Öncelikle selamlar herkese.
Çoktandır aklımda olan ve türlü gereksiz bahanelerle erteleyip durduğum soğuk hava girişini sonunda yapmaya karar verdim.
Gırgırına "İLK ATMOSFERİK TURBO" (!) gerçekte ise "HAVA YOLU" adını verdiğim projemin tüm tasarım, imalat ve montajını da kendim üstlendim.
Öncelikle yer kazanmak açısından aküyü bagaja taşıdım. Yaklaşık üç haftadır herhangi bir sıkıntı çıkarmadı.
Tasarım ve üretimin ardından montaj için aracı iki takoz üzerine çıkarmak yeterli oldu.
Sonuçlar bana göre şöyle:
Sağlamlık: Dört dörtlük. Ses, gıcırdama, tıkırtı vs. yok.
Görsellik: Boya işçiliğim biraz kötüymüşHem her şeyi kendim yapmak istediğim için, hem de daha fazla bekleyip zaman kaybetmek istemediğim için elektrostatik boyaya vermedim, fırça ile bir kat antipas ve üzerine yağlı boya şeklinde boyadım.
Verimlilik: Daha çok yol yapamadım ve şu anki yorumum fena olmadığı yönünde. Öyle çok mucizevi değil.. Yakıt değişmedi. Tepkilerinde rahatlama var. İvmelenme daha belirgin... Hiçbir işe yaramadı denmez tabi ama hedef turbo olunca cold air intake de bi yere kadar
Bu arada fotoğraflarda fazla görülemeyen bir kelebek sistemi var.
Kutunun sağ tarafına, basit bir menteşe mantığıyla yaptım. Gelen fazla havanın (örneğin aşırı hızlarda) basıncıyla açılıyor ve sürekli hava sirkülasyonu sağlıyor. Böylece içeri giren fazla hava kutuda birikmek/bekleyerek ısınmak yerine tahliye olacak ve kutuya sürekli soğuk hava beslenecek. Ayrıca araca karşı baskı da oluşmayacak. Durgun trafikte ise hava basıncı olmadığı için kapalı konumda duruyor. Böylece filtre sadece aşağıdaki soğuk havayı çekiyor.
Bu işe girmemin asıl nedeni daha fazla soğuk hava ve güçtü. Bunun yanında aracım gereğinden biraz fazla yakıyordu. Ama yanlış anlaşılma olmasın sakın, esas derdim gereksiz yakıt fazlalığı değil gereksiz güç kaybıydı.
Kıymetli yorum ve tavsiyelerinizi beklerim.