Orijinalini görmek için tıklayınız : Denizcilik Ve Tekne Hobisi Olanlar ?
-Murat Özcan-
16-09-2024, 14:41
Herkese selam, arkadaşımla ortak tekne sahibiyiz, Dış kabuk: Rota 5.30 Motor: 9.9 Mercury marka teknemiz var, gezi ve balık amaçlı kullanıyoruz.
Forum da bizim gibi teknesi olanlar varsa bilgi alışverişi yapabiliriz düşüncesi ile konuyu açmak istedim.
selamlar, tohatsu 20 hp makinalı, 4.50 yıldız marin teknem var bende de
kelalper
17-09-2024, 08:02
Çocukluğumdan beri tekneler üzerindeyim. 32 yaşına kadarda hep teknem oldu. En 40hp johnsson takılı 4.5mt yerliyurt teknem vardı kullanmadığım için sattım. Son 10 senedir yatlara elektrik elektronik refit üzerine danışmanlık veriyorum hobi olarak. Motoryat transferi yapıyorum. Yelkenli transferi yapmıyorum git git bitmiyor ,canım sıkılıyor, afaganlar basıyor.
-Murat Özcan-
17-09-2024, 08:12
selamlar, tohatsu 20 hp makinalı, 4.50 yıldız marin teknem var bende de
Hocam bizde değişmeyi düşünüyoruz, oturaklı bir tekne almak istiyoruz Safter 500 Sport sizce nasıldır ?
Çocukluğumdan beri tekneler üzerindeyim. 32 yaşına kadarda hep teknem oldu. En 40hp johnsson takılı 4.5mt yerliyurt teknem vardı kullanmadığım için sattım. Son 10 senedir yatlara elektrik elektronik refit üzerine danışmanlık veriyorum hobi olarak. Motoryat transferi yapıyorum. Yelkenli transferi yapmıyorum git git bitmiyor ,canım sıkılıyor, afaganlar basıyor.
Ne güzel aramızda deniz tutkusu olan arkadaşların olması, Yerliyurt nasıl hocam oturaklı mı dalgada ?
kelalper
17-09-2024, 09:08
dalgada oturaklı tekne arıyorsan rotadan daha oturaklısını bulamazsın o boyutlarda. Norveç kabuğu deplasmanlı tip tekne üretirler. Ne motor koyarsan koy gövde hızının çok az üstüne çıkarabilirsin ve bu seferde dümen dinlememeye başlar. Eniştem de Rota Fisherman 520 vardı 8 hp yamaha vardı yürümüyor diye 15 Honda alıcam dedi. Alma fark etmeyecek dedim olur mu yaw dedi dinlemedi aldı 1 mil hızlandı. Başka bir tanıdığım gitti 15hp evinrude u verdi 25 mercury aldı hızı değişmedi. Ben tekne alırken eniştem manyak mısın 40 hp motor mu alınır o tekneye dedi. Ben 100 dolar fark verip 50 hp almadım diye hayıflanırken. Tekne geldi suya indi kendi teknesini kullanmaz oldu. Her yere zırt diye gidiyordu. 40 mil hız yapıyordu. Sürekli midilliye yemeğe gidiyordum. Ama dalgalı havaya yakalanmaman gerek ufak motorla. Ben yakalansam da gidebiliyordum trimle kafayı sonuna kadar dikip alçak devirle plane a kalkmadan gidebiliyordum büyük dalgayı almadan. Aldın diyelim inişinde gaza dokunduğun anda kafayı yeniden kaldırıp dalgaya saplanmıyordum. Ama 25hp ile falan yapamazsın bu dediğimi. Rota ile istersen o tip havalara yakalan gık demez gidersin. Çok dirayetlidir ama yürümez de. Balık tutarken benim teknede iki kişi aynı tarafa yanaştığı zaman bordası yüksek bile olsa devrilecek gibi olurdu. Rota da istersen borda üstünde ayakta dur tekne o tarafa çok az yatar. Rota motorsuz 350 kilo Benim yerliyurt 87kg motorla 298 kg geliyordu ki ben alırken kıç aynayı 2 kat yaptılar 40 hp koydurduğum için.
Şöyle büyükce teknesi olan yokmu yahu balık bolmuş bu aralar palamuta çıksak
-Murat Özcan-
17-09-2024, 10:09
dalgada oturaklı tekne arıyorsan rotadan daha oturaklısını bulamazsın o boyutlarda. Norveç kabuğu deplasmanlı tip tekne üretirler. Ne motor koyarsan koy gövde hızının çok az üstüne çıkarabilirsin ve bu seferde dümen dinlememeye başlar. Eniştem de Rota Fisherman 520 vardı 8 hp yamaha vardı yürümüyor diye 15 Honda alıcam dedi. Alma fark etmeyecek dedim olur mu yaw dedi dinlemedi aldı 1 mil hızlandı. Başka bir tanıdığım gitti 15hp evinrude u verdi 25 mercury aldı hızı değişmedi. Ben tekne alırken eniştem manyak mısın 40 hp motor mu alınır o tekneye dedi. Ben 100 dolar fark verip 50 hp almadım diye hayıflanırken. Tekne geldi suya indi kendi teknesini kullanmaz oldu. Her yere zırt diye gidiyordu. 40 mil hız yapıyordu. Sürekli midilliye yemeğe gidiyordum. Ama dalgalı havaya yakalanmaman gerek ufak motorla. Ben yakalansam da gidebiliyordum trimle kafayı sonuna kadar dikip alçak devirle plane a kalkmadan gidebiliyordum büyük dalgayı almadan. Aldın diyelim inişinde gaza dokunduğun anda kafayı yeniden kaldırıp dalgaya saplanmıyordum. Ama 25hp ile falan yapamazsın bu dediğimi. Rota ile istersen o tip havalara yakalan gık demez gidersin. Çok dirayetlidir ama yürümez de. Balık tutarken benim teknede iki kişi aynı tarafa yanaştığı zaman bordası yüksek bile olsa devrilecek gibi olurdu. Rota da istersen borda üstünde ayakta dur tekne o tarafa çok az yatar. Rota motorsuz 350 kilo Benim yerliyurt 87kg motorla 298 kg geliyordu ki ben alırken kıç aynayı 2 kat yaptılar 40 hp koydurduğum için.
Hocam değerli bilgilerin için teşekkür ediyorum, detaylar için dm'den yazıyorum..
-Murat Özcan-
17-09-2024, 10:11
Şöyle büyükce teknesi olan yokmu yahu balık bolmuş bu aralar palamuta çıksak
Elbet vardır, görenler yazar birazdan hocam..
Yaz başında 2x400 lük motora sahip şişme tekneye bindim şimdi şişme diyince komik oldu ama binip son sürat gazlayınca kaptan hiç komik olmuyor :)
Gerçekten acayip bişeyler bu arada sırtınızda 800 hp tam gaz of of ..keşke benim olsa diyor insan ama sonra teknenin fiyatını masraflarını duyunca patlak bot gibi iniyor insan :D
Konuyu görünce neydi onun markası diye arattım ama bulamadım bu arada
kelalper
17-09-2024, 11:02
2x400 hp motoru olan botların amacı zengin amcaları sahilden alıp yatlarına taşımak ama bizde saçma sapan gezi teknesi niyetine kullanılıyor. Amacı olmayan gayet gereksiz aletler bana göre. Sürat teknesi desen değil çok çok ağır. Yavaş giderken ya da dururken stabil ama biraz hızlansın plane e kalksın üstünde ateist kalmaz o kadar kötü tutunuşu olan alatler. Çok geniş oldukları için marina kiraları boyuna göre saçma sapan yüksek. Yastık yanlışlıkla yırtılsa zaten tekne batmaz ama bakım için sen batarsın.
Alper abi şöyle hafta sonları 2 yada 3 arkadaş balığa açılmak için bizi üzmeyecek bir tekne önerin olur mu?
kelalper
17-09-2024, 11:09
marmarada mı başka bir yerde mi? Amatör denizcilik belgeniz var mı?
kelalper
17-09-2024, 11:50
anlamadığım tanımayan adam sizi neden teknesine alsın ikincisi amatör balıkçılık belgeniz var mı? Amatör balıkçıklık belgeniz olmadan balık tutamazsınız. Bir de şöyle büyükçe teknenin ne kadar yakıt harcadığından haberin var mı? Tanesi 75 lira olan palamut için adam sen balık yiyeceksin diye 2000 liralık yakıt mı yakacak. Palamuta ekmek atınca gelmiyor çaparisi apayrı istavrit kolyos çaparisini indirirsen anında koparır gider. Onun çaparisi ve bedeni ayrı. Palamut bolmuş hadi çıkalımla olmuyor o işler.
Mivec_4G63
17-09-2024, 14:07
Herkese selam, arkadaşımla ortak tekne sahibiyiz, Dış kabuk: Rota 5.30 Motor: 9.9 Mercury marka teknemiz var, gezi ve balık amaçlı kullanıyoruz.
Forum da bizim gibi teknesi olanlar varsa bilgi alışverişi yapabiliriz düşüncesi ile konuyu açmak istedim.
O tekneye o motor sanki biraz küçük kalmış :)
11 yaşından beri denizlerdeyim bende.
Şu sıralar yine tekne alma niyetine girdim. Bu sefer limana bağlamayıp römork üzerinde muhafaza edeceğim.
Zira denizde durdukça: Tekne yosun kekomoz bağlıyor ve yıpranıyor, her ne kadar parçalar krom da olsa bir yerden sonra tuzlu su oksit ve pas yapıyor, teknenin giderleri tıkandığında yoğun yağışlarda tekne su alıyor(2 ay kışın uğramadığım teknem az kalsın batıyordu), sonbahar ve kış aylarında illaki 2-3 tane sağlam fırtınaya yakalanıyorsun(en kötüsü de bu, tekne ipini kopardı mı sağa sola çarpa çarpa kendini parçalıyor), tüm bu saydıklarımın yanında güvenlik konusu var bir de. (Gece 3 gibi uyanıp, acaba teknemi çaldılar mı psikozuna kapılıyorsun)
En güzeli römorka bindirip brandayı takacaksın, senede 20 kere çıkıyorum zaten.
Genellikle balıkçılık ve yüzme için kullanacağım 5 metre altı tekne tavsiyelerim,
1-Anıl Marin 480 CC
2-Enma Marin Baraccuda 4.99
3-Viyaboat 475 Teodara
4- B11 Marine 497 icarus ( Bunun tasarımı çok iyi) malzeme kalitesi orta
5- Luna 4.95 Fisherman (Eşsiz bir tasarım, ancak kalite hakkında çok bilgimiz yok)
Bundan sonra
Safter, Yerliyurt, İsatek diye gider
Hocam bizde değişmeyi düşünüyoruz, oturaklı bir tekne almak istiyoruz Safter 500 Sport sizce nasıldır ?
Ne güzel aramızda deniz tutkusu olan arkadaşların olması, Yerliyurt nasıl hocam oturaklı mı dalgada ?
Hocam safter bildiğim kadarıyla eski bir firma ve tekneleri sağlam. Ama denge konusunda yorum pek yapamam bilgim yok.
Mivec_4G63 5 metre altı teknelerde, cidden Anıl Marinin tekneleri çok iyi Blue Sea 460 modelinden beri bindim ve kullanma tecrübem oldu. Yine eski firmalardan İzmir Tacar ve Mursan'a ait güzel tekneler mevcut.
Şu sıralar yine tekne alma niyetine girdim. Bu sefer limana bağlamayıp römork üzerinde muhafaza edeceğim.
Zira denizde durdukça: Tekne yosun kekomoz bağlıyor ve yıpranıyor, her ne kadar parçalar krom da olsa bir yerden sonra tuzlu su oksit ve pas yapıyor, teknenin giderleri tıkandığında yoğun yağışlarda tekne su alıyor(2 ay kışın uğramadığım teknem az kalsın batıyordu), sonbahar ve kış aylarında illaki 2-3 tane sağlam fırtınaya yakalanıyorsun(en kötüsü de bu, tekne ipini kopardı mı sağa sola çarpa çarpa kendini parçalıyor), tüm bu saydıklarımın yanında güvenlik konusu var bir de. (Gece 3 gibi uyanıp, acaba teknemi çaldılar mı psikozuna kapılıyorsun)
Genellikle balıkçılık ve yüzme için kullanacağım 5 metre altı tekne tavsiyelerim,
1-Anıl Marin 480 CC
3-Viyaboat 475 Teodara
5- Luna 4.95 Fisherman (Eşsiz bir tasarım, ancak kalite hakkında çok bilgimiz yok)
Bundan sonra
kaptan bey 6.95 texas verelim 140lık dıstan takma suzukiyle beraber. romorka sıgıyor :) hatta dikilide seversin egeyi
barracuda
18-09-2024, 08:20
safterin bide yeni modeli var şimdi 4.95 diye çıkarmışlar. ona da bakabilirsin. ben geçen inceledim hoşuma gitti.
Safter Marin | SAFTER 495 FİBER TEKNE Safter Marin | Safter 495 Cnter Console Fiber Motor Yat Safter Marin | Tekne ve Motor Detayları (https://safter.com.tr/urun/safter-marin-495CC-fiber-tekne)
kelalper
18-09-2024, 08:37
safterin bide yeni modeli var şimdi 4.95 diye çıkarmışlar. ona da bakabilirsin. ben geçen inceledim hoşuma gitti.
Safter Marin | SAFTER 495 FİBER TEKNE Safter Marin | Safter 495 Cnter Console Fiber Motor Yat Safter Marin | Tekne ve Motor Detayları (https://safter.com.tr/urun/safter-marin-495CC-fiber-tekne)
teknik özelliklerini inceledin mi önerdiğin teknenin. Yoksa şekli şemaline göre mi söylüyorsun. Önerdiğin tekne 600kg. 5 mtlik tekne 600 kg olursa yanında bir sürü dezavantaj getirir. Ağırlık avantaj değil dezavantajdır kayar tip teknelerde. Teknenin plane fotoğraflarındanda belli. O ağırlığı kaldırması için büyük motor kullanmak zorundasın o da tekneye ek yük ve yakıt sarfiyatı ayrıca balık tutarken ve dar manevralarda hantallık getirir. Kolay kolay döndüremezsin o ağırlıktaki tekneyi draftı fazla olduğu için. Fishermanlarda hantaldır ama stabildir deplasman tipi olduğu için. kayar tip teknenin daha kıvrak olması istenir ki yüksek hızda kütle devinimi yüksek olmasın ani hareketlerde üstündeki herkesi sağdan sola fırlatmasın kayarak devam etsin.
kelalper
18-09-2024, 08:44
arkadaşlar ufak boyda kamarasız sadece sağa sola gezmeye ve balık tutmaya tekne arıyorsanız kullanacağınız denize uygun yapıda tekne seçin. Marmaradaki iki dalga arası mesafe ile Ege de ya da Akdeniz ve Karadenizde aynı değildir. Karadeniz de mesela kayar tip ufak tekne kullanılamaz. Bunlar çok önemli detaylar.
barracuda
18-09-2024, 09:06
teknik özelliklerini inceledin mi önerdiğin teknenin. Yoksa şekli şemaline göre mi söylüyorsun. Önerdiğin tekne 600kg. 5 mtlik tekne 600 kg olursa yanında bir sürü dezavantaj getirir. Ağırlık avantaj değil dezavantajdır kayar tip teknelerde. Teknenin plane fotoğraflarındanda belli. O ağırlığı kaldırması için büyük motor kullanmak zorundasın o da tekneye ek yük ve yakıt sarfiyatı ayrıca balık tutarken ve dar manevralarda hantallık getirir. Kolay kolay döndüremezsin o ağırlıktaki tekneyi draftı fazla olduğu için. Fishermanlarda hantaldır ama stabildir deplasman tipi olduğu için. kayar tip teknenin daha kıvrak olması istenir ki yüksek hızda kütle devinimi yüksek olmasın ani hareketlerde üstündeki herkesi sağdan sola fırlatmasın kayarak devam etsin.
Şekli şemali ve malzeme kalitesi güzel , 600 kg dolu ağırlığı ki bu ebattaki diğer markalarda yaklaşık aynı kilolarda ( anıl marin 480cc, yerliyurt 475 , enma barracuda 499 ) Bu tekneye 60/70 bg civarı bir motor gayet güzel gezinti ve balık teknesi olarak iş yaptıracağını düşünüyordum .
Senin bu mantıkta daha çok gezinti ve daha az balık amaçlı Marmarada kullanılmak üzere , deplasman tipi olmayan önerin var mı 50/60 hp ile yürüyecek 4,5 - 5 m civarı ?
mecvutta 20 hp 450 sandaldan geçiş yapıcam .
Açıkcası anıl marin 480 ve bu safterin 495 i hoşuma gitmişti.
-Murat Özcan-
18-09-2024, 10:03
1-Anıl Marin 480 CC
3-Viyaboat 475 Teodara
Bundan sonra
Hocam değerli bilgileriniz için teşekkür ederim, lakin marka olarak sıralamanız Safter çok gerilerde kalmış ona çok şaşırdım.
Ben şahsen Anıl Marinden safter daha iyi biliyordum ama demekki teknik detaylar daha farklıymış, akabinde diğer markaları da araştıracağım bilmediğim markaları da tavsiyeler arasında gördüm..
-Murat Özcan-
18-09-2024, 10:04
Şekli şemali ve malzeme kalitesi güzel , 600 kg dolu ağırlığı ki bu ebattaki diğer markalarda yaklaşık aynı kilolarda ( anıl marin 480cc, yerliyurt 475 , enma barracuda 499 ) Bu tekneye 60/70 bg civarı bir motor gayet güzel gezinti ve balık teknesi olarak iş yaptıracağını düşünüyordum .
Senin bu mantıkta daha çok gezinti ve daha az balık amaçlı Marmarada kullanılmak üzere , deplasman tipi olmayan önerin var mı 50/60 hp ile yürüyecek 4,5 - 5 m civarı ?
mecvutta 20 hp 450 sandaldan geçiş yapıcam .
Açıkcası anıl marin 480 ve bu safterin 495 i hoşuma gitmişti.
Ben Safter 500 Sporta çok yükseldim, bir bak derim hocam
kelalper
18-09-2024, 10:05
safter 5.00 var. Daha lüks istiyorsan oi ruby var 100 kg daha hafif safterden. Hem daha kaliteli hem de 550.
barracuda
18-09-2024, 10:12
Ben Safter 500 Sporta çok yükseldim, bir bak derim hocam
aslında bendeki onun 450 si , 5 m ye de baktım ama bana eni biraz dar geldi 1.90 eni . onun dışında çok güzel
-Murat Özcan-
18-09-2024, 12:35
safter 5.00 var. Daha lüks istiyorsan oi ruby var 100 kg daha hafif safterden. Hem daha kaliteli hem de 550.
Oralara çıkamayız da, Anıl marinin safterdan iyi olması beni çok şaşırttı hocam..
aslında bendeki onun 450 si , 5 m ye de baktım ama bana eni biraz dar geldi 1.90 eni . onun dışında çok güzel
Sizin tekne nerede bağlı hocam
Mivec_4G63
18-09-2024, 12:41
kaptan bey 6.95 texas verelim 140lık dıstan takma suzukiyle beraber. romorka sıgıyor :) hatta dikilide seversin egeyi
bizi aşar o kaptanım :))
Mivec_4G63
18-09-2024, 12:42
bunu aradım 1 milyon fiyat verdiler :))
-Murat Özcan-
18-09-2024, 13:13
bunu aradım 1 milyon fiyat verdiler :))
Dm yazdım hocam ama kutunuz dolu bilginize :D
barracuda
18-09-2024, 13:24
Oralara çıkamayız da, Anıl marinin safterdan iyi olması beni çok şaşırttı hocam..
Sizin tekne nerede bağlı hocam
kumbağda limanda bağlı benimki
İsatek 4.50 ve 30'luk Mercury ile onlaynım :D
-Murat Özcan-
18-09-2024, 13:48
İsatek 4.50 ve 30'luk Mercury ile onlaynım :D
Dengesi nasıl isatekin ben sevemedim yıllardır, ama motora okeyim keyiflendirir :)
Sti_Ozan
18-09-2024, 14:29
Tekne işlerinden hiç anlamıyorum ama şu tarz tekneler hep dikkatimi çekiyor.
İşlevsellik konusunu hiç bilmiyorum
Just a moment... (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-araclari-satilik-denizlere-olan-tutkunuzu-zaramarin-765-free-ile-yasayin-1170994035/detay)
-Murat Özcan-
18-09-2024, 15:34
Tekne işlerinden hiç anlamıyorum ama şu tarz tekneler hep dikkatimi çekiyor.
İşlevsellik konusunu hiç bilmiyorum
Just a moment... (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-araclari-satilik-denizlere-olan-tutkunuzu-zaramarin-765-free-ile-yasayin-1170994035/detay)
Hocam bunlar Motoryat diye geçiyor ve gayet keyifli aletler fakat bakımı vergisi yakıtı derken üst sınıf vatandaşların kullanması daha makbul gibi duruyor :D
ZODIAC YACHT LINE 400 & YAMAHA 50HP setim var iş görür mü :D
bi tekne değil ama batı karadeniz içinde sahil sahil hızlı dolaşmamı sağlıyor :D
-Murat Özcan-
19-09-2024, 09:11
ZODIAC YACHT LINE 400 & YAMAHA 50HP setim var iş görür mü :D
bi tekne değil ama batı karadeniz içinde sahil sahil hızlı dolaşmamı sağlıyor :D
Senin botun kabuğu tam karadenize göre hocam, hızlı ve kıvrak olması önemli, ne kadar ağır abilerin getir götür botu da olsa bizim marmara da keyif için kullanıldığını çok kere gördüm :D
cabrioleter
19-09-2024, 10:40
Hocam bunlar Motoryat diye geçiyor ve gayet keyifli aletler fakat bakımı vergisi yakıtı derken üst sınıf vatandaşların kullanması daha makbul gibi duruyor :D
Bağlama Kutuğu 2023 Yılı Ruhsatname Harc Miktarları - İzmir Bolge Liman Başkanlığı (https://izmirliman.uab.gov.tr/baglama-kutugu-2024-yili-ruhsatname-harc-miktarlari)
vergi denilen ücretler bunlarsa o motoryat için senelik 5000 gözüküyor. yani hiçbir şey..
kelalper
19-09-2024, 10:59
Dengesi nasıl isatekin ben sevemedim yıllardır, ama motora okeyim keyiflendirir :)
isatek in 450 de kullandığı kalip ile Yerliyurtun kullandığı kalıp aynı. İsatek 465 de tatlısu gövde kalıbı kullandı o daha da kötü. Borda çok alçak
-Murat Özcan-
19-09-2024, 15:11
Bağlama Kutuğu 2023 Yılı Ruhsatname Harc Miktarları - İzmir Bolge Liman Başkanlığı (https://izmirliman.uab.gov.tr/baglama-kutugu-2024-yili-ruhsatname-harc-miktarlari)
vergi denilen ücretler bunlarsa o motoryat için senelik 5000 gözüküyor. yani hiçbir şey..
Hocam esasında resmiyette böyle ise olabilir fakat bu liman yat marine işlerinde başka işlerde çok dönüyor, bazen yazılan tarife oraya gidince öyle olmuyor maalesef..
isatek in 450 de kullandığı kalip ile Yerliyurtun kullandığı kalıp aynı. İsatek 465 de tatlısu gövde kalıbı kullandı o daha da kötü. Borda çok alçak
Anladım abi, sen bence uzmansın bu konuda artık ona karar verdim :D
Bende 50 lik Honda ile 6.60 Neta kullanicisiyim, Alper abinin dedigi gibi acayip karakterli tekne, dalga vs. bana misin demiyor ama ucmasini kacmasini beklemiyeceksiniz, ben yeme, icme, keyif kisminda oldugum icin gayet memnunum.
-Murat Özcan-
20-09-2024, 15:56
Bende 50 lik Honda ile 6.60 Neta kullanicisiyim, Alper abinin dedigi gibi acayip karakterli tekne, dalga vs. bana misin demiyor ama ucmasini kacmasini beklemiyeceksiniz, ben yeme, icme, keyif kisminda oldugum icin gayet memnunum.
Sen teknenin kralından bahsediyorsun hocam, tam oturaklı keyif veren bir teknedir, 50 Hp ile ne kadar mil'e çıktınız onu merak ettim..
kelalper
24-09-2024, 13:06
8-9 mil en güvenli seyridir o teknenin. Daha üstüne çıktığın zaman çok fazla kafasını diker kıç ayna yapısından dolayı dümen dinlememeye ve fazla yatmaya başlar. Bu tip tekneler hız için üretilmiş tekneler değiller. Tam yolda 9 mille saçma sapan yakıt tüketmek yerine 6 mille yarısından az yakarak daha konforlu seyir yaparsın eğer sabrın varsa.
-Murat Özcan-
25-09-2024, 07:45
8-9 mil en güvenli seyridir o teknenin. Daha üstüne çıktığın zaman çok fazla kafasını diker kıç ayna yapısından dolayı dümen dinlememeye ve fazla yatmaya başlar. Bu tip tekneler hız için üretilmiş tekneler değiller. Tam yolda 9 mille saçma sapan yakıt tüketmek yerine 6 mille yarısından az yakarak daha konforlu seyir yaparsın eğer sabrın varsa.
Peki abi en sağlıklı motorlar hangisi
kelalper
25-09-2024, 08:11
Ben gücünden dolayı Evinrude/Johnson manyağıyım. 2 zamanlı olması ve enjeksiyonla gerçekten hem güçlü hem daha az benzin tüketiyor. Yağ bakım derdi yok. Fabrika pandemiden beri 0 motor üretmiyor ancak hala üretiminin son 10 yılında çıkardığı bütün modellerin parçalarını üretiyor. Parça sorunu yok yani. Mercury de baktığın zaman performans olarak üstün marka ama belli bazı sorunları var. Özellikle kuyruk kısmında çok fazla yağlama ve dişli problemi var. Tohatsu Mercurynin Outlet markası. Yani bu sezon 0 aldığın motor esasında mercurynin bir önceki modelinde kullandığı parçalarla üretilmiş motor. Suzuki sorunsuz. Akmaz kokmaz ama uçmaz da. Honda ve Yamahadan kesin uzak dururdum. Özellikle Honda inanılmaz sorunlu. Yamahaya gelince ömrü çok kısa hem de performans olarak çok çok geride. Kullandığın sürece sorun yok ama bir sorun çıkarmaya başladığı zaman önünü alamıyorsun. Domino taşı gibi patır kütür dağılıyor her tarafı.
Eskiden Mariner vardı gerçekten çok çok iyi motordu. Herşeyi mekanik sorunsuz yolda kaldığın zaman bile bir şekilde saç tokası vs ile çalıştırıp dönerdin. Performansı da yüksekti. Arkadaşımın teknesinde kanalda kuyruk kavrama dağıttı. Pense ile iğnelerin uç kısmını kesip biçip üstümüzdeki yağmurluğu kesip parça yapıp döndüğümüzü biliyorum.
Bende yıldız marine 4.50 + tohatsu 20hp ile samsunda tekne sahibiyim. uçmaz, kaçmaz, çok dalgaya gelmez, ama samsun gibi bir yerde koy yok, gezecek yer yok, marinadan çık, gez, geri gel şeklinde tatlı su balıkçısıyım. (sakin denizde çıkar gezer yoksa ipini çözmem.) bu 2. teknem öncesinde el yapımı 5 mt + 10hp tohatsum vardı, 2. setup samsun için bana yeterli geliyor, kesinlikle daha fazlasını aramıyorum. Motor konusunda 2 motorumu da sıfır aldım, her kış bakımını yapıp kışladım, şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım.
-Murat Özcan-
25-09-2024, 14:02
Ben gücünden dolayı Evinrude/Johnson manyağıyım. 2 zamanlı olması ve enjeksiyonla gerçekten hem güçlü hem daha az benzin tüketiyor. Yağ bakım derdi yok. Fabrika pandemiden beri 0 motor üretmiyor ancak hala üretiminin son 10 yılında çıkardığı bütün modellerin parçalarını üretiyor. Parça sorunu yok yani. Mercury de baktığın zaman performans olarak üstün marka ama belli bazı sorunları var. Özellikle kuyruk kısmında çok fazla yağlama ve dişli problemi var. Tohatsu Mercurynin Outlet markası. Yani bu sezon 0 aldığın motor esasında mercurynin bir önceki modelinde kullandığı parçalarla üretilmiş motor. Suzuki sorunsuz. Akmaz kokmaz ama uçmaz da. Honda ve Yamahadan kesin uzak dururdum. Özellikle Honda inanılmaz sorunlu. Yamahaya gelince ömrü çok kısa hem de performans olarak çok çok geride. Kullandığın sürece sorun yok ama bir sorun çıkarmaya başladığı zaman önünü alamıyorsun. Domino taşı gibi patır kütür dağılıyor her tarafı.
Eskiden Mariner vardı gerçekten çok çok iyi motordu. Herşeyi mekanik sorunsuz yolda kaldığın zaman bile bir şekilde saç tokası vs ile çalıştırıp dönerdin. Performansı da yüksekti. Arkadaşımın teknesinde kanalda kuyruk kavrama dağıttı. Pense ile iğnelerin uç kısmını kesip biçip üstümüzdeki yağmurluğu kesip parça yapıp döndüğümüzü biliyorum.
Ben özellikle hondayı çok sağlam biliyordum ama değilmiş, bu parsun diye bir marka görmeye başladım son zamanlarda abi ona ne diyorsun ? Ayrıca Dm atmaya çalışıyorum ama kutun dolu :D ona da bakabilir misin
-Murat Özcan-
25-09-2024, 14:03
Bende yıldız marine 4.50 + tohatsu 20hp ile samsunda tekne sahibiyim. uçmaz, kaçmaz, çok dalgaya gelmez, ama samsun gibi bir yerde koy yok, gezecek yer yok, marinadan çık, gez, geri gel şeklinde tatlı su balıkçısıyım. (sakin denizde çıkar gezer yoksa ipini çözmem.) bu 2. teknem öncesinde el yapımı 5 mt + 10hp tohatsum vardı, 2. setup samsun için bana yeterli geliyor, kesinlikle daha fazlasını aramıyorum. Motor konusunda 2 motorumu da sıfır aldım, her kış bakımını yapıp kışladım, şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım.
Yıldız marine tekneleri nasıl hocam oturaklı mı en ufak şeyde sallantı yapıyor mu ?
Yıldız marine tekneleri nasıl hocam oturaklı mı en ufak şeyde sallantı yapıyor mu ?
Yukarda belirttiğim gibi sakin havalarda çıkıyorum, öyle çok dengesiz değil, ama oturaklı da diyemem. genelde 1, 2 kişi çıkıyorum, tamamen karadenizde işimi görüyor teknesi.
-Murat Özcan-
26-09-2024, 07:17
Yukarda belirttiğim gibi sakin havalarda çıkıyorum, öyle çok dengesiz değil, ama oturaklı da diyemem. genelde 1, 2 kişi çıkıyorum, tamamen karadenizde işimi görüyor teknesi.
Peki daha oturaklı tekne ne tavsiye ediyorsun ?
kelalper
26-09-2024, 09:43
Babacım sana özelden de anlattım kayar tip hızlı teknelerde oturaklı vs bekleme hele o boylarda hiç bekleme. 520 fisherman bile olsa yanında biri hızlı yüzse sallanır. Sen sandaldan 15mt motoryat konforu bekliyorsun. Öyle birşey yok. Parsun dediğin motorda çöptür tuzlu suda. Johnson/Evinrude un tamamen Çinde tatlı suda kullanılmak üzere çıkardığı bir markadır. Soğutma kanalları ve metal molekül yapısı ona göre tasarlanmıştır. Dersen ki ben gölde kullanıcam al düşünmeden kullan. Ama denize sokarsan kısa süre sonra yaw bu niye yürümüyor niye performansı düştü dersin. Çünkü kanalların içerisi dolmuş ve yüksek sıcaklıkla seyir yapıyorsundur. Dıştan takma küçük motorlarda uyarı ekranı vs olmadığı için dışarı attığı devirdaim suyu sürekli kontrol edilmelidir. Bu vereceğim bilgileri hiç bir yerde bulamazsınız. Birincisi motoru aldın kesin kez rödajını çok çok iyi yapmalısın. Deniz motorları karada kullanılan otomobil motorlarına göre daha sağlamdır. O nedenle daha pahalıdır. Sürekli olarak boxer motor gibi yatay enlemde ve daha yüksek devirde çalışır şanzıman olmadığı için. O nedenle de genelde 5500 devir civarında sınırlandırılır. Daha yüksek devire çıksa bile pervane çürük su üreteceği için hızı düşer. Deniz motorları kara motorlarına göre daha komplexdir. 4 zamanlılarda yağ değişim sürelerini kesinlikle geçirmeyin.Yeni nesil otomobiller 15k km gider ki tavsiye etmiyorum max 10bin olmalı. Hadi işin çıktı yola gittin 1000km fazla yaptın ok sorun değil ama deniz motorlarında kuyruk yağı ve motor yağı değişimi aksatılmamalı. 100 saat yerine 110 saat yapmayın sakın. 2 zamanlılarda iş daha farklı onlarda tork çok daha yüksek olduğu için kuyruğa daha fazla yük biner o nedenle kuyruk yağı sık sık değiştirilmeli. Ayrıca 3-4 depoda bir bir miktar kurum önleyici atılmalı sürekli yağ yaktıkları için. 2 zamanlı motorlar wenkel gibidir arada sürekli yüksek devirde kullanılmalıdır ki yağ kurumlarını atsın. Şimdi gelelim kontrol paneli olmadığı için nasıl gözle kontrol edeceğinizde. Devir daim suyunu sürekli elle kontrol edin. Deniz suyu sıcaklığının bir kaç derece üzerindeyse sorun yok normal ama gerçekten çok sıcaksa o zaman çok ısınıyor demektir. Pervane de bulunan su emme pervanelerinde bir sorun olabilir su kanalları tuz birikimi yüzünden daralmış olabilir. O şekilde kullanmayın. Ayrıca bir yoğurt kabının içini siyaha boyayın devirli kullanımdan sonra kabın içerisine soğutma suyunu alıp yağ miktarını kontrol edin. Soğutma suyuna yüksek miktarda yağ karıştırıyorsa sorunlar başlıyor demektir bakım aralığını sıklaştırın.
Peki daha oturaklı tekne ne tavsiye ediyorsun ?
kelalper abinin verdiği bilgiler çok faydalı. tekneden amacınız/beklentiniz nedir? yavaş rahat mı? hızlı konforsuz mu? ben şahsen f/p olarak teknemden memnunum, daha çok bütçe ayırsam safter+50hp mercury kombini yapardım kendi sahilim ve kullanım tipime göre. safter teknelerin suyu göğüslemesinin iyi olduğunu düşünüyorum. mercury konusunda da servisini ustasını yakınen tanıdığım için tercih ederdim. motorun çıkarttığı dalga köpürtmesi misali sonu olmayan bir iş.. beneteau yelkenliyle keyif yaparken yanımızdaki motoryatın radar sonar sistemi neredeyse bizim yelkenlinin fiyatına denk geldiğini bilirimnı. ama biz kendi imkanlarımızla f/p olarak en keyif alacağımız şekilde yelkenliyle seyrediyorduk. Sizin kullanım amacınız ve bütçeniz teknenin oturaklılığını belirliyor bir noktada. Hepimize gönlümüze göre keyifli denizli günler dilerim.
8.000rpm
26-09-2024, 15:57
ben de hevesi yüksek fakat tecrübesi sıfır kişilerdenim :)
videolardan yazılardan vs vs okuya okuya alesta marine seamax 620'ye çok ısınmıştım sıfır bilgimle
at-çek kullanım (pratikte zor olsa da) taraftarıyım
kelalper
27-09-2024, 13:51
620 tekne at çek olmaz arkadaşlar. Çok büyük at çek e. o iş için mak 5mt.
15 yılı geçmiştir tahminim 4.60 Anıl Marin fiber, 20hp Evinrude çift zamanlı motor var.
İstanbul Kumburgazda fırtına olur hadi 3 kişi kıyıya al, kışlama için motoru eve tekneyi çevir bırak rahatlığı var.
Yenileme- büyütmeyi düşünüp 5.50+ direksiyonlu bir modele geçmeyi az düşünmedim ama bunun rahatlığı ve yeni teknelere göre fiberin kalitesi son 2 senedir özellikle vazgeçiriyo.
barracuda
29-09-2024, 12:37
15 yılı geçmiştir tahminim 4.60 Anıl Marin fiber, 20hp Evinrude çift zamanlı motor var.
İstanbul Kumburgazda fırtına olur hadi 3 kişi kıyıya al, kışlama için motoru eve tekneyi çevir bırak rahatlığı var.
Yenileme- büyütmeyi düşünüp 5.50+ direksiyonlu bir modele geçmeyi az düşünmedim ama bunun rahatlığı ve yeni teknelere göre fiberin kalitesi son 2 senedir özellikle vazgeçiriyo.
Aynı durum bizde de var :) bizde tekirdağ/kumbağdayız , 450 safter / 20 hp tohatsu nun pratikliğini bırakamıyoruz bi türlü . 5+ ya çıkınca hem maliyet hem de pratiklik avantajı kalmayacak. Bunu at çek sakla çok kolay. Sürat olarakta 3 kişiye kadar gayet yeterli benim kullanım tarzıma göre.
aybarsdnr
30-09-2024, 19:14
Seçkin Yatçılık - Seçkin500 sahibiyim. 75 hp evinrude motor var üzerinde. Ben motor ve kabuk olarak çok memnunum. Sorularınız olursa cevaplayabilirim.
-Murat Özcan-
01-10-2024, 08:26
Piyasa da kalite olarak Anıl Marin baya iyi yerlerde diye biliyorum
Selamlar,gerçekten çok güzel konu olmuş, aktif kalması dileği ile.
Rota fisher reborn,30 hp içten yanmar hakkında kullanıcı yorumu olur mu? Sanki fiyat/performans/denizci olması ile ön plana çıkıyor gibi.
-Murat Özcan-
01-10-2024, 13:50
Selamlar,gerçekten çok güzel konu olmuş, aktif kalması dileği ile.
Rota fisher reborn,30 hp içten yanmar hakkında kullanıcı yorumu olur mu? Sanki fiyat/performans/denizci olması ile ön plana çıkıyor gibi.
Konuyu açarken umarım uzun vadeli yararlı olur diye düşündüm, umarım da o şekilde devam eder.
Sorunuza yanıt olarak ciddi anlamda bilgili arkadaşlar size en sağlıklı yorumu yapacaktır hocam..
aybarsdnr
01-10-2024, 14:51
Alper abinin yazdıkları hem fazlasıyla bilgi dolu hem de çok doğru. Naçizane benim de tavsiyem, yeni başlayan veya sene içerisinde çok fazla vakit harcayamayan arkadaşlara dıştan takma motorlu tekneleri tercih etmeleri olacaktır.
Bulabilirseniz istediğiniz beygir gücüne dayalı olarak Evinrude motor bulup almanız. Etec teknolojisi diğer tüm markaların önünde. Performans, yağ tüketimi ve benzin sarfiyatı bir kaç adım önde. Diğer iki zamanlı motorlar gibi yağı benzine değil, arabalardaki gibi yağ haznesine dolduruyorsunuz ve beyinden kendisi karıştırıyor. Yani "evinrude ne ya iki zamanlı motor" diye ezikleyen olursa o kişiden tavsiye almayın derim. Evinrude yoksa suzuki. Alper abinin yazdığı gibi bu ikisi hariç başka bir motor düşünmezdim.
8-9 metrelere çıkamdıkça tüm tekneler sallar. Çok dert etmeyin derim. Çoğu yerli marka artık güzel üretimler yapıyor. İhtiyaç doğrultusunda modelleri karşılaştırın.
-Murat Özcan-
04-10-2024, 12:42
Alper abinin yazdıkları hem fazlasıyla bilgi dolu hem de çok doğru. Naçizane benim de tavsiyem, yeni başlayan veya sene içerisinde çok fazla vakit harcayamayan arkadaşlara dıştan takma motorlu tekneleri tercih etmeleri olacaktır.
Bulabilirseniz istediğiniz beygir gücüne dayalı olarak Evinrude motor bulup almanız. Etec teknolojisi diğer tüm markaların önünde. Performans, yağ tüketimi ve benzin sarfiyatı bir kaç adım önde. Diğer iki zamanlı motorlar gibi yağı benzine değil, arabalardaki gibi yağ haznesine dolduruyorsunuz ve beyinden kendisi karıştırıyor. Yani "evinrude ne ya iki zamanlı motor" diye ezikleyen olursa o kişiden tavsiye almayın derim. Evinrude yoksa suzuki. Alper abinin yazdığı gibi bu ikisi hariç başka bir motor düşünmezdim.
8-9 metrelere çıkamdıkça tüm tekneler sallar. Çok dert etmeyin derim. Çoğu yerli marka artık güzel üretimler yapıyor. İhtiyaç doğrultusunda modelleri karşılaştırın.
Güzel yorumladın hocam, arkadaş umarım buradan bilgileri not etmiştir..
Aynı durum bizde de var :) bizde tekirdağ/kumbağdayız , 450 safter / 20 hp tohatsu nun pratikliğini bırakamıyoruz bi türlü . 5+ ya çıkınca hem maliyet hem de pratiklik avantajı kalmayacak. Bunu at çek sakla çok kolay. Sürat olarakta 3 kişiye kadar gayet yeterli benim kullanım tarzıma göre.
Tekirdağda da muhtemelen kumburgaz benzeri sezonda lodos min 3-5 kere oluyodur, istisnasız her sene teknesi denizde olup kendi yazlıkta olmayanlara ait tekneler ya batıyo yada çevre sitedekilerle son dk kıyıya çekiyoruz.
Tekne büyütmeyi geçtim, babamın balık merakı epey fazladır balık bulucu hediye düşündüm ama aynası çıkarılanı en azından ben bilmediğim için girişemedim.
Piyasa da kalite olarak Anıl Marin baya iyi yerlerde diye biliyorum
Çok büyük araştırmam olmadı bir önceki posta yazdığım pratiklik nedeni ile ama, bir çok şeyin kalitesi düştü zamanla. Eğer ki anıl 2000lerdeki fiber kalınlığını, kabuk yapısını koruyabildiyse hiç düşünmeden tavsiye ederim.
arkadaşlar güzel yazmışta çok detaya inmişler. bütçen ne kadar bu iş için. 15-30 hp arası makinalı bi tekne alıcaksan yeni model birşey olsun al geç takılma motor markasına yeni olsun yeter. yılda 1 kerede bakım yaptır devam. zaten en fazla 2 sezon sonra ya kurtulmak için satarsın yada büyütmek için ozamanda pişmiş olursun zaten kendin karar verirsin.
-Murat Özcan-
16-10-2024, 07:40
Çok büyük araştırmam olmadı bir önceki posta yazdığım pratiklik nedeni ile ama, bir çok şeyin kalitesi düştü zamanla. Eğer ki anıl 2000lerdeki fiber kalınlığını, kabuk yapısını koruyabildiyse hiç düşünmeden tavsiye ederim.
Anladım hocam teşekkür ediyorum
arkadaşlar güzel yazmışta çok detaya inmişler. bütçen ne kadar bu iş için. 15-30 hp arası makinalı bir tekne alacaksan yeni model bir şey olsun al geç takılma motor markasına yeni olsun yeter. yılda 1 kerede bakım yaptır devam. zaten en fazla 2 sezon sonra ya kurtulmak için satarsın yada büyütmek için o zamanda pişmiş olursun zaten kendin karar verirsin.
Anladım hocam teşekkür ediyorum, muhtemelen zamanla büyütmeye gideriz..
Birde şu en büyük sıkıntı diye biliyorum, nereye bağlayacaksınız ? liman yada barınak varsa oradan yer ayarlamak zor oluyordu.
-Murat Özcan-
17-10-2024, 08:22
Birde şu en büyük sıkıntı diye biliyorum, nereye bağlayacaksınız ? liman yada barınak varsa oradan yer ayarlamak zor oluyordu.
Hala aynı sorunlar var hocam, artık bazı şeyler maddi olarakta çözülmüyor
kelalper
18-10-2024, 13:09
Bazı yerlerde tanıdıkların varsa yer sorunu yaşamıyorsun. Bugün Kalamış marinada bile yer bulabiliyorsun gerekli tanıdıkların varsa.
BerkayKamaci
23-10-2024, 02:37
Bu da benim taka.
2018 yapımı,
8,10mt boy,
komple ahşap,
75 hp Nissan Makina var.
Bu yaz Marmara Denizi’nde baya eğlendirdi bizi gayet memnunuz
https://i.hizliresim.com/1vas8gz.jpeg (https://hizliresim.com/1vas8gz)
-Murat Özcan-
24-10-2024, 07:38
Bu da benim taka.
2018 yapımı,
8,10mt boy,
komple ahşap,
75 hp Nissan Makina var.
Bu yaz Marmara Denizi’nde baya eğlendirdi bizi gayet memnunuz
https://i.hizliresim.com/1vas8gz.jpeg (https://hizliresim.com/1vas8gz)
Maşallah çok diri, ahşap olması büyük avantaj, çok oturaklı olduğunu düşünüyorum..
BerkayKamaci
28-10-2024, 01:24
Maşallah çok diri, ahşap olması büyük avantaj, çok oturaklı olduğunu düşünüyorum..
Ahşap teknenin hem avantajı hem dezavantajı var. Şu anlık ufak bir sintine problemimiz var kışın motoru söküp motor odasını temizleyip boyamamız gerekiyor. Yağ kaçaklarıve tekneyi refit yapan ustaların umursamazlığı yüzünden 4. Sintine pompasını değiştirdim. Pislik ve yağlar malesef tıkıyor çözüm bulamadık. Söküp iyi bir temizlik yapıcaz.
Ama dediğiniz gibi dalgada vs baya avantajlı oluyoruz.
Ahşap teknenin hem avantajı hem dezavantajı var. Şu anlık ufak bir sintine problemimiz var kışın motoru söküp motor odasını temizleyip boyamamız gerekiyor. Yağ kaçaklarıve tekneyi refit yapan ustaların umursamazlığı yüzünden 4. Sintine pompasını değiştirdim. Pislik ve yağlar malesef tıkıyor çözüm bulamadık. Söküp iyi bir temizlik yapıcaz.
Özellikle Büyükçekmece açığında baya avantajli oluyomus galiba gördüğüm kadarıyla :D
-Murat Özcan-
06-11-2024, 08:06
Hepsinin anladığım kadarı ile artısı eksisi var ama ahşap bir tık daha iyi gibi
kelalper
07-11-2024, 13:23
Her gövdenin artısı eksisi var. Deplasmanlı ve ahşap tekneler çok çok ağırlar hem de sürekli olarak sintine problemi yaşarlar.Eskiden denizler temizdi o nedenle ahşaptan sızan suyu sintine pompası ile dışarı kolayca atabiliyordun ayrıca ahşap sürekli olarak şişip küçülip yaşadığı için fazla çürüme vs olmuyordu düzgün bakımlarını yaparsan. Ama artık bağlama yerlerinde çok fazla miktarda yağ yakıt ve diğer kirler olduğu için ahşaplar çok çabuk çürüyor ve ufalanıyor o nedenle masraflarıda çok oluyor. Daha mı denizci o kısmı tartışılır ekstra ağırlık her zaman iyi birşey değil. Belli bir dalga boyuna kadar ever konforlu ancak belli bir dalga boyundan sonra o deniz ile başa çıkabilecek atiklikte gaz tepkisine ayak uydurabilecek motor gerek. Buna en iyi örnek kusursuz fırtına filminin final sahnesidir. Çok büyük dalgayı tabii ki patlatıp geçemezsin ama en azından dalgadan inerken bir sonraki dalgaya saplanmamak için pruvayı kaldırabilecek gücünün olması gerek. Ahşap tekne olduğu zaman fiber tekne maksimum motor gücü x 2.5 oluyor bu motor, o da aşırı maliyet demek. Dıştan takmalarda hpx 3500 TL içten motorlarda hpx4000 TL olduğunu düşünürsen.