hıc bır sey fark etmıyorsa ecu 1.ust olu noktayı nasıl goruyor krank sensor tekerınde bos diş olması lazım o zaman.eger oyleyse bu adamlar cam sensorunu nıye koysun cok ılgınc.
Printable View
Metronic 1,7 doğru bu beyin var arabada...
her ne kadar oskiloskop olmasada gittiğim ustada adam bilgisayarından girdi benim aracın elektrik tesisatı şemasını buldu ve burdan sensörün bağlantılarına yoluna vs baktı.. yani bu sensör bütün m42 motorlarda var...
bu hata kontrol sistemi dediğiniz gibi sokete led takılarak olabilir bunu duymamıştım ama 4.4.2.1. gibi bi sistem bu beyinlerde var.. kontağı açıyosunuz bir süre bekleyip gaza tam ama 2 saniye gibi basıp çekmek süretiyle arıza lambasının yanma aralıklarından kodu çıkarabiliyosun.. bu sistemi biliyorum ama ben yapmaya çalıştığımda beceremedim...
bu sensörün araç üzerinde olup da bi işe yaramıyor olması veya etkin olmaması çok uzak bi ihtimal olarak geliyor açıkcası...
ona getirilen açıklama şu şekilde: bazı egzantrik sensörü hatalarında ilk seferde araç hata veriyor ve sonrasında yine çalışıyor ancak kullandığı değerler daha önce 10 birim geriye giderek sensör çalışıyorken ki kaydettiği verileri kullanıyor böylece arac belli oranda yürüyo.. üreticiler bu duruma sensör bozulduktan sonra ne kadar gidebilme izni verdiyse o kadar araç gidiyr ve bu süre sonunda hiç çalışmaz oluyor araba.... ya da bu değerlerle araç mutlu mesut araç sahibi deli olarak yürümeye devam ediyor...
gönderdiğiniz pineout şemasını inceledim gözüme çarpan bişey: ABS ile ilgili hiçbişey yok mesela 1.7 şemasında ama ben de ABS var.. yani farklılıklar olabilir zannımca....
motronik beyinli araçlarda hata kodu öğrenme:
(sadece hata kod ışığı olan versiyonlar için)
vitesi boşa al
kontağı aç (motoru çalıştırma)
5 kere tam gaz yap, bırak
birkaç saniye sonra led yanıp sönecek, ardından kodu gösterir şekilde yanıp sönecek
hata kodu 4 ana bölümden oluşuyor
mesela 1211
1 kere yanıp sönecek biraz bekleyecek
sonra 2 kere yanıp sönecek biraz bekleyecek
1 kere yanıp sönecek biraz bekleyecek
1 kere yanıp sönecek
tık - tıktık - tık - tık (gibi)
çok işe yarar cevaplar beklemeyin
1444 hata yok demek oluyor.
Motronic Fault Codes - E30 Zone Wiki
Yeni konu acacaktim ama burdan sorayim.Benzer sorunu bn de yasiyorum, camshaft position sensor arizasi veriyor intermttent diyor. O zmn araba su an kendini rotara cekmis durumda dogru mudur? Arac allroad 2.7 tt yaptirmayi dusunmuyorum kisa donemde, sakincalari nedir?
E30 check engine light stomp test - YouTube
yapmaya çalıştığımız şey bu videodakinin aynısı da neyse...
Asıl konuya gelelim :D egzantrik mil sensörü olmadan da araba aynı şu anki performansında... acep niye ola ki???
bırde sen gazlayınca duzelıyo yuksek devırler ıyı falan demıssın.burdan ben ecu close loop dayken problem oldugu kanısına varıyorum buda ılk once oksıjen sensorunu kontrol etmelısın anlamına gelır ama sen degıstı dıyorsun.oksıjen sensoru orjınallıyle mı degıstı ?
10 birim geriye olayını bende sordum nedir die.. biz eğitimdeyken bize böyle söylediler bizde sorduk eğitimi verenler de kesin bişey diyemedi bize dedi usta.. ama bi gerçek varki o da beyinin işlevini devam ettirmek için bi zamanlar kaydettiği sensör değeri die düşünüyorum ve ya böyle bi hata da kendisine verilen standart bi değer vardır onla yürüyodur..
o2 sensörü orjinali ile değişti bosch marka 200 lira verdim :D
egzantrik sensörünü araştırdım bosch servis kanalıyla gelmemiş TR ye.. bmw cilere bak dediler dün geç saatte bmw ciye bakamadım... ama almadan önce kesin ondan olduğundan emin olmak istiyorum...
Benim bütün bunlardan çıkardığım sonuç: araç egzantrik sensörü işlevini yerine getirmediği için enjektörlerden gelen yakıtı doğru oranda ateşleme yapmıyo ve aracın seri olma durumu onun için yok... standart bi ateşleme yapıyo aracın üst devirlere ulaşması da bu durumda geç oluyo.. onun haricinde devir yükselince zaten arabada ateşleme ve püskürtülen yakıt da artttığı için araba yukarı devirlerde daha iyi gidiyo... ama alınması gereken gerçek performans ve gerçek yakıt değerlerinden çok uzak..
cloose loop nedir bu arada????
ecu bellı bır tps (kelebek açısı) devir ve load(emmedekı basınc degerı dıyelım) dan sora chıpındekı yazılı avans ve puskurtme harıtasını uygular buna open loop denır.close loop ıse bunlardan oncekı (sakin kullanım dıyelım) yıne kendı harıtasını kullanır ama oksıjen sensorunden gelen verılere gore duzeltme yaparak afr yı 14.7 lerde tutmaya calısır bunada close loop denır.
oksıjen sensorunu su yuzden sordum.seneler once fıslerı aynı dıye bı aracımda ladanın o2 sensorunu kullanmıstım sadce uzerındekı parca numarasında bır ıkı rakam farkı vardı dneyım dedım ucuz dıye. fakat araba gıtmıyordu sora paraya kıyıp servısten orjınalnı aldım duzeldı fakat merak edıp olcmustum ıkısınıde ayrı ayrı o zman gordumkı sensorun ıkısıde bosch oldugu halde ladanın sensorun response tıme ı cok yavas orjınal sensore gore.hassas degıl yani.
osıloskopu kullanmayı bılende olması lazım.eger bulursan cam ve crankı aynı anda baglat aynı ekranda gor yani.
bulursam inşallah :D
ama bü defa sensörlerin çalışıp çalışmadığını bile anlayan birini bulamadım ki bu ikisini aynı anda bağlayıp ikisinin senkronunu anlayacak birinin alnında öpmek lazım :D
http://img714.imageshack.us/img714/8...distsigor1.jpg
Uploaded with ImageShack.us
bak mesela bu resımde hondanın sıstemının sınyalerı gorunuyor.
en usttekı 1.sılındır ust olu nokta sınyalı 360 derece bır pulse verıyor
ortadakı egzantrık sensor sınyalı 1.2.3.4.sılındırlerın ust olu noktalarını gosterıyor.360 derede 4 pulse verır boylece ecu her sılındır sırasını bılıp sequentıal atesleme puskurtme yapabılıyor
en alltakıde krank sensoru hondada 24 dıs kasnak vardır 360 derecede 24 pulse verır.
bu hondanın sıstemı senınkınde farklıdır olabılır.
bazı arabalarda karbıratorlu motosıkletlerde sadec krank sensor olur fakat onunda sılındırın pozısyonunu ecunun anlaması ıcın krank tekerınde bos dis vardır sensor bos dıste farklı bı pulse gonderınce ecu sılındır pozısyonunu anlar ve sıralamayı yenıden yapar. bu kadar ısın ıcıne gırmısken resımlı bı ornek olsun :)
ve olay yavaş yavaş çözülüyo.. çalıştığım üniversitede elektrik elektronik mühendisliğinde bi öğretim görevlisi arkadaş Allah tan bi mani çıkmazsa pazartesi osiloskop la sensörlerin ikisini birden takıp ölçecek... grafiğe bakacaz bakalım... yani onu da buldum sonunda :D
bu sorunun cevabı gelmedi hala: sensörün fişi bile çekik iken araçta hiç bi değişiklik olmadığına göre bu sıkıntıyı çözünce ciddi bi değişiklik olacak mı çekiş anlamında benim arabamda...? yoksa orjinal alıp taksam bile bişey değişmeyecek mi??
yada bi başka soru: araç şu an safe mode da çalışıyo ise ben sensörün yenisini takar takmaz kendisi çıkacak mı bu safe mode 'dan????
bu arada ecu bu numarası da üzerinde yazıyo...
http://i42.tinypic.com/33ypbgi.jpg
bu sorunun cevabını dha once basına gelmıs ve sorunu cozmus bırı cevaplayabılır.cok ovunen servısler bıle bole hayalet problemlerı cozemeyebılıyorlar yanı bazen teorıde olması gereken seyler olmuyo bı sekılde baska yerlerden cıkıyo sonunda problem. belkide senın problemının crank a veya cam la hıc alakası olmayabılır .hatta onarla ugrasırken baska yerlerede zarar verenler bende dahıl oluyo.
safe moddan resetlemeden veya sılmeden veya akuyu cıkartıp takmadan sılıncenı sanmıyorum.uzmanlık alanı bmw olanlar daha ıy bılır
Çok yeni ve olumlu bi gelişme daha oldu..
arkadaşlar bugün benim sanayideki arkadaşımla beraberdik ve geçen o elektrikçi ustaya gittiğimizde ben arabanın içindeydim onlar da sensöre bakıyodu.. ben bi şeyi yanlış anlamışım.. sensöre gelen üç uçta da hiç ceyran gelmiyomuş yani hepsi de çalışırken de eksiymiş... ve elektrikçi usta dışardan hariri bi yerden artı vermiş sensöre önve olmamış sonra yerlerini değiştirmiş ve sensör okumuş bi ara sonra gene gitmiş...
yani aslında benim sensöre giden kablolardan ceyran gelmiyo sensöre birinci sorun bu...
ikinci sorun da inşallah o usta ceyranı verince sensörü yakmamıştır..
şimdi pazar günü tesisatı kontrol edecez bizim arkadaşla ama bana Bosch DME 0-261-200-175 Software version 1.7 (US details) in pin outları lazım.. wiring ya da.. bu konuda kim yardımcı olabilir...??
bende bu var, onda da pinout lar yok ama başka işe yarar sonra
BMW TIS Online Repair Manuals
internetten bi e30 repair manual buldum Maxi.. bi de sebib daha önce göndermiş olduğun e30cone linkinden çıktı aldım karşılaştırdım çok küçük farklılıklar var... artık kontrol ederken bakacam..
şöyle bişey var: egzantrikle ilgili bi giriş var 16. pin "Cylindir ID sensor" diye geçen egzantrik mil sensörü olması lazım bi kaç yerde daha karşılaştım repair manual i araştırırken.. sorun şu bu sadece "input" yanlış yarumlamıyorsam gelen sinyal girişi... bu sensöre gelen artı ve eksi girişleri başka bi şeyle ortak olabilir mi??
bide hava akışmetreden aldığım 5 voltluk akımı sensöre verirsem eksi ile birlikte -şayet sinyal kablosunda bi kopukluk yoksa- sensörü çalıştırır sinyal alırım sanırım böyle bi denesem ne dersiniz sonuç nasıl olur???
44. pin de cylindir ID input muş yeni fark ettim ama hala bi ground veya output yok.. ikisi de input kafam karıştı bi yorum getiren olursa çok mutlu olacam...
Camshaft Sensor (Hall Effect) Waveform Notes
The camshaft sensor is sometimes referred to as the Cylinder Identification (CID) sensor and is used as a reference to time the sequential fuel injection. The signal waveform can be either a permanent magnetic sine wave or in this particular case a digital square wave.
The Electronic Control Module (ECM) needs to see the signal when the engine is started for its reference; if absent, it can put the ECM into 'limp-home'.
The characteristics of a good Hall effect waveform is clean, sharp switching and as with all other Hall units has 3 electrical connections.
Alıntıdır:
eğer yoksa ecu limp-home mode a geçer diyo yani acil durum modu arkadaşlar.... her bi taş yerine oturuyo.. yihuuuuu.. az kaldı :D
öbürüde bu sanırım :D pin 74 = Crankshaft Speed signal TD
linki bi daha verelim : ECU Pinouts - E30 Zone Wiki
ya siz niye bu kadar sensöre artı veya şase vermeye meraklısınız ? :)
her sensörde şase olmalımı?
o sensörde 2 tane uç var ya işte onların ikiside canlı, yani ikiside sinyal
ölçerken iki uç arasını ölçeceksiniz
(o sensör için öyle)
daha öncede söyledim dışındaki şase örgü, koruma için parazit almasın diye kullanılıyor
sinyale bir etkisi olmaz (shield)
16 ve 44 numaralı uçlara CID yani cylinder ID sensör demiş
aynı olmasa bile çok benzer mantıkta kullanılan bir sensör
acaba uçlar bu pinleremi gidiyor ?
birde 74 numaralı uç var ona baktınızmı ?
önce kontrol etmeniz lazım
sensörün uçları ecu da hangi pinlere gidiyor
kafanıza göre +12 volt verip durmayın sağa sola
beyinler öyle bozuluyor işte
+12 değil yaa :D akışmetreden alıyım dedim onun ki de 5 volt :D
o shield olayını çok iyi anladım da ben soketten vermeyi düşünüyorum kesip açtığım yerden diğil....
bu durumda bu girişleri de sensörün şeması var ya sol taraf 0-5 v sinyal orta eksi (shield) sağ taraf da normal 5 volt girişi olarak düşünüyorum..
ve veee :D bu sensör beyine bağlı iken değil fişini çıkarıp girişleri verip sinyal alırsam sonra ecu ya bağlamayı düşünüyodum :D kandimce sağlam gidiyom yani garanti alarak :D :D
ama tabi bu 16-44 ve 74 numaralı pinleri zaten kontrol edcem onlarda bi sıkıntı olmasa zaten sensör takılmadan önceki sokete elektrik gelir... :D
magnetıc sensorun dısardan beslemesı olmaz 12v veya 5v beyını bozacaksınız.
ALLAH bilir.insallh bisey olmaz. oyle denerken ben 500 usdlik cihazi bozdum. cok riskli elektronik uzerinde denemeler.
denemez olsun usta işte.. inşallah bozmamıştır... zaten adam kabutun altından kafasını kaldırırken önce buna beyinden bakacaz kablolarına sonra da orjinalini alacaz amma orjinali olacak dediydi.. belki de o da anladı sensörün başına gelenleri ondan böyle dedi.. ama sensörün iç yapısına göre bazen bişey olmayada biliyomuş.. inşallah olmamıştır yoksa hem zor buluuyo hem bi dünya para...
eğer E30 unuzun kontağı açıp 5 kere hızlı hızlı basarak arıza kodunu aldıktan sonra bu kodu nasıl sileceğinizi öğrenmek istiyosanız :D kod bittikten sonra gaza sonuna kadar tek seferde 10 saniye kadar basılı tutmanız yeterli olacaktır...
:D insan neler neler öğreniyo... m42club.com sağolsun... :D
sona doğru gelirken bi adım daha.. bu gün gittim ve tesisatı kontrol ettik... beyini söktük kablolarını kanotrol ettik.. 16 ve 44 dü sanırım pinler onlarda bi sıkıntı yok... üçüncü pin ise şade diye düşünüyoruz çünkü birden fazla pin ile bağlantısı var.. yani tesisatta bi şey çıkmadı..
parçacıya gittim sensörü alalım die parçacıda bu sensör yok.. ankarayı aradı imaj bmw sanırım orda da yok.. sadece bosch üretmiş sonra bi arkadaş vardı 3.18is i olan onun yanına gittik sensörünü deneyelim die.. kendisi yurt dışından getirtmişyedek varmış.. iyi şanslıyız yani :D aldık taktık parça numarası aynı... aracın çekişinde beklediğim anlamda olmasa da biraz daha fark etti.. özellikle benzindeyken daha belli ediyo fark...
pazartesi günü elimdeki iki sensörü de osiloskopa bağlayacaz.. bakalım ne olacak...
ama bu sensör de sıfır değil çıkma sonuçta.. aceba tam ölçmeme gibi bi durum söz konusu olabilir mi ki arkadaşlar???
birde beyin de arıza kodu duruyo hala.. bu durum çekişe etki eder mi hala safe mode 'da olma durumu var mı aceba??
arıza kodu neydi ?
arıza Lambasının yanışını agöre 1234 yani krank olması lazım...