benim bu sene 8. senem 150 lira oduyor aylik peder bey :)
10 sene dolunca maaş baglaniyormus oyle dediler.
Printable View
benim bu sene 8. senem 150 lira oduyor aylik peder bey :)
10 sene dolunca maaş baglaniyormus oyle dediler.
bireysel emelkiligi anladık, ozel saglık sigırtasını bllen varmı?
Arkadaşlar bireysel emekliliğe ödediğim katkı paylarının makbuzunu çalıştığım işyerimin muhasebecisine verdim ama adam 2 aydır bişe yapamadı. Çokmu zor yani bu katkı payının %15 ini gelir vergimden düşmek? Nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
zor bişey değil.bende har ay dekontu mail atıyorum ve bana geri dönüşünü görüyorum..siz dekontunu verince muhasebecinizin işlemi yapması gerekiyor..üstünde durun...
verdiğiniz dekontu bordro programına bir sefer işlemesi yeterli gerisini zaten pc hallediyo :D
Nebilim bende baya zor bişe sandım geri dönüşümü :) Dedim adamın biton işi vardır ondan uğraşamıyodur belki ama bugünden itibaren çökecem tepesine :) Teşekkürler.
2007 den beri yatııyorum :D neden yatırdığımı bile bilmeden :D
Bir güncel çekeyim konuya, 2 kızım için yatırım yapmayı düşünüyorum yani BES ten felan, hangi firma ya da banka ile çalışayım ne tavsiye edersiniz.
Bireysel emeklilik sistemi, mutlu bir emeklilik dönemi için bugünden birikim yapmanızı sağlayan, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır.
18 yaşını dolduran herkesin katılabileceği sistemden emekli olabilmeniz için en az 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız yeterlidir. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş olarak alabilirsiniz.
Gelecekteki birikiminizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi için aylık gelirinizin %10’unu bireysel emeklilik sistemine aktarmanızı tavsiye ederiz. Emekliliğe hak kazandığınızda elde edeceğiniz birikim tutarı, sisteme giriş yaşınız ve ödeme tutarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Bireysel emeklilik sisteminde 1 Ocak 2013’ten itibaren başka hiçbir yatırım aracında olmayan devlet katkısı uygulaması başladı. Artık sisteme yatıracağınız her katkı payı tutarının %25’i kadar ek bir tutar sözleşmenize bağlı devlet katkısı hesabınızda biriktiriliyor. Yani yatırdığınız 100 TL katkı payı için devlet de katılımcı alt hesabınıza 25 TL katkı payı yatırıyor.
18 yaş şartı yeni mi geldi ? Konuyu başından beri okudum yaşı 18'den küçük olanlara
yapılmış daha önce...
Hayir oncedende bu sekildeydi, 18 yasindan kucuk kimseye bireysel emeklilik sozlesmesi yapilamaz, sadece varis kismina ismi yazilabilir, kisi vefat ederse icerideki birikim varis kisminda yazan kisilere verilir. Bankalar detayli bir sekilde sistemi anlatmadiklari icin bu tarz yanlis bilgilendirmeler yapiliyor, bu sektorde uzmanlik yapiyorum
Yeni düzende artık vergi indiriminden yararlanamıyorsunuz.
Emeklilik için ödenen tutara devlet 25 tl daha ekleyerek biriktiriyorsunuz yani siz aylık 100 tl ödüyorsanız o emeklilik hesabınıza 125 tl olarak yatıyor
lanet gitsin yaa güzel sesli bi abla var arayıp duruyor günlerdir.
içerde dışarda neresi mümkünse görüşebiliriz diyor.sanırım bende bireysel emekli olucam :D
Bireysel emeklilik yerine orta vadeli birikim policeleri yapmanizi oneririm, kizlariniz icin bes yapmak istediginde sozlesme direk sizin adiniza olacak minimum 120 ay odeme yaptiginizda sure sonunda getiri uzerinden yuzde 10 stopaj odeyerek paranizi toplu alabilirsiniz, fakat be s e gelen yeni kanunla birlikte sistemi 56 yasina kadar tasimazsaniz devletin vergi avantajindan dolayi sizin adiniza yaptigi katkidan yararlanamazsiniz, mevzuati farkli bir plan secmenizi oneririm, firma ismi vermek istemiyorum.
konunun hortlaması iyi olmuş. yaş 30 u geçti çoluk çocuğa karışınca insanın omuzundaki yük artıyor. ilerisini görmek adına sürekli kafa yormaya başlıyor. son zamanlarda bende bu bireysel emeklilik hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum kime sorsam şip şak anlatıyor ama iyi mi kötü mü kararını ben verebilmiş değilim. ben, eşim ve oğlum minimum 10 yıl böyle bir sisteme dahil olmak istiyoruz ama henüz karar veremedik. siz günümüz şartlarında hem güvenirlik hemde avantajlı olması sebebiyle hangi kurum ve sistemi tavsiye edersiniz acaba?
crx dostum (isim bilmiyorum kusura bakma) bende bes yaptırmak istiyorum daha önce hiç yaptırmadım yaş 22 . sormak istediklerimi madde madde sorayım yardımcı olabılırsen sevınırım .
çok değişken bir işim var. serbest meslek gibi düşünebilirsin.maaşım değişken.uzun vadeli bir yatırım aracı arıyorum. buna göre;
orta vadeli birikim policesimi yoksa BES mi bana uygundur ?
max aylık prim yatırmamın + getirisi varmıdır ? genel olarak 200/300 yatırabilirim stabil olarak fakat kimi zaman 400 hatta max 500 dahi yatırabilirim zorlamadan.Yani 400 500 yatırmamın + ekstraları nedir
İsmim can :)
Simdi şoyle soyleyeyim bes in tam anlamiyla amacina ulasmasi icin minimum 120 ay odeme sarti var fakat yas olarakta 56 yi beklediginzde amaca hizmet edilmis oluyor, yasi beklemeden ciktiginizda vergi iadesi avantajindan yeterli sekilde yararlanamazsin, daha onunde 34 yil oldugu icin bu sure cok uzun ve acil bir paraya ihtiyacin oldugunda bes teki parani kullanmak istediginde sozlesmeni bozup paran kesintiye ugradiginda zararina olur. Bireysel emeklilikte ya beyaz ya siyah vardir grisi yoktur, sartlari katidir, eger odemelerim duzenli olur aksatmam diyebiliyosan orta vadeli birikim policeleri daha yararina olur cunku hem sure kisadir yasla alakali bir baglantin olmaz sadece 10 yil odeme yapar maas yada toplu para alirsin, ayrica vergi iadesini de sure beklemeden direk devletten geri alirsin cunku mevzuat sadece bes te degisti. İlk yillar fazla katki payi yatirmak yararina olur en azindan ilk yil icin,cunku yatirdigin miktar 10 yil boyunca fonda degerlenicek, misal 1000 liranin katlanmasi ile 5000 liranin getirisi ayni olmaz sonucta, paran icin bir taban olusturur ilk yil odedigin miktar. Ayrica bu sistemlerde kendi parani police suresi icinde kullanabiliyorsun da, en azindan benim sirketim icin planlar bu sekilde, firmadan firmaya degisebiliyor ve farkli bilgiler verilebiliyor kisilere, benim sirketim banka baglantili bir firma olmadigi icin daha esnek sartlardan faydalandirabiliyorum musterilerimi.
Yeni çıkan BES mevzuatını çok inceleyemedim eminim bu branşın uzmanı arkadaşlar daha sağlıklı bilgi vereceklerdir.
Genelde sosyal hayatımızda sık karşılaştığımız bazı yanlışlıklar var. Bunlardan bir kaçına kendi bilgim çapında değineceğim.
Genelde bankalar ve şirketler BES satılsında nasıl satılırsa satılsın mantığıyla, doğru ve yeterli eğitim vermeden bir çok çalışan alıyorlar.
Çünkü bu üründen hasar gelmiyor, gelmediği gibi uzun süre kullanabilecekleri bir kaynak BES :icon_tup:
Yaptıkları iş pazarlama odaklı olduğu içinde, insanlara bu ürünü satmak için türlü yalanlar söylediklerine sıkça şahit oluyorum.
En büyük yanılgı mesela, 56 yaşından sonra ömür boyu maaş alınacağıdır. Böyle birşey yok arkadaşlar.
Örnekle anlatayım ;
26 yaşında bu sisteme girdiniz ve aylık 100 TL primle 120 ay boyunca (10 yıl) bu primleri yatırdınız.
100*120=12.000 TL (normalde her yıl %5-%10 primlerde artış olur dikkate almadan hesaplıyorum)
36 yaşına kadar bu primleri yatırdınız ve bu saatten sonra prim yatırmayı bırakıyorsunuz. 36 yaşından 56 yaşında kadar, yani 20 sene daha paranız belirlenen FON'larda değerleniyor.
Farz edelim paranız 60.000 TL oldu. Yaş da 56 oldu , emekliliğe hak kazanma zamanınız geldi çattı.
Size farklı ödeme planları sunacaklar, dilerseniz de siz yapılandıracaksınız geri ödemeyi.
Yine farz edelim her ay 500 TL olarak geri almak istediniz.
60.000 TL / 500 TL = 120 AY ( 10 sene)
Her ay 500 TL alarak 10 sene boyunca maaş gibi birikiminizi taksit taksit geri alıyorsunuz.
56 yaşınızda başladığınızda 66 yaşınızda birikiminiz sonra eriyor ve maaş dedikleri olayda sona eriyor.
Yani ölene kadar maaş bağlanma falan durumu yok. Bunu bir kenara bi yazın ve aldanmayın.
Ha ben 66'yı görsem başka ne isterim diyenlerimiz varsa o ayrı bir konu :)
Eğer yanlışım varsa bu branşın uzmanı arkadaşlar düzeltebilirler .
Gelelim katılım aidatı denen ücrete.. Hiç bir şekilde katılım aidatı almıyoruz deniyor ????
Bu kısmen doğru kısmen yalan..
Belki bu şart şirketten şirkete değişebilir ama Allianzda 5 yıl boyunca sistemde kalıp, sistemden ayrılma durumu olmazsa katılım ücreti alınmıyordu. Yani 5 yıllığına bu ödeme erteleniyordu. Bu ücrette asgari ücretin yarısına tekabül eden bir rakamdı.
Yani sistemde 5 yıl kaldığınızda katılım aidatı ödemiyordunuz.
Diyelim ki, 4 yıl düzenli yatırdınız ve gün geldi paraya sıkıştınız bu birikiminizi bozdurmak istediniz... Hopp katılım aidatını düşüyorlar.
Hani yoktu katılım aidatı ? Bu da ayrı bi falso.
Getiri elde edeceğinizin garantisi var mı ? VAR VAR derler. Ama HAYIR yoktur arkadaşlar. Paranızı yatırmış olduğunuz FON'ların zarar etmeyeceğinin garantisi maalesef yoktur.
Yılda 3 veya 4 kez fon dağılımını değiştirme hakkınız bulunuyordu. Eğer fonların ilerleyişini takip etmezseniz, yatırdığınız parayı bile alamayabilirsiniz :)
He ufak ufak artan fonlar yok mu ? var tabi ama kontrol etmek gerekiyor.
Şu linkte: Bireysel Emeklilik Sistemi Bilgilendirme Sitesi benim verdiğim örneğe benzer bir örnek var.
Orada 12 bin tl yatırıp 56 yaşında 133.000 TL gibi bir rakamlara ulaşmışlar. Her ne kadar bu sektörün içinde olsam da bana bu rakamlar çok inandırıcı gelmiyor.
Hangi fonlara dağılım yaparak bu getirilere ulaşmışlar bilmiyorum. Bu kümül hesaplardan fazla anlamıyorum ama yinede pek samimi gelmiyor bana.
Riski yüksek getirisi yüksek FON'lar mı baz alınmış ??
Yoksa riski düşük getirisi düşük FON'lar mı ?? Orası belli değil.
BES konusunda uzman falan değilim, başta da dediğim gibi yanlışım varsa düzeltirsiniz.Bende doğrusunu öğrenmiş olurum.
Yazdiklarinizi fazla detaylandiramadim ayrintili cevap yazicam fakat sunu soyleyeyim besten emekli oldugunuzda sirket size 3 teklif sunar, paranizi ya toplu olarak alirsiniz yada sureli veya suresiz maas alirsiniz, surelide dediginiz gibi icerdeki paraniz belli miktar ve vadelerle size geri verilir fakat suresi vardir, suresiz maas almak isterseniz sirket riskinize gore bir hesaplama yapar, sonucta kisi 60 yasindada vefat edebilir 100 yasindada, o anki yasiniz ve cinsiyetinize gore sirket teklifini sunar ve yasam boyu maas alirsiniz, fakat kisi vefat ettigi an para devlette kalir, varisleri kalan paray iceriden alamaz, sirket sizin 101 yasina kadar yasamamanizin riskini alir, sizde yasamanin riskini alirsiniz, sonuc olarak olene kdr bes ten maas alabilirsiniz.