1.4 fiesta 190a tıkanmadan çıkıyorsa harikaymış walla 1.6sı neler yapar allah bilir:)
Printable View
1.4 fiesta 190a tıkanmadan çıkıyorsa harikaymış walla 1.6sı neler yapar allah bilir:)
95 likerde DPF var. Birde kelebek var diye hatırlıyorum..
Motorun mekaniğinden bahsediyorsanız motorun mekaniği aynı. Ancak 90 lık motorla 110 luk motorların donanımlarında bir sürü farklılık var. Burada donanım dediğim şey cam kaldırma alarm falan değil. Motorun çevresindeki donanımlar. 110 luğun turbosunu alıp direk takamazsınız. Yerine uyar. O konuda hiçbir sorunda olmaz. Uymasa ne olacak 50 liraya manifolt satıyor hurdacılar alıp onu kullanırsınız ama VGT elektronik kontrollü. 90 lıklarda VGT yi kontrol edebilecek bir düzenek yok. Dolayısı ile ECU yu da değiştirmeniz gerekecektir. Onu değiştirseniz elektrik tesisatını değiştirmelisiniz. E alacağınız tesisatta sizin arabanızda kullanılmayan bir sürü alet edevat olacak. Onlarıda eklemelisiniz. 110 lukların intercoolerları daha büyük. Onu heryerden bulabilirsiniz. Valeo üretimi. Sprinterlarda bile o çıkıyor. Ama genede boru falna filan işi olacaktır. Hepsini yapsanız göstergeniz onunla uyumlu olabilecekmi mechul. Kısacası bi VGT için o kadar debelenmeye değmez. İllede yaptıracağım derseniz daha büyük bir turbo ama VGT olmayan daha büyük bir turbo ile uğraşın. Ama bunlara başlamadan önce bi 6 ileri vites kutusuda bulun.
Arabanızdaki orjinal turbonuz mitsubishi TD025. Aşağıda manifoltu ile beraber resmini ekliyorum. Galiba yenilerde Garrette kullanmaya başlamışlar ama ben hiç görmedim.
http://www.fordist.com/mertol/mondi/turbo/td025_1.jpg
Aşağıda resimde gözüken intercoolerlardan altta kalan 90 lıklardaki üstteki büyük ise 110 luklarda çıkan intercooler. Çıkışları bağlantı ayakları falan komple farklı. Aynı intercooler ın düz çıkışlı olanını Mercedes Sprinterlarda kullanıyorlar. Ama onunda parça fiyatı epey yüksektir herhalde.
http://www.mertol.com/araba/mondeo/SC/cooler1.jpg
BMW 123 d 204hp/1995 cc=102,25 hp/lt (biturbo)
Fiat/Lancia Delta 1910 cc JTD 187 hp=97,90hp/lt (Twin turbo)
BMW 335d -535d 286hp/2993cc=95,5 hp/lt (twin-turbo)
Saab 9-3 Sport Sedan 1.9 TTiD Vector 180 hp/ 1910 cc = 94,2408 hp /lt (Çift Turbo)
BMW 320d 184hp 92,2 hp/lt
Ayrıca yakında bmw 1.5 l 150 hp dizel motoru piyasaya sürecek.
Mazdanın sky d temiz dizelleri 5200 rpm de redlina girecek. vsvs
Bu sky motorların üst devirleri güzel torklarla doldurursak çok ciddi güçler alabiliriz.
merruse:
ilk olarak benima raçtaki intercooler diklemesine duruyor, ve intercoolerdan motora giden çıkışın üzerine tornacıdan delik deldirip nitro memesini oraya monte ettirdik. ayrıca bu çıkıştan gaz kelebeğine 15-20cm falan var ve alanlar çok daralmış ve aradaki boruda tel sargılı kauçuk. hani 1.si uzun intercooler değil, kalın intercooler tipi gerekli, 2.ayrıca aynı giriş çıkış uçlu olması gerekiyor çünkü bağlantı elemanlarını metalden boru yaptırsak alan çok dar montajda çok zorluk çekeriz. kauçukta zaten eğip büküp geçiriyorsun.
3. araçta şu anda çipte var yeni mehmet gazihandan yaptırdım, şuan için bir sorun yok gibi görünüyor ve bu araç için tatminkar gidiyor. inş ilerdede programdan kaynaklanan bir sorun olmaz. yani nosu açtığım takdirde 20-40hp arası güç koyduğunu zannediyorum araca. heralde bu güçlerden sonra turboyu büyütürsem bu araca büyük turbo +nos kaldırmaz gibi geliyor bana. şu anda basınca motorun bağırması arttı, nosuda bu gün deneyecem yeni programla. baktım eğer motor patlamak üzere daha fazla modifiye yapmayacam, turboyu büyütüp onun çilesini çekmektense nos daha ucuz daha kolay daha iyi ve her aracıma takabilirim. en önemlisi... nosun zevki turbodan daha fazla ....
şimdi yayda sipariş etmiştim yarın geliyor. aracın patiye kalacağını tahmin etmiştim. inş yaydan sonra biraz azalır. 1. viteste 3000 devirden sonra kendi kendine çok pati yapıyor, bu 106gtilara binenler varsa bilirler, aynı o tipte... :( belki lastikleri değiştirmem gerekli :( 2nin sonralrındada nerdeyse pati yapacak lastik kokusu çok geliyor. lastikler biraz daha eskidimi ordada patiye kalır araç.
efe: geçen bir polo denk geldi otobanda 1.6 lardan. daha önce benim araçla 195i geçememiştim. polo kaptırmış gidiyordu arkasından bastım. yetiştikten sonra arkasına rüzgarına geçtim o sırada 200e çıktı araç. heralde polo 185 falan yapıyordu o sırada. geçtikten sonra tekar 195e düştü ((, 1.5 85hplik megan ilede denedim bir kaç boy fark oldu. bunlarla çipsiz nossuz halimle denedim tabiki. anladığım kadarıyla bu araca şu anda bu şanzıman az. devir sona dayansa bile 205i geçemez.
bu sınıfta çok kişiye şaka yapacam gibi görünüyor ))
bu bir ara duymuştum yerli intercooler yapan firmalar var diye, acaba benim orjinal intercoolerı onlara versem giriş çıkışlarını söküp kalın bir intercoolera o giriş çıkışları monte edip bana verebilirlermi??
polo eğer 90hp ile daha 4000devirde 220 yapıyorsa, bu mantıkla çipli 106gti ıda geçer öyle değilmi?
pololar iyi gidiyor tamam ama fiestayla aralarında fabrika verisi sadece 0,2sn 0-100km için fark var. :S yani polonun hava filtresi hafif tıkalı olsun fiesta geçer anlamında bu. fiesta 1040kg heralde. polo 1200kg. polonun motor değilde şanzımanı daha başarılı bencede.
diğer araçta 2kişilerdi ve dediğim gibi arka rüzgarından destek aldım ve geçtim. kendine güvendi ve bastı arkadaş. basmayacaktı yaptığı hatayı anlamıştır :) ancak ben onu geçtikten sonra 3-4 boy fark attım sonra sabitlendi aramız. yani öle 200ü zor geçer gibi görünüyordu.
ben sizin standart polo ile 220 yaptığınız koşulları merak ettim doğrusu. hatta aynı şehirde olsaydık denemeye davet eder birde gözlerimle görmek isterdim :) ancak aynadan görme ihtimalide var ;)
valla helal olsun dediğim gibi polodaki şanzıman daha başarılı anladığım kadarıyla o ağırlıktaki arabayı öyle ötürebilmesi gayet iyi.
ancak benim aracı 180-190a kadar geçemeyeceğinizi garanti ederim ;) ondan sonra zaten benim araç daha gitmiyor orda da denemem biter zaten.
abicim bide bronz balata çaktırda aldığın güc boşa gitmesin :) orjinal baskı o güçleri kaldırırmı tartışılır ama kesin bildiğin için söylemiyorum tahmin yürütüyorum saygılar :)
120d ye binmiştim zamanında 172hp turbo dizel. yolda tutması zor araç s2k gibi. kimse kolay zannetmesin. 204hpyi tahmin edemiyorum heralde eğlence makinesi gbi bişeydir. ama bmwnin fiyat listesinde bile görnmüyor bilmiyorum alan kaç kişi vardır.
nazar değmesin diye kurşundan balata döktürmeyi düşünüyorum. onun dışında problem yok...
2,0 tdi golf dsg aracım var tamamen orjinal max hız 210 görüyor düzde dahada gitmiyor sorması ayıp olmasın polo 220 hayatta görmez göremez ha ibresi bozuktur tatmin eder