PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ben janttan anlarım diyenlere uzman sorusu

Evrenoz
15-07-2025, 16:52
Sorumuz şöyle, bilenlere magnum. Hem de bademli :)

Mevcutta 9x20 ET 34 bir jantımız var. Araç alçaldığından kaporta dış yüzeyi ile lastik arası 21 mm. Çamurluk içi muhtemelen 10 mm civarıdır.

https://i.hizliresim.com/k9etj69.jpeg (https://hizliresim.com/k9etj69)

Jant değiştirmek istediğimde aynı ebatta beğendiğim bir jant bulamıyorum. Bulduğum iki seçenek var;

9x20 Et 25
Soru şudur ki; Et 34’ün mevcut durumundaki hale Et 25 takarsal sürtme yapar mı? ET azaldıkça jant kaç cm dışa açılma yapar?

Bu sürtme olasılığı varsa diğer seçenek 8,5x20 ET35
Bu muhtemelen aynı durur, sürtme yapmaz ama jant biraz daralacağından gerekirse spacer ile dışarı alınabilir. Jantı inceltmeyi elbette istemem ama yukarıdaki opsiyon ortadan kalkarsa bu seçenek mecburiyet olacak. Buradaki soru da 9 ile 8,5 arasındaki fark ne kadardır, çok göze batar mı?

Her soru 100 puan, 2’sini cevaplayana 150 puan ��

Ahmet Saraçoğlu
15-07-2025, 17:03
chatgpt 4.0 şöyle diyor abi :):)

Bu sorulara teknik olarak yanıt verirken, özellikle estetik ve sürtme riskleri açısından değerlendirelim:

🔧 1. 9x20 ET34 → 9x20 ET25 geçişi
ET34 → ET25 geçince ne olur?

ET değeri 34’ten 25’e düştüğünde, jant:

9 mm daha dışarı çıkar (çünkü ET değeri ne kadar düşükse, jant o kadar dışarı doğru gelir).

Mevcut durumda:

Kaporta ile lastik arasında 21 mm boşluk var.

Jant 9 mm dışarı geleceğinden, kalan boşluk:

21 mm - 9 mm = 12 mm olur.

👉 Sonuç:

Teorik olarak sürtme yapmaz, çünkü 12 mm hâlâ boşluk kalıyor.

Ama:

Lastik yanağı biraz bombe yapıyorsa (özellikle 255+ genişlikte),

Aracın yükle veya dönüşlerde salınımı varsa,

Çamurluk dudağına çok yakınsa,

Sürtme riski olabilir – özellikle spor yaylı veya coilover’lı araçlarda.

🎯 Tavsiyem:

ET25 takılabilir, ama çamurluk dudağının iç kısmı kontrol edilmeli (gerekirse tıraşlanmalı).

Geniş tabanlı lastiklerde (örneğin 255/35R20 gibi) sürtme riski yüksektir.

📏 2. 9x20 → 8.5x20 geçişi (ET35)
Jant genişliği 0.5 inch daralıyor
1 inç = 25.4 mm → 0.5 inç = 12.7 mm
Bu durumda:

Jant toplamda yaklaşık 12.7 mm daralır.

Bunun yarısı içe, yarısı dışa kayar: yaklaşık 6.35 mm daha içeride kalır.

ET değeri de 1 mm daha fazla (35 yerine 34)

Bu da jantı 1 mm daha içeri çeker.

Toplamda dış kenar:

6.35 mm + 1 mm = 7.35 mm kadar daha içeride kalır.

👉 Sonuç:

Bu jant sürtme yapmaz.

Ancak görsel olarak biraz içeri kaçabilir – özellikle şu anki jantla flush duruyorsa.

Spacer ile 5 mm dışarı almak yeterli olur.

Estetik olarak 8.5 inç genişlik, 9 inç kadar agresif durmaz ama rahatsız edici düzeyde bir fark da yaratmaz.

🔍 Özet:
Seçenek Dışa Çıkma Sürtme Riski Estetik
9x20 ET25 +9 mm dışarı Hafif risk (12 mm boşluk kalır) Güzel durur, flush
8.5x20 ET35 -7.35 mm içeri Yok Biraz içeri kaçar, ama spacer ile çözülebilir

💡 Önerim:
ET25 jantı takmadan önce, deneme şansı varsa bir tanesini test edin.

Eğer risk almak istemiyorsanız, 8.5x20 ET35 + 5 mm spacer güzel bir “temiz ve risksiz” çözüm olur.

Lastik ölçüsünü de hesaba katmayı unutmayın – bazen sadece jant değil, lastik yanağının bombesi de sürtme yaratabilir.

https://hizliresim.com/6iyior2

Grafikte, üç farklı jant seçeneğinin (ET ve genişlik farklarıyla) kaporta çizgisine göre dışta ne kadar konumlandığını görebilirsiniz:

🔵 9x20 ET34 (mevcut): Referans alınan pozisyon.

🔴 9x20 ET25: 9 mm dışarı çıkıyor – kaportaya çok yaklaşıyor, ama teorik olarak 12 mm boşluk kalıyor.

🟢 8.5x20 ET35: 7.35 mm daha içeride kalıyor – güvenli ama biraz içe kaçık durur.

Estetik olarak ET25 daha agresif, ama sürtme riski yüksekse 8.5x20 + spacer en güvenli ve dengeli çözüm olur.

Ahmet Saraçoğlu
15-07-2025, 17:04
https://i.hizliresim.com/6iyior2.png

Evrenoz
15-07-2025, 17:40
https://i.hizliresim.com/6iyior2.png

Ciddi boomer olmuşum ben. Chat gpt kullanmaya alışamadım daha. Çok sağolasın, özellikle grafik açıklayıcı oldu.

ET 25 baya riskli bu durumda. Özellikle araç / bagaj doluyken. Çamurluk içinin yükselirken daha da daralması gibi bir sıkıntı da var her ne kadar o yüksekliklere lastik genellikle değmeyecek olsa da. Ancak araç kaporta çizgisi resmen milimetrik duruyor. Çamurluk içinin 21 mm’den daha da dar durumda olması durumu trajikleştiriyor.

Gerçi lastik tam düz durmayacaktır, üst kısmı muhtemelen hafif içe doğru negatif kamber verecektir ama ona güvenerek iş yapmak riskli.

Deneme yapma imkanım olmadığından ET35 alıp gerektiği kadar ( 8-10-12 vs ) spacer eklemek sanırım daha güvenli olacak. Sürttü mü, sürter mi endişesi olmayacak.

Eline sağlık, çok sağolasın

Oznsrl
15-07-2025, 19:19
Ben anlarım abi soruda kolay :)
9X20 et25 de jantta lastikte 9 mm dışarı çıkar
8,5X20 et 35 de jant 8 mm içeri gelir lastik 5 mm.
Lastiği misal 245 35 20 olarak düşündüm.

Ben olsam 9X20 et 25 olanı tercim ederdim

Evrenoz
15-07-2025, 19:25
Ben anlarım abi soruda kolay :)
9X20 et25 de jantta lastikte 9 mm dışarı çıkar
8,5X20 et 35 de jant 8 mm içeri gelir lastik 5 mm.
Lastiği misal 245 35 20 olarak düşündüm.

Ben olsam 9X20 et 25 olanı tercim ederdim

Stok yükseklik olsa ben de hiç düşünmem ama basık halde kafa kurcaladı işte. 21 mm payım var dış çamurluğa kadar. İçe muhtemelen 13-15mm. Bunun 9’u janttan gitse çok az pay kalacak

Yavuz’la da konuştuk o da ET 25’le devam et dedi

En iyisi sürtmeme garantisi ihalesini satıcıya yıkmak, sürtmez derse 25’le devam etmek.

Oznsrl
15-07-2025, 20:17
Stok yükseklik olsa ben de hiç düşünmem ama basık halde kafa kurcaladı işte. 21 mm payım var dış çamurluğa kadar. İçe muhtemelen 13-15mm. Bunun 9’u janttan gitse çok az pay kalacak

Yavuz’la da konuştuk o da ET 25’le devam et dedi

En iyisi sürtmeme garantisi ihalesini satıcıya yıkmak, sürtmez derse 25’le devam etmek.

Görmeden konuşuyorum tabi ama lastikle çamurluk arasında 2 cm boşluk var ve araç dolu iken içeri bir yere sürtmüyorsa 9 mm dışarı geldiğinde sürtme ihtimali bence hiç yok abi yada dediğin gibi yapıcan abi taktırıp bakıcan da bunu sıfır jantta çok kolay kabul etmez kimse :) Biz bu gibi durumlarda jantı araca lastiksiz takıp takoza indirip fikir sahibi oluyoruz

Evrenoz
15-07-2025, 20:20
Görmeden konuşuyorum tabi ama lastikle çamurluk arasında 2 cm boşluk var ve araç dolu iken içeri bir yere sürtmüyorsa 9 mm dışarı geldiğinde sürtme ihtimali bence hiç yok abi yada dediğin gibi yapıcan abi taktırıp bakıcan da bunu sıfır jantta çok kolay kabul etmez kimse :) Biz bu gibi durumlarda jantı araca lastiksiz takıp takoza indirip fikir sahibi oluyoruz

Alacağım jant sipariş usulü gelecek, muadili de yok burada. 2 cam var ama kaportanın dış kısmı ile. İçini tam ölçemedim yukarı doğru üçgenleşiyor. O yüzden kafadan yarım santim de onu düşüp 1,5 cm gibi boşluk var olarak düşünüyorum.
Sürtmez diyenler ağırlıkta, satıcı da sürtmez der ise gözünün yaşına bakmam veririm ET25 siparişi

Ahmet Saraçoğlu
16-07-2025, 00:23
Ciddi boomer olmuşum ben. Chat gpt kullanmaya alışamadım daha. Çok sağolasın, özellikle grafik açıklayıcı oldu.

ET 25 baya riskli bu durumda. Özellikle araç / bagaj doluyken. Çamurluk içinin yükselirken daha da daralması gibi bir sıkıntı da var her ne kadar o yüksekliklere lastik genellikle değmeyecek olsa da. Ancak araç kaporta çizgisi resmen milimetrik duruyor. Çamurluk içinin 21 mm’den daha da dar durumda olması durumu trajikleştiriyor.

Gerçi lastik tam düz durmayacaktır, üst kısmı muhtemelen hafif içe doğru negatif kamber verecektir ama ona güvenerek iş yapmak riskli.

Deneme yapma imkanım olmadığından ET35 alıp gerektiği kadar ( 8-10-12 vs ) spacer eklemek sanırım daha güvenli olacak. Sürttü mü, sürter mi endişesi olmayacak.

Eline sağlık, çok sağolasın

Abi işim gereği kullanıyodum ama son zamanda arabayla ilgili ciddi işe yarar kullanmaya başladım.Şasi verip opsiyon listesi çıkarma , mercedesi alırken sadece şasiyle araç kıyası , beetle ı alırken gümrükten giriş yılı vs enteresan bilgiler çıkardım.Olur olmaz herşeyi sorup ciddi güzel cevaplar aldım.Çoğu soru işaretinde kullanılır duruma gelmiş bence.

Ome_RS
16-07-2025, 09:54
Abi ben de olsam 25le devam ederdim. Arac sabit dururken 21mm kalıyor ama arac alçaldıkca nagatif camber artıyor. Dolayısı ile aracı biraz daha bas ya da arkaya 3 kişi vs oturt öyle ölç payın kaç mm cıkıyor görebilirsin. Tolerans daha risksiz seviyelere gelecektir muhtemelen.

BARR
16-07-2025, 10:13
Ben janttan da kelden de anlarım.

Evrenoz
16-07-2025, 10:28
Abi işim gereği kullanıyodum ama son zamanda arabayla ilgili ciddi işe yarar kullanmaya başladım.Şasi verip opsiyon listesi çıkarma , mercedesi alırken sadece şasiyle araç kıyası , beetle ı alırken gümrükten giriş yılı vs enteresan bilgiler çıkardım.Olur olmaz herşeyi sorup ciddi güzel cevaplar aldım.Çoğu soru işaretinde kullanılır duruma gelmiş bence.

Valla gençler bu konuda eğitmeli kendilerini, apayrı bir dünya bu ve gelecek de bunun çevresinde şekillenecek.

Abi ben de olsam 25le devam ederdim. Arac sabit dururken 21mm kalıyor ama arac alçaldıkca nagatif camber artıyor. Dolayısı ile aracı biraz daha bas ya da arkaya 3 kişi vs oturt öyle ölç payın kaç mm cıkıyor görebilirsin. Tolerans daha risksiz seviyelere gelecektir muhtemelen.

Satıcı da 25 olur dedi, bir kez daha dediğin gibi ölçüp siparişi veririm. Takması Ağustos sonuna anca :)
Bir de içeriden ölçü almaya çalışıcam kumpasla

Ben janttan da kelden de anlarım.

Anla tabi, aklı da tarrağı da kelden alıcan :D

KÖROĞLU
17-07-2025, 10:00
Ben kafamda hep şöyle kodluyorum, et büyüdükçe jant içeri giriyor. Et küçükse jant dışarıda.

Et nin sağındaki rakamsal değer de merkeze olan mesafe aslında.

Aynı genişlikte (J değeri) 2 jant için et20 et30'a göre 2 değer arası fark kadar jantı dışarı taşır.

Burada sizin bir gözden kaçırdığınız durum var kumpası lastiğin yağanından referans alıp çamurluk ağzından ölçmüşsünüz.

Ama lastiğin üst kısmındaki ovallik de çamurluk içi sürtme konusunda size pay kazandırıyor. En risksiz çözüm yüksek et + spacer

ama bunun da getirisi olduğu kadar götürüsü de olacak, bijon uzayacak + az da olsa bir ek yük binecek.

4x100 20 mm spacer 1.7 kilogram geliyor mesela biijonsuz.

Evrenoz
17-07-2025, 11:12
Ben kafamda hep şöyle kodluyorum, et büyüdükçe jant içeri giriyor. Et küçükse jant dışarıda.

Et nin sağındaki rakamsal değer de merkeze olan mesafe aslında.

Aynı genişlikte (J değeri) 2 jant için et20 et30'a göre 2 değer arası fark kadar jantı dışarı taşır.

Burada sizin bir gözden kaçırdığınız durum var kumpası lastiğin yağanından referans alıp çamurluk ağzından ölçmüşsünüz.

Ama lastiğin üst kısmındaki ovallik de çamurluk içi sürtme konusunda size pay kazandırıyor. En risksiz çözüm yüksek et + spacer

ama bunun da getirisi olduğu kadar götürüsü de olacak, bijon uzayacak + az da olsa bir ek yük binecek.

4x100 20 mm spacer 1.7 kilogram geliyor mesela biijonsuz.

Şimdi aracı düz zemine koyup tekrar ölçüm aldım. Çamurluğun içi ile lastiğin en kalın kısmı ( ovalleşen kısmı değil ) arası 18 mm pay görünüyor. Bu pay ET25’de ilave olarak gelecek 9 mm büyümeyi haydi haydi karşılıyor. Lastik çamurluk içine girecek kadar basıklık olmadığından en kalın kısmı aslında çamurlukla ilgisiz bile olacak. Senin de dediğin gibi Ovalleşen ve çamurluğun iç kısmında kalacak kısımda 9 mm fark daha da büyüyecek ve bana ek pay kazandıracaktır. Ezcümle, ET25 tam olacak gibi duruyor.

BARR
17-07-2025, 12:21
işin gücün yok mu kardeşim nelerle uğraşıyorsun ya. RS5 al konu kapansın.

|KaAn|
17-07-2025, 12:52
Just a moment... (https://i.hizliresim.com/60v48w1.JPG?_gl=1*ugvqyn*_ga*MTgxMTMzMzQwNC4xNzMyM jYwNTIx*_ga_M9ZRXYS2YN*czE3NTI3NDk2MTgkbzEwJGcwJHQ xNzUyNzQ5NjE4JGo2MCRsMCRoMA)..

Far kaşı çok mu ince oldudan konu nerelere geldi..

BARR
17-07-2025, 13:05
Just a moment... (https://i.hizliresim.com/60v48w1.JPG?_gl=1*ugvqyn*_ga*MTgxMTMzMzQwNC4xNzMyM jYwNTIx*_ga_M9ZRXYS2YN*czE3NTI3NDk2MTgkbzEwJGcwJHQ xNzUyNzQ5NjE4JGo2MCRsMCRoMA)..

Eskiler bilir bilmeyen kendi bilir. Şimdi teknik modifiyeci oldu adam başımıza.

Evrenoz
17-07-2025, 15:20
işin gücün yok mu kardeşim nelerle uğraşıyorsun ya. RS5 al konu kapansın.

R’leri söyleyemiyorum. Adını söyleyemediğim arabaya binmem.
Sırf o yüzden almıyorum porsche, ferrari, lamborgini

Ulan onu nerden buldun :)
22-23 sene öncesi
Yalnız tampon marspiyer güzel yapmışım, aferin bana
Arka tampona param kalmamıştı, yapamadan satıldı araba

Eskiler bilir bilmeyen kendi bilir. Şimdi teknik modifiyeci oldu adam başımıza.

25 sene önce de pilli kullanıyordum hala pilli kullanıyorsun. Ben ona bişi diyor muyum