Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Engellı aracı almak...

akbaba78
11-02-2010, 09:42
Arkadaslar merak ettigim bi konu var..Engelli aracini alip normal plakaya cevirebiliyormuyuz boyle bi olanak varmidir:beuj:

zafer_0403
11-02-2010, 09:52
osman abi benim bildiğim engelli arabası sıfır alınırken ciddi bir indirim var alan kişi aldığı arabaya 5 yıl binmesi lazım. 5 Yıl bitiminden sonra istediği gibi normal bi araç fiyatına satabiliyor ve alan kişide normal bir plaka takıp kullanabiliyor

Selman
11-02-2010, 09:54
Normal plakaya çevirmek için aldığınız zaman ödemediğiniz ÖTV'yi ödeyip çevirebilirsiniz.

akbaba78
11-02-2010, 09:55
osman abi benim bildiğim engelli arabası sıfır alınırken ciddi bir indirim var alan kişi aldığı arabaya 5 yıl binmesi lazım. 5 Yıl bitiminden sonra istediği gibi normal bi araç fiyatına satabiliyor ve alan kişide normal bir plaka takıp kullanabiliyor

5 yil sartimi var yani..peki arabayi engelli plakaylan mi aliyoruz yoksa once plaka degisip sonra mi aliyoz Zafer..

erhann
11-02-2010, 09:56
engelliden baskasi kullanamaz zaten ruhsatada ruhsat sahibinden baskasi kullanamaz die yaziyor
fakat engelli aracini 5 yil kullandiktan sonra satma hakkina sahip olabiliyor satin alipta normal plaka takabilirsin

erhann
11-02-2010, 09:58
bu islem yurdisindan gelmis arac ve sifir arac icin gecerli benimkide engelli araci

akbaba78
11-02-2010, 09:58
Normal plakaya çevirmek için aldığınız zaman ödemediğiniz ÖTV'yi ödeyip çevirebilirsiniz.

peki atiyorum araba 15 yilliksa 15 yillikmi OTV odenmesi gerekli:beuj:

erhann
11-02-2010, 09:59
sen alacagin arac bilgilerini ver yardimci olayim

akbaba78
11-02-2010, 10:00
bu islem yurdisindan gelmis arac ve sifir arac icin gecerli

yabanci araclar olan icin statuyu biliyorum da engelli aracini ilk defa duyuyorum genis bilgi lazim:rolleyes:

Selman
11-02-2010, 10:00
Hayır sıfır araçlardaki durumdan bahsettim. ama 5 yıl geçtikten sonra böyle bi zorunlulukta kalmaz.

akbaba78
11-02-2010, 10:04
sen alacagin arac bilgilerini ver yardimci olayim

suan sadece arastirma icerisindeyim netlik kazanirsa bakicaz:rolleyes:

akbaba78
11-02-2010, 10:06
Hayır sıfır araçlardaki durumdan bahsettim. ama 5 yıl geçtikten sonra böyle bi zorunlulukta kalmaz.

simdi normalde yasal olarak ozurlu araclari ozurluden ozurluye diye satiliyor ve fiyat olarakta 1/2 oraninda dusuk bu sekilde alinabilirmi?

Ahmet_28
11-02-2010, 10:29
engellilere %37 ötv indirimi var sıfır araçta.bu indirimden faydalanmak için %90 ve üzeri raporunuz olmalı.engelli kullanmayacak ise 1.dereceden yakın akrabası aracı kullanabilir.(anne,baba,kardeşleri) aracı 5 yıl kullanmak zorundasınız 5yıl dolmadan satar iseniz %37 ötv indirmini ödemek zorundasınız

Selman
11-02-2010, 10:30
simdi normalde yasal olarak ozurlu araclari ozurluden ozurluye diye satiliyor ve fiyat olarakta 1/2 oraninda dusuk bu sekilde alinabilirmi?

İkinci el satışlardaki durumu bilmiyorum.

erhann
11-02-2010, 10:53
1.6 uzeri motor lukse gectigi icin alamazsin bilgin olsun ;)

UĞUR YUMAK
11-02-2010, 10:54
Bu işin ticaretini yapan bir çok kişi var. İstediğiniz aracı yurt dışından alıp getirip TR plaka çıkartıyor ve size teslim ediyorlar.
Lakin yurt dışından 1600cc den büyük hacimli araç getiremiyorsunuz.
Geçtiğimiz yıllarda çok kısa süreliğine bu motor hacmi olayında bi esneklik yaptılar. Aydın Menderes için illegal olarak genilşletilen bu yasaya sığınarak devlet erkanına yakın kişiler yada bu işi takip edenler Transporterlar veya bir çok yüksek hacimli araç getirdiler.

Engel durumunuzda çok önemli. Bir arkadaşım için uğraşmıştık, sağ kolunuzda sorun varsa engelli plaka alabilityor ama sol kolunuzda bi sorun varsa buna hak kazanamıyorsunuz.
Çarpık sistemin katrana bulanmış kuralları o kadar dertli ki.

erhann
11-02-2010, 10:55
engellilere %37 ötv indirimi var sıfır araçta.bu indirimden faydalanmak için %90 ve üzeri raporunuz olmalı.engelli kullanmayacak ise 1.dereceden yakın akrabası aracı kullanabilir.(anne,baba,kardeşleri) aracı 5 yıl kullanmak zorundasınız 5yıl dolmadan satar iseniz %37 ötv indirmini ödemek zorundasınız
%90 oranini yanlis biliyorsnuz %60ta alabiliyor

UĞUR YUMAK
11-02-2010, 11:00
Bu 1. derece akraba kullanabilir konusunda bir sorum olacak. Mesela engelli kişinin akrabası yok veya ehliyetli akrabası yok. Bu durumda ne olur sizce ??

Ahmet_28
11-02-2010, 11:01

araştırabilirsin %90 nın altında raporunuz varsa faydalanamazsınız ;)

Ahmet_28
11-02-2010, 11:02
Bu 1. derece akraba kullanabilir konusunda bir sorum olacak. Mesela engelli kişinin akrabası yok veya ehliyetli akrabası yok. Bu durumda ne olur sizce ??

bildiğim kadarıyla belirtilen 1 kişiyi kendine şoför olarak tahsis edebiliyor

erhann
11-02-2010, 11:03
zannetmiyorum cunku bu isi ticarete dokmek isteyen olacaktr yani birinin uzerine alipta
indrimden faydalanmak isteyen insanlar olacaktr

d_erdem
11-02-2010, 12:30
arkadaslar bizde dayim icin almayi dusunuyorduk fakat dayimin sakatligi fazla oldugu icin araci bir baskasinin surmesi gerekiyor ve bunun icinde arac yurt disindan turkiyeye girerken araca sakat kisinin binmesi icin rampa vs. gibi bir mekanizma yapilmasi gerekiyor.Araci da 3. derece akrabasi dahil bir kisinin kullanmasina izin werliyor en son bu sekildeydi duzenleme degismediyse benim bilgim bu.

Frid
11-02-2010, 12:42

mantıklı olan rakamda bence bu yada %40

%90 engelli olan bir kişi resmen yaşamıyor gibi :S

akbaba78
11-02-2010, 12:47
1.6 uzeri motor lukse gectigi icin alamazsin bilgin olsun ;)

arac 1.6 zaten;)

akbaba78
11-02-2010, 12:47
mantıklı olan rakamda bence bu yada %40

%90 engelli olan bir kişi resmen yaşamıyor gibi :S

sanki bende %60 diye biliyorum..

akbaba78
11-02-2010, 12:48
neyse neticesinde 5 yasini gecmis ise bu araci alip normal plakaya cevirip kullanabiliyoruz yani denni:rolleyes:anladigim bu:)

erhann
11-02-2010, 13:17
benimki %60 gardas aracim var arastirmaya gerek yok ;)

erhann
11-02-2010, 13:18
neyse neticesinde 5 yasini gecmis ise bu araci alip normal plakaya cevirip kullanabiliyoruz yani denni:rolleyes:anladigim bu:)
aynen oyle hemso :icon_tup:

akbaba78
11-02-2010, 13:18
arkadaslar peki 15 yasinda bi aracin OTV sini hesaplayabilicek biri varmi?1.6 motor:beuj:

akbaba78
11-02-2010, 13:19
aynen oyle hemso :icon_tup:

saol kardes;)

erhann
11-02-2010, 13:21
arkadaslar peki 15 yasinda bi aracin OTV sini hesaplayabilicek biri varmi?1.6 motor:beuj:
neden hesapliyorsunki

akbaba78
11-02-2010, 13:22
neden hesapliyorsunki

OTV si icin...

erhann
11-02-2010, 13:25
ilk defa duyuyorum 15yillik otv mi olur

merruse
11-02-2010, 14:04
Engelli plakası alabilmek için oran %60. Ancak engelli plakayı üçüncü şahıs kullanabilmesi için gerekli oran %90. O da engelli kişinin yani ruhsat sahibinin arabada olması şartı ile..

yusufbatırel
11-02-2010, 14:19
engelli kisi isterse 10 tane 2 el araba alabılıyor sadece sıfırda 1600cc turkıyede ve yurtdısından alıcagın araclar ıcın cok adaletsız 2000cc yasası neden cıkarmıyorlar anlamadım gıttı senelerdır.kı sadece otv ındırımı yapıyorlar kdv yı alıyorlar zaten adam engellı ıthal ettıgı arabalar kaca verıyorlar sankı hondayı cıvıc te yapıyor 1600cc dream da 7 mılyar otv ındırım accord'da yapıyor 22 mılyar otv ındırımı ama yararlanamıyorsun ne anladımkı bu ısten engellı aracı getırebılırsın ama engellı kısı harıcı kullanırsa buyuk cezası var sebebıde devlet sana hak verıyor otv ındırımlı arac verıyor sen bu hakkını baskasına verıp kullandırıyosun dıe.ınsallah en kısa zamanda 2000cc yasası cıkarda bende 2000cc 2 el arabalara bınmekten kurtulurum

merruse
11-02-2010, 14:29
Bunun neyini anlamadınız bende onu anlamadım. Devletin engellilere bu indirimi vermesinin nedeni onların fiziksel sorunlarından dolayı toplu taşıma araçlarını kullanmalarındaki zorluk. Dolayısı ile kendi arabasını alabilecek ancak yeterli maddi gücü olmayan engelli vatandaşlar ÖTV oranı kadar indirim yapıp bu sorunu sübvanse etmiş oluyorlar. Ancak yüksek hacimli araçlar ihtiyaç gidermekten daha fazlasını içermesi nedeni ile bu indirim kapsamına alınmıyor. Eğer engellinin yüksek hacimli lüks arabaya verecek parası varsa o zaman ÖTV yi verecek parası da var demektir.

Kaldıki yaşınız müsait hatırlarsanız bu yasa 2006 da değişti. Ondan önce engelliler istedikleri hacimdeki arabaları alabiliyorlardı. O dönemde engelli raporu olan kişilerin üzerine alınmak kaydı ile trafiğe çıkartılan nice lüks jeepler vardı. Ve hiçbirisinide engelliler falan kullanmıyordu.

Bence şu anki uygulama gayet mantıklı.

akbaba78
11-02-2010, 15:02
aslinda sorum sadece engelli araci normal bi vatandas alabilirmiydi ve cevabida aldim yeterince ve 5 yildan sonra da herangibir OTV fln odenmiyormus:)sevindirici;)Ayrica engelli aracini kullanan 3.sahislarda asil arac sahibinin olum vs. durumunda araci normal plakaya cevirip istedigi gibi kullanabilip satisini yapabiliyormus.Sadece son MTV yi odeyip bundan sonrakileri normal degerde oduyorlarmis.

akbaba78
11-02-2010, 15:03
ilk defa duyuyorum 15yillik otv mi olur

yokmus doruu:icon_tup:

akbaba78
11-02-2010, 15:04
Engelli plakası alabilmek için oran %60. Ancak engelli plakayı üçüncü şahıs kullanabilmesi için gerekli oran %90. O da engelli kişinin yani ruhsat sahibinin arabada olması şartı ile..

kesinlikle:hiihi:

Ahmet_28
11-02-2010, 15:44
benimki %60 gardas aracim var arastirmaya gerek yok ;)

kendiniz kullandığınız için öyle sanırım.onu bilmiyordum ama bi yakınınız kullanacak ise benim dediğim gibi %90 ;)

devilboy
11-02-2010, 17:12
bende çok araştırdım babam için aracı aldıktan 5 sene sonra normal plakaya dönüşü oluyormuş ve satışı verilebiliyor ancak istenildiği taktirde engelli bi başkasına satışı olabiliyormuş aynı anda 1den fazla araca sahip olunmuyor öyle bi yasa yok 1.dereceden akraban kullanabiliyor engelli olup olmaması şart değil ama özellikle almanya engelliler için bi çok rahatlık sağlıyor unutmadan 2. el alımlarında 5 yaşını doldurmuş olması zorunluluğu vardı

MKT
11-02-2010, 21:30
osman abi bi si vardı engeli plaka şimdi baktımda bulamadıminternette onu mu alacan yoksa:D

hddsheriff
11-02-2010, 22:26
engelli plakasıyla çıkan bir araç 5 yıl sonra satılabiliryordu fakat yeni kanunda sadece engelli birine satabiliyorsunuz aracı yoksa ötv farkını ödüyorsunuz. Sahibinden de bile engelli araç kısmı açıldı bunun için :) ayrıca ruhsat sahibi veya araç sahibinin şöförü değil iseniz araç görüldüğü yede bağlanıyor ve en az 2 araba parası kadar ceza kesip arabayada el koyuyorlar

EmrE-35
11-02-2010, 23:39
engelli plakasıyla çıkan bir araç 5 yıl sonra satılabiliryordu fakat yeni kanunda sadece engelli birine satabiliyorsunuz aracı yoksa ötv farkını ödüyorsunuz. Sahibinden de bile engelli araç kısmı açıldı bunun için :) ayrıca ruhsat sahibi veya araç sahibinin şöförü değil iseniz araç görüldüğü yede bağlanıyor ve en az 2 araba parası kadar ceza kesip arabayada el koyuyorlar

Bilen bilmeyen konuşuyor işte :) en az 2 araba parası birde arabaya el koyuyorlar hee vay bee yasalarımız ne kadar caydırıcıymış :D :D

hddsheriff
11-02-2010, 23:43
Bilen bilmeyen konuşuyor işte :) en az 2 araba parası birde arabaya el koyuyorlar hee vay bee yasalarımız ne kadar caydırıcıymış :D :D

teyzem engelli aracını beraber aldık detayları biliyorum :) ayrıca engelli bir tanıdığım mercedes getirtmişti almanyadan kardeşi kullanırken araba çalındı ve bahsettiğim cezaların dışında sahtecilikten mahkemeleride sürüyor...

EmrE-35
11-02-2010, 23:50
teyzem engelli aracını beraber aldık detayları biliyorum :) ayrıca engelli bir tanıdığım mercedes getirtmişti almanyadan kardeşi kullanırken araba çalındı ve bahsettiğim cezaların dışında sahtecilikten mahkemeleride sürüyor...

Detayları bilsen 5 yıl sonra ötv ödemeden başkasına devredebilceğini satabilceğini de bilirdin ayrıca engellinin birinci dereceden yakını aracı muvafakatname ile kullanabiliyor...

Senin o tanıdığın başka işlere girmiş anlaşılan ;)

hddsheriff
11-02-2010, 23:51
Detayları bilsen 5 yıl sonra ötv ödemeden başkasına devredebilceğini satabilceğini de bilirdin ayrıca engellinin birinci dereceden yakını aracı muvafakatname ile kullanabiliyor...

Senin o tanıdığın başka işlere girmiş anlaşılan ;)

kardeşinin salaklığına kurban oldu o :D araba benim diye karakola gitmiş salak :D

ps: detayları biliyorum devredeceğin kişi engelli değilse ötv ödemeden devredemiyorsun

Ryhn
11-02-2010, 23:54
Bütün detayları var gibi görünüyor. Okuyalım bilgilenelim.
http://www.aydinsari.com.tr/faydali/ozurlu_araci_hakkinda.htm
http://www.alomaliye.com/ekim_05/levent_gencyurek_sakat_tasit.htm

hddsheriff
11-02-2010, 23:57

bunların bir hükmü yok çünkü 2008 veya 2009 da yeni kanun çıktı :) verdiğin linkler 2005 e ait

EmrE-35
11-02-2010, 23:58

:) teşekkür ederim hddsheriff bi oku bence :)

Peki gösterirmisin o 2008 veya 2009 da cıkan kanunu?

hddsheriff
12-02-2010, 00:00
ben yaşadıklarımı anlatıyorum inanıp inanmamakta serbestsiniz

Ryhn
12-02-2010, 00:03
bunların bir hükmü yok çünkü 2008 veya 2009 da yeni kanun çıktı :) verdiğin linkler 2005 e ait

Yeni kanun çıktıysa neden hiçbir resmi sayfada göremedim :beuj:
Varsa bildiğin bir yer link yada dokuman sunarsan sevinirim.

Resmi sayfadaki resmi kanunun çıkış tarihinede bir bak derim.
http://www.ozida.gov.tr/mevzuat/kanun.htm

Ryhn
12-02-2010, 00:06
ben yaşadıklarımı anlatıyorum inanıp inanmamakta serbestsiniz

Ok ben bir itamda bulunmadım. Yanlış anlama sadece varsa bilmediğimiz birşey öğrenelim paylaşalım kara düzen kulaktan duyma cahilliğimiz olmasın okuyalım.

hddsheriff
12-02-2010, 00:13
http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/7240-engelli-kisi-adina-alinan-araci-kim-kullanabilir.html

burada yazanları bir okuyun bu saatte anca bunu bulabildim :)

MR.TurboALİ
12-02-2010, 00:21
app plakayı takıcan devam usta...

Ryhn
12-02-2010, 00:23
http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/7240-engelli-kisi-adina-alinan-araci-kim-kullanabilir.html

burada yazanları bir okuyun bu saatte anca bunu bulabildim :)

Bunlar hep kulaktan dolma bilgiler resmi bir yazı bir karar kanun olmadıkça forumlarda yazılanların gerçekliğini bilemeyiz. Burdada konuşuluyor fakat neyin ne oldugu ortaya cıkmıyor. O yuzden en iyisi resmi kaynaktan alınan yazılardır. Sonuçta özürlülerin resmi sayfasnda bir bilgi göremedim. Maliyeni sayfasındada... Eger bir değişiklik varsa bunu başka hangi resmi sayfada görebiliriz ki?

hddsheriff
12-02-2010, 00:27
Bunlar hep kulaktan dolma bilgiler resmi bir yazı bir karar kanun olmadıkça forumlarda yazılanların gerçekliğini bilemeyiz. Burdada konuşuluyor fakat neyin ne oldugu ortaya cıkmıyor. O yuzden en iyisi resmi kaynaktan alınan yazılardır. Sonuçta özürlülerin resmi sayfasnda bir bilgi göremedim. Maliyeni sayfasındada... Eger bir değişiklik varsa bunu başka hangi resmi sayfada görebiliriz ki?

valla en temizi bir showroom a girip kardeşim ben böyle bir araba alıcam ne yapmam gerekiyor diyeceksin onlarda anlatacak :)

Ryhn
12-02-2010, 00:31
valla en temizi bir showroom a girip kardeşim ben böyle bir araba alıcam ne yapmam gerekiyor diyeceksin onlarda anlatacak :)

Yani hala bana gidip adamların sölediklerini dinlemek resmi cıkan kanunu okumaktan iyidir mi diyorsunuz? Eger oyleyse yazık.

hddsheriff
12-02-2010, 01:13
Yani hala bana gidip adamların sölediklerini dinlemek resmi cıkan kanunu okumaktan iyidir mi diyorsunuz? Eger oyleyse yazık.

diyorum ki yeni çıkan kanunu internette bulamadım sana git dediğim yer de bu kanuna göre araba satacağına göre bunun neresi yanlış ?

akbaba78
12-02-2010, 06:42
osman abi bi si vardı engeli plaka şimdi baktımda bulamadıminternette onu mu alacan yoksa:D

nan hicbise kacmiyor haa sizden:Deli:si ama sohc vtec;)

akbaba78
12-02-2010, 06:44
app plakayı takıcan devam usta...

polis durdurunca napican:D

ZaZy
12-02-2010, 12:42
eğer ucuza almak istiyorsan GALERİlerin senelerdir bu yolla ucuza araba aldığı yöntemi yapacaksın. BU İLLEGALDIR... Engelli bir araç alır, bir yere senetle borcu vardır, ödemeyemez elindeki arabayı haczederler ve senet sahibine ederi fiyattan istenilirse verilir. Yani şöle 150 liralık bir aracı engelliler 90 100'e alırlar ama hacz işleminde araç 150'ye sayılır. Böylece işten en karlı GALERİ çıkar...

EmrE-35
12-02-2010, 12:57
eğer ucuza almak istiyorsan GALERİlerin senelerdir bu yolla ucuza araba aldığı yöntemi yapacaksın. BU İLLEGALDIR... Engelli bir araç alır, bir yere senetle borcu vardır, ödemeyemez elindeki arabayı haczederler ve senet sahibine ederi fiyattan istenilirse verilir. Yani şöle 150 liralık bir aracı engelliler 90 100'e alırlar ama hacz işleminde araç 150'ye sayılır. Böylece işten en karlı GALERİ çıkar...

Haciz de nasıl 150 ye sayılıyo onu anlamadım?

akbaba78
12-02-2010, 13:01

yok haci boyle seylere benim kafa basmaz biz legal yoldan halledelim diyoruz;)

ZaZy
12-02-2010, 16:51
Haciz de nasıl 150 ye sayılıyo onu anlamadım?

örnek verecek olursak engelli bir A5 aldı... Piyasa değeri 150 lira diyelim engelli bu aracı 90 100 arası alıyor ama araç haciz edilirken araç 150lira üstünden haczediliyor... Haczedilen aracıda alıcı olan Galeri sahipleri alıyor... (İLLEGAL BİR YOL)

merruse
12-02-2010, 21:50
Arabayı üstüne almaya kalktığı anda ÖTV yi verirken o galericinin suratını görmek isterdim şahsen..

EmrE-35
12-02-2010, 23:59
örnek verecek olursak engelli bir A5 aldı... Piyasa değeri 150 lira diyelim engelli bu aracı 90 100 arası alıyor ama araç haciz edilirken araç 150lira üstünden haczediliyor... Haczedilen aracıda alıcı olan Galeri sahipleri alıyor... (İLLEGAL BİR YOL)

Yaşın kaç bilmiyorum (yazmamıssın) ama buna çocuklar güler. Bu dediğin saçma şeyi yapmak için galerici olmaya bile gerek yok ama eline bir kere bile engelli oto ruhsatı alsaydın bunları yazmazdın emin ol :)

Ne güzel valla 90-100 e al 150 ye okut iyimiş valla :) yasal değil yazıyo bide :D

ZaZy
13-02-2010, 02:31
açıklayayım;
engelli 150 liralık bir aracı 90 liraya aldı ve senetle bir yere 90lira borcu var, ödeyemedi ve haciz geldi değil mi? Aracı 90 liraya almıştı değil mi_? Haciz işlemi sonunda 90lira nakit para verene araç veriliyor değil mi_? Yani 150 liralık bir araç en son alan kişiye 90liraya mal oluyor...
üstünde fazla durmayacağım, ısrarda etmiyorum,ben bildiğimi söylüyorum, hatta bunu 5-6 hafta önce Nihat Sırdar'la Sivrisinek adlı Alem fmdeki eleştiri-sohbet programında bile dile getirilmişti.Dinleyenler varsa hatırlayabilirler...
saygılar...