Selamünaleyküm dostlar.
Multijet grubuna açık hava filtresi taksak ne kadar sağlıklı olur ne kadar verim alırız.
Ya da takılacaksa hava filtresi önerisi olanlar olur mu? :)
Printable View
Selamünaleyküm dostlar.
Multijet grubuna açık hava filtresi taksak ne kadar sağlıklı olur ne kadar verim alırız.
Ya da takılacaksa hava filtresi önerisi olanlar olur mu? :)
aleykümselam, açık hava filtre kiti çok iyi yapılmazsa eksileri var (sıcak ortamda kalması, sıcak hava çekmesi)
kapalı filtre alıp %1 güç elde edilebilir
stg1-dp-düz boru oem filtre kullanıyoruz.
Dizel çok hava sevmez diye bilirim ben de
Dilim döndüğünce cevap vereyim, dizel yanma değil patlatma prensibiyle çalıştığı için çok fazla havaya ihtiyaç duymuyor.
Serbest durumda benzin gibi parlamaması yanmaması mesela buna örnek.
Fazla hava girişi karışımı fakire çekiyor olabilir, o yüzden dizel fazla havayı sevmez jargonu yerleşmiş olabilir
Brocum dogru, dizeli patlatarak ateslersin, ancak atesledigin dizelin yanmaya devam edebilmesi icin oksijen gerekir, yani hava. Bu mantıkla turbosuz dizellerin turbolu dizellerden daha iyi yurumesi lazim, neticede turbonun yegane gorevi birim zamanda yanma odasina daha fazla hava=oksijen sokmak.
edit: imla
Tabii ki bro; ama sonuçta turbo "mevcut" havayı sıkıştırıp göndermiyor mu aslında? Ki basınç, sonuçta sadece miktarın değil, hacmin de bir fonksiyonu.
Daha fazla miktarda havanın çekiliyor olması, aynı çalışma koşullarında daha fazla basınçla içeri gireceği için emmede yakıt hava rasyonunu katlanarak değiştirecek; ve aslında, atıyorum turbo dahil 1 birim hava ile işini görecekken amcam, fakir karışımla içeride fazladan havayı patlatmaya sebep olacak gibi düşündüm. Bu karışım olayları benzinlide daha kolay idare edilebilen durumken, böyle bir söylenti var acaba bundan dolayı olabilir mi diye yazdım ilk postu.
Dediğim gibi, bu fikrin savunucusu değil, duyucusuyum :) Bu kadar tuner var; doğrusunu yazarlarsa hep beraber öğreniriz :)
N/A motor tepkimeye gerekli oksijen miktarini kendi imkanlariyla cekmeye calisirken, asiri beslemeli motorlarda yanma odasina oksijen pompalanir. Turbo mevcut havayi sikistirip gondermiyor, belli bir miktar hava gonderiyor. Soyle aciklayayim, diger degiskenleri tamamen ayni iki motor dusun, hatta bildigimiz orneklerden gidelim, bu motor VAG 1.8T AGU motor olsun. Iki AGU'dan birine K03 takalim, digerine K04, ve ikisinden de ayni gucu alalim. K03 daha yuksek basinc basarken K04 daha dusuk basinc basacak ayni guc icin. Eger K03'u de K04'u de ayni basincta calistirirsan K04 yanma odasina daha fazla hava gonderecegi icin K04 daha yuksek guc uretecektir.
Koyuyla isaretledigim kisimda bahsettigin "mevcut hava" eger yanma odasindaki havaysa zaten yukarida aciklamaya calistim. Yok eger motorun cekebilecegi havadan bahsediyorsak zaten onun sonu yok zira dunya atmosferinde bulunan havadan bahsediyor oluruz :)
Turbo motorlarda, benzinli dizel fark etmeksizin, hava filtresi modifikasyonu aslinda cekilen havanin kalitesini arttirmaya yonelik bir mod. Gunun sonunda yanma odasina girecek olan havanin miktarini turbo belirleyecek cunku.
Atmosferik motorlarda durum degisiyor tabi, daha gecirgen bir filtre kullanmak teorik olarak motorun daha fazla hava cekebilmesi anlamina gelir, reelitede yapilan hava filtresi modifikasyonunun aracin gucunu dusurdugu tonla ornek var.
yazarken aklima gelenler bunlar degildi, kendim de yasadigim "dogru bilinen yanlislar" basliginda irdelenmesi gerekenlerdi aslinda, CAI takip ucunu duzgun baktiramamak, N/A motorda zilyon tane dirsekle itg, AEM benzeri kaliteli filtre kullanmak gibi. Bir de tam bu konuda, kafasi kirigin biri turlu turlu hava filtresi takip dynoya cikartiyordu R34 GT-R'i. Stock yazilimla en yuksek gucu OEM filtreden aliyordu. OEM'i gecen tek bir setup vardi, sol on fari iptal edip yerine bir filtre takiyordu. "bu sekilde kullanim ancak pistlerde mumkun olabileceginden bu sonucu karsilastirmaya dahil etmedim" diye acikliyordu vatandas.
Senin bahsettigin arkadaslarin lugatinda motorla alakali araca sonradan takilan butun parcalar "abarti" oldugundan, bu abartili arkadaslari ben ocak disi ilan ediyorum :D
Dur dur, çok gittin :)
Aynı güç için daha büyük turbo daha az bar basacak kısmı bende oturmadı, katılamadım :) Güç, bar ile doğru orantılı olarak geliyor, yamuluyor muyum? Turbo upgrade esprisi, turboların verebildiği basınç kapasitesi ile alakalı değil mi? Atıyorum k03 maks 1.5 basabilirken k04, 2 bar basabilir değil mi abi olay? Turbo upgrade yapıp yazılım değişmeyince araçlar aşağı yukarı aynı basınç ve aynı güçte yürüyor diye biliyorum ben.
Mevcut hava konusuna gelirsek, filtrenin çektiği havanın kütlesini kastettim.
Açık hava filtresini geçtim, filtreyi komple sökelim; benzinli araba yeri göğü inletirken, bu zamana kadar gördüğüm dizel arabalarda mevcut seste neredeyse değişiklik yok. İşte benim yukarıda yazdığımın mantığı bu; sen istersen soba borusu döşe; dizel amcam zaten alacağı kadarını vakumluyor; no vakum no ses. Ha bir şekilde fazlasını çekebiliyor duruma getirlirse de şayet (filtre konumlandırma, tampon delme vs); turbo çarpanı, senin bu kütleyi katlayıp da, yok yere yanma odasına fazla kütle göndermeyecek mi, benim asıl sorum bu :)
Ha yoksa, atmosfer basıncı az çok belli, Lut gölü etrafına gitmediğin sürece :D basınçtan sorumlu arkadaş da bizim konumuzdada turbo zaten, haliyle içeriye giren artan hava kütlesi turbo etkisiyle dizeli sıkıntıya sokar mı asıl sorum bu.
tam olarak aradigimi bulamasam da guzel bir anlatim: https://www.techturkey.com/forum/asi...ml#post8262211
Guc bar ile dogru orantili, evet, ancak ayni turbo icin. Findik kadar turbonun 1 bar bastigi zaman yanma odasina pompalayacagi hava miktari ile kafam kadar turbo 1 bar basiyorken pompalayacagi hava tabi ki de ayni olmayacak. Turbo upgrade yapip da yazilim yapmayinca aracin ECU'su eskiden ne basinc basiyorsa o basinci basmaya calisacak, ya da eskiden kac birim hava gonderiliyorsa o kadar hava gondermeye calisacak. Ayni basinci basmaya calisirsa motoru kirarsin, ayni miktarda hava gondermeye kalkarsa daha dusuk basincla ayni gucte yurursun.
Filtreyi komple soktugun zaman dizelin gurultusunden alamiyorsun o sesteki degisimi. Senin ibiza'ya egzoz taktigimizda olani hatirla, arabanin arkasindan gelen cok tatli egzoz homurtulari duyuyordu, sen iceriden ayni traktor sesini duyuyorken.
Koyuyla isaretledigim yer dizel benzinli fark etmeksizin butun asiri beslemeliler icin gecerli. Turbo ne basmaya programlanmissa onu cekecek. Istersen filtre takma. Haliyle son yazdigin gecersiz. Dizelde olsa benzinli de olsa filtre takmak turbonu rahatlatir, daha duzgun bir hava akisi saglanacagi icin. Ayrica ne yaktigindan bagimsiz olarak, N/A, asiri besleme olusundan da bagimsiz olarak, icten yanmali hangi motor olursa olsun yanma odasina ne kadar soguk, ne kadar akiskan, ne kadar bol hava goturursen o kadar iyidir.
Sozun ozu, dizele de hava filtresi takilir. Kitabina uygun takilan bir kit de arabayi geri goturmez.
aradigimi buldum editi: https://www.techturkey.com/forum/asi...ml#post8262408
Konuya baktım OK de, peki o konuda kim haklı, kimin dediğini referans alacağız :D
Egzoz konusu başka hacım, kabin içi gürültü değil anlatmak istediğim. Hacimli dizellerde bile sadece turbo spool sesi geliyor, vakuma dair bir ses youtube evreninde bile görmedim, bulamadım.
"Comparing between two extremes, at 14.7psi (or 1.0 bar of boost, which corresponds to a pressure ratio of 2.0) a dinky GT12 turbo moves about 14 times less air than a GT60 turbo. That's why it doesn't help to talk in terms of boost."
yazinin uzun hali icin: Boost VS. Flow - Sport Compact Car Magazine
bu postta da basilan basinclar ustunden ornekler verilmis: https://www.techturkey.com/forum/asi...ml#post8262820
1.3-1.5 basınçla açık filtre çokta elzem değil bence.
ek olarak iki turbonun ayni basincta ufledigi hava sicakliklari ayni olmayabilir. kucuk olan ciddi sicak hava basarken buyuk olan cok daha serin olarak ayni basinci uretir. bu da bunlara ek olarak o2 miktarina etki eder, cunku havanin yogunlugu degisir. (iat den kaynakli yanma degisikliklerine girmiyorum bile).