eyvllh ama czt çokdaha iyi yürür herhalde :)
bende senin arabana hastayım :)
Printable View
kutsal arkadaşım ısmarladığın videolar geldi..... videolar bölümünde.....
bu arada Type-R şöle gidiyo böle gidiyo desen oooooo süper derler ama forester'mış yada başka araç gidiyo dedin mi inanmazlar :D bi tek typer, vti vs. iyi gidiyo zaten, dünyanın en iyi arabaları onlar :D
Maşallah lpg bir araca göre çok güzel.
ne marka lpg kullandınız ?Lpg lerin %90 ı 4000-5000 devirden sonra benzine geçiyor ? yasizinki ?
Başka bir konudaki mesajı....Alıntı:
markası mtm minik abi, brc'ye ait bi firma(brcden 10kat daha iyi) prins ile aynı enjektörleri kullanıyor(keihin) ayarlar widenabd'a bakılarak yapıldı.....
yigit arabanda ne malzeme vardi senin, oem forester turbo, fcd, evc di mi? basinc kac 1.1 miydi?
Tebrik ederim. Çok güzel bir sonuç elde etmişsiniz. LPG kullanımını da sonuna kadar destekliyorum. Bu şekilde bir test yaptığınız için de size ayrıca teşekkür ederim.
Gelelim yorumuma;
LPG'de AFR'yi tutturmuşsunuz. Orada sorun görünmüyor. Zaten ayarı wideband ile yaptık dediniz.
Ancak LPG regülatör basıncını takip edin. Yer yer basınçta dalgalanmalar olmuş olabilir. dynodaki dalgalanmanın sebebi de bu olabilir. MTM'de hangi marka model regülatör kullandılar bilemiyorum. *****, kırma kit. Onu da yazarsanız daha net yorum yaparım. 1500mbarlık mı? yoksa genius max mı? Ayrıca ECU olarak ne kullandılar? Bazı ECU'lar Rail basıncındaki dalgalanmaları hesaba katarak enjeksiyon sürelerini anlık olarak yeniden düzenliyor.
Dalgalanmanın bir başka sebebi de avans... LPG'de avansı ayrıca kontrol etmelisiniz. Piyasada çok nadir bazı LPG kitlerinde aracın avansına müdahale edebiliyorsunuz. Bu LPG ECU'larında aracın krank pozisyon sensörü sinyalini manipüle ederek avans verme şansınız var. Ve sadece LPG'de devreye giriyor. Benzindeki durumu da bozmamış oluyorsunuz. Ben kendi aracımda bu şekilde LPG'de her devir ve MAP değeri için avans ayarı yapıyorum. Bunun için harici geciktiriciler de var. Ama genelde sabit oranlı olarak çalışıyorlar. Halbuki sizin özellikle alt ve orta devirlerde yeniden bir ateşleme avansı yapılandırmasına ihtiyacınız var. Yoksa üst devirlerdeki avans LPG'de çok daha iyi verim sağlıyor. Bunu zaten dyno grafiğinizden de görüyoruz. Yani sakın avansı komple geciktirmeyin. Sizin ihtiyacınız alt ve orta devirlere yapılacak bir müdahale.
Bu arada bahsettiğim, her devirde, her TPS ve MAP değeri için ayrı ayrı mapping yapabilen, tip-in, tip-out ayarlanabilen, ayrıca aracın orjinal ECU'su müsade etsin veya etmesin LPG'de iken her devir ve MAP durumuna göre ayrı ayrı avans verme imkanı tanıyan LPG ECU'su sizin beğenmediğiniz BRC'nin TR'de pek de yaygın olmayan FAST, SEQ56 ve SEQ FLY kitlerinda var.
4 Silindirli Sistemler
bilgiler burada var, regülatör max genius dediğiniz gibi
peki benimde bir sorum olacak lpg ecusunu bahsettiğiniz avans'a müdahale edebilen ecu ile değiştirebilme imkanım varmı?
bu arada sizdeki kit nedir?
Linkteki ECU BRC'nin FAST ECU'su. Bu ECU'de de bu özellik var aslında. Ama MTM'nin ara programında aktif midir bilemiyorum. Ama ECU'yu değiştirmenize gerek yok. Bendeki ECU ile aynı ECU sizdeki. Hardware olarak kapasitesi var. Ama software olarak yüklü olmayabilir. Onun da çözümü kolay.
Bu arada bahsettiğim ayarların yapılabilmesi için bu ECU'ye TPS, MAP, krank pozisyon sensörü, TDC sensörü gibi sensörlerin de bağlanı kalibre edilmesi gerekir.
benim bildiğim kadarıyla benim aracıma herhalngibir avans ayarı yapılmadı, beyine sensörleri bağlandımı onuda bilmiyorum....
eğer benim programımdan müdahale edilemiyorsa brc programıylamı çalıştıracaz? nedir çözümü?
birde aracı lpg de 15.5 gibi bir afr ile çalıştırmanın yolu varmıdır?
tebrikler çok güzel sonuç :)
Önce bilgileri verelim, sonra sorulara gelelim.
Aracınızda mevcut olan regülatör BRC'nin en yüksek hacimli regülatörü. Çok güzel sonuçlar verir kendileri. Ancak basıncını çok açmamışlardır umarım. Regülatör basıncı benzin enjeksiyon süresi ile LPG enjeksiyon süresi birbirine eşit olacak şekilde ayarlanmalı. Bunu rölantide de kontrol edebilirsiniz. Basınç aşırı yüksek açılmışsa dalgalanma yapabilir. Düşük basınçta nispeten daha stabil bir çizgi görülür. Ama tabi ki devir döngüsünü kaçıracak, benzin enjeksiyonundan %50 ve üstü daha uzun LPG enjeksiyon süreleri oluşturacak kadar da kısılmamalı.
Aracınızdaki ECU ve tesisat TPS, TDC sensörü, Krank pozisyon sensörü, OEM ısı sensörü, OEM MAP sensörü bağlamaya ve ateşlemeyi kontrol etmeye muktedir bir ECU. Tek yapılması gereken gerekli bağlantıları doğru şekilde yapmak ve ECU'da kalibrasyon ve ayarını yapmak. Ama maalesef genelde bu ECU'yu devir bile bağlamadan, yalnızca sistemin harici map sensörü ile çalıştırıyorlar. Çünkü araç o şekilde de yürüyor. Sizde de muhtemelen, TPS, Krank pozisyon, oem MAP, oem ısı sensörleri bağlı değildir. Zaten TR'de bağlı ve ayarlı olan araca daha denk gelmedim.
ECU bunu destekliyor dedik. Ama MTM'nin arayüzünü hiç görmedim. Eğer gerekli menüler varsa BRC software'ine hiç geçmeden de herşey yapılır. Ama gerekli menüler yoksa o zaman iyi araştırıp BRC'nin uygun versiyonundaki ECU yazılımını aktarmak gerekebilir.
Gelelim AFR konusuna.
Şu anda aracınızı benzinle birebir aynı AFR ile mi yürütüyorsunuz?
Burada iki durum var. AFR'yi LPG'ye göre 15.5'te sabit tutabilirsiniz. Ama araç düzeltme yapacaktır. Bu durumda benzin haritası bozulacaktır. Elinizdeki ve benim de elimdeki:) ECU'da sadece openloop durumlarında, yani yakıt düzeltmesinin olmadığı, performans durumlarında yakıt haritasına müdahale edebileceğiniz bir opsiyon var, "enrichment table". Bu tablodan TPS değerine ve devire göre, örneğin 4000-4250 devir arasında TPS değeri %70 ve üzerindeyken, yani gaza %70'inden fazla basılıyken yakıtı %13 oranında artır veya azalt gibi müdahaleler mümkün. Ve bunu tüm TPS durumları ve tüm devirler için ayrı ayrı yapabilirsiniz. Ve bu düzeltmeyi openloop bölgesinde yaptığınız için de aracın orjinal benzin haritası bozulmaz.
TPS bağlanınca tip-in ve tip-out ayarını da yapabilirsiniz. Bu sayede gaza ani yüklenmelerdeki gecikmeleri veya teklemeleri veya gazdan çektiğinizdeki vuruntuları düzeltebilirsiniz.
"spark advance" menüsünden de ateşlemeyi her devir ve her MAP değeri için ayrı ayrı derece derece geciktirebilir veya öne alabilirsiniz. Bunun için de TDC ve CPS sensörlerinin ECU'ye bağlı olması gerekir.