Ani frende yanan dörtlüler ve fren lambalarının yanıp sönmesi
Bazı araçlarda belli bir hızda ani fren yapınca arka dörtlüler fren esnasında yanıyor ve böylece arkadan gelen sürücü biraz daha dikkatli olarak yavaşlıyor.
Mercedes ve BMW de ise durum biraz daha degişik.BMW'de benım bildigim kadarıyla ani frende hem dörtlüler yanıyor hem de frenın şiddetıne göre fren lambaları çakar şeklınde üst üste yanıp sönüyor.Atıyorum önde BMW,arkada başka bir araç sürekli bu şekılde 30-40 km hiç ayrılmadan gidiyorlar ve aralarında da belirli bir mesafe var diyelim. BMW bazı virajlarda hafif fren yapıyor ve arkadakı de BMW nin fren lambası yanınca hafif fren yaparak yavaşlıyor.Fakat daha ilerde başka bir virajda yol kapalı veya yolda kaza varsa BMW ani fren yaparak duracak ve o an arkadaki de BMW'nin ani frenin etkisiyle yanan dörtlülerini ve üst üste yanıp sönen fren lambalarını farkedip frene daha fazla yüklenecek ve bu sefer BMW nin yavaşlamak için frene bastıgını degil tamamen durdugunu geriden anlıcak.Ama o an BMW'nin fren lambaları önceki virajlarda oldugu gibi sabit yanık kalsaydı arkadaki gelen sürücü BMW'nin yine yavaşladıgını sanıp frene daha az bascak ve çarpcak.İşte arkadan gelen sürücünün dikkatini toplamak için geliştirilmiş bana göre çok zekice düşünülmüş faydalı bir sistem.Kaza riskini azaltıyor.
Bununla ilgili video arıyorum ama bulamadım.Bir de bu sistemin 206 ve 307de de oldugunu okudum.Fakat ne hikmetse sırf bu dörtlülerin yanıp söndügünü görmek için hız yapıp ani frene basan arkadaşların dörtlülerin yanmadıgını ve bu sistemin çalışmadıgını duydum.Deneyen var mı aranızda?