zigzag Nickli Üyeden Alıntı
Konunun en başında da benzer açıklama yapılmış gerçi ama, aynı motorda(aynı volumetric efficiency ve aynı rpm'de), aynı basınçta, verimlilik sınırları içerisinde çalışan farklı büyüklükteki iki turbo da aynı gücü ürettirir.
Büyük turbo, volumetric efficiency'nin arttığı durumlarda küçüğe göre güç artışı sağlar; tabi ki tork pik ve max hp üst rpmlere taşınır.(detaylara burada girmeyeyim)
Motorun hava giriş-çıkış miktarı rpm ile birlikte yükselir.
Verdiğiniz cfm değerlerine bakarak, teorik olarak td04 16t ile 1.3 bar basıncın düşmeye başladığı rpm'de td04 19t halen 1.3 bar basmaya devam edecektir. Daha yüksek devirde daha fazla beygir elde edebilirsiniz. Tabi gerekli yazılım değişikliğini yapmak kaydıyla.
Yazılım yapılmazsa, önceki küçük turbonun nefesinin bittiği basınç kaybetmeye başladığı rpm/yük'ten itibaren fakirde kalabilir, avans vurabilir, motor kırılabilir.
Bence td04 ile 1.3 bar basınç pek güvenli ve verimli değil. Egt sensörünüz yoksa bir tane edinin. Türkiye'deki benzin *****, muhtemelen yüksek iat sebebiyle çok düşük avans ve yüksek egt değerlerinde çalışır. Yüksek rpm, yüksek vites ve yüksek hızlarda çok kısa süreler kalabilirsiniz. Turbo ve diğer bazı parçaların ömrü de kısalır. Etanol yakıt veya methanol injection varsa durum değişir tabi.
Hybrid turboların diğer turbolardan pek farkı yoktur. Ürünün kalitesine göre karşılığını alabilirsiniz.