PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : yanma odalarına çentik atmanın faydaları ?



Maxi
05-10-2011, 08:41
yanma odalarına çentik atmanın faydaları nedir ?

http://img713.imageshack.us/img713/3664/30207058023effc3ccc8.jpg

DENON
05-10-2011, 08:47
iki sübapın orta kısmına çentık atılırsa patlama esnasında tek noktaya yogunlaşan kuvvet pistonun bütün yüzeyıne yayılır abi, buda güç artışı demektır

senna
05-10-2011, 08:54
sert hatlı olmayan yanma odası kendi fikrime göre daha ideal, yumuşak hatlar seçilmeli bence

B.Aktepe
05-10-2011, 08:57
SOMENDER-SINGH.com - Home (http://www.somender-singh.com/)

yanlış hatırlamıyorsam bu amca patentini almıştı bunun :)

XSi
05-10-2011, 22:16
iki sübapın orta kısmına çentık atılırsa patlama esnasında tek noktaya yogunlaşan kuvvet pistonun bütün yüzeyıne yayılır abi, buda güç artışı demektır

Bunu ispatlanmış bir kanıtı varmı?

Zannetmiyorum, eğer olsa tüm yarış takımları uygulardı zaten bu işi..

aviator35
05-10-2011, 23:56
aynen, gerçekten sağlıklı bir şey olsa çentikli üretilen kapaklar olmaz mıydı acaba?

Maxi
06-10-2011, 13:12
evet son sorulara cevap bekliyoruz panpalar :D

DENON
06-10-2011, 13:21
evet bunun dyno üzerinde çentik atılmadan önce ve sonra denemesii vardı vıdeoyu arıyorum , ispatlı yani adamlar denemiş video çekmişler dyno üzerinde ve yanlış hatırlamıyosam 4 hp civarında artış vardı, bulursam vıdeoyu koyacam

Osman Bahadır
06-10-2011, 13:43
Bu işin mucidi kendi sitesinde hertürlü ayrıntısını, tekniğini, mantığını, teorisini, dyno sonuçlarını yayınlamış.

SOMENDER-SINGH.com - Grooves 101 (http://somender-singh.com/content/view/7/31/)


Ss7slCT0Vpw

Haciendo Sing Grooves a las culatas de un 3000GT VR4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Ss7slCT0Vpw)

R-ali
06-10-2011, 14:38
öyle çentik açmayla bu işler olmaz.
Birkaç bin km sonra zaten o çentik kurumla dolacak, ne yapıcaksın ? Kapağı söküp Çentik mi temizleyeceksin?
Boş işler bunlar.

Asimos
06-10-2011, 15:02
Bende çentik olayının mantıklı olmadığını düşünüyorum.Bu işlerle uğraşan arge mühendislerinin 1tanesinden 1tanesi bunu mutlaka akıl etmiştir.Kısaca yapmamışlarsa wardır bi bildikleri.

xplod
06-10-2011, 15:35
patlama mahalindeki her sivri kısım, bir sonraki patlamanın sağlıklı olmasını riske atacak potansiyel "hot spot"lara mahal verir. et kalınlığı az olan köşeler daha kolay ısınır ve bir sonraki sıkıştırma strokunda buji çakmasından daha önce yakıtın patlamaya başlamasına sebep olabilir. pre-ignition olmasın diye, patlama mahalini mümkün olduğunca pürüzsüz dizayn eder üreticiler. hatta bujinin tırnağının hangi metalden yapıldığı bile çok önemli hot-spot oluşturmaması açısından.

R-ali
06-10-2011, 16:13
patlama mahalindeki her sivri kısım, bir sonraki patlamanın sağlıklı olmasını riske atacak potansiyel "hot spot"lara mahal verir. et kalınlığı az olan köşeler daha kolay ısınır ve bir sonraki sıkıştırma strokunda buji çakmasından daha önce yakıtın patlamaya başlamasına sebep olabilir. pre-ignition olmasın diye, patlama mahalini mümkün olduğunca pürüzsüz dizayn eder üreticiler. hatta bujinin tırnağının hangi metalden yapıldığı bile çok önemli hot-spot oluşturmaması açısından.

işte bu kadar !

:bravo:

fatihcakin
06-10-2011, 18:34
Videoda kesmiş sadece ama yorumlarıda okudum yarış otobomillerini tasarlıyan müh. bunu düşenememiş olmazlar vardır bi yamuğu

yavuz364
06-10-2011, 18:48
Arkadaşlar burada herkesin atladığı bir nokta var.. hem Videoya hem resime dikkat ederseniz Piston yüzeyinin kenar kısımları düz olan bir kapak ve patlama sırasında kapağın düz olan kısımlarında patlamanın etkisi çok az olacaktır. (pistonun üst yüzeyi ile kapağın düz kısımları birbirini öpecek ve oradaki hacmi yok edecek.. Yarıklar sayesinde basıncın oraya etkisini hızlandırıyor olabilir..
Ayrıca patlama daha ufak bi alanda efektik olacaktır (üst ölü nokta esnasında)
Bundan dolayı videodaki gibi şekli olan kapaklarda etkisi muhakkak olacaktır... Yarış arabası yapan mühendisle v.b. mühendisle alakalı birşey değil.. Tamamen videodaki kapak tasarımına ait bir olay.. Hangi arabanın kapağı olduğu hakkında bilgim yok ancak yapılan işlem konusunda katılıyorum...

Osman Bahadır
06-10-2011, 19:44
Bu mesajda "groove" diye bahsedeceğim olay, başlığa konu olan, Türkçe karşılığı çentik olarak kullanılsa da "yiv", "yol" "kanal" "oluk" gibi birkaç farklı Türkçe karşılığı olan bir kelimedir. Bu sebeple terimin orjinali kullanılmıştır.

Öncelikle sadece videodaki gibi veya tek emme ve tek egsoz subaplı, kapağın yarısı sıfır yüzeyli olan kapaklarda değil, tüm kapaklarda olur diyor adam. Sadece groove'un pattern'i değişir. Daha farklı bir patternde groove açmak gerekir diyor. Tabi bence en büyük verim bujisi merkezi olmayan kapaklarda olur. Merkezi bujili kapaklarda verim bu kadar olmayabilir diye düşünüyorum ben.

Hot-edge meselesine gelince;
Resimlerde ve videoda sadece kanalı açıyor. Videoda görüldüğü gibi sonrasında işaretlediği yerlerde groove'u genişletiyor, yumuşatıyor. Yani ortada sivri, çıkıntı bir yüzey yok. Yüzeye çok hafif ve yumuşak bir kanal açıyor. Bu hot-edge yapmaz. Çünkü ortada "edge" yok. Kaldı ki kapak malzemesi ısıdan aşırı etkilenecek bir malzeme değildir. Tıpkı buji elektrodu gibi.

Bu buluş, fikir, herneyse işte, özellikle tek emme tek egsoz subaplı olan ve kapak tasarımı motorun konumu, manifold durumu sebebiyle tam verimli tasarlanamamış kapaklarda daha da verimli olacaktır. Özellikle bjinin konumu merkezi olmayan kapaklarda yanma verimi artacaktır. Çift veya daha fazla emme ve egsoz subabı olan kapaklarda yararı biraz daha az olabilir ama yine de olacaktır.

Burada yapılan uygulama alevin daha hızlı bir şekilde ve homojen olarak tüm odaya yayılmasını hızlandırmaktır.

Kurum dolar denmiş. Kurum doluyorsa o "groove"un tasarımında, uygulanmasında, yerinde ve genişliğinde hata var demektir. Groove'u çentik olarak uygularsanız, yumuşatmaz ve sadece ince kılcal bir kanal şeklinde yaparsanız tabi ki kurum dolar. Siteyi incelerseniz kurum dolmuş groove'lar başarısız uygulamalar olarak niteleniyor. Başarılı bir "groove" uygulamasında groove'un içinde kurum birikmez. Çünkü yanmanın en hızlı olduğu, alevin en hızlı ilerlediği noktadır orası. Tıpkı sağlıklı motorda buji elektrodunun kurum tutmadığı gibi...

"Neden otomotiv mühendisleri üretim aşamasında düşünememiş bunu" meselesine gelince; bu yorumu yapanların chip-tuning gibi veya geliştirilmiş dayanıklılık ve verimdeki aftermarket ürünler gibi ürünler hakkında ne düşündüklerini de bilmek isterim. Darton'a da "mühendisler bunu neden düşünememiş" demezler umarım.

Ayrıca groove'un bujinin ve subabların konumuna göre tasarlanması gerekir. Yanmanın merkezi buji olduğundan bujinin iki yanına groove açılmalıdır. Bujiden alakasız bir noktaya groove açarsanız makyajdan başka bir işe yaramaz.

Adam buluşunun yakıtın verimli yanmasını sağladığını her türlü testte kanıtlamış.

Ben "kesinlikle uygulayın, güç artışı olmazsa gelin yanıma" demiyorum. Ama "hurafe de değil" diyorum. Özellikle buji konumu "central" olmayan motorlarda düzgün groove açmanın fayda sağlayacağı aşikardır. Üstelik düzgün yapıldığında hiçbir zararı da yoktur.

xplod
07-10-2011, 07:35
http://members.cox.net/raunch/wag%201_edited.jpg
http://members.cox.net/raunch/fabian%20r4.bmp
http://members.cox.net/raunch/Meryl.bmp
adamın kendi sitesinde verdiği örnek uygulama resimlerinden birkaçı bunlar. bu çentiklerin portlar tarafındaki uçları (özellikle kapağın malzemesinin çelik ve çentiğin en keskin olduğu 2. resimdeki örnek) hot-spot oluşturmazsa, ne oluşturur bilemem.
yağ tüketiminin biraz artması durumunda kısa zamanda kurum birikmesine mahal verecek genişlikte çentiğe de benziyorlar.
sonuç olarak diyeceğim o ki, uygulama çok düzgün şekilde yapılmazsa yarardan çok sıkıntıya sebep olacaktır.

ayrıca bütün örneklerin eski teknoloji motorlardan seçilmiş olması, güncel motorların kapak dizaynlarında homojen yanma için gerekli türbülans hesaplarının yapıldığını ve bu groove modifikasyonuna ihtiyaçları olmadığınının sinyallerini veriyor bana.
1999'da başvurulup 2001'de alınmış bir patentin, aradan geçen 10 yıla rağmen "hala" seri üretim yapan bir üreticiye satılarak/kiralanarak paraya dönüştürül(e)memiş olması da güncel teknoloji araba kullananlar için üzerinde kafa yormaya, ve hatta uygulamayı düşünmeye değer bir konu olmadığının başka bir göstergesi bence. üstelik üreticilerin güvenilirlik, uzun bakım aralıkları ve ekonomiklik konusunda birbirleriyle adam öldürürcesine rekabet ettiği günümüz ortamında kesinlikle büyük kayıp olurdu bu patentten faydalanmamak.
US patent #6,237,579 (http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&d=PALL&RefSrch=yes&Query=PN%2F6237579)

akbaba78
07-10-2011, 08:37
bana hic mantikli gelmedi hicbir standarti yok tamamen goz karariyla yapilmis bisey uyduruk bi uygulama cok saglikli oldugunu dusunmuyorum ucuz modifiye:icon13:

Osman Bahadır
07-10-2011, 09:05
@xplod;

Evet, ikinci resimdeki groove kesinlikle çok sert. Bence ideali o değil.

Genelde tek emme tek egsoz subablı ve bujisi yandan kapaklarda faydası olacaktır diye düşünüyorum. Yeni, merkezi bujili, çift emme çift egsoz subablı kapaklarda zaten groove açacak yer bile yok. Senin de belirttiğin gibi bu yeni tip merkezi bujili, çok subablı kapaklarda kapak ve yanma tasarımı da verimli zaten.

cliver
07-10-2011, 16:25
Peki ya pistona çentik atsak ?? VE ÇENTİKLER BİRBİRİNİ KARŞILASA HACİM ARTSA OLMAZMI :D

mechanic
07-10-2011, 17:20
ömür...
otomotiv yapmadıysa uzun ömürlü olmadığı içindir.
similasyonunun yapılması lazım, patlama similasyonu da bende yok keşke olsaydı,

son yapılan motorların çoğu 2004-yılından sonrakiler genelde yanma odaları üzerinde çalışılarak performans arttırılanlar ve bence en uygun (ve uzun ömürlü) yanma odalarına sahibiz.

bilemiyorum anlatabildim mi.

cem
07-10-2011, 18:01
çok eskiden muhabbetini etmiştik ;

http://www.techturkey.com/forum/sohbet/19968-muhtesem-tuner.html