kredi çektim, maaşımın yarısına denk geliyordu ve vadesi 30 aydı.
İlk 6 ayda maaşımın %25'ine kadar geriledi ödeme tutarı, zaten 12. aydan sonra artık dişe bile dokunmayacak rakamlara düştü otomatik ödeme talimatından kendi kendine çekiyordu fark bile etmiyordum tutarı.
Faizler düşerse tekrar yapılanma izni olduğundan en yüksek vade en mantıklısı sanırım, 10 yıllık bir vadede minimum 10 adet maaş zammı ya da düşünülmesi durumunda iş değiştirerek maaşta ciddi farklar olabilir. Ne kadar uzun vade o kadar iyi bana göre TR şartlarında.
Farklı bir yatırım, ikinci ev alma planı ya da buna benzer planlarınız varsa vadenin kısa olması sizin için daha avantajlı olabilir, sonuçta kredi hep bir ayak bağı olacak.
Hayırlı olsun şimdiden.
Yatırım için alınıyor ve kiraya verilecekse
2.yıla geçtiğinizde çektiğiniz kredinin taksidi aldığınıuz kiraya denk düşerse tadından yenmez. 1yıl ödeme zorluğu için kendi kendini ödeyen 3.yılda para bırakan bir yatırım aracınız olur.
tequila818
06-09-2024, 13:42
Yatırım için alınıyor ve kiraya verilecekse
2.yıla geçtiğinizde çektiğiniz kredinin taksidi aldığınıuz kiraya denk düşerse tadından yenmez. 1yıl ödeme zorluğu için kendi kendini ödeyen 3.yılda para bırakan bir yatırım aracınız olur.
2 sene önce 600 bin TL peşinat ile ev aldım. Ödediğim kredi - aylık kira getiri ise ilk yıl 120 bin TL, ikinci yıl 90 bin TL yani toplamda eve cebimden 810 bin TL ödedim. Şu an aylık kira getirisi 18.500 TL, kredi ödemem 16.400 TL, önümüzdeki 8 sene boyunca üzerine bana para getirecek onları saymıyorum bile. Ev bugün ölü piyasada 4.5 milyon TL. Böyle bir kazanç hiç bir yatırımda elde edemezdim. Benden 2-3 sene önce ev alanlar çok daha komik krediler ödüyor. Tekrar yazıyorum bu kadar yüksek enflasyonda borçlanan kazanır. Devlet kendi borçlarını eritmek için bol bol para basıp bilerek enflasyon yaratacak. Devletin dediğini yapmayın, yaptığını yapın.
hepinize hak veriyorum,herkes haklı yazdıklarında şimdiye ne kadar alışverişim oldu ise hepsi taksitli ve en fazla bir kaç aya amorti etti kendini.
Ama maalesef kiradayım ,ödediğim rakam şuan için uygun baba yüzünden ev alma fırsatını kaçırdım,kendim birşeyler yapmayı deniyorum ama geri ödemesi hemde tutarlar bana mantıklı gelmiyor,maaş kadar ödemesi olacak her ay hemde uzun bir süre kendime hiç para kalmayacak,büyük bir çıkmazın içindeyim şuan
Bence ödeyebileceginiz taksit tutarina kadar ne kadar fazla kredi cekebilirseniz çekin ev için . Türkiye şartlarında en fazla 3 sene sonra odediginiz taksit tutarı çerez olacak. Örnek kendimden vereyim 2022 ağustosta 1 milyonluk ev aldım 650 bin kredi çektim ödediğimiz taksit tutarı nerdeyse maaşımın yuzde90 i kadardi. Eşimin maaşıyla idare ettik 1 sene . O zaman kiralar 4 bindi . ben 11 bin taksit ödüyordum. Şimdi oturduğum yerde kiralar 20 25 bin ben yine 11 bin ödüyorum. Maaşımın yüzde otuzu krediye gidiyor. Evet şuan faiz oranları yüksek şuan o krediyi çeksem yine ödemesi maaşımın yüzde 90 ina tekabül ediyor ama 2-3 seneye amrti edecektir gene. Rabbim ev alacak olanlarında almak isteyenleri de tardimcisi olsun inşallah.
hepinize hak veriyorum,herkes haklı yazdıklarında şimdiye ne kadar alışverişim oldu ise hepsi taksitli ve en fazla bir kaç aya amorti etti kendini.
Ama maalesef kiradayım ,ödediğim rakam şuan için uygun baba yüzünden ev alma fırsatını kaçırdım,kendim birşeyler yapmayı deniyorum ama geri ödemesi hemde tutarlar bana mantıklı gelmiyor,maaş kadar ödemesi olacak her ay hemde uzun bir süre kendime hiç para kalmayacak,büyük bir çıkmazın içindeyim şuan
Ödediğin kira şuan için uygun olabilir evet ama ev sahibin evden çık derse. Yada 5 yıldan sonra kira yeniden değerlemesi talep ederse veya 10 yıl dolunca evi boşalt yada bölgedeki rayiç fiyata çıkaralım kirayı otur derse ne olacak.
Kredi ödemek yerine bir o kadar parayı kiraya ödeyeceksin yine paran kalmayacak ve evin de olmayacak. Kira bitmez bir borç ve sürekli artıyor tefeci borcu gibi. Kredi en azından bitişi belli ödemesi belli.
2-3 yıl sıkıntı oluyor ama sonra normale dönüyor. 2-3 yıl paran kalmayacak evet bu konuda haklısın.
Emre-Dylan
09-09-2024, 11:17
Enf döneminde KARŞILIĞI OLAN TL BORÇ GÜZEL BORÇTUR. Ödediğiniz rakamlar çerez parasına dönüyor malınız değerleniyor. Faizler evet çok yüksek ama aldığınız ev araba vb şeylerin değerleri hızlı artmakta ve amortisman süresi çok çabuk kısalmakta.
Örneğin 2019da aldığım 100bin liralık 3+1 daire 4 yılda 1.5m değerine ulaştı. Çektiğim kredi ise o dönemde 110kya 260k idi. Bir kaç ay sonra yapılandırma yaparak 200kya düşürdüm borcunu. Bu gibi fırsatlar önünüze çıkabiliyor şuan 850k kredi çekerek aldığım evin değeri üzerine %30 koydu 1 yılda. 2 sene sonra 850kya 3m ödediğim borç gözüme bile gelmeyecek 2m aldığım evin değeri tahmini böyle giderse 4m civarı olacak ve 3. senesinde henüz faizini bile bitirmediğim ev kendini amorti edecek.
Aynen öyle bende rakamlarla konuşayım daha net olsun.
Evimi 2023 mart ayında 3.250 ye aldım ve bunun 1750 sini kredi kullandım 1.5 milyon nakit koydum. 1750 kredi için 15 yıl vadede 1,3 milyon faiz ödemem oluştu. Totalde ev bana 4.5 milyona mal oldu.
Evim şuan 6 milyon civarında. Kiralamak istesem 35-40k aylık kira ile ancak oturabilirim. Kredi ödemem 12.500 TL. Yani ev değerlendiği için ödeyeceğim faizden fazlası şimdiden cebimde.
Krediyi çekerken maaşım 11 bin civarıydı. Ödemem 8.5 ile başladı 12.500 14.500 16.700 18.000 olarak artacak. 18 bini 6 yıl sonra ödemeye başlayacağım ve max ödemem o rakam olacak.
Yani 1-2 yıl zor geçiyor ama sonrası güllük gülistanlık oluyor
Aynen öyle bende rakamlarla konuşayım daha net olsun.
Evimi 2023 mart ayında 3.250 ye aldım ve bunun 1750 sini kredi kullandım 1.5 milyon nakit koydum. 1750 kredi için 15 yıl vadede 1,3 milyon faiz ödemem oluştu. Totalde ev bana 4.5 milyona mal oldu.
Evim şuan 6 milyon civarında. Kiralamak istesem 35-40k aylık kira ile ancak oturabilirim. Kredi ödemem 12.500 TL. Yani ev değerlendiği için ödeyeceğim faizden fazlası şimdiden cebimde.
Krediyi çekerken maaşım 11 bin civarıydı. Ödemem 8.5 ile başladı 12.500 14.500 16.700 18.000 olarak artacak. 18 bini 6 yıl sonra ödemeye başlayacağım ve max ödemem o rakam olacak.
Yani 1-2 yıl zor geçiyor ama sonrası güllük gülistanlık oluyor
2023 nisanda 0.79 dan 2.3m kredi çektik. verseydiler 5 bile çekerdik :D
kocamanadam
12-09-2024, 08:00
2023 başındaki durum ile şu anki durumlar maalesef örtüşmüyor, bence genel olarak biraz daha temkinli olup fırsat kovalamakta yarar var ancak bekara boşamak kolay tabii ki. yine de ücret artışları geçtiğimiz seneler gibi olmayabilir bütçe öngör
ben de kendi çapımda spor bir otomobil almaya niyetliyim ancak gidişat belirsiz olduğu için çekimser ilerliyorum yoksa çok güzel bir iki seçenek var bütçe ve kondisyon olarak içime sinen
Şu dönemde gözünün kestiği evi kredi taksitini ödeyebileceksen almak çok mantıklı. Ben de 5 sene önce faizlerin döneme göre yüksek olduğu bir zamanda ev aldım. Hem ev fiyatlarının düşük olduğunun, hem de ileride faizler düşeceği için krediyi yapılandırıp bunun avantajından faydalanacağımın farkındaydım, keza öyle de oldu, krediyi çektiğimde 1.45 oran vardı, sonra piyasayı canlandırmak için 0.99 indirdiler, hemen yapılandırdım ve ciddi kara geçtim. Sonrasında sıfır ev kampanyaları ile 0,68'e kadar düşürdüler ama evlerin fiyatları uçmuştu bile. Sıfır ev kampanyası olduğu için yapılandırmaya izin vermediler :)
İşin özeti, kredi taksitini zor da olsa ilk 1-2 sene ödeyebileceksen gözünü karart ve evi al, o dönemde cesaret edemeyen arkadaşlarım çok pişman oldu. Şimdi bu cesareti gösteremeyenler, aynı pişmanlığı 1-2 sene sonra yine duyacaklar.
ev alırken 60k$ değerindeydi, şimdi ise 130k$
2 yıl önceki 1 milyon şimdi 1 milyon olarak durmuyor
Misal tam 2 yıl önce sattığım tiguan life (güvenlik paketli) 1.040.000 TL ilen şuan emsali 2.200.000 TL
Bu aracı alırken 500 kredi çekseydin ve 500 ün geri ödemesi 2 yılda 1.000 olarak maliyetlenseydi, Kar mı- zarar mı ?
Enflasyonis ortam da mal değeri genellikle kredi geri ödemesini geçiyor, onu da geçtim kira ödediğinde bir karşılığı yok 5 sene sonra ödediğin kira neyse o kalıyor.
Ben evi alırken 3-4 ay oturan eski sahibinden kira aldım. O dönem 800 tl alıyordum 2400 TL civarı kredi ödüyordum.
Bu gün emsal kiralar 15+ tabi ilk sene ciddi zorlandık 2 maaşın 1 tanesini hemen hemen krediye ödedik. Ama gün geçtikçe kredi azaldı azaldı ufaldı.
Gelecekte bu kadar ufalmayacaktır ama yine de mal sahibi olmak için ücretli çalışan bizim gibi adamların bir süre sıkıntı çekmesi gerekiyor, yoktan bir şeylere sahip olmak için.