User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
35 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Teknoloji: Motorsporlarının dostu mu? düşmanı mı?

MTZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Teknoloji: Motorsporlarının dostu mu? düşmanı mı?

Herkese Merhaba

Forumdakı herkes az çok motorsporlarını takip ediyordur, Son zamanlarda teknolojik birçok sistemin geliştirilmesiyle araçlar inanılmaz derece hızlandı. Bu ister istemez günlük hayatada yansıyor. Bu günlerde 300 HP hatchback araçlar, 900+ beygirlik stock egzotic araçlar görüyoruz. Bu araçlarda sıradan bir şöförü bile hızlı kullanabileceği araçlar genellikle. Siz sürerken san ki arabanın içinde başka bir şöför daha var.

Bu teknolojilerin geliştirildiği yer tabiki motorsporları, bu gün F1 gibi platformlarda devrimsel diyebileceğimiz teknolojiler kısa süre içinde günlük hayatımızda gördüğümüz araçlara entegre oluyor,

Şahsen her türlü motorsporunu elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum, Ama son zamanlarda birşey iyice gözüme batmaya başladı. Evet süreler azalıyor, araçlar hızlanıyor, sınırlar gün geçtikçe genişliyor. Ama sanki bular geldikçe birşeylerde kayboluyor, sayılarla ifade edemeyeceğimiz birşey, mühendislerin geliştiremeyeceği, bir yandan sanki şöförlerin vasfı da azalıyor

Anlatmak istediğim şu ki; mesela Pikes Peak i ele alalım, çoğu kişi bilir, her sene düzenlenen bir tırmanış yarışı. Bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse; Şahsen en sevdiğim videolardan olan 1990 yılında peugeot takımına ait Ari Vatanen in pikes peak videosu (2:45 ten sonrası şiddetle tavsiye edilir)

Pikes Peak run - YouTube
    ,
    Buda yakın zamanda Sebastian Loeb ün rekor kırdığı Pikes Peak videosu, takım aynı parkur aynı aradaki tek fark 14 sene

Sébastien Loeb's Record Setting Pikes Peak Run - Full POV - YouTube

İki videoyuda şöyle üstünkörü izleyince bile arada ki muazzam hız farkı belli oluyor, ama bana sanki 2. videoda birşeyler eksik geliyor. İlk videoyu izledikten sonra bu iyice gözüme batıyor, ilk videoda Ari Vatanen in sarfettiği efor, vites atarken direksiyonu tek elle tutması, Elini güneşe siper etmesi gibi,

Evet eski hali asfalt değil vs ama, merak ettim sadece bana mı ilk video daha değerli geliyor? Daha çok keyif veriyor.

Sizlerin bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi almak isterim
    LSX

PROMINENT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Erkek arabası dediğimiz tabir gün geçtikce daha değerli daha özlenen oluyor sadece..
    Kork!!sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak...

TUGCA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı MTZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Şahsen her türlü motorsporunu elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum, Ama son zamanlarda birşey iyice gözüme batmaya başladı. Evet süreler azalıyor, araçlar hızlanıyor, sınırlar gün geçtikçe genişliyor. Ama sanki bular geldikçe birşeylerde kayboluyor, sayılarla ifade edemeyeceğimiz birşey, mühendislerin geliştiremeyeceği, bir yandan sanki şöförlerin vasfı da azalıyor
    İnan bana şöförlerin vasfı kesinlikle azalmıyor. Sebastien'ın o videoda 240 km lere kadar çıktığını görmüş olmalısın. Öyle bir parkurda bu sürat ne demek biliyor musun ? Azalan bişey yok, aksine artan şeyler var. Değişen tek fark elektronik şeyler... Ve güneş hala elle siper ediliyor Teknolojik araç sevmem dersen o ayrı tabii birşey diyemem, ama pilotajı buna kesinlikle bağlamamalısın.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı TUGCA Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İnan bana şöförlerin vasfı kesinlikle azalmıyor. Sebastien'ın o videoda 240 km lere kadar çıktığını görmüş olmalısın. Öyle bir parkurda bu sürat ne demek biliyor musun ? Azalan bişey yok, aksine artan şeyler var. Değişen tek fark elektronik şeyler... Ve güneş hala elle siper ediliyor Teknolojik araç sevmem dersen o ayrı tabii birşey diyemem, ama pilotajı buna kesinlikle bağlamamalısın.
    Kesinlikle Sebastien in pilotajina laf etmedim, o konud kendimi yanlış ifade etmiş olabilirim. Benim demek istediğim o hıza çıkabilmek için ve o hızda kalabilmek için harcanan efor.
    LSX

Arenimo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    44 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ogulcan guzel yazmissin bende elektrinik aksam pek sevmiyorum mekanik araclar daha keyifli mucadele vermek arabayi gercekten surmek daha eglenceli

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Arenimo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ogulcan guzel yazmissin bende elektrinik aksam pek sevmiyorum mekanik araclar daha keyifli mucadele vermek arabayi gercekten surmek daha eglenceli
    Olum sana sıkıldım gel dedim Sıkıntıyı alınca M moduna geçiyo kafam..

-----------------------------

Buda Lewis Hamilton in Ayrton Senna nın MP4/4 ünü kullanışı ve bir nebze olsun eski F1 ve yeni F1 i kıyaslayışı

http://www.youtube.com/watch?v=ldTEesFbd5s
    LSX

Arenimo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    44 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Olum sana sıkıldım gel dedim Sıkıntıyı alınca M moduna geçiyo kafam..
    Cok yorgundum senden de ses cikmadi dinlendim konunu dagatmiyim konusuruz i. k. as

SGTI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Motorsporlarini bir kenara birakiyorum gunluk kullanimda bile araba kullaniminin bu kadar kolay olmasi. aracin keyfinin tamamen torpulendigi zorunlu sistemler olmasi.yavas yavas tum ureticilerin otomatik vitesi spor araclar uzerinde zorunlu kilmasi bu isi eglencesiz hale getiriyor.kisaca arabayi ne kadar "sen " kullanabilirsen o kadar keyifli oluyor.Ve buda hergun azaliyor.

cabrioleter - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bu yüzden sevip kollamak gerekir lotus gibi markaları..
    Yüksek Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte parola budur.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

https://www.instagram.com/biramemuru/

levent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    97 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Kim sürücülük törpülenmiyor derse ona katılmam ben de..

Safkan sürücülük yok oluyor bana kalırsa elektronik aksam arttıkça, bakınız günümüz WRC arabaları vs Group B arabaları veya 80 li yıllardaki F1 vs günümüz F1..

F1 için örnek vermek gerekirse, manuel vites, fren oranını ayarlayan kol solda, 1200hp üzeri bahsedilen araçlar, slick lastikler 80 li yıllardaki pilotluk..

Günümüzde hepsi direksiyon üzerinde pıt pıt pıt..

WRC desek en güzel örnek Löeb vs Vatanen, Vatanen vitesle cebelleşirken direksiyonu çevirip kontra veriyor yolda tutmaya çaba sarfediyor aracı.. Löeb çok daha rahat.. Keşke o zaman da kalp ritmi ölçer bugünkü şekilde montajlanabilseymişte görseymişiz bpm leri

Veya Löeb, Vatanen'in o günkü aracı ile bugünkü parkurda Vatanen'in o günkü süresine ulaşabilir mi acaba? En net bu açıklar ki bu konuda Lewis'in Senna'nın aracını kullanması gayet başarılı bir örnektir zorlamasa bile heyecanından anlaşılıyor o olayın boyut farklılığı..

Neyse ben bu konuda çok doluyum, gün geçtikçe de kötüleştiğini düşünüyorum keyifsel açıdan motorsporlarının. Sürücü etkeni yine önemli ama eskisi kadar değil "bence" genel olarak özetlersem..

overblack - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Herkese Merhaba

Forumdakı herkes az çok motorsporlarını takip ediyordur, Son zamanlarda teknolojik birçok sistemin geliştirilmesiyle araçlar inanılmaz derece hızlandı. Bu ister istemez günlük hayatada yansıyor. Bu günlerde 300 HP hatchback araçlar, 900+ beygirlik stock egzotic araçlar görüyoruz. Bu araçlarda sıradan bir şöförü bile hızlı kullanabileceği araçlar genellikle. Siz sürerken san ki arabanın içinde başka bir şöför daha var.

Bu teknolojilerin geliştirildiği yer tabiki motorsporları, bu gün F1 gibi platformlarda devrimsel diyebileceğimiz teknolojiler kısa süre içinde günlük hayatımızda gördüğümüz araçlara entegre oluyor,

Anlatmak istediğim şu ki; mesela Pikes Peak i ele alalım, çoğu kişi bilir, her sene düzenlenen bir tırmanış yarışı. Bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse; Şahsen en sevdiğim videolardan olan 1990 yılında peugeot takımına ait Ari Vatanen in pikes peak videosu (2:45 ten sonrası şiddetle tavsiye edilir)

Pikes Peak run - YouTube
    ,
    Buda yakın zamanda Sebastian Loeb ün rekor kırdığı Pikes Peak videosu, takım aynı parkur aynı aradaki tek fark 14 sene

Sébastien Loeb's Record Setting Pikes Peak Run - Full POV - YouTube

İki videoyuda şöyle üstünkörü izleyince bile arada ki muazzam hız farkı belli oluyor, ama bana sanki 2. videoda birşeyler eksik geliyor. İlk videoyu izledikten sonra bu iyice gözüme batıyor, ilk videoda Ari Vatanen in sarfettiği efor, vites atarken direksiyonu tek elle tutması, Elini güneşe siper etmesi gibi,

Evet eski hali asfalt değil vs ama, merak ettim sadece bana mı ilk video daha değerli geliyor? Daha çok keyif veriyor.

Sizlerin bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi almak isterim

bundan yaklaşık 30 sene öncesi 82-86 lı yıllarda grup b sınıfındaki otomobillerin teknolojisi ile günümüzde yarışan wrc yada s2000 sınıfındaki araçları ele alırsak 30 sene içerisinde gidilen yol pek iç açıcı değil bence. halihazırda iyi durumda olan atıyorum grup b lancia s4 yada baby quattro parkurda birçok yeni nesil yarış otomobilini bozar.hem gidiş hemde dayanıklılık anlamında. ama o zamanlar üretici firmalar ve dev sigara sponsorları bu spora çok katkı sağladıkları gibi birbirleri ile müthiş rekabet içerisindeydiler. artık bunları motorsporlarında göremiyoruz.
    komançero garage

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı levent Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kim sürücülük törpülenmiyor derse ona katılmam ben de..

Safkan sürücülük yok oluyor bana kalırsa elektronik aksam arttıkça, bakınız günümüz WRC arabaları vs Group B arabaları veya 80 li yıllardaki F1 vs günümüz F1..

F1 için örnek vermek gerekirse, manuel vites, fren oranını ayarlayan kol solda, 1200hp üzeri bahsedilen araçlar, slick lastikler 80 li yıllardaki pilotluk..

Günümüzde hepsi direksiyon üzerinde pıt pıt pıt..
    Senna nin Suzuka turu

Ayrton Senna Onboard Lap Suzuka 1989 with James Hunt Commentating - YouTube

Alıntı overblack Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bundan yaklaşık 30 sene öncesi 82-86 lı yıllarda grup b sınıfındaki otomobillerin teknolojisi ile günümüzde yarışan wrc yada s2000 sınıfındaki araçları ele alırsak 30 sene içerisinde gidilen yol pek iç açıcı değil bence. halihazırda iyi durumda olan atıyorum grup b lancia s4 yada baby quattro parkurda birçok yeni nesil yarış otomobilini bozar.hem gidiş hemde dayanıklılık anlamında. ama o zamanlar üretici firmalar ve dev sigara sponsorları bu spora çok katkı sağladıkları gibi birbirleri ile müthiş rekabet içerisindeydiler. artık bunları motorsporlarında göremiyoruz.
    Evet aynen katiliyorum, Ozamanlar zaten cogu otomotiv ureticisi firma yaris bazliydi inanilmaz bi rekabet vardi, bu rekabetin dogurdugu araclar ortada Ford GT40 gibi, tek amaci Ferrariyi yenmek olan bir arac. Bunun disinda mesela Ferrari F40 in icine bakarsak aracin hangi amacla uretildigi ortada. Bugun Firmalar daha cok reklam yapma, anahtarlik, tisort satma pesinde
    LSX

gökberk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Her şeyi geçtim eskiden daha ilgiyle takip etmeye çalışırdım.
    Şimdi ise canım sıkılınca açıp izliyorum.
    JDM Don Lastiği...
    JDM Kevgir...
    JDM Marlboro Lights...
    .
    .

Alıntı 3rk4n Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ve sonsuzda dek o virajda mutlu olarak yaşadilar.

Emir_b16a - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sürücülük yeteneklerinin kaybolmasından çok

araçlar safkanlıklarını kaybediyo düşünüyorum geçi 1950 de yaşasam 90 2000 model arası araçlar içinde aynısını söylerdim

teknoloji gelişiyo sadece bizim algımızdan çok daha hızlı geliştiği için böyle kurallar kısıtlamalar olmasa göreceğimiz araçlar bu ne lan böyle arabamı olur dedirtir

ilerleyen zamanlarda iş sürücüsüz araçlara gelicektir ki bu gün bile gelebilir istenirse

araçlar gelişicek tehlike azalıcak süreler ne kadar hızlanırsa hızlansın işin tehlikesizliği ilgiyi azaltacaktır

bizi çeken asıl etmen tehlike ve adrenalindir eskiden lastik patlasa heycanlanırdık şimdi adam arabayla vadiden aşşa uçuyo acaba bişi oldumu diye meraklanıyoruz

yada vay be nasıl tuttu arabayı dioruz ki bu kalkmak üzere

kısacası teknoloji değişiyo araçlar algımızdan daha hızlı daha güvenilir geliştiler

yetişmekte zorlanıyoruz çalışma hızları algımızın çok üzerlerinde olduğu için de zevksiz oluyo malesef

ayrıca gelen kısıtlamalar ve yeni kurallara hiç değinmedim o konuda dertliyim -_-
    atın iyisine ''Doru'' yiğidin iyisine ''Deli'' derler.

dragon07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hondayada burdan pay cıkardınız diyeceksiniz ama

boşuna typeR lara delikanlı arabası demiyoruz çok daha zevkli araçlar keza 106lar e36 m3 ler daha mekanik araçlar

eski araçlarla gazlaması sürmesi yeni nesillere göre daha keyifli 500hplik cupra sürecegime 250hplik typer kullanırım bnm görüşümü tabikii buda

Faruk_Vtec - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    48 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    teknolojı motorsporlarının duşmanı mı bılmıorm ama gazcı tayfanın duşmanı..

ne kadar dıjıtal o kadar arıza, ne kadar mekanık o kadar kafa rahat..
    F&F CAR CLEAN - Detailing Center

Vtec II ES7 | Accord 2.4 EX. | C2 HDI | GPunto MJET 3K | Dizel Otomatik ERA...

mkerim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı overblack Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bahsettiğin arabalar 200 tane üretilen arabalar. Dolayısı ile güncel arabalardan farklı olması normal. Şimdi parkura çıkacak otomobilin üretim adedi en az 5000 olmak zorunda.
    Ayrıca Ari vatanen toprak zeminde öyle gidiyordu. Sebastian ise asfaltta. Üstelik arabalar da aynı kategori arabalar. Kazaların artması ve enkazların kazadan sonra sadece demir yığını olarak ertafa saçılması yüzünden bazı sınırlamalar geldi. Eğer eskisi gibi devam etseydi seyircilerin içine dalıp insanları havalara uçuran arabaları görmeye devam ederdik.
    1984 de turbo doğan ile uğraşırken MS ve AEM in kapısında beklerdik. Beyin yapsın da arabamıza takalım diye.
    İnternetin hızıda varla yok arası bir şeydi. Yoksa internet yok muydu???

Ers - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tüm mesajları okumadım ama , 6. mesajdaki hamilton ın mp4/4 kullanısında tüm fark belli. Daha hızlı araç kullanmasına rağmen, daha teknolojik olduğu için , mp4/4 e bindiğinde çocuklar gibi şen. Çünkü araç çok keyifli geliyor.

63owen63 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    32 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çok uzun uzun konuşulacak bir konu aslında , fikir çeşitliligi de mevcut.
    Teknoloji otomobilleri ileriye taşıdıgı için aynı parkurda pilota düşen sorumluluk pilotaj anlamında azalıyor, ama aynı zaman da teknolojinin getirdigi zorluklarda var, kim daha iyi kullanacak hesabı. Cünkü herkes de var..
    Polo TDI WRC İsot Edition / Powered by İsot

Instagram : mehmetguliaytar

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)