PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lanete son veren torun işbaşında



Frid
21-04-2010, 22:13
http://im.haberturk.com/2010/04/21/509599_detay.jpg?1271871079

İtalya’da otomotiv sanayiinin dev şirketi Fiat, yönetimde önemli bir değişikliğe gitti. Luca Di Montezemolo, Fiat’ın önümüzdeki beş yıllık döneme ilişkin plan ve stratejisinin açıklanması arifesinde, 7 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevini 33 yaşındaki John Elkann’a bıraktığını duyurdu. Elkann, dün devraldığı bu yeni görevle, Fiat’ın en genç başkanı unvanını da elde etti. Mevcut başkan Luca Di Montezemolo, Fiat’ta yönetim kurulu üyesi olarak çalışmaya devam edeceğini belirterek, “Son derece rahatım. Yedi yıllık başarılı bir dönemin ardından, direksiyonu gönül huzuruyla bırakmanın mutluluğu içindeyim’’ dedi.

Torino’dan gelen görev değişikliği haberi, Milano borsasında Fiat hisselerinin değer kazanmasını da beraberinde getirdi. Fiat grubunun en önemli hissedarı olan Elkann’ın Fiat başkanlığına gelmesi, Agnelli ailesinin grup içindeki gücünün artması şeklinde yorumlanıyor.

MARCHİONNE’Yİ O FIAT’IN CEO’SU YAPTI

Bu tür şirketlerin nasıl yönetildiğini takip etmeyen pek çok profesyonel olmayan göz için bu haber biraz şaşırtıcı da gelmiş olabilir. Çünkü bütün dünyada bugün Fiat denince neredeyse akla ilk gelen isim grubun CEO’su Sergio Marchionne oluyor. Marchionne’nin
grubun CEO’su olarak atanması ve bugün piyasa değeri 12 milyar Euro olan Fiat’ı dünyanın en sağlam markalarından biri haline getiren pek çok “cesaret” gerektiren kararı almasının arkasında bu genç ismin olduğu da pek bilinmez.

Marchionne’yi 2004 yılında Fiat’ın başına getiren de dahi “torun Jaki” idi.

Şirket en parlak dönemini yaşıyor

John Elkann’ın başına geçtiği Fiat grubu belki de tarihin en parlak dönemini yaşıyor. 2003 yılında efsane “Gianni” 81 yaşında hayata veda ettiğinde arkasında sıkıntılı bir imparatorluk bıraktığı konuşuluyordu. 1998 yılında yüzde 20 hissesini GM’e satmış olan şirket 2002 yılnda 8 binin üzerinde işçi çıkarmak zorunda kalmış ve kurtulmak için İtalyan Hükümeti’nin desteğine muhtaç hale gelmişti. Gianni Agnelli’nin ölümünden sonra GM’in şirketin çoğunluğunu ele geçireceğine inananların sayısı bir hayli artmıştı. Aradan geçen 7 yılda şirket profesyonellerinin gösterdiği başarı Fiat’ı dünyada 2009 krizini en başarılı atlatan otomotiv şirketi ve hiç para vermeden Chrysler’in yönetici ortağı yaptı. 7 yıl önce Fiat’ın sahibi olacağına kesin gözüylü bakılan General Motors ise geçen yıl batmaktan son anda devlet desteğiyle kurtuldu.

33 YAŞINDA AİLENİN UĞURU OLDU

İmparator dünyanın en büyük playboy’larından biri olarak da anılır. Hayatına Rita Hayworth, Linda Christian, Anita Ekberg gibi ünlü kadınlar girmiştir. Gianni’nin “Dolce Vita”sına İtalya’da ailenin lanetlendiğinin düşünülmesine neden olan büyük acılar da eşlik etti. 1997’de kardeşi Umberto’nun, Fiat’ın gelecekteki başkanı gözüyle bakılan oğlu Alberto 33 yaşında kanserden öldü. Bundan üç yıl sonra bu kez uyuşturucu ile başı dertte olduğu bilinen oğlu Edoardo otomobiliyle birlikte bir köprüden uçarak öldü. İntihar olduğu söylendi ama bu ölüm gizemini hep korudu.

GENÇ YAŞTA PARLAK BİR KARİYERİ VAR

New York’ta Margherita Agnelli ve yazar Alain Elkann’ın çocuğu olarak 1976’da dünyaya gelen Elkann, uzun süredir bu göreve hazırlanmaktaydı. “Jaki” olarak da çağrılan John Elkann anne ve babasının boşanmasının ardından 1981 yılından itibaren İngiltere, Fransa ve Brezilya’da yaşadı. Liseyi 1994 yılında Paris’te bitirdi. 2000 yılında Torino Üniversitesi’nden endüstri mühendisi olarak mezun oldu. Dedesi Gianni Agnelli’nin kardeşi Umberto’nun oğlu Giovanni Alberto Agnelli’nin 1997 yılında ender görülen bir kanserden ötürü 33 yaşında hayata veda etmesinden sonra, John Elkann’a tek veliaht gözüyle bakılmaya başlandı. John daha öğrencilik yıllarında İngiltere, Polonya ve Fransa’daki Fiat ofislerinde çalışmaya başladı.

‘JAKİ’ 2003’TEN BERİ İTALYAN OTO DEVİNDE

2001 yılında General Electric’te çalışmaya başlayan Elkann, bu görevinde bulunduğu süre içinde Asya, ABD ve Avrupa’da çeşitli projeler yürüttü. 2003 yılından itibaren FIAT’ın yatırım şirketlerinden IFIL’de görev alarak dedesinin şirketine dönen Elkann, büyük amca Umberto Agnelli’nin oğlu Alberto’nun 1997 yılındaki ölümünden sonra Luco Cordero di Montezemolo’nun altında grubun başkan yardımcısı oldu. 2006 yılında IFIL’in de başkan yardımcılığı görevini üstlenen Elkann, Nisan 2007’de grup şirketlerinden Istituto Finanziario’nun başkanı oldu.

Ortak tutkuları güzel kadınlar ve asalet oldu

Agnelli soyadı taşımayan ama Giovanni’den bu yana ailenin dördüncü kuşağı olan John Elkann’ın da güzel ve asil bir kadınla evlenmesi, ailenin bu konudaki tutkusunu bir kez daha göz önüne çıkardı. Güzel kadınlar ve asalet Agnelli erkeklerinin ortak tutkusu oldu. Elkann’ın büyük dedesi Edoardo da soylularla arkadaşlık etmeyi seviyordu. Nitekim San Faustino prensesi yarı Amerikalı Virginia Bourbon del Monte ile evlendi. Bu evlilikten doğan 7 çocuktan biri olan Fiat’ın efsane ismi Gianni Agnelli ise daha çok çapkınlıklarıyla anıldı. İntihar eden Gianni’nin oğlu Edoardo ile Elkann ailesinin küçük oğlu Lapo’nın ortak yönü uyuşturucu oldu. 2005’te uyuşturucu ve alkol komasına giren Lapo Elkann, Fiat’tan uzaklaştırıldı. Şimdi sadece sahibi olduğu voleybol kulübüyle ilgileniyor.

Asaleti Lavinia ile evlenerek kazandı

2004 yılında Alman model Marion Zota ve Milanolu Kont Carlo Borromeo’nun kızları Lavinia Borromeo ile evlenen “Jaki” bu evlilikle Fiat’ın veliahtı titrinin yanına eşinden gelen bir de soyluluk unvanı ekledi. Jaki ve Lavinia’nın evliliklerinden Leone Moses ve Oceano isimli iki erkek çocukları oldu.

Hakan ÖZENEN - GAZETE HABERTÜRK

Yigit-Y
21-04-2010, 22:14
hayırlı olsun...:D