başlıkta yazdıgım gibi start ve stop sisteminin nasıl çalıştığını bilen varmı ? her duyduğumda aklımı kurcalıyo emin olamadım bi türlü. araştırdım pek bişeyde bulamadım..
başlıkta yazdıgım gibi start ve stop sisteminin nasıl çalıştığını bilen varmı ? her duyduğumda aklımı kurcalıyo emin olamadım bi türlü. araştırdım pek bişeyde bulamadım..
Araba durunca boşa alıp debriyaja basıyorsun motor duruyor,
Sonra debryaja bir daha basınca araba tekrar çalışıyor, vitese takıp gidiyorsun.
Krank sensörü, krankın hangi konumda kaldığını bildiği için araba sabah ilk marşta çalıştığından çok daha hızlı devreye giriyor.
Okumadan imzalamam.....
boşa alıp motor durmasını, debriyaja basınca çalışması olayını biliyorumda,
bildiğimiz marş motorunu kullanarakmı yapıyo bunu ? şarj dinamosundanmı yapıyo ? nerden bu ilk tahriği verdiğini anlamış değilim video'nun biri şarj dinamosu gibi gösteriyo biri marş motoru gibi kafam karıştıbide bunun için extra bi beyin vs mi var?
İki ayrı yöntem var. Kimisi alternatörü kullanıyor bu iş için bazıları ise marş motorunu ya da yanına taktıkları ufak bir motoru kullanıyor.
Bir halta yarar birşey değil. Örneğin fordlarda klima çalışırken start stop çalışmıyor. Trafikte zaten bunalmışsın araba stop edecek diye klimayımı kapatacaksın? Oldu canım.
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
kısa süreli duraklamalarda motoru yeniden çalıştırmak daha fazla yakıt tüketimine yol açmaz mı?
konuyu açtıktan sonra bikaç video daha izledimde psa grubunda klima vs kranktan güç almak yerine elektrikle çalıştıgından bahsediyodu. (yada ben yanlış çevirdim)
ayrıca ford'ta madem start&stop özelliği koyuyosun neden klimayıda tamamen elektrikli yapmıyosun hakikaten saçmaymış..
aynen duyduğumuz sözler hep araba ilk çalıştığında daha çok yakıt tüketir derlerdi..
Tam adı Stop & Start.. Forum içinde yine Genel bölümünde biraz daha detaylı konuşmuştuk bu mevzuu.
merruse'nin dediği gibi 2-3 tipi vardır PSA grubu son tip(nesil) olan kapasitörlü olanını kullanıyor. Bunun diğerine göre avantajları, motor sustuğunda içerideki donanım çalışmaya devam ediyor ve motor marş motorsuz çalıştığı için çok daha çabuk ve sarsıntısız çalışmaya başlıyor.
Stop Start'ın çalışabilmesi için 100'lerce irili ufaklı şartın o anda sağlanmış olması gerekiyor yoksa devreye girmiyor veya devredeyse devredışı kalıyor.
Örneğin motor Stop&Start kapsamında susmuşsa ve sürücü kapısını açarsa motor tekrar çalışmaya başlıyor.
Konu uzayabilir![]()
Son nesilde yakıta negatif etkisi yok. Diğerini bilmiyorum.
PSA'ya göre %15 tasarruf sağlanıyor. Kullanan 308 ve 508 sahipleri de bunu teyid ediyorlar.
Ancak motor stop state te iken klimanın randımanı az da olsa düşüyormuş.
Ben ufak bir test yaptım yukarıda yazdıklarımı gözlemleyebilecek kadar uzun kullanmadım.
tamam yerine oturdu şimdihiç canlı olarak görmeden videolardan tahmin etmeye çalışınca kastı biraz
![]()
özetle burda yazanla videoları derleyınce
Stop & Start
sanırım marş motoru tamamen iptal. çalıştırma için herzaman alternatörü kullanıyor. güvenlik ve konfor için gerekli şeyler geleneksel içten yanmalı motorda (tabir psa'nin) krank milinden kayışla alınıyorken elektrikliye çevirmişler..
stop&start sistemi kullanılıyorken bu sistem için kullanılan beyin biçok konfor ve güvenlik olayını hesaplıyormuş(linktekı son videonun yalancısıyım) herhangi biri sistemi devre dışı bırkabiliyor sanırım..
ki buda söylediğiniz yeni nesilde.. merruse abimin dediği gibi olanlarda bunlar bıle yok :/
velhasıl gerçekten ekonomi sağlayabilsede bence daha çok eksiği var gibi geldi..
cevaplayan herkese teşekkürler
bence otomotiv'de geliştirilmiş gereksiz teknolojiler arasında yerini alacak bir özellik
1) hangi marka olursa olsun sürekli stop & start yapan bir motor yapmayan bir motora göre daha fazla yıpranacaktır, yağlama, ateşleme vs'den dolayı, özellikle kışın soğuk havalarda araçlar yeni olsa bile rölantide bile problem yaşayabiliyor.
2) hemen hemen tüm turbodizel arabaların kitapçıklarında turbonun korunması başlıklı kısımda yazar, motoru kısa sürede durdurup çalıştırmayın
3) orta sınıf araçlarının hemen hemen hepsi, yüksek bir yüzde ile 2-3yıl/100.000 km civarı sonrası elektrik sisteminde bir problem çıkarıyor, alternator, kayışlar, şarj dinamosu vs. burası emin olduğum bir konu çok orta sınıf araçlarda kaliteli ekipmanlar kullanılmadığı için 100.000 sonrası elektrik sistemi erken arızalar verecektir ve yılların birikimi olarak yaptığınız ekonomi bir alternator değişimi ile heba olacaktır .
4) sonuç olarak ciddi bir ekonomi sağlamayacaktır, sistem kendini amorti eder(özelliksiz model fiyat farkına göre) belki kar da edersiniz ama en başta yazdığım gibi otomotivde önemli bir gelişme olduğunu düşünmüyorum, zaten çok değil 3-5 sene sonra elektrikli, gerekli durumlarda kinetic olarak enerji toplayan araçlar çıkacak ...
Lüzumsuz, magazinel bir opsiyon.
Verimli yeni motorlar geliştiremeyen, yenilik getiremeyen üreticilerin ellerindekini allayıp pullayıp göz boyama çabası...
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
ya yıllardır benzinli dizel farketmez turbolu araçlarda stop etmeden 30 saniye bekleyin turbonun ömrü için önemli diye anlatıldı bide bunu teknolojik destekle turbo timer denilen bir cihazla koruduk ;e o zaman zırt bırt stop edecek araç turbonun halini düşünemiyorum, yada bildiğim her şey yalan![]()
1. Yukarıdaki mesajda bahsettiğim 100'lerce şartlardan bir kısmı da buna ait. Havadaki nemin oranını beğenmezse bile zaten devreye girmiyor. Yağlama eksikliği ateşlemede düzensizlikler hava koşulları vb. istenen şartlarda değilse zaten motor Stop & Start'a girmiyor.
2. Bu sistemde ömrü kısalan parça durumu oluşmuyor. Zaten sistem eğer belli bir süre STOP'ta kalırsa otomatik START'a geçiyor. Bu aslında 1. maddede yazdığın yağlama risklerini vb. önüne de geçiyor.
3. Bu araçların elektrik tesisatları da komple farklı. Kaliteden kastın nedir tabi çok bilemiyorum ama kullanılan parçalar olsun sistemin kendi olsun aynı motorlu normal versiyonundan farklı. Elektrik benim işim değil ama en basitinden aynı amperajlı STOP START'lılarda kullanılan akü, normalinin 2 katı fiyatında.. Şu dökümanı bulabilirsem orada tüm elektrik ekipmanlarının detaylı açılımı, anlatımı mevcut.
4. Ekonomi sağlıyor ama tabi amortisman ayrı bir konu ama gerçekten hissedilir bir az yakış durumu sözkonusu. %100 Elektrikli araçlar için bence 3-5 dünya için bile erken.. Bana göre oturması için rahat 10 senesi var. 2 sene de Türkiye farkı koymak lazım. %100 elektrikliden evvel mikro-hibrid(stop&startlılar) ve hybridlerin yayılması standart halini alması lazım.
Kinetic müthiş olur tabi ama enerji kaynakları üzerine kurulu bir dünyada hangi devlet buna izin verir o ayrı konu![]()
Bu sistem daha da verimli hale getirilen yeni DV6C motorlarında kullanılabiliyor. Euro4 motorların hiçbirine olmuyor.
DV6C dediğim de bilinen PSA&Ford 110bg dizellerin 112bg ve 270-285Nm torka ulaşmış yaklaşık %10 daha az yakan dizel motorlardır.
Çok yakında da PSA&BMW'nin benzinli prince motorlarında da uygulamaya alınacak ve MINI de de kullanılacak. Bu motorların bir kısmı atmosferik VTi bir kısmı ise Turbolu.. Hepsinde olacak. mış.. Ama bu motorlarında sadece Euro5 (motor ismi içinde C harfi bulunan) olanlarında bulunacak.
Yeni zannettiğimiz teknoloji de aslında şu an 3. jenerasyonunda![]()
bilgiler için teşekkürler,
benim bilgilerim kullanıcı bilgileri, pazarlamacı olmam dolayısı ile tecrübe-kazık bilgileri. orta sınıf araçların ford-renault-peugeot-citroen-fiat-hyundai-kia-opel araçların mekanik olarak dandik ıvır zıvır arıza çıkarma potansiyellerinin yüksek olduğunu düşünüyorum diğer almanlar ve honda-toyota'yı bu sınıfa sokmuyorum
1 ve 2 madde ok. yeni teknoloji ile sistemin nabzına göre çalıştırıyor yıpratacağını anlarsa çalıştırmıyor. Motorun, turbonun vs durumuna göre karar veriyor.
3) burda bahsettiğim parçalar motorda belli görevi olan elektrik mekanik parçalar, magnetti marelli'nin vs ürettiği (PSA'yı bilmiyorum) hani şu arabanın garantisi dolduktan kısa süre ustanın ....bilmemnesi patlamış deyip 300TL parça parasının sıkıştığı parçalar... gördüğüm kadarı ile bu sistemde daha pahalıları kullanılıyor ki arıza yaptığında daha pahalıya mal olacak. aklımda çok parça ismi kalmıyor maalesef ... güncel olarak kendi fiat aracımın marş motorunun selonoid kablosunun yolda giderken kendi kendine kopması beni yolda bırakması, yol yardım-servise çekme-serviste kablonun tüplü kaynakla tamiri sonuç bana durup dururken giren 100 TL
şimdi yukarıda bu kadar detaylı, özellikli sistemi yazıp parçalarının daha pahalı olduğunu söyledikten sonra 3-4 sene sonra kullanıcı yorumlarını merak ediyorum, bu konuyu arşivlemem lazım
4) burda da sana katılıyorum süreç daha uzun olabilir ...
bu tip teknolojili araçların ilk alıcısı olmamak lazım, aslında 3.jenerasyon olmuş alınabilir heralde oldukça kusursuz olmuştur.
eklediğim linkte, (yine ekliyorum Stop & Start)
how it works başlığı altında sanki marş motoru yokmuş gibi göstermişte o yüzden dedim ben.. direk aküden şarj dinamosuna elektirik akışı göstermiş..
Benim focusta var. 0 ile 30 derece arasında çalışıyor ve klima cart curt aktifse devreye girmiyor. Akü gerilimi düşükse devreye girmiyor. Boşa attıktan ve ayağını debriyajdan çektikten 2 sn sonra motor durur demiş kitapçık.. Aküsü jell akü. Anlık akımı sulu tip aküden daha yüksek. Tabi fiyatı ve ömrüde daha yüksek. Aynı kitapçık normalde bu motor şehiriçinde 5.7 lt tüketir, Stop-Start lı olan 5.1 lt tüketir demiş. Sizi bilemem ama bence 0.6 lt ciddi bir tüketim düşüşünü işaret ediyor. Bence kayda değer. Heleki bazı noktalarda 60 sn falan kırmızı ışık yandığı düşünülürse gayet işe yarar.
Bunun için para verirmiydim? Vermezdim herhalde. İlk parti gelen focuslarda sipariş dışı Stop-startlı geldiği için ek bedel alınmaksızın bu zımbırtı verildi. Zaten planlamada sadece 180 hp lik benzinli focus ile satılması düşünülürken 115 lik TDCi lerde de var bu özellik. 2012 lerden itibaren olmayacak. Ve/veya 750 lira gibi bir bedelle satılacakmışmışmış..
Normal marş ile kendi durduktan sonra çalıştırması arasında fark var. Normalde motoru bir iki tur falan çevirirken kendi stop edip tekrar çalıştırdığında yarım turda çalışıyor makine. Marş motoru değil sadece olay kısacası.
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
97 senesinden kalma bir auto show dergisinde renaultun bu sistem ile ilgili çalışmalarını anlatan bir yazı vardı.ozamanlar aklım çok ermediği için bilememiştim ama unutmamıştımda o haberiaradan 14 yıl geçti
yeni çalışan motor fazla yakar evet ideal çalışma sıcaklığına ulaşmak için ama trafikte zaten araç ideal sıcaklıkta olduğundan durup tekrar çalışmasında fazla tüketmesi mantık dışı.zaten tüketim değeride bunu kanıtlıyor.şehiriçinde 5-6 litre yakan dizel araçta yarım litre önemli bir rakam bence.1000km de 5 litre 10,000km de 50 litre eder.trafik sigortanız bedavaya gelmiş olur.ha istanbulda yılda 50,000 yapan araba için 1000 lira tasarruf demek.
birde turbo yağlaması falan denmiş 2000 devre bile gelemediğim dur kalk istanbul trafiğinde turbonun yağlanmaya ihtiyacı olacak yük altında kalacağını sanmıyorum.yada bunu burda biz tartışırken üreticilerin bunu farketmemiş yada unutmuş olacağını
göz boyama amacıyla yapılmış gereksiz bir teknoloji olduğunu düşünmüyorum.ama mesela volvo c30da stop-startlı aynı donanımlı model 1500 tl daha pahalı.değermi? değmeye bilir ve ben almam o ayrı tabi![]()
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)