Arkadaşlar selam işim gereği yüksek oktan yakıtlara erişebiliyorum
140 yada 130 oktan avgas
işine yarıyan olurmu yada motorlar bukadar yuksek oktanı kaldırabilirmi ?
zira gene aynı yakıt tipini 6 ve 4 silindirli motorlarda kullanıyoruz
Printable View
Arkadaşlar selam işim gereği yüksek oktan yakıtlara erişebiliyorum
140 yada 130 oktan avgas
işine yarıyan olurmu yada motorlar bukadar yuksek oktanı kaldırabilirmi ?
zira gene aynı yakıt tipini 6 ve 4 silindirli motorlarda kullanıyoruz
Uçak yakıtı sanırım elindeki,
yalnız pervaneli uçaklara oluyor sanırım yüksek oktan,
Yolcu uçaklarına koyulan yakıt dandik diye biliyorum.
doğrudur high bypass jet motorları kaliteli gaz yagı ,karosen
yani jet a1 veya jp4 kullanır benim bahsettiğim avgas isteyene uygun ölcüde ücretsiz saglarım deneme yapıcaksa tek isteğim bende orda olcam:D
130 oktan ı arabaya koy snrda karacaahmette deneme yaparsın...
130-140 oktan uçak yakıtıdır,jetlerdede onlardan kullanılıyor. hiç bir aracın bu kadar yüksek oktanı kaldırabileceğini sanmıyorum,motoru kuca alırsın:D
arkadaşım clioda sürekli yunanistandan gelme 100 oktan kullandı diye motoru arıza çıkarmıştı.
130 oktan yuhh:D
o oktanlar biraz fazla değilmi? eminmisin?
discovery de test edıldı bır standart araba 100 beygır bısey vardı hatırlamıorum ama ne oldugunu bı golf gtı vardı bıde ımpreza stı vardı bunlara once amerıkadan market benzınınden koydular 95 mı artık kac oktana denk gelıosa artık standart arabada 100 beygır cıvarlarında cıktı yanı artı eksı sekılde golf gtı tam beygırını verdı stıda tam beygırını verdı
ardından depoları bosaltıp 98 oktan benzın koydular ardından araclar tekrar dynoya cıktı ve standart araba yıne aynı olculerde cıktı gucu golf gtı 3-5 beygır artı cıktı sti da ıse 25 beygır hp farkı cıkmıstı..
yanı 3 oktan performanslı araclarda eger en azından 5-10 beygır alıosa 130-95=35
35.3=105
yanı 130 oktan benzını koy 100 luk shot nos basmıs gıbı devam et o zmn hesaba gore
yanı o benzının depodan gelmeden depoda atesleme yapman lazım kı araba havaya ucsun oda 0.400 ü 3 sn de tamamlamana yarar falan fılan ....
bu arada nos u aracında kac sn ye basabılıosun onuda dusunmek lazım bıde ful depo nos basılı sekılde gıtmeyı dusun hayaller ,hayaller paramparça senınde gozlerın uzaklara oylece......
100/130
Dyed green, avgas 100/130 had a higher octane grade aviation gasoline, containing a maximum of 4 grams of lead per US gallon (1.1 g/l). 100LL "low lead" has replaced avgas 100/130 in most places, but Avgas 100/130 is still sold in Australia and New Zealand as one of the two manufacturers in Australia is unable to make Avgas 100LL.[citation needed] Currently commonly called AVGAS 100.
[edit] 91/96 & 115/145
In the past other grades were also available, particularly for military use, such as avgas 115/145 (dyed purple) and 91/96 (brown). Limited batches of 115/145 (commonly called AVGAS 115) are produced for special events such as unlimited air races.[citation needed]
[edit] Automotive gasoline
Automotive gasoline (known as mogas or autogas among aviators) that does not contain oxygenates may be used in certified aircraft that have a Supplemental Type Certificate for automotive gasoline, experimental aircraft and ultralights. Most of these applicable aircraft have low-compression engines which were originally certified to run on 80/87 avgas and require only "regular" 87 anti-knock index automotive gasoline. Examples of this include the popular Cessna 172 or Piper Cherokee with the 150 hp (110 kW) variant of the Lycoming O-320. Some aircraft engines were originally certified using a 91/96 avgas and have STC's available to run "premium" 91 anti-knock index automotive gasoline. Examples of this include some Cherokees with the 160 hp (120 kW) Lycoming O-320 or 180 hp (130 kW) O-360 or the Cessna 152 with the O-235. However, for most aircraft, automotive gasoline is not considered to be a viable replacement for avgas, primarily because automotive gasoline is not subject to the stringent quality-control standards necessary for an aviation fuel.[9][10]
The requirement for a non-oxygenated fuel is a major problem with these STCs. In the name of reducing emissions, most autogas contains additives designed to boost the oxygen available to the fuel, such as alcohol. The FAA does not allow alcohol-containing gasoline to be used in aircraft.
evet eminim yesil olan 130 kırmızı olan 140 oktana denk geliyor kırmızı pek denk gelmesede 130 rahatlıkla temin edebilirim.
Bu arada boyle birsey alıpta proje denemek isteyen carmıdır die merak ettim varsa yarcımcı olmak amacım
Bendede var evde 10 lt isteyene vereyim :) ama unutmayın bunlar kurşunlu benzin biraz acıtabilir çıkışı :D
subapları eritmek ve 02 sensorleri 5 saat içinde çöp etmek katalitik konverteri tıkamak için güzel yakıt :)çoğu yarış yakıtında bile litrede .58 mg kurşun var avgasda 5.8mg/litre
sadece 97 oktana %10-20 Tolulene veya Xylene karıştırın bu bile yeterli gelicektir ..tabi neye yeterli gelicek koyduğunuz araın buna ihtiyacı varmı :)
Aekaaşlar heveslenmeyin böyle şeylere bende çok heveslenerek istemiştim abim alandan getirmişti bu yakıtı :) sonra önce Korhan (khan) abi sonra Cem abiden aldığım tavsiyeler üzerine depoya bir çay bardağı dökme fikrinden uzaklaştım :)
competition makinalarda avgas belli ölçülerde karıştırıp kullanılıyor.direk kullanmayın iş alırsınız başınıza
mavide yesilde 100 oktan. biri 100LL maviydi sanirim, oburu yesil 100/130 diye gecen yine 100 oktan olan avgas cinsi. mavi olan eski, baya bir karisim var icinde oktan arttiricilardada olan TEL vs vs. yesil olan onun yenilenmisi. bunlarin kursun orani cem in dedigi gibi asiri yuksek o yuzden kullanilmamali.
bunlari ucaklarda kullanilmasinin sebepleri baska,
yuksek kursun orani ucak motorlari tasarlanirken(pistonlu ve rotary) hesaba katiliyor ve bilesen malzemeleri ile uyumu hatta koruyuculugu soz konusu, otomobil yakiti kullanan ucaklarda valve problemleri olabiliyor. Bir diger sebep ise eski ucaklarda hersey mekanikti cunku elektronik sistemler bu kadar guvenilir degildi, mekanik bir benzin pompasi ise ucaklarda yakit hattinda baloncuga yol acabiliyordu, ucagin teklemesi gibi bir luks olmadigi icinde agir kursunlu yakit kullniliyordu ve bunun onune geciliyordu.
Fakat en onemli sebep, ucak yakitlarini otomotiv yakitindan ayirarak denetimini kolaylastirmak, dusunsenize adam ucuz diye atiyorum polatli shellden benzin alip getirip gezi ucagina koyuyor ve motor havada piston eritiyor vs iste bunun kontrolunu saglamak icin bazi havacilik kanun ve kurallari getirip kontrol saglanmis.
Jet A1 ise kerosen temmelli zaten onu turbun kullanmadigimiz surece biraz zor yakariz, onu sadece eski bedfordlar mazot niyetine yakar:D
Tiner dökülse daha iyi :D
105-110 oktan bulma şansın varmı ?
Babamın bi lafı vardır "En iyi Yol Bildiğin Yoldur Evladım" Diye O aklıma geldi şimdi :)
peki kendimiz 100 oktan benzin yapabilirmiyiz........yani bu oktan arttırıcılar felan işe yarıyormu bu konuda...eğer yarıyorsa hangi marka ne kadar kullanılmalı ?
JET A1 çok güzel yağ lekesi çıkartır alın işinize yarar :D
Biz kendimiz 5 maddeyi karıştırarak depo içinde uzun süre bozulmadan kalan ve oktanından deger kaybetmeyen yakıt yaptık
107 ve 110 oktan iki secenek litresi 6.5 tl minimum 20 litre
dediğim gibi sadece 130 140 oktan bulabilrim
jet a1 de bulurum cok güzel enjektör temizler eskiden babamlar filoda ucaktan alır reno 12 lerini temizlerlerdi:D
yed green, avgas 100/130 had a higher octane grade aviation gasoline
140 oktan askeri versiyon kırmızı olan uh1b lerde kullanılıyor
n the past other grades were also available, particularly for military use, such as avgas 115/145 (dyed purple)
yanlış biliyosun:) 130 140 oktan yok onlar o kadar yüksek oktanlı yakıt değil
peki idda etmiyim konu büyümesin isteyen varsa temin ederim makul ölçüde ayrıca
hangi renk kac oktana denk geliyor merak eden olursa diye
http://en.wikipedia.org/wiki/Avgas
1 set enjetor 440 $
av gas ile dayanması 2 saat gazlamaya dayanmaz tai öne pompanın bozulmaması lazım :)
tamam ben iyilik yapım dedim en kötü ihtimal mangal tutusturma jeli olarak kullanırız:D