Düzgün ve temiz bir zeminde bilinçli şekilde fren yapıldığında ABS siz daha kısa mesafede durabilir.
Printable View
Düzgün ve temiz bir zeminde bilinçli şekilde fren yapıldığında ABS siz daha kısa mesafede durabilir.
unutmadan arada yazayım
motosiklette abs 1000 kat daha önemlidir
abs freni olan motor almaya uğraşın her zaman
kimse statik ve kinetik surtunme katsayisindan bahsetmemis.
kayan cisim duran cisime gore HER ZAMAN daha az surtunme direnci gosterir.
Statik ve kinetik sürtünmelerin bu konuyla ne ilgisi var bi anlam veremedim açıkçası sistem zaten dinamik?
kaymadan frenlemede hem merkezcil hem tegetsel negatif ivme oluşmasından mı bahsediliyor? Kaçırdığım bişeymi var :)
Kitlenmis lastik kayar, kayar cisimler her zaman dinamik surtunme katsayisina tabidir. Donen lastik ise durdugu icin statik surtunme katsayisina sahiptir.
Limit frene yakin bolgelerde yapilan frenlemede , lastik kitlenip kaymaya basladigindan HER ZAMAN fazla surtunme vardir. iyi bir abs sistemi kizak panik frenden daha iyi durabilir.
Hatta beton ustundelastige bakalim ki beton ile asfaltin lastige davranisi agrega uygunsa cok benzerdir, bakiniz
Sürtünme kuvveti - Vikipedi
Arada ortalama kabaca 20% surtunme kuvvet farki var. İvmeye etkisi cok olacaktir.
Abi yanlışın var. En başta sürtünme kuvveti türlerini tanımlamak için 2 az kalır. 4 tane sayayım sana; Statik, Kinetik, Rolling, Fluid.
Dönen lastik statik değil rolling friction'a maruz kalır ki bu kinetik frictiondan daha düşük bir değerdir çoğu zaman.. (Lastikler için belirtilen yuvarlanma direnç katsayıları bu sürtünme türündendir)
Sistemin tamamen statik olduğu durum dışında sürtünmeyi statik kullanmak yanlış olur. En kötü kinetiktir, yuvarlanıyorsa rollingtir..
ABS li araç herhangi bir tekerlekte blokaj yoksa ABS siz araçla aynı mesafede durur.
Fakat herhangi bir tekerlekte blokaj varsa ;ABS li araç daha kısa mesafede durur çünkü benim diyen sürücü örneğin sadece sağ arka tekerlekteki blokajı kaldırmak için pedal kuvvetini düşürdüğünde aslında diğer 3 tekerlekteki basıncı da düşürmüş olur.
Motor freni de cok etkilidir abs olmayan arabayi kizaklamadan 150- 0 km yaptirabilirim ;D
super bilgiler , biraz daha makale okumam gerekiyor. Fakat arac limit frene yakin bolgelerde statik gibi davraniyor diye biliyorum.
Fren mesafesi hakkinda saygin bir amerikan universitesinin makalesi vardi, panik frende micir ve toprak yol disinda yeni nesil abs hep daha iyi / kisa cikmisti ( galiba buzda da) .
bulursam paylasirim
Slipping vs. Rolling resistance coefficients diye geçer... Karayolu dizaynında da kullanılıyor bu sabitler.. "Her zaman" ifadesi biraz yanlış gibi. Zemin, lastik, hız, ağırlık, eğim durumuna göre aralarındaki ilişki değişiyor.. ABS nin negatif etki yaratacağı senaryolar yok değil..
Kuru zeminlerde ve kaçacak herhangi bir yerin olmadığı 40 km/sa civarı hızlarda tıklamalara gayet de sebebiyet veriyor... Bence bu hızlarda ve kuru zeminde, direksiyon hareketinin olmadığını algılayıp abs yi devre dışı bırakan bi sistem geliştirilmeli...
ABS li araçta limit fren yapın ABS devreye girmesin
fakat birgün gelir tüm parametreler limit fren yapmaya mani olursa ABS kazayı engeller
Çoğu zaman Limit fren yapamayan için de ABS her blokajda devreye girsin çoğu zaman kazayı engellesin
sonuçta ABS her zaman >= ABS siz.
%95* (aslında daha da büyük bir yüzdeyle de abartmayayım diye 95) gibi bir yüzde ile static friction kinetic frictiondan büyüktür. Kara yolları için bu oran daha da artar..
'rolling & slipping' friction, 'kinetic ve static' frictiona karıştırılmaması gereken farklı olaylar..
Orada slipping daha büyüktür çoğu zaman.
Limit fren uygulandığı her şartta durma mesafesi en kısa olur. Zira limit fren konusunda sürtünme kuvvetlerinin dışında daha büyük etkiye sahip centripetal ve tangential decelerationlar ve kuvvetler var..
Ne yazık ki her durumda limit freni ayarlayamamak Abs'nin eksiği hala.
*Oranı hesaplayacak halim yok ama, çok fazla sapacağını sanmıyorum.
Edit ve ekleme; statik ve kinetik sürtünmeleri yanlış anlamışsın sanıyorum. Slipping ve rolling'in karşılığı statik-kinetik değil, kayma-yuvarlanma sürtünmeleri/dirençleri oluyor.
ABS'nin bana göre açıklaması ben duramıyorum sen kaçmaya bak demektir.Her araçta mutlaka olmalıdır.Bana göre olmamasını savunmak gereksiz ve yanlıştır.Ayrıca limit fren konusunda çok yazılmış çizilmiş.Zaten şu an yeni arabalarda ABS mümkün olduğunca geç devreye giriyor.Yani bir nevi sizin yerinize limit fren yapan bir sistem var.En basitinden geçen ay passatla aciliyetten solu kapatıp 180-190 bandında gidiyordum.Sol şeride denyonun biri fırladı.Tahmini hızı 60-70.Frene tüm gücümle abandım ve zerre ABS devreye girmedi.180den 50ye saniyeler içinde indi hız.Yani adı üzerinde acil durumlar ben limit fren yaparım demek son derece saçma.Bu yüzden bence ESP de dahil olmak üzere her araçta standart olmalı.
''Maksimum çeki kuvveti, kaymanın %20 civarında olduğu anda görülmektedir. Bu grafik hem çeki kuvveti için (tractive effort) hem de fren kuvveti (braking efficiency) için kullanılabilir.''
bunu forumdaki lastikler hakkında bilgilerin olduğu konuda okumuştum, bu abs konusunun genelinde de bahsedilen "limit fren" kayma ile kaymama arasındaki nokta mıdır yoksa asıl limit fren eğer üstte alıntı yaptığım kısımda yazdığı gibi %20 oranla kayma gerçekleştiği nokta mıdır ?
Arkadaslar statik surtunme katsayisi kinetikten yuksektir, bu genel birsey, yuvarlanma direnci ile alakasi yok. Genel bir varsayim.
Simdi makalelere baktim, genelde kuru zeminde dusuk hizlarda abs siz arac daha kisa mesafede duruyor. Surat arttikca abs one geciyor ve yuksek suratlerde acik farkla daha kisa mesafede duruyor. İslak zeminlerde abs hep daha kisa mesafede duruyor.
Forkenbrock et al. (1998, 1999) performed a test track evaluation in an attempt to identify areas where ABS-fitted vehicles did not perform as well as their non-ABS-fitted counterparts. They evaluated the performance of nine production vehicles in seventeen stopping scenarios. Some of the scenarios included a straight-line stop, a straight-line stop with transition to different surface friction, a curve stop and a J-turn stop. Two different pedal applications were used and vehicles were tested in both lightly and heavily laden conditions. In most scenarios, ABS stopping distances were shorter than with the ABS disabled, the exception being gravel where stopping distances increased by an average of 27%. In almost all manoeuvres vehicle stability was superior when ABS was operational.
Marshek et al. (2002a, 2002b) used an ABS index of performance (ABSIP), i.e. the ratio of average ABS braking deceleration to locked wheel deceleration, to evaluate braking performance and characteristics. They conducted track tests on bitumen using six vehicles and found that deceleration in ABS-fitted vehicles was a significant function of vehicle speed. The results showed that both ABS and locked wheel braking varied significantly between vehicles. In general, ABSIP was greater than 1 at higher speeds (>35km/h) and less than 1 at lower speeds (<35km/h), indicating that ABS degrades braking performance at lower speeds and improves braking performance at higher speeds.
Kaynak:
http://www.monash.edu.au/miri/resear...ectiveness.pdf
Sonuc yazisi da asagida
Track test data clearly shows that for most manoeuvres stopping distances are smaller in ABS-fitted vehicles than non-ABS fitted vehicles, particularly on wet or icy surfaces. Exceptions are on dry bitumen, where braking performance at higher speeds (>~35-50km/h) with ABS is greater than locked wheel braking. However, at lower speeds the performance of ABS is worse than locked- wheel braking. Also, stopping distances on snow and gravel are greater in an ABS vehicle. However, vehicle stability is significantly greater when stopping in an ABS-equipped vehicle.
statik sürtünme katsayısı, durur halden harekete geçmek için aşılması gereken kuvveti hesaplarken kullanılan bir sabit diye hatırlıyorum...
statik zaten bu analizlerde olmamalı...
yine de dynamic bilgilerimi tazelemem gerekiyor olabilir...
ki abs de iki durum var...
yuvarlanma + kayma = rolling + slipping
statik bir durum söz konusu değil ?
@onurunal Aynen oldu şimdi :) İlkinde terimler karışmış gibiydi.
@Ranthor, abi ilaç gibi oldu bu makale. :)
Aslında hızı sürekli check edip 30kmh'nin üzerindeyse abs'yi aç yoksa kapat gibi bi sistem kurulabilir ama aralarında atla deve yoktur zaten
@fkocak, benim cevabım ne evet ne hayır :D O aralarda bişey
aynı şekilde cuma gecesi yaşadık ışıklarda arkadan giriyordum abs sayesinde hem yavaşladım hemde soldaki otoparka girdim yoksa şimdi tampondan olmuştuk..
benim hala abs den iyi fren yapacağını düşünen arkadaşlarım var anlatamıyorum ama
Hayatımda şükür bir kez kazam oldu oda ABS yüzünden. Antalya 100.yıl bulvarında alt geçitte Chevrolet captiva ile 70'le giderken önümdeki arac aniden durdu bende hemen frene yapıştım. Tırrtt tırrrttttt gümmmm araca vurdum lastiklerden ses bile gelmedi. Araç fren yaptı yapmadı mı hatırlamıyorum bile. Buarada önümdeki araçla aramda 3-4 arabalık mesafe vardı.
Bence ABS'den ABS'ye fark oluyor. C180'de frene nekadar sert basarsam basayım araç zımba gibi duruyordu. Bu ara yengemin İ30'unu kullanıyorum onunda ABS bence beş para etmez ve hiç güven vermiyor.
abs nin zaten önemi frenlerin bloke olup kaymasını engellemek lastikden ses gelmesinin sebebi yumuşak hamurlu olmasıdır lastik basıncı lastiğin tarihi balataların durumu vs vs ve asfaltın kalitesine göre değişiyor arabanın durduğu mesafe
abs nin önemi burda panikde fren yapıldığında o durumdan kaçmak düz olarak araca bakıp kalırsak ikiside aynı kısa mesafede :)
abs benim 407 de rezalet biçimde v desen lastiğinde etkisi varmıdır acaba diye sorguluyorum düşük süratlerde kızaklıyo hemen ve durmuyo ama yüksek hızlarda cok güvenli. benim arabadaki diğer esp vs sistemlerin abs ile bağlantılı olup olmadığını gosteren bir link bulamadım internette acaba bilgisi olan varmı ? sigortadan abs vb soketi söksem sadece absmi iptal olur yoksa tüm diger sistemlermi merak ediyorum ona göre el atacağım
abs temelli çalıştığı için sensörler abs esp ve fren destek sistemi gider büyük ihtimalle ati sigorta söktüğünde :)
levent dun kurcaladim abs soketini bile bulamadim mq :D
valla lastik starmaxx ama yagmurda bunun gibi lastik gormedim :D fakat ısınınca sıçıyor :) v desenli oldugu için mi acaba 40 km hızda sıcak lastikle frene asıldıgımda güven vermiyo
Güzel bilgiler paylaşılmış.
Hızlı otoban sürüşlerinde sayısız defa faydasını görmeme rağmen, 40 km/sa gibi bir hızdan yavaşlayamayan focus 2'nin önünün dağıldığınıda belirteyim.
40-50 gibi hızlara kadar deaktif olsa keşke, başka bir eksiğini görmedim.
Ve unutmadan panik anında pro. yarışçı kesim haricinde limit fren yapabilmek pek mümkün değil, o yüzden abs ne abi yaaa triplerine giren arkadaşlarıma fırsat buldukça bu konuyu okutacağım.
10 yıl once oto showda yapılan testlerdede abs nın toprak kar gıbı zemınlerde fren mesafesını uzattıgı soylenmıstı, kı dogru mantıgındada lastıgın onunde bırıken kar toprak, cakılın takoz etkısı yaratması.. tabı bırde durmaya yakın son 5 metrede bıle hala lastıgı kıtlememeye caba gostermesı..
yuksek hızda kıtlenme durumunda lastıgın surtunmeden dolayı overheat olup mesafeyı uzatıyor..
değindiğiniz zeminlere ilaveten engebeli zeminlerde de handikap ı var abs nin..
ben birde şu hususa değinmek istiyorum ; araba kullanma melekesi eski nesil araçlarla özdeşleşmiş sürücülerdeki gayri ihtiyari pedal dozlama psikoz u..
mutlaka durmak gerekiyorsa manevra opsiyonu kalmamışsa ( kale duvarı gibi hız kesici kasisler, herhangi bir engel vs vs ) abs devreye girince pedalı dozlamaya uğraşmamalı kesinlikle.. mutlaka daha çok basılmalı yüklenmeli pedala.. daha kısa mesafede durabilmek için..
C elysee'nin 15-16 km hız ile çarpışma tesi aşağıdaki videoda..
Geçen akşamüstü güneşli bir günden sonra 50 km hız ile giderken hafif rampada önümdeki çöp kamyonunu geç fark ettim.. Asfalt kaymak asfalt diye tabir ettiğimiz bir yoldu.. Frene bastım ama baktım gidiyorum kamyona doğru.. Abs devreye girdi anında ama araç durmuyor.. tırtt tırrtt yapa yapa gidiyorum.. Bir anlık refleksle karşıdan araba gelmediğini görünce sıyırıp geçtim.. Abs olmasaydı muhtemelen ön taraf paramparça olacaktı..
Aslında bakarsanız çoğu kişinin doğru bildiği bir yanlış var.. Abs aracı daha kısa mesafede durdurması için yapılmış bir olay değildir. Bazı yerlerde geç bile durduruyor. Abs'nin amacı kazık fren anında ön tekerleri kontrol edebiliyor olmasıdır. Abs'siz bir araçta kazık frenle mümkün değil arabayı bi tarafa çekemezsiniz. Kendi bildiği gibi gider. Önce bunu bilmek lazım..
Abs tabiki gerekli bir şey arabada.. Fakat sıcak asfaltta düşük km hızda seyir ederken bazen geç duruyor.. Bu da insanları yanlış bilgiye sevk ediyor. Ben abs'den daha çabuk dururum gibi..
Abs Frens Sistemi ve Abs fren sisteminin avantajları ABS, kullanıldığı taşıtın kararlılığını, manevra ve durma yeteneğini artırabilen bir fren sistemidir. Dört-tekerlek ABS, tekerlek kilitlenmesini önleyerek, sürücülere acil frenleme durumlarında kararlılık ve yön kontrolü sağlamaktadır.
Abs fren sistemi nedir,abs fren sistemi,abs fren sisteminin ozelliği - Aydın Sarı Surucu Kursu
sürücü kursu bilgisine de sahibiz çok şükür...
https://resmim.net/f/tZmxJg.jpg
Hort ve başlığa katkısı süpermiş :D