Bugün aklıma koydum ve gideyim DS3'ü bir test edeyim dedim, ama DS3'ün sport versiyonu var mı yok mu bilmiyordum bayiiye giderken. Allahtan varmış bir tane ve bu sayede kafamdaki bütün soru işaretlerini kaldırdım.
Bayii'ye girer girmez kırmızı gövde renkli beyaz tavanlı Dsport bir DS3 karşıladı beni, hemen kapıyı açıp içine kuruldum, ön göğüsteki karbon fiber görünümlü kaplama aman aman kaliteli olmasada başarılı diyebilirim, orta konsoldaki klima ünitesi başarılı olduğu halde teyp ünitesi direk Renault'lardan arak gibi duruyor, çok sade ve basit.
Yol bilgisayarının ekranı ile Teyp ekranı bir çok fransız da olduğu gibi ortak, okunaklı ve konumu iyi, klima kontrol düğmeleri büyük ve kullanışlı, ama teyp kumandaları sanki bana biraz aşağıda gibi geldi, ilk defa oturuyor oluşum buna sebep olmuş olabilir, zaten direksiyondan kumanda da var.
direksiyon gayet başarılı, hem etli hem şık hem dolgusu iyi. Vites topuzu da yine aynı şekilde stil sahibi ve araca yakışmış, koltuklar iyi sarıyor ve 3 farklı malzeme kullanılmış, kumaş ve nubuk detaylarla zenginleştirilen oturulan kısım , oturulma harici kalan kısımlarda deri kaplı. koltukların tasarımı da gayet başarılı, bir sport araçta olması gerektiği gibi. Arka koltuklar da gayet büyük duruyorlardı. Kapı içlerine gelirsek, plastik bazlı olduğunu söyleyebilirim ama kolun temas ettiği bölüm komple deri kaplı ve bu kalite hissini az da olsa artırıyor. Kadranlara gelirsek, hem çok şık hemde derinlik verilmiş. Aracı kullanırken kadranlara bakakaldım bir ara, hakketen içine çekti beni, Citroen iyi bir tasarım yapmış bu bağlamda. Kokpit içinde biraz fazla plastiğe yer verilmiş, yumuşak dokulu yüzey nerdeyse yok gibi, hatta kadranların üzerinde kalan plastik güneş siperliği biraz midemi bulandırdı. Bu bulantıyı aracın içindeki koku paketi ile giderdim araçta ESP'nin standart oluşu beni mutlu etti, ön cam ve arka camdan görüş açıları gayet başarılı geldi bana, dikiz aynalarının konumu çok iyi, Dsport paketinde yağmur sensörü, far sensörü, kararan dikiz aynası, elektrikli katlanır yan ayanalar gibi donanımlar standart, içerde brushed alumunium görünümlü spor pedallar ve ayak dayama var, kalitesi tatminkar, ucuza kaçmamışlar, kapı eşiklerinde de yine aynı aluminyum detayları görmek mümkün, vites topuzu ve direksiyon üzerinde de aynı şekilde, el freni de gayet sade ve hoş tasarlanmış, ucuz kalmamış aracın içinde. Neyse çıkalım yola,,,
Aracın 120 beygirlik 4 ileri otomatik şanzımanlı modelini denedim, bu modeller hep otomatik vitesli imiş, Dsport ise manuel vites. Açıkçası şunu söylemem gerek, o şanzıman o motorla anca kadınlara hitap eder, gaz tepkileri beni hiç tatmin etmedi , sanırım ekonomi odaklı tasarlanmış, gaza yüklendiğinizde pek güzel tepkiler vermiyor, ama temsilci arkadaş 156 beygirlik Dsport'un hakkaten iyi gittiğini söyledi, aracın yol tutuşunu beğendim, fazla limit denemesi yapmadım ama direksiyon tepkileri fena değil, sadece ilk başta direksiyon fazla yumuşak geldi, sanırım bir konfor modu var, düşük hızlarda çok yumuşuyor gibime geliyor, serçe parmağınızla zorlanmadan tüy gibi hareket ettirebilirsiniz direksiyonu, araç pek yol sesi almıyordu sanırım izolasyon konusunda üzerine düşülmüş, gerçi katettiğim yollar hep gıcır gıcır asfalttı, bunun da etkisi olabilir. Aracın Dsport versiyonunda 17" jantlar standart geliyor ve hakkaten çok yakışıyor ama bu alt donanımlarda daha küçük jantlara yer verildiği için aracın o sportif hissini baltalamışlar, hani Citroen C3 ile aynı gibi duruyor araba o hali ile, kesinlikle 17lik jantlar ile alınamalı araç. Aracın dış detaylarına gelecek olursak, LED parklar hakketen güzel duruyormuş, ben aracı acentadan çıkarırken heryer camekandı ve aracın yansımasını camda gördüm, o ışıkların yanışı çok hoşuma gitti, Dsport versiyonda arka tavan spoileri içinde LED 3.stop lambası var ama alt modellerde bu LED stop yok. Yine Dsport ile gelen krom kapı çıtaları, krom arka plakalık, krom ayna kapakları gibi detaylar bu aracın olmaz ise olmazları, vardığım kanı şu ki, bu araç sadece Dsport olarak alınır ise kendi üzerine dikkat toplar, diğer düz hali ile gerçekten sıradan bir duruşa sahip. Bu bahsettiğim detaylar ayrıca satın alınabiliyor ama emin olun çok fahiş fiyatlara yaparsınız bunları, halbuki Dsport olarak alınca sadece 3000TL fark veriyorsunuz ve bunu sırf jantlara saysanız, tüm diğer eklentileri beleşe aldınız demektir.
Şimdilik aklımda kalanlar bunlar, mümkün olursa bir de Dsport test etmek istiyorum, ona göre artık kararımı netleştiricem, evet bir MINI çakması olduğu doğru ama MINI sahibini kendine baktıracak bir araç özellikle Füme gövde ve metalik kırmızı tavanı ile başka bir kombinasyonla da almam