anladım turboyla cozuluo yanı hadıse :icon_tup:
Printable View
dizellerin draglarında dikkat ederseniz vites değişimleri çok kısa çok kısa zamanda 4. viteslere geliyorlar
odaktan garantili şekilde 330 liraya faturası ile birlikte aldım. ve komple gm :) sebebi ise bizim turbo serilerinde büyük indirime girdiler ve banada yüzde 30 indirimleri var :)
eski turboyuda aldım sakladım fakat burda sorduklarımızda yapanlar memnun değiliz dediler onun yerine sıfır büyük al dediler sonrada işin ipi koptu zaten. sıfır 800 lira büyütülmüşün peki elimdeki turbo ne kadar mal olur?
aldığın 330 tl lik turboyu getirirdin 50-100 tl ye büyütürdüm..
insan haber verir alırız 3-5 tane dimi..bencil herif..
tshirtlerim nerde bnm
abi sana ozamanda dedim turbo bu kadar diye sana inandıramadım ki hiç. ben bu aralar kampanya olaylarına takılıyorum bana haber veriyorlar şu parça indirime girdi diye bende o saniye kapıyorum hee eğer istersen sana alabilirim yine...
eskinin paletlerini gördüm hepsi yamulmuş istersen onu getireyim ona bi girelim sağlam bi şekilde :)
tshirtlerine gelince abi sana resmen yalvardım yapalım diye fakat hiç takmadın tamam tamam dedin fakat bu aralar beni o konuda biraz bekle sana çok şekil bişey yapıcam bu sefer ben zaman istiyorum çünkü mağazada tekim bi yere takılamıyorum
nasıl fındık kadar.benım araca (2002 megane 1.9dti ) motor yapılırken sokulmustu adam demıstı eskı tıp turbo buyuk turbosu..adam mı yanlıs bılgı verdı yoksa bundamı fark var ?
Yüksek sıkıştırmalı atmosferik dizeller 5000 devir çevirebilir ancak dizel motorları yanma karakteri yüzünden yüksek devirlere çıkması zor. sonuçta önce sıkıştırıp yakıt püskürtüp yakıtın yanmasını beklemeniz lazım ve bu görece uzun bir süreçtir.
bunun yanında uzun stroklu olmaları, daha dayanıklı yapısı yüzünden hareket eden parçaların ağırlıklarının fazla olması ve ufak turbolar da motorun az devir çevirmesi denkleminde sayılabilir.
Dizelde niye 5000 i geçmek gerekiyor ki?
En verimli kısım 2000-4000 arası işte, sonra naparsanız yapın tork direk iner aşağı
O kadar roll yaptım bi kere bile 45-4600 ü geçme gereği duymadım, hatta çoğu zaman 4200 lerde atıyorum bir sonraki vites için..
muayene istasyonlarında artık egzoz pulu verilecek sebebi ise katı olamyan araçlar geçmeyecek biliginize
o biraz arabayı tanımakla alakalı bi olay bana göre :)
mesela ananem evreşede oturur geliboluya giderken tepelerin üstünden geçersin, tepeye gelirken atıyorum araba solladım 110-120 5. viteste hızım, önde araba var tam tepede karşımı görmüyorum 90a düşüyorum 4 e alıyorum görüş açım düzeldiğinde tekrar çıkıp yapıştırıyorum 5 e alıyorum selamletle diyorum :)
sollama yaptığın yere, karşı şeritteki boşluk mesafesine aracın devrine göre ister küçült ister küçültme :)
edit: mesela babam korkutelindeki virajlarda 3-4. vites kullanır, 110-140 arasında girer çıkar 120 ye kadar 3 te (3ile 125 yapıyor D4D) sonrasında 4. vitestedir o kullanırken :D
Aynen katılıorm dizel araçlarda çok sık vites deistirmek gerektıgı için virajlı yollarda can skıyo bence araba tanımakla alakası yok. sert bi viraja girersin,viraja gırdıgın hızda tam 2-3 vites arasında kalıosun ama devir bandın uzun olsa aracı zorlayıp rahat rahat virajına girersin bide vitesle ugraşmazsın. Yapılabilse pist araçları için muthıs olur.
yok anlamadınız demek ısteıdıgımı sız =) bende oyle yokuslar oluo 5. vteste turbonun calıstıgı yerlere getırıp cıkıorum o ayrı benım bahsettıgım vıraj kulanımı ornegın onu yasadıgım bır vırajı ızah edeyım tam performans kulanıorum vıraja yaklasırken 4 vıtesteyım gırerken fren yapıp 3 yapıorum 3 3500 arasına gelıo hemen sora bır vırajda fren yapıorum 2 e dussem 4.000 oluo hemde zorluorum 3 le gıtsem 2 2500 arası gelıo oda garıp burda gene 3 le gıtmemın avantaj oldugu bellı ama her vırajda emın olamıosun dusmekmı kalmakmı sure kaybettırır.:)
pisttemi gazlıyoruz? bence o kadar da kaybettirmez ;) konya antalya yolunu mesela komple 4. vitesle geçiyorum kamyon vs olursa vites ufaltıyorum bitek, düzlüklerde de 5 e takıyorum :) hem kompresyonu kullanıyorum güvenli oluyo hemde ekonomi sağlamış oluyorum bu sayede :)
80km hızda mesela benim 3. viteste 3000 devir civarında oluyor aracım, yoluna göre 3 yada 4. viteste gidiyorum 4 te de 2300 devir civarında oluyor aynı hızda :)
yolun durumu virajın durumu önemli burda, anamur yolunda mesela eski benzinli corolla varken komple 3. vites kullanırdı babam 60-130 arası hızlar diyelim, dizelde de 3 ve 4 kullanıyor.
devir bandı kısa diyoruz da dizel için şanzıman oranlarımız uzun mesela benimkinin benzinlisi 1.6 vvti 2 ile 95 yapar 3 le 130, ben 2 ile 85 yapıyorum 3 le 125 çokta fark yok, o benden 1300 devir fazla çeviriyor.
edit: 2300 devrin altına düşmedikçe vites ufaltmaya gerek yok bence yokuş tırmanırken dizel bi arabada.
dizelde tork devrinin üstünde kaldığınız sürece aşırı yük yoksa vites düşürmeye gerek yok bence