TWS üretimden kalktı denilmiş, üretimden kalkmadı. TWS artık Castrol Edge olarak satılıyor. "Edge Sport 10w-60" ise eskiden "Edge" olandı (yurt dışındaki Castrol RS 10W-60)
Kesinlikle falan motul kullanmaya gerek yok elbette, Motul daha performansa yönelik ürünlere sahip olsa da piyasadaki çoğu tam sentetik yağ aynı işlevi görecektir.
Hangisinin daha iyi yağ olduğunu kıyaslamak için sınıf sınıf incelemek gerekiyor. Kullandığım viskoziteye göre iki örnek vereceğim.
Ben rodajda Edge 5w-40 kullandım, atmosferik haldeyken yaklaşık 2.100 km boyunca kullanmaya devam ettim. 1000 km dir de Edge 10w-60 kullanıyorum. Motorumu turbo altyapılı yapmadan önce Motul 5w-40 kullanmıştım.
Motul 300v 5w-40, edge 5w-40 a göre kağıt üzerinde özellik bakımından çok daha iyi bir yağ. Sınıf olarak Motul POE iken Mobil, Castrol gibi markalar PAO sınıfındadır. Motul ün HTHS (high temperature high shear) değeri çok daha yukarıda. Bu da viskoziteleri aşağı yukarı denk iken Motul ün çok daha ısıya dayanıklı olduğunu gösteriyor.
Aşağıda koymuş olduğum fotoğrafta en sağdaki Motulle aynı üretim sınıfı olan yani POE sınıfı iken, soldan ikinci PAO yani Castrol / Mobil in üretim sınıfı yağdır.
http://i140.photobucket.com/albums/r...positscopy.jpg
10w-60 kategorisinde motul ün bir ürünü yok, Edge 10w-60 ile kıyaslamak doğru olmaz çünkü motulde 15w-50 ve 20w-60 var ki bunlar segment dışı.
Benim kendi nacizane görüşüm, Motul daha iyi bir yağ olsa da litresine 50 tl ye almak değmez, ki bi de 6 litre alınca 300 tl ediyor. Zaten yeterince kısa periyodda yağ değişimi yaptığımız için en en en iyisi diye düşünmenin anlamı yok. Eğer 20.000 km boyunca aynı yağ ile gazlanılırsa belki arada kayda değer bir fark yaratabilir.
Castrolün (5w-40 edge) 4 litresini 60 tl ye aldığımızı düşünürsek, Edge serisinden devam :)