Eski araç algısı ,,, Size de öyle oluyor mu?
Arkadaşlar , ekonominin geldiği durum mu , araç fiyatları mı , yoksa gelişen teknoloji ile algımız mı değişti bilmiyorum ama geçmişte sahip olduğum araçlar ve yaşlarıyla ilgili bişey farkettim.Eskiden daha genç olmalarına ramen daha kıymetsiz geliyordu araçlar.Bikaç örnek vericem , daha iyi anlaşılır olucak.
Ailemizin araçlarından 1998 yılında aldığımız bi 90 Taunus vardı.Temiz almış olmamıza ramen o dönem dahi eski geliyordu.En ufak bi hasar üzerine ciddi çürüyordu , bi süre sonrada o dönem bile yok parası denilecek bi rakma satıldı...Şu anaki segment dengi mondeo olarak varsayarsak ; 2014 model bi mondeo ile algı olarak ilgi alakası yok.İkisi de döneminde 8 yaşında.
2001de civic sedan 1.5 almıştık 90 model (11 yaşında o dönem) Az denilecek bi paraya alınmış , ekonomik ve düşük teknoloji bi araçtı.O dönem de sorun çıkartıyordu , sanayide tamiratları yapılıyordu , konforsuzdu , ve ufak bi kaza olsa çürüyordu ((misal direkten anten çıkar o kasalarda , ordan bi hasar olmamasına ramen çürümüştü civarı)).Yaş olarak bugün dengini 2011 fd6 civic olarak varsayarsak , gayet konforlu , şu an da sahip olmak isteyebileceğimiz düzgün araç.FD6 FD7 ikisinide sıfır alıp kullandık ailede.İkisinin de bu günki hissiyatı (10 11 yaşında ), bahsettiğim 90 civicten (sahip olduğumuz yıl 11 yaşında) kat kat yukarıda bi kalite ve sağlamlık hissi.
2007 2011de öğrenciyken , 2004-2006 model arası c2 c3 c4 kullandım.Tamam donanımlı araçlardı ama kalite algıları malzemeleri vs sebeplerden adam akıllı ısınamadım.Şu an 2019 herhanbi bi citroen çok daha albenili ve güzel geliyor.
Tersini düşünelim..2008 Eos sahibiyim şuan (14 yaşında) , 98 99 yıllarında 14 yaşında (84) bi golf mk2 ; o dönem ciddi eski gelirdi.Hadi eos biraz oyuncaklı desek ,, eos yerine 2008 golf 5 koyalım.Yine güzel , sahip olur - kullanır , eski demem.
Ekonominin geldiği nokta ile eski araçlara kıymet algımız mı değişti (ki bunu son 4 5 yıldır eskiye nazaran çok daha fazla ikinci el incelemesi yapan youtube kanallarından farkedebiliyoruz) , yoksa ortalama 100 yıllık araç teknolojisinin son dönemde çok daha hızlı gelişmesini izlediğimiz bi jenerasyona mı denk geldik bilmiyorum.Özellikle benim yaş grubu , yada bi 10 15 yaş daha büyük arkadaşlarda da bu hissiyat varmı geçmişte sahip oldukları araçları kıyasladığında?