User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
25 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Motorun çevirebileceği maksimum devir neye göre belirlenir?

edemirbas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Motorun çevirebileceği maksimum devir neye göre belirlenir?

Motorun çevirebileceği maksimum devir en zayıf parçaya göre belirleniyor, peki bu en zayıf parçanın maksümum deviri nasıl ve neye göre hesaplanıyor? Sürtünme sonucu ulaşacağı ısıya göremi, devir çevirdikte binen yükten/oluşan merkezkaç kuvvetine dayanımındanmı yoksa motorun dayanabileceği maksimum sıcaklığa göremi belirleniyor maksimum devir?

Merthan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Piston yapısı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
    Örneğin dizel motorun piston kolları benzinli motora göre çalışma prensibine göre daha büyük bu yüzden az devir çeviriyor. Yanlışım varsa teknik bilgisi olan arkadaşlar düzeltsin lütfen
    SUBARU TECNICA INTERNATIONAL

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Merthan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Piston yapısı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
    Örneğin dizel motorun piston kolları benzinli motora göre çalışma prensibine göre daha büyük bu yüzden az devir çeviriyor. Yanlışım varsa teknik bilgisi olan arkadaşlar düzeltsin lütfen
    bore stroke oranları, bunları tamamen unutmuştum. Ana etmen bu sanırım devir çevirmede?

Peki normalde 6k devir çevirebilen bir makina nasıl 8-9k devirlere çıkartılabiliyor? Sonuçta kol uzunluğu değişmiyor. Piston kol falan değişip daha hafif ve dayanıklı forged malzeme yüzündenmi daha rahat ve sağlıklı devir dönebiliyorlar?

GTTD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Motorun çevirebileceği maksimum deviri belirleyen faktör, pistonun ve buna bağlı kol un yaşadığı ani ivme ile( inip çıkmadan kaynaklı), kendi ağırlığının çarpımının, malzeme dayanımına göre olan durumudur. Bu sınıra göre redline belirlenir ve yatak dayanımıda buna göre seçilir. Yani ana belirleyici faktör piston ve kolun ağırlığı geometrisi ve malzemesidir
    Motor ömrü açısından güvenlik faktörü ile çarpılarak redline gerçek değerinden daha düşük seçilir.

Genelde yatakların dayanımı daha az seçilir bunun sebebi ise, aşırı devir çevirme durumunda, aracın önce kol çıkarması tehlike yaratacağından dolayı istenmez. yatak sarması daha güvenli bir durumdur. O yüzden önce yataklar sıkıntı çıkarır

Diğer etkileyen faktörler ise stroke uzunluğu, motor hacmi, motorda kullanılan malzeme ve bunların ağırlığı ve dengesi denilebilir.

Subap düzeneğini yapmak ise daha çok devire dayanıklı olduğundan, sınırlayıcı faktör değildir.

Tabiki benim yazdıklarım bir aracın tasarımında geçerli faktörler, sonradan modifiye için geçerli faktörler benzer olmakla birlikte daha bu konuda bilgili arkadaşlar daha doğru şeyler söyleyeceklerdir

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı edemirbas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bore stroke oranları, bunları tamamen unutmuştum. Ana etmen bu sanırım devir çevirmede?

Peki normalde 6k devir çevirebilen bir makina nasıl 8-9k devirlere çıkartılabiliyor? Sonuçta kol uzunluğu değişmiyor. Piston kol falan değişip daha hafif ve dayanıklı forged malzeme yüzündenmi daha rahat ve sağlıklı devir dönebiliyorlar?
    Normalde 6k çeviren bi motor 9k çevirmesi için ciddi forget lazım.
    Aslında hangi devirde maksimum torku verdiğide önemli.
    Mesela STi motorunda 6k dan sonra kırmızı ışık yanıyor devir tamam diye.
    Megane Rs te de var bu sistem. Forged motorlarda bu yoksa shift light takılıyor.
    Konu çok faydalı bi konu,mutlaka iyi bilen arkadaşlar bu konuyu şenlendiricektir takipteyim...

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı GTTD Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Motorun çevirebileceği maksimum deviri belirleyen faktör, pistonun ve buna bağlı kol un yaşadığı ani ivme ile( inip çıkmadan kaynaklı), kendi ağırlığının çarpımının, malzeme dayanımına göre olan durumudur. Bu sınıra göre redline belirlenir ve yatak dayanımıda buna göre seçilir. Yani ana belirleyici faktör piston ve kolun ağırlığı geometrisi ve malzemesidir
    Motor ömrü açısından güvenlik faktörü ile çarpılarak redline gerçek değerinden daha düşük seçilir.

Genelde yatakların dayanımı daha az seçilir bunun sebebi ise, aşırı devir çevirme durumunda, aracın önce kol çıkarması tehlike yaratacağından dolayı istenmez. yatak sarması daha güvenli bir durumdur. O yüzden önce yataklar sıkıntı çıkarır

Diğer etkileyen faktörler ise stroke uzunluğu, motor hacmi, motorda kullanılan malzeme ve bunların ağırlığı ve dengesi denilebilir.

Subap düzeneğini yapmak ise daha çok devire dayanıklı olduğundan, sınırlayıcı faktör değildir.

Tabiki benim yazdıklarım bir aracın tasarımında geçerli faktörler, sonradan modifiye için geçerli faktörler benzer olmakla birlikte daha bu konuda bilgili arkadaşlar daha doğru şeyler söyleyeceklerdir

Çok teşekkür ediyorum, pistonun geometrisinden kastınız tepe şekli sanırım? Tepe şeklinin ne işe yaradığını merak ediyordum bir taşla iki kuş vurduk

Normalde 6k çeviren bi motor 9k çevirmesi için ciddi forget lazım.
    Aslında hangi devirde maksimum torku verdiğide önemli.
    Mesela STi motorunda 6k dan sonra kırmızı ışık yanıyor devir tamam diye.
    Megane Rs te de var bu sistem. Forged motorlarda bu yoksa shift light takılıyor.
    Konu çok faydalı bi konu,mutlaka iyi bilen arkadaşlar bu konuyu şenlendiricektir takipteyim...

Örnek vermiştim zaten, 6k'dan 9k ciddi modifiye gerektirdiğinin bende farkındayım
    Maksimum torkun alınacağı değerler piston kolu uzatılıp stroke değeri kısaltılarak yükseğe çekilebilir diye düşünüyorum. Ama bu işlem güçten düşürebilir piston çapı değişmediği için.

Şu ana kadar anladıklarım şunlar:

*Pistonun daha yüksek devir çevirebilmesi için malzeme, kol uzunluğu ve stroke değerleri önemli. Stroke ne kadar artarsa çevirilebilecek devir o kadar artar fakat piston çapı aynı kaldığı, stroke değeri azaldığı için alt devirlerde güç kaybı yaşanır.

*Stroke azaltılırsa eğer piston çapının büyümesi gerekiyor güç kaybını dengede tutmak için, yanlışmıyım? Yoksa güç zaten yüksek devirlerde gelecek, ama genel olarak güç arttırımı için piston çapıyla oynamak gerekiyor?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Motor devri krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır yani Güç = Kuvvet x Hız ya da Güç = Tork x Açısal Hız göre ayarlanır
    AHM PERFORMANCE

Piston Garage...

coder - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Merhaba,
    yüksek devir çevirmek her zaman yüksek güç anlamına gelmeyecektir elbet. Motor içi parçaları güvenlik için dayanıklılığını arttırdıktan sonra çok faktör vardır devir çevirebilmek için.

* En önemli unsurlardan biri motor içi parçaları ne kadar güvenli hale getirsek getirelim yüksek devirde ihtiyacını karşılayacak yağlama yapacak mı? Anlık yağ kesintileri motorun yatak sarmasına neden olabilir.

* Tamam motor içimiz forged ancak ateşlememiz buna uygun mu? Ateşleme yetişecek mi? Eğer ateşleme gecikirse kol bile çıkartabilirsiniz bunlar önemli unsurlar bunlarıda göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Yani sadece motor içi olarak düşünmeyin çevre birimlerini de düşünmek zorundasınız.

Teşekkürler.
    RESPECT YOUR ELDERS

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 41nv313 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Motor devri krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır yani Güç = Kuvvet x Hız ya da Güç = Tork x Açısal Hız göre ayarlanır
    Bilgi için teşekkürler fakat ben yapılabilecek maksimum devirin neye göre belirlendiğini merak ediyorum

GTTD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çok teşekkür ediyorum, pistonun geometrisinden kastınız tepe şekli sanırım? Tepe şeklinin ne işe yaradığını merak ediyordum bir taşla iki kuş vurduk
    Geometri derken çapı, etek uzunluğu bütün değerler yani tepe şeklininde tabi bi miktar etkisi vardır ama, tepe şeklinin esas etkisi sıkıştırma oranını değiştirmektir. Yüksek sıkıştırma oranı için genelde tepeli piston kullanılır

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Örnek vermiştim zaten, 6k'dan 9k ciddi modifiye gerektirdiğinin bende farkındayım
    Maksimum torkun alınacağı değerler piston kolu uzatılıp stroke değeri kısaltılarak yükseğe çekilebilir diye düşünüyorum. Ama bu işlem güçten düşürebilir piston çapı değişmediği için.
    Şu ana kadar anladıklarım şunlar:
    *Pistonun daha yüksek devir çevirebilmesi için malzeme, kol uzunluğu ve stroke değerleri önemli. Stroke ne kadar artarsa çevirilebilecek devir o kadar artar fakat piston çapı aynı kaldığı, stroke değeri azaldığı için alt devirlerde güç kaybı yaşanır.
    *Stroke azaltılırsa eğer piston çapının büyümesi gerekiyor güç kaybını dengede tutmak için, yanlışmıyım? Yoksa güç zaten yüksek devirlerde gelecek, ama genel olarak güç arttırımı için piston çapıyla oynamak gerekiyor?
    Forged motorlarda piston ve piston kolu daha dayanıklı olsun diye değiştiriliyor bunu biliyorum. Ama cc ile alakası var mı bilmiyorum.
    2.0 Vtec motor 9k çevirebilirken 2.5 boxer motorda sadece bir miktar kuvvet almak için pistonların ve kolların değişmesi gerekiyor.
    Şimdi mantık olarak pistonun küçülmesi demek aynı turda patlamanın daha fazla olması demek yani daha fazla güç daha fazla devir,ama bunun yanında mutlaka değişecek başka şeylerde vardır.
    Mesela enjektörler,daha fazla yakıt daha fazla patlama vs vs.
    Ama bence fazla devirle maksimum gücü almaktansa daha az devirle maksimum gücü almak daha sağlıklı gibi geliyor.
    Yüzlerce forged motor yapan Cupra,Sti,Evo,Typer sahibi abilerimiz var mutlaka yazarlar.

CRUEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dostum zaten olabilecekler olması gerekenler yazılmış. bu limitte kıçının güvendiği devire kadardır

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Forged motorlarda piston ve piston kolu daha dayanıklı olsun diye değiştiriliyor bunu biliyorum. Ama cc ile alakası var mı bilmiyorum.
    2.0 Vtec motor 9k çevirebilirken 2.5 boxer motorda sadece bir miktar kuvvet almak için pistonların ve kolların değişmesi gerekiyor.
    Şimdi mantık olarak pistonun küçülmesi demek aynı turda patlamanın daha fazla olması demek yani daha fazla güç daha fazla devir,ama bunun yanında mutlaka değişecek başka şeylerde vardır.
    Ama bence fazla devirle maksimum gücü almaktansa daha az devirle maksimum gücü almak daha sağlıklı gibi geliyor.
    Yüzlerce forged motor yapan Cupra,Sti,Evo,Typer sahibi abilerimiz var mutlaka yazarlar.
    Bahsetmek istediğim konu bu zaten sadece motor içini değiştirmek yetmıyor çevre birimlerini ateşleme, soğutma, yağlama bunlarında upgrade edilmesi gerekiyor.

Verdiğiniz örnek (boxer motor vs k20 motor) biraz alakasız oldu sebebi şu şekilde;

Devir çevirme faktöründe bloğun üretim şekline kadar etkiler yani işte forged motor şu bu yine de devir çeviremiyorum diyebilirsiniz bir kaç örnek ile özetleyelim;

4AFE engine (toyota corolla motoru)
    4AGE engine (toyota corolla ae86 motoru)

Bloklar aynı ancak 4AGE 9500 çevirirken 4AFE 6800 çeviriyor.

4AFE bloğuna 4AGE kapağı takıldığında 9500 çevrilemiyor blok aynı olmasına rağmen neden? Çünkü üretim şekli.

Honda motorundan örnek verelim;

Yanlış hatırlamıyorsam b18a2 Honda integra motoru;

b16a2 kapak direk oturuyor ama yine devir çeviremiyor çünkü blok üretimi desteklemiyor.

Yani bir çok faktör var bu konu ile ilgili yağlamadan, sürtünme kuvvetine kadar. Internal parcaların hafifliğinden 20cc hacime kadar fark var.

Teşekkürler.
    RESPECT YOUR ELDERS

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mesela enjektörler,daha fazla yakıt daha fazla patlama vs vs.

Daha az devirle maksimum güç her zaman daha yararlıdır tabiikide, motor ömrünü korursuni kol çıkartma yatak sarma riskin yüksek devirli kullanıma göre daha azdır. Ben sadece devir çevirmeyi engelleyen mekanik engelleri merak ediyorum, yoksa tabiikide hava yakıt karışımıyla oynanacak, ateşeleme sistemi sağlam olacak vs. bunlar devir için şart.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı coder Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bahsetmek istediğim konu bu zaten sadece motor içini değiştirmek yetmıyor çevre birimlerini ateşleme, soğutma, yağlama bunlarında upgrade edilmesi gerekiyor.

Verdiğiniz örnek (boxer motor vs k20 motor) biraz alakasız oldu sebebi şu şekilde;

Devir çevirme faktöründe bloğun üretim şekline kadar etkiler yani işte forged motor şu bu yine de devir çeviremiyorum diyebilirsiniz bir kaç örnek ile özetleyelim;

4AFE bloğuna 4AGE kapağı takıldığında 9500 çevrilemiyor blok aynı olmasına rağmen neden? Çünkü üretim şekli.

b16a2 kapak direk oturuyor ama yine devir çeviremiyor çünkü blok üretimi desteklemiyor.

Yani bir çok faktör var bu konu ile ilgili yağlamadan, sürtünme kuvvetine kadar. Internal parcaların hafifliğinden 20cc hacime kadar fark var.

Teşekkürler.
    Teşekkürler. Peki hacimle alakası var mı?
    Yani büyük blok vs küçük blok?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Teşekkürler.
    İlk mesajınızı görememişim kusura bakmayın. Bir üstteki cevabımda yazdığı gibi ateşleme, yağlama sistemi devir çevirmek için şart şeyler, ama ben mekanik olarak (daha doğrusu fiziksel olarak) devir dönmeyi neyin engellediğini merak ediyorum.

Blok üretimi derken, üretim şeklinimi kastediyorsunuz? Bunun ne gibi bir katkısı oluyor?

bilalMW - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    motorun tasarlandığı amaca kullanılacak alana göre belirlenir. bunu da açarsak içinde onlarca kıstas olur beklenen güçten,verimililiğe,istenen ömüre oradan tüketime v.s kadar.
    Ex Automobile Service Advisor - New Truck Service Area Manager

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Teşekkürler. Peki hacimle alakası var mı?
    Yani büyük blok vs küçük blok?
    Tabi ki var, yüksek hacimli araçların genellik ile internal parçaları ağır olduğu için düşük devir çevirirler ancak hacim olduğu için tork fazla olur ki zaten devir çevirmesine gerek yoktur buna örnek olarak amerikan motorları göz önüne alabiliriz.

Düşük hacimli motorlar rahat hareket ettiği için devir çevirmesi daha rahattır ancak TORK parçalar hafif olduğu için geç gelir ve daha zayıf olur. (bknz: TORK)

Ancak hacmi yüksek ve yüksek devir çevirebilme imkanıda vardır. Honda K,F,B serisi gibi. Hatta Honda'nın J Serisi motorları "V" motor olarak geçer V6 motor Honda da 9500 çevirebiliyor..
    RESPECT YOUR ELDERS

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tabi ki var, yüksek hacimli araçların genellik ile internal parçaları ağır olduğu için düşük devir çevirirler ancak hacim olduğu için tork fazla olur ki zaten devir çevirmesine gerek yoktur buna örnek olarak amerikan motorları göz önüne alabiliriz.

Düşük hacimli motorlar rahat hareket ettiği için devir çevirmesi daha rahattır ancak TORK parçalar hafif olduğu için geç gelir ve daha zayıf olur. (bknz: TORK)

Ancak hacmi yüksek ve yüksek devir çevirebilme imkanıda vardır. Honda K,F,B serisi gibi. Hatta Honda'nın J Serisi motorları "V" motor olarak geçer V6 motor Honda da 9500 çevirebiliyor..
    Peki son olarak,2 motor düşünelim 2.0 200 hp atmosferik(clio),2.0 200 hp atmosferik(civic).
    Biri 7k devir çeviriyor biri 9k devir çeviriyor.
    0-100 ve son hız aynı gibi.
    Civic daha fazla çevirmesine rağmen güçler aynı gibi,maksadı ne bu kadar devirin?

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)