khan Nickli Üyeden Alıntı
birkac ufak ilave,
gc8 diyip geciyoruz ama gc8 lerde uc farkli kapak cikar, 96- 97,98 ve 99,00 olarak.
96 ve 97,98 kapaklar evet cok hos degil gerek egzantrik profili gerekse flow acisindan, hatta boyle bir degerlendirme de cok dogru degil cunku kullanilan turboya gore kapak yapisinin verimi de degiskendir yani velocity ve efficiency esasli dusunulmeli, misal 16g de 98 kapagi orta devir bandinda daha verimli olabilirken, 99 kapagi 20g de ust devirde daha verimli olabilir ama 99-00 kapak cok farklidir onlardan hatta wrx kapagindan daha iyi sti kapagina yakindir, cunku edm 99,00 gc8 lerden ver4 sti kapaginin bir turevi cikar subaru nun oyunlarindan biri gene;)
farkli turbolar ayni basincta ayni flowu verir diye bir genelleme yanlis, belki turboyu flowbench e baglayip olcerseniz bu boyle gozukur ama ayni turbo bile farkli trim ve coverlarda ayni basincta farkli gucler uretir ki diger degiskenleri hesaba katmadan, motor yapisi, sikistirma ivir zivir vs.
subaru kapagi kotu degildir, boxer motorun o acidan dogurdugu bazi eksi yonleri vardir sadece, yoksa tek basina flowbench e bagladiginizda cok cok iyi bilenen kapaklar kadar ufler. zaten boxer motor tasariminin getirdigi artilar o tarz eksileri kapatir.
trend seyler var, insalar bunlari takip ediyor fakat tek bir turbo takmakla araba yurumuyor, ornek geliyor bir araba eyvallah diyelim dom3 takilmis veya 20g takilmis vs vs arabanin intercooler yollari yanlis, ewg baglantisi yanlis, ordan burdan bir suru yerden hava aliyor, basinc kaciriyor odur budur ondan sonra o arabanin adida setubina gore aniliyor atiyorum 30 lu sti oluyor, duzgun arabaninda adi oyle ama. yani bu is son zamanlarda iyice yaptim oldu, taktim oldu tarzina dondu ama yapilan cogu is hic yapilmasa arabalar hem daha saglikli olacak hem daha iyi yuruyecek. bir suru adam gidiyor arabasina atiyorum misal cosworth termal intake manifold guard takiyor, e ne port match yapilmis, ne duzgun takilmis ciddi basinc kaciriyor, ya hic takma ya takiyorsan duzgun tak ki bir ise yarasin.
arabalar bilincsiz ellerde parca coplugune donuyor netice sifir. bastan bir isi yapmak kolay ama hatalari aramak bulmak tespit etmek ve duzeltmek cok zor. bir araba geldi maf sensoru ters takilmis ki cidden cok cok zor onu oyle takabilmek ve tune eden arkadas kim bilmiyorum ters maf sensorune gore ay ussu alfa bir scaling yapmis o adam kesin demistin bu arabada bir aksilik var diye ama yuzde doksan takan adamlar 50 kere bakip bir sikinti yok demistir, ayarini yapan arkadasta mecbur ona gore tune etmistir sikinti oldugunu bile bile. bir diger konu son zamanlarda garaj olarak deneyimi olmayan sadece parca satan adamlar araba yapmaya ozendiler, bu adamlar farkli markalar icin sadece hazir kit takarak araba yurutur gibi gozukuyor olsalarda kit olmayan misal subarularda isi dogru duzgun yapamiyorlar birde uzerine saga sola sanki 500 tane yapmis tarzinda konusuyorlar, hadi konussunlar esnaflardir kendilerini pazarlamaya calisiyorlar diyebiliriz ama onunda bir haddi var haddini asmamak lazim, yoksa derlerki adama bir araba goster yuruttugun suresi olan . madem varda 99 senesinden beri draglarda niye sadece 3 tane adaminn yaptigi araba yuruyor baskasi gelmiyor. cok kaliteli isler yapan adamlarda var yillardir, misal savas, misal serdar bu adamlar bile kalkip gik demezken digerlerine sadece birsey duser onuda soylemiyim;)
neyse bu ara hergun x,y,z yerlerin yaptigi sikintilari cozmek ile ugrasmaktan cok yoruldum, dolmusum:)