PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kiracı Tahliye Davası Sorunu

sportwagon
18-10-2024, 21:29
01.03.2020 Tarihinde İstanbul Ataşehirde sitede 2+1 dairemi kiraya verip, Kadıköy bölgesinde kiracı olarak bir daireye taşındım. Pandemi süresinde ortaya çıkan ev sahibi, kiracı tartışmalarını yaşamamak için devletin koyduğu %25 sınırına uyup 1 gün olsun kiracımı arayıp ekstra zam talebinde bulunmadım 18.10.2024 itibari ile 6000 tl kira ödeyerek evimde kiracı olarak oturmaya devam ediyor. Kiracı olarak oturduğum ev Temmuz 2024 itibariyle satıldı ( 26000 tl kira ödüyorum %25 sınırının üzerinde zamlar yaptım evden memnun olduğum ve huzursuzluk yaşamamak için...) ve yeni ev sahibi evi boşaltmamı istedi, kendisinde şahsıma ait evin olduğunu fakat şu anda kiracı olduğunu belirtip süre istedim. Kendi kiracıma durumu anlatıp evi 3 aylık süreçte boşaltmasını rica ettim, geçen süreçte bakıyorum, bulacağım vs deyip tabiri caizsse beni salladı hafta başı itibari ile de evi boşaltmıyorum beni dava edebilirsin deyip işin içinden çıktı. Kendi evimi kiraya verirken yaptığımız sözleşmede kira başlangıç tarihi yazıyor fakat kira müddeti yazmıyor ( Benim, danıştığım bir avukatın ve google araştırmasına göre BELİRSİZ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ ), fakat konu ile ilgili bilgi aldığım 3 farklı avukattan 2 si sözleşmelerin süre yazmasa dahi her yıl kendini yenilediğini ve sözleşmenin BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ olduğunu belirttiler.

Gelelim asıl konuya İhtiyaç sebebiyle açılacak tahliye davalarından belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ihbarname ve dava açılma süreleri bakımından farklılıklar var ve usule uygun açılmayan davalar Red edilip 1 sene sonra yeni dava açma hakkın oluyor ;

Taraflar kira sözleşmesinin sona ereceği tarihi belirlediği takdirde kiraya veren, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren 1 ay içinde dava açmalıdır.

Taraflar kira sözleşmesinin sona ereceği tarihi belirlemediği takdirde kiraya veren, her bir 6 aylık fesih dönemi içinde en az 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunmak koşuluyla fesih dönemi sonundan itibaren 1 ay içinde dava açmalıdır.

Şimdi benim sözleşmem belirli sürelimi ? belirsiz sürelimi ? Aramızda hukukçular olabilir,aynı durumu yaşayanlar olabilir, konu ile ilgili yorumunuz nedir.

phoenixs
19-10-2024, 00:00
Sözleşmeyi yaparken net bir bitiş tarihi belirtmedi iseniz artık kendi kendini yenileyen belirsiz olarak adlandırılan kira sözleşmesini kabul etmişsiniz demektir.Bundan sonraki süreç karışık oturacak başka taşınmazınız yok ise gerekli işlemleri başlatabilirsiniz.Muhtemelen de yolun sonunda kazanırsınız süreç + dava muhtemelen 2 yıl sürecektir.

S-works
19-10-2024, 14:38
Avukat ile görüşmeniz en doğrusu . 1. Yıldan sonra kira sözlesmesi 1+10+1 yıl bağlayıcı oluyor. İl veya ilçe sınırında başka eviniz yoksa bunu belirtip 3 yıl kendiniz oturmak suretiyle çıkartabiliyorsunuz. Kiracınız ucuz oturduğu için münkün olduğunca çamura yatacak. Belli olmuş. 6 k dan çıkacağı en iyi ihtimal 25-30 k . Bence avukatsız zaman kaybetmeyin.

sportwagon
19-10-2024, 17:53
Avukat ile görüşmeniz en doğrusu . 1. Yıldan sonra kira sözlesmesi 1+10+1 yıl bağlayıcı oluyor. İl veya ilçe sınırında başka eviniz yoksa bunu belirtip 3 yıl kendiniz oturmak suretiyle çıkartabiliyorsunuz. Kiracınız ucuz oturduğu için münkün olduğunca çamura yatacak. Belli olmuş. 6 k dan çıkacağı en iyi ihtimal 25-30 k . Bence avukatsız zaman kaybetmeyin.

:) Başlığı açmamın sebebide buydu aslinda, birbirinden farkli 3 avukat davanın açılma ve ihtarname gönderilme zamanını farklı olarak söyledi,buda bende güvensizlik oluşturdu.

TarikS
19-10-2024, 18:43
01.03.2020 Tarihinde İstanbul Ataşehirde sitede 2+1 dairemi kiraya verip, Kadıköy bölgesinde kiracı olarak bir daireye taşındım. Pandemi süresinde ortaya çıkan ev sahibi, kiracı tartışmalarını yaşamamak için devletin koyduğu %25 sınırına uyup 1 gün olsun kiracımı arayıp ekstra zam talebinde bulunmadım 18.10.2024 itibari ile 6000 tl kira ödeyerek evimde kiracı olarak oturmaya devam ediyor. Kiracı olarak oturduğum ev Temmuz 2024 itibariyle satıldı ( 26000 tl kira ödüyorum %25 sınırının üzerinde zamlar yaptım evden memnun olduğum ve huzursuzluk yaşamamak için...) ve yeni ev sahibi evi boşaltmamı istedi, kendisinde şahsıma ait evin olduğunu fakat şu anda kiracı olduğunu belirtip süre istedim. Kendi kiracıma durumu anlatıp evi 3 aylık süreçte boşaltmasını rica ettim, geçen süreçte bakıyorum, bulacağım vs deyip tabiri caizsse beni salladı hafta başı itibari ile de evi boşaltmıyorum beni dava edebilirsin deyip işin içinden çıktı. Kendi evimi kiraya verirken yaptığımız sözleşmede kira başlangıç tarihi yazıyor fakat kira müddeti yazmıyor ( Benim, danıştığım bir avukatın ve google araştırmasına göre BELİRSİZ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ ), fakat konu ile ilgili bilgi aldığım 3 farklı avukattan 2 si sözleşmelerin süre yazmasa dahi her yıl kendini yenilediğini ve sözleşmenin BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ olduğunu belirttiler.

Gelelim asıl konuya İhtiyaç sebebiyle açılacak tahliye davalarından belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ihbarname ve dava açılma süreleri bakımından farklılıklar var ve usule uygun açılmayan davalar Red edilip 1 sene sonra yeni dava açma hakkın oluyor ;

Taraflar kira sözleşmesinin sona ereceği tarihi belirlediği takdirde kiraya veren, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren 1 ay içinde dava açmalıdır.

Taraflar kira sözleşmesinin sona ereceği tarihi belirlemediği takdirde kiraya veren, her bir 6 aylık fesih dönemi içinde en az 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunmak koşuluyla fesih dönemi sonundan itibaren 1 ay içinde dava açmalıdır.

Şimdi benim sözleşmem belirli sürelimi ? belirsiz sürelimi ? Aramızda hukukçular olabilir,aynı durumu yaşayanlar olabilir, konu ile ilgili yorumunuz nedir.

Acıma yetime.. :) Sonuçta yine iyi niyetli olan mağdur olmuş, hiç gerek yok bu ülkede

Ben olsam Temmuz'da satılır satılmaz ihtarname süreci başlatırdım kendim geçeceğim başka evim yok diyerek 6 ay mühletli, onu da kiracısı olduğunuz evin sahibi bilirdi 6 ay sürede anlaşırdınız diye düşünüyorum.

Tek bildiğim sizin sözleşmenin belirsiz süreli olduğu ve normalde 5. yılda rayiç değeri davası, 10. yılda da sebepsiz tahliye davası açabileceğiniz

sword
19-10-2024, 21:18
Bende yeni kiracıyla sözleşme yapacağım.. nasıl bir tahliye taahütnamesi yazmak lazım ki..bi öncekinden mağdur olduk bundan olmayayım bari :)

S-works
21-10-2024, 08:55
Bende yeni kiracıyla sözleşme yapacağım.. nasıl bir tahliye taahütnamesi yazmak lazım ki..bi öncekinden mağdur olduk bundan olmayayım bari :)

Tahliye taahhütü alırsanız benim bildiğim (Araştırın, avukata sorun ) kontrattan en az 1 ay sonrası tarihli olmalı. Aileye kiraya veriyorsanız hem erkek hem kadından almanız. (Mahkemede benim haberim yoktu tarzı bir muhabbet ile tahliye taahhütü geçersiz sayılıyor diye okumuştum. )

Ödemeleri kesinlikle banka üzerinden alın. Diğer türlü zaten yasal değil. Ödeme gecikirse hiç aramadan ihtar çekin. Yılda 2 ihtar tahliye etmenizi sağlar. Birde ne olursa olsun iyi niyetli olmayın.Samimi olmayın. Babam çok kazığını yedi :)

brv
21-10-2024, 09:06
Peşpeşe ihtarnameleri çekmeye başlamanız lazım mahkeme sürecinin başlayabilmesi adına,
5 yıl dolduğu zamanda sakın rayiç bedel davası açmayın, mahkemede aleyhinize kullanılıyor, amacı tahliye etmek değil para koparmak diye,
Satın aldığı eve yerleşmek için 2 senedir bekleyen arkadaşım var,
Tahliye taahütnamesi sizi %100 koruyan bir durum değil maalesef,
Sürecin hızlı ilerleyebilmesi adına mahkemede dosyanızı öne aldırabilirsiniz, onun dışında maalesef yapacak çok birşey yok,
Her ne kadar çok sinir bozucu olsada fayda/zarar hesabı yaparak pazarlık yapmayı deneyebilirsiniz,

Sizden tahliye talep eden ev sahibiniz min. 3 yıl boyunca daireyi kullanmak zorunda, kiraya vermesi veya satması yasak. Çıktıktan sonra oradaki süreçle alakalıda takipte kalmalısınız bence,

sword
21-10-2024, 09:55
Tahliye taahhütü alırsanız benim bildiğim (Araştırın, avukata sorun ) kontrattan en az 1 ay sonrası tarihli olmalı. Aileye kiraya veriyorsanız hem erkek hem kadından almanız. (Mahkemede benim haberim yoktu tarzı bir muhabbet ile tahliye taahhütü geçersiz sayılıyor diye okumuştum. )

Ödemeleri kesinlikle banka üzerinden alın. Diğer türlü zaten yasal değil. Ödeme gecikirse hiç aramadan ihtar çekin. Yılda 2 ihtar tahliye etmenizi sağlar. Birde ne olursa olsun iyi niyetli olmayın.Samimi olmayın. Babam çok kazığını yedi :)

Tarih olayını yapacagım evet.. birde evde büyük tadilat yapınca çıkarabiliyormuşsun sanırım

wiesmann
21-10-2024, 10:37
Malesef bu konuyla bende uğraştım, evinize geçmek için lehinize kullanacağınız durumlar

-kiracınız eğer apartmanda huzursuzluk çıkaracak hareketlerde bulunursa,
-emlakçıya ev göstermezse (bunu daireyi satıcam diyerek yapıyor ev sahipleri evi ama satmama durumu size bela olur),
-kirayı bir gün dahi geciktirirse (ihtarname çekmeniz gerekiyor)

en önemli hususlardan biri mahkemeye başka evinizin olmadığını beyan etmeniz gerekiyor. yukarıdaki durumlar için noterden ihtarnameler gitmeli. bir de geçerliliği yok ama mağduruyetinizi bildirip oluşacak zararı tazmin edeceğinizi de yazılı bildirin (geçerliliği yok ama caydırıcı).

mevcut durumunuzda mahkeme sürecine başlamanız (konuta geçmeye kararlıysanız), geçici bir adrese kiraya geçip yerleşmemek bu durumda konuta kavuştuğunuz vakit ayrılıp gidersiniz sorun olmaz.

İLLEG*L ÖNERİ: bir tanıdık aracılığıyla evden çıkması yönünde tenkit..(malesef olayın sonu hep buraya geliyor)

LEGAL ÖNERİ: "whatsapp yazışmalarına dikkat edin"

TolgaUs
21-10-2024, 10:59
Arkadaşım ev alıcak. Kiracılı bi eve gitmişler. Kiracı avukatmış.
Kiracı evi gösteriyor. Ev beğeniliyor vs. Konu ne zaman çıkarsına gelmiş.
Çıkmayı düşünmüyorum. Dilerseniz mahkemeye verebilirsiniz 3 yıl git gel yaparız problem değil demiş kiracı.
Evi almaktanda haliyle vazgeçildi tabi. Ev sahiplerine allah sabır versin.

picasso
21-10-2024, 12:06
siz kiracınıza ihtar çekiceksiniiz şu gerekçeden dolayı evi boşalt diye, sizin yeni ev sahibide size ihtar çekicek şundan dolayı evi boşalt diye. sonra iki dosya birleşcek hakim gerekli kararı vericek.

sportwagon
21-10-2024, 14:12
Bugün itibari ile avukata vekalet verdim, belirsiz süreli kira sözleşmesi olduğu için ihtarname gönderilmesi gerekiyor ve bunun için kira baslangic tarihi itibari ile 6 aylık periyotlar var, eğer bu kurala uyulmazsa , dava başvurusu ile uygun olmadigi için red oluyor... Kiracıya ne whatsaptan sövüp sayacak ne hüırgür çıkartacak kafada değilim, Allah'a havale ediyorum , bana verdiği sıkıntının karşiligini bu dünyada bulacak olan biliyorum.

Asıl şaşkın olduğum konu 4 farklı avukata danıştım 1 i doğru ve usulüne uygun yönlendirmede bulundu

dirk
21-10-2024, 15:23
Allah Sabır versin kiracılarıyla sürekli sorun yaşayan biri olduğum için lanet ettim. Kiracılar cıktığı gibi satıp kurtulacağım. Kimsenin iyi niyetine güvenim kalmadı. En son arayıp kombim bozuldu dedi. Artık kombisiz veriyorum evi istemiyorsan boşaltabilirsin dedim. Zor durumlar

Ormanci
21-10-2024, 16:19
Şu ülkede bir iş de doğru düzgün gitmeyecek mi kardeşim ya...

Her yerde ayrı pislik, her yerde ayrı şerefsizlik. Ülkenin ciddi ciddi çivisi çıktı. Lanet olsun ya.

Kendi evini alıyorsun giremiyorsun, kiraya çıkıyorsun bilmemne oluyor, saçma sapan işler. Bir arkadaşım Antalya'dan geldi, çocuğu burada okula yazdırdı ettiler, evleri de var İstanbul'da ama kiracı var içinde, böyle bir bilmemne evladı çıktı sizlerdeki örneklerdeki gibi, çıkmam ne yaparsan yap diyor, oturup anlaşmak yok, tamamen pisliğine yapıyor. Mahkemeye gittiler ettiler bilmemne, hakim ne dedi dersiniz, yeterli delil yokmuş da bilmemneymiş de, davayı kaybettiler. Gerçekten inanılmaz, insan katil olur.

Allah kiracının da ev sahibinin de hayırlısını versin herkese.

Geçen aylarda ev sahibi ile kirayı konuştuk anlaştık, sen bana %25 safsatasını yapmadın, ben de sana rayiç neyse en düşüğüne gelmeye çalışıyorum, TÜFE zammı ile de bu kurtarıyor bu rakam yeterli bana dedi sağolsun.
Ben korkuyordum bu rakam yetmeyecek kesin arıza yaşayacağız diye.

Telefonda laf arasında adam da söyledi, valla artık şu ortamda kimseyle uğraşabilecek takatim yok, seninle anlaşıyoruz, böyle devam, 10 lira fazla alacağım diye ne mal olduğu belli olmayan adamlara evi verip 3 ay sonra sıkıntı yaşamak istemiyorum bu yaştan sonra dedi. Doğru dedim valla öyle. Ben de onu düşünüyorum hep dedim, sizinle bi şekilde anlaşamasak veya siz deseniz ki çık ben eve geliyorum falan ya da satıyorum durumu olsa ne halt edeceğiz diye, büyük huzursuzluk...

oguz
21-10-2024, 19:05
Arkadaşım dayanamadı bu duruma kiracıya şiddet uyguladı, sonuç daha beter oldu.. ( evinde değil tabi dışarda ama ) Haklıyken haksız oldu , üstüne ceza yedi vs Kiracı bunu mahkemede kullandı ve mahkemeyi de kazandı. 3 sene daha kiracı olarak devam edecek, ödediği kira ( emsaller 25 iken ) 4000 TL. Bu tür durumlarda sağlıklı ve sakin düşünmek şart. İstediğiniz kadar haklı olun bir anlık sinir çok şeye mal oluyor..
Biz hep şanslı olduk Kiracıdan yana İnşallah şansımız devam eder...

evliya
21-10-2024, 21:07
Dava 2 yıl değil sadece istinafı 2 yıl sürüyor. Tahliye davası da 2 yıl sürüyor, İstanbul için şuan kiracıyı tahliye etmek 4 yıl. 5. yıl dolarsa anında kira tespiti açın, o tahliye davasını etkilemez onun dışında tahliye davasının yanında icra mahkemesinden de gerekli şartları sağlayıp tahliye talepli icra göndermeniz en hızlı yöntem şuan.

individual
21-10-2024, 21:48
oturdugumuz yerde bir arka sokakda bir apartman var ben tasindigimda 1-2 senedir bostu yarisi ustunden 8 sene gecti hala bos.bina soyle soyleyim ortadan yarisi dolu yarisi bos sebebide mal sahibi sanirim mutahitten hakki olani almis ve kiraya vermiyor bina oyle bos duruyor.soranlara bir sekilde ulasanlari yok vermem duruyor ozetle 10 senedir bombos duruyor.

free-hifi
22-10-2024, 07:24
Bu kanun değişmeli adam 5 milyonluk dairede 7000 e oturuyor davalarda kiracılardan yana çıkıyor, sonra ajanslara malzeme çıkıyor.

KÖROĞLU
22-10-2024, 08:38
Mevcut hukuki düzenlemeler ile ev alıp kiraya vermek net bir şekilde kendine gol atmak.

Yargı aşaması ve yargı süreci çok enteresan işliyor bizim ülkemizde. Ben geçmişte kiracı ile uğraşmamak adına evimi sattım. Ki 8 sene gayet güzel ilişkimiz vardı en son kira artışında bi rakam istedim (emsal evlere göre yine uygundu o dönem) senin evin o kadar etmez dedi. Çık o zaman dedim ve çıktı.

Yine benzer bir durum kardeşimin kiracısı olduğu evde yaşandı. Kendi içlerine ev el değiştirdi (hala yeğen satışı) haklı olarak adam aldığı evi görmek istedi gösterdik.

Ki biz de bu arada ev bakıyoruz bulunc alıp çıkacağız. Evin yeni sahibi ben şuralıyım buralıyım gibi kendince bi ağır abi triplerine girip ufak çaplı bir terbiyesizlik yaptı.

Sonra tabi araştırınca "ya abi orta yolu bulalım" şeklinde geri döndü ama artık onun adına çok geçti. Şuan yaptığı artisliğin bedelini ihtar çekip yasal süreyi bekleyerek ödüyor.

Efendi gibi gelip abi evi aldık ***** kiralar belli bi revize yapalım deseydi zaten yapardık. Kimsenin malına çökecek değiliz hakkı neyse öderdik.

Sözün özü yasal düzenlemeler kiracıdan yana, mahkeme süreçleri çok uzun ve külfetli. Para şuan çok değerli %50+ faizler varken kiralamak amacıyla ev alınmamalı.

Ormanci
22-10-2024, 08:47
Mevcut hukuki düzenlemeler ile ev alıp kiraya vermek net bir şekilde kendine gol atmak.

Yargı aşaması ve yargı süreci çok enteresan işliyor bizim ülkemizde. Ben geçmişte kiracı ile uğraşmamak adına evimi sattım. Ki 8 sene gayet güzel ilişkimiz vardı en son kira artışında bi rakam istedim (emsal evlere göre yine uygundu o dönem) senin evin o kadar etmez dedi. Çık o zaman dedim ve çıktı.

Yine benzer bir durum kardeşimin kiracısı olduğu evde yaşandı. Kendi içlerine ev el değiştirdi (hala yeğen satışı) haklı olarak adam aldığı evi görmek istedi gösterdik.

Ki biz de bu arada ev bakıyoruz bulunc alıp çıkacağız. Evin yeni sahibi ben şuralıyım buralıyım gibi kendince bi ağır abi triplerine girip ufak çaplı bir terbiyesizlik yaptı.

Sonra tabi araştırınca "ya abi orta yolu bulalım" şeklinde geri döndü ama artık onun adına çok geçti. Şuan yaptığı artisliğin bedelini ihtar çekip yasal süreyi bekleyerek ödüyor.

Efendi gibi gelip abi evi aldık ***** kiralar belli bi revize yapalım deseydi zaten yapardık. Kimsenin malına çökecek değiliz hakkı neyse öderdik.

Sözün özü yasal düzenlemeler kiracıdan yana, mahkeme süreçleri çok uzun ve külfetli. Para şuan çok değerli %50+ faizler varken kiralamak amacıyla ev alınmamalı.

Bizim alt komşuyu ev sahibi aynen böyle çıkarmaya çalıştı, ki onların da evi var, içinde kiracı var, tamam dediler kiracı çıksın biz de çıkacağız.
Yok o arada kirayı artırmalar, yok ufak çaplı tehditler tacizler bilmemne.

O arada ev sahibi benimle de karşılaşıyor, benim kiramı soruyor, yok efendim 50'den aşağı vermemler, bunlar bedava oturuyorlar muhabbetleri...
Hayır yani adamın yaptığı anlayış iyi niyet falan filan da değil, diğerlerinin de bi kötü niyeti yok, anlaşalım, bizim ev boşalana kadar idare et onlar da çıkacak diyor.
Yok, kafaya koymuş, muhtemelen yeni kira rakamından birilerini buldu, onu sokacak..

Sonra ne oldu dersiniz. 50'den aşağı vermem diyen adam 38'den ilana düştü, 35'lere falan verilmiştir herhalde. Al dedim ne oldu... Bu ara karşılaşamıyoruz da, soracağım ne yaptın kirayı diye :)

Ha bu arada bu Antalya'dan gelen arkadaşlar da kendi evlerindeki kiracıyı davayı kaybettikten sonra çıkarabilmek için 750.000 TL hava parası ödediler. Sanki dükkan devraldılar amk.
Ben olsam vururdum herhalde dedim arkadaşa :D

Adalet sistemimiz sağolsun, her alanda patlayınca insanlar da kendi çözümlerini ve adaletlerini bulmaya çalışıyor işte ne yapalım.

Eworen
22-10-2024, 09:00
Bunlar bozulan düzenin etkileri hep %25 sınırından sonra ayar falan iyice kaçtı doğal olarak
Bazı durumlarda her 2 tarafta hakli oluyor kredi faizlerininde uçuk olması ev sahipleri tarafını yüksek kiralara yöneltti iyice
Şöyleki 2.5-3 milyon luk eve 20-25.000 TL kira isteyen mi dersiniz 10-15 milyonluk daireye 80-90 bin TL kira isteyen mi dersiniz
Öteki tarafta 10 milyonluk dairede 10 bin TL ye oturan mı dersiniz ne ararsanız var her 2 tarafta
Tabi bakarsanız TR de neyin ederi neyin fiyatı hiç birşey belli değil hak yok hukuk yok adalet yok sağlık yok eğitim yok hiçbirşeyin olmadığı düzende herkes kafasına göre..

wiesmann
22-10-2024, 09:07
annemlerin sitede depremzedeye evini boşaltmayan kiracı görüyorum. çekip kafasını gözünü kırasım var.

KÖROĞLU
22-10-2024, 09:12
Bizim alt komşuyu ev sahibi aynen böyle çıkarmaya çalıştı, ki onların da evi var, içinde kiracı var, tamam dediler kiracı çıksın biz de çıkacağız.
Yok o arada kirayı artırmalar, yok ufak çaplı tehditler tacizler bilmemne.

O arada ev sahibi benimle de karşılaşıyor, benim kiramı soruyor, yok efendim 50'den aşağı vermemler, bunlar bedava oturuyorlar muhabbetleri...
Hayır yani adamın yaptığı anlayış iyi niyet falan filan da değil, diğerlerinin de bi kötü niyeti yok, anlaşalım, bizim ev boşalana kadar idare et onlar da çıkacak diyor.
Yok, kafaya koymuş, muhtemelen yeni kira rakamından birilerini buldu, onu sokacak..

Sonra ne oldu dersiniz. 50'den aşağı vermem diyen adam 38'den ilana düştü, 35'lere falan verilmiştir herhalde. Al dedim ne oldu... Bu ara karşılaşamıyoruz da, soracağım ne yaptın kirayı diye :)

Ha bu arada bu Antalya'dan gelen arkadaşlar da kendi evlerindeki kiracıyı davayı kaybettikten sonra çıkarabilmek için 750.000 TL hava parası ödediler. Sanki dükkan devraldılar amk.
Ben olsam vururdum herhalde dedim arkadaşa :D

Adalet sistemimiz sağolsun, her alanda patlayınca insanlar da kendi çözümlerini ve adaletlerini bulmaya çalışıyor işte ne yapalım.

Maalesef yine mevcut düzenlemeler kiracının elini güçlendirir nitelikte.

Yaparım yasal zammı otururum diyor adam. Oturduğu ev kendinin olsa asar keser çıkarırım diyor bu modeller. Yani tamamen kendine yontma durumu var.

Buradaki 1. sıkıntı ekonominin kötü gitmesi, insanların kazançlarının ev kiralarını ödeyemeyecek noktaya gelmesi. Bu kişinin sorunu değil yönetenlerin yönetememesi kaynaklı bir durum.

2. si yasal tarafta sürecin ağır işlemesi ve kiracının "ver mahkemeye o zaman" nasıl olsa 2 sene sürecek rahatlığı.

3. sü de ev sahiplerinin faiz ile kirayı karşılaştırması, ev 10m e diyor ben aylık şu kadar faiz alırım ama ev kirası faizin 10 da biri kadar.

Bir sürü yanlışın olduğu denklemde doğru bir netice elde edemezsin. Kiracıyı çıkarmak için ödenen o 750 yi açıkçası ben kiracı yerine garantili tahliye edecek birilerini bulup vermeyi tercih ederdim.

Çünkü kiracı kendini bu örnekte mala ortak etmiş, o işi çok başka bir boyuta taşıyor. Karşılıklı iyi niyet ile çözülebilecek işleri bu şekilde "çıkarım ama 750 bin verirsen" tarzı durumlara taşıyınca işin rengi oldukça değişiyor bence.

sportwagon
22-10-2024, 11:48
Herşeyi devletten,hukuktan beklersen olmayan sistem daha da karmaşık hale gelir , insanda biraz da onur,şeref ,haysiyet olmali ki toplum içindeki insani ilişkiler devam edebilsin...100bin Tl maaş alan biri 6000 TL ile zam yapmam devlet %25 zam yap dedi diyorsa Benim görüşüm haysiyet yoksunudur

brv
23-10-2024, 07:23
, insanda biraz da onur,şeref ,haysiyet olmali ki toplum içindeki insani ilişkiler devam edebilsin...

Eğer öyle olsaydı memleket bu hale gelmezdi zaten!
Canımızı emanet ettiklerimiz para için canlara kıyıyor,
Adam gibi yönetsin dediklerimiz saçma sapan açıklamalar yapıyor,
Adaletsizlik her tarafta,
Her gün havadan, karadan gelen binlerce mülteci,
Paranın kölesi oldu koca memleket,

kiraccemal
23-10-2024, 15:15
kendi evimi satıp daha büyük ve daha nezih bir ortamda yaşamak için kiracılı bir ev aldım. Emlakçı ilk etapta 2 ay sonra çıkacak demişti fakat iş ciddiye binince tapu dairesinde "abi sen ihtarını çek ne olur ne olmaz" demeye başladı. son dakika söyleyince evi almaktan da vazgeçemedim evi aldım. Kiracı'ya, 1 aylık süre dolmadan ilk evim olduğunu ve oturmak için aldığımı belirten ihtar çektim. Kasım gibi boşaltacağını belirtti ama hiç umudum yok gibi. Şimdilik eski evimde kiracı olarak oturuyorum. Yeni evden de kira alıyorum. Umarım olay farklı yerlere gitmeden çözülür. Kiracı yokuş yaparsa karşılığını misliyle alır ama buna gerek olmadan çözmeyi ümit ediyorum.

Araştırmalarım sonucu; ilk eviniz ve ihtiyaç sahibiyseniz kanun daire sahibinden yana oluyor ve ihtardan maksimum 6 ay sonra mahkeme kararı ile kiracıya tahliye ettiriyormuş. Yaşayıp göreceğiz.

Ormanci
23-10-2024, 15:18
kendi evimi satıp daha büyük ve daha nezih bir ortamda yaşamak için kiracılı bir ev aldım. Emlakçı ilk etapta 2 ay sonra çıkacak demişti fakat iş ciddiye binince tapu dairesinde "abi sen ihtarını çek ne olur ne olmaz" demeye başladı. son dakika söyleyince evi almaktan da vazgeçemedim evi aldım. Kiracı'ya, 1 aylık süre dolmadan ilk evim olduğunu ve oturmak için aldığımı belirten ihtar çektim. Kasım gibi boşaltacağını belirtti ama hiç umudum yok gibi. Şimdilik eski evimde kiracı olarak oturuyorum. Yeni evden de kira alıyorum. Umarım olay farklı yerlere gitmeden çözülür. Kiracı yokuş yaparsa karşılığını misliyle alır ama buna gerek olmadan çözmeyi ümit ediyorum.

Araştırmalarım sonucu; ilk eviniz ve ihtiyaç sahibiyseniz kanun daire sahibinden yana oluyor ve ihtardan maksimum 6 ay sonra mahkeme kararı ile kiracıya tahliye ettiriyormuş. Yaşayıp göreceğiz.

Hocam niki "kiracicemal" diye okuyorum, konuyla ilgili algıda seçicilik oldu ahahah :D

İnşallah çözülür, bizde emlakçı işi de galeri gibi.
Kilit işler lanet adamların ellerinde her zamanki gibi.

kiraccemal
30-10-2024, 12:16
Hocam niki "kiracicemal" diye okuyorum, konuyla ilgili algıda seçicilik oldu ahahah :D

İnşallah çözülür, bizde emlakçı işi de galeri gibi.
Kilit işler lanet adamların ellerinde her zamanki gibi.

hahahaaa :) kendi evimde kiracıyım. İnşallah cümlemizin sorunu çözülür hocam. Ev arayış sürecinde karşılaştığım emlakçılarla yaşadığım olaylardan 2. kitabımı yazarım.

Her zaman iyi insanlarla karşılaşmak ümidiyle...