Proje Adı : araçta dokunmatik ekranlı internet
Proje Yapımcısı : özcan hasanoğlu
Yapılan Araç Marka / model / yıl : || Honda / typeR / 2002
Projenin Konumu: || iç kabin / göğüs
Kullanılan Malzemeler: || 1 adet tablet pc , 2 adet çakmak şarj cihazı, ses sistemi tesisatı
bu işi "en ucuza halletme" yolundan giderek anlatacağım.
piyasada ucuza alabileceğiniz tablet pc ler mevcut. bunların 3g yani simkart takılanları 2 kat daha pahalı. ben 285 tl ye sim kartsız 7" HD, wifi polypad w10 modelini aldım. android işletim sistemli ve 32gb a kadar hafıza kartı takılabiliyor. aynı zamanda flash bellekte. her tür video clip ve film formatlarını destekliyor ( flv,mp4 swf vs. ) dubledin lerdeki gibi youtubeden indirilen videoları convert etmenize gerek yok. aynı şekilde her tür müzik formatınıda destekliyor. aşağıdaki resimdeki gibi tabletimizi rahatlıkla oturtabiliyoruz.
daha sonra tabletimiz ve arabamızın göğüsüne uygun fındıktan ( zımpara ile kolay eğim verilebilmesi açısından ) yapılmış mdf ile marangozdan çerçevemizi yaptırıyoruz. burada önemli olan çerçeve göğüse tatlı oturcak ölçüde yapılmalı. çünkü astar ve boyadan sonra oluşan ölçü farkları göğüse girip çıkarken problem yaşatabilir. ve aynı şekilde arabanın göğüs açılarını tamamlayacak şekilde zımpara ile çerçeveye estetik verdirmek görünüm açısından şart.
çerçevemizin arkasına tabletimizin üzerinde kullanacağımız tuş vs. kablolar ( şarj kablosu,ses kablosu, usb çıkış kablosu ) için yuvalar yaptırıyoruz.
monteleme işlemi bittikten sonra gelelim elektrik probleminin çözümüne. örnek olarak benim aldığım tablet 5v 2000mA ile besleniyor. bunu tabletin 220v ile çalışan adaptörün üstündeki çıkış güçlerine bakarak görebilirsiniz. 5v 2000mA gibi çakmaktan çıkış veren usb çıkışlı şarj çihazları bulmak zor. bu yüzden 2adet iphone şarj cihazını (5v 1000mA) birleştirerek bu gücü alabiliriz. bunuda iki adaptörün girişteki artılarını artılara, eksilerinide eksilerine paralel aynı şekilde çıkıştaki artılarını artılara, eksilerini eksilere paralel bağlayarak ; 5v 1000mA + 5v 1000mA = 5v 2000mA gücü elde edebiliriz. paralel bağlantıda voltlar aynı kalır amperler toplanır. bu işlemi az bi elektrik bilgisi olanlar kolayca yapabilir. yada bir elektrikçinize yaptırabilirsiniz.
satış linki : iPhone iPod GPS MP3 MP4 TELEFON ARAÇ ÇAKMAK USB ŞARJI
bu işlem bittikten sonra 2 adet usb şarj çıkışısını tek usbye çevirebilmek için; bir ucu 2 tane erkek usb diğer ucu 1 tane dişi usb kablosuna ihtiyacımız olacak. bunu piyasada bulmak zor. bu yüzden 2 tane usb uzatma kablosunu kesip kendimiz yapıcaz. usb uzatma kablosunda kırmızı renk artı, siyah renk eksidir. diğer renklere ihtiyacımız yok. artı eksileri dişi ucunda resimdeki gibidir.
son olarak çakmaklığın arka tarafına adaptörlerin artı ve eksilerini monte ederek şarj olayını bitirmiş oluyoruz. tabletimizin seçeneklerinden şarj konumunda uyku moduna geçme seçeneğini aktif ediyoruz. çakmaklığımızda kontak açık şartlı ise; kontak kapandığında elektriği kesmiş oluruz ancak tableti el ile uyku moduna almamız gerekiyor. tekrar kontak açtığımızda ise elektriği gören tablet kendiğinden uyku modundan çıkıp tekrar açılmaya başlar.
şimdi sıra internet olayımızı çözmede. bunun için wifi özelliği olan bir symbian ceptelefonuna ihtiyacımız var. örnek olarak 5800 vb. cep telefonumuza joikuspot ( joikospot ) programını kurmamız gerek. bu program ile bilgiler internette mevcut. kendisi cep telin wifi yayın alma özelliğini hotspot olarak wifi yayın yapmasını sağlıyor. bu sayede cep telimizdeki internet paketimizi wifi yayını yaparak tabletmiz ilede bu yayına wifi üzerinden bağlanarak internete girmiş oluruz. ancak aynı şekilde tabletimizede hotspot wlan yayınlarını algılayabilmesi için zt-180 adhoc ( Android Ad Hoc Sorunu Çözümü ) programını kurmamız gerekiyor. ancak bu programı tabletimize kurabilmemiz için ( sadece anroid işletim sistemli tabletler için ki windows tabanlı tabletler çok pahalı) z4root programı kurmamız gerekiyor. verdiğim linkte zaten bu iki program için bilgiler mevcut. googlede zaten bu program isimlerini yazarak daha fazla bilgi bulabilirsiniz. eğer wifi özellikli android işletim sistemli bir cep teliniz varsa bunların hiç birine gerek yok. kablosuz ağlar menüsünden hodspot seçeneğini aktif edip yine aynı şekilde kablosuz ağ ismi ve şifresi vererek bu adımı geçebilirsiniz. örnek olarak htc modelleri.
ve böylece tabletimizi internete bağlamış olduk. cep telinizdeki internet paketinizin hızına bağlı kalaraktan android markette ve googlede bir çok apk uygulamarı indirip tabletinizde kullanabilirsiniz. bunlara en güzel örnek olarak canlı tv, canlı internet radyoları, canlı filmler vs. bir çok özelliği kullanabilirsiniz. 3g nin çektiği her yerde tv kanallarını çok rahatlıkla arabanızda izleyebilirsiniz. bütün bu işleri yaparken cep telinizi araç şarj cihazı ile şarjda tutmayıda unutmayın internet keyfiniz yarıda kesilmesinve bir başka güzellik benim kullandığım 45 tl lik 5gb kotalı internet paketi. bu sayede aynı cep telimle evimdeki laptopla wlan üzerinden internete giriyorum. yani tek fatura ile hem evde hem arabada internet...
şimdi sırada tabletimiz ile ses sistemimizi birleştirmek var. bu iş için ben pionnerın ekolayzırını kullandım. isteyen direk anfiyede girebilir tabiki. ama tüm ses kanallarını almak açısından eko güzel. bunun için kullanmamız gereken kablo; bir ucu tabletmizin kulaklık çıkışına gircek olan stereo kulaklık çıkış jackı, diğer ucu iki adet anfi çıkış jackı.
son olarak tablet üzerinde bulunan kabloların başlıklarını ilk resimdeki gibi soyup inceltmek çerçevenin sağlı oturması açısından sizin aracınızda da gerekebilir.
bitmiş halinin resmini çekmeyi unuttum en kısa sürede eklerim. uzun bir hikaye ama sonucunda çok kullanışlı ve kaliteli ses ve hd görüntü acısından süper birşey.