Arkadaşlar,
B16a full motor :10.00 civarı sıkıştırma JR SC 15psi basınçla tahmini ne kadar güç çıkartabilirim? Bir bilginiz varsa paylaşırmısınız?
Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar,
B16a full motor :10.00 civarı sıkıştırma JR SC 15psi basınçla tahmini ne kadar güç çıkartabilirim? Bir bilginiz varsa paylaşırmısınız?
Şimdiden teşekkürler.
O supercharger la 15 psi a cikamazsin. Blower donus hizi limitlerin ustunde olacaktir.
Hem intercoolersiz uygulamada yuksek basinc cok uygun olmayacaktir.
Std 6 psi olmasi lazim kasnak degistirerek basinc 8-10 psi yapilabilir
Neden çıkamam, krank kasnağını b20 yaptım ( 6" ), blower ı da 4" ten 3.4" e düşürdüm, m45 eaton 16,000 rpm ye kadar destek veriyormuş, water/methanol desteği ile. Benim hedefim max14500rpm çevirerek 1 bar basıncı yakalamak, yere +240 hp verebilmek ?
Eski dostum yapmıştı herseyiyle 250 hplerde geziyordu.
"Ve her millet, icraatına tahammül ettiği yönetimin mesuliyetine ortaktır."
Benim bilgilerim sizler gibi, bir çok proje yapmış olan üyelerimizin ki gibi tecrübe ve pratiğe dayalı değil, sadece teorik, yaptığım araştırmalara okuduğum makalelere ve yurtdışı ilgili forumlardan edindiğim görüşlere dayalı, kısaca bu forumda paylaşımda bulunan tecrübeli arkadaşlara göre bir şey bilmediğimi ifade edeyim
İşte bu yüzden bu konuyu açtım...
abi neden olamayacağını biraz hesap kitap ile anlatayım:
m45 in 14000 devirde üfleyeceği hava 320 cfm yani 9100 litre / dk
b16 motor 7500 - 8000 devir dönen 1.6 lt makine
atmosferik halde 7500 devirde hava ihtiyacı:
7500 rpm / 2 => 3750 emiş / dakika (2 turdan birinde hava emiliyor)
her emiş 1.6 litre x 3750 = 6000 lt / dk (teorik)
atmosfer basıncı ile 6000 lt emebilen bir motora 9100 lt hava göndermeye çalışırsan, normalin 1,5 katı basınç oluşur (9100/6000 = 1,5)
normali 1 bardı (mutlak olarak sıfır basınç demek)
supercharger ile 1,5 bar oldu (mutlak olarak 0.5 bar basınç demek)
1 bar gösterge basıncı için m45 in 18500 devir gibi dönmesi lazım ki bu izin verilenin de dışındadır. (verimliliği söylemiyorum bile)
bu hesap biraz bakkal hesabı görünse bile teorisi doğrudur.
m45 16000 devire kadar izin var belki ama verimi ciddi düşer, hava oldukça ısınır ve ünitenin ömründen yenir
GodlessCommie Hakan abi over-rev sonucunda yeni SC almak zorunda kalmış mesela, dün yazmıştı konusuna.
http://www.techturkey.com/forum/do-i...ml#post7366210
Bu arada JRSC de non vtecler için M45 geliyor diye biliyorum fakat vtec üniteler için M62 geliyorsa 1 bara gerek kalmadan işler değişebilir sanki,
B16 jrsc ile 6psi da 195, 8psi da 215 whp (amerikan whp si) almış bi eleman honda-tech te denk gelen bi konuda gördüm.
Valla, XSİ Levent benim amacım 240whp yere verebilmek, bendeki JR SC b18c nin bolt-on kitiydi. Ben daha sonra açık arttırmada b16 JR Intake manifoldu aldım zaten sadece manifold farklı gerisi aynı, ancak bildiğim kadarıyla 3gen Eaton 45 kullanılmış M62 olsa benim yarı setupımla 320whp alınabiliyor epey inceledim. Sanırım 14000rpm güvenli sınırda tutup, ne verdiyse (0,9 bar ) civarı ona razı gelip motorun ve aktarmanın maksimum gücü üretip hedefime ulaşmamı sağlamasını dilemekten başka çare yok gibi.
Abi inşallah ulaşırsın hedef güce öncelikle
SC yi limitler dahilinde tutarak egzantrik vb ile destekleyip biraz da oem sıkıştırmaya en yakın sıkıştırma ile o gücün de üzeri çıkar diye tahmin ediyorum, tabi sadece tahmin. Bunu uygulamış, tecrübe etmiş çok insan var aslında forumda.![]()
Kafam oldukça karışık, acaba diyorum sıkıştırmayı arttırsammı? şu anda 0,3" cometic mls ve 9:8 sıkıştırma ile teorik olarak fabrika oranlarına yakınım, 10:0 veya 10:2 gibi bir sıkıştırmaya sahip olacak motor kısaca fabrika stok verilerinde ama benim güvendiğim, egzantrik, ayarlı kasnaklar sübap yaylar, ateşleme, hafif kasnak hafif krank, ateşleme sistemim port polish yaptığım kapak , intake, 68mm gaz kelebeği, aftermarket beyin ve yüksek devir çevirebilme ihtimali dahilinde n/a olarak 180-190 whp alabilecek olmam geri kalan 20-60 whp yide charger dan alabilirsem zaten +240whp hedefime ulaşmış olacam.
İlhan turboya, halen lag sorunu alt devirlerde ki kayıp aşırı fazla bileşen yüzünden soğuk bakıyorum. Biliyorsun ki benim projem çivi gibi olsun istiyorum, alt devirlerde hemen yüklenen, çok çabuk ivmelenen, yola tutunan viraj performansı üst seviyede olan ve hızlandığı gibi derhal durabilen bir araç yapmak![]()
Şu an google dan araştırdım b16a stok kapak conta kalınlığı 0,30" miş, benim kullanacağım cometic mls de 0,30" bu durumda sıkıştırmam stok motor için olan 10:2 nin altında kalmış olacak, elimdeki CP pistonlar 9:8, bu durumda n/a getirisi olmayacakmı yani? fabrika verilerine göre 160bhp olan üretim düz mantıkla, 153,72bhpye mi düşecek) biliyorum salak bir hesap ama morali yüksek tutmam lazım
![]()
Bu arada motor bileşenleride aşağıdaki gibi,
Ayrıca b20 krnk kasnağı ve 3,4" blower kasnağı kullanılacak...
- CP Forged Pistons B16A LSVTEC B18A/B 81.5mm 9.8:1 - 11.0:1
- Brian Crower H Beam Rods
- Skunk2 Tuner Cams Stage 1 Civic Si B16A Integra GSR
- Skunk2 Black Series Cam Gears set B16
- Eagle 3.031 Forged Crank STD Stroke Honda Civic B16A1 B16A2
- Skunk2 Alpha Series Valve Springs and Ti Retainers B-Series
- Skunk2 68mm Pro series Billet Throttle Body B16 B18
- Skunk2 Alpha Series Valve Set Acura Honda B-Series VTEC
- ACL Race Rod Bearings STD
- ACL Thrust Washer
- ACL Main Bearings
- AEM Adjustable Fuel Pressure Regulator
- AEM Coil-On-Plug (COP) Conversion Kit B-Series
- AEM Cold Air Intake System Honda Civic 92-93
- Golden Eagle Block Guard
- Cometic Head Gasket B-Series B18C1/5, B16A DOHC 81.5mm Bore 0,30"
- Competition Clutch 93-96 Del Sol VTEC B16A CC Ultra Lightweight Flywheel (8.58LBS - 3,8kg )
- Competition Clutch B16A B16A2 B20 Stage 4 Ceramic coated 6 Pad
- Synchrotech 1st to 5th Carbon Synchro Set
- MFactory Helical LSD Civic CRX B16A Integra LS B18A/B 4,40
- RC FUEL INJECTORS 440cc
- AEM 340LPHfuel pump
- AEM V2 Water/Methanol Kit
- ARP Pressure plate bolt kit
- ARP Flywheel bolt kit
- ARP Crank Bolt
- ARP Main Stud Kit
- ARP 208-4601 Head Stud Kit Honda Civic B16A
- SKUNK2 ALPHA SERIES RACE HEADER 94-97 HONDA DEL SOL 2,5"
- Skunk2 B16A / B18C B18C5 Type-R Intake Manifold Thermal Gasket
- Blox Racing BXFL-00300 Manifold Stud Kit
- Blox 8-piece Exhaust Manifold Stud Kit
- ITR Yamada yağ ve su pompası
- TEGIWA EXHAUST MANIFOLD GASKET B16A
- Varex 76
- 70 lik araboru
- AEM EMS Series 2
- port&polish Kapak
Not: Bu durumda N/A olarak ne güç alırım diye Atmosferik başlığına da bir konu açtım![]()
Öncesinde D16 SC şimdi de B16 NA ile uğraşan biri olarak yazayım dedim.
Yukardaki atmosferik listenin gümrük + kargo dahil masrafı yaklaşık 15.000 dolar ve yaptığınızda gıdıklanmış 1.4 tsiların gerisinde olmak pek hoş olmayacaktır, ki daha bunun yürüyeni var freni var. Gönül bütün parçaların en iyisi olmasını ister tabi proje yaparken ama fizibilite de önemli. Ki bunu aynı araç sahibi (Delsol) ve N/A proje yapmış biri olarak söylüyorum.
Jrsc 'a aldığınız b16 emme manifoldu henüz tr ye gelmedi ise LHT ile görüşüp sulu emmeye çevirmenizi ve 12-13 psi civarında makul bir setup yapmanızı öneririm. Üzerine çıktıkça IAT inanılmaz artıyor. Alt bloğu makul şekilde forgetlemekte fayda var tabi ama stok motora uygulama yapıp enjektör yazılım egsoz ile 215 - 230 hp civarında kullanan çok kişi var yurtdışında. O blower ile bunun üzerinde alınacak her beygirin birim maliyeti artacaktır. Ha ben yapıyo olsam kiti satıp bi M62 blower alır borulama yapar öne koyar intercooler ile kullanırdım, montaj zorluğu ve custom headers işi var ama hevesli bi ustayla çokta zor olmaz. Bu linkteki adamlar neler yapmış mesela.
İşin özü, o kadar harcadıktan sonra 300+Hp lerı zorlamak lazım bence, Precision SC6262 ya da GT35 ler değilde, makul boyutlu bi turboyla çok aşırı lag yaşamadan mutlu mesut olmakta var.
Gönlünüzce olsun.
Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
B16 manifold geldi ne yazıkki ancak manifolda benim için sulu soğutma yapmak problem değil, kendim halledebilirim.
Bu araç için çok geniş bir bütçe ayırdım doğrudur ama ben en güçlü aracı yapacağım iddiası ile yola çıkmadım öyle olsa turbolar +500hp ler peşinde koşardım. Bakın burada çok önemli bir nüans var! Kullanamayacağım güçleri ne yapayım? benim derdim bu saatten sonra rolling olamaz zaten, benim ihtiyacım altları dolu dolu ok gibi hızlanan yere yapışan ve frene dokunduğumda aniden durabilen konforlu ve güvenilir bir araç, Yani çok para harcamış ve sokağa atmış değilim. all motor yapmamda ki amacım basit, ileride herhangi bir bileşen nedeni ile sıkıntı yaşamamak hepsi bu.
Şu an oluşturduğum projenin motoru zaten turbo charger ı da destekler bir sorun olacağını sanmam ancak takıldığım nokta şu, amacım en fazla krankta 300 tekerde +250 hp alabilmek, bu nedenle turboyla ilgilenmedim, her an dolu bir araç istiyorum tabiri caizse "ok" gibi. Bu ataklığı için super charger tercih ettim.
13psi yaklaşık 0,9 bar yapar ki sanırım bu bileşenlerle 250whp civarı bir güç almam hayal değildir?
Abi mantıken düşününce sıkıştırman 9.8 e düşse dahi 10.2 den, egzantrik + kapak sana kesinlikle getiri sağlayacaktır.
Bence düşündüğün güçler hayal değil kesinlikle, ve fikrine katılıyorum kendi istediğin gibi kendi zevkini alabileceğin araba her zaman en güzeli, özellikle de Antalya çıkışındaki Korkuteli sapağına gelmeden U virajlar var ya, orası benim favori mekanım
Yürüyen aksamda ne değişiklikler düşünüyorsun ben bir de o yönden katılmak istedim olaya, biraz offtopic oluyor ama pm ile de söyleyebilirsin konuyu dağıtmamak adına![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)