Bu aralar fazlaca üzerinde durduğum konu. Mutlaka sizler de araştırmışsınızdır az çok. Kimisi diyor mutlaka faydası var, kimisi diyor solvent bazlı olduğu için zararlı, kimisi ise 250ml benzine 25 lira verilir mi diyor. Depoya eklenen yakıt katkılarında araştırdığım kadarı ile würth, stp, wynn's, liqui moly ve özellikle motorvac (carbon clean) markasını öneriyorlar. Ben vti'mda kullanmıştım motorvac enjektör temizleyicisini. Psikolojik mi bilmem ama sanki gaz tepkimesi ufak bi oranda iyileşmişti. Şuandaki aracıma da(e36) yağ, su, filtre genel bakım sonrası würth enjektör temizleyici ekledim 100 liralık benzine. Aracımda lpg yok. Pek birşey fark edemedim. Hatta hiç etmedim desem yeri. Bir de "fuel system cleaner" gibi ürünler var. Komple yakıt sistemini temizlediği iddaa ediliyor. Hiç kullanmadım. Aramızda var mıdır kullanan, fayda veya zararını gören?
İkinci konu ise yağ değişimden önce eklenen, motor içini temizlediği iddaa edilen ürünler. Özellikle viskozite değişimlerinde öneriliyor. Aynı şekilde önceki vti'mda liqui moly'nin engine flush diye geçen ürününü yağ değişiminden önce kullanmıştım. Bu da belki psikolojiktir ama aracın içinden çıkan yağın daha kolay tahliye olduğunu gözlemledim. Lakin, tamam eyvallah bu ürün eski motor yağını incelterek daha kolay tahliye olmasını sağlamış olabilir veya iddaa edildiği gibi belki de temizlemişte olabilir motor içini az miktarda da olsa. Aklıma takılan, ne kadar temizlerse temizlesin bu ürün tamamen tahliye olmayacak ve yeni yağla beraber tekrar karışacak. E o halde yeni yağın özelliğini de bozacak? Ya da ben yanlış düşünüyorum. Bununla ilgili tecrübesi, deneyimi, önerisi olan arkadaşları da dinlemek isterim.
Onun dışında bir de carbon clean olayı var *****. Herkes farklı birşeyler söylemiş. En çok denemek isteyipte, çekindiğim olaydır. Forumlarda herkes farklı birşeyler söylüyor. Keza; yetkili servisler de öyle. Örnek olarak; kendi aracım 97 bayi çıkışından beri yetkili BMW Ege Servis bakımlı. Geçen bi sorayım soruşturayım dedim. Ege Servis'teki hatrı sayılır bi ustamız, " Senin araca hiç yapmadık, km de 220.000 oldu. Bu saatten sonra yaparsak sorun yaşayabilirsin. 20-30.000km aralıklarla sürekli yapsaydık fayda sağlardık. Gerek yok hiç ellemeyelim." dedi. Ordan geçtim, 3. sanayi'de yine hatrı sayılır bmw geçmişi olan x ustanın yanına. O da tam tersi "çok faydası olur" diye üzerine basa basa söyledi. Nedir bu olayın içeriği?
Son olarakta yağ katkıları; bir tek bu konuda düşüncelerim net.Tam sentetik yağ kullandıktan sonra, bor dahil hiçbir katkıya gerek olmadığını düşünüyorum. Hatta her arabamda genelde 10w40 kullanılırdı önceden. İlk işim aracın durumuna göre 5w50 veyahut 5w40 viskozite tam sentetik bir yağa geçmek olur. Mineral bazlı yağı geçtim, yarı sentetik hiçbir yağa güvenemiyorum ne hikmetse.Yine de bu ürünlerden fayda sağlayan, tecrübe edenlerimiz varsa dinlemek isterim.