Öncelikle herkese selamlar.
Forumu uzun yıllardır takip etmekteyim fakat genel olarak çok fazla yazı yazdığım söylenemez maalesef. Bu konuda kusura bakmayın lütfen.
Son dönemde okuduğum araç konuları beni de konu açmaya yöneltti çok güzel araçlar var herkese kazasız belasız keyifli sürüşler diliyorum.
Uzun süren Mini kullanımlarım sonrası geçmeyi düşündüğüm araç aslında Golf7 R idi.
(Eskilerin konusu yok ama en azından bir fotosu olsun)
Tabi bir yandan aklımda hacimli dizel de kullanmak var fakat acelesi yok nede olsa diyerek üstünde durmuyordum. İlgilendiğim bir iki Golfe teklifte bulundum fakat anlaşamadık derken ilanda konumuzun aracını gördüm.
2011 A5 Coupe 3.0 TDI Quattro S-tronic.
Aracın Sline olması yaşına göre km düşük olması (110bin) Audi drive select keyless vb donanımlara sahip olması tam aradığım aracı bulduğumu düşündürttü. Atladık gittik İstanbul’a.
A5 İlk görüş. (Paşaoğlu yine uzay)
Uzun süren Maslak mesaisi sonrası zor da olsa notere yetiştik ve İzmir yoluna koyulduk.
Aslında aracı almaya karar verdiğimde kafamdaki yapılacaklar listesi az çok belliydi.
Bu konuda sağ olsun sevgili @HHE çok emeği var. Başladık Darkside Developments ile yazışmaya.
İstanbul’a gitme tarihinden kısa süre sonra Almanya seyahatim vardı. Ben aracı daha görüp satın almamışken henüz prensipte anlaşmışken Almanya’ya parça göndermiştim bile.
İstanbul’dan elim boş dönsem sıkıntı olabilirdi fakat inanmıştım bir kere.
İlk etapta bolt on olarak 3.0 TDI biturbo araçların intercooler ve borularını bulduk ve satın aldık. Darkside üzerinden alacağımız gerekli olan parçaları Almanya’ya gönderdik.
Swirl flap delete kit, egr delete kit, 88lik silikon boru, 88lik maf siparişlerimizi Almanya’dan yüklenip döndük İzmir’e.
Parçaların montajı için her aracıma gözü gibi bakan Aguş otonun yolunu tuttuk.
Tabi egzozsuz olmazdı egzoz içinde Gürkay egzoz Sinan usta elinden geleni yaptı. 76mm turbo back gelip 63mm çift çıkış olarak sonlandırdık. Ortada 1 sonda 2 tane olmak üzere 3 adette spor susturucu ekledik.
Bu işlemlerden sonra yazılımımız geldi ve aracı kullanmaya başladım. Tabi bununla durmayacaktım. Güçlenen aracın frenleri sağlam olmalıydı. Önlere Zimmerman disk ve EBC yellow stuff balata, arkaya Brembo extra disk ve balata siparişimizi geçtik. Frenleri vakit kaybetmeden değiştirdiğime sevinmiştim çünkü aracın üzerinden çıkan disk ilk diskiydi.
Araç Sline olduğundan normalden bir miktar daha alçak gelmekteydi fakat biraz daha alçalması için H&R yayları aldım. İstediğim görüntüyü alabilmek için H&R spacerlarımız da geldi.
Atladığımız ufak tefek parçalar vardı onları da temin ettik. Pipercross hava filtresi ve Alüminyum şanzıman kulağımız geldi.
Tabi bu işlemler yapılırken artık havalar ısındı her yaptığımız işlemde @HHE ile birlikte logları alıp İngiltere ile görüşüyoruz ve fark ettik ki intercoolerımız bizim İzmir sıcaklarını kaldırmayacak. Üzerindeki 9 Lt idi. Biz 17 Litrelik performans tip sipariş ettik yine Darkside’dan. Arada boyut olarak ciddi fark var tabi.
Sıra geldi şanzımana. Aracın bakımları yetkili serviste yapılmış fakat sorguladığımda şanzıman yağının değişmemiş olduğunu öğrendim. Orijinal yağ olsun dedik Vosmer’in yolunu tuttum. Yağ fiyatı alırken aracınıza yaşından dolayı yedek parça ve işçilikte %30 indirim var dediler. Öyle olunca Vosmer’de değiştirdim. Artık dilersek TCU yazılım atabilecektik. Şimdilik plan dahilinde fakat aksiyon almadım.
İntercooler sorunu hallolmuştu. Yazmayı unuttum cooler montajlanırken pompa kayışımızı rulmanlarını mazot filtresini de yeniledik. Araçta bir sorun yoktu derken sağ xenon beni bırakın demeye başladı. Arıza ışığı yakıyor ve sönüyordu. Yurtdışında çok kullanılan bir marka diye denemek istedim Morimoto 5500k ampülleri sipariş ettim. Eski xenonlar yıldan dolayı ne kadar sararmış takınca anladım.
Aracın dışından bahsetmedim. Araç aldığımda mat beyaza kaplıydı altı da beyaz aslında. İlk başta ısınamamıştım fakat sonradan hoşuma gitmeye başladı. Dedim daha güzel bir hale getirelim Gtechniq Halo ürünü ile seramik uygulamasını Hardcore Garaj Cem uyguladı ve kaplamanın gerçekten duruşu değişti.
Şimdilik bu kadar. Birkaç foto ile sonlandırıyorum.
Araca yapılan işlemler oldukça da güncellemeyi düşünüyorum. Aracın içinden ve kaput altından elimde düzgün bir foto olmadığını gördüm. İlerleyen zamanda paylaşacağım.
Okuyan zaman harcayan arkadaşlar hepinize şimdiden tek tek teşekkürlerimi sunuyorum.
![]()