Benzin, içten yanmalı motorlarda bir asırdan fazladır kullanılmaktadır. Her ne kadar ana
yakıt maddesi olarak kullanılsada araştırılması gereken propan, alkol, hidrojen ve su gibi
başka yakıt türleride vardır. Propan, hidrojen, su farklı özelliklere
ve karaktere sahiptiler fakat hiçbiri performans amaçlı uygulamalarda alkolün sunduğu avantajları
sunamamaktadır.
Bir çok çeşit alkol üretilmektedir. İçten yanmalı motorlarda en çok kullanılan türler ise
methanol ve ethanol'dür. Methanol, doğal gaz, ahşap veya kömürden elde edilir. Ethanol ise mısır veya şeker kamışından imal edilir. Methanol üretimi ethanole göre daha ucuzdur. Bu yüzden litre başına methanol fiyatıda daha ucuzdur. Methanol ile ethanolün arasındaki temel fark methanolün daha düşük kaloriye (veya karışım sırasında yakılarak ortaya çıkan enerji miktarı) sahip olması, daha yüksek özısıya sahip olması (bünyesine karışımı yakmak için daha fazla ısı alabilmesi) ve yüksek buharlaşma ısısına sahip olmasıdır. (buharlaşma sırasında emiş sıcaklığını belirgin seviyede düşürme özelliği)
Methanol kullanmanın avantajları
Methanol diğer benzin türevi yakıtlarla karşılaştırıldığında apayrı bir canavardır. Methanol yanma odasına giren havayı öyle etkili soğutur ki (yüksek buharlaşma ısı tutulumu) aşırı beslemeli motorlarda intercoolera gerek kalmaz. Alkol ile çalışan içten yanmalı motorlar öyle soğuk çalışırlar ki genelde radyatöre gerek kalmaz. Yanma odasına gönderilecek alkolün miktarı yükselecek olan ısının kontolünü sağlar.
Methanol'ün ikinci özelliği ise daha yüksek özısıya sahip olmasıdır. Bu özellik
yanma odasında karışımın daha yavaş yanmasına imkan sağlar. Methanol'ün oktan değeri yaklaşık olarak 105 - 110 arasındadır ve yüksek oktan karışımın daha geç yanmasını sağlar. Methanolün oktan değeri benzinden yüksek olduğu için avans ve basınç değeleri arttırılabilir.
Buharlaşma ısısı ve alkolün özısı değeri bu yakıtı kullanan içten yanmalı motorun
karakteristiğinde önemli role sahiptir. Düşük sıcaklığa sahip emilen hava, düşük yanma
odası sıcaklıkları ve daha yoğun bir karışım ile sadece benzinden methanole geçerek 10-20%
güç artışı olağandır.
Yakıt olarak alkol kullanmanın en avantajlı yönlerinden biride karışımın detanasyona
meyilli olmayışıdır. Alkol yanma odasında ateşlendikten sonra ortaya çıkan alev adeta
yanma odasını baştan sona gezerek, benzin tabanlı yakıtlarda bir fenomen olan detanasyonun oluşmasına engel olur. Karışım kendiliğinden alev alabilir fakat bu durum düzgün ayarlar ile kolayca kontrol altına alınabilir.
Alkol tabanlı yakıtların dezavantajları;
Ana yakıt olarak mehtanol kullanımının bazı dezavantajlarıda vardır.
1. Motora enjekte edilen benzin miktarına erişmek için 2 katı methanol enjekte edilmelidir.
Methanol çok kolay buharlaşır. Motora enjekte edildiğinde ve ısıyla karşılaştığında derhal etrafındaki herşeyi soğutarak buharlaşır. Alkolün yanma odasına girmeden buharlaşması, yanma odasını yakıtsız bırakacağından dolayı zararlıdır. İşte burada mehtanolün miktarı 2 katına çıkartılarak buharlaşmadan sonra bile yanma odasına yakıtın ulaşması sağlanır.
Yakıt sistemini seçerken de yakıt ile ilgili enjektör, yakıt pompası ve yakıt rayları gibi
elemanları hep iki katı olarak düşünmeliyiz. Örneğin 400whp civarlarında benzinle
çalıştırılan bir motoru 720cc lik enjektörlerle besliyorsak alkol kullanımında 1400cc
lik enjektörlere ihtiyacımız olacaktır. Eğer kullanılan yakıt pompası 400whp destekliyor
ve 255lph ise alkol kullanımında 500lph'lık bir pompaya ihtiyacınız olacaktır.
2. Methanol aşırı derecede aşındırıcıdır.
Methanol alkol ile temas ettiğinde metali bozar. Tüm aluminyum yüzeyler
(örneğin yakıt yolları, regulatör vs) mutlaka *anotlanmalıdır. Anotlama sayesinde
alkol aluminyumun moleküllerini etkileyecek seviyeye erişemez.
Methanol aşındırıcı bir madde olduğu için özel enjektör ve yakıt pompası kullanılmalıdır.
Görünür şekilde içinde petrol barındırmasada aslında benzin petrolden elde edilir. Bu da benzine kısmi yağlama özelliği kazandırır. Alkolde ise bu özellik yoktur ve yapısı itibariyle moleküler bazda petrol moleküllerini parçalar. Yakıt pompası ve enjektörleri gibi komponentler sürtünme kaynaklı aşınmalardan korunmak için yağlanmaya ihtiyaç duyarlar. Yağlayıcı olarak petrol bazlı ürünler kullanılmadığında bu komponentlerin arızalanması tipik senaryodur. Benzin türevli emsallerine nazaran alkol bazlı yakıt pompaları ve enjektörleri önemli miktarda yağa ihtiyaç duymadan çalıştırılabilirler. Fakat yağlama kalitesini aynı seviyede tutmak için yakıt sistemine konan alkolle beraber petrol türevli yakıtta eklemek gereklidir.
Yakıt rayları ve yakıt tankıda korozyona dayanıklı bir metal olan paslanmaz çelik olanlarıyla değiştirilmelidir. Petrolden bazlı olduğu için her türlü kauçuk malzemeli yakıt yolları ve diğer malzemeler kısa sürede zarar görerek işlevlerini yerine getiremeyeceklerdir.
Son olarak, alkolün motoru daha çabuk eskittiği bilinen bir efsanedir. Bu efsane yarış
amaçlı motorlara direkt olarak alkol enjekte edilmesi sonucu segmanlar ve gömlekler gibi elemanlarda hızlı aşınmanın tesbit edilmesiyle ortaya çıktı. Methanole yağ
karıştırıldığında ise yakıt kısmi yağlama özelliğine sahip olur ve hızlı aşınma ortadan
kalkar. Eğer alkole yağlama özelliği olan bir yağ eklemediyseniz bu normalden fazla
aşınmaya sebep olur.
3. Soğuk havalarda zor çalışma
Alkol 15.5 santigrat derecenin altında yeterli seviyede pulvarize olamaz. Enjektörler içinse fiziksel olarak yeterli bir sprayleme yapmak zorlaşır. Bu sorunu aşmanın en iyi yolu alkolü benzinle karıştırarak daha uçucu bir karışım elde etmektir.
Genel olarak alkol benzin gibi koy depoya git türü bir yakıt değildir. Farklı bir
yakıt sistemine ve dikkate ihtiyaç duyar fakat sağladığı yararlar ise benzinden çok
daha fazladır. Yüksek miktarlarda alındığında methanol benzine göre daha ucuzdur.
Yarış araçları için intercooler ve radyatör ihtiyacını ortadan kaldırır (cadde araçlarında
radyatör mutlaka bulundurulmalıdır.), sadece benzinden methanole geçerek 10-20% arası
güç artışı sağlar ve detonasyona sebep olmaz.
*Anotlama, bir metalin (genellikle alüminyum) yüzeyinin, elektrolizle yükseltgeme yoluyla bir kaplamaya dönüştürülmesi işlemidir.
Copyright: cem & maxiboost (TechTurkey)
13-08-2011, 11:01
Day Walker
Bu ara metanolle ilgili cok sorular vardi bi konu cok iyi olmus tesekkurler Cem.
13-08-2011, 13:28
dragstar
standart arabalarda %5 oranında yakıt katkısı olarak kullanıyorum, tavsiye ediyorum,
methanol eritir, korozyon yapar deniliyor ama,
6 aydır plastik pet şişenin, benzliklerde satılan 5 lt lik plastik bidonların, benzin hatlarında kullanılan kauçuk borulara ve bosch standart benzin pompası ve weber benzin regülatörüyle, çin malı ayarlı benzin regülatörüne methanolle aşınma testi yapıyorum, en ufak bir değişiklik bile olmadı, isteyengelip görebilir, sadece silikon hortuma zarar verdi ama benzinde silikon hortuma zarar verdi
ayrıca 2 senedir 100 den fazla araba alkol dönüşümü uyguladık (m85 %85 methanol,%15 benzin), sorun çıksaydı illaki 1 tanesinde biryerler erirdi, bi sorun çıkardı ama hiç sorun çıkmadı,
bende ilk başlarda eritir diyordum ama, sorun çıkmıyor
methanol dönüşümü yaptığımız araçlarda fan açmıyor araba, hatta bazılarında termostat dahil açmıyor ;)
13-08-2011, 14:25
TaGo
methanol dönüşümünü ne için yapıyorsunuz araçlarda? yani standart araçlarda
13-08-2011, 15:46
Murat
Alıntı:
dragstar Nickli Üyeden Alıntı
standart arabalarda %5 oranında yakıt katkısı olarak kullanıyorum, tavsiye ediyorum,
6 aydır plastik pet şişenin, benzliklerde satılan 5 lt lik plastik bidonların, benzin hatlarında kullanılan kauçuk borulara ve bosch standart benzin pompası ve weber benzin regülatörüyle, çin malı ayarlı benzin regülatörüne methanolle aşınma testi yapıyorum, en ufak bir değişiklik bile olmadı, isteyengelip görebilir, sadece silikon hortuma zarar verdi ama benzinde silikon hortuma zarar verdi
ayrıca 2 senedir 100 den fazla araba alkol dönüşümü uyguladık (m85 %85 methanol,%15 benzin), sorun çıksaydı illaki 1 tanesinde biryerler erirdi, bi sorun çıkardı ama hiç sorun çıkmadı,
methanol dönüşümü yaptığımız araçlarda fan açmıyor araba, hatta bazılarında termostat dahil açmıyor ;)
dünyaya meydan okuyan adam 2 sene ne çabuk geçti be :)
güncel araçların çoğu uyumlu gnelde ama yinede tedbirli olmakda yarar var.
13-08-2011, 15:58
dragstar
Alıntı:
TaGo Nickli Üyeden Alıntı
methanol dönüşümünü ne için yapıyorsunuz araçlarda? yani standart araçlarda
enjektörlerin açık kalma zamanlarını arttıran kitlerden takıyoruz (% duty cycle)
Alıntı:
Murat Nickli Üyeden Alıntı
dünyaya meydan okuyan adam 2 sene ne çabuk geçti be :)
güncel araçların çoğu uyumlu gnelde ama yinede tedbirli olmakda yarar var.
;) , aynen öyle Murat abi
methanol depoda biriken pisliği çözüyor ve benzin filtrelerini tıkıyor, ondan dolayı kit takmadan önce deponun yıkatılmasını veya benzin filtresinin yenilenip kit takıldıktan 100 km sonra tekrar yenilenmesini öneriyoruz
13-08-2011, 17:13
Murat
Alıntı:
cem Nickli Üyeden Alıntı
..
kurulum hakkında ip uçları varmı?
misal pompa yerleşimi, uygun nozzle seçimi, yerleşimi olsun vs.
14-08-2011, 12:43
Oz`
Alıntı:
alcoholl bazlı seyler benzinden suyu ayrıştırmayayı sağlıyor Erittmek zor fakar depoda su biriktirmeye başlıyor Metal depoları pas tutmaya başlatıyor zamanlıca enjektorunu tıkmaya baslıyor
ayrıca benzine su katmış gibi oluyor benzin kalitesini belirli bir müddet sonra düşürüyor
Benim kanımca koyudktan sonra depoda bekletmeden bitirmek
14-08-2011, 13:29
Frank
Aem in yaptıgı vıdeo ve acıklamalarınız cok guzel gercekten.
temel mantıgı ve işin kimyasını anlatıyor.
Teşekkürler
14-08-2011, 18:56
dragstar
Alıntı:
Oz` Nickli Üyeden Alıntı
alcoholl bazlı seyler benzinden suyu ayrıştırmayayı sağlıyor Erittmek zor fakar depoda su biriktirmeye başlıyor Metal depoları pas tutmaya başlatıyor zamanlıca enjektorunu tıkmaya baslıyor
ayrıca benzine su katmış gibi oluyor benzin kalitesini belirli bir müddet sonra düşürüyor
konulan benzinde su varsa bunların olması muhtemel
14-08-2011, 19:44
tolgakaynak
Alıntı:
%5 yakıt katkısı olarak kullanırken nasıl yani misal 50 liralık benzin aldınız az bişeyde depoya methanol mu döküyorsunuz :S
14-08-2011, 20:06
TYPERHAKAN
bilgiler için çok teşekkürler,çok faydalı oldunuz.
14-08-2011, 20:52
bilalMW
motora nos basarken methanolda basmak performansı attırır o zaman? Ama aşınmayıda arttırmı?
15-08-2011, 10:23
dragstar
Alıntı:
tolgakaynak Nickli Üyeden Alıntı
%5 yakıt katkısı olarak kullanırken nasıl yani misal 50 liralık benzin aldınız az bişeyde depoya methanol mu döküyorsunuz :S
aynen öyle
15-08-2011, 10:41
cem06
methanol yuzde bes yakıt katkısı olarak kullanırsak 1 1.5 derece arttıryor oktanı. peki bunun yerine oktanı daha yuksek kimyasal kullanabilirmiyiz nitrometan toluen xylene?? ne gibi yan etkileri olur? alcohol-compatible uyumlu sistemde kullanılırmı bunun dısında neler gerekli??
15-08-2011, 11:27
dragstar
Alıntı:
cem06 Nickli Üyeden Alıntı
methanol yuzde bes yakıt katkısı olarak kullanırsak 1 1.5 derece arttıryor oktanı. peki bunun yerine oktanı daha yuksek kimyasal kullanabilirmiyiz nitrometan toluen xylene?? ne gibi yan etkileri olur? alcohol-compatible uyumlu sistemde kullanılırmı bunun dısında neler gerekli??
aynen öyle, nitromethane olabilir ama denemedim ucuza bulursam denerim, toluen ve xylene'nin oktanı methanolden daha düşük
15-08-2011, 11:42
cem06
bendeki tabloya gore xylene 117 toluene 114.5 methanol 104.5 yanlız (r+m)/2 olarak geciyor anlamadım :) edittt (ron+mon)/2 mis
wikiden baktım orda ron degerleri var xylene 117 toluene 111 methanol 108.7 ethanol 108.6
heryerde farklı yazmıs
dandik wurth octane booster falan almaktansa bunları temin edersem denicem...
15-08-2011, 15:38
Mert G
kafamdaki tüm sorulara cevap buldum, çok faydalı olmuş, eline sağlık Cem..
15-08-2011, 16:23
rebel
konu ilaç gibi olmuş vallahi :) eline sağlık başkan .
15-08-2011, 21:23
chiefkadir
Ben üçte bir oranında toluen kullanıyorum ,yarışada Erkutun hazırladığı karışımla geldim ondada xslilen,toluen vs var .. Akhisara gidip gelirken %10 oranında etilalkol kullandım..Pompa 97 ile knock var toluen ile sıkıntı yok :)
16-08-2011, 19:52
Murat
yakıta toluen, üzerine methanol/su bassak kelebekden. nasıl olur acaba? fikri olan varmı :)
16-08-2011, 20:05
Kakus
Peki, methanol'ü, methanol kit ile kullanıp, kitteki depoya da birazcık benzin ile birazcık yağ koyduğumuz vakit, motor içerisindeki aşınmadan başka hiçbir zararı olmayacak mı?
17-08-2011, 03:05
106arts
şimdi standart araclara tavsiye edermsnz yüzde5 roll öncesi mesela
17-08-2011, 09:43
bugratemel
elinize sağlık çok güzel bi paylaşım olmuş detaylar harika
17-08-2011, 11:12
Murat
yannız hiçbi soruya cvp yok. pek bilgi yok bu konularda etrafda sanırım.
17-08-2011, 12:02
yavuz364
Alıntı:
yakıta toluen, üzerine methanol/su bassak kelebekden. nasıl olur acaba? fikri olan varmı :)
Toluen sadece oktanı artıracak, methanol/su ise İAT ı ve EGT yi düşürecek üstüne az bir miktar da oktan artıracak... Tabii ki gayet güzel olur..
Alıntı:
Kakus Nickli Üyeden Alıntı
Peki, methanol'ü, methanol kit ile kullanıp, kitteki depoya da birazcık benzin ile birazcık yağ koyduğumuz vakit, motor içerisindeki aşınmadan başka hiçbir zararı olmayacak mı?
kitteki depoya benzin koymanın hiçbir anlamı olmaz, benzinin oktanı zaten daha düşük, birde AFR değerini metanolden daha çok zengine çeker... çok çok az olarak yağ konabilir diyeceğim ancak metanole uygun bir yağ olması lazım..
Birde sanırım yanlış anladığın bir nokta var... Metanol kitin motora hiçbir zararı yok...
Alıntı:
106arts Nickli Üyeden Alıntı
Evet, EGT düşer, vuruncu biter, Standart arabalarda AFR değerini biraz daha güzelleştirir..
17-08-2011, 12:07
senna
Alıntı:
kurulum hakkında ip uçları varmı?
misal pompa yerleşimi, uygun nozzle seçimi, yerleşimi olsun vs.
atmosferikmi aşırı beslememi her silindiremi ayrı nozzlemu yoksa tek nozzlemı, pompa yerleşiminin nesini soruyorsun? bazıları silecek suyu tankını çevirip methanol tankı yapıyor ama tehlikeli ne sormak istiyorsun tam olarak?
Alıntı:
bilalMW Nickli Üyeden Alıntı
motora nos basarken methanolda basmak performansı attırır o zaman? Ama aşınmayıda arttırmı?
performans artar nos basarken methanol kullanabilirsin, aşınmadan kastın nedir neredeki aşınma
Alıntı:
yapabilirsin yüksek oktanlı yakıta methanol/su kullanmaya benzer birşey amaç nedir o önemli
Alıntı:
methanol kullandıkça aşınma demeyelimde sistemdeki yağın vs bozulması daha çabuk olacaktır bu kaçınılmaz içine birşey karıştırmana gerek yok zaten onlar motorda karışıyor
Alıntı:
106arts Nickli Üyeden Alıntı
sıkıştırma vs nedir bence gerek yok
Alıntı:
yannız hiçbi soruya cvp yok. pek bilgi yok bu konularda etrafda sanırım.
ne bilgisi istiyorsun ? sorduğun sorular kaç kez cevaplandı foruma arasan bulabileceksin, başka konuda benzer sorular var ki o konuya mesaj dahi yazmışsın okusan bulabileceksin
18-08-2011, 00:28
Colin McRae
benzinimiz bu kadar kötü iken herderde deva methanol.
19-08-2011, 11:46
DaRkNeSs-
Alıntı:
Oz` Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
senna Nickli Üyeden Alıntı
atmosferikmi aşırı beslememi her silindiremi ayrı nozzlemu yoksa tek nozzlemı, pompa yerleşiminin nesini soruyorsun? bazıları silecek suyu tankını çevirip methanol tankı yapıyor ama tehlikeli ne sormak istiyorsun tam olarak?
performans artar nos basarken methanol kullanabilirsin, aşınmadan kastın nedir neredeki aşınma
yapabilirsin yüksek oktanlı yakıta methanol/su kullanmaya benzer birşey amaç nedir o önemli
methanol kullandıkça aşınma demeyelimde sistemdeki yağın vs bozulması daha çabuk olacaktır bu kaçınılmaz içine birşey karıştırmana gerek yok zaten onlar motorda karışıyor
sıkıştırma vs nedir bence gerek yok
ne bilgisi istiyorsun ? sorduğun sorular kaç kez cevaplandı foruma arasan bulabileceksin, başka konuda benzer sorular var ki o konuya mesaj dahi yazmışsın okusan bulabileceksin
şimdi turbo besleme bi araca avans açmak için değil de koruma amaçlı ( kötü benzin motor kırar) %5 yada %10 oranında depoya methanol katsak iyi etmiş olur muyuz :)
19-08-2011, 11:58
senna
Alıntı:
DaRkNeSs- Nickli Üyeden Alıntı
şimdi turbo besleme bi araca avans açmak için değil de koruma amaçlı ( kötü benzin motor kırar) %5 yada %10 oranında depoya methanol katsak iyi etmiş olur muyuz :)
methanol atacağına toluene at
19-08-2011, 12:11
DaRkNeSs-
methanol azıcık iat düşürmez mi %10 oranında atsak :)
o yüzden methanol dedim
19-08-2011, 12:34
Murat
düşürecek kadar zamanı olmayacaktır bence :) enjektörden drek içeriye.
19-08-2011, 12:56
Yogi
dizel araçlarda kullanan warmıdır peki?
19-08-2011, 13:32
yavuz364
Metanol kit ile depoya atmak aynı şey değil :) çok çok farklı şeyler...
Alıntı:
methanol azıcık iat düşürmez mi %10 oranında atsak :)
o yüzden methanol dedim
Dizel araçlarda benzinlilerden çok daha yararı oluyor diyebiliriz aslında.. Çünkü özellik olarak dizele benzeyen bir yakıt.. Dizellerde egzoz kurumunu çok azaltıyor, hatta arabadan doğru düzgün duman çıkmıyor.. EGT v.b. zaten aynı şekilde düşüyor.. Üstüne motor sesi inanılmaz düşüyor ve gücü de hissedebiliyorsunuz..
Ancak dizel ile metanol karışmadığı için dizellerde kit kullanmak zorundasınız...
Alıntı:
yogi Nickli Üyeden Alıntı
dizel araçlarda kullanan warmıdır peki?
19-08-2011, 19:53
DaRkNeSs-
Methanol bulmak daha kolay sanirim toluene bulmaktan. Meth inadi bundan yani : D
19-08-2011, 19:59
Kakus
Alıntı:
yavuz364 Nickli Üyeden Alıntı
kitteki depoya benzin koymanın hiçbir anlamı olmaz, benzinin oktanı zaten daha düşük, birde AFR değerini metanolden daha çok zengine çeker... çok çok az olarak yağ konabilir diyeceğim ancak metanole uygun bir yağ olması lazım..
Birde sanırım yanlış anladığın bir nokta var... Metanol kitin motora hiçbir zararı yok...
E fazla aşınma oluyor yazılmış, ben bu aşınmanın en aza indirgenmesi için neler yapılabilir die merak ediyorum.
19-08-2011, 20:03
SONE-R
amerikan mustang'lere viski katıldığını duymuştum.. o zaman etil akol'ün de faydası var diyebiliriz..
19-08-2011, 21:14
yavuz364
ne fazla aşınması ya :D
Yakıtın aşınma ile ne alakası var ? Motoru yağlasın die zaten motor yağı koyuyoruz.. Sanki benzinin bir kısmını yakmayıp yağlamaya mı kullandığımızı düşünüyorsun ??
Alıntı:
E fazla aşınma oluyor yazılmış, ben bu aşınmanın en aza indirgenmesi için neler yapılabilir die merak ediyorum.
19-08-2011, 21:42
dragstar
Alıntı:
Methanol bulmak daha kolay sanirim toluene bulmaktan. Meth inadi bundan yani : D
ben ikisinide rahat rahat bulabiliyorum ama methanol daha fazla teşvik edici, mantıklı ve ucuz
Alıntı:
SONE-R Nickli Üyeden Alıntı
amerikan mustang'lere viski katıldığını duymuştum.. o zaman etil akol'ün de faydası var diyebiliriz..
amerikada pompa benzini olarak ethanol var ztn
methanol kadar olmasada iş görür
19-08-2011, 21:53
Kakus
Alıntı:
yavuz364 Nickli Üyeden Alıntı
ne fazla aşınması ya :D
Yakıtın aşınma ile ne alakası var ? Motoru yağlasın die zaten motor yağı koyuyoruz.. Sanki benzinin bir kısmını yakmayıp yağlamaya mı kullandığımızı düşünüyorsun ??
La olm hanginiz yalan söylüyosunuz? :D
Alıntı:
Son olarak, alkolün motoru daha çabuk eskittiği bilinen bir efsanedir. Bu efsane yarış
amaçlı motorlara direkt olarak alkol enjekte edilmesi sonucu segmanlar ve gömlekler gibi elemanlarda hızlı aşınmanın tesbit edilmesiyle ortaya çıktı. Methanole yağ
karıştırıldığında ise yakıt kısmi yağlama özelliğine sahip olur ve hızlı aşınma ortadan
kalkar. Eğer alkole yağlama özelliği olan bir yağ eklemediyseniz bu normalden fazla
aşınmaya sebep olur.