Orijinalini görmek için tıklayınız : Şanzuman yağı ve motor yağı hakkında
zafer_0403
17-03-2010, 20:27
Belki formda bu konunun cvp ları vardır ama bulamadım.Araçtaki şanzuman yağı belli periyotlarla değişirmi belli bir kilometresi varmıdır araba yattığı zaman nekadar zamanda özelliğini kaybeder.Bir sürü formda bu konu ile ilgili net cvp yok yardımcı olursanız çok sevinirim aracım 93 civic si. Bu arada normal motor yağı aracım hafta sonu aracı olduğundan fazla km yapmıyorum ortalama kaç ayda yağ özelliğini kaybeder şimdiden teşekkürler.
zafer_0403
17-03-2010, 21:05
hafta sonu motor yağı değiştiricem yorumlarınıza göre şanzuman yağınıda düşünüyorum
Xenomorph
17-03-2010, 21:50
Yağ Normal Şartlarda 10.000 KM'de Bir Şanzıman Yağı Otomatik 60.000'de Bir Düz 80.000'de Bir Değişmelidir
Eğer 10.000 KM Yapılamadıysa Bir Sene İçersinde Değişmelidir
Tabi Araç Marka Ve Modellere Göre Değişebilir Bu Yazdıklarım 1 Sene İçinde Değişmesi Hariç Yağın...O Sabittir Her Zaman
Şanzıman Yağı Difrensiyal Yağı Fren Hidroliği Bunlar Bizim Gözümüzden Kaçan Şeyler Atıyorum Mesela Kaç Tane Araba Vardır Düz Vites Şanzıman Yağı Hiç Değişmemiş 150.000 Devirmiş...Fren Hidroliği Aynı 250.000'de
Değiştir Değiştirmişken Daha Önce Hiç Değişmemiş Olabilir Zararı Değil Faydasını Görürsün
zafer_0403
17-03-2010, 22:01
haklısınız valla onları hep ihmal ediyoruz ama bağzı ustalar şanzuman yağı değişmez falan deyip kafamı karıştırıyolar.Geçenlerde bir arkadaşım şanzuman yağını değiştirdi hem vitesler geçişler çok farketti ufak cırtlamalarda gitti diyor.
Xenomorph
17-03-2010, 22:16
O Ustalar *** Yemiş Kusura Bakma :)
Sen Değiştir Sonra Burdan Yaz :)
O Ustalar *** Yemiş Kusura Bakma :)
Sen Değiştir Sonra Burdan Yaz :)
aynen kendini usta sanan okadar çok var ki :D
sonuçta şanzumanda mekanik
imkan varsa degiştirin zararını görmezsiniz.
Şanzıman yağı ömürlük diyen ustanın dükkanından arkanıza bakmadan kaçın.
Klasik otomatik tork konvertörlü şanzımanlarda 2-3 markada bildiğim 3 sene ya da 60.000 km değişim periyodu öneriliyor. Sanırım diğer tüm markalarda aşağı yukarı rakam denktir.
Motor yağı 1 km bile yapmamış olsanız 1 sene, 6 ay diyenlerde var ama bence 1 sene ideal taksici gibi sürekli yağ değiştirmeye gerek yok.
UĞUR_GSI
17-03-2010, 22:30
ben yeni değiştirdim yagı hatta şanzımanda yağ kalmamış iyiki değiştirmişim ilk izlenimlerim vitesler zor geciyordu özellikle rolde zorluyordum şimdi yumuşacık oldu tek parmakla geciyor ve cırrt zorrt seslerı kalmadı özellikle geri viteste değiştir derim
zafer_0403
17-03-2010, 22:32
anladım hafta sonu şanzuman yağınıda değiştiricem. Önereceğiniz marka model yağ türü varsa yazarsanız direk gittiğimde bu yağı koyun deyim ondada cahilin birine dek gelmeyim.
Xenomorph
17-03-2010, 23:26
genelde 10w40 koyuorlar şanzımana motor yağıyla aynı düz viteslerde ama bir tane honda yetkili servisine git şanzıman yağını sor si'ların 10w40 derse al bir magnatec koy sakın olaki ustanın basınclı yag fıcısında ne oldugunu bılmedıgın yagı koydurma orda genelde hazır durur sanzıman yagları ah burda olaydın hallederdık dayımın dukkanda :D
bu arada fren hidroliğinide motul olarak değiştirsen çok tatlı bir fark hissedip fren hortumlarını kontrol edersen çok memnun çıkarsın sanayıden
ClioSportAge
18-03-2010, 00:02
genelde 10w40 koyuorlar şanzımana motor yağıyla aynı düz viteslerde ama bir tane honda yetkili servisine git şanzıman yağını sor si'ların 10w40 derse al bir magnatec koy sakın olaki ustanın basınclı yag fıcısında ne oldugunu bılmedıgın yagı koydurma orda genelde hazır durur sanzıman yagları ah burda olaydın hallederdık dayımın dukkanda :D
bu arada fren hidroliğinide motul olarak değiştirsen çok tatlı bir fark hissedip fren hortumlarını kontrol edersen çok memnun çıkarsın sanayıden
motor yağıyla şansıman yağı aynımı :) eminmisin?
basınçlı yağ fıçısınıda ilk defa duydum.
Şanzıman yağı tur hesabı konur genelde araçlar 12 16 tur arasında alır.
75-90 genelde vw lerde.
80 numara renaultlarda.
Otomatik araçlarda 40000 de bir
manuel araçlarda 60000 de bir değişmesi sağlıklı.
Değiştirmeyin diyen ustalar da olabilir.Siz o ustalara sorun şanzıman yağdan dolayı sıkıntı yaparsa karşılayacakmısın diye:) 25 ila 50 lira arası masraf için komple şanzımanınızı elinize almayın derim ben
hondalarda (hepsi aynımı bilmiyorum ama civicte öyle) sanzıman ve motor yagı aynıdır.
ben ustaya 10w40 magnatec koydurana kadar canm cıktı.
inanmadı gitti honda servise sordu sonra koydu :D
Xenomorph
18-03-2010, 00:45
motor yağıyla şansıman yağı aynımı :) eminmisin?
basınçlı yağ fıçısınıda ilk defa duydum.
Şanzıman yağı tur hesabı konur genelde araçlar 12 16 tur arasında alır.
75-90 genelde vw lerde.
80 numara renaultlarda.
Otomatik araçlarda 40000 de bir
manuel araçlarda 60000 de bir değişmesi sağlıklı.
Değiştirmeyin diyen ustalar da olabilir.Siz o ustalara sorun şanzıman yağdan dolayı sıkıntı yaparsa karşılayacakmısın diye:) 25 ila 50 lira arası masraf için komple şanzımanınızı elinize almayın derim ben
valla sizin orayla bizim ora arasında fark var herhalde :)
ben iki uc degisik agir yagi karisitirip sanzimana koyuyorum
aplikasyona gore degisiyor.. siz denemeyin tabi
10w30 sanziman yagi kullanan honda lar mevcut ..
ayrica 90'larin Nissan larinda GL-4 tipi sanziman yagi kullanilmasina dikkat edin..
Honda ise araban servisten al sanzıman yağını gayet basarılı :)
fsunnetci
18-03-2010, 08:26
:confused:Manuel araçlarda şanzuman yağı değişimini kimse tavsiye etmez doğru evet..gereksiz çünkü gerekli diyen usta veya arkadaşımız neye dayanaraktan değişmeli diyor bilmiyorum sadece şanzuman yağı seviyesi kontrol edilir eve eksik ise tamamlanır..Değişim ancak 200.000Km sonrası istenirse değişebilir ama kalkıpta 50binde 80Bin'de Manuel şanzuman yağı değişmez bence..Otomatik ve Triptronic şanzumanlarda yağ değişimi oluyor çünkü yağ basıncı önemli bu tip şanzumanlarda ve 80binde yağ değiştirilmesi gerekiyor ve Kalkıpta 10/40 magnatec gibi yağlar konulmuyor daha sentetik yağ kullanılıyor ve şanzuman yağı özeldir motor yağından çok farklı bir yapıya sahiptir.Honda hangi akla dayanaraktan şanzumana 10-40Magnatec koyuyor anlamış değilim ama vardır bir bildikleri..:soru:
komikmisiniz siz normal kullanıcımısınız ? :) yaaa güldürmeyin insanlara göre söylenene laflar onlar deliler gibi vites çekip dewamli devirli giden arabalara söylenmez
magnetec felan kullanmıyor hondanın kendi transmission yağı var serviste çok sıkışırsanız HD30 yağ koyun diyor
motor yagıyla ılgılı olarak ben bır sey sormak ıstıyorum gecen gun bır sey duydum yenı yagı degısmıs bır araba 2000 km de aracın yagı kola rengınde oluyomus bunun nedenı nedır acaba ? normal sartlarda yagın rengı sarı olmamalımı?
yağda yanıyor sıcaklık 90 100 lere çıkıyor doğal olarak yağ zamanla olan işlemine yanarak hafif kararak dewam ediyor beliri süre sonra değiştirmeyince yağlama özelliğini kaybediyor
zafer_0403
18-03-2010, 10:59
benim mantığıma görede yazılanlarıda okudum. Eğer motor yağının belli bir kilometresi ve süresi var ise aynı mantık şanzuman için de geçerlidir diye düşünüyorum ozaman motor yağınıda hiç değiştirmeyelim eksiliyosa üzerine ilave yapalım okuduklarıma göre hafta sonu şanzuman yağını değiştiricem. Bazı formlarda şanzuman yağım değiştirdim şamur gibi aktı dedi vites geçişleri ve ufak cartlamalar kayboldu yazıyorlar.
Yerinde bir konu oldu bende geçen ay şanzuman yağını değiştirdim sabahları vites geçişlerinde sıkıntı yaşamaya başladım sanırsam yağ biraz kalın geldi.Motor ısınınca herhangi bir sıkıntı olmuyor. Aracın yağınıda bende senin gibi hafta sonları kullandığım için yılda bir kere değiştiriyorum ortalama haftada 300km yol yapmaktayım. Bildiğin bir yer yoksa eğer Turbo Zone Aydını tavsiye ederim
fsunnetci
18-03-2010, 12:42
Bak zafer kardeşim manuel bir araçta şanzuman yağı değiştirmek tamamen arz talep meselesidir.Yani servise giderde ben yağımı değiştircem dersen adamlar hayır demezler.çünkü yaptığın şey arabana zarar vermez ama yarar'da sağlamaz.Neutr yani.Yok vites geçişleri rahatladı şöyle oldu böyle oldu diyenlere pek kulak asma onların daha farklı bir sorunları olabilir ondan dolayı sana o tarz bir şey söylemişlerdir.Mercedes gibi bir firma eğer manuel şanzumanında yağ değişimini gerek görmüyorsa eğer sokaktaki insanın istemesi pek birşey değiştirmez anlatabiliyormuyum..Eğer yağ eksik ise tamamlanır ama değişim 200Bin Km öncesi pek olmuyor ama isteyen değiştirir tmmen kullanıcı ile alakalı bir durum..Otomatik şanzuman araçların çalışma prensibi manuel şanzumanlar ile farklı olduğundan otomatik ve triptronic şanzumanlarda yağ değişimi mecburidir en geç 100bin km sonra yağ değişmesi lzm yoksa basınç düşüklüğünden araç geç vites doldurmaya başlıyacaktır ve rampalarda kalkışlarda araç kavrama sorunu yaşatacağından yağ değişimi gereklidir. Ama şunuda bilmeni isterim ben ilk defa sizden duydum 10-40 Yarı sentetik Magnatec yağın şanzumana konulduğunu bunuda belirtmek isterim..sakın ola öyle bir hata yapayım demeyin orjinal fabrikasyon yağı çok daha makbuldur bence:o
plekumat
18-03-2010, 15:22
Biraz alakasız olacak ama;
Bir bilen vardır belki
C2 1.6i Sensodrive'nin şanzıman yağı seviyesine nerden bakabilirim??
(5 ileri Manuel şanzıman bloğu + Debriyaj aktüatörü)
Xenomorph
18-03-2010, 16:39
Bak zafer kardeşim manuel bir araçta şanzuman yağı değiştirmek tamamen arz talep meselesidir.Yani servise giderde ben yağımı değiştircem dersen adamlar hayır demezler.çünkü yaptığın şey arabana zarar vermez ama yarar'da sağlamaz.Neutr yani.Yok vites geçişleri rahatladı şöyle oldu böyle oldu diyenlere pek kulak asma onların daha farklı bir sorunları olabilir ondan dolayı sana o tarz bir şey söylemişlerdir.Mercedes gibi bir firma eğer manuel şanzumanında yağ değişimini gerek görmüyorsa eğer sokaktaki insanın istemesi pek birşey değiştirmez anlatabiliyormuyum..Eğer yağ eksik ise tamamlanır ama değişim 200Bin Km öncesi pek olmuyor ama isteyen değiştirir tmmen kullanıcı ile alakalı bir durum..Otomatik şanzuman araçların çalışma prensibi manuel şanzumanlar ile farklı olduğundan otomatik ve triptronic şanzumanlarda yağ değişimi mecburidir en geç 100bin km sonra yağ değişmesi lzm yoksa basınç düşüklüğünden araç geç vites doldurmaya başlıyacaktır ve rampalarda kalkışlarda araç kavrama sorunu yaşatacağından yağ değişimi gereklidir. Ama şunuda bilmeni isterim ben ilk defa sizden duydum 10-40 Yarı sentetik Magnatec yağın şanzumana konulduğunu bunuda belirtmek isterim..sakın ola öyle bir hata yapayım demeyin orjinal fabrikasyon yağı çok daha makbuldur bence:o
yetkili servislerden ve fabrikalardan daha iyi biliyorsunuz ve bunu savunuyorsunuz ne diyebilirimki :)
pekı sole bır sey sorayım motor yagının 2000 kmde sıyah olması motorun saglıksız oldugu anlamınamı gelıyor?
yoksa 2000 km boyunca gazlanan makınanın ıcındekı yagın bu sekılde sıyahlasması normalmıdır?
Xenomorph
18-03-2010, 22:06
pekı sole bır sey sorayım motor yagının 2000 kmde sıyah olması motorun saglıksız oldugu anlamınamı gelıyor?
yoksa 2000 km boyunca gazlanan makınanın ıcındekı yagın bu sekılde sıyahlasması normalmıdır?
normal abı yağın renginin değişmesi müğüm olan akışkanlığı
Mercedes gibi bir firma eğer manuel şanzumanında yağ değişimini gerek görmüyorsa eğer sokaktaki insanın istemesi pek birşey değiştirmez anlatabiliyormuyum.
hiç bir bilgim yok direk bodoslama dalıyorum konuya
1. olarak mercedes kaliteli ve yükset fiyatlı bir marka kullanılan malzeme kaliteside buna göre degişir degil mi ?
2. olarak şanzıman hareketli dişlilerden oluşan bir makine sistemi degil midir ve sürtünmeler meydana gelmemektemidir ? sürtünmeler ısı meydana getirmezmi ? şanzıman yagı bu sürtünme sonu sıcaklıklarını ve sürtünme sonu oluşan talaşları temizlemez mi ?
zafer_0403
18-03-2010, 22:45
baştan sona okudum komple sadece 10 - 40 kafamı kurcaladı şanzuma yağı okadar incemi birazdaha kalın olduğunu düşünüyorum. Hafta sonu aracımın şanzuman yağını değiştirmeden araştırayım
fsunnetci
19-03-2010, 08:36
hiç bir bilgim yok direk bodoslama dalıyorum konuya
1. olarak mercedes kaliteli ve yükset fiyatlı bir marka kullanılan malzeme kaliteside buna göre degişir degil mi ?
2. olarak şanzıman hareketli dişlilerden oluşan bir makine sistemi degil midir ve sürtünmeler meydana gelmemektemidir ? sürtünmeler ısı meydana getirmezmi ? şanzıman yagı bu sürtünme sonu sıcaklıklarını ve sürtünme sonu oluşan talaşları temizlemez mi ?
:rolleyes: Şanzuman hareketli dişlilerden oluşan bir sistemdir evet doğru ve de sürtünmede vardır evet buda doğru ama hava ve benzin olamadığı için ne yanma oluyor ne de kurum o yüzden yağ temiz kalıyor.yani sakın ola motor ile şanzumanın çalışma prensibini bir tutmayın çok farklılar.Her iki kompenant'da sürtünme var diye aynı olaylar cereyan etmiyor yani.motor içi yağ ısı sıcaklığı ile şanzuman yağı ısı dereceleri çok farklı ;)
fsunnetci
19-03-2010, 08:41
baştan sona okudum komple sadece 10 - 40 kafamı kurcaladı şanzuma yağı okadar incemi birazdaha kalın olduğunu düşünüyorum. Hafta sonu aracımın şanzuman yağını değiştirmeden araştırayım
:rolleyes:Şanzuman yağı 10*40 Magnatec'den daha inceden ziyade daha sentetik ve koruyucu maddeler daha farklı yapıda.Sen dediğim gibi değiştirmeyi kafaya koydu isen değiştir tabiki zararı olmaz sonuçta.zaten aracın Civic Si ve bu modelde'ki araç en az 250Bin devirmiştir ve değiştirirsen faydalı olabilir.:icon_tup: