Allah belanı versin...
Printable View
elbetteki herkesin keyfi parası kendine istediği kadar biner binmez istediğin alır almaz ona bende bişey demiyorum.
ama senede 60bin km yapan birisi için 100 kmde 2litre az yakan bir araç yıllık 3500-4000 lira dan kendini amorti eder.ki zaten dizel araç almadaki asıl neden km yapmak değilmi?bu durumda ''amorti edemez vs vs'' gibi iddialarda bulunmak saçma olur.
senede 60bin km yapan bir arabayı satarken o kadar yüksek km'den dolayı çok fazla değer kaybeder...yani dizel aldım amorti ettim ikinci elde de yüksek fiyata sattım kısmı biraz hayal...ayrıca senede o kadar km yapan bir aracın standart bakım masrafları dışında ekstra lastik yürüyen masrafları da çok daha fazla olur,amortisör lastik vs vs...
60bin km yapan insan passat alırsa km yüksek olduğundan aynı şekilde passatta değer kaybeder hiçbişey değişmiyorki Can_t'nin söylediği mantıklı nedense sen hariç herkeste mantıklı bulmuş.bide e90'larda karoserle ilgili amortisör vs gibi şeyler içinde checkboard'ta uyarı gösteriyor arkadaşımın 40binde pert ettiği e92sinde 0kmden itibaren 40bine gelene kadar hiç 59bine düştüğünü görmedim hep 60bin km gösteriyor oda maksimum gösterdiği rakam zaten. Ayrica BMWler servis kayıtlarınıda anahtarına kaydediyor satarkende ne zaman ne değişti araca ne yapıldı kısaca aracın seceresini kaydediyor buda satarken bi artı olur alıcı her şeyi öğrenebilir araçla ilgili.60 bin kmye gelene kadar e90 in passattan daha sorunsuz olcağı garanti yani ne kadar para o kadar köfte.Ayrıca aracın pahalı olması satarken çok zarar etceği anlamına gelmez
Tasarruf kelimesinin anlamını biliyomusunuz.Bir arabaya 20bin tl fazla para verip tasarruf edemezsiniz,bunun adı tasaruf olmaz bunu anlayamıyorsunuz.Amaç Bmw'ye binmekse senede 100k km de yapsan 10k kmde yapsan alırsın...Ama bmw alırım 20bin fazla para veririm satarken de parasını çıkartır zaten karlı olurum tarzı bir yaklaşım yok...Amaç tasarrufsa ve 20bin tl daha ucuz bir araba da bmw ile aynı görevi görüyosa o 20 bin tl'yi arabaya yatırmazsın...Bunu anlayamıyorsunuz...Pahalı olması satarken çok zarar ettirmez ama aradaki farkı amorti edicem dizel kullandım bakkala bile arabayla gidicem dersen senede saçma sapan km'ler yaparsan araba fazlasıyla değer kaybeder...Ayrıca artık tüm araçların servis kayıtları var,bmw'ye has bir özellik değil...
Amaç bmw ise bmw alırsın ama bunun adı tasarruf olmaz bunun nesini anlamıyosunuz...O para istediği kadar amorti etsin kendini sen o arabayı satarken aradaki 20bin tl'nin ne kadarını kurtarabiliceksin...ama o parayı dövizde faiz de veya başka bir yerde değerlendirirsen ne kadar kurtarıcaksın...bu kadar basit birşeyi ısrarla anlayamıyor bazıları...
burda o kadar kmyi yapan araç sadece bmw değil bmw ve passat insignia vs.bu arada yapılacak lastik masraflar vs ile kmsinden dolayı aracın değer kaybı durumu hepsinde geçerli olacak.
aradaki farkı faize dövize yatıralım muhabbetine girecekcek hiç o kadar vermeyelim dizel corsa alalım ona binelim o zaman veya toplu taşımayı kullanalım.aradaki farkada ufak tefek bi ev alıp kiraya verelim hem yatırım olur hemde her ay kira getirisi olur? vs. vs. vs. Noldu konu alakasız bi yere geldi.
ben yukarda hesabı kabaca yaptım.bunun üstüne alakasız şeyler getirip hala daha amorti edemez diyebiliyosanız bişey demiyorum.
Yauw neden bu kadar uzatıyorsunuz:)
Can'ın tepkisi çok ağır olmuş kabul, ama gülmekten altıma işedim diyalogları okuyunca:hoo: Satırlarca uygun dille düşüncesini anlatmış bıkmamış sabırla. Sizin sabit bakış açınız değişmeyince de volkan patlamış:)
Detaylara takılmayın.Adam şunu savunmuş. Bi araca yüksek rakam verirsen, ilerde de yüksek rakama satarsın. Konu dizel bmw ise de bakım periyodları uzun olduğundan dolayı diğer araçlara nazaran 3-5 kuruş ya daha az para harcarsın ya da aynı rakamları verirsin. Kullanırken de düşük yakıt tüketiminden dolayı paranız cebinizde kalır demiş.
Tasarruf para biriktirme yatırım temalı bir sohbet değil yani. Param varsa 20bin fazla veririm kral gibi 320d sürerim, bakım masrafı yakıtı cep yakmaz, satarken de aynı oranda yüksek fiyata satarım demiş.
Çok keyifli bir sohbet ama siz biraz kelimelerin detayına takılmışsınız. Tasarruf artık araba ile olmuyor haklısınız.Belki 15-20 sene önceydi araba alıp, kullanıp 2-3 sene sonra daha yüksek rakamlara satmak:)
olayın ilk çıkış noktası bmw alırım tasarruf yaparım dan geldi o yüzden ısrarla aynı şeyi yazıyorum,bunu anlıyan ilk siz oldunuz :)
şöyle anlatıyım örnekli :)
2 yaşında iki aracı kıyaslayalım bmw'nin kmsi özellikle yüksek olarak baktım kaza durumlarını bilmiyorum iki aracında
http://www.sahibinden.com/ilan/vasit...g-170-hp/detay
88 milyara 0 fiyati ayrıca doğuşun nasıl bir satış politikası izlediğini öğrenmeyen kalmadı passatta pazarlık ederken trafik sigortasını hediye ederlerse baya bir indirim almış olursun satarkende ilandaki fiyat ki pazarlık yapar 60 a alırsın
http://www.sahibinden.com/ilan/vasit...08-model/detay
yakın donanımlı bir bmw ortalama95 milyara alınabiliyor. Gidip ciddi bir pazarlıkla kaca alinabildiği ögrenilebilir ve bmwyi satarken 75 milyara satabilirsin.
sonuc olarak 88 - 60 = 28 95 -75 20 passattan 28 milyar zarar ediyorsun bmwden 20 ustune bmw sürmüş konforlu bir araba sürmüş oluyorsun motoruda passatınki gibi tartar sesli çalışmıyor. yukarıda daha once 6.000tl olarak hesaplanmış olan yakıt farkı ve 100.000km'deki periyodik bakımların farkınıda katarsak sadece yakıttan dolayı passattan ettiğin zarar 34bin tl oluyor
edit: ekleme
Senden başka kimse tasarruf kelimesini kullanmamışki kendin söylemişsin onu. Adam sattığımda amorti ederim kar bile ederim diyor. (Buradaki kar enflasyon farkıyla bugün aldığım arabayı 2 gün sonra aldığımın üstüne satarım değil zarardan kar etmekten bahsediliyor.) Hemde bmw kullanıyor. Belki şimdiye kadar 4-5 tane bmw sattı ne biliyorsun? Sende tam tersini iddia ediyorsun. Şu muhabbeti okuyupta anlama sıkıntısı çeken senden başka kimseyi göremedim. Kusura bakma...
@ Emretorlak
Harika özetlemişsiniz. Sizin yazdığınızın üstüne bişey yazılmazdı aslında bu konuya ya neyse.
Bmw dizellerinin 2.elde inanılmaz iyi fiyatlarını satıldığını bilmeyen kalmış sanırım :)
20 bin tl tabiki çıkmaz zaten arkadaş çıkar demiyor satarken benzinliyle aradaki 20 bin tl devam ediyor diyor ki doğru söylüyor, araç muadili benzinli araçların fiyatlarının nasıl öldüğünü ve yinede ölü fiyatlara bile alıcı bulmadığını anlatmaya gerek yok.Dizel 100 binde olsa 150 binde olsa 2.elde benzinliye göre verilen parayı hem çıkarıyor hemde satışı daha hızllı benzinliye göre.