Orijinalini görmek için tıklayınız : LPG, buji, ateşleme
Selamlar arkadaslar, LPG li motor kullanımı hakkında birkac sorum olacak;
Genel olarak LPG ile calisan araçlarda minimum performans kaybı ve LPGye uygun yanma icin -üreticinin önerdiği- orjinalinden farkli buji kullanmak gerekir mi?
Piyasada LPG icinde modeller mevcut ancak 4 tirnak, cift tirnak, iridyum yada tirnak acikliklari daha kücük olan bujileri kullanmak performansta farkliliga neden olur mu?
İndüksiyon bobinini daha yüksek cevrimli bir bobin ile degistirmek arac performansini olumlu etkiler mi? Sözgelimi 12Vu atesleme icin 10000V a ceviren bir indüksiyon bobini yerine 15000Va ceviren bir indüksiyon bobini kullanarak? İndüksiyon bobinleri montajda aractan araca büyük farkliliklar gösterir mi? (Tabii fiziksel görünümleri farkli olabilir ancak baglantilari farkli midir?)
Buji konusunu çok araştırdım ve Bosch un aracıma Lpg li araç bujisi diye önerdiği bujiyi aldım. Sonra taktırmaya ustaya gittim. Bu Passat 1.8 t bujisi, sana 4 tanesi 20-25 TL ye verirdim dedi. 50 TL kazığı yedim :) Hiçbir şey de değişmedi. Buji söylentileri yalan. Orjinali neyse onu kullanın. Boşuna para harcamaya değmez. Bobin ile ilgili daha yüksek voltaj konusunu bilmiyorum ama kesinlikle bağlantısı türü vs araçtan araca farklılık gösteriyor. Kimisinde 5-6 giriş varken kimisinde 2 tane, ya da bazı araçlar 1 bobin kullanırken bazıları da her silindire ayrı bobin kullanıyor.
LPG de ateşleme biraz daha zor olduğu için buji tasarımını bir miktar iyileştiriyorlar. İşe yarar ama çok farketmeyebilirsiniz, standard bujilerin tırnak aralığını biraz kısmakta fayda sağlayabilir.
Bu msji yazdiktan sonra bende biraz arastirdim NGK nin websitesinde LPG kullanan binek araclar icin ürettigi iki model varmis. Su an konuyla ilgili firmaya msj attim. Gelismeleri yine buradan yazmaya calisirim.
Cevaplar icin tesekkurler.
Buji konusunu çok araştırdım ve Bosch un aracıma Lpg li araç bujisi diye önerdiği bujiyi aldım. Sonra taktırmaya ustaya gittim. Bu Passat 1.8 t bujisi, sana 4 tanesi 20-25 TL ye verirdim dedi. 50 TL kazığı yedim :) Hiçbir şey de değişmedi. Buji söylentileri yalan. Orjinali neyse onu kullanın. Boşuna para harcamaya değmez. Bobin ile ilgili daha yüksek voltaj konusunu bilmiyorum ama kesinlikle bağlantısı türü vs araçtan araca farklılık gösteriyor. Kimisinde 5-6 giriş varken kimisinde 2 tane, ya da bazı araçlar 1 bobin kullanırken bazıları da her silindire ayrı bobin kullanıyor.
Bosch marka LPG bujilerinde bir buji 50 - 60 araçtan çıkabiliyor.Her araca ayrı üretim yapmıyorlar :)
Bu msji yazdiktan sonra bende biraz arastirdim NGK nin websitesinde LPG kullanan binek araclar icin ürettigi iki model varmis. Su an konuyla ilgili firmaya msj attim. Gelismeleri yine buradan yazmaya calisirim.
Cevaplar icin tesekkurler.
cvb bekliyoruz :icon_tup:
Bosch marka LPG bujilerinde bir buji 50 - 60 araçtan çıkabiliyor.Her araca ayrı üretim yapmıyorlar :)
Artık orjinal 3 tırnak buji kullanacağım. Hele bir bitsin de bujiler :)
Arkadaslar buji işini kendi adima sonuclandirdim.
NGK distribütörünün yönlendirdiği firmayı buldum ve oradaki yetkili ile LPG bujileri hakkında ufak bir sohbet ettik. NGK nin LPG icin hazirladigi "Laserline LPG" serisi ürün stoklarinda mevcut idi. Ürün için 140 tl fiyat aldim. (Takım, bir takım 4 adet bujiden olusuyor.) NGK nin ar-ge calismalari icin büyük bütceler ayırdıgını bu yüzden de fiyatlarinin piyasada satilan diger bujilerden farkli oldugunu belirtti firma yetkilisi. Sahibi oldugum fiat palio icin ürünün piyasadaki diger bujilerden pahalı oldugunu ancak ürünün uzun ömürlü olmasından ötürü kendini amorti edebilecegini söyledi. Ancak bir alman otomobil bujisi ile yaptigi benzetmede bujilerin fiyati servis fiyati ile aynı rakama geliyordu. :) Ürünün fiyati bir kenara firmanin gösterdigi ilgiden gayet memnun olarak ayrildim dükkandan.
NGK icin adres sorarken sans eseri BOSCH otomobil ürünlerini satan bir firmanın da kapisini caldim. Ancak zannediyorum gittigim firma baska markaya hitap ettigi icin (mercedes) yalnizca, kataloga dahi bakmadan "zaten aracınıza tek buji olur o da su para" dendi. "Tesekkur" ederek dükkandan ayrildim.
Sonuc olarak kafamda "maksimum 20 30 tl fazla olsun LPGye uyumlu bir buji kullanirim" diye arastirdigim buji konusunu noktalarken "zaten cok kilometre yapmiyorum, fabrikanın tavsiye ettigi bujilerden daha iyi mi olacak sanki yeni aldigim bujiler! lpg bujisi de neymis hergün yeni bir icat çikartiyorlar zaten! :D" mantigi ile takimini 25 tlye parcacidan alacagim "gayet standart" bujileri arabama taktiracagim. :)