Herkese Merhaba
Forumdakı herkes az çok motorsporlarını takip ediyordur, Son zamanlarda teknolojik birçok sistemin geliştirilmesiyle araçlar inanılmaz derece hızlandı. Bu ister istemez günlük hayatada yansıyor. Bu günlerde 300 HP hatchback araçlar, 900+ beygirlik stock egzotic araçlar görüyoruz. Bu araçlarda sıradan bir şöförü bile hızlı kullanabileceği araçlar genellikle. Siz sürerken san ki arabanın içinde başka bir şöför daha var.
Bu teknolojilerin geliştirildiği yer tabiki motorsporları, bu gün F1 gibi platformlarda devrimsel diyebileceğimiz teknolojiler kısa süre içinde günlük hayatımızda gördüğümüz araçlara entegre oluyor,
Şahsen her türlü motorsporunu elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum, Ama son zamanlarda birşey iyice gözüme batmaya başladı. Evet süreler azalıyor, araçlar hızlanıyor, sınırlar gün geçtikçe genişliyor. Ama sanki bular geldikçe birşeylerde kayboluyor, sayılarla ifade edemeyeceğimiz birşey, mühendislerin geliştiremeyeceği, bir yandan sanki şöförlerin vasfı da azalıyor
Anlatmak istediğim şu ki; mesela Pikes Peak i ele alalım, çoğu kişi bilir, her sene düzenlenen bir tırmanış yarışı. Bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse; Şahsen en sevdiğim videolardan olan 1990 yılında peugeot takımına ait Ari Vatanen in pikes peak videosu (2:45 ten sonrası şiddetle tavsiye edilir)
Pikes Peak run - YouTube
,
Buda yakın zamanda Sebastian Loeb ün rekor kırdığı Pikes Peak videosu, takım aynı parkur aynı aradaki tek fark 14 sene
Sébastien Loeb's Record Setting Pikes Peak Run - Full POV - YouTube
İki videoyuda şöyle üstünkörü izleyince bile arada ki muazzam hız farkı belli oluyor, ama bana sanki 2. videoda birşeyler eksik geliyor. İlk videoyu izledikten sonra bu iyice gözüme batıyor, ilk videoda Ari Vatanen in sarfettiği efor, vites atarken direksiyonu tek elle tutması, Elini güneşe siper etmesi gibi,
Evet eski hali asfalt değil vs ama, merak ettim sadece bana mı ilk video daha değerli geliyor? Daha çok keyif veriyor.
Sizlerin bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi almak isterim