Ah bu kaporta boyacılar Ah ( İç dökme ve sitem içerir )
Arkadaşlar hem içimi döküp hemde biraz sitem etmek istiyorum bu konuda. Biraz uzun yazacağım kusura bakmayın. Okuyan okumayan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.
Bütün olay Şubat başlarında aracımı komple yaptırabileceğim bir kaporta&boyacı aramaya başlamam ile sarpa sarmaya başladı. Bir kaç yer ile görüştükten sonra 10 şubatta tamircimin 2 yan dükkanındaki arkadaşlar ile görüştüm(hala arkadaşlar diyorum yahu). Tamircimin çalıştığı dükkanın ortağının ben bütün arabalarımı orada yaptırıyorum , arada ben varım , kafalarına vura vura yaptırırım , bana yamuk yapamazlar gibi lafları üzerine bu arkadaşlar ile anlaştık. Anlaşma aşamasında ne dediysem yaparız , hallederiz şöyle olur böyle olur gibi kalın kalın konuştular. Bana yaptıkları araçların resimlerini gösterdiler. Anlayacağınız bir güzel göz boyadılar. Arkadaşlarla kapı ve kaput içi hariç dıştan boyama için 3000(3bin) liraya anlaştık. Birçoğunuz için bu miktar küçük gibi gelebilir fakat aracın dıştan boyanacağını , çok fazla bi kaporta işi olmadığını ve diğer fiyat aldığım yerlerin 1500-2500 aralığında fiyat verdiğini düşünürsek normal bir para(hatta birçok arkadaşıma göre fazla bile). Bana aracı 1 ay sürede teslim edeceklerini beyan ettiler ve bende aracı 15 şubatta kendilerine teslim ettim. Aracı teslim ederken de malzeme parası vs. için 1500 TL nakit ödeme yaptım. Hata yaptığımı anlamam çok uzun sürmedi aslında.
Araç 10 gün kadar dükkanın önünde yattı yerinden bile kıpırdamadan hatta daha fazla. En sonunda benim ve ben sürekli gidip gelemediğim için tamircimin ısrarlarıyla aracı sökmeye başladılar. 2 gün kadar sökme işlemi sürdü ve sonra yine bir süre sökük vaziyette yattı. Yine ısrarlar baskılar sonucu araç kazınmaya başladı. Kazıma ve kaporta işleminin ne kadar sürdüğünü sürekli gidemediğim için bilmiyorum. Fakat şöyle söyleyebilirim aracın macun ve astar boyası yapıldığında süre 1 ayı geçmişti. Bu arada tabi gidebilirsem ben uğruyorum ben gidemezsem tamircim uğruyor baskı yapıyor durumu bana bildiriyor vs. İşlerimin yoğunluğu sebebiyle sadece akşamları araca bakmaya gidebiliyorum.
Bu arada arkadaşlar sağolsun daha hiç kazımadan bana kaputun düzgün olmayacağını ön görünüşü bozacağını vs söyleyerek bana yeni kaput aldırdılar. Eski kaputum hala duruyor. Alttan bakıldığında hiçbir kazası , deliği vs. olmadığı rahatlıkla gözüküyor. Sadece motor sıcaklığından dolayı (tahminim öyle) zamanında boya atması olmuş orta kısmı tekrar boyanmış fakat boya çatlamış. Neyse dedim usta söylüyorsa vardır bir bildiği aracın en önemli kısmı önden duruşu dedim ve itiraz etmedim. Aracın ön tamponunun alt kısmında küçük bir kırık vardı. Bunu da işi alırken tamir edeceklerini söylemişlerdi. Hem onları uğraştırmamak hemde işimin düzgün olması için tamponunda yenisini aldım. Eski stoplarımı ayarlayacaklardı , camlarını değiştirteceklerdi yine işim düzgün olsun derme çatma iş olmasın diyerek yeni stop aldım. İşe başladıktan sonra cam sökme takma işi bize ait değil dediler camcıya para verip cam işini hallettirdim. Sunroof fitilini biz sökmeyiz sorumluluğunu alamayız deyince sinirlenip fitili yırtarak çıkardım. Soğulsunlar dış cam sıyırıcılarını sökerken bütün tırnaklarını kırdılar. Cam bakalitlerini sökerken paramparça ettiler. Hiç birine ses çıkarmadım yeterki arabanın boya işi düzgün olsun gerisini ufak ufak hallederim yenisini alırım diye düşündüm. Bu verdikleri hasarlar ile değiştirdiğim parçalar ile vs. benim 3bin liralık boya işi 5bin liraya maal oldu.
Bizim 1 aylık süre oldu 40 gün. Artık ben sürekli aramaya başladım. Tamircim günde 2-3 sefer gitmeye başladı. En sonunda zorla aracı boyattık adamlara. Araç boyadan bir çıktı aman Allah'ım araç komple dalga dalga portakal kabuğundan bir farkı yok. Araçta vernik değmemiş yerler var. Kapı kolları , çıtaları , lip boyanmamış. Verniğin altında boyanın üstünde lekeler var. Adamlara hataları söylüyorum pasta cila ile düzelir diyorlar. Düzelmeyeceğini bile bile eyvallah diyorum. Araç bi 5-6 gün de boyandıktan sonra toplanmak için bekledi. Bu süre zarfında yarın teslim ediyoruz diyorlar ertesi gün gidiyorum araç sökük duruyor. Akşama tamam diyorlar gidiyorum araç sökük. En sonunda yanlış hatırlamıyorsam 50 yada 55. gün artık tartıştım. Lanet olsun hataları kusurları öylece kalsın aracımı teslim edin dedim. Adam gözümün önünde aracın içini dışını yumruklaya yumruklaya toplamaya başladı. Elim ayağım boşaldı kötü birşey yapmamak için attım kendimi dışarı. O gün aracı yıkatıp pasta-cilasını yaptılar yada şöyle söyleyim yaptıklarını iddaa ediyorlar. Aracı teslim aldım baştan aşağı yıkamacının sürdüğü fırçanın çizikleriyle doluydu.
Lakin iyi mi yaptılar yapmadılar. Hakkımı helal etmiyorum. Misliyle çıkar inşallah. Bakıyorum millet 1000-1500 liraya araba boyatmış yemin ederim benim araçtan 100 kat daha iyi duruyor. Düzgün esnaf bulmak , işini iyi yapan esnaf bulmak artık çok zor. Ben düşük bir ücret ile çalışan insanım. Faturalarımdan , araç kredimden arttırdığım 3-5 kuruş ile aracımı toplamaya ortaya birşeyler çıkarmaya çalışıyorum. Havaya atılan , karaktersiz bir usta için cepten çıkan bu para insanı gerçekten üzüyor.
Ha bu arada arada atlamışım bu süreç işlerken yukarıda bahsettiğim "ben bütün arabalarımı orada yaptırıyorum , arada ben varım , kafalarına vura vura yaptırırım , bana yamuk yapamazlar" diyen adam aracı teslim ettikten sonra ne bu işle ilgilendi ne dükkanlarına gittiğimde sordu. Hatta ben gidip böyle böyle oluyor dediğimde tepki bile vermedi. Normalde dükkana gittiğimde hal hatır soran adam aracı teslim ettikten sonra sanki kaçar gibi davranmaya başladı.
Bana geçmiş olsun. Geçirenler sağolsun. Benim için çok büyük bir tecrübe oldu.
Oh be rahatladım valla. Eğer buraya kadar sabredip okumayı başaran bir arkadaş var ise sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Sürç-i lisan ettiysem affola