Merhaba,acaba en kolay yoldan sıkıştırmayı nasıl düşürürüz yani krank piston cart curt girmeden conta ile bu iş uzun vaadeli hallolabilirmi ? Mesela çift conta kullanılsa ne derece verimli uzun vaadeli olur ?
Merhaba,acaba en kolay yoldan sıkıştırmayı nasıl düşürürüz yani krank piston cart curt girmeden conta ile bu iş uzun vaadeli hallolabilirmi ? Mesela çift conta kullanılsa ne derece verimli uzun vaadeli olur ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
kapak taşlama diye bilinen iş sıkıştırılmanın arttırılmasıdır ..
inci conta ve kapak taşlama ile arttırabilirsin
Spawn araç turbo
http://www.techturkey.com/forum/showthread.php?t=66873
En basit yol conta ama çok çok iyi olmalı yoksa büyük sorun açar.
Çift conta kullanılarak sıkıştırmanın düşürüldüğünü duymuştum hatta bunu uygulayan bir kaç kişi görmüştüm ancak sonra ne oldu sorun yaşadılarmı bilmiyorum bildiğim kadarı ile ankarada çelik conta yapan bir firma varmış ama üzerinde durmadım ***** yüksek fiyat vereceklerinden eminim zaten dediğim gibi ucuz yollu bir yöntem arıyorum acaba çift conta işi ne kadar sağlıklı olur ? Ve atıyorum 9:1 olan sıkıştırmayı kaça düşürür bunun hesaplaması nasıl yapılıyor contanın tekini 1mm. dersek iki conta 2 mm. sıkıştırma kaça düşer ortalama ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
ups ben yanlış anladım ,
kalın contadır onun çözümü de , motor yapılrken araçlara ısınma soğumadan dolayı yüzeyi bozulan kapak çok az temizleniz dolayısı ile kapakta bi incelme olur , rektefiyeci de taşladığı ölçüyü söyler sende ona göre kalın conta alırsın sıkıştırman eskisine yakın olur, fakat sen direk kalın conta alarak sıkıştırmayı düşürebilirsin .
bostancıda kapak conta kesiyorlar-hazırlıyorlar . istediğin ölçüde de kalınlık yaparlar. ist de ilgilenicek bi tanıdığın varsa çıkan contanı yolla , kalınını keserler
Çok teşekkür ederim peki bu bostancıda bu işin yapan ustanın numarası yada adresi vs. varmı acaba ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
internette decompression plate diye ararsanız bir çok örneğini bulabilirsiniz.
özellikle eski "zayıf" segmanlı motorlarda segmanları yanma odasının asıl sıcağından uzaklaştırarak ömürlerini uzatabilir. sizinde probleminiz bu yöndeydi sanırım.
sıkıştırma oranı hesap kitap işidir,
internette nasıl hesaplandığını bulabilir sonra hesaplarsınız,
kaç mm conta lazım ondan sonra bulursunuz.
piston üstü derinliği - conta kalınlığı - strok - bore- conta silindir yuvarlağı çapı - yanma odası hacmi falan gibi bilgilere ihtiyaç var
google enter
compression ratio calc
mesela:
http://www.csgnetwork.com/compcalc.html
araç neydi ?
cometic marka conta üreticisinin boy boy contaları bulunmaktadır,
0.6 mm, 1mm ,1.2 mm ,1.9 mm vs vs
ben bir kere hesaplamıştım ,
yanma odasının hacmini bulmak için ortası delik cam kestiriyorsunuz
eczaneden şırınga alıyorsunuz (tabi üst kapak sökülmüş olmalı)
sübaplar ve buji takılıyken camı yanma odasına koyup, delikten içeriye ölçekli yağ basıyorsunuz, kaç cc yer kaplıyor buluyorsunuz .
kafasında sıkıştırma rakamı yok ama sanırım , sadece sıkıştırmayı düşürmek istiyor , yakın hacimli (borexstroke )popüler motorların cometic contalarının ölçülerine bakıp sıkıştırmayı "az çok " bulabilir bu şekilde sanırım .
Aracımın konusunda da belirttiğim üzere bir kaç hafta önce turbo uygulaması sonucu hesapsız boost yüzünden segman kırmıştım tabi kırılan segman piston üzerindeki segman yuvasınıda kırmış aracın kendi motorundan zaten vazgeçtik daha sonra bir iki motor aldım ancak kiminin ya karter pozisyonu uymadı yada farklı sorunlar çıkardı geri iade ettim son olarak 2.8 granada V6 motora karar kıldım yani motor 2.8 granada motoru.Karter yapısı vs. herşeyi ile aracıma uygun bir motor üstelik daha önceki aracımdada aynı motorun 2000 cc olduğundan tanıdığım bildiğim bir motor olması işime yarıyor bu motora çift turbo düşünüyorum elimde bir adet k03 var bir tane daha alıp sağlı sollu bir sistem kurmayı düşünüyorum,belkide hayal kuruyorum bilmiyorum ama gerçekleştirme konusunda oldukça iddalıyım :P
Hakan abi link için teşekkür ederim motorun bilmediğim bir kaç değeri var onlarıda öğrenince verdiğin linkten bir hesaplama yapabilirim herhalde ama bir şey soracağım bu hesaplamaları zaten contayı yapan firma yapmıyormu ? Mesela bayağı bir önce başka bir forumdan bir arkadaş "motorunu ve istediğin sıkıştırmayı söylüyorsun ona göre kendisi uygun kalınlıkta bir conta yapıp veriyor sana" demişti umarım bu şekildedir.Ayrıca şırınga ve ortası delik cam tekniği iyimiş kapağı sökünce en azından bunuda bir denicem.
spawn sıkıştırmayı 8:1 gibi düşürsem 1 bar boost`ta yeterli olur sanıyorum gerçi bunun içinde ayrı bir konu açmam gerekecek herhalde ne dersiniz.
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
sıkıştırma hesabı için + olarak deck height bilgisine ihtiyaç var. yani pistonun ÜÖN da bloktan ne kadar aşağıda yada yukarda durduğunun ölçüsü.
Bu bilgileri sağlarsanız kaç mm ye ne sıkıştırma hesaplayabilirsiniz.
+ olarak sıkıştırmayı düşürüp detonasyondan kaçıyorsunuz ama yüksek egtlerle ve kolların dayanıp dayanmamasıyla nasıl baş ediceksiniz?
hadi güzel manifold ve meth ile egtde kontrol altına alınabilir ama kollar gerçekten sıkıntılı.
Bu sefer göstergelerim olacak egt ,afr yi adım adım takip edeceğim zaten gösterge olarak maxidisplay düşünüyorum alarm özellikleri vs. de var kol konusunda açıkçası bir şey diyemicem sanırım biraz şans işi ama şu var motor aracın ağırlığına göre bayağı bir güçlü torklu kalacak yani yorulmadan yeterince koşturur sanıyorum cüsseyi bu kolların lehine olmazmı ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
hangi motoru kullanacaksın ,
rear sump-front sump farkı vardır motor alırken dikkat etmen lazımdı ona ama atladın sanırım .
illaki daha az loadda kalıcaktır granada şasesine göre. ve dediğiniz gibi kolların üstündeki stres azalıcaktır.
bahsettiğiniz motor yurtdışında kullanılan bir motor, stock kolların ortalama kaç psi a kadar dayandığını öğrenirseniz rahat rahat binersiniz. ama tekrar bir deneysel çalışma maliyetli olucaktır.
bu arada motoru güzel bir EMS ile desteklemenizi ve o motoru koyduktan sonra ağırlık dengesi ve yürüyen aksamla ilgilenmenizi öneririm![]()
Evet ne yazıkki bu aklıma hiç gelmedi bizim ihtiyacımız olan rear sump oluyor sanırım.
Bu motorların enjeksiyon kitleri zaten mevcut ama Türkiyede yok ama yurt dışından getirtilebiliyor zamanla kiti getirtip megasquirt (doğru yazabildiysem sonunda başardım demektir) ile destekleyebilirim valla aslında hayal çok ama zamanla işte.
Ağırlık dengesi konusunda mesela ne yapmak gerekiyor ? Akü arkaya alınabilir aklıma gelen sadece bu başka ne olabilir mesela ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
akü-su deposu pompası- kullanıcaksan fuel surge tank vs.
+ motoru olabilidince geriye montajlayıp aküyü ve diğer parçalarıda bagajın ucuna doğru koyarsanız basit bir moment ile bence yakalayabileceğiniz en güzel dengeyi sağlarsınız. eminim 1.2 motorla 2.8 v6 arasında ağırlık farkı vardır
kolay gelsin şimdiden.
Teşekkür ederim detayları gelişmeleri zaten opel kadett turbo konusunda paylaşacağım.
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
Sıkıştırmanın düşürülmesi için deck yüksekliğine ihtiyaç yok. Eğer bore strok ve orjinal sıkıştırma oranını verirsen ve hedef sıkıştırma oranını söylersen senin için kullanman gereken decompresyon plate in kalınlığını hesaplarım.
İkincisi, bu iş için oraya buraya gitmeyede gerek yok. Rize de de autocad bilen birileri vardır elbet. Bul bir makine mühendisi, senin orjinal contanın softcopy çıktısını hazırlat. O çıktı ile CNC metal kesimi yapan birisinden gerekli olan kalınlıkta metalden palte ini kestir devam et. Focusta yaptık ve sorunsuz çalışıyor alet. 6aydan fazla süre ve kafadan 20 bin km falan oldu..
2.8 V6 motora çift K03 doğru bir seçim olmaz bence. Daha ufak turbo kullanırsan (2 tane TD025 gibi mesela) daha iyi olur. Ya da ikinci bir alternatif büyük ama tek turbo kullanırsan çok daha iyi olur. Çift turbolarda balansı tutturman pek kolay olmayacaktır. Bir sürü gereksiz işle uğraşacaksın. Fantazinin ötesine geçer o iş.. Tabi sen bilirsin genede.
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)