Antifiriz | Kimya Kulubu
Printable View
EVANS susuz sogutma sıvısı hakkındakı goruslerınız nelerdır
ben araca koydurmak ıstedım Ankara dakı bayı yı aradım benden 600 tl para ıstedı :)
Geçen gün benzinlikte bi tane adam motor antifrizi yerine silecek suyu antifrizi koydu kimya atölyesinde çalışıyomuş içindekiler %90 aynı dedi varmıdır doğruluk payı ?
yeni üretim antifriz renklerine çok takılmayın arkadaşlar, antifrizlerin renkleri zamanında firmaların kullandıkları kimyasalların çeşidine göre kullanmak zorunda kaldıkları maddelerden yeşil ve mavi tarzı renklerdi. Eskiden antifirizler iki yıllık filandı. sadece yeşil ve mavinin olduğu dönemi kast ettim.
Şimdi yeni nesil antifrizlerin bazıları 10 yıla kadar bozulmadan durabileceğini yazmaktadır, yeni üretimlerin bir çoğuda kırmızıdır, oat yani organik asit teknolojisi kullanılmaya başladığından beri ilk yapan firmalar kırmızı renk yapmayı tercih etti ancak, bu sizi yanıltmasın, bir antifriz kırmızı ise organik asit teknolojilidir anlamına gelmez.
Antifrizlerin kaliteleri ömrü v.s detayları üzerinde yada firmaların sitelerinde yazar, farklı renkleri karıştırmanın zararlı olduğunu düşünenlerin çoğu bunun sebebini kimyasal tepkimeye bağlı oluşan jelleşmeye şahit olanlardan dolayıdır. ancak her farklı renk antifriz kullananın başına gelecektir diye birşey yok. O kadar çok marka var ki, kimin ne kadar kaliteli ürettiğini hiç bir zaman bilemezsiniz, sanayiler ustalarımız genelde antifriz ölçüm cihazıyla ölçer ve eksik kadarını ekler yada yeni karışım yapar.
Benim size tavsiye bir markada karar kılıp, aracınıza sürekli o antifrizi kullanmanız olur. Bunu uzun süre kullanacağınız eski araçlar için söylüyorum.
Yeni tip araçlarda artık uzun ömürlü antifrizler kullanılmaya başladı, bazı marka antifrizler 10 yıl değiştirmesende olur iddiasında.
Uzun lafın kısası rengine takılmayın özelliklerine takılın, arkasında yazanları okuyun. Varsa aracınızın tavsiye ettiği marka tercih edin. Zaten uzun yıllar antifriz kaçak olmadıkça, termostat veya devirdaim pompası değişmedikçe kolayca eksilen yok olan birşey değil.
tüm bunlar kendi düşüncelerim ve yabancı kaynaklardan okuyarak edindiğim fikirlerdir. doğruluğunu garanti edemem :)
bilgiler için teşekkürler. bu şekilde bir süre daha idare edeceğim artık...
yalnız şu da bi gerçek, 2009 model skoda Octavia aracımızda fabrikanın koymuş olduğu kırmızı antifirizi 5yıl hiç değiştirmeden kullandık ve 5.yılın sonunda sistemi boşalttığımızda çamur gibi bir sıvı çıktı içinden ve kalorifer peteğini tıkadı. en sonunda radyatör ve sistemin tüm boruları değişmek zorunda kaldı, kalorifer peteği de ilaçla temizlenmek zorunda kaldı. yani bence antifiriz ne olursa olsun 2 3 yılda bir yenilenmeli.
Doğrudur, yazdıklarım kağıt üzerindeki teorik bilgiler, bazen tecrübeler daha mantıklı olabiliyor, çünkü hiç bir zaman kâr amaçlı kurulduğu aşikar olan kimyasal firmalarına %100 güvenemezsiniz, işin ucu para oldumu şirketlerin politikacıdan farkları yoktur, her zaman vaat ettikleri şey verebildiklerinin 10 katı olur.
O zaman ne yapıyoruz, 2 veya 3 yilda bir antifirizimizi degistiriyoruz fakat benim sorunumu nasil cozebiliriz? Yani su mavi antifirizden tamamen nasil kurtulabilirim?
yok mu hiç fikri olan konu hakkında?
-35 benimki sorun olmaz değil mi?
Beyler ben 3 kere flushing yapmama rağmen motorun içindeki kirli suyu tamamen dışarı çıkartamıyorum, termostatı sökmeden bu temizliği nasıl yapabilirim? Her flushing den sonra 20 dk kadar arabayla geziyorum.
Ayrıca benden öneri, flushing ide distile su ile yapın, ne kadar içme suyu da olsa içindeki mineraller çökelme yaparak sisteme zarar verebilir.
Aracınıza koyduğunuz antifreeze aracınız için uyumlu diye kesinlikle kontrol edin. Bir abim 13’ bmw sine kırmızı(organik) antifreeze koydu, orijinali hibrit(mavi-yeşik karışım), bu kurala uymadığı için soğutma sistemi patladı ve 1700 TL masraf çıktı. Markaların antifreeze tds inden aracınız için uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Kesinlikle farklıdır.
Motor suyu antifirizinde glikol bulunur şeker tadında bir alkoldür ve zehirlidir. (veteriner hekimlikte bu üründen zehirlenme çok görülür)
Cam suyu antifrizinde genelde İPA(izopropil alkol) kullanılır.
İPA kolay bozunur üstelik yüksek sıcaklı vs iş görmez yani bu diyen çok fena saçmalamış
Yani cam suyu koymakla normal su koymak arasında bi fark yok
Arkadaşlar R56 mini S için ne önerirsiniz , 1-2 ay önce içindeki suyu değiştirdim tabi aktı gitti antifiriz daha koymadım.Tam hatırlamıyorum ama yanılmıyorsam kırmızı antifiriz idi.
Aracım punto. Sağolsunlar kitapçığında herşeyi belirtmişler 50-50 parafulu up petronas kullan demiş. Gittim aldım. Değişiminde ustaya ait artık. Damacana su kullanacağım erikli:)
Arkadaslar benim radyatorde kacaktan dolayi tikayici toz dokmustum ***** kış geliyor antifriz koydugumda tekrardan su eksiltmeye baslarmiyim acaba? Tek çözüm radyatör u degismekmidir şu aşamada
yok aracın özelliklerini girerek uygun yağ bulabiliyorsun , antifiriz için öyle birşey yok.Baktım yabancı forumlardan bmw veya mini için orjinal mavi antifiriz almam lazımmış.Servislerde olurmuş genelde , para bayılacaz desene.. Şunu nette bulabilirmiyim acaba..
http://new.minimania.com/images_temp...01nmd7600a.jpg
https://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/B66F49FAA3975160802580830041D623/$File/BPXE-8K826T%5F0.pdf
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...pdf?1492016027
En altta bmw uyumlu diyor. Bana da bmw mavi dediler, gözle bakıldığında mavi gözüktüğü için herkes mavi sanıyor, mavi-yeşil karışımı yani hibrit karışım.
Borusan’da şu an benim arabama linkini attığım castrol ü koyuyorlar. Motul sadece Inugel Classic getiriyor Türkiye’ye, o yüzden elimde 1 adet 5 litrelik Inugel Classic patlamış durumda, isteyen arkadaşlara ücreti mukabilinde verebiliri. :)
benim radyatördede küçük bi delik varmış ilk razaman bayramında fark ettim 750 ml kadar su aldı 1 ay takip ederek bindim 2 parma falan eksilmişti zaten fazla koyduğum için daha max ın üstündeydi geçen haftaya kadar sorun yoktu park ettim işyerinde sigara içmeye indim bi baktım göl olmuş 3 litre kadar su alınca korktum :D servise gittim baktım hiç eksilmemiş nasıl oluyorsa artık dedim riske girmeye gerek yok 1270 tl girdi g.tüme sabah sabah aç karna ahahah :D clio 3 lerde lanet bişey yapmışlar klima radyatörüyle motor soğutma suyu radyatörü tek parça o yüzden çok pahalı lanet :D birsürüde yer sökülüyor değiştirmek için
bknz:D
https://i.hizliresim.com/LOAZO0.jpg
bence değiştir riske girme ne zaman ne olcağı belli olmaz
Fosfat içermiyorsa castrol de uygun olabilir evet.Burada İnugel Expert var
http://www.hepsiburada.com/motul-inu...-HBV00000254BF
ismim kaan renault forum buluşmalarında tanışmışızdır . görsen hatırlarsın . bu renk mi ? orjinalı böyle .
Motul Inugel Optimal -37degC 5 Litre Antifiriz Aksesuar - KolayOto
106 için 2.5 LT antifreze gerisi bakalım şimdilik hiçbir sorun yok hararet az 90'dan yukarıda açıyor oda müşürle alakalı diye düşünüyorum :)
Bim de Radyatör için Anti Freeze gelmiş. Bunu motorun suyuna %50 li suyla karıştırıp kullansak mı ? yoksa illa bu işinde bilindik markası vs. var mı ?
valla ben olsam bimden antifriz alıp arabamın motoruna koymam
Bu antifrizin zarar vermeyeni var mı?Soğuktan koruması çok önemli değil İzmir'de yaşıyorum.Motoru krozyondan korusun yeter. Bende geçen sene koymuştum aracıma üst kapak conta,radyatör ne varsa patlatmıştı.
zaten antifirz yaz-kış olması lazım motorda, olay sadece don maya karşı koruma değil.
Karar sizin artık size hangisi mantıklı geliyorsa:)